33
Assalamualaikum

Sebagai pengguna,of courselah kita selalu menceritakan ketidak puashatian terhadap service ataupun harga yang dikenakan pada kita.Bukan nak berkira untuk membeli sesuatu,tapi dari sudut lain,kita perlu ambil tahu tentang charge yang dikenakan pada apa yang kita ambil.
Contohnya yang aku boleh bagi adalah,penjualan kad topup yang dikenakan extra charge sebanyak 50 sen.
Mungkin bagi orang lain,apalah nak dikira sangat dengan charge yang dikenakan..Tapi bila fikir balik,kalau 10 atau 20 orang yang membeli,dan dikenakan charge sebanyak itu,of courselah penjual dapat untung kan..

Tuari masa balik kampung,aku beli topup u mobile.Harga untuk topup rm10 itu di campurkan dengan 50 sen .Jumlah semuanya rm10.50.Aku tanya dia,kenapa mesti ada charge 50 sen tu..Dia tak tau kenapa,tokey kata sebab tak ramai orang pakai...Agak-agak ayat dia tu macam nak kena penampar sulung tak.

Boleh tak korang terangkan pada aku,kenapa segelintir peniaga menjual topup dan dikenakan charge seperti ituMungkinlah aku tak tau sebab apa..hihi

Bukan ke diorang dah dapat keuntungan dari pembelian topup kan..So berniagalah secara adil dan saksama..

oklah...layan dulu ketidakpuashatian aku ni...


Post a Comment

  1. Assalamualaikum kak eda, perghh ayat dia boleh bikin panas tu. hahaa sabar jelah kan. singgah menabung herbal essences sini. jangan mrah2 ye pagi ni ~~~

    ReplyDelete
  2. Sebab tak laku boleh pulak charge lebih pda orang lain, 50 sen tu bnyk jugak, kan cik ida? Menabung juga..klik sumer kat sini. cantik2 iklan yg singgah tu...

    ReplyDelete
  3. kat tempat saya kalau topup RM10 tak kena charge.tapi kalau topup RM5 kena charge 50sen juga..semua nak untung je..

    ReplyDelete
  4. Pelik kalo ade charge nih...so far sy beli xde kne charge lg

    ReplyDelete
  5. tak boleh ke kita nk komplen ye? mmg panas btul ngan org yg caj lebih ni. kakak sy pnah tnya org kedai nape caj lebih. org kedai tu ckp kalau xnak beli, pergi kedai lain. lagi kuang ajar

    ReplyDelete
  6. btl tu sis..kat cne pun ada jual mcm tu.trus lya tak mau beli di cna lagi :D

    ReplyDelete
  7. aiza pernah menemani anak saudara membeli topup di gerai dalam pudu sentral, dia kenakan caj juga kak.. tak pasti kenapa macam tu..

    ReplyDelete
  8. Nak untung lebih la tu.. Kalau kat hostel saya nie kak dia cas 3 p0sen...

    ReplyDelete
  9. yelah... nak untung lebih... pembeli yang kesiann...

    ReplyDelete
  10. Assalammualaikum...kisahsidairy,

    Pembeli gak yang tertekan kan... semua nak change.. pening2.

    mselim3

    ReplyDelete
  11. kat rumah arina utk topup rm5 je kena charge,, tu pun 20 sen..

    ReplyDelete
  12. Dah lama x alami zamn tu sejak guna postpaid...

    ReplyDelete
  13. ada sesetengah pekedai memang kena macam gitu... boleh laporkan

    ReplyDelete
  14. tu lah pasal, KA malas nak beli kat kedai2 biasa ni, cari yg betul2 ejen or belikat stesen minyak hehehe

    ReplyDelete
  15. Ada tempat yg kena charge, ada yg tak..

    ReplyDelete
  16. ho yeke.. ada yang caj 50 sen tu ke? teman tak pernah lagi kena caj..

    ReplyDelete
  17. eh ingat cas mase advanced kredit SOS tu.. sakit jugak hati..

    tapi klu yang jual top up tu setakat ni masih sama lagi.. kalau top up 10 memang kena bayar rm10 jugak.. xde plak ade extra cas.. belom jumpa lagi..

    ReplyDelete
  18. Dorang nak untung lebih. Zumal pun pernah jual topup dulu, keuntungan antara 15 sen hingga 40 sen jer. Zaman zumal jual dulu belum ada topup rm5 jenis kad jadi mungkin untungnya lebih kecil... Apa pun bagi peniaga yang zumal kenal topup nie macam pelaris jer, dorang jual harga biasa untuk dapatkan pelanggan masuk kedai dan kebarangkalian dorang beli barang lain semasa beli topup. Lagi satu tak perlu ambil untung lebih bila jual topup sebab ramai orang akan topup, bila jualan banyak, income pun banyak la. Tak gitu :)

    ReplyDelete
  19. Pada saya tak betul cara tu.. tp mmg ramai yg buat. Tak kiralah apa alasan dia org.. pada saya alasan tu semua tak boleh pakai & ttp tak betul...

    ReplyDelete
  20. sy pnh keje kedai topup dlm 7,8tahun lps..pnh gk mcm ni tp cas lebih dlm 20sen je kalo x silap..tu pon yg rm5 je..kalo rm10 xde caj..tokey kata sbb yg rm5 mmg xde untung kalo jual rm5 jugak..xtahu lah btl x

    ReplyDelete
  21. semuanya kerana nak mengaut keuntungan lebih.

    ReplyDelete
  22. Buat masa ni belum pernah lagi yg charge xtra ni...kalau ada, sanggup cari kedai lain.

    ReplyDelete
  23. ye lah kak.. mana boleh charge mcm tu.. wpun 50sen..
    so far saya x pasti kenapa sbb sy x pakai topup..

    ReplyDelete
  24. topup sekarang kena charge ye kak??
    lama dah tak pakai prepaid..
    tapi tak patut kot..dorang jual tu dah dapat untung apehal plak nak charge lain..

    ReplyDelete
  25. kat kpg yumida kena caj rm1.
    rs mcm org kaya nak topup kredit..

    ReplyDelete
  26. tak perlu! makan duit org je lebih. arghhh ><"

    ReplyDelete
  27. kasi pangkah itu kedai...akak lebih suka beli online top up hphone @ cari kedai yang tak makan fees mcm tu....

    ReplyDelete
  28. pernah kena jugak, kat kedai kat stesen bas pudu.. dah terdesak masa tu, malas nk bertekak..

    ReplyDelete
  29. mana boleh la.. dorg pun sebenarnya dah dpt untung... menabung downy...

    ReplyDelete
  30. tak patut charge... nasib baik aku pakai postpaid...

    ReplyDelete
  31. bukan kat malaysia je
    hari tu ke Indon pun sama.. ada cas tambahan
    jika bwh nilai tertentu kena cas sbb xda untung.. :)

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top