9
Assalamualaikum

Ada tak kat sini yang suka tidur lewat malam..Angkat kaki please!!!!

Sebenarnya tidur nie amat penting untuk tubuh kita.Jika kita tidak mengatur masa tidur kita dengan betul ia boleh menyebabkan banyak kesan buruk terhadap hidup kita..Tahukah korang kita memerlukan tidur yang cukup untuk kesihatan diri kita?

Meh aku share sikit waktu-waktu yang boleh memberikan kesihatan pada kita

9pm - 11 pm
-adalah masa untuk menghapuskan bahan kimia toksik yang tidak diperlukan (detoksifikasi) dari sistem antibodi (nodus limfa). Tempoh masa ini perlu dihabiskan dengan berehat atau mendengar muzik.

11pm - 1 am
- Adalah proses detoksifikasi di dalam hati,dan ia harus dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena.Disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini,jerawat anda juga mudah keluar di pipi kiri.

1am - 3 am
- Proses detoksifikasi di dalam hempedu, juga ideal dilakukan dalam keadaan tidur yang amat lena.

3am - 5 am
- Detoksifikasi di dalam paru-paru. Oleh itu kadang-kadang akan batuk yang teruk bagi penghidap batuk pada masa ini. Oleh kerana proses detoksifikasi telah mencapai saluran pernafasan, tidak perlu untuk mengambil ubat batuk supaya tidak mengganggu proses penyingkiran toksin.Disebabkan kekerapan tidur lewat melebihi tempoh ini,jerawat anda juga mudah keluar di pipi kanan.

5am - 7 am
- Detoksifikasi di dalam kolon, anda perlu mengosongkan usus anda.

Pagi 7 - 9:00:
- Penyerapan nutrien dalam usus kecil.Anda perlu mempunyai sarapan pagi sebelum masa. Sarapan harus lebih awal, sebelum 6:30 pagi, bagi orang-orang yang sakit. Sarapan Pagi sebelum 7:30 pagi adalah yg terbaik untuk orang-orang yg sihat. Orang-orang yang selalu skip sarapan pagi, mereka perlu mengubah tabiat mereka, dan selewat-lewatnya untuk sarapan pagi adalah antara 9 - 10:00 pagi.

Tidur lewat dan bangun terlalu lewat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak perlu. Selain daripada itu, tengah malam sehingga 4:00 pagi masa apabila sumsum tulang menghasilkan darah. Oleh itu,haruslah mempunyai tidur yang baik dan tidak tidur lewat.

Agak agak korang ade ke yang tidur tak lebih dari 4-5 jam...macam aku nie tidur mesti pukul 12 ke atas..Nak mencuba untuk tidur seawal jam 9 malam pulak mulai hari ni..insyallah...
Agak-agak korang boleh tak..hehehehe

credit :fcumiracle

Post a Comment

  1. sally mmg insomnia ikut arwah papa...tido la lmbat mana pun...bangun tetap pukul 6.30 ke 7pg...hahaha...

    ReplyDelete
  2. selalu aiza tidur lambat sampai pukul 3 pagi baru tidur.. minggu ni aiza cuba tidur awal..

    ReplyDelete
  3. Thanks Aida for the info..kita pun actually selalu tak cukup tidur...hmmm

    ReplyDelete
  4. ha,,nak tido awal tak boleh..rummate macam nak makan pelempang jer tiao hari

    ReplyDelete
  5. sekarang ni tidur awal pun masih terjaga juga tengah2 malam, biasalah fasa2 peralihan kan... he he he...

    ReplyDelete
  6. shark mlm minggu jer tido lewat..
    layan running man.
    hehe..
    mmg x amik kesah pasal detok2 nie..
    thanx for sharing,

    ReplyDelete
  7. ika tergolong dalam kalangan mereka2 yang tidur lambat ni sebab sejak sambung belajar di universiti, jadual tidur ika memang dah tak teratur, assignment berlambak, presentation jangan cakap laa, lesson plan all over the places, kadang-kadang sampai 2 hari tak tidur HAHA
    Kat rumah pula bila cuti, memang nak "betulkan" semula psychology clock badan ni tapi still tak mampu sebab dah terbiasa tidur lambat.
    Kesihatan memang agak terjejas tapi tak boleh nak buat apa-apa, sangat sibuk :/ Tapi alhamdulillah setakat ni tidur lambat macam mana pun pagi tetap akan bangun solat subuh, bangun awal ke kelas dan sebagainya.

    Ada tips tak nak tidur awal? Pulihkan psychology clock? huhu

    ReplyDelete
  8. erk... anak aku tidur pukul 12.... nak tidur awal cam mana...

    ReplyDelete
  9. mun memang tidur awal..pukul 11 dah lena..hahaha

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top