Monday, September 30, 2013

Tercicir Satu Dari iklan Nuffnang

Monday, September 30, 2013 8 Comments
Assalamualaikum

Thanks a lot to fais aka minuska sebab ingatkan akak tentang kehilangan satu banner iklan dari Nuffnang..Risau jugak kalau Nuffnang dapat tau,terus merajuk..ha!!! sape nak pujukkan..Dah bagi tajaan(ceh..lawak je tajaan..bajet retis)


Wahai Nuffnang jangan merajuk ea...sebab aku malas nak tukar-tukar banner lagi nie...nak setia pada yang satu wat masa nie...




Oleh sebab itu akak hadiahkan fais hadiah nie..jangan bagitau sesiapa tau apa didalamnya..hehehe
Nuffnang
korang nak bukak pun boleh jugak..hehehehe...




Apa Terjadi Hari nie

Monday, September 30, 2013 20 Comments
Assalamualaikum

Kejadian nie baru je terjadi di office aku...
kalau korang ingat,aku selalu cerita tentang supervisor baru yang sentiasa macam bagus tu,,Hari nie disebabkan kebagusan dia tu,hari nie ada pekerja production yang tidak berpuas hati dengannya melemparkan satu objek besi di tingkap office aku...Terkejut mak!!!!...

Of courselah pekerja tu tak puas hati dengan percakapan yang No manners tu..Oh tidak..rasa seram sejuk jugak tadi..

Habis pecah tingkap office aku nie..nasib baik tiada siapa cedera...Tapi aku tak boleh nak salahkan pekerja tu 100% sebab,dia diberi tugas untuk disiapkan..Tapi bila takde material yang cukup untuk dia complete kan kerja tu,of course lah dia tak boleh senang duduk..Bila minta barang dekat department aku, dan tidak dilayan oleh supervisor aku nie dengan baik,maka terjadilah satu pergaduhan kecil..oh takut-takut...

Si supervisor  terus ambil gambar dan mintak HR ambil tindakan ke atas pekerja tadi..haiii...entahlah..susah nak cakap dalam hal nie...yang penting bagi aku kerjasama tu penting,masing-masing ada tugas yang perlu dilaksanakan..Tak slah untuk cakap dengan baik-baik dan saling hormat menghormati..Barulah kerja dengan hati yang tenang..Kalau dah bermusuh macam tu,macam mana nak buat kerja..Pelik la dengan sorang tu yang macam takde perasaan.adoyaii...mybe sbb tu smpi sekarang nie dia tak kawen lagi..


Melemahkan semangat aku kejap...Lepas nie apa lagi la jadi kat department aku...emmm...mengeluh jap..


Tebaru Tentang Jobdirumah

Monday, September 30, 2013 21 Comments
Assalamualaikum

Bercerita tentang jobdirumah nie,aku rasa ia lebih popular dikalangan blogger.Tapi tak terkecuali dengan En.Husband yang sekarang nie lebih berminat dengan dunia blog.Cumanya,untuk membuat blog dan menulis entry-entry seperti wife dia mungkin tidak.

Sejak akhir-akhir nie en,husband selalu je bagi dorongan kat wife dia,..Dia dah mula untuk buat jobdirumah.
alhamdulillah..ada suami yang sentiasa support hobi wife dia..

Sejak tu jugak dia selalu mengikuti blog Mialiana dan juga Hasrulhassan..kalau pergi kemana-mana atau ada sesuatu yang boleh untuk dijadikan entry,dia tak lupa  mengingatkan aku untuk menulis entry -entry berdasarkan apa yang dilihat dan sesuai untuk di share di blog nie..

jobdirumah


nanti aku akan update ye tentang jobdirumah nie..

tunggu hasilnya pulak...hehehehe

Sunday, September 29, 2013

Bila Bertukar Pada Wifi

Sunday, September 29, 2013 19 Comments
Assalamualaikum

Hari Minggu macam nie,bila dah tak de aktiviti nak buat,so malam nie aku layan jugak AF nie..

Nie pun sebab aku nak menjawab EN.SURVEY hehehe...
Lagi pun AF last nie macam tak mula-mula dulu..Masa tu mana ada astro rumah aku...Bila tiap tiap minggu keluar konsert AF nie,aku akan pastikan aku beli cd untuk konsert nie..Lagi satu aku bertukar-tukar cd ngan member...Tontong duit beli cd nie..Perghhh...taksub giler kan..
Tapi AF yang  nie memang tak rasa feel macam dulu la...

Out of topic la rasanya..hehehe..Cerita nya en.husband dah pun bertukar pada Wireless..Lagi menyenangkan aku untuk menonton tv sesambey layan blog..Boleh la sesambey tu jugak aku blogwalking di blog-blog mereka-mereka tu kan...hehehe..
Kalau tak,bila nak online mesti naik rumah atas(rumah dua tingkat)..so tak boleh nak layan tv kan...So sekarang anywhere and anyplace occay..

oklah tengah rajin nak blogwalking nie...jom..jom

Saturday, September 28, 2013

3 Voucher untuk Mereka Yang Berminat

Saturday, September 28, 2013 10 Comments
Assalamualaikum

Itu hari aku ada dapat 3 voucher diskaun dari Hishop.My..Rasa sayang pulak kalau aku biarkan lama-lama terperuk dalam kotak nie..Tak tau bile boleh redeem vaucher nie..

So aku decide dari dibiarkan vaucher nie tarikh tamat tempohnya,Aku nak share pada sesiapa yang nak membeli dari 3 blogshop nie..



hishop

white.my


Milkadeal



so kalau korang nak membeli dipersilakan guna code vaucher nie ye..last but not least,inform ler aku ek kalau korang dah guna...at least nanti takdelah orang lain nak guna vaucher nie,tapi dah digunakan orang lain..occay...




Blog Telah Diselamatkan oleh DayangDeno

Saturday, September 28, 2013 22 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..masih bernafas lagi blog nie.Semalam dengan keadaan huru hara sekejap bila tak dapat nak restore balik backup coding..huh...rasa nak pecah kepala..Nie semua gara-gara kononnya nak tunjuk keheroan edit blog sendiri...memang dah cantik-cantik buat banner..Tapi bila dah tak jadi,ingat nak backuplah balik pada coding lama..Last-last cari yang coding backup,terus tak jumpa..
Amek kau!!!


kisahsidairy







Blog nie telah dapat diselamatkan oleh dayang deno..Big Thanks dik,sebab tolong akak...Terharu bila orang tolong kita..Mula-mula tanya dia tentang template ape yang senang untuk diedit..Aku bagitau apa problemnya kat deno..Dia bermurah hati untuk tolong aku..Thanks sangat-sangat..Ingat petang tadi dapatlah jumpa dia sebab dia ada kat JB hari nie...Tapi ada masalah yang tak dapat disettlekan cepat,menyebabkan aku terpaksa cancel nak jumpa dia...huhu..sedih..

kisahsidairy



Friday, September 27, 2013

Nuffnang Bagi CPUV/BE Lagi

Friday, September 27, 2013 37 Comments
Assalamualaikum

Sedang aku menerjah blog rakan-rakan tadi,si Farah sedang update entry tentang CPUV yang baru diterima,
Teringin juga lah nak check mane tau kot-kot terlekat satu..Sejak akhir-akhir nie memang banyak BE yang melekat-melekat kat Nuffnang nie..Alhamdulillah...

sfcf

kot ler korang tengok iklan nie kat blog aku,tekan-tekan la sikit ye,hehehe,,,

Tu...baru je kot hari nie muncul...semalam takde pun..



Thanks mr.Nuffnang sebab beri kepercayaan kepada saya..hoyehhhh






Sabar

Friday, September 27, 2013 13 Comments
Assalamualaikum


sabar


Sabar merupakan perintah dari Allah. “Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan shalat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.” (Al-Baqarah: 153). Ayat-ayat yang serupa Ali Imran: 200, An-Nahl: 127, Al-Anfal: 46, Yunus: 109, Hud: 115.




sumber :sini

Thursday, September 26, 2013

Kek Coklat Kukus Made From Kisah Si Dairy

Thursday, September 26, 2013 39 Comments
Assalamualaikum

Semalam sempat buatkan En.Husband kek kukus...Tak ler pandai sangat buat kek nie..

Tapi semalam bila godeh2 si google nie,ternampak la resepi yang ckup simple..Ini kali ke 3 aku buat kek kukus nie..tapi lebih simple kot...
Resepi kek Coklat kukus
saja-saja siram coklat denga bintang2 kat atas kek nie..nampak berseri sikit..

resepi untuk kek Coklat Kukus nie seperti di bawah ye adik-adik

Bahan A
  • 1 Cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 Cawan susu pekat
  • 1 Cawan minyak masak (xkisahlah minyak masak brand ape)
  • 1 Cawan gula (boleh kurangkan skit la..takut termanis sangat pulak kan..)
Bahan B
  • 11/4 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bikarbonat
Bahan C
  • 3 Biji telur korang blend jerk..
Cara-caranya mudah jerk
  • Bahan A tu korang masukkan ke dalam periuk dan korang panaskan dengan api yang sederhana. dan kacau perlahan ye, jangan biarkan dia berketul2 occay..gaul sampai sebati dan takde kesan-kesan gumpalan koko tu ye.
  • kemudian korang masukkan bahan B dalam periuk dan korang kacau dengan api yang sederhana jerk..
  • Masukkan bahan C iaitu telur yang korang dah blend tadi..gaul semua bahan tadi.sambil korang buat tu,korang panaskan lah kukus kat sebelah tu..dan sediakan loyang yang sederhana besar...muat2 untuk kek tu nanti..
  • Lepas korang tengok adunan tu sebati dan tidak berketul,korang tapis masuk ke dlam loyang..of course kena tapis sebab takut ada yang berketul-ketul masuk dalam loyang tu,tak cantik pulak..
  • Last korang kukus selama 1 jam..nak pastikan kek tu dah masak ke belum,korang cucuk ler dengan lidi.Kalau lidi tu keluar tanpa ada sebarang lekitan kat lidi tu,maknanya dah masak la kek korang tu ye..
Last sekali untuk topping dia..(terpulang kat korang nak letak ke tidak...)

Bahan-bahan untuk topping

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
Masukkan dalam periuk,kacau dan biarkan likat sikit..pastu korang boleh curah kat atas kek kukus korang tu..nak sedap lagi dan cantik lagi menarik,korang taburlah coklat rice or bijik-bijik kecil macam kek aku tu.


Simple kan...so kalau aku boleh buat..korang pun boleh buat jugak.sebab aku kalau bab2 buat kuih nie memang failed..
Cik TB kata sedap...hahahahaha..


aku nak creditkan untuk blog Husna sebab aku amik resepi nie dari dia...

Wednesday, September 25, 2013

Tuesday, September 24, 2013

Terlaksana Sudah Hajat

Tuesday, September 24, 2013 31 Comments
Assalamualaikum

Selesai sudah kenduri kesyukuran dan juga kenduri arwah kat rumah aku..Hari sabtu tuari dah pun tertunai hajat En.Husband nak buat kenduri kesyukuran bersempena isterinya nie yang dah boleh berjalan semula..
kalau korang masih ingat tahun lepas aku mengalami patah kaki dan tak boleh berjalan dekat 7 bulan lamanya..

So en.Husband dah niat,kalau isterinya dah boleh kembali berjalan,dia akan buat kenduri kesyukuran.Walaupun mengambil masa yang lama untuk buat kenduri,tapi alhamdulillah terlaksana jugak..

Aku sengaja amik cuti hari jumaat sebab nak buat preparation untuk majlis esoknya..Yelah takkan nak harapkan mak mentua aku semua buat...nasib baik adik beradik yang lain pun balik jugak..barulah seronok kenduri tu..

Hari ahad diorang dah balik dah...al maklumlah semua bekerja...So terpaksalah pulang awal sedikit.Tinggallah aku ,en husband  dan mak mentua kemaskan rumah...Biasalah,lepas buat kenduri confirmlah rumah dah tunggang langgang..
Ingat nak Jumpa kak Mialiana hari ahad tu.Tapi disebabkan waktu mencemburui aku untuk berjumpa dengan dia,terpaksalah lain kali jumpa...kenapa aku nak jumpa dia...???hehehehe..saja jerk..kebetulan dia kata dia ada berhampiran dengan kawasan rumah aku...

hasil nukilan bebelan aku...sakit kepala dah mula menyerang nie..mybe sebab terlalu banyak minum nescafe..ha..padan muka..


Monday, September 23, 2013

Tiba-Tiba Rasa akan kehilangan Dia

Monday, September 23, 2013 12 Comments
Assalamualaikum

Dulu,aku pernah perkenalkan dia kepada korang..Dia adalah peneman aku dikala aku kesusahan..Dia menjadi telinga yang mendengar setiap patah cerita aku..Dan dia jugak adalah kawan yang kadang kala menjadi lawan seketika..Banyak cerita yang kami kongsikan bersama.banyak juga makanan yang kami kongsi bersama walaupun dia banyak menghabiskan suatu ketika dulu..Tapi sejak dia ingin mengurangkan berat badan,Xbanyak yang aku share makanan dengan dia..Kawan untuk pergi keluar makan pun dah jarang..Aku akur keputusannya...

Tapi kenapa aku sebak..rasa kehilangan pulak!!!..Sebabnya hari nie dia akan pergi...opppsss...dah pergi pun..interview gomen katanya...Dah berhari-hari dia study itu ini pasal hal-hal gomen nie..Seronok rasanya...Adeh...ditanya pulak aku yang tak berapa nak gomen nie...adoyaiii...
Tapi tak sure lagi dapat ke tak,aku dah rasa sunyi..takde kawan nak gaduh pulak..

Masa aku bercuti tuari pun dia dok wassap kat aku,nak inform dia dapat interview lagi dkt satu company nie...Murah rezekinya..Al maklumlah company aku ni sekarang nie mengamalkan sikap pentingkan kaum sendiri...Tiada kenaikkan gaji..Jadi terpaksalah kitorang yang kecil-kecil nie,mengambil inisiatif mencari pekerjaan baru...kat sini aku paling rapat dengan dia..Dia dah macam adik aku dah..nanti dia pasti tinggalkan aku jugak kalau dia dapat pekerjaan yang lebih baik dan bagus..

Cerita Si Telinga Bulat
Lihat entry dia kat sini ...korang kenal kan cik TB kita ni..

Hope dia akan sangkut salah satu interview yang dia pergi tu...Moga ada yang lebih baik dari company nie untuk dia..Sekarang dia dah gila blog skit..Dulu kata tak minat...hehehehe....

CPUV NUFNANG ke 10-University Of London

Monday, September 23, 2013 12 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah,rasanya kat mana-mana blog yang aku singgah update tentang CPUV dari Nuffnang ni..
Nampaknya Nuffnang berbesar hati nak beri kerja sampingan kepada blogger..So,terpulang pada blogger tu sendiri untuk bekerja lebih keras lagi..

Alhamdulillah,rezeki tu jugak singgah di blog aku nie.Kali nie Nuffnang kasi CPUV dari University of london..

So pada korang yang singgah tu,jangan malu-malu untuk tekan iklan tu ye..tiada paksaan..

Nuffnang






Kesan Kaffein terhadap Kesuburan Wanita

Monday, September 23, 2013 21 Comments
Assalamualaikum

Mungkin wanita sedia maklum tentang ini.Mungkin juga bagi mereka yang sekarang ini sedang merancang untuk mempunyai anak.Aku kaitkan entry nie sebenarnya dengan diri aku sendiri yang memang gemarkan nescafe..

Korang taulah nescafe tu kan sedap.Nescafe nie mempunyai kadar kaffein yang tinggi.Bagi wanita yang ingin hamil adalah tidak digalakkan sama sekali untuk mengambilnya kerana kajian yang dilakukan di Denmark terhadap 423 pasangan telah menyokong kajian sebelumnya.Kajian lengkap ini telah mengambil kira faktor berat wanita,pengambilan alkohol,penyakit dalam sistem pembiakkan,kualiti air mani suami dan kitaran haid wanita tersebut.
Kaffein juga boleh menyebabkan ketidaksuburan apabila banyak kajian mendapati kaffein meninggikan tahap hormon estrogen dalam darah sehingga berlakunya ketidaksuburan itu.
Memang dah banyak kali jugak aku terbaca tentang artikel nie.Tapi tetap jugak nak ambil satu packet dalm sehari..Pernah jugak dulu taknak biasakan minum2 benda2 nie..Almaklumlah...aku memang sekarang nie nak pregnant secepat yang mungkin...tapi Allah belum lagi nak bagi rezeki tu..mungkin ada sesuatu yang Allah dah rancangkan untuk hambanya ini..Aku hanya berserah sahaja..Tapi korang wanita-wanita di luar sana pun.kadang2 tak baoleh nak terima semua nie kan...macam tu jugak aku yang dah kahwin hampir 3 tahun nie..

Tapi selalunya aku minum nescafe nie hanya di office jerk..kat rumah takdelah...Cuma kadang2 bila pi makan luar or mamak tu adalah jugak...

Degil sungguh kan...hehehehe...

Sumber : sini


Menghidupkan Kembali Mood Berblogging

Monday, September 23, 2013 18 Comments
Assalamualaikum

Rasanya dah beberapa hari aku privatekan blog nie..Rasa semak fikiran bila tinggalkan blog nie lama-lama..
Buat yang bertanya kenapa aku nak stop berblogging tu,tidaklah untuk terus stop meninggalkan dunia blog nie.

Aku buat keputusan untuk privatekan blog nie kerana ada masalah dalaman yang aku tak boleh nak elakkan..mungkin juga stress bila apa yang aku buat tak menjadi..Akhirnya blog aku jadi tunggang langgang seketika.dari situ aku dah mula rasa tension yang amat sangat.Ada lagi masalah yang aku hadapi..Tapi mungkin masa tu aku rasa tension yang amat sangat dan terus privatekan blog.

Tapi tulah,bila fikir balik,dengan privatekan blog dan mendiamkan diri bukanlah jalan penyelesaian yang terbaik kan..aku hadapi lah jugak walaupun payah.

Hope korang tak lupalah akan kewujudan blog aku yang kecil nie....

Banyak benda nak aku share dengan korang..insyallah ada masa aku update lagi.banyak keje nak kena settle lepas beberapa hari aku amik cuti..hoho..
Happy blogging..

Thursday, September 19, 2013

Tuesday, September 17, 2013

Buat Duit Di Rumah-Assign job

Tuesday, September 17, 2013 18 Comments
Assalamualaikum

Mybe ramai yang dah tahu,atau belum tahun tentang Assign Job nie.Korang yang tak tahu pasal Assign Job nie,Meh aku kongsikan sedikit ilmu yang aku ada..

Bila aku dah turunkan ilmu tu,maknanya aku dah pun buat occay..Bukan saja-saja reka cerita.Memang dulu aku tak aktif untuk buat Assign Job nie.Tapi bila fikir dari tak buat apa-apa tu,lebih baik aku buat benda yang boleh mendatangkan pendapatan sampingan..

Assign Job ini adalah salah satu cara untuk kita membuat duit hanya dari rumah.Nak dapatkan duit perlulah berusaha keras.Segala usaha kita tu akan dibayar.Wang tidak datang bergolek pada kita jika tiada usaha.

Assign job
klik sini untuk mendaftar 

Buktinya???
Assign job
klik untuk tumbesaran

Memanglah kalau korang lihat payment yang diberikan sangat sedikit,sebab kerja yang diberi sedikit senang.
Hanya perlu like,share dan komen selepas itu printscreen dan linkkan di Assign Job nie.Dalam masa terdekat mereka akan buat pembayaran..Cash out hanya boleh dilakukan hanya rm30 keatas sahaja.
Kalau korang rajin untuk buat kerja nie,rasanya banyak yang korang boleh dapat,

Apa kata bagi korang yang takde keje tu,buat benda nie.Student pun boleh buat kerja nie..





Aktiviti kisahsidary.com 16 September

Tuesday, September 17, 2013 18 Comments
Assalamualaikum

Semalam adalah 16 september bersamaan dengan cuti 1 Malaysia Bila dengar tentang cuti,aku rasa semua suka kan..Sebab masa tulah boleh diambil untuk bercuti bersama keluarga.Bukan senang nak ada cuti macam nie..So ambil kesempatan untuk bersama-sama lah kan..

Semalam aktiviti aku tidaklah padat mana,cuma semalam berkesempatan nak menziarahi pakcik aku yang di tahan wad kerana penyakit kakinya tu..

Selepas sarapan,En.husband da sruh siap-siap sebab takut nanti kalau dok lepak-lepak lagi kat rumah,memang tak pergilah jawabnya..

Pakcik aku ditahan di wad Barat Hospital Sultanah Aminah kerana penyakit yang aku kurang pasti..Tapi aku memang kesian tengok  kaki dia yang akan atau mungkin di potong.

pakcik aku nie bukannya ada kencing manis atau dena tapi boleh jadi macam nie..Aku pun confuse.

16 september

16 September
Maaflah kalau buat korang tak selera nak tengok
Sungguh aku kasihan dengan masalah beliau nie.Bermula dari lubang sekecil jarum,sehinggalah lama-lama menjadi hitam dan sangatttt..bisa..

Keputusan hari rabu nie,Sebab semalam pakar tulang dah tengok dan scan...yang peliknya di kaki pakcik aku tu,tiada denyutan dari urat nya..pelik kan..itu lah yang menjadi pelik oleh dokter tu..Siap geleng2 kepala lagi..

harap-harap kaki tu dapat diselamatkan dari dipotong..Risau jugak..kasihan melihatnya...Of course la isteri dia yang sanat sedih walaupun suaminya kata,takde pape,...jangan nangis...seorang isteri..mestilah ada perasaan macam tu kan bila tengok suaminya sakit.

lama jugaklah aku bersantai di sana sambil jumpa sepupu-sepupu aku yang lain..
lepas tu aktiviti meredah Country Garden Danga bay .Baca penuh entry disini 


Follow Us @aida_yusof81