38
Assalamualaikum

Alhamdulillah...panas dalam badan nie berkurangan sedikit dari semalam..Sebenarnya badan ni dah tak sihat  rasanya dah 2-3 hari..Tapi  malas nak melayan sangat...Biasalah,kena hujan sikit pun dah boleh demam sekarang nie..
Hujan sekarang nie hujan berpenyakit,so elakkanlah dari terkena hujan..Selalunya anak-anak buah kalau balik kampung,kalau hujan,suka sangat bermain hujan.Sekarang nie,nenek diorang ni dah tak kasi nak mandi hujan..Kata nenek musim musim macam nie tak elok mandi hujan...Muka frust masing masing sebab tak dapat nak lepaskan hajat...hahaha...

Berbalik pula pada kebaikkan kembang semangkuk nie,kalau orang dulu-dulu mana ada panadol,solubel,ke air cap badak ke..ape 2 jenis ubatlah yang ada kat pasaran nie.
Untuk melegakan demam atau panas dalam adalah dengan menggunakan Buah kembang Semangkuk nie.

Buah Kembang Semangkuk nie berkhasiat untuk menyejukkan badan dan sekaligus menghindari deman panas..Haaaa...Complete kan..Kalau amalkan insyallah,redha lah demam tu..

Begitu juga en.husband yang tidak langsung menyukai panadol.Memang kalau boleh en.husband  tak kasi wife di menggunakan panadol untuk sakit kepala atau demam.Solution nya adalah dia rendamkan buah semangkuk nie + gula batu..Mula-mula memang tak suka...sbb takut juga pahit..Dah minum baru tau rasanya SEDAPPPP!!!..

tulah..tak cuba tak tahu kan..So badan rasa kurang sikit kepanasan globalnya...Kalau tak memang fikir nak mc je..
kembang semangkuk

Cara penyediaannya mudah je
Ambil 2-3 biji buah kembang semangkuk dan rendamkan dengan air masak..bukan air panas occay.
lepas tu campur dengan gula batu 2-3 ketul..ikutlah korang..tapi jangan manis sangat...buat rasa-rasa jek.Biarkan selama 4 jam.Dah nampak buah tu kembang macam kat bawah nie,dah boleh minum la..minum tak kisah bila bila pun boleh..Minum sehingga badan sejuk..





simber :sini sumber gambar : sini

Post a Comment

  1. Mak saya suka makan ni kak kalau dia sakit tekak.

    p/s: untuk perut berangin/byk angin dlm badan, peppermint ginger plus ok kak ☺

    ReplyDelete
  2. sakit tekak dan dmm mmg bgus amlkn... biasa dlm laicikang ade kn buah ni....

    ReplyDelete
  3. kenit batuk2 dulu minum air kembvang semangkuk ni je la. Alhamdulillah elok la lepas tu :)

    ReplyDelete
  4. mugo cepat semboh tuu., uhHUuu

    ReplyDelete
  5. semoga cpt sembuh kak...kami xminat buah ni..haha

    ReplyDelete
  6. Betul cakap Miss Kenin Cinonet. Dulu mak saya minum air buah kembang semangkuk ni untuk legakan batuk. ALhamdulillah, banyak lagi sebenarnya cara untuk sihat yang mengetepikan campuran kimia.

    ReplyDelete
  7. info yang bagus
    menabung churp2 di sini

    ReplyDelete
  8. ooo buah nie... boleh menyejukkan badan ^_^

    ReplyDelete
  9. wa... dah lama betul tak minum air ni. dulu mak selalu buat. memang sedap.

    ReplyDelete
  10. moga cepat sembuh yer..
    dedulu mak bila rendam kena embunkan dulu...katernyer lebih mujarab

    ReplyDelete
  11. Sya pun suka..klu mkn laicikang mmg saya sapu dia dulu.hehe

    ReplyDelete
  12. baru aiza tahu khasiat buah kembang semangkuk.. aiza kalau demam selalu minum air asam jawa..

    ReplyDelete
  13. T kasih diatas perkongsian ye Aida.. :)

    ReplyDelete
  14. macam buah kurma sis..tek pernah lagi jumpa kat cne

    ReplyDelete
  15. x pernah dengar nama buah nie.. comel je nama dia kan? haha.


    ReplyDelete
  16. mmg byk kebaikannya... sy slalu minum ni kalau sakit tekak.. mujarab.. :)alhamdulillah

    ReplyDelete
  17. Sedap minum air kembang semangkuk ni, kena pula buat air lei chee kang...

    ReplyDelete
  18. oooo ada ek buahnya... ingatkan bunga kembang semangkuk je ada...

    ReplyDelete
  19. hah,dah pernah minum ni..MIL yang bagi..sedap gak kan..

    ReplyDelete
  20. biasanya minum lee chee kang baru jumpa buah nie....hihi....hope segera sembuh.....

    ReplyDelete
  21. memang baagus buah kembang semangkuk ni..first time fiza tgk buah yang tak kembang lagi ni. tq share

    ReplyDelete
  22. Ayah IM kalau dia rasa panas mesti dia makan kembang semangkuk ni.

    ReplyDelete
  23. tak sangka ada kebaikan rupanya..TQ sharing ni kak :)

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. Do Tioman tgh musim bush nie...ada 5kilo nih

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Saya di Kulim, sesiapa yang perlukan bekalan hubungi saya di 0134053661

    ReplyDelete
  28. Saya di Kulim, sesiapa yang perlukan bekalan hubungi saya di 0134053661

    ReplyDelete
  29. slm..baby umur 11 bulan boleh mnm kn??

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..saya tak sure pulak baby boleh minum ke tak...emm.encik boleh tanya pada yang lebih pakar..terima kasih kerana singgah di blog saya

      Delete
  30. slm..baby umur 11 bulan boleh mnm kn??

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top