Saturday, June 29, 2013

Perlawanan Piala AKhir FA JDT vs KELANTAN

Saturday, June 29, 2013 6 Comments
Assalamualaikum


Tentunya peminat-peminat Bolasepak Malaysia ternanti-nanti perlawanan akhir JDT vs KELANTAN malam nie kan.Ada penyokong-penyokong yang sudah membeli tiket sejurus selepas tiket dikeluarkan.Mereka sanggup berasak-asak untuk membeli tiket Bola..Mendapat sambutan yang hangat.

Malam nie,semuanya akan terjawab.Siapakah yang bakal menjulang Piala FA musim ini.Xtaulah ada musim sebelum nie.Suka memandai-mandai..haha.

Mybe ada yang sekarang nie sudahpun bertolak Ke Stadium Bukit Jalil.Maklumlah kelantan ke Kuala Lumpur tu bukannya dekat.Tak kurang juga Johor.

Aku pun tak sabar nak melihat siarang langsung malam nie.nak tengok,siapalah juara malam nie.
Disebabkan aku anak jati Johor,Of course lah aku sokong Johor.Harap Pasukan Johor dapat memberi komitmen yang terbaik untuk Negerinya.

kalau Johor tak menang malam nie,takpelah.Rezeki masing-masing.Cuma harapan aku,xdelah berlaku apa-apa yang tak diingini.kepada para penonton,jaga perlakuan anda.Janganlah terlalu mengikut perasaan ketidakpuashatian tentang apa jua yang berlaku.
Malaysia negara yang aman,So tunjukkan keamanan tu dengan sikap yang bertolak ansur.

johor

vs

kelantan


malam nie xkan ada aktiviti luar..En.husband dah bagi warning awal-awal..Nak tengok Bola Katanya.
layan....



erk...Cik Nuffnang.Dha lama tak kasi BE

Nota Dairy : 2 minggu lagi segmen akan dilancarkan buat pertama kalinya...Insyallah..

Friday, June 28, 2013

Lelaki Yang Di Gelar Suami

Friday, June 28, 2013 11 Comments
Assalamualaikum

Salam Jumaat untuk korang.nak share sikit tentang apa yang aku baca di facebook hari ini.
nukilan ini sekadar satu perkongsian sahaja.Tiada unsur-unsur yang melibatkan mana-mana pihak.Takut juga disalah tafsir..
Lelaki yang Di gelar Suami yang terbaik adalah :-
  • Seorang suami yang selalu memuliakan isterinya
  • Seorang suami yang selalu menampakkan senyum di depan isterinya
  • Seorang suami yang menjadi Qawwam(pemimpin dan pelindung) bagi keluarganya.
  • Seorang Suami yang begitu tangguh dalam berjuang mencari nafkah yang halal untuk isteri dan anak-anaknya
  • Seorang suami yang tak pernha lelah untuk bersikap lemah lembut.
  • Seorang suami yang menjadi seorang nakhoda dalam keluarga untuk mengharungi samudera kehidupan agar selamat menuju pelabuhan hakiki iaitu syurga.Insyallah
  • Dan ia selalu berpegang teguh kepada firman Allah s.w.t:-
            " Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari (siksa) api neraka..(q.sAt-Tahrim 6)

Semoga masih banyak kaum lelaki yang punya komitmen demikian bagi isteri dan anak-anaknya.Kerana lelaki itu lah yang akan menjadi pemimpin dalam keluarganya.Yang akan menjadikan rumahtangganya sebagai Syurga bagi isteri dan anak-anaknya.
Amin...





Thursday, June 27, 2013

Kisah Seorang Pakcik Tua

Thursday, June 27, 2013 15 Comments
Assalamualaikum

Sebenarnya dah lama bersarang dalam kepala otak aku nie untuk buat entry tentang pakcik tua tu.
Setiap kali nampak dia memang hati aku nie sebak dan kadang kala beribu persoalan timbul di benak aku ni.

Untuk menaip setiap perkataan untuk melambangkan pakcik nie juga,aku rasa seribu kesedihan singgah di naluri kewanitaan aku nie.

Sebelum tu aku nak tanya kat korang,Apa perasaan korang apabila melihat seorang pakcik tua yang dalam linkungan 70-80 tahun berbasikal mendaki bukit,kemudian menolak basikal tuanya itu untuk melintas laluan jalan yang begitu sibuk?

persoalan yang timbul dalam fikiran aku
  • Pakcik nie duduk mana?
  • Dia takde anak ke sampai kena kerja sejauh ni
  • Pakcik nie kerja kat mana?
  • Kenapa pakcik nie kena bekerja di usia sekarang nie

banyak lagi lah yang aku fikir..
Perjalanan pergi dan balik menaiki basikal sejauh 7.1 km.agak-agak lah.Apa yang korang rasa.

Kekadang aku macam nak turun dari kereta then nak tanya pakcik tu kenapa pakcik keje..pakcik kan dah tua.Mana anak2 pakcik...tapi apa orang tua tu akan kata kan.."giler ke apa budak nie"

Bila melihat orang tua tu,aku terus teringat orang tua aku di kampung.Alhamdulillah.mereka tidak perlu bekerja teruk seperti pakcik nie.Walaupun pekerjaan ayah agak berat,tapi sedikit sebanyak mak boleh tolong meringankan bebanan ayah kerana mak penerokawati.Alhamdulillah..walaupun kami tidak kaya tapi cukup makan dan pakai..
Tapi pakcik tu...hanya Allah swt.sahaja yang tau.
Setiap kali aku berselisih dengan pakcik tu,aku akan melihat muka pakcik tu,dan aku selalu berdoa  moga pakcik tu sentiasa diberi kesihatan yang baik dan dimurahkan rezeki.hanya itu yang mampu aku tolong untuk beliau. Bila aku tak nampak pakcik tu,mesti aku tertanya -tanya..sihat kah pakcik tu? kenapa dia xde hari nie..macam mana keadaan pakcik tu.
ihsan dari pakcik google

sesiapa yang duduk jb pasti korang tau betapa jauhnya berbasikal dari taman kota masai pasir gudang hinggalah port pasir gudang.kalau korang naik kereta mungkin tak terasa jauh kot..

Insyallah..kalau berkesempatan aku akan curi2 ambil gambar ye..

Nota Dairy : segmen aku akan dilancarkan tak lama lagi...tungguu...

Wednesday, June 26, 2013

Projek 100 bloggers -Bro Framestone

Wednesday, June 26, 2013 20 Comments
Assalamualaikum

Mencuba itu  tidak ada salahnya.Walaupun blog ini tidak mencapai trafik yang tinggi,tetapi ada sedikit kateria-kateria yang ada dalam list "Projek 100 bloggers" nie.


Projek 100 bloggers ini dikendalikan oleh blogger Bro Framestone dalam mengumpulkan 100 blogger Malaysia yang mampu diketengahkan kepada beberapa syarikat yang sudi mengiklan di 100 blog yang terpilih.

Kriteria yang di cari adalah :-

1.Mempuyai trafik sehari dalam 500 UV(sekurang-kurangnya)

2.Setiap blog post mendapat 5-10 komen dari pembaca ( sekurang-kurangnya)

3.Bukan blog copy paste,politik atau menyentuh isu-isu sensitif dan keterlaluan.

4.Tidak terikat dengan mana-mana syarikat pengiklanan.

5. Blog diupdate sekurang-kurangnya seminggu 4 kali.

6. Duduk di Malaysia dan Warganegara Malaysia.

7. Sanggup memberi komitmen kepada 100 bloggers

8. Lebih diberi keutamaan kepada blogger ber'niche ,kekeluargaan,remaja perempuan(personal),remaja lelaki(personal),teknologi,keusahawanan,makanan.



Kita hanya mampu untuk mencuba dan mencuba jika mahu terus berjaya.
kalau korang nak mencuba jugak jom klik link bawah nie ye




Moh ramai-ramai mencuba nasib..

Hujan Oh Hujan

Wednesday, June 26, 2013 8 Comments
Assalamualaikum

Sememangnya ramai rakyat Malysia yang memohon agar hujan turun semalam.
Alhamdulillah,Doa-Doa mereka ini dimakbulkan..Allah Mendengar segala rintihan umatnya.
Sedikit sebanyak mengurangkan jerebu yang sekarang ini melanda Negara kita.
Segala musibah yang berlaku di negara kita ini,semuanya Ujian dari Allah s.w.t mengingatkan pada umatnya agar terus memohon dan berdoa kepadanya.Mungkin kekadang kita lupa untuk mengucap syukur atas segala kurniaan Nya.

Purata di Facebook semalam menyatakan nikmat syukur apabila hujan menyimbah bumi Allah ini..
Segala kekalutan yang mereka alami ini berakhir dengan penuh kesyukuran.

Mungkin dari jerebu,aku kena sakit kepala.maklum lah terpaksa meneruskan juga pekerjaan harian.So terpaksa menghadapi jerebu tu.Walaupun aku dah pakai mask,tetapi kesan itu tetap ada.

Kepada mereka yang masih lagi terkena jerebu tu,perlulah berhati-hati dan menjaga kesihatan,kerana takut memudaratkan pulak ye.Kurangkan aktiviti luar kalau boleh.










Notes: xberapa hari lagi segmen pertama aku akan dilancarkan...

Monday, June 24, 2013

Sehari Bersantai Di Tanjung Balau Resort

Monday, June 24, 2013 17 Comments
Niat nak balik kampung minggu ni terpaksa di batalkan disebabkan aku ada kelas hari Ahad.Tapi bila pepagi buta dapat mesej kelas tu dibatalkan rasa macam sedih gila.Sedih bukan sebab kelas dibatalkan,sedih kalau tau xde kelas,hari sabtu tu aku dah balik dah.Boleh la bermalam satu hari kat rumah Mak..

Tapi nasib baik En.husband cekap membaca fikiran aku nie,Terus Dia cakap "Kelas cancel eh" Jom Balik air tawar"..hehehe..apa lagi..dah bagi greenlight..Call mak,pastikan dia ada kat rumah..kot-kot lah dia berjalan,Sia-sia aku balik..

Lepas makan tengahari dirumah,dok sedang berbual,timbul idea nak pergi mandi-manda kat kolam renang di Tanjung balau..Kalau dari rumah aku xsampai setengah jam pun..Dekat sangat.lagipun mak dah biasa bawak cucu-cucu dia ke sana..
Aku 1st time pergi ni..Teruja jugaklah sebab sebelum nie dengar cerita jerk.Boleh la takat nak lepaskan tension bekerja..Nak pi jauh-jauh nak kena ambil cuti pulak kan..So,ambil yang terdekat jerk.
Okalh tu..


pinjam dari Blog yana Halim

budak kecik nie tak takut air..puas pakngah ngan makngah dia jaga..tapi seronok dapat pinjam kejap anak orang..heheh

Ni aku ambil dari jauh..


sengetkan kepala korang sikit ye...jangan sampai teleng pulak..hehehe

Mak long ngan atuk dok cari ape la tu kan..hehe..makanan dah berlambak atas meja tu.

Ape ape pun seronok dapat berkumpul ramai-ramai macam nie..nasib baik la ada adik beradik yang duduk dekat2 nie jerk.kalau balik rumah mak,mesti aku dok pakat dengan yang lain supaya ikut balik..barulah meriah rumah mak aku tu.
Dekat situ ada chalet kalau korang nak bermalam...kalau korang nak tau lebih lanjut,jangan segan-segan untuk meng"google ye...hehehe..




Saturday, June 22, 2013

Blog Under Service

Saturday, June 22, 2013 12 Comments
Assalamualaikum


Wah...Tenang rasanya bila dapat tengok dan menaip entry hari nie.Setelah beberapa hari Blog nie Under Service..Perbetulkan apa yang patut.

Kalau dlu suram je kan...sekarang dah nampak keceriaan blog.Cer korang komen sikit.
Pastu tepuk tangan tanda terima kasih kat Deno.Budak kecik tu lah yang telah mencantikkan blog aku yang dulunya suram je..Sekarang dah ada warna warni...comel kan...

Thanks kat Deno yang sudi melayan karenah akak ni yang super cerewet.ngada nak cantik bagai...Tapi Traffik tak tinggi mana pun..

Mungkin ada kawan-kawan yang tuari nak blogwalking kat blog yang super x famous nie,xboleh nak masukkan..Sebab Deno dah privatekan blog nie untuk orang2 VVIP sahaja..hahaha...Untuk tugas menservice la kononnya...
Dan sekarang Hasilnya...Alhamdulillah...

Perbezaan banyak tau...Tang HEader tu.

Dulu

Sekarang

Siap ada banner lagi...




                                                 
                                                        

Comeyy tak Kak Ton

okalh...dah nak start buat keje...sat gi nak bw kat blog kengkawan pulak...


Wednesday, June 19, 2013

Tuesday, June 18, 2013

21 Petua Eratkan kasih Sayang Suami Isteri

Tuesday, June 18, 2013 13 Comments
Assalamualaikum


Hari nie rasa nak share denga korang yang membaca blog nie.Pada yang dah kahwin dan juga akan berkahwin.hehe..

Aku terbaca di dalam facebook.So nak share jugak dengan korang.Antara petua untuk eratkan kasih sayang Suami isteri.

1)Cium tangan suami dan dahi siteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing masing.

2)Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah,tmabah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman.

3)Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4)Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti "I Love you" sepenuh hati sebelum keluar ke mana-mana ,menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5)Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari bekerja.

6)Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7)Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja isu rumah tangga hinggalah politik sebelum tidur.

8)Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan ,jangan biarkan ia berlarutan walau untuk satu jam.

9)Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya.

10) Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet-deret atau usia sudah meningkat.

11)Amalkan sembahyang berjemaah

12)Biasakan bergilir gelas atau pinggan makan serta tidak sedan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman pasangan.

13)Sesekali buatlah kejutan kepada pasangan

14)Senda gurau dalam rumahtangga amat penting.Ceritalah sesuatu yang kelakar,tekateki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15)Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing.

16)Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17)Apa sahaja masalah yang timbul,berterus terang dan berbincang

18) Sentiasa menyimpan tekad untik menjadi pasangan yang baik dalam rumahtangga.

19)Setiap pagi,berikan kucupan tanda sayang agar harinya dimulakan dengan senyuman.

20) Jika amalan-amalan di atas tidak pernah dilakukan sehingga anda membacanya hari ini,jadikan ia sebagai titik permulaan untuk melakukannya tanpa ragu-ragu.

21)Sentiasalah berdoa memohon kepada Allah swt. agar dikurniakan rasa kasih sayang antara pasangan suami isteri.


** Nabi Muhammad SAW bersabda:"lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang paling baik kepada isterinya.Dna wanita yang paling baik dari umatku adalah wanita yang paling baik bagi suaminya.
**bagi isteri yang baik pada suaminya tiap hari akan mendapat seribu syahid kerana ikhlas dan sabarnya.
**lelaki yang paling baik dari umatku adalah lelaki yang bersifat lembut pada isterinya.Setiap hari suami yang baik kepada isterinya akan mendapat seratus syahid kerana ikhlas dan sabarnya.

wallahualam.


sumber:fb



Follow Us @aida_yusof81