Thursday, July 26, 2012

Nape Jadi Macam Nie!!!!

Thursday, July 26, 2012 2 Comments
                          

Hasrat hati nak berblogwalking pepagi nie da terbantut la pulak..Ni semua gara-gara nie

Klik untuk tumbesaran

Awat jadi lagu nie!!! da banyak kali bukak tutup..still same jugak..Nampak sangat xkasi nak mengular  kejap..hahaha..

Harap-harap lepas nie ok ler...xde ler blank macam nie..

Memang  x best....

Wednesday, July 25, 2012

Renungan Kita Bersama

Wednesday, July 25, 2012 0 Comments
                             

Adalah seorang hamba Allah ni, dia pergilah bersiar-siar di tepi hutan. Sedang dia menghirup udara rimba yg segar tu, tetiba dia terdengar satu bunyi.. jeng!jeng!jeng! .. bunyi.... aauuummmmm!! ! Bunyi harimau yg kelaparan dan hanya menunggu mangsanya saja.

Jadi, si hamba Allah ni pun lari untuk menyelamatkan diri. Harimau tu kejar hamba Allah ni. Sebab dia dah lapar sangat ni. Harimau tu pun kejar, kejar, kejar dan kejar. Hamba Allah ni punyalah takut, berlari lintang pukang. Sempat juga dia berdoa agar dia diselamatkan daripada dibaham dek harimau tadi.

Dengan kuasa Allah diperlihatkan sebuah perigi di depan mata nya. Jadi untuk menyelamatkan diri si hamba Allah ni pun terjunlah ke dalam perigi. Perigi tu ada tali dan sebuah timba. Si hamba Allah ni bergayut pada tali tu. Tali tu pendek jer. Jadi dia bergantungan di tengah-tengah perigi.

Di mulut perigi, harimau yg lapar tu menunggunya. Si hamba Allah ni pun berfikirlah macam mana nak menyelamatkan diri, sambil berdoa kepada Allah agar dia diselamatkan. Tengah dok berfikir camner nak selamat, tetiba dengar bunyi kocakan air di bawah perigi.

Aaaaa!!!!... Ya Allah..... lagilah seram dibuatnya. Nak tahu ada apa kat bawah tu? Ada 2 ekor buaya yg kelaparan. Apalah nasib. Dah jatuh ditimpa tangga. lagilah takut si hamba Allah ni. Atas ada harimau bawah ada buaya. Semakin risau dan takut.

Tengah berfikir untuk mencari jalan keluar, tetiba keluar seekor tikus putih dari lubang celah-celah perigi, naik ke atas ikut tali yg hamba Allah tu bergayut. Sampai kat atas tikus tu gigit tali tu pulak. Cis, kurang ajar punya tikus. Alahhhh... cam ner ni. Pas tu, keluar lagi seekor tikus yg berwarna hitam. Naik mengikut tali tadi, cit!cit! cit!cit! sampai kat atas.Tikus hitam ni pun gigit juga tali tu. Cis, lagi satu. Macam mana aku nak buat ni... habislah jadi mangsa buaya
.
Berfikir lagi. Kalau naik kat atas makan dek harimau. Kalau tunggu tali putus dan jatuh ke bawah makan dek buaya. Macam mana nih... Sedang hamba Allah tu berfikir cam ner nak selamatkan dirinya, tetiba.... terdengar satu bunyi.... uuuuuuuuuuuuu. .. Bunyi lebah bawa madu.

Si hamba Allah ni pun mendongak ke langit, melihat lebah yg sedang bawa madu. Tetiba setitik madu terjatuh dan terus masuk ke dalam mulut si hamba Allah ni tadi. Punyalah nikmat sehingga tidak terkata.
Hamba Allah tu kata, "Fuh manisnya madu ni , tak pernah ku rasa manisnya ni. Sedapnya. Subhanallah sungguh sedap ni." kerana setitik madu si hamba Allah tu lupa pada harimau yg sedang menantinya di mulut perigi dan buaya yg menantinya di bawah

Kalau semua nak tahu ...

si Hamba Allah itu adalah kita semua. Harimau yg mengejar tu adalah maut kita, ajal memang sentiasa mengejar kita, so beringat-ingatlah. 
2 ekor buaya itu adalah malaikat Munkar Dan Nakir yg menanti kita di alam kubur nanti.
Tali yg tempat di hamba bergayut tadi adalah jangka hayat kita kalau pendek talinya maka panjanglah umur kita dan kalau panjang talinya maka pendeklah umur kita.
Tikus Putih dan Hitam tu adalah dunia kita siang dan juga malam yang sentiasa menghakis umur kita. Kan tikus tu gigit tali tu.
Madu... madu yg jatuh setitik ke dalam mulut hamba itu tadi adalah nikmat dunia. Bayangkan setitik saja madu tu jatuh ke dalam mulutnya, dia lupa pada harimau dan buaya tu. Macam kitalah bila dapat nikmat sikit lupa pada Allah. Waktu susah baru la nak ingat Allah. Astaghfirullah...

Tuesday, July 24, 2012

METROJAYA – MEGA RAYA SALE 2012

Tuesday, July 24, 2012 4 Comments
                        

Da ramadhan ke 4...So ade da buat persiapan untuk raye ker..Bagi ct persiapan kuih raye tu belum la lagi..Tapi persiapan untuk baju raye tu adalah.Bukan ape,nak beli awal2 sebab xnak rushing.Takut nanti da xde budget..hahaha..Nak simpan budget untuk duit raye lagi...hahaha

So ape kata kite sekarang cari megasale untuk cari baju raye..



Tapi sesiapa yang suka nak shopping kat metrojaya dan bagi sesiapa yang duduk jb boleh ler ramai-ramai ke Stadium Perbandaran Pasir Gudang.
Sebab Metrojaya ada buat 70% sale tau...Wah!!! rugi klu xpergi..
Bermula dari 27 July sehingga 5 Ogos shj..

**Ada niat jahat untuk ponteng keje nie...hahaha

Miniature Perfume GiveAway by Sally Samsaiman

Tuesday, July 24, 2012 3 Comments
       

Terasa nak menjoinkan diri dalam GA Cik Sally kite nie..

Cik Sally nak bagi hadiah perfume mini..Wah Best la Cik Sally..Ct memang minat perfume..

Nie Banner Cik Sally(klik banner nie untuk korang join yerk)

Perfume yang ct paling minat adalah

Davidoff Cool Water

**Memang Cool la Cik Sally

Harap dapat jadi salah sorang pemenang 

Jomla join sesama..Cepat-cepat..GA Cik Sally nie berakhir pada 30july(12pm)


Selamat Berpuasa



Monday, July 23, 2012

Si Penjual Online Yang Penipu..

Monday, July 23, 2012 8 Comments
  
 

5 WEEKS AGO OK!!!!!!Officemate ct nie ade berkenan kat satu baju yang harge die 100++ tu..
Mahal jugak kan?????
 Si penjual kate,tunggu dalam mase 3-4 hari  untuk pengeposan.Setelah menunggu 3-4 hari tu baju still xsampai2..Memang sakit hati kan????So die pun text la penjual tu..Then penjual tu kate suruh sabar skit without any reason ok!!!
Masuk 2 Weeks dah!!!..Baju xsampai2...sakit hati kan???duit da bayar tau untuk 2 pasang baju.Banyak Tuh!!!

Text lagi kat inbox fb penjual tu..Partnership die pulak cakap yang die xtau ape2..Penjual tu pi Outstation.(agaknya la) Then Partner die tu kononnyer nak cek dlu kat buku customer la kononnyer..sruh bagi mase lgi...Masih boleh bersabar lagi..Then bile da masuk 4 weeks ago....kalau korang hangin tak...
Then officemate ct nie text lagi la sruh pulangkan duit tu balik..Die boleh maki hamun si offocemate ct nie..Cam Hampeh jer kan!!! Officemate ct geram komen dekat semua pic die sruh pulangkan balik..
Penjual tu boleh pulak block officemate ct nie,..Rupenyer ada 2-3 orang yang kene tipu dengan si penjual ni..
Jahat betul perempuan tu..Bukan ker kalau perangai macam tu boleh mencemarkan imej penjual online yang lain..Jangan sebab nila setitik rosak semua susu sebelanga kan...

Harap jadi panduan kat korang ek...Same2 syer...


Friday, July 20, 2012

Yahoooo!!!!

Friday, July 20, 2012 2 Comments

Yahoo!!!!!!!! Walaupun belum keluar pengumuman puasa,ct memang da semangat sangat nie nak berbuka pose kat rumah mak...Yessss...Sebabnya mestilah 1st  berbuke kat rumah mak tahun nie..

Wah!!!seronok tak terkata,Da plan ngan adik beradik suruh balik..Cume budak 2 orang tu jerk xdpt blik..sbb nye sorang belajar kat UTP perak,sorang lagi Belajar kat UITM Terengganu..Masing2 xoleh nak balik sebab xde cuti..kesian korang kan..Mesti Happening tau x..Padan Muke dengan 2 orang budak poyo tuh..Musuh dalam keluarga. sebab diorang panggil ct "gemuk' Jahat kamu..

Esok terpakse la keje lagi .nak cuti sayang pulak sebab esok keje halfday jerk.Tamo la,Nak simpan cuti untuk raye pulak..(en.Husband raye taun nie my turn ok,Mintak2 la die bace entry nie hehe)

Tengahari balik keje da boleh terus balik kampung yahoooo..

RAKAN BLOGGER RAMADHAN 2012

Friday, July 20, 2012 1 Comments
    

Segmen dari EN Ben Kite..
Kat bawah nie korang boleh  lihat berape ramai yang join segmen en. Ben nie..
So untuk memudahkan korang berblogwalking.Sile-sile ler tekan link kat bawah nie yerk.,..

http://ayuejean.blogspot.com/2012/07/segmen-ben-ashaari-bloglist-ramadhan.html
~http://juliajamaludin.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://mhzmc.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-bloglist-ramadhan-20121433h.html
http://marqiscareno.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://lokmanramli.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://picturesbynur.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://haziyatulnajihah.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://tintahitam-jasmin.blogspot.com/2012/07/segmen-saya-sedia-follow-back.html
http://maisarahmyblog.blogspot.com/2012/07/segmen-ben-ashaari-bloglist-ramadhan.html
http://83zaza.blogspot.com
http://pape-jer.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://kechixx.blogspot.com/2012/07/segman-ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://maisarahmyblog.blogspot.com/2012/07/segmen-ben-ashaari-bloglist-ramadhan.html
http://iskandarx-society.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-ramadhan-2012-1433h.html
http://83zaza.blogspot.com/2012/07/ben-ashari-ramadhan-2012-1433h.html
~  http://4i5y4tuberose.blogspot.com/2012/07/ben-ashaari-bloglist-ramadhan-2012-1433h.html
~
~
~
~


p/s : Link akan ditambah dari semasa ke semasa..TQ




Mengimbau Kembali Kenangan Berpuasa

Friday, July 20, 2012 1 Comments
   

Alhamdulillah...Esok kita da mula berpuasa..Seronok rase bila jumpe lagi ramadhan..

Memang seronok puasa nie.Sebabnya masa nie la kite baru berjumpe dengan bazar ramadhan,yang menjual pelbagai juadah yang rasenyer semua nak beli.Mesti korang pun ade kenangan yang korang rase nak gelak bile korang ingat2 balik sekarang nie
Dulu time bukak pose jerk berebut dengan adik2 yang lain sebab nak cawan yang paling besar..x sabar nak teguk satu cawan besar..Get ready awal2 duduk depan meja makan sambil kire2 makanan apa yang nak diambil.Sesambey tu da ready cawan yang paling besar kat tepi.Pinggan pun da penuh dengan makanan.Heh!!!
mase tu la mak ngan ayah dok geleng kepala.
 Selalu gak ponteng puasa..Nak2 time sekolah dulu..Bile balik sekolah buat muka penat macam hape dah..
Mesti mak tengok kesian n suruh kite berbuke..yahooo!!!!! Kalau mak xkasi berbuke,mule la asyik dok ulang alik  ke bilik air..Buat ape kat bilik air tu?? Haha..Air dalam kolah tu..tu pun jadik ler...janji kenyang..Kembung perut minum air jerk..

Cukupla bebelan tu..korang mcm mane pulak kenangan berpuasa..Jom share

Last but not least..


Thursday, July 19, 2012

Second Giveaway by Sazalina Zakaria

Thursday, July 19, 2012 0 Comments
    




"Second Giveaway by Sazalina Zakaria"



Joinkan diri dalam "Second Giveaway by Sazalina Zakaria"
Dulu xdapat nak join GA Sazalina ni
Awesome la hadiah2 Sazalina nie.Harap Dapat ler satu hadiah nie

Hadiah Menarik sangat..

1. 20 pcs of 12" x 12" patterned paper
2. 30 pcs of 6" x 6" patterned paper
3. Various length of flower ribbons
4. Various length and size of ribbons (satin, grosgrain etc)
5. Die cut aplhabates
6. Paper embosser
7. sequins and beads
8. Contemporary Cardmaking book

tarikh last Ga NIe 31 July 2012
Jom Join


Xboleh Tahan

Thursday, July 19, 2012 3 Comments
             

Klik pic nie untuk Tumbesaran
Biaselah..selalunyer status2 korang mestilah rindu kat bopren gerfren jerk...Tapi serius pepagi nie tetibe tersentuh kat jantung hati nie bila ade officemate yang buat status nie..

Tetibe jerk teringat mak kat kampung..Syukur milik kami sekeluarga lagi.Insyallah.

Korang nak tau ker kenapa die buat status macam tu..Nama officemate ct tu OGY namenyer..
Telah kehilangan seseorang yang amat penting dalam tunggak keluarga.Bagi ct la..Seseorang yang senantiasa melihat anak-anak membesar di hadapan mata mereka setiap hari.Ogy kehilangan ibu tercinta nya pada hari khamis minggu lalu kerana sakit ape tu kurang pasti..Sebab nak tnye die sakti ape,rase xsampai hati bila melihat die menangis..Faham perasaan die kehilangan orang yang sangat2 dia sayang.

Yang ct terlalu sedih bila memikirkan kedatangan ramadhan nanti..harap ogy tabah dengan situasi sekarang nie
Nak mintak ape2 dokumen pun rase macam xsampai hati jerk..Xtaula kenapa...

Moga Allah mencucuri rahmat ke atas roh ibu ogy nie..Kuatkan semangat ye dik..

Sorry klu ogy terbaca entry nie...Almaklumler name pun dairy..




Wednesday, July 18, 2012

Jual tubuh demi gajet

Wednesday, July 18, 2012 3 Comments

Baca x METRO hari nie>>

Kesimpulan yang dapat ct nak share sikit dengan adik2 yerk..Tolong la Jaga maruah diri kita sendiri.Jangan terlalu mengejar kemewahan sehingga tubuh tergadai..memang di akui sekarang nie perubahan zaman dengan adenyer gadjet2 yang terkini secara meluas..bukan nak dibandingkan dulu dengan sekarang.Cuma ambil sedikit perkara yang positif dulu dan sekarang sahaja..

Usaha kerajaan nak membenarkan pelajar untuk membawa gadjet2 ke sekolah tu memang ler ct x setuju sesangat.Untuk Apa di bawa segala gadjet2 tersebut ke sekolah.???? Bukan ke tujuan ke sekolah itu untuk menimba ilmu..Kalau dok asyik dengan melayan gadjet semasa sedang belajar, boleh masuk ker ilmu tu..??

Bukan la ct nak memperkecilkan kebolehan  adik-adik dalam pembelajaran.Ct bercakap dari pengalaman-pengalaman yang ct sendiri lihat.
Baru-Baru nie adik kepada kawan ct xbalik rumah sebab mengikut kenalan yang baru sahaja kenal di laman facebook..Bayangkan ler die duduk johor dan kenalan tu duduk kat negeri sembilan.Sanggup pergi ke N.semblan tu untuk berjumpa dengan kenalan yang baru tu..Xtakut ker??? ngeri rasa...terutama mereka yang perempuan tu..Kasihanilah ibu bapa yang membesarkan kamu-kamu semua.Peliharalah Maruah mereka sebagai ibu bapa ye adik-adik..Kalau kita da terlanjur nak berpatah balik da terlambat.memang ade peluang untuk perbaiki semula tapi keadaan xkan same seperti dahulu kan?Ct harap adik2 blogger x macam tu yerk..

Cuba fikir dan renungkan sebentar..


Monday, July 16, 2012

Biarlah Rahsia

Monday, July 16, 2012 2 Comments




Biarlah Rahsia ^^

Pernahkah Kau Bermimpi Seketika 
Berada Di Tempatku 
Membayangkan Pahit Manis Berlaku 
Entah Siapa Yang Tahu 
Mungkin Nanti Kau Jua Merasakan 
Berdepan Dengan Kata Menyesakkan 
Takkan Tugumu Kebal 
Tiada Pertimbangan 
[ Lyrics fr
Keheningan Malam Membangunkan 
Kepayahan Jiwa Meluahkan 
Andai Kau Jujur Memahami 
Tiadaku Menjauhi 
Dan Kisahku Yang Masih Panjang 
Menambahkan Berat Yang Memandang 
Lantas Ku Pendam 
Ku Putuskan Biarlah Rahsia 
Semakin Aku Hidup Dalam Cinta 
Tiada Kuasa Mampu Menghalangnya 
Hentikan Kata Kata 
Bertulangkan Dusta 
Pernahkah Kau Bermimpi Seketika 

Nukilan Hati

Monday, July 16, 2012 5 Comments
                             


Kekadang apa yang kita impikan
Tak seindah yang kita sangkakan
Kenangan X akan selalunya indah
Bila ianya menerjah masuk ke minda
Bicara Hati ini amat terluka
Dengan Kehendak hati manusia Lain
Aku hanya insan biasa
Yang hanya mengimpikan keindahan
Kesempurnaan.
Tapi tahukah wahai sekeliling 
Aku hanya Hambanya yang lemah
Tatkala engkau menyatakan keinginan
Aku tidak boleh mengadakan
Apa yang kau inginkan
Kerana Aku hanyalah hambanya 
Yang lemah
Airmata mengiringi diri
Sentiasa meminta Nya akan ketabahan
Tapi sekuat mana ketabahan 
Yang Ada padaku
Hanya Dia yang ada jawapannya.
Aku hanya insan biasa
yang selalu mengharap 
akan keindahan Dunia
Tolong jangan dipaksa
Kerana aku hanya insan
Biasa
Keperitan yang ku tanggung
Sudah cukup membuat aku tertekan
Bersabarlah Wahai Hati
Mungkin ada hikmah di sebaliknya
Teruskan berdoa untuk diri
Supaya apa yang dingini akan
Dimakbulkan.
Aku redha


Saturday, July 14, 2012

Wahh..Dah Angka 6 di depan!!!

Saturday, July 14, 2012 5 Comments
             

Tapi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itu bukan persoalannyer...Bukan la nak riak tengok follower ramai cenggini..(perasan,,baru sikit la..Lyssa lagi banyak hahaha)Tujuan bina blog nie bukanla untuk glamour mengalahkan retis..(artis der)
Tapi untuk kita mengeratkan dan memperbanyakkan lagi perkongsian isu2 semasa,islamiah dan pengajaran dan pembelajaran yang mane sekarang nie hanya ada di alam siber..
Kebanyakkan blogger yang follow blog nie,rata-rata memang ler pelajar..

Bangga dengan mereka yang xpernah jemu-jemu mempelajari dan mengajar kita bagaimana untuk kita bina blog,berblogging dan sebagainya..Banyak ler sangat info yang kita pelajari dalam dunia blog nie..

Ct pun di ajar dari mereka-mereka yang masih muda dalam membina blog nie..Terlalu banyak sekarang nie tutorial2 blog datangya dari blogger muda..SYABAS anak muda sekarang nie kan..

Daripada keluar bersosial xtentu pasal..Baiklah berblogging..Ade jugak la faedah nyer...Lagi satu kalau kita pandai,blog pun boleh menghasilkan sumber pendapatan ok...

huh...cukup la bebelan hari nie,,,sesambery nak tunggu jam detik 2.45 untuk ct PULANGGGGGGG!!!

Thanks follow blog saya..kalau singgah tu klik la iklan2 kat bawah nie..Nak beli banglo ni..hahaha

Thursday, July 12, 2012

Wednesday, July 11, 2012

Jatuh Cinta Dengan Ini!!!!

Wednesday, July 11, 2012 2 Comments
                           
Subhanallah...Memang tertarik bile 1st time dengar lagu nie berduet pulak dengan Dato' Siti Nurhaliza..
Memang banyak kali nak cari lagu nie,Lastly jumpa..
Hayati setiap bait lagu nie..Masyallah..

Jom la korang dengar..
You came to me in that hour of need When I was so lost, so lonely You came to me took my breath away Showed me the right way, the way to lead
You filled my heart with love Showed me the light above Now all I want is to be with you
You are my one true love Taught me to never judge Now all I want is to be with you
[Chorus] Allahuma Salli ‘ala Sayideena Mustafa ‘Alaa Habeebika Nabieeka Mustafa Allahuma Salli ‘ala Sayideena Mustafa ‘Alaa Habeebika Nabieeka Mustafa ‘Alaa Habeebika Nabieeka Mustafa
Dikau hadir kala ku sedih sendirian dan hilang Dikau hadir kala aku mendambakan petunjuk jalan
For you I’d sacrifice For you I’d give my life Anything, just to be with you
I feel so lost at times By all the hurt and lies Now all I want Is to be with you
Showed right from wrong Taught me to be strong Need you more than ever Ya Rasul ALLAH
Telah kau datang Teranglah alam Daku perlukan mu Ya Rasulullah
You filled my heart with love Showed me the light above Now all I want is to be with you
You are my one true love Taught me to never judge Now all I want is to be with you

Tuesday, July 10, 2012

Sepuluh Jus Buah Untuk Kesihatan Kita

Tuesday, July 10, 2012 2 Comments
                          

Tidak ramai orang tahu bahawa buah Durian (juga sebahagian pokok Durian, daun iaitu) menyimpan kekuatan tersembunyi untuk melawan kanser berkesan berbanding dengan rawatan menggunakan ubat-ubatan dan terapi kimo.
Selain daripada buah Durian, terdapat banyak buah-buahan lain yang mempunyai manfaat besar untuk kesihatan. Semua buah-buahan juga dimakan ia lebih mudah dan lebih selesa dengan diproses menjadi jus buah-buahan yang sihat.

Jus Avacado

Jus Avacado juga sesuai untuk kesihatan kita :
• Pembentukkan sel darah merah.
• Mencegah anemia
• Untuk wanita hamil, kandungan asid folik avokado boleh merangsang perkembangan otak dan   pembentukan saraf tunjang.
• Mengawal lemak buruk (kolesterol LDL) dan meningkatkan lemak baik (HDL)
• Mencegah strok.
• Anti-kedut dan awet muda. dan sebagainya.
Jus Tomato

Manfaat Jus Tomato Untuk Kesihatan Ialah:
• Antioksidan yang tinggi berguna untuk mempertahankan tubuh dari radikal bebas.
• Kandungan lyopene dalam tomato boleh mengelakkan kanser prostat.
• Untuk mengekalkan berat badan yang ideal untuk mereka yang berdiet untuk menurunkan berat badan dan boleh meningkatkan selera makan bagi orang-orang yang meningkatkan berat serta dalam fasa pemulihan selepas penyakit.
• Mencegah sembelit.
• Tahap Glikogen boleh menstabilkan fungsi hati, dan sebagainya.

Jus Apple


Memakan Sebiji Apple Sehari boleh menyelamatkan nyawa anda,Kerana Kandungan Apple berguna untuk kesihatan seperti :
• Kandungan quercetin dalam epal boleh sebagai anti kanser dan anti-radang.
• Kandungan pektin boleh membantu membuang penumpukan kotoran dalam usus untuk sekian lama.
• Boleh menurunkan paras kolesterol, tekanan darah dan paras gula darah.
• Boleh mengurangkan selera makan.
• Boleh merawat sakit kepala, dan sebagainya.

Jus Strawbery

Manfaat Jus Strawbery Untuk Kesihatan Ialah:
• Mengandungi asid elagik, yang bertindak sebagai antioksidan untuk menentang radikal bebas yang memasuki tubuh.
• Boleh menghalang pertumbuhan sel tumor dalam paru-paru, payudara, serviks.
• Bolehkah membersihkan sistem penghadaman tubuh.
• Mengawal paras kolesterol.
• Boleh mengurangkan kesakitan pada sendi, dll.

Jus Buah Jambu
Manfaat yang terkandung dalam jus buah jambu termasuk:
• Boleh mengurangkan kolesterol dalam darah dan menurunkan tekanan darah.
• Boleh menghalang seriawan.
• Mampu untuk menurunkan berat badan.
• Kandungan vitamin C dalam jus buah jambu boleh melegakan selsema dan batuk.
• astrigent Kandungan boleh menyembuhkan cirit-birit.
• Boleh mengelakkan kehilangan tulang, dll.

Jus Kiwi

Jus kiwi untuk manfaat kesihatan termasuk:
• Kaya dengan vitamin C adalah berguna untuk melindungi badan daripada sel-sel kanser.
• Kaya dengan serat boleh mengurangkan sembelit.
• Kandungan kalium membantu mengawal tekanan darah.
• Untuk mengelakkan jangkitan, penuaan pramatang.
• Sangat baik untuk mereka yang mengalami penyakit jantung.
• Melegakan sejuk dan selsema, dll.

Jus Mangga

Jus mangga untuk manfaat kesihatan termasuk:
• Boleh menjadi sebagai disinfektan untuk membersihkan badan dan darah di dalam badan.
• Kaya dalam caretenoid yang boleh mencegahh tulang kanser kolon dan kanser serviks.
• Bolehkah meremajakan sel-sel badan.
• Boleh mencegah bau badan yang disebabkan oleh bakteria, dll.

Jus Mengkudu
Walaupun rasanya cukup buruk, tetapi jus noni atau mengkudu buah Belanda adalah sangat memberi manfaat kepada kesihatan, termasuk:
• Boleh meningkatkan sistem imun.
• Bolehkah menormalkan / mengurangkan tekanan darah.
• Mampu untuk melawan tumor dan sel-sel kanser.
• Mengandungi scopoletin yang berfungsi sebagai anti-radang dan anti-alergi.
• Sangat berguna untuk penyakit: hipertensi, strok, kencing manis, migrain, vertigo, keputihan, sendi, dan lain-lain.



Jus Delima

Jus delima untuk manfaat kesihatan:
• Bahan tannin dapat membius cacing bulat, pinworms dan cacing pita dalam usus dan melepaskan dengan najis.
• Kaya dengan vitamin A, C, E dan asid folik yang baik untuk kehamilan.
• Kaya dengan antioksidan yang membantu mencegah tersumbat dalam arteri yang disebabkan oleh kolesterol.
• Mencegah berlakunya kanser prostat, dll.




Jus Durian Belanda
Satu kajian yang diterbitkan oleh Jurnal Produk Asli yang menyebut bahawa buah Durian sebagai "buah ajaib" yang sangat berkhasiat untuk kesihatan, termasuk:
• berkesan boleh memilih dan sel-sel sasaran buruk daripada 12 jenis kanser, iaitu kanser payudara, prostat, paru-paru, kolon, pankreas.
• Kerja 10 ribu kali lebih kuat untuk menangguhkan pertumbuhan sel kanser daripada dadah (andriamicin) atau terapi kimo.
• jus SOp Masam terpilih memburu dan membunuh sel-sel jahat dan tidak mencederakan / membunuh sel-sel sihat, berbeza dengan kejahatan kimo terapi maut dan gel sel-sel sihat (iaitu menyebabkan keguguran rambut).
Meningkatkan tenaga, sistem imun, mencegah daripada jangkitan, dll.




Jom kita ramai-ramai mencuba..semua rasa sedap kan...
















Monday, July 09, 2012

CONTEST KE 3 HAZWAN HAIRY

Monday, July 09, 2012 10 Comments
                              


Sebelum menjelang nyer detik 11.59 malam ni,ct nak ambil keputusan menjoinkan diri dengan GA dari Hazwan nie...Contest nie akan berakhir pada malam nie.Sepatutnya contest nie sampi 12/7/12.Tunggu ler entry dai Hazwan pada hari khamis nie..Cer Tekan Link nie.HAzwan..


Nyatakan kenapa anda suka masuk blog hazwan hairy?
1st time masuk kat blog liku-liku kehidupan nie ct memang rase macam colourfull pulak...Suka dengan dekorasi blog yang hazwan cipta sendiri.No COpy Paste..Hazwan Hairy bersikap ramah dan mesra..ct suke..
Sentiasa ingin menjenguk blog yang Cool Nie..Se"Cool" orangNyer..





Kuss Semangat!!!!!

Monday, July 09, 2012 7 Comments


Berdebar-debar jantung nie bila mak call suruh baca berita harian hari nie..
Kalau korang baca berita harian or metro hari nie ade cite pasal budak UTP xcident masa perjalanan pulang ke perak..Mau tak gugur jantung bila baca tajuk akhbar tu..Bila mak call tu memang nervous nak tgk berita online.cari punyer carik kt berita online memang xde pun tajuk tu..mak da call banyak kali sruh call adik yang belajar kat utp tu..Bile 1st time call ade dering tapi x angkat..da makin bergoncang dada nie ..Try 2nd time call..terus no answers...Apakah itu!!!!!

Call mane -mane department tanya ade ke x beli metro or berita harian...terkocoh-kocoh rasenyer nafas nie bila cuba berlari-lari anak semata-mata nak dapatkan berita tu..Sambil tu sentiasa call adik..tapi still x pick up phone..Dalam hati minta Allah tu berikan perlindungan pada adik..walhal berita tu keluar malam tadi..Tapi sorang pun x tengok berita tu...

Baca semua sekali berita yang ade kat metro tu..Baca tajuk jerk..Xsempat nak baca isi kandungan.
Sampai ler muka surat berape pun da lupe...Nampak ler berita tentang budak UTP xcident...Dup dap dudap jantung nie bace berita tu..Sah memang xde nama adik.Dan bila baca habis tu,Lega skit sebab yang pergi tu cuma 4 orang jerk..itupun umur da 21 tahun ke atas.
Panjat Syukur seketika...

Tetiba adik balas mesej yang ct kirim tadi.."along kat cafe..ade Ape...Xde line kat Cafe nie"

Ayat yang lebih menyejukkan hati..Terus call die dan tanye knape,bagaimana,semua la soklan yang dari tadi dok kumpul..Alhamdullilah..Die Selamat.Terus call mak bgtau adik dalam keadaan yang baik.And yang dekat dalam berita tu bukan adik...Dok berpesan kat adik,jangan buat macam tu ladi tau..Kalau boleh xpyh ler nak jenjalan jauh2...

xlarat da nak taip entry nie panjang2 sebab dada nie masih lagi dup dap2..

Saturday, July 07, 2012

Mama Aku Ingin Pulang

Saturday, July 07, 2012 2 Comments
                 

Serius tajuk entry kat atas nie..Waduh...macam ler kampung jauh sangat buat entry nie bagai.Padahal baru minggu lepas balik kampung..Sebenarnya kampung ct dengan tmpt tinggal ct skrg nie xler jauh mane..amik mase lebih kurang 45 minit jerk..
Tapi di sebabkan ct nie suka bila berkumpul dengan adik2 kat rumah kampung,tu yang semangat nak balik jerk.
Actually adik ct yang baru bersalin tu da ade kat rumah..Ade baby,tu yang suka sangat nak balik..
Then bila dengar abang long ct pun nak balik jugak..lagi ler rase nak balik sesangat.Sebenarnya ct rapat dengan kakak ipar.mybe sebab sama umur dan sama citarasa yang menyebabkan kitorang nie rapat.samelah jugak sekepala nya ct dengan adik yang baru bersalin tu.aduhhh..bila xdpt balik.rase xde mood jerk dok umah..nie pun macam malas je nak buat keje.da teringat da orang2 yang ade kat kampung.
Bila da berkumpul dengan adik.adik ipar dan kakak ipar,satu hal yang sllu dibincangkan adalh fesyen...sale,masakan,gossip..tu jer..selain tu kitorang akan makan bersama-sama...(tak termasuk lelaki yerk..Suami2 kene makan dulu..haha)

Nie bila xdpt balik,rase macam xbest pulak..Husband da kate 2 minggu sekali baru blik..lagipun poket tengah nipis..tu yang payah skit ler nak blik..Even rumah sekangkang kera tu tapi kene tol jugak..adoooooiiii..

Hurmmm....dok pk ape aktiviti esok..da mula pasang angan-angan nak amik keje lebih mase esok..al-maklum ler da nak raye nie..kene ler kumpul duit banyak2..

Kalau la ade kerja part time nak buat kat rumah best jugak...dapat jugak ler side income...
Ade sesiape nak bagi part time job kat rumah x..hahaha

Friday, July 06, 2012

Follow Us @aida_yusof81