Wednesday, July 31, 2013

Ramadhan Give Away

Wednesday, July 31, 2013 18 Comments
Assalamualaikum



Nak dapatkan give away nie??Jom tgk syarat-syaratnyer...
1. WAJIB follow blog ni
2-  Linkkan GA to you ols punya blog atau fb. Tajuk :- Ramadhan Give Away
3- Tinggalkan link you ols di ruangan comment

TEMPOH
Dari 25/7/2013 sampai 31/7/2013. Winner will be announced on 1/8/2013

PEMILIHAN PEMENANG
Secara cabutan bertuah.

Tuesday, July 30, 2013

Undi saya Dalam Azam Raya Bersama Watson

Tuesday, July 30, 2013 7 Comments
Assalamualaikum


Minta jasa baik korang untuk mengundi saya di "Azam Raya Bersama Watson."

Cuma perlu cari nama saya Siti Rohaida Bt Yusof dan klik undi..


First of all,saya ucapkan terima kasih ye...

Bagaimana untuk mengundi :-

pertama:
Klik Link ni ---->>>> Watson <<<<--------

kedua :
Cari Nama saya di sini --->> Lihat Dan Undi Azam <<-----



korang jugak boleh join untuk Azam Raya Bersama Watson dengan klik link ini Watson
Ganjarannya korang akan dapat
Faizal Tahir akan memilih Azam terbaik daripada 10 Azam dengan undian tertinggi. Pemenang akan menyambut Hari Raya bersama Faizal Tahir dan Watsons di rumah pemenang sendiri!

Kedua korang jugak akan mendapat....
Kongsikan Azam Raya anda dan bantulah Faizal Tahir menulis sebuah lagu Raya baru. Anda juga akan mendapat Duit Raya RM5!





Dunia Blog Kisah Si Dairy semakin Ceria

Tuesday, July 30, 2013 22 Comments
Assalamualaikum


Walaupun aku dah lama berblog,tapi sejak tahun 2013 nie baru aku serius dalam berblog.
Sebenarnya aku mula berblog nie pada tahun 2011 lagi..Masa tu officemate lama tunjukkan blog anak saudaranya..Kemudian aku ngan officemate nie kononnya nak ikut juga berblogging..Tapi masa tu tak serius mana la..Start dari blog kisahkesahkehidupan.blogpsot.com.akuwanitamelayu.blogspot.com..dan last sekali kisahsidairy..Insyallah inilah yang terakhir..mungkin idea nak bertukar domain jer..Insyallah..

kalau dulu orang nak singgah blog nie pun payah..apatah lagi nak beri komen pada blog nie..Tapi dengan usaha yang berterusan,alhamdulillah..blog nie dah dikenali jugak lah oleh blogger-blogger diluar sana..
ada jugak yang masukkan blog nie dalam bloglist mereka..Syukur...Komen juga makin lama makin ramai dan yang penting ramai yang sudi menyinggah di blog yang kerdil ini..

Tentang mata pencarian dalam berblog aku xkisah sangat.kekadang aku takdelah terniat nak cari pendapatan melalui blog..Tapi bila aku banyak membaca tentang tips-tips dan tutorial dari blogger otai tu,seakan mahu mencuba jugak walaupun dalam keadaan merangkak-rangkak..bukan merangkak macam baby ye..

Insyallah kalau penuh ilmu didada,why not aku mencuba mencari pendapatan sampingan dari blog nie kan..

Tapi kelemahan aku bila kekontangan idea untuk mencari entry yang mesra SEO tu memang la payah..At last, aku taip apa sahaja yang terlintas dalam benak fikiran aku nie..Takpelah,mungkin cara aku..belum sampai ke tahap seperti mereka..menerima kunjugan lebih dari 500 sehari berbanding dengan aku hanya 100 kebawah..Tapi takpe...alhmdulillah..dari takde..

Tentang segmen pulak..Dah 2-3 kali jugak segmen yang kononnya aku nak buat tu,mesti tak jadi..Tak taulah...bila tengok ramai sangat yang buat segmen dalam masa yang sama,Terus down dan delete je entry tu..Tpi insyallah One Fine day..mana tau...buat yang grand skit..haha..ada ke yg nak sponsor..
Oh No!!

Cukuplah takat nie bebelan aku..rasa dah cukup 360 patah perkataan kot..hehehe..

Part 2 akan menyusul kot...


Persiapan raya lagi

Tuesday, July 30, 2013 21 Comments
Assalamualaikum

Biasalah dah nak dekat-dekat nak raya nie,persiapan dah mula dilakukan..
Shopping mana yang perlu..Tahun nie berbelanja ala kadar je..mana yang patut..Bukan apa,Nak guna duit untuk balik kampung lagi..Tol lagi...Semua tu dimasukkan dalam perbelanjaan hari raya jugak..

Begitu juga duit raya,kali nie en.husband da tukar siap-siap duit raya..Semalam dah start packing duit raya pulak..Walaupun tak banyak yang aku spend untuk duit raya,insyallah adik beradik,anak saudara,sepupu sepapat semua diambil kira.kesian la kalau budak-budak datang balik denan tangan kosong.
Setahun sekali je nak bagi duit raya kot..Taklah nak berkira sangat..Itupun masih dalam budget perayaan kami..Dah bagi-bagi dengan en.Husband apa yang perlu aku beli dan dia sediakan..hehehe..Tapi untuk isteri dia wajib belikan..hehehehe...

sampul raya yang pelbagai warna dan corak,memang aku suka,...hehe..banyak sampul raya sponsor dari bank dan jugak shopping complex okeh


psssstttt..dapat kad raya lagi dari Eca Dwinky Sya dan jugak Eqbal Zack

Thanks to both of u ok...



Monday, July 29, 2013

CONTEST RAYA : Semasa Hari Raya saya buat....

Monday, July 29, 2013 9 Comments
Assalamualaikum




Semasa Hari Raya saya buat sesuatu yang menarik untuk dihidangkan kepada keluarga kami  apabila berkumpul beramai-ramai..Seeloknya juadah kegemaran keluarga kami iaitu ketupat dan kuah kacang.Pagi raya amat menyeronokkan..Selamat menyambut hari raya Aidilfitri ye..

Kepada korang yang nak menjoinkan diri dalam contest nie,sila klik banner.



p/s..Jom terjah blog santaikata


kerana Terlalu ghairah Bershopping-akhirnya kecuaian Melanda

Monday, July 29, 2013 19 Comments
Assalamualaikum

Sedih tu memang sedih,tapi mungkin itu bukan rezeki aku dan En.husband bila barang yang di beli tercicir entah kemana.

Perasaan ralat tu memang ada,tapi apa nak buat.Mungkin bukan rezeki kami,

Ceritanya macam ni..Jumaat malam tu aku memang balik ke kampung sebab esoknya aku kena bawak adik2 shopping raya.Sabtu tu kami pun pergi ke UO Superstore sbb kat situ baju budak-budak murah la sikit..memang sibuk pun satu hari tu,cari baju anak-anak saudara dan jugak adik2 aku yang dua orang tu.
last sekali beli baju en.husband 2 helai.Ingatkan lepas tu kami nak ke bazar kota tinggi pulak..Selepas membeli baju en.husband sempatlah terjah 2 buah kedai jam,en,husband yang nak beli jam.Selepas itu kami singgah sebentar di meja bayaran zakat,Selepas membayar zakat kami pun balik,tapi dalam perjalanan nak ke tempat parking kereta tu sempatlah kami singgah di UO bawah sekali kononnya nak tengok tempat kuih.Tapi ada yang tak berkenan,kami pun balik...
Selepas singgah di kota tinggi , memang kami terus balik..barang semua memang dah confident takde yang tercicir ke ape..Sebab memang hari tu banyak yang kami beli.

Dah sampai kat rumah,lepas siap masak,ingat nak sruh la en,husband try baju yang kami beli tu,Cari punya cari ,baju takde..cari dalam bonet kereta,dalam kereta bawah kereta pun aku cari jugak.tapi takde..hati dah tak keruan..En.husband bising la jugak..Tapi dia tetap cool.Aku nie yang dok geledah baju adik-adik,anak saudara,semua takde.Risau dah dalam hati nie Allah je yang tau.Yelah dah banyak jugak duit habis..harga untuk 2 helai baju tu dalam seratus jugak..Cuba call abang aku yang tadi sama-sama join kami.Pun takde jugak..Sah lah baju tu tercicir entah kemana..
Masa tu nak berbuka pun rasa macam takde mood..Memang ralat sangat la..
Ingatkan nak pi semalam check balik tempat yang aku dok singgah hari tu,tapi disebabkan semalam ade keje yang lebih penting,terpaksa batalkan niat tu.
Tapi hari nie aku kena jugak pergi check kot-kot la ada orang yang baik hati tolong simpankan..
kalau takde terpaksa la beli baju yang baru..Kesian pulak ngan en,husband.Dia cakap tak payah la cari..dah takde rezeki,tapi aku kesian la tengok dia nanti.baju raya takde..takkan wife dia je nak beraya dengan baju baru..

Harap-harap adalah rezeki aku hari nie,Insyallah..

Friday, July 26, 2013

Kad Raya Dari Blogger

Friday, July 26, 2013 35 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..tercapai jugak apa yang diingini.Mengumpul kad raya dari blogger amat menyeronokkan.
Pelbagai corak dan warna kad raya special  and limited edition dari mereka.

Hari nie si receptionist bagitau kat aku,ada surat dari Sabah...Sabah??!!!
siapakah itu..Rasa takde beli barang online ke ape ke dari sana...

Rupa-rupanya blogger dari Sabah kirim kad raya kat aku..maksudnya nie blogger ke3 yang bagi kad raya kat aku..bestkan...

nak tau siapa yang mengirimnya????


Dari blogger : www.qaleshyaumairah.com

Dari blogger :www.kisahemasputih.com
aku suka tang kad blogger uzu nie..cantik kad dia..

for both of you thanks for the cards..hopes tahun depan dapat lagi :)
aku dah letak kat tepi meja untuk aku jadikan kenang kenangan,,,


RAHSIA KHASIAT BUAH TEMBIKAI

Friday, July 26, 2013 16 Comments
Assalamualaikum

Ibnu Abbas berkata:"Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menmabhkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit."
Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW .Nabi menciumnya dan bersabda:"Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi.Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."
Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda:"Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan."Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.

Tembikai yang kaya dengan vitamin A dan C, asid folik, magnesium, zink dan pelbagaijenis galian yang lain adalah bermutu tinggi dalam perubatan. Tembikai dikenali sebagai Citrullus vulgaris amat mujarab untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit antaranya sakit kepala, penyakit paru-paru dan masalah kulit. Jus tembikai juga memberi tenaga dan kekuatan dikalangan orang-orang tua serta memulihkan sistem tubuh yang lemah bagi mereka yang baru sahaja sembuh daripada penyakit atau menjalani pembedahan.
Penyakit artritis, gout serta keracunan uremik berlaku akibat kehadiran asid urik yang berlebihan. Jus tembikai boleh membantu menyembuhkan penyakit-penyakit ini dengan menghapuskan kesan-kesan toksik dalam tubuh.Kehadiran asid yang berlebihan dalam darah dapat diatasi dengan mengamalkan pengambilan jus tembikai kerana ia dapat bertindak membantu melancarkan pengaliran darah.


Thursday, July 25, 2013

Pelan Terbaru Prepaid Mobile Internet-DIGI

Thursday, July 25, 2013 8 Comments
Assalamualaikum


Digi Telah memperkenalkan Pelan Terbaru Prepaid Mobile untuk kegunaan semua.Nikmati internet tanpa batasan dan bersosial dengan pelan terbaru DIGI

Promosi sehinga 30 september 2013.jangan lepaskan peluang anda
                               


Daily RM1 (100MB) 1am - 7pm

RM1 / day 
100MB daily usage quota (1am - 7am only)
+ Unlimited Social Messaging**
Daily RM3 (150MB)
RM3 / day  Limited Time Promo!*
150MB daily usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Weekly Social Messaging RM5
RM5 / week  Limited Time Promo!*
Unlimited Social Messaging**
Weekly RM7 (100MB)
RM7 / week  Limited Time Promo!*
100MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Weekly RM15 (450MB)
RM15 / week 
450MB weekly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM18 (250MB)
RM18 / month  Limited Time Promo!*
250MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
Monthly RM30 (750MB)
RM30 / month  Limited Time Promo!*
650MB 750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging & Internet Surfing**
2 Months RM60 (1.5GB)
RM60 / 2 months 
750MB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM48 (2GB)
RM48 / month  Limited Time Promo!*
1GB 2GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
Monthly RM68 (5GB)
RM68 / month  Limited Time Promo!*
3GB 5GB monthly usage quota
+ Unlimited Social Messaging**
WhatsApp - 5 Days RM5 (100MB)^
RM5 / 5 days  Limited Time Promo!*
100MB usage quota for 5 days
+ Unlimited WhatsApp Messenger
Mobile Internet Max 8 (Default Plan)Max. RM8 / day (30sen / 30KB)
Max. 30MB daily usage quota; Pay-As-You-Use

Mengenalpasti Pautan Bermasalah Di blog

Thursday, July 25, 2013 5 Comments
Assalamualaikum

Selepas menyinggah blog PCL tadi,rasa terpanggil untuk mencuba juga kaedah mengenalpasti pautan bermasalah yang ada di blog nie.

Selepas membuat siasatan pada blog ini,alhamdulillah,ternyata blog ini bersih dari Malware jahat tu..
Rasanya dalam sebulan sekali patut kita check blog kita untuk kepastian,samada ada terjebak dengan Malware nie atau tidak..Kalau tak sia-sia blog kita diterjah oleh musuh durjana ini..

Cara untuk scan blog kita seperti yang di ajar oleh PCL ni..

                  
klik pic nie dan letakkan url blog korang ok..

so clean n clear dari Malware


Antara Url yang discan

Terima kasih pada PCL atas entry ini

kalau korang kurang faham boleh tengok blog PCL ye..







Pengajaran Dari Cerita Ini-Kisah Katak Dan Siput

Thursday, July 25, 2013 18 Comments
Assalamualaikum

Kadang-kadang kita tergolong dalam golongan yang tidak bersyukur dengan apa yang kita perolehi dalam hidup.Kekadang kesenangan orang lain di iri hati kan.Dan kerana itu sikap tamak mula menguasai diri kita.Bersyukurlah dengan apa yang kita ada..masing masing ada kelebihan dan kekurangan pada diri kita sendiri..Cerita kat bawah nie kekadang berlaku pada aku jugak...Tak lari daripada kisah nie..Moga aku cepat sedar akan kealpaan ini.insyallah..



baca cerita ni dan cuba fahamkan apa yang nak disampaikan


Kisah Katak Dan Siput
Ada seekor siput selalu memandang sinis terhadap katak. Suatu hari, katak yang kehilangan kesabaran akhirnya berkata kepada siput: “Tuan siput, apakah saya telah melakukan kesalahan, sehingga Anda begitu membenci saya?”
Siput menjawab: “Kalian kaum katak mempunyai empat kaki dan bisa melompat ke sana ke mari, Tapi saya mesti membawa cangkang yang berat ini, merangkak di tanah, jadi saya merasa sangat sedih.”
Katak menjawab: “Setiap kehidupan memiliki penderitaannya masing-masing, hanya saja kamu cuma melihat kegembiraan saya, tetapi kamu tidak melihat penderitaan kami (katak).”
Dan seketika, ada seekor elang besar yang terbang ke arah mereka, siput dengan cepat memasukan badannya ke dalam cangkang, sedangkan katak dimangsa oleh elang.
Nikmatilah kehidupanmu, tidak perlu dibandingkan dengan orang lain. keirian hati kita terhadap orang lain akan membawa lebih banyak penderitaan. Lebih baik pikirkanlah apa yang kita miliki. Hal tersebut akan membawakan lebih banyak rasa syukur dan kebahagiaan bagi kita sendiri.





HDP Pore Stamping Charcoal Mineral Mask- Review By CathyJoy.com

Thursday, July 25, 2013 0 Comments
Assalamualaikum


Kali nie entry aku lari dari apa yang selalu aku taip.Entry kali ni aku akan  review satu product dari CathyJoy.com .

CathyJoy.com adalah Pengedar Malaysia yang memasarkan produk kecantikkan dari Korea.So kepada peminat-peminat korea yang nak cantik macam pelakon-pelakon korea tu boleh la mencuba produk nie.

Ini masuk kali ke-2 aku telah mencuba HDP Pore Stamping Charchoal Mineral Mask nie.
 Kelebihan Charcoal Mineral Mask nie adalah untuk mengecillkan liang roma dan juga dapat mengurangkan minyak berlebihan di muka macam aku nie serta menyegarkan kulit muka kita nie.Al-maklum muka dah terdedah dengan persekitaran yang tidak sihat..So,x salah sekali sekala kita membelainya.

Klik sini untuk melihat product ini
aku memilih nie mengikut kesesuaian kulit aku ye


Step pertama
 cuci bersih muka korang tu dari segala kotoran

Step Kedua
 buka penutup masker ini

Step ketiga
 tampal kat muka korang bagi rata dan biarkan selama beberapa masa yang korang nak..
kalau ikut aku sampai pagi..hahaha

sila takut!!!
dah macam orang minyak kata En.husband..hehehe
Abaikan

sebenarnya banyak lagi product dari CathyJoy.com.. So korang boleh la klik link cathyJoy.com nie untuk korang dapatkan lebih detail tentang barangan nie..

                             
                                                 Promosi sempena hari raya oleh CathyJoy.com.



korang boleh klik banner kat atas nie ye..
boleh juga melihat product nie di fanpage CathyJoy.com

Tips Bijak Berbelanja di Musim Perayaan

Thursday, July 25, 2013 5 Comments
Assalamualaikum

Selamat pagi,salam 1 Malaysia..hehe..Pastinya ramai yang dah tak sabar nak shopping raya kan..Al-maklumlah gaji pun dah keluar + bonus.So,mestilah tak bsabar nak bershopping sakan.

Aku pun macam tu jugak,Malam nie dah nak start shopping raya,Kenapa tak pergi hari minggu??/
Sebabnya aku tak suka sangat nak bersesak-sesak di waktu siang.Puasa pulak tu..
Kalau pergi malam,suasana sejuk sikit..lagipun bukan banyak mana yang aku nak belanja tu.Takat pi beli baju raya en,husband je kat Jusco tu.Yang keperluan lain takdelah sangat.Kuih muih tu rasa macam awal lagi.Ada sesetengahnya aku dah tempah.Kuih raya nie aku memang tak order banyak sangat sbb tahun nie beraya kat Melaka,So kurang berada di johor.

Kat sini aku nak share dengan korang tentang tips berbelanja di musim perayaan nie..Al-maklum la..takut yang si wanita-wanita nie 9 nafsu..Kot la tak terkawal pulak berbelanja..Ini bukan sahaja untuk korang tetapi lebih kepada untuk diri aku sendiri..Mari sama-sama kita amalkan ye puan-puan

1.       Buat senarai kepentingan
Sebelum keluar membeli belah pastikan anda menyediakan satu senarai barangan yang hendak dibeli. Senarai tersebut mestilah boleh menjadi garis panduan berguna semasa anda sibuk membeli belah. Secara tidak langsung anda boleh fokus mencari apa yang disenaraikan sahaja. Usahakan agar perbelanjaan tidak lebih daripada anggaran yang telah ditetapkan. Ini akan membuatkan anda lebih efisien dalam berbelanja serta terhindar dari masalah kewangan menjelang hari raya.

2.       Membeli semasa jualan murah
Pembeli yang bijak pasti tidak akan melepaskan peluang membeli belah semasa musim jualan murah. Bayangkan ketika itu anda boleh membeli barangan berkualiti dalam kuantiti yang banyak berbanding pada harga biasa. Oleh kerana jualan murah dalam Negara sudah diketahui masanya, apa kata anda ketepikan sejumlah wang khusus untuk membuat persiapan hari raya anda sekeluarga.

3.       Bawa penasihat bersama
Sebaiknya jangan pergi membeli belah berseorangan malah lebih baik anda membawa bersama seorang “penasihat” yang dapat membantu mengingatkan dan memberi pendapat ketika berbelanja. Ia akan membantu anda membuat pilihan yang terbaik selain tidak perlu membazir membeli barangan yang tidak perlu.

4.       Berbelanja mengikut keperluan
Jangan diikutkan nafsu membeli yang tidak pernah habis. Pembelian barangan yang tidak penting hanya akanmmeningkatkan perbelanjaan anda.

5.       Elakkan membawa kad kredit
Jika anda seorang “kaki shopping” memang merbahaya jika memiliki beberapa jenis kad kredit di dalam dompet. Seeloknya, tinggalkan kad kredit atau meminta penasihat anda memegangnya seketika dan hanya dibenarkan menggunakan kad tersebut untuk kecemasan sahaja. Jika terpaksa gunakan kad kredit, cukup gunakan kad yang mempunyai nilai kredit terkecil untuk membatasi jumlah pengeluarannya.

6.       Buat perbandingan harga
Sebelum membeli, pastikan anda telah membuat perbandingan harga dan kualiti di tempat lain.

7.       Bijak tawar-menawar semasa membeli
Tidak salah mencuba. Sikap ringan mulut anda menawar harga yang telah ditetapkan ketika  membeli mungkin memberi kebaikan pada wang yang anda keluarkan. Pengurangan harga walaupun sedikit mampu menjimatkan wang. Namun, bukan semua tempat boleh tawar-menawar.

8.       Buat perancangan
Lakukan aktiviti membeli belah anda secara bertahap. Jangan membeli di saat-saat akhir kerana banyak masalah akan timbul seperti tiada saiz yang sesuai, kehabisan warna yang diminati dan lain-lain lagi

9.       Elakkan membawa anak kecil
Proses membeli belah memerlukan anda bergerak aktif. Sebaiknya anda tidak perlu membawa bersama anak-anak kecil kerana ia hanya akan menyukarkan proses pemilihan dan pembelian. Biasanya mereka tidak dapat bertahan lama menanti proses pemilihan anda. Akibatnya mereka akan membuat pelbagai ragam dan kerenah yang mengganggu kelancaran anda membeli belah.

10.   Ukur baju di badan sendiri
Jangan berbelanja ikut nafsu semata-mata untuk menyambut hari raya. Hilangkan anggapan bahawa hari raya mesti segalanya bertukar pada barang baru. Berbelanja ikut kemampuan anda dan jangan sekali-kali meniru gaya orang lain. Dengan sedikit kreativiti, barang-barang lama anda boleh diubah suai untuk kelihatan lebih cantik dan menarik untuk digunakan di hari raya.


sumber :sini

Wednesday, July 24, 2013

"Segmen Pencarian Bloglist Mieya Atiera"

Wednesday, July 24, 2013 7 Comments
Assalamualaikum







kali ini Mieya nak anjurkan segmen pencarian bloglist bagi menggantikan bloglist yang lama.

Tujuan utama Mieya mewujudkan bloglist baru ini sebagai peluang kepada blogger lain untuk berkenal-kenalan, mengeratkan ikatan silaturrahim, meningkatkan kadar trafik blog, dan memudahkan urusan Mieya untuk berblogwalking serta membalas komen di blog kalian.

Untuk pengetahuan, bloglist ini akan kekal dari bulan Julai sehingga lah ke bulan Disember 2013. Tempoh sepanjang lima bulan lebih. Lama tu!


Antara syarat-syarat penyertaan :
1. Anda mestilah merupakan Follower blog Mieya.
2. Buat satu entri bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Mieya Atiera"
3. Copy coding yang disediakan di bawah.
4. Klik iklan di blog Mieya sebagai dana tambahan nak buat giveaway nanti. (tiada paksaan)
5. Dah siap? Hantar link url korang di ruangan komen entri ini.

Jadi, meh lah join bloglist di blog Mieya. Tak rugi pon sebab Mieya akan pilih :

  • 10 blogger bertuah untuk menerima topup RM5. (pemilihan dibuat menggunakan khidmat random.org)

Tamat Penyertaan pada : 31 July 2013 (Jam 12 A.M.)

Lagu raya yang Dinanti-nantikan Masa Dulu

Wednesday, July 24, 2013 6 Comments
Assalamualaikum

Bila dah dekat nak raya nie,Keluarlah lagu-lagu raya dari corong-corong radio.
Rasa mereka akan mengeluarkan lagu raya pada pertengahan puasa.Tadi pagi Hotfm pun dah keluarkan lagu raya.Tapi kat office nie ada satu je radio online yang boleh bukak..iaitu Bapakku Fm
Bapakku.fm nie memang banyak keluarkan lagu raya..so,sesambil buat keje aku dok melayan lagu raya.
Dulu-dulu time tengah puasa nie aku memang suka dengar lagu Halaman Asmara dari ziana zain ft Awie.

Masa aku kecil-kecil lagu nielah makcik-makcik aku yang muda-muda dok tunggu.Satu lagi aku dan makcik-makcik aku akan catit cerita-cerita yang bakal disiarkan pada hari raya..masatu penuh satu kalender tu kami conteng.Bila hari raya,kami lebih suka berkumpul beramai-ramai.maklum la dulu makcik-makcik aku ramai yang masih bersekolah..Umur aku masa tu baru darjah 4..Aku pun dok ikut join diorang la.

Satu lagi aku memang suka dengar lagu raya sanisah tu..aku pun dah tak ingat apa tajuk lagu tu..

korang pulak..apa lagu raya kegemaran korang...

HDP Pore Stamping Charcoal Mineral Mask- Review By CathyJoy.com

Wednesday, July 24, 2013 13 Comments
Assalamualaikum


Kali nie entry aku lari dari apa yang selalu aku taip.Entry kali ni aku akan  review satu product dari CathyJoy.com .

CathyJoy.com adalah Pengedar Malaysia yang memasarkan produk kecantikkan dari Korea.So kepada peminat-peminat korea yang nak cantik macam pelakon-pelakon korea tu boleh la mencuba produk nie.

Ini masuk kali ke-2 aku telah mencuba HDP Pore Stamping Charchoal Mineral Mask nie.
 Kelebihan Charcoal Mineral Mask nie adalah untuk mengecillkan liang roma dan juga dapat mengurangkan minyak berlebihan di muka macam aku nie serta menyegarkan kulit muka kita nie.Al-maklum muka dah terdedah dengan persekitaran yang tidak sihat..So,x salah sekali sekala kita membelainya.

Klik sini untuk melihat product ini
aku memilih nie mengikut kesesuaian kulit aku ye


Step pertama
 cuci bersih muka korang tu dari segala kotoran

Step Kedua
 buka penutup masker ini

Step ketiga
 tampal kat muka korang bagi rata dan biarkan selama beberapa masa yang korang nak..
kalau ikut aku sampai pagi..hahaha

sila takut!!!
dah macam orang minyak kata En.husband..hehehe
Abaikan

sebenarnya banyak lagi product dari CathyJoy.com.. So korang boleh la klik link cathyJoy.com nie untuk korang dapatkan lebih detail tentang barangan nie..

                             
Promosi sempena hari raya oleh CathyJoy.com.



korang boleh klik banner kat atas nie ye..
boleh juga melihat product nie di fanpage CathyJoy.com









Tuesday, July 23, 2013

Alasan Yang tak Munasabah Di berikan

Tuesday, July 23, 2013 20 Comments
Assalamualaikum

Masih lagi ketidak puas hatian hari nie.Semalam mungkin ramai yang bergembira dengan dapatnya insentif.(bagi mereka yang berkulit putih)Semua dpt Da Bommmm...Disebabkan aku takde perbankan online,Terpaksa lah tunggu balik keje nak check,berapa yang company nie bagi kat aku ..

Dalam pada itu kebanyakkan pekerja dah merungut denga apa yang mereka dapat.Sejak dpt boss baru nie,macam-macam la yang dia nak cut..macam duit dia..

Malam dengan hati yang excited,aku pergi kat atm petronas,..Harapan dah macam gunung everast tingginya..
Tapi bila check tengok hanya ada gaji...GAJI SAJAAAAAAAAAAAA!!!!!
Mana Insentif yang digembar gemburkan....Mula dah Panas hati..nak kata aku orang baru xdelah..Dah 2 tahun aku berkhidmat untuk company nie..

Balik dengan muka yang tak puas hati.terus ngadu kat En.husband...Dok maki hamun company nie..Tak sabar nak tunggu esok,nak tengok payslip.nak tanya HR..

Bila da masuk keje,tunggu payslip memang jenuh la...
Dah dapat...WHAAAAAATTTTTTtttttt!!!!!!!!! memang xde...

Terus tanya HR kenapa aku tak dapat..
Jawapan yang aku terima...sebab aku mc dan ambil hospitalization selama 4 bulan..sebab tu aku tak dapat insentif..tapi ada tak kau fikir aku nie mc duduk goyang kaki kat rumah,,Tak tau ke aku dok tersadai kat atas katil selama berbulan-bulan..tak dpat nak kerja...jawapan yang aku rasa xboleh nak masuk akal langsung,,,
last-last aku cakap,aku bukan nak mintak derma..kalau company tak nak bagi sbb aku mc berbulan-bulan..takpelah...makan la duit tu sampai habis...

Aku dah memang xde hati nak buat keje hari nie..Aku bertongkat pun dah datang keje...better dlu aku habiskan mc..xpayah nk fikir pasal kerja..xpayah nak toleransi la sangat dengan company mcm nie..
makin lama management makin teruk...harus buat sesuatu nie...



Monday, July 22, 2013

Tiada kenaikkan Gaji lagi - Mood Bekerja terus Down

Monday, July 22, 2013 15 Comments
Assalamualaikum


Payah betul kalau dapat bekerja dengan company yang sentiasa ingin wang masyuk berjuta-juta ringgit,TETAPI..kebajikkan pekerja diabaikan,

Bila dah buat janji tu haruslah ditepati,ini tidak.Sepatutnya kenaikkan gaji bulan 5 ari tu..Disebabkan management buat sistem baru(iaitu sistem mementingkan diri sendiri.)Ianya berubah ke bulan 7.Tapi bila dah sampai bulan 7,langsung xde apa-apa perubahan..Yang peliknya banyak kebajikan pekerja yang diorang cut untuk kepentingan diorang sendiri..Boss seronok dok tukar-tukar kereta baru.orang bawah nie macam nak mati bekerja dan overtime untuk dapat rezeki yang lebih.

Aku pun masih tak faham kenapa management yang tak behati perut nie dapat segala kelebihan..Yang orang bawahan nie dipijak..

Hari ni dah ramai yang mengeluh dan takde mood nak bekerja sejak dapat boss baru yang tahi hidung masin nie..

Hr pun macam xde function untuk mempertahankan hak para pekerja...Elok HR tu tido jerk..

Sekian ketidakpuas hatian saya..
esok sambung bebel lagi..kena check dlu berapa yang diorang bagi..Seikhlas mana yang diorang nak bagi kat aku yang rajin nie...

Dapat kad Raya Dari blogger

Monday, July 22, 2013 16 Comments
Assalamualaikum


Rasa gembira sekarang nie kerana dapat mengumpul kembali kad raya dari kawan-kawan.Dulu kawan-kawan sekolah dan juga kawan kawan jauh.Sekarang nie dapat mengumpul kad raya dari kawan kawan blogger pulak..kad raya limited edition yang takde di pasaran..

Tuari aku pun ada menempah jugak kad raya untuk aku berikan kepada mereka-mereka yang rajin komen kat blog aku nie..Aku anggap mereka kawan sejati sebab setiap kali entry aku dipublish,setiap kali itu lah blogger tu akan komen.

Memang niat hati aku nie nak buat segmen kad raya,tapi bila terfikir ramai sangat blogger yang membuat segmen dan GA,rasa macam xsesuai pulak masa tu.so aku decide untuk meberikan kad raya tanpa apa-apa segmen dan memberikan kepada mereka yang setia dengan kisah si dairy nie.insyallah..

Oh..lupa..dah melalut..Tuari aku dapat kad raya,button badge dan bookmark dari Blogger Shida.
Of course la korang kenalkan...Aku selalu mengikuti blogger nie kerana dia banyak memberikan tutorial tentang nuffnang dan banyak lagi..Blogger shida ni juga suka buat segmen pendek di fanpage beliau..Dan daripada itu,aku salah satu dari pemenangnya..

Siapa tak kenal blogger nie...angkat tangan

                                  Dunia sebenar Shida
www.duniashida.com

Sorry shida..ambil tanpa pengetahuan...heheh...moga di maafkan...


tadaaaa...


ada sesiapa lagi yang nak bagi kad raya pada aku silakan...hehehe


ok...now start working...hehehe...jangan nak blues monday sangat ye hari nie..

Friday, July 19, 2013

Terjebak dengan kampung girl pulak

Friday, July 19, 2013 28 Comments

Assalamualaikum

Selepas habis drama sebenarnya saya isteri dia, kini beralih pulak dengan kampung girl.
Yang pasti ramai yang sedang menonton cerita nie.

Amacam..best tak...sebelum tu happy weekend kat korang esok ye..besok dah boleh shopping raya.Tu bagi yang dah bergaji je.Yang belum gaji tu duduk rumah diam diam jerk.
Dah boleh hias hias ape yang patut.bersihkan apa yang patut.buat 5S.bukan kat office je kena 5s.Kzt rumah pun kenz jugak.

Harinie aku dapat kad raya dari shida tau..hehe..thanks...jom singgah blog beliau. Www.duniashida.com

Dah start..sambung esok...

Follow Us @aida_yusof81