17
Assalamualaikum

Baru berkesempatan nak cerita pasal semalam...Bukan sibuk sangat pasal kerja...Tapi sibuk pasal baca tentang kehamilan...Banyak nak kena timba nie..Kalau dulu tak pernah ambil tahu pun...hihihi...

Cerita semalam..

Pepagi lagi aku dah tengok adik update kat wassap ayah tak sihat...Ayah memang ada semput..Dari dulu lagi...Dah memang bergantung dengan Haler tu..Kalau takde,memang dia akan terbaring jerk,..
Satu sikap ayah yang aku tak suka adalah dia memang tak suka nak ke hospital..Lebih suka makan ubat-ubat farmasi dan juga ubat-ubat herba...Tu yang buatkan aku marah setiap kali kalau dia ambil ubat-ubat itu..Dulu memang selalu sangat suruh ayat buat check up kat hospital..Dia kata takde masa dan takde cuti..
orang tua memang macam tu..Bila nak hantarkan macam-macam alasan dia..

Aku pernah ceritakan kat korang pasal ayah aku nie..bacan <Sini> Pagi semalam ibu kata dia tak kerja...semput memang dah 2 bulan jugak...tapi dia bergantung pada ubat jerk...

Semalam bila dah teruk sangat semputnya ditambah dengan sakit kepala,adik bawak dia pi hospital..
Sudahnya ayah menghidap darah tinggi,kencing manis dan semput...Kesian kat ayah...masa aku call ayah tanye keadaan dia,dia memang cool walaupun tau nada suara dia sedih..As a anak,aku cukuplah terasa...Memang kalau nak diikutkan aku nak je balik masa tu jugak...Masa tu jam pukul 2 petang..

Oho...dok wassap2 ngan adik beradik lain tentang ayah,,,semuanya tau sedang bersedih..yelah disaat usianya 64 tahun,dia menghidap penyakit2 tu..Balik bila bgtau kat husband,mybe husband nampak kesedihan aku,dia ajak aku balik kampung kejap...Yelah at least bila ayah tengok anak dia balik walaupun tak semua,hilanglah sedikit kesakitannya tu kan..lepas dah bincang2 dengan en.husband,aku call kakak ipar ajak dia balik sebab abang aku keje tak dapat nak balik..Pukul 5.30 aku dah bertolak balik..hehehe...surprise kat ibu ngan ayah...Rupanya masa masuk je kat kampung aku,kereta ayah ada kat  belakang..Diorang baru balik ambil adik aku...hehehe..
Ayah tanya kenapa balik...Saja nak tengok ayah..Waktu salam ngan ayah tu,terus ayah cerita pasal sakit dia tu...nampak tak kesedihan dia,bila dapat tau dia ada penyakit lain selain semput..
Aku belikan makanan banyak untuk dia..sebab dia memang jenis pemakan orangnya.Tapi bila dia sakit,dia kata takde selera nak makan dah...nampak cengkung dan badan pun kelihatan uzur ...kalau dlu dia boleh menyanyi nyanyi ..sekarang ni dah banyak senyap jerk..Sampai kitorang balik pun dia takde hantar kat depan pintu..Sebab itulah rutin ibu ngan ayah kalau anak2nya balik..

kalaulah aku mampu untuk membiayai semua pelajaran adik2 aku,dah lama aku suruh ayah berhenti kerja..
Aku masih ada 3 orang adik  yang masih belajar..2 di IPTA dan seorang di asrama...
Harap Allah berikan dia kekuatan untuk melawan penyakitnya itu..Sentiasa di berikan kesihatan yang baik.
Walaupun dia bukanlah ayah yang mewalikan aku...tetapi dia tetap kuanggap ayah dunia akhirat..Sebak dah nie..Rasa nak balik lagi...

Post a Comment

  1. dah senja2 ni, memacam la penyakit yang datang. sabar je ek

    ReplyDelete
  2. semoga ayah akak diberikan kekuatan ^_^ berdoa bebanyak k

    ReplyDelete
  3. eh rasanya ayah kenit ngan ayah kak sama umur ni. Kenit un takleh dengar atau tengok kalau abah kenit sakit. Tengok je la tahun lepas, abah masuk spital gara2 semput gak tu. Berderai air mata ni dalam kete sementara nak sampai ke melaka. Semoga ayah kak aida kembali sihat.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum awak. bawa bersabar dan selalu berdoa. semoga ayah awak sentiasa sihat. in shaa Allah.. jangan sedih2 ye..

    ReplyDelete
  5. Ayah yang pengasih dan penyayang memang diingati oleh anak-anak. Pengajarannya, marilah kita bersama-sama kasihkan anak-anak dan berdoa yang baik-baik. Semoga ayah KSD cepat sembuh

    ReplyDelete
  6. sabar ya sis..dah ke angka warga emas memang mcm tu la...doakan ayah sis cpt sembuh

    ReplyDelete
  7. sabar jer ler...orang tua..kadang-kadang perangai degilnya memang begitu....rasanya sama usia dengan mak akak...

    ReplyDelete
  8. semoga ayah KSD cepat sembuh...sabar banyak ye...

    ReplyDelete
  9. Semoga ayah KSD cepat sembuh. Aamiin..

    ReplyDelete
  10. semoga ayah awak cepat sihat erk..biasalah kalau dah umur lanjut, memang banyak penyakit dtg, reality kehidupan

    ReplyDelete
  11. semoga ayah awak cepat sihat erk..biasalah kalau dah umur lanjut, memang banyak penyakit dtg, reality kehidupan

    ReplyDelete
  12. smoga ayah akak cpt sembuh.. kalau anak2 dtg lawat tanya khabar, in syaa allah kuat la dorg...

    ReplyDelete
  13. smoga ayah akak cpt sembuh.. kalau anak2 dtg lawat tanya khabar, in syaa allah kuat la dorg...

    ReplyDelete
  14. Semoga ayah awak cepat sembuh...aamiin..tiba2 teringat abah saya di kampung...sedih pulak

    ReplyDelete
  15. Sabarlah Aida.. semoga beliau cepat pulih & dipermudahkan segalanya.. aamiin..

    ReplyDelete
  16. moga ayah sentiasa dalam pelihara allah hendaknya.

    ReplyDelete
  17. semoga dipermudahkan segala urusan, kalau bab ayah ni memang rasa tersentuh sikit hati :')

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top