16
Assalamualaikum

Kadangkala kita tak tahu bagaimana caranya untuk duduk dengan betul ketika kita membuat kerja di office kan??

Ramai yang mengabaikan tentang ini.pelbagai gaya yang kita buat semasa menghadap komputer.Ada yang duduk menyenget,ada yang terlalu membongkok.dan ada jugak yang duduk betul2 di depan komputer.
Adakah anda tahu cara itu salah..ecccehhh...macam ler aku duduk betul depan komputer.
Kalau aku tak sah kalau xde bantal di tepi kerusi atau dibelakang kerusi..

Oleh itu,Meh kita ikut langkah yang betul :-
1. Tolak pinggul anda serapat mungkin dengan belakang kerusi
Sesuaikan kerusi agar kaki anda rata di lantai dan lutut anda sama dengan, atau sedikit lebih rendah dari, pinggul anda. Sesuaikan belakang kerusi kepada sudut 100 ° -110 ° bersandar. Pastikan bahawa bahagian atas dan punggung bawah disokong. Jika perlu, gunakan bantal tiup atau bantal kecil. JIka kerusi mempunyai lengan maka sesuaikan lengan kerusi sehingga bahu anda berasa rileks.













2. Duduk berhampiran dengan keyboard anda dan kedudukan itu sehingga tepat di depan tubuh Anda 
Pastikan bahawa butang terpusat dengan tubuh anda. 


















3. Kedudukan keyboard
Sesuaikan ketinggian keyboard sehingga bahu anda rileks, siku anda berada dalam kedudukan yang sedikit terbuka, dan pergelangan tangan anda lurus.

  














4.  Tentukan cerun keyboard anda berdasarkan kedudukan anda duduk 
Gunakan kaki keyboard dan sesuaikan kecerunannya dengan tangan anda.Jika anda duduk di depan atau kedudukan tegak, cuba miring keyboard anda menjauh dari anda, tetapi jika anda sedikit bersandar, maka sedikit miring ke depan akan membantu untuk mempertahankan kedudukan pergelangan tangan lurus.











5. Gunakan pergelangan tangan untuk membantu mempertahankan postur neutral lengan anda.










 6. Ketahuilah bahawa kedudukan paparan yang salah boleh menyebabkan kedudukan badan salah.  
Sesuaikan monitor sehingga leher anda berada dalam neutral, kedudukan santai.Pusat monitor langsung di depan anda dan di atas keyboard.Bahagian atas monitor sekitar 2-3 "di atas ketinggian mata duduk anda. Jika anda memakai kacamata, monitor yang lebih rendah lebih sesuai.












7. Duduk dengan lengan menjauh dari paparan dan sesuaikan jarak panddangan anda. Kurangkan silau apabila melihat skrin Atur sudut paparan menegak dan kawalan skrin untuk meminimumkan silau dari lampu di atas kepala.













 8. Dokumen perlu berada dihadapan anda.
Gunakan klip yang boleh menegakkan dokumen anda dan ia perlu berada dihadapan anda. Ini dapat mengurangkan kepala anda bergerk banyak.


9. Bantulah diri anda sendiri dan berehat sebentar bagi melepaskan sebahagian dari ketegangan otot.

10. Buat senaman jari dengan menolak ke atas jari-jari anda



Harap-harap lepas nie tak sakit belakang lagi dan tak bertambah kerabunan aku nie..hehehe..



cdt :sini

Post a Comment

  1. fae biasa membongkak kalo ngadap laptop hahaha

    ReplyDelete
  2. kita memang selalu abaikan benda2 macam ni padahal untuk diri sendiri. insya-Allah akan ikut cara duduk ni. :D thanks for the info.

    ReplyDelete
  3. tips yang baik aida coz banyak masa kita dihabiskan depan komputer so kalau tak kena gaya memang jadi habbit and surely akan jadi problem at the end of the day..yalah bayangkan kita akan duduk di posisi yang sama selam beberapa tahun..

    ReplyDelete
  4. Patutla penat kalau ngadap komputer, rupanya cara duduk je pun dah salah hehe..

    ReplyDelete
  5. mama asal boleh je.. nak patah pinggang ni haa... hihi

    ReplyDelete
  6. kadang2 tangan lenguh kalau taip lama huhu.
    harap nie boleh praktikkan :)

    ReplyDelete
  7. acik selalu berbaring je menaip di laptop .. kalau duduk sama cm gambar di atas cewahh

    sudikan bace entry di : http://www.akupenghibur.com/2013/08/allah-menjadikan-kita-manusia-dengan.html

    ReplyDelete
  8. bagus untuk struktur tulang belakang..

    ReplyDelete
  9. cik akak main terjah je duduk depan pc nie..hahaha...yang penting siap...
    rupanya ada cara....:)
    lepas nie kena buat juga...hihi

    ReplyDelete
  10. ok.. sy x pernah pun duduk dengan betul depan laptop... kekadang main letak je laptop atas peha... hahahaha.. parah..

    ReplyDelete
  11. pagi2 nak start keje tu posisi dudk memang mantop arr. Tiba kul 10pagi badan dah menggelungsur ke bawah haha. Habis berterabur poustur badan..tau2 badan dah sengal2 hehe.

    Thanks for sharing this tips dear :)

    ReplyDelete
  12. ehe..memula mmg dduk dgn tertip...tapi lama lama...hahahaha...

    ReplyDelete
  13. Gud info..Thanks 4 sharing.. =D
    farah pun main hentam duduk jer.. tapi lepas tue farah akan make sure kalau dah duduk dalam tempoh yg lamas sangat farah wajib akan bangun sekejap dan jalan2 sambil renggangkan otot2 sikit.. =)

    ReplyDelete
  14. Alamak..he3..sy xpnh pn bt spt diatas =) cara yg lebih sy selasa mgkin lbh baik bt sy kot..nice sharing kak

    ReplyDelete
  15. tq for sharing this ea...anyway, nice n cute blog.. :)

    ReplyDelete
  16. Saya kalau pegang mouse lama2 mesti lenguh.. mungkin kedudukan aras tak betol

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top