Thursday, October 31, 2013

Siap sudah

Thursday, October 31, 2013 21 Comments
Assalamualaikum..

Bila nak bercuti panjang nie, haruslah buat persediaan untuk bercuti kan..prepare apa yang patut untuk dibawa bersama bila bercuti nanti.
Bab ni selalunya en.husband akan serahkan pada aku..bab bab nak sediakan baju untuk dimasukkan ke dalam beg..
Nie yang peningkan kepala bila nak bercuti..pernah tak korang khususnya kaum hawa dok pening kepala dalm menyiapkan pakaian untuk dibawa untuk bercuti nanti...????

Perkara pertama adalah berapa lama tempoh untuk bercuti...betul tak..kat situ baru kita tau berapa banyka baju yang patut dibawa.
Tempat percutian tu pulak macam mana kah tempatnya?
Maksudnya boleh ke tidak basuh baju yang kotor tu nanti..kalau takde tempat nak mencuci, of courselah kena bawak ber beg beg kan..oh tidak..

Holah mak jemah nie, macam ler nak pi bercuti sangat..padahal balik kampung je...eh!!!! Eh!!!! Bukan nak pi honeymoon ke...^_^

Kadang kadang tu rasa nak penuhkan bonet kereta jerk..tapi itulah yang selalu aku buat..bak kata mak aku, dah macam anak sepuluh bawa kain baju..
Senang sikit..tak payah nak pening pening kepala bila baju tak cukup nanti..biasalah, pakaian orang perempuan ni, bznyak sikit dari orang lelaki..tak gitu??

Aku saja prepare awal, sebab kemungkinan malam esok, insyallah aku dah bertolak balik melaka..saja nak bertolak malam.taklah panas sangat.then en.husband boleh la bawa kereta slow sikit kan..aku rasa hari sabtu confirmlah jamed..nak selamat baliklah malam esok..insyallah kalau en.husband tak penat.




Dah macam orang nak bercuti berbulan bulan kan..


Ok nite readers....

posted from Bloggeroid

Who's My Sweet Stalker Tu?

Thursday, October 31, 2013 34 Comments
Assalamualaikum

Dalam entry lepas aku ada mention tentang sweet stalker kan..Sebenarnya was-was jugak nak publish stalker nie..Risau jugak lah kan dia tak boleh terima..hehehehe...nanti merajuk...susah nak pujuk..hihihi..

Ada cerita di dalam entry ini >>>>  Entri Tanpa Tajuk

Dan aku was-was jugak nak publish gambar orang nie sebab takut nanti readers cakap menunjuk-nunjuk..hehe..Tapi nak menghargai stalker aku nie ...rewards entry nie untuk dia sebab sentiasa menyokong minat aku nie..Supporting,sporting and understanding..

Kisah Si Dairy
saja nak kasi gambar kecik..hehehe...diambil pada tanggal 12 feb 2012

Nielah stalker saya...hari hari dia baca entry saya...comel kan...hehehe...Sweet stalker aku nie dah bersama aku dekat 3 tahun lamanya...Tahun 2014 bulan 2 genaplah 3 tahun..Percaya tak kami tidak pernah bercinta sebelum kawen????

Semakin hari semakin sayang gitu.hehehe...Dia banyak memberi inspirasi pada aku jugak..Setiap apa yang berlaku pada blog aku nie,dialah pengomen tegar sebenarnya..Sekarang lebih memahami apa itu blog..Kadang-kadang En.Husband bagi idea untuk buat sesuatu entry...Love him so much..heheh...Alhamdulillah walau tidak lagi dikurniakan anak.kami bahagia..Insyallah...sob..sob..
Aku tahu dia akan baca entry nie..sorry ye yunk,terpublish gambar nie..rileks ar...satu jer pun...hihihi...
Dialah tempat aku bergaduh..hehehehe...dah macam budak-budak kami ni..Minat kami sama...so senang kan...Cuma dia bukan blogger..

Harap terus bagi support kat bini hang yang gila nie eh...
Tahun depan ada ke plan nak bawak pi melancong...i dah survey2 sesuatu kat blog nie..
baca eh!!!
 sekarang nie memang melekat la kat blog ni..sebab harap dapat pi LWOT..
baca sini.>>>> Blog coklateyes

Entry Tanpa Tajuk

Thursday, October 31, 2013 36 Comments
Assalamualaikum

Setelah 2 tahun aktif berblog,alhamdulillah..ramai kenalan dari alam maya yang sudi berkawan dengan blog nie dan tuan blognya..

Suka duka untuk menjadikan blog ni terbaik seperti sekarang nie memang lah payah..Kalau dulu aku rasa,aku nak blog aku cantik tanpa sebarang isi entry yang bermanfaat untuk dikongsi..buat blog nie untuk suka suka jerk..Tapi lama kelamaan minat untuk menulis tu ada walaupun kebanyakkan entry aku guna bahasa pasar..

Mukadimah pepagi nie sebelum memulakan kerja..Selamat pagi rakan-rakan blog..Harap hari ini lebih baik dari semalam...

Dulu...
Nak dapatkan 1 komen pun payah.bila ada orang komen,dah macam jakun..Macam nak buat pengumuman besar-besaran jerk sebab ada jugak orang yang sudi komen blog aku nie..

Sekarang
Alhamdulillah,,lebih dari 10 komen untuk satu entry.Bermakna ada yang sudi nak berkawan kan...hehehe

Biasalah..pepagi bila nak up entry mestilah kena warm up dulu..cerita jelah apa-apa yang berkaitan dengan blog dan diri kita nie..kan..kan...lepas tu singgah di blog blog mereka..Dah menjadi satu kemestian untuk aku buat hari-hari kecuali ari minggu..Memang tak sempat ler nak berblogwalking.
.bali
salah satu tempat percutian di bali..ambil dari google
Saja nak letak pic nie..Nak bagi tau kat my sweet stalker tu..nak bercuti kat sini boleh??

Eh..Eh...nanti aku ceritakan siapa sweet stalker aku tu ea...hihihiihi
jumpa di next entry....Semangat-semangat untuk bekerja occay


Korang nak tahu tak sape yang aku maksudkan...sila angkat kaki ea....hehehe

Wednesday, October 30, 2013

Problem CBox

Wednesday, October 30, 2013 20 Comments
Assalamualaikum

Kalau korang perasan kat cbox aku nie,confirm korang akan cakap,"alamak..tertekan banyak kali pulak"
Padahal,sebenarnya memang cenggitulah apa yang berlaku kat cbox aku..Aku pun tak faham kenapa..malas nak usik-usik sangat sebab takut terjadi seperti Entry ini

So,sebab tu aku abaikan cbox tu jadi macam tu..Rasanya takde masalah kan..hehehe..
Eh.Eh....ada pertanyaan fais kat situ...Dia bagitau iklan Nuffnang Square aku hilang??
Aku dah check ada..tapi jarang keluar..aku pun tak faham...Dah dua kali buat..Dekat ads unit tu pun ada dua jerk..
See.....hilang sudah..
Yang ni pun aku abaikan jugak sebab rasanya ikut suka dia kot bila dia nak keluar...takut la jugak ada masalah nanti..huhuh..
So korang,tamo keliru-keliru ye..Chill jerk..

Good nite.


Tonton Love You Mr.Arrogant I pageviews

Wednesday, October 30, 2013 16 Comments
Assalamualaikum

Confirm tepat pukul 7.00 malam nie korang dah terpacak depan TV kan..Siapa yang tidak mengikuti cerita nie memang rugi..hehehe..kata diorang la..Kata aku pun sama jugak..Pleasee...Solat maghrib dulu..

Tonton Love You Mr.Arrogant.
Kalau ikutkan Pageviews tertinggi aku yang tak berapa nak tinggi,ternyata ramai mereka diluar sana mencari cerita ini

Entrynya ada disini >> Love You Mr.Arrogant

Buktinya
Tonton Love You Mr.Arrogant
malu sebenarnya nak tunjuk..sebab korang mesti lagi tinggi pageview nya kan..

Taip je kata kunci Love You Mr.Arrogant dekat google,confirm banyak blog yang cerita pasal nie
Aku dulu ada jugaklah buat entry pasal nie.entrynya ada diatas tu.tu lah yang keluar pageviews paling tinggi..
haruslah sebab ceritanya pun best occay..

occay...dah boleh terus tengok cerita nie..moga terhibur...Alamak....iklan banyak suda....ceritanya taklah berapa nak lama..



CPUV Nuffnang Oktober ke-6

Wednesday, October 30, 2013 29 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Sejak 2-3 bulan nie,aku tak henti-henti dapat CPUV..walaupun tak banyak mana,tapi syukur bertambah..Bila tengok ramai yang dah cashout kan account Nuffnang,Semalam 1st time aku Cashoutkan jugak.Niat hati nak simpan beratus-ratus,tetapi memandangkan En.husband suruh cashoutkan,So aku terima cadangannya.Sebab kata En.Husband,Kita try dulu cashoutkan,Sebab 1st time kan..Kenalah tengok bagaimana mereka membayar..Takutlah jugak earning tu kena telan..So,sebab tu lah aku cashoutkan semalam..hehehe..Ingat duit tu aku nak beli barang-barang untuk buat GA nanti..Saja nak guna hasil titik peluh sendiri..Takmo sponsor2...sebab aku nak rewardkan hadiah-hadiah tu untuk mereka yang rajin datang dan singgah,komen di blog aku nie..Tanpa mereka siapalah aku ni..

So,lepas tadi aku dok berjalan-jalan di blog kenit cenonit tu,aku gatai tangan nak check nuffnang aku jugak..Dam hasilnya...

Nuffnang
Alhamdulillah...

Harap lepas nie rezeki diperluaskan lagi Insyallah...
Thanks Nuffnang

Shopping Di Zalora

Wednesday, October 30, 2013 34 Comments
Assalamualaikum

Memang berbaloi-baloi shopping online kat Zalora..Memang dulu ramai jugak yang kata shopping dengan zalora banyak masalah..Tapi itu mungkin dulu..Sekarang nie mybe diorang dah ambil port semua kelemahan-kelemahan diorang .Dan sekarang nie diorang dah upgrade mutu perkhidmatan..

Baca Entri lepas disini >>> Disebabkan Kemalangan Itu

Kenapa aku cakap macam tu?? sebabnya aku dah pun shopping dekat Zalora nie..Dapat Voucher dari zalora terus aku beli barang dari Zalora..Hari Isnin petang aku beli,Hari selasa barang dah sampai..Cepat kan..
zalora
Bukti aku beli kat zalora occay...hehehe

Di dalam parcel tu juga diletakkan juga slip penghantaran semula barang yang salah diterima..Wauuuu....betul tak dia dah upgrade..hehehe..bukan la sebab memuji untuk dapatkan voucher lagi dari Zalora..Tapi itu kenyataan.
Aku beli satu kasut yang aku nak...Flat dan simple..
Flat Shoes

shoes
kasut yang memang aku nak...hehehe.cantik tak...

So lepas nie aku dah yakin untuk bershopping lagi di Zalora..
Sesiapa yang nak cari shopping online boleh la ke website www.zalora.com.my







Tuesday, October 29, 2013

Makin Lama Terasa Waktu berlalu

Tuesday, October 29, 2013 22 Comments
Assalamualaikum

Sedapnya lah kalau petang -petang nie boleh menikmati secawan kopi dan sepinggan kuih..Relaks kan minda di taman kecil...tetiba verangan petang-petang ni..Sesungguhnya aku memang kuat Verangan..kata En, husband la...Ala..mula-mula verangan dulu..mana tau nanti jadi betul kan..
curik google

Kalau ikutkan aku dah balik nie.Tapi saja nak buat kerja lebih masa sikit..Dapat jugak topup untuk bulan depan..Sebabnya masuk buku baru aku dah ambil cuti 4 hari..hadoii..tuler padahnya AL dah takde..kenalah potong gaji..aiiiyakkk...

Bila dah masuk selasa nie,semakin hari semakin lambat pulak masa berlalu..Bila dah tak banyak kerja,ececeh...tulah masanya aku blogwalking..singgah-singgah petang menikmati keindahan blog rakan-rakan...Jeles sey blog mereka cantik..yang penting hasil kreatif mereka sendiri merekacipta blog mereka..

Dulu konon bagitahu kat en.husband tamo kerja..nak jadi blogger sepenuh masa...Konon!!!..Tapi tak mustahil suatu hari nanti aku akan dok rumah jadi suri rumah sepenuh masa selain aktiviti blogging ni..Mana tau mampu menjana pendapatan..En,Husband pun dah bagi greenlight kalau dia dah boleh settlekan semua hutang piutang,nak suruh Mrs.Suri nie dok rumah...jaga makan pakai dia jerk...muahaha...
Nak sruh berniaga secara online kononnya..Insyallah..harap boleh di realisasikan satu hari nanti...Duduk di bandar nie mana nak cukup kalau sorang je bekerja..Kalau takat makan pakai aku insyallah,dia boleh..tapi bila fikirkan keselesaan untuk kami,mana tau insyallah untuk anak-anak kami pulak..Mestilah nak sediakan semua tu untuk mereka..So dari muda nie kena kerja keras sikit..

Macam makin lama,dah makin jauh dari tajuk entry..Korang layan jelah entry merapu aku nie ye..
Isteri-isteri yang lain macam mane..ada plan nak jadi suri rumah sepenuh masa ??

Aku Mencari Blogger Melaka??

Tuesday, October 29, 2013 23 Comments
Assalamualaikum

Dah kenapa aku nak mencari blogger Melaka nie..
Sebenarnya bukan ape pun...Minggu depan aku balik Melaka..Dalam 4-5 hari jugaklah...EN.Husband ada urusan di sana..Kot la ada blogger yang berdekatan dengan tempat aku tu nanti..boleh ler jumpa..muahaha...boleh sama kenal..kan..kan...
sumber google

Kepada blogger yang duduk berdekatan dengan Bandar Merlimau tu boleh la roger2 aku..nanti kita set date ..kita dating-dating..sesambbey pekena coconut shake tu kan...hehehe..

Itupun kalau korang nak jumpa aku..heheh..maklumler aku bukan retis...tapi semangat nak jumpa blogger tu ada ler..

Ikut plan balik jumaat malam 1November sehinggalah 6 November..lama jugakkan aku cuti..Kot ler my mommy to be +farah waheeda wahid nak balik melaka,,muahaha...


nak dating roger-roger eh...nak no enpon kena la emel akak nie dlu..kang terpampang kat sni ramai plak yang serbu..

sitirohaida81@gmail.com




Pentingnya Kalsium Pada Tubuh Kita

Tuesday, October 29, 2013 22 Comments
Assalamualaikum

kalsium
Korang tau apa itu Kalsium?
Kalsium itu adalah mineral yang paling banyak digunakan untuk tubuh badan manusia.
Orang dewasa memerlukan 800mg di atas 25 tahun dan 1000mg untuk 50 tahun keatas.Untuk ibu yang hamil ataupun menyusukan bayi memerlukan 1200mg sehari.Keperluan kalsium untuk remaja dan kanak-kanak mengikut usia seperti di bawah ini
  • Bayi berumur sd 5 bulan: 400 mg
  • Bayi 6 bulan sd 1 tahun: 600 mg
  • Anak usia 1 sd 10 tahun: 800 mg
  • Remaja usia 11 sd 24 tahun: 1,200 mg


Kalsium mempunyai banyak manfaat untuk tubuh badan kita,
> pembentukkan dan penyelenggaraan tulang dan gigi..
> Mencegah Osteoporosis
> Simpanan Glikogen
> Melancarkan fungsi otot dan sistem saraf

 Terlalu banyak kalsium boleh berbahaya bagi tubuh.

Tubuh tidak dapat menyerap kalsium bila tidak mempunyai cukup magnesium dan fosforus . Magnesium dan fosforus mengubah bentuk kalsium sehingga dapat diserap tubuh. Kalsium dan magnesium diedarkan oleh tubuh melalui albumin dalam darah. Terlalu banyak kalsium akan membuat magnesium terdesak dari albumin sehingga tidak tersalurkan lewat darah dan tubuh akan kekurangan magnesium. Bila tidak cukup mendapat magnesium, buah pinggang tidak dapat memproses kalsium sehingga dapat terjadi endapan batu buah pinggang . Selain fosforus dan magnesium, vitamin D, zinc dan zat besi juga diperlukan dalam pemprosesan kalsium dan boleh terdesak peranannya oleh kalsium yang berlebihan. Penggunaan kalsium, magnesium, fosforus, vitamin D, zinc dan zat besi harus berimbang agar tubuh tetap sihat.
  • Minum berlebihan dan sukan berat boleh membuang banyak kalsium dan magnesium dari tubuh.Tambah penggunaan kalsium setelah bekerja dan berolah raga berat. Jangan minum berlebihan.
  • Kalsium biasanya tidak diperlukan  bila pengambilan harian anda cukup mengandung makanan yang kaya kalsium. Berikut adalah beberapa hidangan makanan dan kandungan kalsiumnya:
    • Susu satu cawan (350 mg)
    • Segelas jus oren (290 mg)
    • Satu kerat keju (200 - 250 mg)
    • Sepotong pizza (230 mg)
    • Sekaleng sardin (185 mg)
    • Setangkup ais krim (90 mg)
    • Secangkir brokoli (76 mg)
    • Sepotong besar tahu / tempe (258 mg)
** Selepas dari accident tu aku juga terpaksa minum susu hari-hari untuk menggantikan kembali kalsium yang banyak hilang tu..Lutut aku selepas eksiden dulu dah tak boleh nak naik tangga laju-laju macam dulu..Kena Take time  jugak..
kalsium

Hari dah lupa nak minum susu...Sorry En.Husband..Lupa dah nak minum pagi tadi..Aku tau En.husband aku akan membaca setiap entry dari isterinya..muahahaha....



Sumber :sini

Monday, October 28, 2013

Disebabkan Kemalangan Itu,Aku Terpaksa Memilih

Monday, October 28, 2013 29 Comments
Assalamualaikum

kalau korang masih ingat,ada entry nya disini,aku mendapat kemalangan di rumah ku sendiri..Oh tidak..tetiba sebak bila tengok gambar nie...Sejak dari kejadian itu, aku terpaksa memilih..
Sebak mengimbas kembali 2013

Korang tau apa yang aku sibuk nak memilih tu..Bukanlah memilih siapa-siapa pun..Cuma memilih tentang bab pemakaian kasut je..Sejak kemalangan tu jugak aku dah tak boleh nak bergaya menggunakan high heels..Nopppp..Kasut tu semua aku dah simpan dan separuh dari itu aku dah pun bersedekah.Alhamdulillah..dari kasut tu terperap kat dalam kotak baik aku bagi kat orang kan.

Bila dah tak boleh nak pakai high heels,of course aku kena cari kasut yang flat untuk keselesaan kaki aku tu.Yelah bila dah berlaku macam tu,mana nak cari kasut yang leper..Nak pergi ke mana-mana pun aku terpaksa pakai selipar jepun.hehehe..taklah jepun sangat kan...Nak pergi berjalan-jalan pun dah susah takde kasut yang flat..Takkanlah nak berkaki ayam pulak kan..walaupun kaki aku patah sebelah,sebelah lagi kaki mestilah nak pakai yang cantik jugak kan...hahaha..Ingat ko gorgeous sangat ker!! haha..

Hasil tangkapan google

Mana aku nak cari sedangkan aku hanya boleh duduk di kerusi roda...aiyyaakkkk....Nak harapkan en,husband cari kan..of course tak menepati citarasa aku kan...hehehe...
Hasil tangkapan google

Aku dah tunjukkan kasut nie pun dia ala-ala pening...Last-last adik aku yang perempuan yang tolong belikan..Tapi bukan macam dalam gambar nie..Beli mana yang sempat di rembat je.

Kalau aku tau,aku google je kasut nie..confirm banyak website yang menjual kasut seperti ini.Zalora Malaysia  pun ada jugak kan jual kasut macam nie..Nyesal deh....lupa pun ada...
Sampai la sekarang nie aku memang mencari kasut yang flat dan tidak bertumit untuk aku pakai..Al-maklumlah kaki dah tak sebaik macam dulu kan..

Kesian kan aku...dah tak boleh nak berlagak ala-ala model...

Selamat Pagi Isnin,Selamat Bekerja

Monday, October 28, 2013 23 Comments
Assalamualaikum

Tak puas rasanya duduk dikampung...Melayan karenah anak-anak buah di kampung.Berkumpul bersama adik beradik.I love The moments actually...Memang la rasa sekejap..berjumpa petang sabtu,malam ahad dah pun kena balik kerana hari nie dah mula bekerja...Begitulah rutin aku setiap 2 minggu sekali..

Hari nie dalam keterpaksaan,aku gagahi juga datang kerja...Yelah..tanggungjawab mestilah dipikul...Bukan sebab kerja hanya untuk cari duit sahaja..Kerja perlulah ikhlas,barulah mendapat keberkatan di sebalik keikhlasan tu..Tapi kekadang tu ada jugak datang ketidakeihklasan  tu..

Harap hari nie semuanya berjalan dengan lancar...Berkira-berkira untuk minta cuti seminggu untuk minggu depan...Time to berctui..hehehe...

Harap dipermudahkan..oklah korang,..nak sambung sarapan dan bekerja...Sat lagi nak terjah..maklumla sabtu ahad tak sempat nak terjah..Entry pun takde...hehehe

Happy mondays to ols...


Saturday, October 26, 2013

Selamat Pagi Sabtu Yang Ceria

Saturday, October 26, 2013 28 Comments
Assalamualaikum
selamat pagi
Tak sabar rasanya nak habiskan kerja hari nie...Hari nie dah janji dengan en.husband nak balik my kampung..mauahaha....best-best...Aku memang plan nak balik memandangkan adik aku yang dok pahang tu pun nak balik jugak..So boleh la jumpa dia..Lagipun tak lama dia kat kampung.Hari isnin dah balik ke Pahang semula..So nanti dah susah nak jumpa.Nak jumpa my little kids 3 orang tu...Rindu dekat diorang..Biasalah,aku menumpang kasih dengan anak saudara memandangkan aku belum punyai anak..Amik berkat mak dia yang tengah dalam hari tu..Aku tak sure dah habis pantang ke belum...Adik aku nie muda lagi..baru nak masuk 24 tahun...anak dah 3...Blurppppp...aku nak mintak satu dia tak bagi...muahaha...banyak cantik kata dia..Of courselah..sape yang boleh senang-senang nak bagi anak pada orang lain kan...

Nasib baik hari nie kerja halfday,so tak terasa sangat la lamanya...Lagipun otak tak semak sebab si kayu tu xdatang...heheheh..takyah la aku mention sangat sapa si kayu nie...

Ada ke yang tengah membuta pepagi nie..
Sedang tidur
Wah...kemain seronok lagi ye ...siap mimpi-mimpi lagi....bangun pepagi buat aktiviti sikit...Jangan dok tidur je yer...Aku tujukan ucapan nie untuk en.husband..satgi mesti dia baca entry nie..Dia stalker aku yang paling cumelll...Cumel la sangat!!

ok...Start the engine Now!!!!
Sedang tidurStart the engine
Start your work NOW!!!!
start working


sumber pic :google

Follow Us @aida_yusof81