Saturday, August 31, 2013

56 Tahun kemerdekaan

Saturday, August 31, 2013 12 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Sudah 56 Tahun kita merdeka..Merdeka daripada dijajah di bumi sendiri.Segala pahit getir nenek moyang kita sebelum tercapainya kemerdekaan,amatlah meyedihkan..Bagaimana askar-askar dan pemimpin-pemimpin kita mempertahankan Negara yang tercinta .Negara Malaysia.


Apakah Erti Kemerdekaan bagi korang?
Adakah Kemerdekaan itu hanya untuk disebut dan di sambut dengan aktiviti-aktiviti syok sendiri..Ataupun korang menyambut kemerdekaan itu dengan mengingati apa yang telah terjadi kepada Malysia negara tanah tumpah darah datuk nenek moyang kita ini,dengan mengibarkan bendera dan mengingati mereka yang telah banyak berjasa kepada Negara.

Sekarang Malaysia membangun dengan megah dimata Dunia..Aku bangga untuk menjadi Rakyat Malaysia yang sudah bebas dari jajahan luar.Tetapi sayangnya,masyarakat hari ini,lebih suka berpecah belah dari menikmati segala kemerdekaan yang telah negara ini dapatkan.
Tapi aku takkan  mencemari entry ini dengan memecah belahkan orang lain..Tepuk dada,tanyalah selera.

Entry aku hari ini adalah untuk mengucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga kepada mereka yang berjasa mempertahankan negara.
Tak dapat aku bayangkan kesengsaraan yang ditanggung oleh mereka terdahulunya.Bagaimana mereka menghadapi setiap ancaman musuh yang ingin mengusir rakyat di tanah mereka sendiri..
Lenakah tidur mereka seperti tidur kita hari ini.Empukkah bantal dan juga tilam yang sedang aku dan korang tidur sekarang ini.Entah sempat entah tidak mereka melelapkan mata walau sesaat..
Di bom di sana-sini..Di tembak di sana-sini..mayat-mayat berlimpangan..Tidak akan ada kejadian seumpama itu jika kita rakyat Malaysia Bersatu padu menentang musuh.

Melihat kekejaman negara luar mengancam rakyat2 Di Mesir..mungkin itu juga pernah berlaku di tanah air kita

Tapi Alhamdulillah...sekarang nie kita boleh menarik nafas lega kerana kita tidak dilahirkan masa itu.Cuma kita perlu berterima kasih dan bersyukur dengan apa yang kita perolehi sekarang nie.
Marilah sama-sama kita menjadi rakyat yang sentiasa menjaga agama dan negara.jauhkanlah segala perkara buruk berlaku di tempat kita..Aku sayang MALAYSIA..

Sumber di baca :http://www.malaysiamerdeka.gov.my/ dan sini


Selamat menyambut Hari kemerdekaaan yang ke 56 Malaysia Berdaulat,Tanah Tumpahnya Darahku dari kisahsidairy.com

Friday, August 30, 2013

Kisah Di SeBalik Pisang

Friday, August 30, 2013 23 Comments
Assalamualaikum
Alhamdulillah...Hari jumaat sudah..Bersua kita lagi di penghulu hari ini.Insyallah..

Terbaca tentang sesuatu artikel tentang pisang nie.Bukanlah tentang pisang yang hendak dikupasnya..Tetapi pengertian disebalik Pisang itu..Mungkin korang tak faham kalau korang tak baca sehingga habis entry ini.
By the way aku copy paste kisah ini untuk dijadikan teladan dan sempadan untuk kita bersama.
Tak salah untuk berkongsi sesuatu yang bermanfaat kan..Daripada berkongsi keaiban orang lain..
Nauzubillah..
Jom baca kisah ini
ihsan dari pakcik google


Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya. Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.
Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.
“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.
Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk . Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.
Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.
“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Maryam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.
“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi. Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.
Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci. Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.
“Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging bila baik nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat ia nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah! iaitulah Qalbu (hati).” – Maksud Hadis.

*** so ,korang dah taukan cerita di sebalik pisang tersebut..aku cuba untuk tidak memendam rasa kebencian di dalam hati..aku berharap kebencian aku terhadap sesuatu itu cepat terpadam dalam hati kerana aku tau aku hanya insan yang lemah dan baik hati...hehehe...insyallah..

Thursday, August 29, 2013

HiShop August Beauty Box Review

Thursday, August 29, 2013 9 Comments
Assalamualaikum

Ehem..ehemmm....sape taknak cantik...Diberi peluang untuk menjadi cantik..of course la terima..
Tuari Hishop ada bagi peluang kat para bloggers.untuk mempromosikan barangan kosmetik kelauran Hishop.Wanita je kot...sebab takkan la lelaki nak pakai kosmetik pulak kan..So PCL tak boleh nak masuk affiliate nie ok...hehehehe..Tunggu Nuffnang pulak bagi ganjaran...hehehe

Lepas aku dah isi borang untuk daftar sebagai beauty box review...hari ini dah dapat emel dari Hishop mengatakan aku telah terpilih untuk dijadikan Hishop August beauty Box Review..Bila dah orang suruh try pakai secara free..Of course la kena review barang yang digunakan..
So tak sabarlah kiranya untuk aku menerima box tu..
just klik banner nie

Terima emel dari Hishop


Tak sabar nak tunggu barang tu sampai...apa agaknya yang aku dapat ek...
nanti aku boleh share dengan korang tentang produk nie.
So korang rajin-rajin lah tengok website dari HISHOP nie

ooopsss..sorry..PCL termasuk dalam ini filem...hehehe


Manfaat Brokoli Pada Manusia

Thursday, August 29, 2013 34 Comments
Assalamualaikum

Korang tau apa itu Brokoli?

Brokoli pertama kali ditanam di wilayah Calabria, Itali dan diberi nama CalabreseSetelah sempat singgah di Perancis dan Inggeris, brokoli akhirnya tiba di Amerika pada tahun 1920-an. Sayur-sayuran berwarna hijau tua ini pertama kali dikembangkan oleh para pendatang italia di California. Sejak saat itu, brokoli mulai global.Nama brokoli sendiri diambil dari bahasa latin "brachium" yang bermaksud "cawangan" atau "lengan".

ihsan dari pakcik google
Brokoli nie memang sedap untuk di buat sayur salad..Sayur campur pun sodap..kalau aku jumpa orang masak sayur nie,aku suka ratah macam tu je.Satu lagi kalau yang berdiet,sesuai sangat ambil brokoli nie sebab brokoli mengandungi pelbagai nutrisi didalamnya.

Korang tau tak,9 manfaat brokoli hijau selain membakar lemak,

Nak tau baca kat bawah nie

Sistem syaraf

Brokoli mengandungi kalium dengan jumlah yang tinggi. Kerana itulah brokoli mampu menjaga sistem syaraf agar tetap sihat dan berfungsi dengan optimal.

Tekanan darah

Seiring dengan jumlah kaliumnya yang tinggi, ternyata brokoli juga mengandung magnesium dan kalsium yang membantu mengatur tekanan darah dan kepadatan tulang Anda.
Vitamin C

Dengan jumlah vitamin C dalam brokoli yang cukup banyak, tubuh Anda akan terhindar dari radikal bebas, karena vitamin C adalah antioksidan pencegah radikal bebas masuk ke tubuh yang pada akhirnya menebabkan kanker.

Tulang

Kalsium dan vitamin K yang terkandung dalam brokoli penting dalam menjaga kesehatan tulang dan mencegah Anda dari risiko osteoporosis. Dengan kandungan kalsiumnya, maka Anda bisa melakukan aktivitas fisik dengan prima terutama olahraga.

Kerusakan kulit

Brokoli mengandung zat yang mampu memperbaiki kerusakan kulit akibat paparan sinar maahari. Dengan zat yag disebut glucoraphanin, maka proses detoksifikasi dalam kulit akan lebih terbantu.

Kekebalan tubuh

Manfaat brokoli hijau juga telah merambah ke sistem kekebalan tubuh secara menyeluruh. Selain vitamin C yang jelas menangkal radikal bebas, brokoli juga mengandung betakaroten, seng,dan selenium yang memperkuat pertahanan tubuh Anda.

Pencegahan kanker

Isu ini telah menjadi sentral pda setiap sayuran tak terkecuali brokoli. Sayuran hijau ini mengandung indole-3-carbinol yang merupakan senyawa kuat antioksidan dan anti karsinogen yang tidak hanya menghambat pertumbuhan kanker payudara,Rahim, dan prostat, namun juga meningkatkan fungsi hati.

Kesehatan mata

Sebuah penelitian telah menunjukkan bahwa lutein karotenoid yang ada di dalam brokoli membantu mencegah degenerasi dan telah terkait dengan pencegahan penyakit mata katarak. Selain itu, manfaat brokoli hijau lainnya adalah sebagai sumber vitamin A yang diperlukan oleh kerja retina.

Kesihatan jantung

Lutein karotenoid juga dapat mencegah penebalan ateri di dalam tubuh manusia sehingga mampu memerangi penyakit jantung dan stroke. Selain itu, vitamin B6, dan asam folat yang terdapat didalam brokoli juga mengurangi risiko aterosklerosis.

sumber :http://www.artikeldiet.com/

Wednesday, August 28, 2013

Asal Usul Perayaan Hantu Lapar

Wednesday, August 28, 2013 15 Comments
Assalamualaikum

Bukan niat nak cerita pasal hantu pepagi nie.Nie sebab hari nie,company aku ada makan-makan untuk Sembahyang Hantu atau disebut Perayaan Hantu lapar .Perayaan ini akan diadakan setiap tahun.
Maknanya hanya ada 2 kali sahaja pesta makan-makan di tempat aku iaitu jamuan makan perayaan china dan jugak Perayaan Sembahyang hantu.Xde perayaan dan makan-makan untuk meraikan perayaan kaum melayu...Emmm..dah nasib..
ihsan dari google
Tapi terfikir selama nie,dari manakah asal usul sembahyang hantu nie,So disini aku mencari,dengan pertolongan pakcik google..Akhirnya aku menemui jawapan.

Mengikut kepercayaan masyarakat Tionghua, hari ke-15 pada bulan ketujuh dalam kalendar lunar Cina, merupakan permulaan Bulan Hantu Lapar. Perayaan Hantu Lapar atau Zhongyuanjie dirayakan terutamanya oleh suku Kantonis pada hari ke-14 bulan ketujuh kalendar Cina. Suku Hokkien menyambutnya sehari kemudian. Penganut agama Tao dan Buddha melaksanakan upacara amal untuk mengubah dan membebaskan penderitaan orang yang meninggal dunia.
ihsan dari google
Ciri-ciri terpenting dalam Bulan Hantu adalah penyembahan nenek moyang, yang mana ketaatan para keturunan disambungkan kepada para anak cucu walaupun selepas kematian mereka.
Pantang larang sepanjang Bulan Hantu Lapar dalam beberapa bidang pekerjaan akan menghentikan kerja pada bulan itu kerana takut hantu-hantu yang datang dari dunia orang mati akan mengganggu mereka. Tukang kayu yang membina rumah dan peniaga-peniaga tidak akan membuka kedai baru.
Para nelayan takut pergi menangkap ikan kerana risau menjadi pengganti kepada hantu air. Perkahwinan, pembedahan, berkhemah di hutan, pindah rumah dan ubah suai rumah tidak digalakkan pada bulan ini. Selain itu, kanak-kanak digalakkan balik awal sebelum senja dan tidak boleh pergi berenang atau berkelah.
Senang cerita bulan ini perlu berhati-hati dan tidak sesuai untuk menjalankan apa-apa aktiviti. Jika boleh elak, patut elakkan dan kurangkan segala aktiviti terutama di waktu malam.
Menurut seorang sami Buddha di Petaling Jaya, Bulan Hantu Lapar adalah bulan mulia dan sangat diberkati. Para sami belajar dan berbincang tentang agama dan erti kemanusiaan pada bulan ini dengan pembebasan roh. Perayaan ini mungkin banyak dipengaruhi oleh adat resam orang Cina itu sendiri yang menambah beberapa acara mengikut adat resam dan tradisi orang Cina seperti persembahan pentas untuk meringankan roh.
Ajaran agama Buddha lebih kepada sembahyang dan berdoa kepada roh-roh yang merayau-rayau pada bulan ini apabila pintu neraka akan dibuka dan keluar dari alam ghaib. Dalam bahasa Cina, ia diterjemah menjadi e gui atau hantu lapar. Kebiasaannya, makanan dan minuman yang menjadi kegemaran ahli keluarga yang telah mati diletakkan di luar rumah.
Kita lihat dulu asal usul perayaan ini berdasarkan kepada legenda penganut Buddha yang dikenali sebagai Modkalyayana yang dalam bahasa Cinanya disebut sebagai Mujian Lian dan ibunya. Tokoh ini sebenarnya antara murid terdekat Buddha Sakyamuni. Mu Lian seorang anak yang taat, akhirnya memilih jalan menjadi sami menyebabkan ibunya begitu marah. Ibunya memaksa Mu Lian makan makanan yang tidak boleh dimakan oleh sami seperti makanan berdaging kerana tidak dapat menerima hakikat anaknya menjadi seorang sami.
Ibunya yang suka menghina pengemis dan kedekut akhirnya meninggal dunia dan dihantar ke neraka menjadi roh yang sentiasa lapar. Semasa bertafakur, Mu Lian yang merupakan antara 10 murid terbaik Buddha telah mendapat petunjuk bahawa ibunya sedang sengsara di neraka. Mu Lian sentiasa berdoa dan akhirnya doa itu didengar oleh Buddha. Dengan izin Buddha, pintu neraka dibuka sekali dalam setahun di mana roh-roh dilepaskan ke dunia untuk mencari makanan.
Buddha mengarahkan supaya Mu Lian menyediakan kepingan makanan dalam piring yang bersih, membacakan mantera sebanyak tujuh kali dengan memberkati makanan tersebut, memetik jarinya dan memanggil keluar roh lalu menyentuhkan makanan ke lantai yang bersih.
Mu Lian meminta nasihat Buddha lagi bagaimana caranya supaya ibunya dapat dilahirkan semula sebagai manusia. Mu Lian mempersembah makanan dan jubah kepada 500 orang bhikku iaitu individu mulia yang melihat bahaya dunia, neraka dan syurga. Pahala perbuatan ini menyebabkan ibu Mu Lian lahir semula sebagai manusia.
Ajaran Konfucius turut mempengaruhi ajaran Buddha masuk ke wilayah China. di mana penyembahan terhadap roh nenek moyang mula menggantikan upacara membebaskan kelaparan hantu lapar serta upacara menyembahkan dana pemberian kepada biara. Upacara amal untuk membebaskan penderitaan orang yang meninggal terutama roh-roh yang tiada saudara mara maka upacara berdoa terutama kepada yang meninggal dalam keadaan yang meragukan.
Penyembahan kepada nenek moyang turut diamalkan yang mana menunjukkan ketaatan para keturunan terutama kepada anak cucu. Perahu kertas kecil dan tanglung di atas air, yang menandakan tindakan membantu roh-roh sesat mencari jalan.
Rasanya anda juga pernah melihat di tepi-tepi jalan terdapat upacara sembahyang dijalankan dengan penyembahan kuih-muih dan buah kepada roh-roh sesat. Roh yang sesat akan dibakarkan colok, wang neraka dan upacara akan dilakukan oleh orang yang tinggal berdekatan dengan jalan-jalan tersebut. Upacara dijalankan supaya roh-roh sesat tidak akan mengganggu ketenteraman kawasan-kawasan tertentu terutama tempat yang dikatakan keras.
Perayaan Hantu Lapar di Malaysia dimodenkan dengan persembahan pentas seolah-olah konsert dengan sifat-sifat tersendiri dan berbeza daripada keraian Perayaan Hantu di negara lain. Pertunjukan pentas yang dikenali sebagai 'Koh-tai' oleh penutur bahasa Hokkien ini dipersembahkan oleh sekumpulan penyanyi, penari, dan penghibur di atas sebuah pentas sementara yang didirikan di kawasan perumahan adalah sumbangan dana daripada para penduduk.
Kupasan ini hanya dari kaca mata dan persepsi orang Cina sahaja dan terdapat banyak versi yang berbeza namun di sini saya berkongsi tradisi. Amalan tradisi turun temurun merayakan Perayaan Hantu Lapar adalah untuk mengingati yang telah meninggal dunia dan mengingatkan diri supaya sentiasa beramal untuk membantu yang memerlukan selagi masih bernafas di dunia ini.
Sedekah doa paling penting dan sedekah boleh diberi dalam pelbagai bentuk, bukan dari segi material sahaja. Paling penting ia datang dari kesucian hati. Salam Aidilfitri, Salam 1Hati.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Rencana/20120828/re_07/Menyelusuri-asal-usul-perayaan-Hantu-Lapar#ixzz2dDnpmB9R
© Utusan Melayu (M) Bhd 



Tuesday, August 27, 2013

Google selamatkan Saya

Tuesday, August 27, 2013 28 Comments
Assalamualaikum

Terkejut juga bila dapat emel dari google emel aku telah di sign in oleh orang lain.Dahsyat sekarang nie..Cepat jer dapat kesan kan..Mulanya mybe sebab lepas aku tukar domain..Selepas tu sepatutnya aku kena tukar password aku cepat2 sebab password lama tu aku dah beri keizinan pada netkl untuk uruskan hal perpindahan domain aku..Cer baca sini.

Selang beberapa jam selepas penukaran,aku biarkan je emel aku macam biasa.tetiba aku dapat emel dari google

klik untuk tumbesaran


Cer korang perhatikan ,dari manakah hackers tu datang...New Zealand???

serius..ngeri..nasib baik dapat diselamatkan..kalaulah google tak bagitau aku,alamatnya habis la blog aku nie dan juga emel aku kan...Memang la diorang nie xde kerje ek..

Thanks En.Google...


Selamat bertukar Domain Kisahsidairy.com

Tuesday, August 27, 2013 34 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah....Apa yang dihajati selama ini telahpun tercapai..
Akhirnya Kisah si dairy bertukar domain..Kalau korang perasan,tiada lagi blogspot.di blog ini...
Sekarang dah bertukar kepada www.kisahsidairy.com..
pendek dan senang diingat ok...macm ler selama nie aku tak ingat..ececeh...
tapi macam sedih pulak...yelah..selalunya kalau key in kat url tu,mestilah letak blogspot.sekarang tidak lagi.


Thanks kat rakan blog yang tolong meng"suggestkan guna domain dari tututututut...

Thanks kat PCL n Mialiana.com..Nasib baik ada tempat rujukan.

Minta perhatian dan kerjasama dari rakan blogger yang meletakkan url saya di dalam bloglist mereka..tolong la saya utk ubah kepada .com ye..kot la korang tak dapat pulak nak cari blog nie..huhu..sedih saya..



jangan lupa untuk selalu singgah kat blog nie...thank you untuk korang..n big big hug untuk korang jugak..muakssss...



Cerita Orang Baru

Tuesday, August 27, 2013 11 Comments
Assalamualaikum


Merujuk kepada entry SINI...Memang belum berkesempatan untuk menziarah adik aku tu.
Kesian Dia..Harap-harap hujung bulan nie dia balik kampung.Boleh tengok anak dia..Cubit-cubit pipi baby boy tu..boleh cium-cium pipi dia.
Aku paling suka cium bau baby..orang kata bau baby tu macam bau syurga..Wallahualam..

Hari nie aku nak share pic dan juga nama yang diberi oleh mama ngan papa nya.Ikutkan dulu papanya suka sangat dengan nama ADAM..Tapi tak tau kenapa bila dah keluar seorang lelaki,lain pulak namanya.
Mybe Aura daripada Ahmad Nabil si telinga capang tu..hahaha..sorry Nabil..Siapa Nabil..alah...nabil yang pengacara MELETOP tu..Seorang pelawak..Jangan anak saudara aku nie suka melawak sudah la..

Nama diberikan ialah...Mohd Nabil b.Hazri..Lahir dalam bulan kemerdekaan..

Nilah dia orangnya..


comel tak kita..
Makngah dah tak sabar nak tunggu Nabil balik nie...

nasib baik jauh..kalau tidak makngah dah pi ambil dah..hehehe...


Morning Ols...

Monday, August 26, 2013

Thanks To Nuffnang..Again!!

Monday, August 26, 2013 23 Comments
Assalamualaikum

Entry nie aku tujukan khas untuk En.Nuffnang dan rakan bloggers yang selalu memberi support kat aku,
Tanpa korang..takkan adanya On Going kat Nuffnang aku nie.
Sebabnya kalau korang tak merajinkan diri untuk meng"Klik iklan yang menari-nari dalam blog aku nie,xkan ler Nuffnang nak bagi free je kan,,,Of course tidak.

iklan apa yang aku cakapkan itu ek..






Thanks again Mr.Nuffnang...bagi lah lagi..hehehe..eh..korang kalau rajin keluar iklan nie kat blog aku..saje2 la tekan ye..thankyou tau..hahaha









Sunday, August 25, 2013

Tolong Jangan Berangan

Sunday, August 25, 2013 16 Comments
Assalamualaikum


Bila nak masuk rumah baru nie..Dah terfikir pulak pasal nie..macam-macam gambaran dalam kepala otak aku untuk renovate dan hiasan rumah macam nie
Konon-konon nak Lving room macam ni




amboii..tak agak-agak..macam la rumah besar sangat
Pastu nak Dining room macam ni pulak




Tu belum dapur lagi..



lepas tu bilik utama pulak





stop berangan dan pi buat keje...hehehehe...happy sunday..happy weekend to alls..

see you in monday

Follow Us @aida_yusof81