37
Assalamualaikum

Bila dah hari-hari mengadap komputer,kita perlu ambil tahu jugak cara bagaimana menggunakan  komputer dengan betul.Bila salah penggunaannya,takut pulak kan ada effect pape kat anggota badan kita.

Jom kita tengok cara bagaimana menggunakan komputer dengan betul ye anak-anak

Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Cara kita duduk didepan komputer.Paras kedudukan keyboard yang betul perlu diambil kira untuk memastikan posture badan kita tidak terlalu membongkok.


Cara menggunakan mouse pun kita kena ambil tahu supaya jari dan urat-urat dalaman kita tak rosak..
hehehe.Jangan letak mouse terlalu jauh dari keyboard..itu pun mengikut keselesaan tangan kita..

Tengok perbezaan cara kedudukan jari kita diatas keyboard tu..Please...jangan siksa jari tangan korang..muahaha

Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Paras mata denga screen komputer tidak terlalu dekat..Cahaya dari komputer tu kalau kita tengok dekat-dekat sakit jugak kan.So elakkan tengok dekat-dekat .ada jugak yang akan tambah power cermin mata

Kedudukan lampu dengan komputer.janganlah terlalu dekat ye..Selalunya kat opis jarang ada lampu tu kan..
so,terselamat..

Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Bila dah terlalu lama mengadap komputer,lakukan la sedikit regangan atau senaman untuk merehatkan otot-otot korang..satgi kalau jammed satu badan payah pulak

Kerusi pun memainkan peranan penting jugak.Carilah kerusi yang selesa untuk kita duduk bila.Pastikan posisi badan tidak melengkung..So,kenalah duduk tegak-tegak

Aku suka letak bantal belakang kerusi ni,tambah sikit keselesaan,takut sakit pinggang nanti..maklumlah..kerja 8 jam sehari..sakit badan kalau duduk je..aku bukan nak mengajar korang mengular,tapi sedikit sebanyak,korang kenalah berjalan-jalan jugak..

sedikit perkongsian dari aku untuk korang..harap-harap dapatlah membantu korang kan..


Sumber gambar: sini








Post a Comment

  1. Kalau ikut panduan tu, apa zumal buat selama nie adalah wrong... Hehe :)

    ReplyDelete
  2. kalu menirap sambil main lappy..cam ner kak..menirap je lah kan..

    ReplyDelete
  3. lya pun duduk menghadap komputer 8 jam..kebas juga kaki otot segala

    ReplyDelete
  4. alahai.. camana ni pcl guna 2 jari je menaip , satu kanan dan satu kiri...lenguh berenti setakat hari ni ok lagi... :)

    ReplyDelete
  5. Hmmm.. tak taulah.. saya rasa hari2 posisi saya dgn pc atau lappy mmg salah dah kot huhu..

    ReplyDelete
  6. wahh siap ada panduan.. alhamdulilah acik memang duduk menegak , dah terbiasa

    ReplyDelete
  7. Ala kita main ikut suka jer nak duduk camni nak duduk camtu ..Pastu nak guna mouse tak kira main guna jer huhuhuhu ...Pasni kena blajar cara betul laa..

    ReplyDelete
  8. Berguna ni sebab aku hari2 keja depan komputer......

    ReplyDelete
  9. kalau ikut betul² ni letih jugak ni..hehehe

    ReplyDelete
  10. saya sambil baring laptop atas dada

    ReplyDelete
  11. keras jer, kalau nak ikut setiap yang betul tue..

    ReplyDelete
  12. panduan yg berguna utk keselamatan dan kesihatan. Kerja mengadap komputerlah kerja yg berisiko tinggi sebenarnya!

    ReplyDelete
  13. Good sharing..yalah kita ni memang hari-hari mengadap komputerkan...posture kena betul

    ReplyDelete
  14. heheh...ya kan..asyik hadap laptop gak tp banyak wrong..thnks sharing

    ReplyDelete
  15. Hihi biasa main terjah je guna komputer nie huhu

    ReplyDelete

  16. some of part kita x tau cara yg betul pttlah sll sakit blkg kalau hadap pc
    thx sharing kak ;-)

    ReplyDelete
  17. Memang dok salah aje kot... Tpi part pgg mouse tu mmg sy praktikkn klu slh pgg mmg skit tgn.

    ReplyDelete
  18. Selalu rasa skt tengkuk bila ngadp komptr lama

    ReplyDelete
  19. mak aii..byaknya cara saya salah ni..aduhai..kena betulkkan ni..nak jaga mata

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah...ada yang kathy amalkan..

    ReplyDelete
  21. betol 2. rasenya ade msk dlm silibus stdy utk sem lpas... hehhe :)

    ReplyDelete
  22. Wahh, ada tips juga..Tapi selalu baring2 je ngadap lappy. Jarang duduk atas kerusi..hehe

    ReplyDelete
  23. opsss..panduan ni ada tampal di dinding opis..dekat je denga tempat duduk saya..huhu

    ReplyDelete
  24. panduan ni bagus, tapi sy tak berapa ikut..hihihihi..tu yg asyik sakit je belakang

    ReplyDelete
  25. nampak nya semua posisi saya slma ni salah :)

    ReplyDelete
  26. Kadang2 disebabkan asik masyuk wat keje tak perasan yang mata kite ni dah seinci je dari monitor.. ahaha.. sampai la member tegur.. ehh.. u tengok ape tu dekat sgt? ahaha...

    ReplyDelete
  27. sering kali mengabaikan benda penting mcm ni. hee

    ReplyDelete
  28. thanks share.. ada yg nk kena perbetul ni..

    ReplyDelete
  29. nice share... banyak gak yg wrong ni :p

    ReplyDelete
  30. kadang-kadang ada jugak terkucil....kalau kerusi tu tak sesuai kat meja komputer....

    ReplyDelete
  31. alamak sume nye Fiza wat tak betul.. nk kene perbetulkan nie..

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top