1
                                                        


Baca x tajuk entry kat atas nie,Mungkin ramai yang da tahu, dan mungkin ramai yang belum tahu tentang Special popia nie.Popia nie adalah resepi orang vietnam.Mase mula-mula officemate KSD bg tau benda nie,Terliur rase,Suruh dia masak dan bawakkan untuk KSD..(nampak sangat pemalas..haha)

Dengan terujanya besok die bawah benda alah nie.Fuhhhh...memang sodap..walaupun intinya bukanlah ape2 sangat pun.Cuma telur,Tahu kering,So'on,cendawan butang.Tapi sedap dek...KSD suka sangat.
 



Nie la popia vietnam..sedap tau..Bagus bagi orang yang diet kerana,bahan yang digunakan semuanya dicelur sahaja,kecuali telur..Pernah la cuba buat,tapi kurang jadik...xpe..akan berusaha untuk mencuba nya..

Kulit tu adalah rice paper seperti pic kat bawah nie
Ni ler rice paper nyer...

kalau korang nak try boleh la beli rice paper nie

bahan-bahannya,
1)telur goreng hancur
2)tahu kering-Dicelur
3)Cendawan butang
4)sedikit garam
5)lada kecil( kalau nak pedas)
6)So hoon(betul ke eja nie)
7)lobak (korang hiris la..tu pun kalau korang nak letak)
 ** korang boleh pelbagaikan la ape yang korang nak letak.boleh jugak letak daging kisar or ayam..
lepas tu korang satukan dan gaul sebati..letak garam pun agak2 jerk..

Rice paper tu korang rendam supaya ianya lembut.
letak dalam satu pinggan rata,korang letak la bahan-bahan tadi..Gulung macam korang buat popia gulung tu yerk..

siap...da boleh di makan..nak simpan dalam peti sejuk pun boleh ..esok korang boleh sambung makan..haha.

sumber lain boleh korang dapatkan kat sini >>>>> Sumber <<<<<<<

kalau jadi share la kat sini...

sebelum tu klik la sini satu >> KLIK <<<<



Post a Comment

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top