32
Assalamualaikum


Alhamdulillah...terbengkalai lama pasal kisah renovation rumah ni kan..mana taknya,Sibuk sangat dengan urusan itu dan ini di samping nak mengumpulkan dana untuk renovation rumah,

Maklumlah,Kami yang bergaji sederhana nie,terpaksalah menunggu juga untuk cukupkan wang.Bukan senang kalau dah ada rumah ni.Beban hutang bertambah.Kalau tak berhutang,memang takkan la dapat harta kan..

Ingat tak kisah entry pembelian rumah yang pernah aku ceritakan disini,

KEmbalikan semangat...ho yeh!!

Memang dah lama pun kerja-kerja Renovation rumah ni terbengkalai.Nasib baiklah kami nie tidak menyewa.Kalau menyewa parah jugak..Alhamdulillah...
Nampak tak husband and my mom tu...arkitek tak berbayar kat situ..hehehe..


Untuk kerja-kerja Renovation ni,aku mulakan dengan bahagian dapur rumah.Tak banyak yang aku buat..just nak besarkan sikit dapur tu..Kemudian tukar mozek dapur tu dan baru buat kabinet..

Semua kos untuk renovation nie rm3500.phewww!!...berlengas jugak la nak keluar modal.Takpelah,sikit-sikit..Kalau boleh nak pindah secepat mungkin..tapi tengoklah dulu macam mana..Semua nie sebab mak ngan MIL dah bising,beli rumah tapi taknak duduk.

Bukan xnak duduk,kalau boleh aku nak kumpul sikit-sikit dan buat renovation sikit-sikit sampai full dengan barang2 hasil titik peluh kami berdua..Walaupun gaji kami tak la besar mana,insyallah,nak jugak merealisasikan impian kitorang..Tapi...huhu..terpaksa jugak pindah...Dah penat naik turun tangga.

nanti aku update lagi ea pasal rumah ni...


Post a Comment

  1. wahhh...makin naik laa value rumah tu nanti..hehe..menabung Nissan sini...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  2. nak renovate rumah ni memng letih..dan modal yg bsar..tapi puas hati bila dah siap

    ReplyDelete
  3. semoga impian rumah terlaksana

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. ade rezeki lebih bole renovate skit2, kalau masuk dan renovate mmg susah ngan habuk2 bagai tu..

    ReplyDelete
  5. beznye kak...dah renovate umah
    umah yumida masih dlm binaan, dgr2 byk dinding retak..risau gak..dah bayar ratusan ribu ringgit..
    risiko pembeli umah..
    yumida lak rasa x sabar nak renovate n deko umah..hihi
    isi tabung nuff sini - ford

    ReplyDelete
  6. Takpe pelan2 kayuh...yg pntg rancangan renovate tu berjaya dan memuaskan hati..hehe

    ReplyDelete
  7. mesti nak deco cantik cantik. raya nak dekat ni.

    ReplyDelete
  8. Bestnyer leh renovate umah, kalau zumal ada income lebih teringin gak renovate umah nie...

    ReplyDelete
  9. InshaAllah rejeki tu ada kak..
    sikit2 lama2 jd bukit.. semoga impian anda menjadi realiti.. hehehe

    ReplyDelete
  10. Tak lama lagi raya ni, deco cantik2 ;D hee

    ReplyDelete
  11. bestnyer renovate rumah,lepas ni leh deco2 ikut hati kita, best tu ! hehehe

    ReplyDelete
  12. sempat tak ni nak duduk rumah baru.. siap deco , lg 3 bulan je nak raya... wow bestnya !!

    ReplyDelete
  13. Wah mesti dah terbayang nak deco2 camne rumah baru..bestnya..

    ReplyDelete
  14. dekorasi yg menark... teringin nk ada umh sndri... leh renovate macam2.. jelesnye :)

    ReplyDelete
  15. duk umah sendiri la best kak..ada privasi skit..hehe
    reno boleh buat pelan2..

    ReplyDelete
  16. umah saya tak renovate apa pon lagi..dah lebih 2 tahun duduk..tak sanggup nak menyewa, then bayar umah sendiri lagi..aduhh..

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum kak eda, alhamdullilah. slow2 kayuh, nanti hasilnya kita sendiri puas hati kan. bestnya, ada rumah sendiri. singgah menabung libresse sini~~~

    ReplyDelete
  18. Sekarang ni memang perlu renovate rumah kerana rumah yg sedia dibeli biasanya tidak cukup lengkap dan mengikut keperluan.

    p/s: ada yg kata, rumah sebaik2nya pintu belakang tidak elok jika terus terlihat dari pintu depan kerana rezeki yg masuk akan terus keluar... Tapi ini hanya kepercayaan. Namun dari sudut dekorasi pun ianya tampak kurang sesuai dan menarik.

    ReplyDelete
  19. @Bin Muhammadbetul tu BM,yang Bm nampak pintu itu akan dipecahkan dan diubah kedudukan pintu tersebut..Memang orang kata tak elok kalau pintu depan dan pintu belakang sama...thanks BM

    ReplyDelete
  20. sm la...dh penat nek turun tangga.dok cari umah yg dkt2 smua yg kena nek tangga.klau rumah bwh x mampu.yg murah jauh la plak...huhuhu

    ReplyDelete
  21. bestnya renovate rmh.rmh dila xleh renovate dh sbb sempit..huhu

    ReplyDelete
  22. chaiyok2.. lps nie umah jd lg cantik.. >_<

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah..xpe kak..sikit² nanti jadilah home sweet home :)

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah..xpe kak..sikit² nanti jadilah home sweet home :)

    ReplyDelete
  25. Kami pun dok nk kira budjet gak ni utk renovate rumh nnt..

    ReplyDelete
  26. best nye la hai kalau banyak duit kan.. nak deco camne gaya pon bole..
    em.. xlame lagi cantik dah rumah tu.. :)

    ReplyDelete
  27. ok la tu sis..sekurangnya hasil dari usaha sendiri kan dpt miliki rumah sendiri

    ReplyDelete
  28. Seronok kalau ada rumah sendiri

    ReplyDelete
  29. Nak tgk gmbar rumah yg dah renovate jomlike www.facebook.com/mytukangrumah

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top