Tuesday, December 16, 2014

Beli Coklat Cadburry dan Dapat Keychain Coklat yang comel

Tuesday, December 16, 2014 41 Comments
Assalamualaikum

Selamat malam semua..Selamat merehatkan badan..Emmm...sebelum berehat,jenguk kejap blog ni..Al maklumlah,malam je dapat update blog.Waktu siang jarang ada masa..

Oklah,siang tadi,en.husband belikan coklat cadburry untuk isteri tersayang...ececeh...hehe..yelah,
Macam macam bini dok mengidam..Tapi taklah mengidam nak makan cadburry ni.Sejak dah disahkan HALAL oleh JAKIM,belum lagi pernah nak membeli coklat ni.

Entah apa angin en.husband baik hati belikan..Masa memula kawen dulu,memang rajin belikan..Dah lama ni,jarang belikan coklat la...Belikan apa yang nak di makan je.

Sebenarnya Aku memang ler minat dngan coklat ni,Tapi sejak berlaku kes yang cadburry tak halal sikit masa dahulu,terus aku lupakan untuk makan sebarang coklat..Merajuk kot...


Biasalah..snap gambar waktu malam..So ginilah kekdahnya kan


Dua keychain coklat yang aku suka..Kenapa ada dua?.Sebab en.husband beli dua la..

Bila dah lama tak makan coklat,rasa sedap pulak..Tak cukup satu,rasa nak beli banyak lagi lepas ni..


Korang nak tau pasal kes Halal atau tidak Cadburry ni,boleh rujuk JAKIM atau ke website Cadburry Malaysia di Sini.

Monday, December 15, 2014

Berapa Kali Dah ni!

Monday, December 15, 2014 29 Comments
Assalamualaikum

Masih lagi bercerita pasal pregnancy ni..Bukan mudah kan nak buat kad pink tu..Upppffhhh..Lama benau menunggu..Buat kad je dah 2 jam..Jumpa doktor, lagi..Kena pulak check semua sekali..Memang aku rasa akulah yang paling lambat balik semalam..Buat kad dari pukul 2 hingga jam 5 petang..Kebanyakkan staff nurse semua dah balik..Last jumpa doktor semalam,sempat doktor suruh buat check ECG..Nak check jantung aku ler tu..Kalau korang tengok entry aku semalam,mesti korang tau cerita.




Kalau tak ingat,korang boleh klik SINI je.Tapi bukanlah itu yang sebenarnya aku nak cerita..Tapi nak cerita dan mengomel sikit pasal amik darah semalam..Uihhh...Kena cucuk 6 kali disebabkan darah aku tak mau keluar...Sakit bukan kepalang.Dah lunyai tangan aku dibuatnya..Tangan kiri kanan dicubanya...Yang aku peliknya tu,apsal darah tak nak keluar..Nak kata aku takut tu,memang ada lah...Bila dah lama tak kena amik darah,gini lah jadinya.

Jarum yang kelima baru la darah keluar sikit..Itu untuk satu tiub je..Belum lagi tiub yang satu lagi tu.
Dan,Aku rasa ada 3 orang nurse dan sister yang dok kerjakan tangan aku..Last2 sister yang penyayang lagi berseloroh jugak yang dapat darah aku tu..Dan suntikan jarum yang keenam tu pulak yang darah aku melimpah ruah...Cukup sangat satu botol..iskk.sayang sungguh darah aku.Bila aku fikirkan balik,Mungkin darah tu taknak keluar sebab aku ni nervous sangat..Adeh..meleleh la jugak air mata ni,bila dah banyak kali kena cucuk...


Agak agak lepas ni kena ambil darah lagi tak..


Happy 8 monthsary Nur Awfiyah

Monday, December 15, 2014 9 Comments
Assalamualaikum


Alhamdulillah...Dah 8 bulan dia di dalam jagaan ku..Memberikan aku dan keluarga kasih sayang yang tak terhingga.Bersyukur kepada Allah swt meminjamkan aku untuk aku meluahkan rasa kasih sayang.Berkongsi kegembiraan bersama.Kehadirannya dalam hidup kami sangat bermakna..





Semoga menjadi anak yang solehah,membesar dengan sihat.Menjadi orang yang berguna satu hari nanti insya allah..Moga Allah permudahkan urusan mu sayang...Ummi dan babah sayang sangat kat kamu ..


Keletahnya senantiasa membuat kami tersenyum..W love you sayang!!





Sunday, December 14, 2014

Dah pun buat Kad pink

Sunday, December 14, 2014 27 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..Hari ni,dah pun selamat buat kad pink..Aku rasa korang pun tau kan apa itu kad Pink..Kad pink ni kad ibu mengandung.Walaupun ianya terlalu awal untuk aku buat kad ni,Tapi memandangkan tak nak kejadian yang tidak diingini berlaku lagi untuk kandungan kali ni.Cepat -cepat aku buat kad..At least pemeriksaan awal,dapat mengelak kejadian yang tak diingini berlaku.

Tapi menurut kata doktor tadi,bagus aku buat kad awal,Apa taknya baru buat kad,dah ada tulisan merah...Risau bukan kepalang bila dah di awal kehamilan ada pulak masalah masalah tu.

Kalau korang mengikuti perkembangan blog ni,korang akan tau empunya blog ni pernah menjalani pembedahan Jantung berlubang pada tahun 1996.Perjalanan hidup aku semasa aku kecil dulu bukan macam kanak kanak yang lain.Aktiviti sukan dan permainan tak boleh nak sertai disebabkan aku cepat penat dan kekadang pengsan.Bila setiap kali perhimpunan,aku sorang je yang boleh duduk di kerusi..Yang lain pulak,macam biasalah kan,berdiri.Allah masih menyayangi aku kerana sehingga ke hari ni,aku masih lagi bernafas..Syukran..

Hari ni pulak,bila check doktor suspect,Jantung aku tak normal,maksudnya Penyakit aku tu ada lagi..Denyutan jantung tak normal macam orang sihat la...Fuuuhhhh...Tu yang risau..Ada jugak aku tanya dengan doktor tu,Orang macam aku ni,memang tak boleh mengandung ke?Tapi doktor tu cakap,kalau takde masalah ..insya allah...semuanya berada dalam keadaan baik.Cuma aku kena selalu check up dan kenalah jaga kesihatan betul betul..

tengoklah tu..Ada je tulisan merah kan...

Bila fikirkan pasal tu,risau teramat sangat..Yelah..kandungan pertama dah gugur,Risau kandungan ni pulak..Harap tak de pape lah kan..

Doakan aku dan kandungan berada di dalam keadaan yang baik ye..



Wednesday, December 10, 2014

Khasiat Buah Delima Untuk Ibu yang mengandung

Wednesday, December 10, 2014 23 Comments
Assalamualaikum


buah delima



Mungkin ramai yang dah ketahui akan kelebihan khasiat yang ada pada buah delima ni kan..Lagi pulak untuk ibu yang mengandung..Memang terlalu banyak khasiatnya..

Ini diakui oleh mereka yang sudah membuat kajian terhadap buah delima ni.Menurut penyelidikkan,ibu ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak pramatang sangat disarankan mengambil buah Delima ni

Bahkan Nabi Muhammad saw pun pernah bersabda

 Tidak ada delima yang tidak mempunyai buah dari delima surga di dalamnya” (HR Abu Nu’aim)dan “Buah delima dan kulitnya memperkuat pencernaan di perut.” (HR Abu Nu’aim dan Al-Jauzi).

Mari kita tengok khasiat yang terkandung dalam buah delima ni.Buah delima mengandungi Potassium yang besar jumlahnya,selain dari mineral mineral lain seperti,Fosfor ,Kalsium,zat besi,sodium dan vitamin vitamin A,B1,B2,B3 dan C.sumber sini

Khasiat buah Delima untuk ibu mengandung :-

  • MENSTABILKAN PARAS KOLESTROL
    • Adalah sukar untuk mengekalkan tahap kolestrol dalam badan. Delima akan membantu meningkatkan tahap kolestrol yang baik di samping menurunkan kolestrol yang buruk.
  • DELIMA MEMPUNYAI TAHAP ANTIOKSIDAN YANG TINGGI 
    • Delima terbukti mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi berbanding pesaingnya seperti anggur merah dan teh hijau. Apabila anda memerlukan sumber antioksidan pada kehidupan seharian, anda perlu pastikan ia adalah antioksidan yang paling bagus. Delima merupakan sumber terbaik untuk antioksidan.
  • MELAWAN PENYAKIT JANTUNG
    • Delima membantu melancarkan peredaran darah dalam badan. Ini adalah kaedah terbaik melindungi diri daripada penyakit jantung atau serangan jantung. Berdasarkan kajian terbaru, kandungan antioksidan dalam jus delima membantu menurunkan lemak pada dinding arteri. Antioksidan membantu membaiki sel yang rosak. Delima mengandungi 'flavonoids' dan 'polyphenols' yang tinggi, iaitu antioksidan yang mampu melawan penyakit jantung dan kanser.
  • MERANGSANG TENAGA BATIN
    • Jus delima kya dengan antioksidan yang dapat meningkatkan pengaliran darah pada genitals (alat kelamin). Ia juga dapat mencegah ketidaksuburan dan kemadulan. Delima juga dikenali sebagai 'natural viagra' dapat meningkatkan tenaga seksual secara semulajadi.
  • MENGUATKAN SISTEM PERTAHANAN BADAN
    • Delima merupakan pendekatan yang baik bagi melawan penyakit. Delima dapat memperbaiki kitaran darah pengguna. Tahap antioksidan yang tinggi dalam Delima akan membantu menguatkan sistem dalam badan dan melawan apa jua penyakit. Ini adalah langkah awal untuk pengguna dari menjadi mangsa serangan jantung atau penyakit hati.
  • MENGURANGKAN RISIKO PENYAKIT KENCING MANIS
    • Meminum jus delima sangat baik untuk pesakit kencing manis dan merendahkan risiko masalah jantung. Kajian terbaru mendapati pesakit kencing manis yang meminum jus delima 3 bulan dapat merendahkan atherosclerosis (atau pengerasan pada arteries). Kata Penyelidik. "Dalam jus delima, gula bercantum kepada antioksidan yang unik, di mana sebenarnya menjadikan gula ini sebagai pelindung melawan atherosclerosis".
  • MENGHALANG KEMASUKAN VIRUS HIV-1 DAN MOCROBICIDE
    • Keputusan eksperimen menunjukkan halangan kemasukan HIV-1 ke atas jus delima yang dapat meyerap kanji dalam badan. Virus kompleks yang diikat pada CD4 dan CXCR4/CCR5 dapat menahan sernagan virus utama A sehingga G dan juga kumpulan 0.
  • MENGELAKKAN KANSER KALENJAR PROSTAT
    • Kajian telah membuktikan bahawa jus delima dapat mengurangkan perkembangan kanser kalenjar prostat. Kebayakan pesakit berpuas hati dengan keputusan yang diterima di mana penggunaan delima dapat menyembuhkan kanser itu.
  • DELIMA MELAWAN KANSER PAYUDARA
    • Penyelidik mendapati bahawa minyak bijian daripada delima dapat memusnahkan sel kanser payudara dan mengekal tanpa menjejaskan sel sedia ada. Kajian lain di Universiti Chicago menemukan jus delima yang ditapai dan minyak bijian delima dapat membantu mengelakkan kanser payudara. Kajian di Winsconsin pula mendapati bahawa jus delima dapat menghalang pembesaran sel kanser kulit.
  • MERENDAHKAN TEKANAN DARAH
    • Salah satu masalah kesihatan utama yang dihadapi oleh manusia pada masa kini adalah menghidapi tekanan darah yang tinggi pada usia tua. Kandungan antioksidan pada delima mampu untuk mengurangkan pengumpulan sel darah kotor dan secara semulajadinya mengurangkan tekanan darah, faktor kepada pencegahan serangan jantung dan strok.
  • MENGUATKAN KESIHATAN GIGI
    • Delima diketahui dapat mengurangkan pembentukan plak pada gigi. Gigi yang sihat dapat diperolehi selain dari menggunakan khidmat doktor yang pakar. Ini adalah kaedah yang dapat mengelakkan pengguna dari kehilangan gigi.
  • MENCEGAH DARIPADA PENYAKIT ALZHEIMER (Nyayuk)
    • Pengkaji daripada Pusat Perubatan Universiti Vanderbilt mengenalpasti bahawa sesiapa yang meminum jus delima tiga kali atau lebih setiap minggu dapat menurunkan 76 peratus pertumbuhan tanda penyakit Alzheimer's daripada mereka yang meminum kurang daripada satu sajian setiap minggu.
  • MENGURANGKAN BATUK DAN ASTHMA
    • Kandungan asid askorbik ( vitamin C ) yang tinggi pada buah ini merupakan ejen anti-radangan yang hebat. Ia akan mengurangkan bunyi dehitan pada pengidap asthma dan lelah.
  • MENGANDUNGI KEPELBAGAIAN VITAMIN
    • Delima mengandungi 'potassium' yang tinggi, selain dari mineral-mineral lain seperti fosfor, kalsium, besi, dan sodium, dan vitamin-vitamin A, B1, B2, B3 dan C. Mencegah edema, dan mengurangi kadar gula yang beredar di dalam darah (ibu yang baru pertama kali hamil atau lebih dari 3 kali kehamilan). Delima menghilangkan rasa letih otot dan memungkinkannya bergerak dengan mudah, dan juga menguatkan jantung.
  • DELIMA AMAT DISYORKAN DIAMBIL OLEH IBU-IBU HAMIL
    • Jika diambil semasa awal kehamilan, ia dapat mengelakkan 'morning sickness'
    • Menjaga degupan jantung agar tetap normal (bagi ibu dan perkembangan fetusnya)
    • Menunjang kepekaan saraf dan otot agar berfungdi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
    • Menjadikan kulit bayi sihat, gebu dan cantik
    • Menunjuang kepekaan saraf dan otot agar berfungsi secara teratur (kajian mendapati rahim wanita lebih utuh/kuat sesuai dengan kepekaannya menunjang pergerakan bayi yang dikandung)
  • MELINDUNGI OTAK BAYI
    • Kajian Pediatrik mendapati meminum jus delima semasa mengandung dapat melindungi otak bayi semasa kelahiran. Jus delima juda dapat membantu untuk mendapatkan bayi yang sihat. Beberapa tahun lepas, doktor mengesahkan bahawa ketidakcukupan asid folik (folate) boleh menyebabkan tiub saraf yang cacat seperti kerosakan pada tulang belakang dan sumbing pada lelangit bibir untuk bayi. Itulah sebabnya kenapa Persatuan Perubatan Amerika mencadangkan supaya semua ibu yang mengandung mengambil supplemen yang mempunyai asid folik setiap hari. Jus delima memenuhi bekalan asid folik sebaik seperti vitamin dan mineral yang penting untuk perkembangan bayi. Sebagai tambahan, kebaikan jus delima adalah mengandungi 'potassium' di mana ia dapat mengelakkan kekejangan kaki yang biasanya dihadapi oleh ibu mengandung pada waktu malam. sumber sini


Harap dapatlah nanti cari buah delima...Mungkin baik untuk kandungan nanti..Insha allah...


Tuesday, December 09, 2014

Dapat MC selama dua hari

Tuesday, December 09, 2014 19 Comments

Assalamualaikum

Alhamdulillah..harap dua hari mc dapat mengembalikan kembali kesihatan yang terganggu semenjak dua menjak ni.

Disebabkan pagi pagi lagi, aku dah rasa memang tak sihat dan selalu sangat muntah muntah, menyebabkan takdelah tenaga untuk aku ke tempat kerja.walaupun pagi lagi dah bersiap ke tempat kerja, dengan kepala pusing, baik tak payah teruskan ke tempat kerja kan.yelah risau jugak, kepala terhuying hayang nak drive.Nur awfiyah pun terpaksa aku suruh SIL aku amik.risau tak terjaga dia dalam keadaan aku macam ni.Lepas husband pi keje je, aku dah baring...tak larat nak bangun, setiap kali bangun, memang  membuak la tekak ni.

Petang baru aku pi klinik, nasib baik dapat doktor yang memahami.bagi mc kat aku selama dua hari...Alhamdulillah. ..boleh rest secukupnya..

Sunday, December 07, 2014

Curi Masa Rehat Untuk Blogwalking

Sunday, December 07, 2014 17 Comments
Assalamualaikum

Rindu rasanya nak blogwalking..Sejak di office ada masalah nak bukak blog,terus mood jatuh merundum.Yelah,bila balik kerja ,kalau sempat,ada jugak aku update entry dan blogwalking sebuah dua blog..Itupun blog yang senantiasa aku kunjungi.

Lately ni pulak nak pandang laptop dan tab pun dah rasa mual..pembawakkan sungguh la...
Tapi takpe..nanti semua dah kembali sedia kala,insha allah..aku akan sambung berblog macam dulu..


Pagi pagi dah bangun,sebab en.husband kita kerja hari ni..lepas siapkan sarapan,buatkan makanan untuk Fiyah,basuh baju,kemas rumah.Rehat sekejap lah kan..Sambil tu update blog kesayangan yang dah nampak kusam ni.



Tinggal nak sidai dan memasak je..Menu ringkas hari ni,Nasi ayam..Dah lama sangat tak buat nasi ayam ni.Masa fiyah baby kecik2 dulu,memang payah nak buat.Ni dah pandai duduk dalam walker,jadi ummi dia ada kesempatan lah nak buat untuk babah dia kan.


Insha allah,nanti dah selesai memasak dan tidurkan fiyah,aku sambung blogwalking lagi..banyak dah hutang ni..


Thanks korang yang senantiasa sudi menyinggah blog ni walaupun aku jarang nak singgah blog hang.Insha allah..nanti aku cuba curi masa di rumah untuk blogwalking..Ni pun dah curi masa untuk anak..Baru sorang,nanti dah masuk dua macam mana lah ye...hehehe

Saturday, December 06, 2014

Tersenarai dalam 50 Blogger yang berjaya dalam Giveaway Ephyra Skin Bar

Saturday, December 06, 2014 19 Comments
Assalamualaikum


Wah..panjang kan tajuk entry ni...Macam biasa..tak delah mesra SEO sangat..Blogging ke laut selepas satu peristiwa tu..Nanti aku cerita kenapa selama ni mendiamkan diri dari berblogging ya..


Alhamdulillah..syukran..Tersenarai dalam 50 Blogger yang berjaya untuk mendapatkan Ephyra skin bar untuk di Review nanti..Memang aku selama ni mencari sabun yang sesuai dengan kulit muka aku ni..Dah pelbagai produk aku cuba...tapi masalah berminyak tu masih lagi menghantui muka aku ni..Dah boleh goreng telur kat pipi ni..hahaha



Aku antara 50 blogger yang berjaya di pilih untuk review Ephyra Skin Bar ni..Apa pun aku ucap tahniah kepada 49 blogger lain yang tersenarai..

Tak sabar nak rasa keistimewaan Skin bar ni.

Kalau nak tau tentang Ephyra skin bar ni,korang boleh la usha blog kak mialiana.


Friday, December 05, 2014

Wednesday, December 03, 2014

Tuesday, November 25, 2014

Dah Berkejaran Dengan Dia!

Tuesday, November 25, 2014 27 Comments
Assalamualaikum

Seronok sebenarnya bila cerita perkembangan terbaru dari Nur awfiyah ni..Dah macam macam karenah yang membuatkan ummi dan babah tersenyum.Dan..kadangkala geram jugak kan..heheh

Dah 7 bulan ni,dah pun pandai menyiarap dan mengengsot ke depan...Semakin lama semakin laju nampaknya dia kedepan..Kalau dengan walker jangan cakap lah..Sampai ke dapur dia ronda.
Lagi satu,kat rumah ni dah tak boleh nak berhias bagai dah..Kerusi meja semua tolak tepi bagi memberi ruangan kat Nur awfiyah ni berjalan-jalan..Semua pasu bunga dan perhiasan terpaksa dialihkan kerana bila dah naik walker,dah boleh berjalan sana sini,mulalah dapat tarik alas meja,pasu bunga..akuarium ikan kecil tu pun dia nak tarik jugak..Penyudahnya ummi terpaksa lah kemas buat naik rumah atas...


Sekarang ni pantang lepa kalau dah ummi kat dapur,mesti dah mengengsot ke pintu..isk...isk..wahai anak,sungguh bahaya tau...SERIAU ummi ni.

Part paling dia suka tang Langsir dan Mosaic..Habislah dok jilat.dah macam jilat ais krim pulak

Bila anak dah aktif macam ni,macam macam kena fikir dan macam macam jugak nak kena jaga.Tak boleh la letak apa apa barang yang kecil kecil kat lantai tu,lantai nak kena sentiasa bersih.Semua nak jaga.isk..kalau tak memang lah penyakit senang nak hinggap kat baby tu kan..


Walaupun ummi dan babah penat sikit,tapi bila tengok keletah dia,seronok dan rasa gembira sangat.

Moga menjadi anak yang solehah ye Nur awfiyah.

Sunday, November 23, 2014

Malware lagi ke?

Sunday, November 23, 2014 18 Comments
Assalamualaikum


Rasa sejak hari jumaat lagi aku tak dpat nak access apa apa.Jumaat aku MC.memang dah tak boleh nak ngadap PC satu hari.petang aku terus balik Kota Tinggi..Alang alang MC tu terus balik kampung kan.lagi pulak sabtu tu dah memang cuti umum kan.


Bila balik dari kota ni,siap siap kemas,terus tengok blog.Memang dah perasan status blogger Mar Mansor,tapi masa tu aku belum lagi tengok blog aku ni.


Tup Tup..Korang tengok je lah kat bawah ni


Ni aku tak tau lah malware ke hape


Bukan tak pernah terjadi perkara macam ni,dah banyak kali jugak,so taklah aku terlalu terkejut beruk ke sampai nak fengsaann..

Bila dah terjadi macam ni,aku terpaksa removekan semua bloglist aku memandangkan aku tak tau dari mana benda ni datang.

Then,bila dah buang semua tu,maka blog aku dah jadi macam biasa...patutlah takde orang datang jengah kat sini..huhu..sedih

Thursday, November 20, 2014

Hadiah dari Giveaway bugslock mialiana

Thursday, November 20, 2014 20 Comments

Assalamualaikum

Baru ni sempat update pasal ni.Sibuk sikit dengan urusan keluarga lately ni, membuatkan aku jarang update blog.

Ni ada sikit kesempatan untu aku update pasal hadiah yang dah selamat aku terima dua hari lepas.

Alhamdulillah, aku antara 34 pemenang giveaway dari mialiana.com.

Nihaku dapat dua bugslock untu aku gunakan nanti.tak sempat nak review lagi.ada masa akushae dengan korang ye.

Wednesday, November 19, 2014

CABARAN NOVEMBER #2 BY KATHY R'BAIN : HARI 6- Gambar Header Blog kisahsidairy

Wednesday, November 19, 2014 17 Comments
Assalamualaikum


Meh..meh nak promote sikit Header blog aku ni...Citarasa aku yang diberikan sentuhan yang cantik hasil keras tangan blogger Fiza...Nak order boleh terus pi Blog dia ye


Header blog ni aku tempah dengan Azhafizah .Memang aku puas hati la kerja kerja Fiza...


Jom tengok

Kisah Si Dairy
Kalau cantik tu macam aku..hahahaha...ok..bye

Tuesday, November 18, 2014

Takut Kita Nak Approved Friends

Tuesday, November 18, 2014 27 Comments

Assalamualaikum

Selamat malam...belek belek Facebook.Bila dah boring dok komen kat blog Denaihati untuk #cabaran #iphone5s tu, beralih pulak kat facebook ni.

Baru perasan yang aku tak approved friends yang berpuluh tu.Berpuluh je..bukan beratus pun.Lagi pulak aku bukan famous.Bukan senang aku nak approved rakan di facebook.Kekadang bila kita approved nama melayu, bila dah approved tetiba nama Awang Hitam pulak..acaner tu.

Last last aku kena tapis dulu mereka yang ade aku.Kebanyakkan yang aku tak approved tu profilenya meragui...So sebab tulah aku tak approved mereka ,mereka tu.

Kalau korang tengok nama mereka pun meragui kan.risau mereka ambil kesempatan bila aku approved diorang..


Abaikan jelah kan...aku bukan retis pun..

CABARAN NOVEMBER #2 BY KATHY R'BAIN : HARI 5- Gambar gajet kesayangan aku

Tuesday, November 18, 2014 6 Comments
Assalamualaikum



Fuhh...hari keempat suda..tak sempat nak update entry selalu sekarang ni.Tapi untuk blog tercinta,gigihkan juga update hari ni


Nak tau gadget kesayangan aku yang ada sekarang ni..Satu je pun..tak banyak...Tapi takde gambar yang betul betul dari gadget aku ni..so aku google je gambar gadget yang aku ada..


Nilah gadget kesayangan aku.Bewarna putih ..masih lagi dalam keadaan yang baik.Ni lah yang tolong aku dalam aktiviti blog..Dah dekat 2 tahun aku guna tab ni..alhamdulillah..

CABARAN NOVEMBER #2 BY KATHY R'BAIN : HARI 3- Gambar Pemimpin yang Di kagumi

Tuesday, November 18, 2014 8 Comments
                                                                        Assalamualaikum

Wah..ni paling best ni..Baru je baru baru ni aku melawat Galeria Beliau..Memang terpesona melihat pencapaian yang dilakukan oleh beliau di Galeria itu.Bukan muat pun satu Galeria untuk menyimpan barang barang beliau..Penyelia tu kata,terpaksa ganti ganti barang yang dipamerkan tu..iskh...dahsyat kan

Siapa tak kenal Mantan Negara kita iaitu Tun Dr.Mahathir Mohamad.Seorang pemimpin yang aku sangat kagumi.Pencapaian Beliau dalam membangunkan Negara Malaysia.amat lah meluas.Cuba tanya mereka di Luar negara sana,siapa tak kenal dengan Tun..Semua orang kenal kan...

Masa Di Galeria,sempat aku bergambar  di Potret yang dihadiahkan oleh rakan Tun,tapi aku tak ingat dari mana,Potret ini sangat unik,kerana kita akan rasa kita diperhatikan oleh Tun di mana sahaja kita berdiri di Galeria tersebut

galeria tun dr.mahathir
Aku bersama Dengan Adik dan anak saudara..Masa ni Nur awfiyah tak de lagi

Ok..habis cabaran ketiga..Tunggu cabaran keempat pulak ye

Monday, November 17, 2014

CABARAN NOVEMBER #2 BY KATHY R'BAIN : HARI 2- Gambar Insan yang Disayangi

Monday, November 17, 2014 13 Comments
                                                                 Assalamualaikum


Dah pun masuk cabaran hari kedua...Kali ni nak letak la gambar insan yang disayangi..Actually nak letak gambar insan insan yang disayangi..Kalau insan je,maknanya sorang ye yang sayang..hehehe

Oklah...Sebelum tu of courselah insan yang disayangi aku adalah Emak,ayah,adik beradik,suami,anak aku cik fiyah tu.dan mereka yang senantiasa ada bersama aku susah dan senang..tapi kalau nak masukkan semua..mau berat entry ni kan..
Displaying IMG-20140729-WA0000.jpg
Masa ni ramai yang tak ready dan tak complete...tapi sebahagian dari insan yang aku sayangi.

Ok..jumpa di cabaran seterusnya ya

Sunday, November 16, 2014

Menu Yang Paling sedap Di petang hari Minggu

Sunday, November 16, 2014 24 Comments
Assalamualaikum

Bila petang petang ni,lagi pulak hujan.Perut memang sentiasa akan lapar jelah kan.Bila duduk berdua dengan Nur awfiyah,ummi pun dah terasa lapar.

So dengan kerajinan petang tadi,maka terciptalah lempeng dan sambal tumis ikan bilis.Memang sedap bila kena dengan Teh panas.Nak tunggu en.husband memang lambat lagi dia balik.So lepas bagi makan Nur awfiyah,ummi pulak bedal Lempeng.Dapat dua keping lempeng tu pun dah kenyang.Tinggalkan babah punya lempeng jelah kan.

Memikat selera kan bila nampak lempeng ni,lagi pulak time hujan ni.memang perut senantiasa lapar jelah

lepas tu dah boleh sambung blogwalking 

Entry Khas Untuk Blogger Mamaniza

Sunday, November 16, 2014 14 Comments
Assalamualaikum

Siapa kan tak kenal dengan blogger Mamaniza ni.Seorang yang peramah walau pertama kali korang berjumpa dengan mereka.

Pertama kali bertemu dengan mamaniza adalah di pelancaran Cendollah Rolla di Tasik Pasir Gudang.Walaupun pertama kali kami berjumpa,tapi bagaikan sudah lama kami kenal dan berkawan.Memang mama bukan seorang yang sombong..Sentiasa ada je cerita yang kami bualkan.

Yang rapat dan kenal dengan mama,pastinya tahu,mama akan berhijrah kembali ke Selangor tempat lahir mama..Segala suka dan duka mama,pasti dirindui kat sini kan mama..
Tapi kalau itu yang terbaik untuk masa depan dan family,akak sentiasa doakan yang terbaik untuk mama dan keluarga.
Kenangan pertama kali kami bertemu 




Sebagai blogger,memang kita tidak lari dari pandangan sinis masyarakat.Tetapi kalau mereka adalah blogger,dan tau tentang apa itu blogger,nescaya perkara sebegitu takkan berlaku kepada mamaniza.

Allah swt menentukan segalanya mama,insha allah..Mungkin ada yang lebih baik dari ni,yang kita tak tau Allah dan sediakan untuk kita.Jangan pernah menyerah kalah dalam kehidupan dan sentiasa menghadapinya dengan tenang.

Akak berharap agar kehidupan mama kat sana lebih baik,peluang mama untuk menjadi blogger yang lebih baik dan mendapatkan peluang yang lebih terbaik dari sekarang..insha allah..
Dipertemuan pertama blogger JB


Rasa sedih bila tidak dapat berjumpa dengan mama buat kali terakhir di bumi Johor ni..Tapi berharap sangat dapat kembali berjumpa dengan mama..Nasib baik jugaklah husband mama satu kampung..Boleh la roger roger dengan akak nanti.


Terima kasih menjadi kawan,adik dan seorang yang boleh mendengar apa sahaja masalah dan berkongsi segala galanya di dalam dunia blogger atau dalam cerita harian kita..




Kenali Wanita Dari Warna

Sunday, November 16, 2014 12 Comments
Assalamualaikum


Santai hujung minggu kan..sesambil tu jom kita melayan macam mana nak kenali wanita ni melalui warna..Eh..aku yang perempuan ni pun tak tau pasal tu..Takpe..kita baca dan share info nie ek..kalau berfaedah baguslah kan

UNGU
Wanita yang suka warna ungu adalah:
Seorang murah hati,
Merdeka hatinya dan tidak mahu diperintah.
Penuh inisiatif,
Pandai tetapi tidak emosi,
Dingin dan kehendaknya meluap-luap,
Jarang berjaya.

HITAM
Wanita yang suka warna hitam adalah:
Seorang yang suka bermurung,
Prihatin,
Kuat menghadapi petaka apa sahaja,
Tidak mudah terpengaruh,
Setia pada suami,
Hatinya baik dan cepat tersinggung.

BIRU MUDA
Wanita yang suka warna biru muda adalah:
Seorang yang suka merendahkan diri,
Suka mengalah,
Suka berkorban peranan,
Cerdas,
Pandai dan berotak berlian.

KELABU
Wanita yang suka warna kelabu adalah:
Seorang yang suka sekali mengelamun,
Romantis,
Sabar,
Tenang tetapi hatinya suka mengembara,
Suka mengada-ngada dan gossip.

MERAH
Wanita yang suka warna merah adalah:
Seorang yang berwatak berani,
Emosional dan tegas,
Tamak serta serakah,
Tahan melarat dan suka hidup bersenang-senang.

BIRU
Wanita yang suka warna biru adalah:
Seorang yang setia paa suami,
Senang pegang wang,
Kuat kemahuan,
Berterus terang dan jujur,
Cepat memberi maaf dan tegas.

KUNING
Wanita yang suka warna kuning adalah:
Seorang yang amat menyukai ilmu,
Gemar membaca,
Tekun dan cerdas,
Tabah menghadapi cabaran.

PUTIH
Wanita yang suka warna putih adalah:
Seorang yang mempunyai perangai yang suci bersih,
Fikirannya tidak banyak prasangka,
Berkata benar, jujur dan rendah hati,
Ramah dan bersopan-santun,
Kuat menerima ilmu,
Damai dan berubah alam fikirannya,
Suka menolong dan hidup dalam bertawakal.

COKLAT
Wanita yang suka warna coklat adalah:
Seorang yang mempunyai sifat keibuan,
Suka merendah diri,
Sopan dan halus budi,
Hatinya sentiasa was-was kerana takut salah.

HIJAU
Wanita yang suka warna hijau adalah:
Seorang yang subur dan damai,
Cintakan kebahagian,
Tidak suka perang,
Patuh pada agama,
Teguh pendirian hingga kelihatan agak kolot.


korang yang mana satu ek

CABARAN NOVEMBER #2 BY KATHY R'BAIN : HARI 1- Gambar Selfie Aku

Sunday, November 16, 2014 9 Comments
                                                                Assalamualaikum



Dapat juga join cabaran dari kak kathy.Bila takde idea untuk menulis,ini adalah langkah terbaik untuk kita ikuti supaya blog tidak terabai begitu sahaja kan


Cabaran pertama di bulan November ini untuk hari pertama aku menjoinkan diri dalam cabaran ni adalah Gambar selfie aku.Sejujurnya.Dah jarang aku bergambar selfie.Kebanyakkan dengan Sibudak tenit tu.Kebanyakkan gambar banyak dia yang kongker...hehehe


Let's see apa gambar selfie yang aku ada.


Gambar ni je yang ada dalam simpanan..hehehe...Masa ni raya...Yang lain ada tersimpan dalam Handphone babah awfiyah...

Saturday, November 15, 2014

Happy 7 monthsary Nur Awfiyah

Saturday, November 15, 2014 11 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..genap hari ni Nur awfiyah 7 bulan.Pejam celik ,pejam celik,dah besar anak ummi ye.
Dari tapak kaki sekecil ibu jari ummi,sekarang ni dah besar dengan sihat...alhamdulillah..

Happy 7 Monthsary sayang..Ummi dengan babah akan menyayangi mu hingga ke akhir hayat



Friday, November 14, 2014

Car Seat Untuk Nur Awfiyah

Friday, November 14, 2014 18 Comments
Assalamualaikum

Lama benau aku tak cerita pasal Nur awfiyah kan.Dan dah lama juga aku tak bercerita pasal Parenting dan Lifestyle ni.Ini semua kerana kekangan masa dan masalah internet yang pernah aku ceritakan di dalam entry lama aku.

Sekarang ni aku cuba cari inisiatif bagaimana untuk aku create entry dan publish dengan tiada masalah.Lepas dah dapat idea,terus lah aku buatkan..hehehe..AKu draft dulu entry aku kat emel,lepas tu aku emel balik,jadi dekat Tab aku just copy paste je dalam Blog..Kalau korang tak faham cerita aku takpelah kan.Abaikan..heheh

Ok..Meh aku nak cerita.Memang dah lama aku berhajat nak belikan Nur awfiyah car seat ni.Yelah..Nak beli yang beratus tu tak mampu..So aku beli je yang harga boleh tahan tu..Bawah Rm100.Itupun dari pendapatan aku berblog.
Korang klik SINI untuk paparan Lebih jelas ye
harga Car seat ni di Lazada Berharga RM93.00


Kalau nak tengok ciri ciri yang ada pada car seat ni boleh refer bawah ni

pecifications of Sweet Cherry LB321 Fiji Infant Carseat Brown

SKU
SW288TBAP2NBANMY-692865
Price
RM 93.00
ModelLB321
Size (L x W x H)69x42x58
Weight2.5
ColorBrown
Bila aku masukkan Awfiyah dalam baby car seat ni,wah kemain suka lagi dia,jakun sampai tersengih sengih budak montel ummi ni
1st Reaction dia masa aku masukkan dalam Car seat ni...

Meh aku tunjukkan pula gambar sebenar car seat ni ye




​Oklah kan tu..Lepas ni tak payah la pegang awfiyah sambil memandu...Walaupun dekat tapi bahaya sebab dia dah tak reti duduk diam sekarang ni.Risau juga kalau jadi macam macam nanti.

Dia paling suka kalau aku letak dalam car seat ni.Bagi je mainan satu,dia dah duduk diam..Kalau ke Taska lepas ni,dah tak risau sebab car seat dah ada kan...

So tu jelah Story aku pasal car seat ni.Impian aku untuk belikan awfiyah tercapai walaupun taklah mahal mana..Belanja ikut kemampuan kan..Lainlah kalau ada orang sponsor..Baru best..heheh


Thursday, November 13, 2014

Wednesday, November 12, 2014

Tuesday, November 11, 2014

Review Produk-Syampu Shayla

Tuesday, November 11, 2014 12 Comments
Assalamualaikum

Siapa tak risau kan kalau kita ada masalah dengan kulit kepala.Lagi pulak bagi mereka yang bertudung macam aku ni.Kekadang sampai tak de masa nak  ambil tau.Tapi bila kulit kepala disinggahi kelumumur,maka masalah tu timbul

Rambut yang ditutupi bukan sahaja boleh membuat kelumumur timbul,tetapi juga boleh menyebabkan rambut tidak sihat.Bila tidak sihat,pastinya rambut akan banyak gugur.Dan juga bagi mereka yang pernah buat rambut macam perangkan ke,buat curl ke,kerinting ke,mesti lama lama rambut akan rosak kan.

Macam masalah yang aku hadapi adalah kelumumur dan rambut gugur.Kalau mandi tu,bila syampu rambut,masyaallah,dah macam orang sakit bila tengok banyak rambut gugur.Kalau dlu aku tak rajin guna satu syampu yang popular kat iklan,tapi bila kelamaan masalah kelumumur tu sering sangat menghantui aku.lagi pulak kalau aku campur syampu.Dari dulu aku memang cari syampu yang khas untuk kelumumur je.Tak de ke syampu yang all in one.jadi tak payah la aku nak beli pelbagai jenis untuk kelumumur dan rambut gugur.

Rasa dah botak sikit rambut dari dulu rambut lebat bukan main.

Pssst...dah lama nak cuba syampu ni sejak diiklankan.tapi ada je yang menghalang.Last last semalam,masa ku jalan kat Maslee berdekatan dengan rumah tu,aku nampak syampu Shayla ni.
Aku guna yang kelumumur sahaja


kali ni pun sama,aku memilih untuk membeli anti kelumumur.Syampu SAFI SHAYLA Anti Kelemumur. Mengandungi Habbatus Sauda serta bahan aktif ZPT dan Menthol yang mencegah kelemumur bermula dari cucian pertama serta haruman yang mampu kekal sehingga 24 jam.


Baunya aku suka,sangat wangi.yang aku suka pasal safi shayla ni,ianya mengandungi habbatus sauda.

​Lepas ni harum semerbak la kan rambut aku ni.Untuk size yang kecil harganya rm7.70(600ml) dan rm12.70(320ml) Murah dan berbaloi.Pakai sikit pun dah banyak buih..i loikee

Kat mana nak dapatkan ni?
Di mana mana pasaraya pun ada jual,kedai runcit biasa pun aku rasa ada jual.so takde masalah sangat nak cari.sambil shopping barang dapur pun boleh rembat sekali syampu ni..hehehe..

nak tau lebih lanjut tentang Safi Shayla ni boleh layari laman web SAFI SHAYLA

Follow Us @aida_yusof81