0


Nak share dengan blogger lain...mungkin boleh dijadikan iktibar...

1.Cuba tengok jari anda. Genggam
kuat2 & angkat ke
atas sambil laung..”Allahu Akbar”.
Itulah Rukun Islam
yang mesti dijunjung.

2. Straight kan jari ke depan dalam
keadaan terbuka &
Renung dalam-dalam. Itulah kewajipan
solat lima waktu
jangan kita abaikan.
3.Put ur hand on the table,
perhatikan. Start dari jari
kelinking yg kecil & kerdil, macam
manusia & apa benda
pun akan start dari kecil then membesar
& terus
membesar. Itulah fitrah insan dan alam
seluruhnya.
Whatever we do semua start dari
kecil. Kegagalan
mendidik pada usia muda akan beri
impact/kesan yg besar
pada masa depan.
4.Then tengok jari kedua, jari manis. Macam
tu jugak la
dengan usia remaja..semuanya sweet..
manis macam jari
manis. Masa remaja kita selalu di duga           
dengan cabaran &
dugaan. Hanyan iman & takwa akan
tunjukkan jalan
kebenaran.
 

5.Jari ketiga jari yang paling tinggi,
jari hantu
ibarat alam dewasa kita. At 30′s kita
dah punya
status & ekonomy & career yg stabil
but kita kena
careful sebab masa ni la banyak “hantu-
hantu pengacau”
yang datang menggoda. Hantu dengki,
hantu ego, hantu
tamak, hantu jealous dan macam2 hantu
lagi. Kalau gagal
kawal emosi khuatir kita masuk ke
perangkap nafsu dan syaitan.
So kita kena la lipat gandakan ibadat.
6. Jari telunjuk – Jari ni lah yang
mengungkap satu dan esanya
Allah SWT ketika solat. Genggam kesemua
jari kecuali telunjuk see how
Gagahnya telunjuk sebagai penunjuk
arah, jadi contoh &
tauladan pada jari2 sebelum ni. Macam tu
jugak dgn kita
perlu jadi role model to the new
generation.. jadi
pembimbing yang kaya dengan idea bernas & a
great mind.

7.Lastly renung la ibu jari..
besar/gemuk & pendek
compare to the others but it shows
kematangan &
kehebatan yg membanggakan. Kalau ada
ibu jari semua
urusan lancar tapi bayangkan kalau
takde ibu jari…
nak gengam/pegang something cukup
susah.. nak pegang
sudu pun susah. To young generation,
nak buat2 apa
rujuk la kat org tua/berpengalaman.
Kalau kita
patuh pd petunjuk mereka, then boleh
la kita say
“good” or “yes” sambil thumbs up
itulah rahsia
kejayaan kita.



**di petik dari http://jihadkhilafah.wordpress.com...(terima kasih)

Post a Comment

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top