22

Assalamualaikum

Dah 3 hari Nur Awfiyah bertukar susu.Sejak lahir dia dah didedahkan dengan susu formula.Kesian kat dia.Tapi nak buat mcm manakan.Aku tengah berusaha untuk mendapatkan susu aku sendiri untuk fiyah.Kalau boleh aku nak jadikan dia ibu susuan dia sebelum umur dia dua tahun.

1st aku bagi dia S26.Tapi tak taulah ianya sesuai ke tidak sebab dia sembelit bila gunakan susu S26 tu.Bilai klinik aku minta saranan dari doktor.

Doktor sarankan aku SIMILAC RUMUSAN KHAS fiyah.
So, dengan sample yang doktor bagi, aku bagi dekat fiyah.alhamdulillah, fiyah dah boleh buang air besar dengan baik.Itulah yang aku risau kalau dia sakit ke ape.Ada satu malam tu, dia tak tidur.Bila dia tak tidur, satu rumah turut sekali tak tidur.

Kesian dia, dah la sembelit, kembung pulak tu..tapi alhamdulillah..aku dapat mengatasinya.
Harap harap hari hari mendatang akan dapat aku tangani dengan sabar dan tabah

Kalau susu ni bagus, aku kena teruskan lah, supaya fiyah boleh minum tanpa ada masalah.

Post a Comment

  1. Segala cabaran dlm membesarkan anak ni mmg perlukan kesabaran.. tp ia akan menjadi sesuatu yg membuatkan kita tersenyum bila mengenangnya nanti... all the best Aida.. :) :)

    ReplyDelete
  2. Susu similic nie pun ok juga Ida

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum . . Dengan lafaz Basmalah . . . in shaa Allah semuanya okay :)-sambil menabung nuffnang-

    ReplyDelete
  4. Salam...alhamdulillah jika itu niatnya Dismping tu Cuba lah amik pil hormon hasilkan susu...

    ReplyDelete
  5. mesti sesuai tu, insya Allah,... jika tidak segera mendapatkan nasihat doktor..

    ReplyDelete
  6. mesti sesuai tu, insya Allah,... jika tidak segera mendapatkan nasihat doktor..

    ReplyDelete
  7. anak rara sampai semua susu try,lepas tu pakai ducth lady.sampai skrg ok jeee.hehe

    ReplyDelete
  8. alaa kesiannya baby ... teruskan usaha hasilkan susu yer.. makan makanan seimbang, banyakkan sayuran (contoh lobak putih) minum banyak susu... kalau tak keluar juga, cuba dapatkan supplement yang boleh banyakkan susu ... caiyok!

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum kak eda.. semoga dipermudahkan kakak.. ada senior sekolah sheila try amik esp dengan alfafa shaklee. alhamdullilah keluar susu yang banyak utk anak susuan dia. boleh contact sheila kalau nak beli harga ahli... sheila nak bantu kak eda dan baby fiyah (",)

    ReplyDelete
  10. moga2 fiyah dapat menyesuaikan dirinya dengan susu tersebut..:)

    ReplyDelete
  11. sama dgn kita..bby myusu susu formula..susu bdn mmg kurang...bby kita guna s26 badan panas n tumbuh ruam...byk kali tukar susu jugak

    ReplyDelete
  12. kalau dpt jadikan anak susuan mmg lebih baik kan kak.. jadi aurat antara dia,suami dan bakal anak2 kandung akak lebih terjaga.

    ReplyDelete
  13. in sha Allah semoga niat murni ida akan tercapai..
    kalo 'rumusan khas' ni seeloknya jgn berterusan, bila baby dah ok, tukar susu formula biasa..
    anak saya minum dumex mamex selepas s26 tak serasi,& susu lain pun menyebabkan sembelit..

    ReplyDelete
  14. insyallah pasti sis boleh menyusukannya nanti

    ReplyDelete
  15. susah sebenarnya nak jaga baby bila sakit sbb dia tak faham apa kita cakap ... semoga semuanya berjalan dgn baik

    ReplyDelete
  16. In Syaa Allah Fiyah akan berusaha yg terbaik untuk tidak susahkan umi dia..

    ReplyDelete
  17. insyaAllah..teruskan usaha sis..semoga dipermudahkan..jangan mengalah..amin..

    ReplyDelete
  18. jangan stress ye kak, kalau tak nanti susu susah nak keluar. Itulah antara cabaran buat ibu yang nak menyusukan anak.

    Memang kena try and error susu tu,s ebab kita tak tahu samada ia sesuai ke tak.

    ReplyDelete
  19. bab ni fiza takde pengalaman nak membantu kak..tapi harap² semuanya baik baik je.

    ReplyDelete
  20. hope fiyah suka susu baru tu. budak2 kan dia tahu klo susu tu dah bertukar. mcm anak buah yumida, kurang gemar bila diperkenal susu baru. dah 3-4 hari ok. dah blh masuk

    ReplyDelete
  21. In shaa Allah.. Nurul doakan niat Ida tu akan tercapai..

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top