39
Assalamualaikum

Sejak dua menjak nie angin dalam perut nie makin menjadi-jadi..Ingatkan la pregnant...OOOpsss...Sebab dalam perut nie ada rasa benda bergerak-gerak..Kekdahnya...Rupanya yang bergerak gerak tu cumalah angin semata-mata.

Memang tak selesa bila dapat penyakit nie.Perut nampak buncit bagaikan orang mengandung 3 bulan.Lepas tu rasa tak selesa dan mual mual jugak..suspen je kan..Mulalah rasa nak marah marah ngan en.husband,nasib baik dia tu penyabar orangnya..

Masa kat Melaka pun keadaan macam makin teruk.So terpaksalah pergi jumpa doctor.Doctor kata angin gastrik..Kadang kadang nak buang angin pun payah..lagilah rasa tak selesa.Banyak kekdah yang aku google cari bagaimana nak hilangkan angin nie.
Apa yang aku dapati tension pun penyebab angin ni..Tension sangat ke..!!ohoo...Memang ada satu part yang memang betul-betul buat aku tension..Tapi biarlah rahsia...Aku tak tahu sampai bila..
Tak best la sekarang nie.Tension tak menentu,..Cepat naik angin..Bosan rasanya...
Aku ada baca juga petua untuk buang angin nie..

Apa yang boleh dilakukan jika badan banyak angin?

1. Ubahlah apa yang anda makan dan minum. Ini kerana ia boleh membantu mencegah atau membuang angin dalam badan. Jika anda merasakan dalam badan anda banyak angin di dalam badan, anda mungkin mahu melakukan perkara berikut sebelum mengambil keputusan untuk berjumpa doktor. Kurangkan pengambilan makanan yang menyebabkan angin. Jumlah gas yang disebabkan oleh sesetengah makanan berbeza setiap orang. Cara yang terbaik untuk mengetahui batasan anda ialah melaui ujian yang boleh dilakukan sendiri.
sumber dari google

Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan

a. Kacang
b. Sayuran seperti brokoli
c. Kobis
d. Taugeh
e. Bawang
f. Asparagus
g. Buah-buahan seperti pear, epel dan peach
h. Bijirin seperti roti gandum
i. Minuman ringan dan jus buah
j. Susu dan produk daripada susu dan keju

1. Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.
2. Banyakkan minum air kosong.
3. Kurangkan udara yang anda sedut.
4. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.
5. Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah.

Petua Tradisional Untuk Buang Angin Dalam Badan

1. Ambil beberapa biji bawang putih dan buang kulitnya.
2. Hiris bawang putih nipis-nipis.
3. Rebuskan bersama 2 gelas air putih sehingga tinggal satu gelas.

4. Minum ramuan ini sebulan sekali

sumber dari sini

Harap dapat sembuh secepat mungkin..Kot la korang ada idea nak share ngan aku cara bagaimana nak hilangkan angin nie..komen la kat sini ye.

orang kata kalau banyak angin nie susah nak pregnant..Sob..sob...taknak la macam tu kan...Cuba untuk positifkan diri sekarang ni.


Post a Comment

  1. Kurangkan udara yg anda sedut ? Macam mne tuh ? Takkan nak berhenti bernafas pulak XD

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum...kisahsidairy,

    wahh,,, byk nyer makanan penyebab angin dalam badan baru tahu,,,

    mselim3

    pls: mselim3 dah masukkan link kisahsidairy kat bloglist...

    ReplyDelete
  3. wahh siapa ada petua lagi thanks kak :)

    ReplyDelete
  4. minumla air halia sis..rasanya memang tak sdp ;)..ubatkan

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.. Dulu-dulu Eraz pun pernah kena gastrik.. First time kena masa darjah 2.. Tapi sekarang alhamdulillah, jarang-jarang dah kena.. Tapi kalau kena, memang sakit kan..

    ReplyDelete
  6. akak penah pakai barut dan sapu minyak telon kerana kembung perut..aduhai, takleh lupa. Gastrik pulak penah kena sampai masuk ward

    ReplyDelete
  7. Kurangkan makan angin supaya tak cepat masuk angin hehehe...

    ReplyDelete
  8. Tauuuu sgt mcm mana rasanya!! Huhuu. Gastrik ni mmg perit..

    ReplyDelete
  9. alamak..patutlah angin je..susu is my favourite..kene kurangkan minum susu la pasni.

    ReplyDelete
  10. minum air + halia....Insya-Allah....

    ReplyDelete
  11. Bagus petua ni.. angin bnyk dlm badan boleh buat malas juga.. :)

    ReplyDelete
  12. kurangkn udara yg kita sedut dari mulut kan??

    ReplyDelete
  13. akak kunyah2 jee halia tuh.smlm kite mkn tomyam n termakan skali halia..hehe tdo gn tentut ;p

    ReplyDelete
  14. Mmg tak selesa bila berangin... Sy pun mmg pntg.. X blh mkn sbrgn..

    ReplyDelete
  15. fae kalo kena angin gastrik memang kusut level tahap 101%. haha sampai kawan pun letih nak bagi tips segala.

    ReplyDelete
  16. Kita selalu tengok orang yang banyak angin ni bila dia pergi spa urut..macam-macam bunyi ada...dia orang kata minum air halia ya...tak taulah betul ke tak..

    ReplyDelete
  17. aiza pun banyak angin dalam badan.. selalu amalkan makan halia untuk keluarkan angin..

    ReplyDelete
  18. makan lah Herba Tuju Angin HPA...hehe

    ReplyDelete
  19. yg sha tau minum air halia..erkk haha

    ReplyDelete
  20. First time ku dengar banyak angin dalam perut susah pregnant.
    Insyallah takda apa la tu. Sebab nak bancuh bancuh air mak adalah tak berapa gemor rasa dia.
    So tips saya yang mudah sebab masa pregnant anak pertama tu la yang saya rasa angin kot.
    Telan pepermint ginger tablet haaaa berangin satu badan rasa minty jer
    pastu angin keluar toksah cerita hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak.. Sy tgah pregnant n angin byk sgt.. Bleh la beli papermint

      Delete
  21. Rebus halia campur skit gula merah minum 3 kali sehari insyaallah okay..

    ReplyDelete
  22. KHASIAT BUAH TUNJUK LANGIT

    Swietenia Atau pun dipanggil buah tunjuk langit merupakan genus pokok dari keluarga chinaberry, Meliaceae. Genus ini dinamakan sempena nama seorang doktor Austria - Belanda Gerard van Swieten (1700-1772).

    3 BAHAN AKTIF PENTING

    FLAVONOIDS daripada kandungan khasiat buah tunjuk langit semakin terkenal di kalangan para saintis dunia dengan keupayaannya meninggikan dan meningkatkan taraf kesihatan manusia. Ia terdapat di dalam pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan termasuk tumbuhan herba yang dikenali ramai iaitu Ginkgo biloba dan Eurycoma longifolia (Tongkat Ali). Bahan Flavonoids yang tinggi di dalam buah Mahogany mengandungi bahan enzim semulajadi yang dapat merangsang pembukaan pembuluh darah bagi melancarkan perjalanan darah ke seluruh badan serta membekalkan nutrisi dan oksigen lalu bertindak sebagai enzim anti- pengoksidaan.

    SAPONINS adalah enzim semulajadi yang wujud di dalam khasiat buah tunjuk langit seperti sabun atau pelincir yang membantu melicinkan perjalanan darah keseluruh tubuh badan. Saponins di dalam buah Mahogany dapat mengurangkan lemak dan kolesterol pada dinding saluran darah bagi melancarkan perjalanan darah. Keadaan ini akan membantu menguatkan fungsi jantung di mana peningkatan sistem imuniti dan pengurangan tahap pembekuan gula dalam darah akan berlaku. Kandungan bahan Saponins yang tinggi ini juga boleh didapati di dalam makanan herba yang disanjungi dunia iaitu herba Ginseng Panax.

    BITTER ALKALOIDS di dalam Buah Tunjuk Langit ada unsur organic yang mempunyai sifat perubatan semulajadi. Buah ini adalah amat pahit jika dimakan begitu sahaja. Rasanya pahit adalah disebabkan oleh kandungan bitter alkaloids yang tinggi di mana ia membuatkan darah di dalam badan berasa pahit dan membantutkan pertumbuhan pelbagai jenis virus dan bakteria yang menjadi penyebab utama kepada pelbagai jenis penyakit. Ini akan membantu pembinaan secara matang sel-sel darah putih di dalam tubuh manusia untuk memperkukuhkan sistem imunisasi tubuh badan bagi menghalang dari serangan organisma-organisma yang tidak baik.

    Fungsi-Fungsi Utama Flavonoids

    Mengurangkan tahap gula dalam darah
    Menyeimbangi kandungan gula dalam darah
    Memperbaiki kelancaran peredaran darah
    Menyingkirkan redikal bebas dalam tubuh badan
    Memperbesarkan dan menguatkan keanjalan saluran darah
    Mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik di dalam darah

    Fungsi-Fungsi Utama Saponins
    Mempertingkatkan daya tubuh badan (daya imuniti)
    Merangsangkan perembesan insulin dari pankrias
    Mempertingkatkan fungsi pembinaan darah
    Menangani kekejangan otot di dalam saluran pernafasan
    Melancarkan sistem saluran pernafasan
    Mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki
    Memperbaiki sistem peredaran darah
    Menyah toksid dalam badan (detoksifikasi)
    Mengelakkan kemabukan dan keracunan
    Mententeramkan fikiran dan otak

    ReplyDelete
  23. Salam...Sy ada menjual buah tunjuk langit gred A..sekitar 250 biji sehinga 300 biji sebungkus harga cuma rm30....cepat dan pantas sy hantar guna kan pos laju.call or msg sy xpun wasap sy kt 0174687570(mohd zuhairi)

    Kebaikan buah tunjuk langit terlalu banyak...melancarkan darah...buang angin..pulih kn tenaga batin untuk lelaki..meningkatkan tenaga dan mencergaskan badan bagi lelaki dan wanita yang berumur berkesan lebih hebat berbanding tongkat ali...mencuci buah pingang..kurangkn kolestrol..menurunkan darah tingi..buah ini selamat di makan...rahsia rahsia orang terdahulu untuk kekal sihat..berasal dari pohon mahogany di dalam hutan

    Buah tunjuk langit mempunyai nilai perubatan yang tinggi, disahkan melalui kajian saintifik oleh ahli Biokimia Amerika, Dr Larry Brookes (1996). Kebelakangan ini ia telah digunakan oleh pakar perubatan dan doktor dalam bidang perubatan dan diiktiraf sebagai antara makanan kesihatan terbaik.

    Buah yg sy jual adalah asli...bukan pil bukan kapsul tapi dalam bntuk biji2 kuaci mahogany....sehari cukup sebiji untuk kesihatan.sesiapa pun boleh amal kan...
    Keluaran sy adalah asli..nama syarikat sy JUTAWAN HERBS NO PENDAfTARAN SYARIKAT SAYA PG 0346818-W NAMA PEMILIK MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN

    ReplyDelete
  24. Ad sorang mkcik y sye knli.. dye kunyah serbuk kopi cap kapal api... utk buang angin... sesuatu yang aneh bg sye...

    ReplyDelete
  25. Kadang rebung dgn petai pun boleh menyebabkan angin dlm badan....

    ReplyDelete
  26. Kadang rebung dgn petai pun boleh menyebabkan angin dlm badan....

    ReplyDelete
  27. Perut ku mcm pregnant 3 bulan..disebabkan angin...sakit siot .

    ReplyDelete
  28. sakit angin mmg terasa sebu je perut..sendawa payah..kentut pun pyh..mmg kene elak makanan berangin

    ReplyDelete
  29. banyak kan, makanan penyebab angin, tapi kalo dah makanan fav, makan jugak.

    ReplyDelete
  30. Angin ni memang menyeksakan..angin gastrik shj dh teruk apalagi reflux..memang kena dapatkan rawatan dan jaga makan sungguh2..

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  31. Angin ni memang menyeksakan..angin gastrik shj dh teruk apalagi reflux..memang kena dapatkan rawatan dan jaga makan sungguh2..

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  32. Angin ni memang menyeksakan..angin gastrik shj dh teruk apalagi reflux..memang kena dapatkan rawatan dan jaga makan sungguh2..

    Www.adaa-inspiration.com

    ReplyDelete
  33. taknak bagitau. terasa nak bagitau. ok saya bagitau sikit. saya ada Penawar medu. Penawar Ni dari akar kayu. rasa Takla pahit sagat. boleh telam la. terasa diri nak semboh. boleh cuba Penawar Ni. Ni no fon saya. 0104178377 anuar

    ReplyDelete
  34. NASI pun x leh mkn...tea kopi ..gula x leh...susu ok sebenarnya...daging, ayam ..telur..ikan..epal hijau ok..

    ReplyDelete
  35. Salam singgah dari "http://www.mialiana.com/2016/09/senarai-url-blog-25.html" dan follow sini.

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top