24
Assalamualaikum

Bila dah lepas raya nie ,rasanya banyak makanan yang terbuang kan...contohnya nasi himpit...Kalau kat rumah aku confirm lauk habis dulu...Selallunya nasi himpit nie memang banyak terlebih..Kadang-kadang tu sampai dah 3-4 hari duduk dalam peti ais..Kekadang tu sampai nasi tu dah tak sedap..Last-last tong sampah juga habuannya..
ambil dari google
Daging???? confirm korang dapat berkilo2 daging kat rumah tu...Hari-harilah makan daging kan..Ingat!!!
Jangan hari hari makan daging..Daripada takde darah tinggi,ada pulak nanti...Lagi la daging baru..Memang cepat naik...Kaya la Klinik-klinik kat Malaysia ni kang.

Apa nak buat dengan nasi himpit tu kan??

Sure punya korang atau suri rumah dah tau apa nak buat kalau nasi himpit nie dah terlebih..
Yeaaa...Kita jadikan dia lontong goreng...

Mudah je rasanya buat lontong goreng..kenapa tetiba entry aku pasal nie??Sebab malam tadi,buka peti ais ,tengok ada lebihan nasi himpit sebuku dua..Berfikir untuk buat lontong goreng..En.Husband mesti suka...Mesti dia baca entry nie...Selamat pagi Yunk..hehehehe..Dia stalker aku paling cute..nanti aku cerita..heheh

As simple as that,ceh...cakap omputeh konon..
Cer tengok dalam peti ais korang ada tak bahan-bahan nie

Lobak(potong dadu atau panjang)ikut banyak mana lah yang korang nak letak)
Kacang panjang(hiris serong halus-halus sikit)
Telur(ikutlah banyak mana nasi himpit yang korang guna ye)
Lada Blender(nie sure ada dalam peti ais korang kan)
Daging(potong halus-halus)
Udang(kopek kulit occay)
Sos Tiram sikit
Caranya senang jerk..Campak-campak je 
1st of all..panaskan kuali.Masukkan lada blender,sos tiram dan masukkan daging,nampak masak sikit daging tu,korang masukklah garam secukup rasa..Pastu diikuti dengan sayur -sayur tadi dan juga udang...Last korang pecahkan telur dalam lontong tadi...bila agak-agak semua bahan-bahan tadi dan sebati dengan yang lain..
Korang boleh hidangkan terus...
macam nielah bentuknya lontong goreng tu..aku amik dari google

PIC????takde...henpon tak bawak...Pepagi tak nyempatnya nak snap gambar bagai...



Post a Comment

  1. Salam mrning sis..wah mcm sdp.tak pernah lagi kita buat nie ;) blh try

    ReplyDelete
  2. a'ah la kak, nasi himpit memang paling susah nak dihabiskan hehe. Thanks for sharing this resepi, nanti kenit nak try bila balik kampung insyaAllah :)

    ReplyDelete
  3. pernah makan benda ni.. disebabkan terlampau banyak nasi impit waktu raya Aidilfitri masa tu.. rasa macam pelik jer bila makan.. tapi disebabkan my mom cakap benda ni rasa macam nasi goreng.. makan jugak la... :)

    ReplyDelete
  4. mmg nasi impit pun yg ada dlm peti ais umah ni.. selalu je terlebih rebus.. huhuhuh.. wahhh resepi baru ni.. baru untk sy lah.. bleh try.. mekaseh kak :D

    ReplyDelete
  5. tengok pon nmpk sedap lontong goreng tuuuh..,

    ReplyDelete
  6. sayang jugak kalau tong sampah jadi tempat mereka, nice lah kak, boleh lah mama try nanti ni..

    ReplyDelete
  7. resepi baru nie sis...boleh try for next time kalau ada lebihan nasi impit.....

    ReplyDelete
  8. fiza pernah mkn.. jiran fiza masak.. mmg sedap dan kreatif tuk elak pembaziran kan..

    ReplyDelete
  9. wahh ... kat rumah mmg ada stok nasi impit lg. daging pon mmg tgh penuh dlm peti ais. balik nie nak cuba buat lah... dh terasa kat tekak nie ... hehehh TQ share

    ReplyDelete
  10. Lontong goreng? Tak pernah makan ni.. boleh kasi try...

    ReplyDelete
  11. mun xpernah cuba lagi..tp nampak sedap..

    ReplyDelete
  12. Wah nampak menyelerakan.. mmg best & sure kenyang klu makan mcm tu.. :)

    ReplyDelete
  13. Betul tu...nasi impit pasti berlebihan. Hari ini nak buat soto pula...Nak cuba habiskan. Tapi kalau xabis juga, resepi lontong goreng ni boleh di cuba.

    ReplyDelete
  14. haa.sama la ngan ayu..mesti buat lontong goreng.. tp kali ni licin aih..xsmpt goreng.haha

    ReplyDelete
  15. Kalau rumah kakak di kampung selalu jadi macam inilah Eda sebab buat banyak sangat. Rumah kakak ni tak adalah lebih sebab buat sikit je..

    ReplyDelete
  16. betol la akak.. every meals ade daging -.-''

    ReplyDelete
  17. wah...boleh cuba...daripada membazir nasi impit....kesiann...

    ReplyDelete
  18. nampak sedap tu kak.. boleh aiza mencuba nanti..

    ReplyDelete
  19. simple je kan..mesti sedap.bagus jugak masak menu lain kiranya tak membazir.good good! :)

    ReplyDelete
  20. kat umah saya memang tak de nasi impit ni..satu keluarga tak makan..tapi kalau kat kampung nasi impit ni mesti ada..

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top