34
Assalamualaikum

Korang tau apa itu Brokoli?

Brokoli pertama kali ditanam di wilayah Calabria, Itali dan diberi nama CalabreseSetelah sempat singgah di Perancis dan Inggeris, brokoli akhirnya tiba di Amerika pada tahun 1920-an. Sayur-sayuran berwarna hijau tua ini pertama kali dikembangkan oleh para pendatang italia di California. Sejak saat itu, brokoli mulai global.Nama brokoli sendiri diambil dari bahasa latin "brachium" yang bermaksud "cawangan" atau "lengan".

ihsan dari pakcik google
Brokoli nie memang sedap untuk di buat sayur salad..Sayur campur pun sodap..kalau aku jumpa orang masak sayur nie,aku suka ratah macam tu je.Satu lagi kalau yang berdiet,sesuai sangat ambil brokoli nie sebab brokoli mengandungi pelbagai nutrisi didalamnya.

Korang tau tak,9 manfaat brokoli hijau selain membakar lemak,

Nak tau baca kat bawah nie

Sistem syaraf

Brokoli mengandungi kalium dengan jumlah yang tinggi. Kerana itulah brokoli mampu menjaga sistem syaraf agar tetap sihat dan berfungsi dengan optimal.

Tekanan darah

Seiring dengan jumlah kaliumnya yang tinggi, ternyata brokoli juga mengandung magnesium dan kalsium yang membantu mengatur tekanan darah dan kepadatan tulang Anda.

Vitamin C

Dengan jumlah vitamin C dalam brokoli yang cukup banyak, tubuh Anda akan terhindar dari radikal bebas, karena vitamin C adalah antioksidan pencegah radikal bebas masuk ke tubuh yang pada akhirnya menebabkan kanker.

Tulang

Kalsium dan vitamin K yang terkandung dalam brokoli penting dalam menjaga kesehatan tulang dan mencegah Anda dari risiko osteoporosis. Dengan kandungan kalsiumnya, maka Anda bisa melakukan aktivitas fisik dengan prima terutama olahraga.

Kerusakan kulit

Brokoli mengandung zat yang mampu memperbaiki kerusakan kulit akibat paparan sinar maahari. Dengan zat yag disebut glucoraphanin, maka proses detoksifikasi dalam kulit akan lebih terbantu.

Kekebalan tubuh

Manfaat brokoli hijau juga telah merambah ke sistem kekebalan tubuh secara menyeluruh. Selain vitamin C yang jelas menangkal radikal bebas, brokoli juga mengandung betakaroten, seng,dan selenium yang memperkuat pertahanan tubuh Anda.

Pencegahan kanker

Isu ini telah menjadi sentral pda setiap sayuran tak terkecuali brokoli. Sayuran hijau ini mengandung indole-3-carbinol yang merupakan senyawa kuat antioksidan dan anti karsinogen yang tidak hanya menghambat pertumbuhan kanker payudara,Rahim, dan prostat, namun juga meningkatkan fungsi hati.

Kesehatan mata

Sebuah penelitian telah menunjukkan bahwa lutein karotenoid yang ada di dalam brokoli membantu mencegah degenerasi dan telah terkait dengan pencegahan penyakit mata katarak. Selain itu, manfaat brokoli hijau lainnya adalah sebagai sumber vitamin A yang diperlukan oleh kerja retina.

Kesihatan jantung

Lutein karotenoid juga dapat mencegah penebalan ateri di dalam tubuh manusia sehingga mampu memerangi penyakit jantung dan stroke. Selain itu, vitamin B6, dan asam folat yang terdapat didalam brokoli juga mengurangi risiko aterosklerosis.

sumber :sini

Post a Comment

  1. kalau brocoli sally makan..tp kalau cauliflower macam tak berapa minat..hehehe

    ReplyDelete
  2. owh.. kte suka brokoli.. best2 :)

    ReplyDelete
  3. Brokoli buat jemput-jemput pun sedap Eda..
    Kakak suka brokoli masak dgn cendawan butang - rumah kakak tak lari dari brokoli boleh katakan 3-4 hari sekali mesti ada..

    ReplyDelete
  4. aiza suka masak tumis je.. memang sedap.. terima kasih di atas perkongsian khasiatnya.. :D

    ReplyDelete
  5. bnyak jugak khasiat nie..
    nmpk gaya kne reajin ler makan.
    shark mmg kureng brokoli nie..
    tgk warna hijau pn x lalu..
    hehe..
    kne ubah ni.

    ReplyDelete
  6. brokoli mmg sedap...dan byk khasiatnyee..dlu TB xske sayur kaler ijau tp nasib le boleh masuk la brokoli hijau nii..rangup gituu

    ReplyDelete
  7. puteri memang suka makan brokoli...sedap :)

    ReplyDelete
  8. rara suka mkn ni.skrg pon mmg selalu bg anak brokoli.

    ReplyDelete
  9. good sharing....but dah lama tak makan brokoli ....

    ReplyDelete
  10. Farah mmg suka makan brokoli nie..buat goreng sedap..stim sedap.. sup pun sedap!!! ;)

    ReplyDelete
  11. brokoli mmg baik utk elak kanser terutama wanita ...

    ReplyDelete
  12. Yup brokoli memang elok untuk kesihatan kan aida..and kita memang suka steam brokoli...

    ReplyDelete
  13. sayur memang baik untuk kesihatan :)

    ReplyDelete
  14. mmg selalu ada dalam menu KA tiap minggu ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi mak mentua tak suka makan nie...huhuhu..so jarang la makan klu kat rumah

      Delete
  15. Banyak khasiat Brocoli ni ye,jarang makan, lepas ni boleh la cuba.

    ReplyDelete
  16. Mmg sedap.. masak rebus atau steam & ratah pun syok.. :)

    ReplyDelete
  17. Salam sister.. jemput join 2nd Giveaway by Hijab Valley =)

    http://hijab-valley.blogspot.com/2013/08/2nd-giveaway-by-hijab-valley.html

    ReplyDelete
  18. Nad memang suka makan brokoli! thanks sharing :D

    ReplyDelete
  19. mama suka brokoli, banyak khasiat tu tahu, tapi takde lah details macam ni, thanks sharing dear... lepas ni berkilo mama beli buat stok..

    ReplyDelete
  20. terima kasih diatas perkongsian. menarik. brokoli nie jarang beli, biasa beli kangkung ngan sawi..

    Jom terjah sini Etika Penulisan Di Blog

    ReplyDelete
  21. Suke sangat.. Buat bubur untuk baby memang WAJIB isi la...

    ReplyDelete
  22. utk tulang pn ada..kena mkn lbh kerap ni =) kalau bt jus pn mgkin sdap..pnh mkan..mmg sdap..nk2 msak syur campur

    ReplyDelete
  23. terimakasih telah share artikel dari website saya. semoga bermanfaat untuk teman2 sekalian.

    silahkan bagi yang inginmengetahui mengenai tips diet sehat dan cepat bisa mengunjungi

    http://www.artikeldiet.com/

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top