Saturday, June 30, 2012

Akhirnya Irma Hasmie Sah Bergelar Isteri

Saturday, June 30, 2012 2 Comments
                   


Tahniah kepada Irma Hasmie kerana telah selamat menjadi isteri kepada Reza Syah Azmeer.
Mereka Dinikahkan oleh bapa Irma sendiri iaitu  En. Ibrahim Othman Di Dewan persidangan Kompleks Perbadanan Putrajaya semalam.

Segak bergaya betul kan suami Irma tu...Wah...lebih handsome dari nabil...haha..

Apa- apa pun..da jodoh masing-masing..Tapi seronoknye  mereka nie hanya beberapa bulan jumpa da kawen..Alhamdulillah ..Moga bahagia rumahtangga korang ek..

 jom layan gambar-gambar pernikahan mereka..
Sumber gambar di ambil di blog rotikaya

#02 Pernikahan Irma Hasmie & Reza Syah
Suami Irma -Reza Syah Azmeer.

#003 Majlis Pernikahan Irma Hasmie & Reza Syah Azmeer
Irma - ayu sesangat


#010 Majlis Pernikahan Irma Hasmie & Reza Syah Azmeer

Sweet Couple



sumber dari rotikaya & Mstar

Friday, June 29, 2012

Sponsor Kek Untuk mereka

Friday, June 29, 2012 3 Comments
                     

Seronok bila tengok kek yang ditempah da siap..Actually kek nie disponsor oleh ct untuk kakak ipar and anak2 dia yang berkongsi bulan..seronok kan? dalam satu family tu berkongsi bulan kelahiran yang same..senang buat part one shot..xpayah ler nak bagi hadiah asing2 haha....

Disebabkan anak2 buah ct nie suka sangat ngan angry birds,maka terhasilllah kek angry birds nie
kek nie ct tempah dari satu blog yang memang kejenye buat kek dan jual kek..hahaha..

kalau sesiapa yang nak buat birthday party ke,kahwin ker,cukur jambul ker,,,or ape jugakla party yang melibatkan kek dan coklat, boleh ler uols tempah ngan die..

Kalau korang nak jenguk2 blog die pun boleh ler...follow la sekali..haha
v
v
v
Cuppies Lover Corner

Nak tengok x cake yang die buat..
nie request by me la angyr birds nie
Garang x bird nie..

Nak rase pulak sedap ke x kek nyer..
tunggu entry seterusnya dari ct yerk..

bye..


Jangan Hidupkan Penghawa Dingin Sebaik Menaiki Kereta!

Friday, June 29, 2012 1 Comments
                  

Nak share tentang artikel nie...


PENGUMUMAN PENTING : PERLU DISEBARKAN!

JANGAN Hidupkan Penghawa Dingin Sebaik Menaiki Kereta!: Harap dapat berkongsi dengan sahabat anda yang lain.

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan penghawa dingin. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.
Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika difikir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila sudah memasuki tubuh kita…

P/s : jika anda sayangkan keluarga & rakan-rakan anda ,Jangan malu-malu mau share,copy paste kerana info ini milik kita semua

petikan nie di ambil dari blogger nie..khairilmazri

Thursday, June 28, 2012

Butterfly (OST Dejavu di Kinabalu)

Thursday, June 28, 2012 0 Comments
                     



Ketika waktu mendatangkan cinta
Aku putuskan memilih dirimu
Setitik rasa itu menetes
Dan semakin parah

Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu

reff:
Butterfly terbanglah tinggi
Setinggi anganku untuk meraihmu
Memeluk batinmu yang sempat kacau
Karna merindu

Butterfly fly away so high
As high as hopes I pray
To come and reach for you
Rescuing your soul
that previous messed up touching me and you

Jalan ini jauh
Namun kita tempuh
Bagai bumi ini
Hanya milik berdua

Biar ku berlebihan
Mendekatimu
Namun ku tunggu

Sumber : http://www.liriklagumuzika.com/2009/01/lirik-lagu-butterfly-melly-goeslow-ft.html#ixzz1z3NyAACQ

Sesuatu yang perlu dikongsi

Thursday, June 28, 2012 2 Comments
                     

Sentiasa blogwalking petang -petang nie sambil membaca entry2 mereka yang adakalanya lucu dan juga sedih..
Terpanggil untuk share about one story nie.

Memang sukar nak digambarkan bagaimana perasaan kita, bila orang yang kita sayang terkaku hingga akhir hayat nya.Maybe kita xtau macam mane la kalau kita di tempat orang yang seperti itu..

Hanya mereka yang tahu menghargai tentang rasa kasih sayang dan cinta sahaja yang boleh membawa mereka pada erti pengorbanan.

Diharapkan mereka tabah untuk terus menghadapi ujian dari Allah s.w.t
 Pernah x korang baca dan follow satu blog nie..

Menceritakan tentang kisah suka dan duka seorang lelaki menjaga isterinya yang terlantar sakit sehingga akhir hayat isterinya??sungguh besarkan pengorbanan beliau..
Empunya blog bernama MOON tidak pernah tidak membuat entry -entry terbaru tentang kisah hidup Norma yang disahkan mempunyai brain tumor ..

meh jenguk blog MOon..Kerana ade lagi seorang lagi lelaki yang berkorban demi isteri tercinta
meh klik kat link nie  >> Abil

Atau mungkin korang boleh ringankan beban En.Abil kita nie semasa die memerlukan pertolongan .
Mohon Share la kepada sesiapa..Insyallah xkan rugi menolong orang yang dalam kesusahan.
Mungkin ade sikit kisah yang boleh kita jadikan satu pengalaman untuk kita bila kita di situasi itu..
Insyallah....

Untitled

Thursday, June 28, 2012 4 Comments
                      

Keadan kesihatan yang tetiba menurun sejak pagi tadi.Batuk dan hidung yang rase nak selsema.Tekak memang perit la..Ni mesti berjankit dengan EN.Husband..Apa taknye die pun masih dalam keadaan yang tidak sihat.
Nak pergi jumpe dokter malas pulak..Nanti bagi mc 1 hari jerk..bagi la 2-3 hari..baru seronok cuti..apa da...

Kepala da mula la pening-pening lalat..adoooiiii....

nak cari idea wat entry pun rase xseronok jerk..

k lah...nak breakfast dulu...nasi lemak ajer..

Wednesday, June 27, 2012

Pose yang Dah X Lame lagi

Wednesday, June 27, 2012 2 Comments
                 

Duduk opis dalam separa kegelapan.sensorang pulak tu.Sesambey blogwalking kat blog2.Baca entry2 diorang..Komen ler sikit2..Nak tido da xboleh tido mate nie..

Hari ni last ganti pose..ALhamdulillah...terbayar segala hutang pose..Sebenarnye puasa ganti cume satu hari jerk...peh...seronok sangat..Harap-harap pose nie xler banyak den terbuang..NI buat 3 hari saje2 jerk..Sekali dengan puasa rejab..Insyallah esok klu sihat nak pose lagik..

Lagi beberapa minggu jerk nak puasa kan..Syukur..Pastinya puasa pertama jatuh pada hari sabtu...
YEayyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy...

peh suke ko peah!!! kenape ko suke sangat..haha..
Sebab nyer..Hari sabtu adalah hari CT bekerja haflday.So petang da boleh balik kampung..Sambut puasa kat sane.yeyeyessssss...Tahun lepas xdpt nak sambut puasa dengan family Ct..Sbb tahun pertama jadi isteri orang..Second year nie seronok dapat puasa kat kampung...Da bgtau En.Husband nak buke pose rumah mak kat kampung..Nasib baik die setuju..kalau tidak nak merajuk jerk...mogok lapo..haha.ade die kesah..
Kesian kau peah..!!

  
* 1 Ramadhan 1433 21 Julai 2012 Awal Ramadhan/Berpuasa 
  

 




Bubur Kemboja

Wednesday, June 27, 2012 4 Comments
                     

Rase macam nak share ngan korang semua tentang satu masakan yang telah di ubahsuai haha...Resepi nie di beri oleh adik ipar Siti..Kenapa entry nie dipanggil bubur kemboja kerana dia adalah orang kemboja...haha..Anak die mix sangat..Ha..Tapi da diubahsuai sikitt2 la..nak meng"enak" kan lagi masakan untuk En.Husband siti tu..
Memang Kaki makan my husband tu..keh..keh..

oklah bahan-bahan untuk buat bubur nie :

1) Beras yang da dibersihkan (xkesah la berape pot yang korang nak)
2)|Bawang putih (di tumbuk halus
3)Udang kering(wajib ada nie)tumbuk la skit..biar hancur ckit
4)beberapa potong ayam (korang boleh campur dengan sotong atau udang..Ikut suka korang la.Kalau siti
   memang letak semua.
5)Lada Hitam (ditumbuk & kalau nak pedas letak lebih ckit yerk,,,
7)Sayuran korang boleh letak sawi + taugeh or kobis la)
8) Daun Ketumbar(wajib jugak ada)
9) Sedikit garam
10)Sedikit Minyak masak untuk menumis

Cara-Caranya pulak
Firstly,korang kene la tumis bawang putih tu.Selepas da naik bau tu,korang letak beras yang sudah di bersihkan.
.Kemudian bila nampak beras tu macam dah garing2 skit,korang  boleh letak ayam then gaul la sekali ngan beras tu..gaul ye,jangan biarkan jerk..takut ler beras tu melekat dngan periuk tu.

Then baru korang letak air.biarkan sampai beras tu kembang macam bubur,Pastu jangan lupa letak udang kering tau.korang masukkan la lada hitam dan kalau korang nak letak udang ngan sotong tu boleh ler masuk sekali.Letak garam secukup rase yerk.Lastly korang masukkan sayur-sayur tu..And Lastly korang letak daun ketumbar...
bila semua da cukup rase dan bubur tu da kembang,korang boleh la ready untuk makan..yieeehaaa...



Tuesday, June 26, 2012

Remaja : Sila berhati-Hati!!

Tuesday, June 26, 2012 7 Comments
        

Gerun sekarang nie tentang remaja-remaja yang di bawa lari dan lari mengikut pasangan mereka..
Pagi nie bila terbaca kat metro rase tentang remaja yang di bawa lari dan dirogol ,dipaksa kahwin dan ditinggalkan di tepi jalan..Memang x berperikemanusiaan la lelaki tu..Kenapa la tergamak buat macam tu,Cuba a kalau terkena ahli keluarga mereka sendiri macam mane?kene pada adik perempuan atau kakak..macam mane perasaan mereka..Bukan masalah malu bila anak mereka jadi macam tu..Tapi memikirkan masa depan yang akan ditanggung oleh remaja perempuan itu..

Wahai remaja kat luar sane..sila berhati-hati dengan sekeliling korang..Jangan terlalu mudah percaya pada lelaki yang tak dikenali.Ksd pun ade adik perempuan..Memang sangat risau kalau die keluar dengan kawan2.
Selalu nasihat kat die ,jangan terlalu ikut kata hati dan ikut kata kawan..

Baca Metro hari nie untuk jadikan iktibar pada korang
Sebelum tu,tolong klik sini yerk..
v
v
v
Klik ME


Gadis dirogol dikahwini secara paksa

IPOH: Seorang remaja perempuan berusia 15 tahun mengalami pengalaman menakutkan apabila diculik di Jeli, Kelantan dan kemudian dibawa ke Grik, Perak, lalu diperkosa.
Mangsa kemudian dibawa ke Thailand untuk dinikahkan secara paksa oleh perogol terbabit tetapi 36 jam kemudian, gadis berkenaan ditinggalkan di tepi jalan di sini, Sabtu lalu.
Difahamkan, ketika kejadian kira-kira jam 8 malam Khamis lalu, pelajar tingkatan tiga itu sedang membantu ibu saudaranya berniaga di kedai makan di Sungai Mekong, Jeli, Kelantan, apabila seorang lelaki tidak dikenali tiba-tiba muncul dan menarik remaja itu ke dalam Proton Wira.

Bapa mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Azizul, 43, berkata mangsa dibawa ke Jeli oleh ibu saudaranya yang datang ke rumah keluarganya di Grik.

“Saya difahamkan anak saya dibawa ke Kampung Belum Baru, Grik dan dirogol dalam kereta oleh lelaki berusia 30-an itu,” katanya sedih ketika ditemui di sini, semalam.


Monday, June 25, 2012

Monday Bluess - Kalau dapat cepatkan jam nie!!!!!!!

Monday, June 25, 2012 1 Comments
                                 

Da nak hampir pengsan rase bila tetiba perut nie masuk angin.Hari pertama berpuasa pulak tu..
Memangkes nak menguji diri.Angin dalam badan nie da berpusu -pusu nak keluar..perut da kembung semacam da nie..da mula rase nak pitam..tekak pun da hampir meloya kan..Harap dapat bersabar dalam tempoh beberapa jam nie..

Xtau la kenapa sejak dari tengahari tadi, perut nie da memulas2..Angin da sarat kat dalam perut nie..Adoyaii...
Angin xkuar  membuatkan aku rase xsenang duduk..

Masa nie la rasenye jam tu lambat sangat bergerak..Nak je aku cabut dari opis nie sekarang nie jugak..Mane xnye,nak buat keje hape pun xboleh..tengok pc...tengok segala dokumen hari nie rase macam nampak bantal la pulak...


Bunyi je loceng aku pastikan aku orang pertama yang dulu duduk depan scan tu..memang xboleh nak di tahan lagik...adooooiii...nak mintak simpati dari En. Husband hp off pulak...sengaja ler tu..jawapn xperasan batt kong..kesian kau jah!!!!

Dari tadi da clear aku punyer document sumbat dalam drawer...pastu buat2 ade keje....berlakon ler kejap.
Sekarang nie menaip jam menunjukkan 4.32 petang..maksudnya lagi 15 minit jer nak balik..ho ler...xtau da ape nak buat nie...da sapu minyak angin pun still xbaik jugak....
Itu ler dugaan orang berpuasa nie..

klah korang..selamat berbuka pose pada sape yang pose hari nie...Ha!!!! yang x ganti tu pi ganti cepat...
da nak bulan ramadhan nie..sat gi xsempat pulak..ekekeke

Kalau la dapat..

Monday, June 25, 2012 2 Comments
                    
Alkisah Tentang Phone nie..Ramai sekarang nie tergila-gilakan handphone yang terkini yang memang superb.Gile dengan pattern terkini dan gadget2 trbaru keluaran syarikat2 antarabangsa ..

Tak ketinggalan aku yang memang la nie hanya gune handphone murah jerk..ala..chokia jerk...

Memang teringin nak pakai handphone nie.Tapi disebabkan tak termampu dek badan,hanya tengok je la..al-maklum ler harga die lebih kurang je ngan gaji aku nie..

Memang da tengok real handphone nie..nak tahu x handphone ape
v
v
v
Meh Tekan SIni Jap..
campaign image
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

Ni ler die...Samsung Galay SIII

memang cantik giler..

review skit tentang Samsung nie



Kerangka luarnya berbentuk ergonomik dan kenipisannya menyamai Galaxy S2. Skrinnya bersaiz 4.8 inci, didatangkan dengan capaian 4G LTE, RAM 1GB, cip pemproses berkepantasan 1.4Ghz dari jenis Quad-Core, bateri 2100 miliamph, kamera belakang dipasang lensa 8MP (sama dengan Samsung Galaxy S2) manakala kamera depan dipasang lensa 1.9MP sahaja. Yang bestnya, Samsung Galaxy S3 didatangkan dengan NFC (Near Field Communicator) dan pengecasan wireless menggunakan alat khas.

Spesifikasi Samsung Galaxy S3


General2G NetworkGSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network
4G Network
HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
LTE (Regional)
SizeDimensions136.6 x 70.6 x 8.6 mm
Weight133 g
- Touch-sensitive controls
DisplayTypeSuper AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size720 x 1280 pixels, 4.8 inches (~306 ppi pixel density)
SoundAlert typesVibration; MP3, WAV ringtones
LoudspeakerYes
3.5mm jackYes
MemoryPhonebookPractically unlimited entries and fields, Photocall
Call recordsPractically unlimited
Internal16/32/64 GB storage, 1 GB RAM
Card slotmicroSD, up to 64 GB
DataGPRSClass 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
EDGEClass 12
3GHSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n, DLNA, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
BluetoothYes, v4.0 with A2DP, EDR
USBYes, microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go
CameraPrimary8 MP, 3264×2448 pixels, autofocus, LED flash
VideoYes, 1080p@30fps
FeaturesSimultaneous HD video and image recording, geo-tagging, touch focus, face and smile detection, image stabilization
FeaturesOSAndroid OS, v4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
CPUQuad-core 1.4 GHz Cortex-A9, Exynos 4212 Quad, GPU Mali-400MP, Accelerometer, gyro, RGB sensor, proximity, compass, barometer
MessagingSMS(threaded view), MMS, Email
BrowserHTML, Adobe Flash
RadioStereo FM radio with RDS
GamesYes, Downloadable
ColorsBlue, White
GPSYes, with A-GPS support and GLONASS
JavaYes, via Java MIDP emulator

- MicroSIM card support only
- S-Voice natural language commands and dictation
- Smart Stay eye tracking
- Dropbox (50 GB storage)
- Active noise cancellation with dedicated mic
- TV-out (via MHL A/V link)
- SNS integration
- MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263 player
- MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
- Organizer
- Image/video editor
- Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
- Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
- Voice memo/dial/commands
- Predictive text input (Swype)
- NFC
BatteryTypeStandard battery, Li-Ion 2100 mAh
Stand-by -
Talk time -

Kalau korang nak murah, klik Sini.....Samsung  dan Sini untuk korang review samsung nie..Samsung

Penumbuk balas budi

Monday, June 25, 2012 0 Comments
                              


KUALA LUMPUR: Niat murni seorang wanita memberi sedekah 50 sen kepada lelaki bertongkat yang menyamar sebagai peminta sedekah mengundang padah apabila lehernya dijerut dan ditumbuk di muka sehingga pengsan oleh pengemis terbabit sebelum wang tunai dan telefon bimbitnya dicuri.
Mangsa, Nurhayati Kamisan, 28, berkata, akibat kejadian itu dia terlantar di Hospital Kuala Lumpur (HKL) selama dua hari kerana mengalami kecederaan teruk di muka selain retak di dahi gara-gara dibelasah lelaki terbabit.
Menceritakan kejadian itu, Nurhayati berkata, kejadian berlaku jam 12.30 tengah malam 19 Jun lalu berhampiran Stesen Transit Aliran Ringan (LRT) Hang Tuah, di sini.

Menurutnya, ketika itu dia berjalan kaki menuju ke rumah tunangnya di Pangsapuri San Peng dan tiba-tiba disapa seorang lelaki yang meminta sedekah.



***Macam-macam sekarang ni yang berlaku di sekeliling kita.Kekadang bila kita berhati-hati pun,orang kate x prihatin pada orang susah,tapi bila da jadi macam nie sape nak disalahkan..Jenayah sekarang nie merata-rata..Susah nak bandingkan mane satu orang yang baik dan mane satu orang yang jahat.

Kekadang ksd pun rase gerun bila tengok orang2 macam nie.

Moga jadi pengajaran kepada yang kat luar sane..



Saturday, June 23, 2012

We are Young

Saturday, June 23, 2012 0 Comments

                     

Give me a second I,
I need to get my story straight
My friend's are in the bathroom getting higher than the Empire State
My lover she's waiting for me just across the bar
My seat's been taken by some sunglasses asking about a 
blowjob, and
I know I gave it to you months ago
I know you're trying to forget
But between the drinks and subtle things
The holes in my apologies
You know I'm trying hard to take it back
So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I'll carry you home

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Now I know it I'm not
All that you got
I guess that I, I just thought
Maybe we could find new ways to fall apart
But our friends are back

So let's raise a cup
'Cause I found someone to carry me home

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun
Carry me home tonight (Nananananana)
Just carry me home tonight (Nananananana)
Carry me home tonight (Nananananana)
Just carry me home tonight (Nananananana)

The world is on my side
I have no reason to run
So will someone come and carry me ho,me

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

Tonight
We are young
So let's set the world on fire
We can burn brighter than the sun

So if by the time the bar closes
And you feel like falling down
I'll carry you home tonight

Friday, June 22, 2012

Terlepas Suda

Friday, June 22, 2012 2 Comments
                             

Gara-gara x mendengar kata dokter tu ari..KSd da pun terlepas untuk mengmbil Pil Subur..Aloha...
Sepatutnya pil subur tu di ambil pada hari 2 datangya period..La nie da terlepas 2-3 hari dah..Sungguh hampa,

Sebelum nie memang period KSD xstabil..Sudah 3 bulan x datang period..ingat ler da pregnant..Tapi hampa sesangat bile test,-ve..bukan +ve..alahaiii...

So nak la nie da buat reminder untuk pergi jumpa dokter bulan depan..Satu lagi langkah untuk hamil..Harap-harap usaha untuk kearah itu berhasil..Al maklum ler umur makin meningkat..

Memang KSD banyak membaca forum2 tentang kehamilan.Ada sesetengah orang bgtau yang pil subur tu perlu di ambil dengan nasihat dari dokter..Dan ade jugak yang kate beli jerk kat farmasi..Tapi kalau berisiko macam mane...???So bila difikirkan balik,baik la mintak pandangan DOkter..

kanak-kanak or remaja..tolong jadikan ini hanya sebagai info yerk...
Tidak dibenarkan mengikut  haha...

Harap-harap boleh hamil cepat...Seronok bila tengok orang pegang baby...

Thursday, June 21, 2012

MENGATASI TEKANAN PERASAAN MENGIKUT CARA ISLAM-part 2

Thursday, June 21, 2012 0 Comments
                                      

Entry nie sambungan dari Entry yang KSD da buat sebelum nie..

Banyak aspek yang belum kite tahu dan kongsi bersama kan..Mana la tau boleh 1 dari banyak cara2 untuk kita mengatasi tekanan perasaan mengikut cara islam

Yang da terlepas entry sebelum nie boleh klik sini >>>>> Klik Sini

Seterusnya 
  • Bersangka Baik dengan Allah
Kite sebagai manusia biasnay tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup.Semuanya itu adalah ujian daripada Allah s.wt bertujuan menguji keimanan kita sebagai hambanya.

  • Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkata bahawa badan yang cergas akan membentuk otak yang cerdas.Segala tekanan bekerja akan dilupakan bila kita melakukan aktiviti luar nie.Situasi ini akan menjadikan lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa masa beriadah bersama keluarga atau rakan-rakan

  • Amal Diet dengan Disiplin
Pengambilan makanan berlebihan dan tidak seimbang merupakan faktor tekanan sewaktu bekerja.
Oleh itu untuk mengurangkan tekanan adalah mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat.Diet yang tidak terkawal jugak boleh menimbulkan pelbagai penyakit.

  • Menangis Sekuat Hati
Dengan menangis sekuat hati pun kita boleh mengurangkan tekanan yang kia tanggung.Tekanan juga dapat diredakan melalui menulis atau melukis di atas sekeping kertas.Lukis dan tulis la apa jua demi mengurangkan tekanan itu 

  • Hargai Kebolehan Diri Sendir
Kita perlu mempunyai sikap Yakin Diri.Apabila ade keyakinan diri,kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan pekerjaan yang di suruh oleh pihak lain sewaktu bekerja.

  • Cintailah Diri Sendiri
Cintailah diri kamu sendiri sebelum kamu mencintai orang lain.Mulakan kerja dengan Bismillah dan mulakan dengan keceriaan dan semyuman


- tamat -






Follow Us @aida_yusof81