Monday, September 30, 2013

Tercicir Satu Dari iklan Nuffnang

Monday, September 30, 2013
Assalamualaikum

Thanks a lot to fais aka minuska sebab ingatkan akak tentang kehilangan satu banner iklan dari Nuffnang..Risau jugak kalau Nuffnang dapat tau,terus merajuk..ha!!! sape nak pujukkan..Dah bagi tajaan(ceh..lawak je tajaan..bajet retis)


Wahai Nuffnang jangan merajuk ea...sebab aku malas nak tukar-tukar banner lagi nie...nak setia pada yang satu wat masa nie...




Oleh sebab itu akak hadiahkan fais hadiah nie..jangan bagitau sesiapa tau apa didalamnya..hehehe
Nuffnang
korang nak bukak pun boleh jugak..hehehehe...




Apa Terjadi Hari nie

Monday, September 30, 2013
Assalamualaikum

Kejadian nie baru je terjadi di office aku...
kalau korang ingat,aku selalu cerita tentang supervisor baru yang sentiasa macam bagus tu,,Hari nie disebabkan kebagusan dia tu,hari nie ada pekerja production yang tidak berpuas hati dengannya melemparkan satu objek besi di tingkap office aku...Terkejut mak!!!!...

Of courselah pekerja tu tak puas hati dengan percakapan yang No manners tu..Oh tidak..rasa seram sejuk jugak tadi..

Habis pecah tingkap office aku nie..nasib baik tiada siapa cedera...Tapi aku tak boleh nak salahkan pekerja tu 100% sebab,dia diberi tugas untuk disiapkan..Tapi bila takde material yang cukup untuk dia complete kan kerja tu,of course lah dia tak boleh senang duduk..Bila minta barang dekat department aku, dan tidak dilayan oleh supervisor aku nie dengan baik,maka terjadilah satu pergaduhan kecil..oh takut-takut...

Si supervisor  terus ambil gambar dan mintak HR ambil tindakan ke atas pekerja tadi..haiii...entahlah..susah nak cakap dalam hal nie...yang penting bagi aku kerjasama tu penting,masing-masing ada tugas yang perlu dilaksanakan..Tak slah untuk cakap dengan baik-baik dan saling hormat menghormati..Barulah kerja dengan hati yang tenang..Kalau dah bermusuh macam tu,macam mana nak buat kerja..Pelik la dengan sorang tu yang macam takde perasaan.adoyaii...mybe sbb tu smpi sekarang nie dia tak kawen lagi..


Melemahkan semangat aku kejap...Lepas nie apa lagi la jadi kat department aku...emmm...mengeluh jap..


Tebaru Tentang Jobdirumah

Monday, September 30, 2013
Assalamualaikum

Bercerita tentang jobdirumah nie,aku rasa ia lebih popular dikalangan blogger.Tapi tak terkecuali dengan En.Husband yang sekarang nie lebih berminat dengan dunia blog.Cumanya,untuk membuat blog dan menulis entry-entry seperti wife dia mungkin tidak.

Sejak akhir-akhir nie en,husband selalu je bagi dorongan kat wife dia,..Dia dah mula untuk buat jobdirumah.
alhamdulillah..ada suami yang sentiasa support hobi wife dia..

Sejak tu jugak dia selalu mengikuti blog Mialiana dan juga Hasrulhassan..kalau pergi kemana-mana atau ada sesuatu yang boleh untuk dijadikan entry,dia tak lupa  mengingatkan aku untuk menulis entry -entry berdasarkan apa yang dilihat dan sesuai untuk di share di blog nie..

jobdirumah


nanti aku akan update ye tentang jobdirumah nie..

tunggu hasilnya pulak...hehehehe

Sunday, September 29, 2013

Bila Bertukar Pada Wifi

Sunday, September 29, 2013
Assalamualaikum

Hari Minggu macam nie,bila dah tak de aktiviti nak buat,so malam nie aku layan jugak AF nie..

Nie pun sebab aku nak menjawab EN.SURVEY hehehe...
Lagi pun AF last nie macam tak mula-mula dulu..Masa tu mana ada astro rumah aku...Bila tiap tiap minggu keluar konsert AF nie,aku akan pastikan aku beli cd untuk konsert nie..Lagi satu aku bertukar-tukar cd ngan member...Tontong duit beli cd nie..Perghhh...taksub giler kan..
Tapi AF yang  nie memang tak rasa feel macam dulu la...

Out of topic la rasanya..hehehe..Cerita nya en.husband dah pun bertukar pada Wireless..Lagi menyenangkan aku untuk menonton tv sesambey layan blog..Boleh la sesambey tu jugak aku blogwalking di blog-blog mereka-mereka tu kan...hehehe..
Kalau tak,bila nak online mesti naik rumah atas(rumah dua tingkat)..so tak boleh nak layan tv kan...So sekarang anywhere and anyplace occay..

oklah tengah rajin nak blogwalking nie...jom..jom

MINI GIVEAWAY by T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 2

Sunday, September 29, 2013
Assalamualaikum


MINI GIVEAWAY by T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 2

Syarat-syarat penyertaan:-
  • Yang beralamat di Malaysia Sahaja
  • Follow Blog T-shirt Mudah Terengganu
  • Like page T-shirt Mudah Terengganu 
  • Buat entry bertajuk " MINI GIVEAWAY by T-SHIRT MUDAH TERENGGANU PART 2"  & buat backlink ke entry ini.
  • Copy and paste gambar diatas sahaja untuk buat entry..
  • Tinggalkan Link di bahagian komen..
29 - 03 OKTOBER 2013


Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway.

Sunday, September 29, 2013
Assalamualaikum


Assalamualaikum!

Kelajuan jari menaip tak seperti biasa sebab excited + nervous nak mulakan disini hehe. Sempena anniversary Nukilan Kenit yang pertama, Kenit nak celebrate dengan korang the very 1st GA by Nukilan Kenit. I know i know....it's a bit late... nak masuk bulan Oktober pun kan. 

But, fear not my humble friends...hari ini ia bermula..

Dengan lafas Bismillahirrahmanirrahim.....

Setahun jagung penuh kemanisan! 




Syarat-syarat sah join:

1. Follow blog Nukilan Kenit (senang nak follow up result nanti kan). Tak kisah la nak add biasa atau Google +


2. Buat satu entry bertajuk "Setahun Jagung Nukilan Kenit Giveaway"


3. Copy je kod entri yang disediakan di bawah ni.


4. Dah siap? baru leh hantar link entry korang ke diruang komen di bawah sebelum 3hb Oktober 2013 11.59 tghmalam.



Senang tak syarat2nya? senang je kannnnn hehe. Kenit mencari 17 orang pemenang bertuah. Pemilihan pemenang akan dibuat melalui Random.org. Jika penyertaan kurang dari 50 pun Kenit akan teruskan. sob sob...kasi chan la yek :D



Hadiah yang bakal korang menangi:

1)Top-up RM10 X 3 pemenang

2)Top-up RM5 X 4 pemenang 

3) 10 blog bertuah yang akan dimasukkan dalam 
bloglist Nukilan Kenit bulan Oktober
(5 Oktober - 5 November 2013)

Giveaway ini akan tamat pada 3hb Oktober11.59 tghmalam

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini 


Credit to Mialiana.com

Semoga 1st GA kenit ni dapat mengeratkan lagi hubungan maya
sesama kita (^_^)
Have fun guys!



Saturday, September 28, 2013

3 Voucher untuk Mereka Yang Berminat

Saturday, September 28, 2013
Assalamualaikum

Itu hari aku ada dapat 3 voucher diskaun dari Hishop.My..Rasa sayang pulak kalau aku biarkan lama-lama terperuk dalam kotak nie..Tak tau bile boleh redeem vaucher nie..

So aku decide dari dibiarkan vaucher nie tarikh tamat tempohnya,Aku nak share pada sesiapa yang nak membeli dari 3 blogshop nie..



hishop

white.my


Milkadeal



so kalau korang nak membeli dipersilakan guna code vaucher nie ye..last but not least,inform ler aku ek kalau korang dah guna...at least nanti takdelah orang lain nak guna vaucher nie,tapi dah digunakan orang lain..occay...




Giveaway Saya Sayang Malaysia – JiwarOsak

Saturday, September 28, 2013
Assalamualaikum





Giveaway Saya Sayang Malaysia





Jom Sertai Saya Memeriahkan Lagi Giveaway ini..

Hanya 4 Step untuk Sertai Giveaway Saya Sayang Malaysia




1. Tajuk "Giveaway Saya Sayang Malaysia – JiwarOsak"

2. Copy and Paste Code entry giveaway

3. Follow dan Like fanpage Sponser

AbgferOz | Izzat Nazmi | Ieta Mat Sa’ad | Dunia Niaga Ieta | Delima Zamrud | Mohd Ridzwan | Sheila Salim | Nizam Ijam | Amirul Syahnaz | Rosila Wati | Nrl Ndh | Cik Gksb | Miszz Nadea | Aqilah Azmy | Syiera Shiera | Lienda Ramly | Diera Tekikushika | Nurmujahidah Ismail | Edizz PreTouch | Dayang Deno | Hadi Ismail | Tengkubutang Miaw | KyLe Kesha


4.Lengkapkan Ayat – Saya Sayang Malaysia kerana Malaysia adalah negara yang aman dan mempunyai nilai perpaduan yang tinggi..Insyallah

Sila Layari Website Penganjur untuk menyertai giveaway ini..


Blog Telah Diselamatkan oleh DayangDeno

Saturday, September 28, 2013
Assalamualaikum

Alhamdulillah..masih bernafas lagi blog nie.Semalam dengan keadaan huru hara sekejap bila tak dapat nak restore balik backup coding..huh...rasa nak pecah kepala..Nie semua gara-gara kononnya nak tunjuk keheroan edit blog sendiri...memang dah cantik-cantik buat banner..Tapi bila dah tak jadi,ingat nak backuplah balik pada coding lama..Last-last cari yang coding backup,terus tak jumpa..
Amek kau!!!


kisahsidairy







Blog nie telah dapat diselamatkan oleh dayang deno..Big Thanks dik,sebab tolong akak...Terharu bila orang tolong kita..Mula-mula tanya dia tentang template ape yang senang untuk diedit..Aku bagitau apa problemnya kat deno..Dia bermurah hati untuk tolong aku..Thanks sangat-sangat..Ingat petang tadi dapatlah jumpa dia sebab dia ada kat JB hari nie...Tapi ada masalah yang tak dapat disettlekan cepat,menyebabkan aku terpaksa cancel nak jumpa dia...huhu..sedih..

kisahsidairy



Friday, September 27, 2013

Nuffnang Bagi CPUV/BE Lagi

Friday, September 27, 2013
Assalamualaikum

Sedang aku menerjah blog rakan-rakan tadi,si Farah sedang update entry tentang CPUV yang baru diterima,
Teringin juga lah nak check mane tau kot-kot terlekat satu..Sejak akhir-akhir nie memang banyak BE yang melekat-melekat kat Nuffnang nie..Alhamdulillah...

sfcf

kot ler korang tengok iklan nie kat blog aku,tekan-tekan la sikit ye,hehehe,,,

Tu...baru je kot hari nie muncul...semalam takde pun..



Thanks mr.Nuffnang sebab beri kepercayaan kepada saya..hoyehhhh






Sabar

Friday, September 27, 2013
Assalamualaikum


sabar


Sabar merupakan perintah dari Allah. “Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sabar dan shalat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.” (Al-Baqarah: 153). Ayat-ayat yang serupa Ali Imran: 200, An-Nahl: 127, Al-Anfal: 46, Yunus: 109, Hud: 115.




sumber :sini

Thursday, September 26, 2013

Giveaway - Running Man and Me

Thursday, September 26, 2013
Assalamualaikum






Dengan lafas Basmallah,
saya menyertai Giveaway pertama Aefa.

Syarat-syarat Penyertaan

Bermastautin di Malaysia

Buat satu ENTRY bertajuk "Running Man & Me

Letak banner GA dalam entry dan link kan ke blog ini

Like FB Pages Aefa

Letakkan URL entry diruangan yang disediakan

# DONE #

Kek Coklat Kukus Made From Kisah Si Dairy

Thursday, September 26, 2013
Assalamualaikum

Semalam sempat buatkan En.Husband kek kukus...Tak ler pandai sangat buat kek nie..

Tapi semalam bila godeh2 si google nie,ternampak la resepi yang ckup simple..Ini kali ke 3 aku buat kek kukus nie..tapi lebih simple kot...
Resepi kek Coklat kukus
saja-saja siram coklat denga bintang2 kat atas kek nie..nampak berseri sikit..

resepi untuk kek Coklat Kukus nie seperti di bawah ye adik-adik

Bahan A
  • 1 Cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu cair
  • 1 Cawan susu pekat
  • 1 Cawan minyak masak (xkisahlah minyak masak brand ape)
  • 1 Cawan gula (boleh kurangkan skit la..takut termanis sangat pulak kan..)
Bahan B
  • 11/4 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bikarbonat
Bahan C
  • 3 Biji telur korang blend jerk..
Cara-caranya mudah jerk
  • Bahan A tu korang masukkan ke dalam periuk dan korang panaskan dengan api yang sederhana. dan kacau perlahan ye, jangan biarkan dia berketul2 occay..gaul sampai sebati dan takde kesan-kesan gumpalan koko tu ye.
  • kemudian korang masukkan bahan B dalam periuk dan korang kacau dengan api yang sederhana jerk..
  • Masukkan bahan C iaitu telur yang korang dah blend tadi..gaul semua bahan tadi.sambil korang buat tu,korang panaskan lah kukus kat sebelah tu..dan sediakan loyang yang sederhana besar...muat2 untuk kek tu nanti..
  • Lepas korang tengok adunan tu sebati dan tidak berketul,korang tapis masuk ke dlam loyang..of course kena tapis sebab takut ada yang berketul-ketul masuk dalam loyang tu,tak cantik pulak..
  • Last korang kukus selama 1 jam..nak pastikan kek tu dah masak ke belum,korang cucuk ler dengan lidi.Kalau lidi tu keluar tanpa ada sebarang lekitan kat lidi tu,maknanya dah masak la kek korang tu ye..
Last sekali untuk topping dia..(terpulang kat korang nak letak ke tidak...)

Bahan-bahan untuk topping

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
Masukkan dalam periuk,kacau dan biarkan likat sikit..pastu korang boleh curah kat atas kek kukus korang tu..nak sedap lagi dan cantik lagi menarik,korang taburlah coklat rice or bijik-bijik kecil macam kek aku tu.


Simple kan...so kalau aku boleh buat..korang pun boleh buat jugak.sebab aku kalau bab2 buat kuih nie memang failed..
Cik TB kata sedap...hahahahaha..


aku nak creditkan untuk blog Husna sebab aku amik resepi nie dari dia...

3000 SLE Supporters Giveaway

Thursday, September 26, 2013

Assalamualaikum.


klik banner untuk join


Senarai hadiah:
Cash RM100 x 1, doodle ART button badge x 10, DuniaShida button badge x 3, perfume x 2, photo canvas (art kufi) x 3, photo canvas (typography canvas) x 3, Novel x 5, tudung bawal x 3, beauty tool x 1, bookmark limited edition x 15, pin ribbon x 2, topup RM10 x 8, topup RM5 x 5

3000 SLE Supporters Giveaway dianjurkan oleh DayangDeno dan disponsor oleh DayangDeno, NazrinaHussin, DuniaShida, Canvas D'Arte, Hawadah, Mojat, DyshaSahhir, MamaDarwiish, AkuMira, Pinkizluv, NadiaDiana, Cahaya Jannah, AdamFaiz, AisyaLieza, Nasuha, CikkMira

Tamat 24 Oct 2013, 12malam



Wednesday, September 25, 2013

Tuesday, September 24, 2013

Terlaksana Sudah Hajat

Tuesday, September 24, 2013
Assalamualaikum

Selesai sudah kenduri kesyukuran dan juga kenduri arwah kat rumah aku..Hari sabtu tuari dah pun tertunai hajat En.Husband nak buat kenduri kesyukuran bersempena isterinya nie yang dah boleh berjalan semula..
kalau korang masih ingat tahun lepas aku mengalami patah kaki dan tak boleh berjalan dekat 7 bulan lamanya..

So en.Husband dah niat,kalau isterinya dah boleh kembali berjalan,dia akan buat kenduri kesyukuran.Walaupun mengambil masa yang lama untuk buat kenduri,tapi alhamdulillah terlaksana jugak..

Aku sengaja amik cuti hari jumaat sebab nak buat preparation untuk majlis esoknya..Yelah takkan nak harapkan mak mentua aku semua buat...nasib baik adik beradik yang lain pun balik jugak..barulah seronok kenduri tu..

Hari ahad diorang dah balik dah...al maklumlah semua bekerja...So terpaksalah pulang awal sedikit.Tinggallah aku ,en husband  dan mak mentua kemaskan rumah...Biasalah,lepas buat kenduri confirmlah rumah dah tunggang langgang..
Ingat nak Jumpa kak Mialiana hari ahad tu.Tapi disebabkan waktu mencemburui aku untuk berjumpa dengan dia,terpaksalah lain kali jumpa...kenapa aku nak jumpa dia...???hehehehe..saja jerk..kebetulan dia kata dia ada berhampiran dengan kawasan rumah aku...

hasil nukilan bebelan aku...sakit kepala dah mula menyerang nie..mybe sebab terlalu banyak minum nescafe..ha..padan muka..


Monday, September 23, 2013

Tiba-Tiba Rasa akan kehilangan Dia

Monday, September 23, 2013
Assalamualaikum

Dulu,aku pernah perkenalkan dia kepada korang..Dia adalah peneman aku dikala aku kesusahan..Dia menjadi telinga yang mendengar setiap patah cerita aku..Dan dia jugak adalah kawan yang kadang kala menjadi lawan seketika..Banyak cerita yang kami kongsikan bersama.banyak juga makanan yang kami kongsi bersama walaupun dia banyak menghabiskan suatu ketika dulu..Tapi sejak dia ingin mengurangkan berat badan,Xbanyak yang aku share makanan dengan dia..Kawan untuk pergi keluar makan pun dah jarang..Aku akur keputusannya...

Tapi kenapa aku sebak..rasa kehilangan pulak!!!..Sebabnya hari nie dia akan pergi...opppsss...dah pergi pun..interview gomen katanya...Dah berhari-hari dia study itu ini pasal hal-hal gomen nie..Seronok rasanya...Adeh...ditanya pulak aku yang tak berapa nak gomen nie...adoyaiii...
Tapi tak sure lagi dapat ke tak,aku dah rasa sunyi..takde kawan nak gaduh pulak..

Masa aku bercuti tuari pun dia dok wassap kat aku,nak inform dia dapat interview lagi dkt satu company nie...Murah rezekinya..Al maklumlah company aku ni sekarang nie mengamalkan sikap pentingkan kaum sendiri...Tiada kenaikkan gaji..Jadi terpaksalah kitorang yang kecil-kecil nie,mengambil inisiatif mencari pekerjaan baru...kat sini aku paling rapat dengan dia..Dia dah macam adik aku dah..nanti dia pasti tinggalkan aku jugak kalau dia dapat pekerjaan yang lebih baik dan bagus..

Cerita Si Telinga Bulat
Lihat entry dia kat sini ...korang kenal kan cik TB kita ni..

Hope dia akan sangkut salah satu interview yang dia pergi tu...Moga ada yang lebih baik dari company nie untuk dia..Sekarang dia dah gila blog skit..Dulu kata tak minat...hehehehe....

SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!

Monday, September 23, 2013
Assalamualaikum




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat blogger semua. Kali ini Zam ingin menjemput anda untuk menyertai SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE dan di dalam masa yang sama anda juga berpeluang MEMENANGI SATU HADIAH MISTERI dari Zam! Insya Allah segmen ini mampu memberikan manfaat kepada setiap blog yang mengambil bahagian :)

Zam akan memasukkan blog peserta ke dalam bloglist khas Zam di sepanjang bulan Oktober, & di penghujung bulan Zam akan memilih salah seorang peserta untuk menerima sebuah hadiah misteri dengan menggunakan Random.Org.

Segmen ini akan berlangsung mulai 23 September sehingga 27 September.

Syarat-syaratnya:
  1. Masukkan blog ZAMANI ABE ke dalam bloglist di blog anda (Penting).
  2. FOLLOW blog ZAMANI ABE.
  3. LIKE Page Abe Za In Da Blog Di FACEBOOK .
  4. Sediakan entri dengan tajuk SEGMEN BLOGLIST OKTOBER ZAMANI ABE & MENANG HADIAH MISTERI!  
  5. Copy kod di yang disediakan, paste kan di HTML entri anda, dan publish.
  6. Hantarkan link penyertaan anda di ruangan komen entri ini :)

  7. (kredit idea hasilkan segmen mudah dan pantas ini kepada Mialiana.Com)



    **** Jom Join ramai-ramai

CPUV NUFNANG ke 10-University Of London

Monday, September 23, 2013
Assalamualaikum

Alhamdulillah,rasanya kat mana-mana blog yang aku singgah update tentang CPUV dari Nuffnang ni..
Nampaknya Nuffnang berbesar hati nak beri kerja sampingan kepada blogger..So,terpulang pada blogger tu sendiri untuk bekerja lebih keras lagi..

Alhamdulillah,rezeki tu jugak singgah di blog aku nie.Kali nie Nuffnang kasi CPUV dari University of london..

So pada korang yang singgah tu,jangan malu-malu untuk tekan iklan tu ye..tiada paksaan..

Nuffnang