18

Assalamualaikum

Dah 3 kali rasanya dok ulang alik klinik minggu ni.baby  NUR AWFIYAH, kena kuning start dari hari jumaat tuari.Kuning yang agak tinggi menyebabkan aku mengambil inisiatif menggunakan cara tradisional untuk mengurangkan kuningnya tu.

Dengan bantuan mak dan MIL, alhamdulillah kuningnya berkurangan dari 13 ke 10 sahaja.Memang dah risau jugak, bila terpaksa ulang alik ke klinik.Doktor pun dah bagitahu, kalau kurangnya tak redha, kemungkinan baby Nur Awfiyah akan dirujuk ke Hospital.

Dengan menggunakan petua lama, alhamdulilla, berkurangan.Aku mengamalkan mandian air daun Belimbing Buluh.Selain dari menjemurkan baby ke matahari pagi, tu yang aku buat sekarang ni.Harap kuningya akan hilang, Kesian, bila setiap kali ke klinik, Pasti kena ambil darah.Walaupun Nur Awfiyah tak meragam, tapi sebagai ibu, aku sangat sangat kesian.

Harap kuningnya akan cepat redha...
Korang tau apa lagi petua petua yang korang amalkan untuk kuning ni...?
Kongsi sikit.

Post a Comment

  1. Moga cepat reda.. Klu menyusu bdan kna pntang dulu makan kunyit, lada hitam dan jamu...

    ReplyDelete
  2. moga Fiya kuat dan cepat sembuha.aminnn

    ReplyDelete
  3. semoga cepat sembuh =)

    http://theilusi.blogspot.com/2014/04/april-may-ga-by-amirah.html

    ReplyDelete
  4. get well soon baby... Memang kalau baby kuning ni buat ibu2 risau..

    ReplyDelete
  5. Semoga cepat sembuh baby ~

    ReplyDelete
  6. harap baby akak cepat sembuh.. tak de petua yg Fiza boleh bagi.. tp petua yg akak guna tu mmg betui...

    ReplyDelete
  7. In shaa Allah... semoga cepat sembuh.. aamiin..

    ReplyDelete
  8. Mcm anak akak dulu selama seminggu kena amik darah kerana kuning

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak eda, ada banyak petua. nanti sheila check balik dengan group ya.. semoga baby Fiyah cepat sembuh daripada jaundice... in shaa Allah.

    ReplyDelete
  10. harap2 semuanya selamat & baby akak cepat sembuh. amin.

    ReplyDelete
  11. bby kita pun sama jugak...kita bg mndi dgn daun dukung anak...pastu bg susu kambing..dari kuning baby 247 trus turun p 70...tu pun lepas 5x kena cucuk

    ReplyDelete
  12. moga baby fiyah cepat sembuh..lya tak ada lagi pengalaman nie.tpi petua yg sis pakai tu memang btl

    ReplyDelete
  13. semoga cepat sembuh..sabar ye sis..

    ReplyDelete
  14. Aqil hr tu pon guna air daun belimbing buluh gak.Alhamdulillah turun gak.

    Moga cpt sembuh ye

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top