Sunday, July 27, 2014

Salam Lebaran Dari Kisahsidairydotcom

Sunday, July 27, 2014 21 Comments
Assalamualaikum

Yang pastinya ramai hari nie last day bekerja.Tapi aku esok masih lagi bekerja separuh hari..Lepas tu dah cabut balik kampung.Insyallah..

Entry khas ini ditujukan kepada rakan blogger yang mengenali tuan blog ini secara rasmi di alam maya ataupun tidak..cewahhh...Nak wish awal-awal kat korang semua,sebab bila dah kat kampung nanti,memang dah tak sempat nak up entry bagai..Bahang raya dah semakin hampir dengan kita...
Keindahan beraya nie apabila kita semua berkumpul dalam satu keluarga.Kekecohan di kampung dengan hilai tawa anak-anak dan cucu-cucu mampu membuatkan ibu bapa kita tersenyum kan..Pada hari raya nie jgugaklah kita akan berkumpul adik beradik.Membuat segala persiapan bersama-sama..

Alhamdulillah...
Di kesempatan ini,aku ingin menyusun sepuluh Jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada penulisan aku yang melukakan hati rakan-rakan,bergurau secara kasar,memberi komen yang tak masuk diakal..Mohon kemaafan.Semoga dengan kedatangan syawal ini,memberikan seribu kemanisan dan kegembiraan untuk korang semua..

                        
sumber : 1malaysia

Kata Al-Ghazali : yang jauh itu WAKTU,yang dekat itu MATI,yang besar itu NAFSU,yang berat itu AMANAH,yang mudah itu BERBUAT DOSA,yang panjang itu AMAL,SOLEH yang indah itu SALING MEMAAFKAN”Salam aidilfitri maaf zahir dan batin”.

mysumber.com 

Saturday, July 26, 2014

Cerita Pasal Duit Raya Lagi

Saturday, July 26, 2014 14 Comments
Assalamualaikum

Bab duit nie memang suka nak cerita..hehehe...bukan sebab mata duitan..Ala...sape tak suka dengan duit..Apa korang buat bila 1st time menerima duit ni selain dari mengucap syukur..Of course la cium bau duit tu kan..Wehhh..Duit pun ada harumannya tau.Haruman tu tak boleh nak dibeli di mana-mana stokis atau kedai minyak wangi di serata asia..Memang special edition punya bau dia...Kalau ada wangian lain dari wangian duit,bagitau kat aku

Occay,ceritanya hari rabu lepas kot..Selesai bawak Nur awfiyah ke klinik,ada masa nak jenjalan lagi sebelum tepat pukul 12pm nak masuk kerja..Sempatlah en.husband buat penukaran duit raya kat RHB bank..Excited ko nak tukar ni..nak masuk dalam sampul siap-siap..Nak tag nama lagi siap-siap..takut pulak tertukar nilai wang yang nak bagi kat diorang-diorang tu,,

Nasib baik tak jadi berita sedih masa tu, sebab betul2 kena angka giliran husband,teller tu kata,duit rm1 dah habis...Nak nangis dah husband kata,Tapi rezeki bawak nur awfiyah,walau dia duduk dalam kereta dengan ummi dia,Teller sebelah tu kata,ada spare kat dia dalam 2,3 ratus lagi...Alhamdulillah...Dapat la tukar rm200 duit rm1 tu..
bak kata farah bubblys tu,bukan nak riak just nak show off je..hahaha..takdelah..saja nak cerita kat blog aku nie..Kan ke blog aku...

Selalunya setiap kali raya aku tukar duit Rm10,rm5 dan rm1 sahaja..Untuk sapa duit2 tu
Ok...saje nak bagitau korang nie..Untuk Rm10 tu aku bagi kat adik-adik aku yang bersekolah sahaja...Yang dah kerja memang tak dapek ler..Untuk Rm5 tu aku bagi kat anak saudara aku..Kalau dulu boleh la bagi not 10 tu..ni dah lebih dari sepuluh orang,mau bankrup makcik dia..Untuk Rm1 tu aku bagi kat sesiapa yang datang beraya kat rumah...ehehehe...ok kan..Takkan nak bagi duit syiling,kesian kat budak-budak..Budak sekarang dah pandai demand tau...hehe..tapi ikut kemampuan kita kan...

Dah siap-siap packing duit raya..Bab ni tiap-tiap tahun memang kerja aku...suka sesangat..Request ngan mak,jangan bagi sesiapa masukkan duit raya selain dari aku..hahaha..

Entry autopublish sebab nak berkemas-kemas rumah..Petang dah nak balik kota tinggi..Ada yang dah sampai kampung ke...



Friday, July 25, 2014

Episode Akhir Ramadhan Jangan Pergi

Friday, July 25, 2014 6 Comments
Assalamualaikum


Pastinya ramai yang menunggu episode last cerita nie kan..Kalau korang ikuti cerita nie dari awal,banyak pengajaran yang kita dapat dari cerita nie.Memang sakit hati dengan jalan cerita nie yang dikarang  begitu baik sekali.

Kita tengok,adakah farah dan johan akan kembali bersama semula selepas dugaan yang berat yang menimpa mereka.

Sedikit sinopsis tentang cerita nie

Farah berkahwin dengan Johan pada usia muda dan dikurniakan seorang anak lelaki, Aidil. Hubungan mereka renggang sejak Johan berkawan rapat dengan Nadia. Tambahan pula, ibu Johan Mariana tidak menyukai Farah kerana menganggap Farah tidak sepadan dengan anaknya.

Menjelang bulan  Ramadan, Farah terkejut apabila mendapat tahu Johan mahu melamar Nadia. Pada mulanya, Farah menyangka akan dimadukan, tetapi sebaliknya. Johan mahu menceraikannya. Farah sedar, mungkin ini balasannya kerana dia mengingkari ibunya Rohani. Rohani juga tidak merestui perkahwinan Farah dengan Johan kerana Johan biadap dengan orang tua.

Pada suatu hari, Johan mencuri kad ATM Farah selepas mengusir Farah dari rumahnya. Apakah yang akan terjadi kepada Farah? Berjayakah Nadia mendesak Farah supaya bercerai dengan Johan? Adakah Johan dan Farah akan bercerai juga? Nantikan jawapannya dalam drama tersebut.

Malam nie pukul 9 malam di tv3..insyallah


Zakat Dah Di bayar

Friday, July 25, 2014 7 Comments
Assalamualaikum

Jumpa korang lagi kan..Ada ke yang dah bercuti dari berblogging nie..Yelah,..membuat persiapan terakhir sebelum menjelangnya syawal...alhamdulillah...

Ada lagi yang belum bayar zakat?? Tahun nie agak lambat en.husband membayar zakat..Dan tahun nie jugak bertambahnya bayaran zakat..Selalunya en.husband akan bayar untuk 3 orang sahaja iaitu aku,dia dan MIL..Dan tahun nie bertambah lagi si awfiyah pulak...hehehe...

Selalunya awal-awal lagi en.husband dah bayar..Cuma tahun nie je bayar dah dekat nak penghujung ramadhan.Yelah..Masalah kesihatan awfiyah di bulan nie..Tapi alhamdulillah..dia dahpun sihat..barulah nampak senyuman dan gurauan budak montel tu..

Kalau tak,asyik nak merengek je ngan ummi dia..Susah hati la bila dia dok merengek tak tentu pasal..

Cerita malam tadi,sempat tukar sarung kusyen dan langsir..Masih lagi memakai sarung kusyen dan langsir tahun lepas..Memang setiap 2 tahun sekali aku akan tukar 2 benda nie..Nak tukar tiap-tiap tahun,,hadooiiii...memang tak lah kan..

Lain lah semua tu buat sendiri tanpa perlu upah..Ni pegang mesin jahit pun rasa menggigil...hahah...Upah aje dah mahal dari kain...Takpe...Janji orang yang beraya..betul tak.Penjimatan tu bagus dari pembaziran.Oklah..nak start settlekan kerja yag masih tertangguh..

Pattern Baju raya Pilihan Korang

Friday, July 25, 2014 10 Comments
Assalamualaikum

Ketinggalan zaman?? Biarlah...ikut keselesaan pemakai kan..Baju raya korang macam mana??saja je nak mengulas tentang baju raya trend sekarang nie..Mungkin aku ketinggalan zaman  atau tidak mengikut peredaran zaman,bila tak memiliki pattern terkini baju raya pattern sekarang nie.

Apa yang aku maksudkan tentang tu ek?? Korang tengok tak baju raya zaman sekarang nie,pelbagai jenis pattern yang aku rasa semakin hari semakin gah dengan labuci bagai..Kalau zaman aku,pattern baju tu,hanya pakai waktu bertunang je...Untuk hari raya,takdelah pakai jenis macam tu kan..
pinjam pakcik google..sangat meriah kan...anak-anak dara boleh la pakai...hehe

Aku lebih suka memakai jenis kain yang selesa dan menyerap peluh seperti kain cotton.agak-agak ketinggalan zaman tak..hehehe...mungkin aku tak pandai nak berfesyen macam orang lain kot..Sebab tu aku memilih untuk memakai pakaian macam tu.Lagipun aku tak berapa nak minat baju yang sarat dengan labuci dan kain lace tu..rasa tak selesa.Lagi pulak dah ada anak.,,Nak pakai yang jenis macam tu macam tak sesuai..mana nak dokong anak lagi kan...selagi kai ntu rasa selesa dan tak berat mata memandang oklah bagi aku..tak kisah la pulak kain jenis apa kan...
pinjam pakcik google jugak

Pattern macam nie boleh lg la diterima...

Tapi itu ikut citarasa masing-masing..aku cuma suarakan apa yang aku rasa je...Masa beli baju raya tu ari pun rasa bling-bling biji mata ni nak memilih...haha...last-last aku tanya tuan kedai tu baju kurung cotton terkini je..Lebih pada keselesaan kot..

Mood beraya dah sampai...dah takde hati nak bekerja..hahaa...esok dah chow balik kota tinggi..




                                

Kad raya dari Blogger

Friday, July 25, 2014 13 Comments
Assalamualaikum


Kad raya lagi dari blogger Dayang Deno,Engku Muzahiddin dan jugak zaza 

Dari blogger Mialiana,Azhafizah dan jugak Ummi

Alhamdulillah...dapat lagi kad raya dari blogger...Thanks sesangat kat korang yang sudi bagi kad raya kat aku...Appreciated sangat2...Cuma tak sempat nak membalas kad raya korang nie ye.Al-maklum la...baru keluar hospital..



Sayang korang ketat-ketat...Tahun depan insyallah,ada kad untuk korang..



Thursday, July 24, 2014

Duit Raya Pertama Nur Awifyah

Thursday, July 24, 2014 19 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah,rezeki nur awfiyah sebelum hari raya lagi,dah dapat duit raya..Bukan sahaja duit raya,kuih raya,minuman raya,semua dapat...

Masa kat Hospital hari tu,MAIJ (Majlis Agama Islam Johor) ada buat lawatan di wad kanak-kanak...Tak tau lah pulak wad2 lain dpat ke tak..


Ada jugak auntie2 ngan nenek kat situ yang bagi nur awfiyah duit raya,takpe...ummi tolong kumpulkan dulu,nanti lepas raya boleh la bukak buku simpanan untuk dia..Insyallah..

Tahun pertama beraya bersama anak...dah rasa seronok pulak..



Kerana Ubat Batuk!!

Thursday, July 24, 2014 9 Comments
Assalamualaikum

google
Hari rabu hari tu,aku amik mc ..sambung lagi cuti dari start jumaat awfiyah warded..Mungkin batuk tu berjangkit kat aku pulak..Ataupun sebab banyak sangat sedut gas nur awfiyah...Masa kat hospital tu,memang setiap 6 jam awfiyah diberikan gas untuk mengurangkan kadar kuman dalam paru-parunya..Penyakit ni akan hilang secara semula jadinya..kata doktor la..

Tapi peliknya masa pi klinik swasta,doktor kasi ubat batuk kat dia.Masuk hospital pulak,takde nya nak bagi ubat batuk.Doktor kata baby tak sesuai untuk makan ubat batuk nie.Patut ler anak aku ni tido memanjang...Huh!! taknak bagi lagi..Lebih bagus kalau anak batuk,bagi makan madu...Tu orang tua-tua kata occay..

google
Semalam pi klinik,dapat la ubat batuk,antibiotik dan jugak panadol...Balik terus makan..eh!!...hehehe..tak posa ea..pepagi dah muntah-muntah...hadoii..terlepas satu hari posa..

Rupanya..ubat batuk yang aku minum tu sangat-sangat la mengantuk..Nak tak nak tahan jugak sebab siapkan jaudah berbuka puasa...Masak simple yang mungkin je..Tomyam,sayur kangkung dan ikan goreng..

Lepas tidurkan awfiyah,ingatkan nak kemas2 rumah..tetapi mengantuk yang amat sangat sampai tidur pun cakap melalut-lalut dengan en.husband...hahaha...kelakar..tetiba cakap benda yang out of topic nie.
Terpinga-pinga pulak en.husband...

Sekarang nie pun masih terasa kesan dari ubat batuk tu..Hadoiii..Balik nie memang nak kena cari ubat cina jugak la..tu je yang mujarab...memang susah nak baik selagi makan ubat batuk tu..lagi perit tekak aku nie.

Entry Warm Up!!

Thursday, July 24, 2014 16 Comments
Assalamualaikum

Wah,...lagi 2 hari nak bercuti..Persiapan perayaan suam-suam kuku je dek sibuk melayan nur awfiyah.Alhamdulillah,hari selasa tuari nur awfiyah dah boleh dischaerged...
google

Risau jugak nur awfiyah masih lagi ditahan,yelah tak sanggup rasanya tengok dia kena cucuk selalu,kena buang kahak...Kalau korang ada baby yang pernah kena buang kahak,mesti kroang tak sanggup nak tengok masa tu kan..

Banyak entry yang tertangguh dek kerana tu,walaupun nur awfiyah tak sihat lagi sepenuhnya,aku terpaksa jugak ke office..Yelah,nak cuti raya lagi nanti..Tu pun cuti raya kena cut dengan boss...Ape daaaa...
Tapi oklah tu,tambah 2 hari lagi bercuti.

Semalam pulak ,aku mc sebab batuk-batuk...jangkit nur awfiyah ler tu..Dalam kepala nie macam nak sambung cuti je..hadoiii...Baru semalam sempat beli baju raya aku 2 helai..itupun yang biasa-biasa je..Niat hati nak pakai lip lap2 raya nanti..Al-maklum la,baju raya sekarang nie dah rupa orang nak bertunang gayanya dengan labuci bagai..eiii...not my taste!!..Biarlah aku pakai baju cotton biasa je...Dah ada anak nie,tak boleh nak cantik2..

oklah...till meet again..

Monday, July 21, 2014

Belum boleh balik

Monday, July 21, 2014 37 Comments

                                                                                Assalamualaikum
Sebelum tunggu waktu berbuka ni, ambil masa sikit ank up entry.takde cerita lain melainkan cerita nur awfiyah aku tu..jngan korang bosan da ler, tapi kalau korang bosan, tak dapek den nak nolong yerk.,

Emmmmm, harapkanlah dapat keluar hari ni, tapi hampa bila doktor kata tunggu satu hari lagi,
Tak sanggup dah nak tengok nur awfiyah asyik kena cucuk je, masuk nie dah 5 kali cucuk..sabtu lalu, nur awfiyah terpaksa masuk air, sebab dia kurang menyusu..kalau masa sihat, 3 aunz tu rileks je...sekarang ni nK habiskan 1 aunz pun payah sesangat,.dok paksa2 dia pun takut lain jadiknya, kahak kat tekak dia tu aku rasa makin banyak je.Nak je aku korek keluar, tak pulak dia muntah kan,,, kalau dia muntah ras lega sikit kan,,

Sedangkan kita orang tua ni, kalau batuk, rasa sakit je dada, inikan baby macam nur awfiyah ni.
Tapi hari ni gembira sikit tengok perubahan nur awfiyah, susu dah banyak sikit, Doktor pun dah stop bagi gas kat dia..oh ye, dia starrt diberi gas masa hari jumaat lagi, setiap 4 jam sekali, hari sabtu tu, dah kurang sikit la dari 4 jam ke 6 jam pulak,..Dan hari ni, dah tak guna gas, cuma masih lagi gunakan oxygen.

Ambil masa jugak nak tidurkan dia, memandangkan dia dah biasa dengan buai..



Saturday, July 19, 2014

Nur Awfiyah terpaksa ditahan!!

Saturday, July 19, 2014 28 Comments
                                                                             Assalamualaikum
Hari ni masih bermalam di hotel ni ke.? Hotel budget milik kerajaan ni, sungguh tak selesa bila kaum penjaga menjaga anak mereka yang sakit kan...hehehe.hotel budget yang aku maksudkan tu adalah Hospital...sungguh tak  lena nak tidur malam tadi..Nak je aku tidur kat sofa ni, tapi disebabkan nanti Nur Awfiyah berjaga, satu hal pulak nak kena bangun.Last2 terpaksalah tidur sekatil yang comel dengan dia.
Nur Awfiyah admitted petang semalam, sebab paru paru dijangkiti kuman..Patutlah sehari yang lepas, dengar pernafasan awfiyah.semalam pun aku halfday, bila akak ipar aku call semalam, katanya nafas nur awfiyah dah makin kuat dengarnya.
Cepat cepat call en.husband siap2 untuk ke hospital..taknak dah ke klinik swasta lagi sebab rabu lepas baru pergi.Biarlah doktor kerajaan check awfiyah secara details kan.
Masuk je bilik pendaftaran, awfiyah dah kena check, pembantu makmal tu kata suspek paru paru berair..Dalam hati Allah je tau, macam mana perasaan bila dengar nur awfiyah kena macam tu.Terus masuk dekat emergency room, lepas doktor periksa, nur awfiyah kena ambil darah.meraung sekuat hati la dia, lepas ambil darah, terus bawak pi xray dan masuk semula kat emergency room, doktor masuk gas..ala...macam orang kena semput tu..Doktor sahkan ada jangkita kuman pada paru paru awfiyah, walau pun tak banyak, tapi doktor bimbang sebab awfiyah kecil algi..terus admitted..
Harap awfiyah cepat sembuh sebelum syawal datang...amin..
Mata dah sembab sebab banyak sangat menangis...doakan saya sembuh ye aunty n uncle ..


Friday, July 18, 2014

Kewajipan Dan Kelebihan Zakat Fitrah

Friday, July 18, 2014 20 Comments
Assalamualaikum

Kewajipan menunaikan zakat fitrah dikenakan ke atas setiap orang yang dikira masih lagi mempunyai makanan yang mencukupi bagi dirinya dan tanggungannya di Aidilfitri.

Kewajipan kita menunaikan zakat fitrah dinyatakan oleh Saidina Umar RA berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :-


" Sesungguhnya Rasullullah SAW mewajibkan zakat fitrah daripada muslim, baik hamba atau merdeka, lelaki atau perempuan, iaitu sebanyak segantang kurma atau gandum " ( Hadis riwayat Bukhari dan Muslim ).

Dalam hadis yang lain diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ,dari Abu Said  Al-Khudry bermaksud :-

" Ketika Rasullullah SAW berada bersama kami, kami mengeluarkan zakat fitrah untuk setiap anak kecil, orang dewasa, merdeka atau hamba sebanyak segantang makanan samada berupa keju, kurma, gandum atau anggur kering. "

Terdapat beberapa kelebihan menunaikan Zakat Fitrah ni kalau korang nak tahu,Dalam pembacaan aku,kelebihan atau faedah zakat fitrah ini terbahagi kepada 4 sudut iaitu dari sudt rohani,ibadah,masyarakat dan ekonomi,

- Kelebihan Zakat Fitrah dari segi rohani,ia mampu untuk mendidik hati dan menjauhkan kita daripada bersifat keji seperti kedekut dan mementingkan diri sendiri.
     "sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Ibnu Abas bermaksud:"Diwajibkan Oleh Rasulullah SAE bahawa zakat fitrah membersihkan bagi orang yang berpuasa dan memberi makan bagi orang miskin"

- Kelebihan zakat  fitrah dari sudut ibadah pula ialah zakat fitrah boleh menampung ibadah puasa yang mungkin berkurangan disebabkan kelakuan kita ketika berpuasa dan juga boleh menyucikan orang-orang yang berpuasa dari sifat lagha dan bercakap kotor atau keji di bulan Ramadhan ini.

-Kelebihan zakat fitrah dari sudut masyarakat pula ialah memberi rasa kebersamaan orang yang berpuasa terhadap saudara-saudaranya yang fakir lagi miskin.Rasa kebersaman ini lahir apabila golongan yang fakir ini mampu menikmati kemeriahan hari raya bersama seperti saudara-saudara mereka yang lebih berkemampuan .Manakala golongan pembayar zakat dapat merasa ketenangan dan kegembiraan yang terpancar dari raut wajah golongan yang fakir ini.Ia juga dapat menyucikan masyarakat dari sifat-sifat tercela seperti hasad dengki,iri hati,dendam ,tamak, kedekut,ujub,riak dan takbur.

-Kelebihan zakat fitrah dari sudut ekonomi pula ialah apabila permintaan dalam pasaran meningkat,sudah tentu aktiviti ekonomi akan bertambah rancak dan ini sudah tentu mampu meningkat pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan terhadap negara khususnya.Disamping itu juga ia dapat membantu golongan fakir miskin memenuhi keperluan di Aidilfitri,para peniaga juga dapat kelebihan daripada kefarduan zakat fitrah ini.
Ekonomi negara islam sudah pasti akan berada di tahap yang baik dan dapat meneruskan momentum kenaikkannya sepanjang bulan ramadhan.
Tidak dapat dinafikan lagi bahawa zakat fitrah adalah antara unit terpenting dalam ekonomi islam uang mampu memberi banyak kelebihan kepada masyarakat dan negara khususnya dari sudut ekonomi selain merupakan terapi rohani dan jasmani kepada masyarakat sekaliannya.

sumber: sini

" Barang siapa menunaikan zakat fitrah sebelum solat hari raya maka zakat itu dterima dan barangsiapa yang membayar selepas solat, zakat itu sebagai sedekah biasa. " ( Hadis riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah) .


Eh..Lupa nak tanya en,hsuband samada dah bayar zakat atau belum..Dah nak beraya nie,kenalah tunaikan secepat mungkin kan..







Keep Pray For MH17

Friday, July 18, 2014 15 Comments
Assalamualaikum
Sumber :fb
Selamat Pagi,Di hari yang mulia ini,mendapat berita yang sangat menyedihkan bagi rakyat Malaysia.Pesawat MAS MH17 dilaporkan terhempas Di Ukraine berhampiran sempadan Russia.
Pesawat Itu dalam penerbangan dari Armsterdam ke Kuala Lumpur dengan membawa 280 penumpang dan 15 anak kapal.

Lokasi terakhir pesawat MH17
Lokasi  terakhir pesawat MH17 
sumber :sini
"Pesawat Boeing 777-200 Malaysia Airline Penerbangan MH17 berlepas dari Amsterdam pada 12.15 pagi (waktu Amsterdam) pada Khamis ke Kuala Lumpur itu dijadual tiba di Kuala Lumpur pada 6.10 pagi waktu Malaysia hari ini. - BERNAMA"

Memang amat menyedihkan bila berlakunya tragedi kedua dalam tahun ni..Moga Allah melindungi bumi kita dari segala macam bencana..amin

Sama-samalah kita mendoakan yang terbaik untuk pesawat MH17.Segala yang berlaku mungkin ada hikmahnya..Kepada Keluarga pesawat MH17,moga sentiasa tabah dalam menghadapi ujian ini..

Thursday, July 17, 2014

Kad Raya Dari Shida & Kak Suria Amanda

Thursday, July 17, 2014 15 Comments
Assalamualaikum

Nak up entry ni dari dua tiga hari lepas,tapi disebabkan banyak hal yang perlu di settlekan,terpaksalah tangguh dulu untuk up cerita nie.

Kad raya nie dah dari hari ahad kot sampai kat rumah..Ni pun baru lepas ambil gambar..hehehe...Yelah,entry tanpa gambar nie kurang sikit perhatian dari readers...Tapi kalau ada entry bergambar,mesti ramai suka...betul tak..

Oklah..tamo panjang ceritanya nie,takut korang bosan lak nak baca..

Kad raya kali ni datangnya dari  Blogger Shida dan juga Kak Suria Amanda
Meh scroll sikit blog diorang,
v
v
v
v
v

v
v
v
v
v
v
v
v
v

Korang boleh terjah ke blog mereka ye nanti..Untuk tahun nie macam tak sempat je nak membalas kad raya semua orang,apatah lagi nak membeli kad raya untuk korang ..Insyallah tahun depan,aku akan balas kad 2 raya korang tu ea...Cuma ada dua tiga orang je kenalan yang dapat terima kad raya dari aku.Especially ibu angkat aku tu..hehehe

By the way,thanks kat diorang kerana sudi memberi kad raya pada aku,,Kalau tak sempat tahun ni,insyallah tahun depan aku akan kirimkan kad raya ye..Maaf seribu kali maaf..Memang takde kesempatan untuk membuatnya...



Apa akan terjadi Jika??

Thursday, July 17, 2014 17 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...dah nak hampir sebulan jugak kan kita berpuasa,tinggal minggu depan je kita berpuasa kan..
Macam mana persiapan raya korang...Alhamdulillah,kita bersederhana ye dalam menyambut perayaan Aidilfitri nanti..

Meh sini aku nak cerita kejadian yang berlaku pagi tadi,semasa dalam perjalanan ke tempat kerja..Dalam hati ni berdebar-debar,takut,semuanya ada...Macam-macam dok fikir apa akan terjadi jika benda tu berlaku tepat kena kat aku..

Subhanallah,Allah sentiasa akan menguji umatnya didalam saat-saat yang paling genting.Makcik aku selalu pesan,kalau bawak kenderaan tu,selain membaca doa naik kenderaan,bacalah surah an-nas tanpa henti.Insyallah,Allah akan selamatkan kita dari segala kejadian yang tidak diigini.

Masa nak pi kerja tadi,hujan lebat beserta dengan angin yang kuat,itu betul betul menakutkan aku,Perjalanan aku pulak melalui jalan yang dipenuhi pokok-pokok tepi jalan yang boleh dikatakan dah tua kerana banyak ranting-ranting dari pokok tu dah patah.Mulut nie tak henti-henti baca surah...

Tetiba ranting pokok tu jatuh betul-betul depan kereta,tapi nasib baik,ranting tu dah rapuh,jadi bila kena kereta ,ranting tu patah la...ngeri rasanya..Kalau la ranting tu keras atau jatuh betul-betul kena cermin..Aku tak taulah apa yang jadi pada aku.Dan nasib baik jugak aku takcepat  gelabah bawak kereta masa tu..Kalau aku jenis yang cepat menggelabah,mesti aku tak dapat nak kawal kereta .Tapi tu semua kerja Allah swt.Kalau dia nak mengkehendakki sesuatu terjadi,semua tu pasti akan  berlaku kan..bukanlah niat aku nak cakap besar..

Fuhhh...rasa baru sekarang jantung nie kembali normal...sampai juga di tempat kerja dengan keadaan yang selamat..alhamdulillah..

jumpa korang sat lagi na...nak sambung buat kerja nie pulak...


Wednesday, July 16, 2014

Nur Awifyah Demam lagi

Wednesday, July 16, 2014 13 Comments
Assalamualaikum

Masuk halfday hari nie..Bawa Nur awfiyah pi klinik..Dari semalam aku bercuti sebab nak jaga sendiri anak yang demam tu..Masa hari selasa tu ari,tanda-tanda demam tu dah ada..Asyik merengek je.Hidung pun dah sumbat,ada jugaklah batuk-batuk,Mybe kahak banyak kot..Terus bagi ubat demam.Takut terus melarat..Masalahnya malam je mulalah demamnya agak panas...Dah risau tahap gaban jugak la...Petang semalam ada tanda-tanda kebah.

Tapi bila pukul 2 pagi,aku terjaga sebab dia dah mula nangis-nangis.Suara awfiyah pun dah agak serak-serak...Hadoii...Hari nie.pepagi lagi dah pi klinik..Ummi dia terpaksa masuk half day hari nie..Kalau ikutkan nak je sambung cuti...Pi klinik dr.Bakuni..handsome orangnya..Muka macam pelakon..ala...sape ntah namanya..Yang aku tau anak Uji rashid tu..lupa pulak namanya...Ok..abaikan..Check demam,dah naik 37..Fuhh...panas tu...Dr.bagi ubat demam,selsema dan batuk..

Balik dari Klinik,ummi dan babah sempat pi pejabat pos dan jugak tukar duit raya..Orang kat dalam bank tu boleh tahan ramainya..Ummi dia of course la duduk dalam kereta je..Malas nak keluar...Lagipun Nur awfiyah tak sihat..Nak pi tempat tu,ramai orang,takut dia tak selesa...Sudahnya dia tidur je dalam kereta..

Hari ni baru dapat update entry..Memang banyak cerita nak dikongsikan,tapi disebabkan kena dahulukan family dalam segala hal,terpaksalah ditunda.,.

Thanks korang yang sudi menyinggah di blog nie semasa ketiadaan entry-entry baru dan juga tuan blognya..

Sempat jap lagi nak blogwalking...Nak settlekan dulu,kerja-kerja yang tertangguh..



Monday, July 14, 2014

Sampul Duit Raya Dari Public Bank

Monday, July 14, 2014 33 Comments
Assalamualaikum

Memang tiap-tiap tahun akan dapat sampul duit raya nie dari Public bank..Save sikit,tak payah nak beli bebanyak tahun nie..Al-maklum la..makin lama makin bertambah isi keluarga...hehehe

Tahun lepas warna agak kureng sikit la..Tapi untuk tahun nie aku suka sebab warna soft blue gitu..
Dapat 3 pack je..tak de lebih-lebihnya...Tahun lepas dapat ler lebih sikit..Tahun ni mybe diorang off Budget kot..

Alhamdulillah..orang dah bagi kan..terima je dengan seikhlas hati..cewahhh...

Kalau tahun lepas aku ada buat special edition kad raya dan sampul duit raya..tapi tahun nie takdelah nampaknya..tak menyempat nak buat semua tu...Lagipun Off budget...mybe next year aku akan buat kad raya..Tengok macam manalah kan..

Rasanya banyak lagi sampul duit raya yang masih tak digunakan kat rumah tu..So,tak payahlah nak membeli..Nanti pi shopping,dapat lagi sampul duit raya kan...

Menghitung masa nak balik je ni..lambat pulak jam ni bergerak kan....oklah..see u tomorrow..ada cerita lagi aku update ye..

CPU Rosak!!

Monday, July 14, 2014 21 Comments
Assalamualaikum

Pepagi isnin dah membusykan diri dengan kerja-kerja yang tertangguh..Dek kerana Boss tak datang kerja berhari-hari,kenalah bertangguh kerja-kerja tu..Apa taknya ,tinggal approval dari dia je untuk siapkan dokumen dan terus di Bindingkan..Dan bagi kat customer..Lepas tu baru lah boleh sambung nyanyi lagu raya..hehehe..

Kalau aku bagitau korang windows apa yang aku pakai dan berapa MB ram yang aku guna,mesti korang gelakkan aku..Sejak masuk department baru nie,AKu menggunakan PC yang menggunakan Windows XP..Kesiankan..Ram pulak tak sampai 1gb..Alahaiii..lagi kesian..Sebab tu banyak benda aku tak boleh nak kongsikan kat korang..Nak printscreen,lepas tu paste kat paint pun menjadi masalah  sebab windows xp nie menggunakan Paint yang jenis berabad lama tuh..Acane tu..Lepas tu kalau banyak dokumen yang aku bukak,confirm hang bagai nak rak...

Berserabut segala bagai wayar kat bawah nie...Dapat ler rileks kejap,sesambil layan pewsbuk...hehehe

Pagi tadi baru sibuk nak tambah Ram untuk computer aku ni..Tapi yang sedihnya masih lagi menggunakan windows xp..Lantak la...janji aku boleh buat kerja dan berblog..hahaha...

Tetiba,CPU aku tak boleh nak hidup..Hamekkk Ko!! baru lah kelam kelibut nak betulkan..ala...Takat HR je datang betulkan CPU aku ni..Kat Company aku bekerja nie takdenya department IT...Kalau ada masalah ape2,cuma panggil orang luar je..Godek punya godek,rupanya wayar besar PC aku ni yang dah rosak..
Jadi cuma tukar tu jerlah...

La nie,update ler satu dua entry untuk tatapan rakan-rakan yang sudi nak menyinggah...
Baru ingat nak join segmen kad raya blogger..tapi kerja banyak tergendala,.So,settlekan kerja dulu mana yang patut,senang sikit baru sambung blogwalking...



Saturday, July 12, 2014

Teknik Urutan dan Sentuhan Kaedah Johnson's Baby

Saturday, July 12, 2014 16 Comments
Assalamualaikum

Lebih banyak perlu belajar untuk melihat perkembangan Nur awfiyah agar membesar seperti bayi dan kanak-kanak yang dilahirkan cukup bulan..Memang kalau ikutkan pengalaman-pengalaman ibu-ibu yang ada bayi pramatang nie,boleh dikatakan pembesaran bagi bayi pramatang nie lambat sikit.

Aku sedar pun masa pi checkup hari tu,bila Nurse tanya apa yang Nur awfiyah boleh lakukan setakat nie.Aku cuma cakap la tindak balas dia apabila bercakap ngan dia..Bila tanya mengiring sudah atau belum,of course la aku cakap belum.Sebab belum ada tanda-tanda Nur awfiyah nak mengiring pun..
Nurse tu bagitahu aku,kalau bayi pramatang nie memang lambat sikit la perkembangannya..Ada teknik-teknik yang dia suruh aku buat iaitu meniarapkan dia dan dudukkan dia dan akhir sekali urutan..
Memang lah setiap kali lepas mandikan dia,aku selalu urut nur awfiyah..Tapi mungkin tak delah menggunakan teknik yang disarankan..Dari situ aku google teknik-teknik urutan untuk bayi ni
Terbaca dalam satu blog tentang Teknik urutan dan sentuhan menggunakan kaedah Johnson's Baby.

Muka
Muka bayi mungkin penuh dengan berbagai jenis ketegangan akibat perbuatan menghisap, tumbuh gigi, menangis atau sebarang perkara yang berlaku di sekelilingnya setiap hari. Gunakan ibu jari anda dan buatkan isyarat senyuman pada bahagian atas bibirnya, kemudian di bawah bibir bayi. Ulang tiga kali.
Langkah 1 urutan bayi

Dada
Dengan menggunakan kedua-dua tangan yang diletakkan di tengah dada bayi, tolak keluar ke arah tepi dan mengikut susunan tulang rusuk. Gerakannya seolah-olah anda meratakan muka surat sebuah buku. Tanpa beralih tangan daripada badan bayi, gerakkan tangan di sekeliling mengikut bentuk rajah hati sehingga sampai bahagian tengah.
Tangan
a) Picit dan putar
Pegang tangan bayi sampai bahagian bahunya dengan kedua belah tangan. (seperti memegang pemukul besbol). Kemudian usaplah lengan dengan bergerak ke atas dari bahu membawa ke arah pergelangan tangan dan rentak diselang-selikan. Pada masa yang sama picit dengan lembut.
KAKI
a) Picit dan putar
Pegang kaki bayi seolah-olah anda sedang memegang pemukul besbol. Kemudian pusingkan dengan kedua belah tangan bergerak ke arah bertentangan dan pada masa yang sama, memicit dengan lembut.
b) Menggulung 
Dengan memegang kedua-dua kaki, buat gerakan seperti menggulung dari lutut ke buku lali.


Perut
Mengurut pada bahagian perut akan meredakan sistem usus bayi membolehkannya membuang angin serta melegakan sembelit. Gerakan ini harus berakhir pada bahagian bawah sebelah kiri perut bayi (bahagian kanan anda apabila berdepan dengan bayi). Pada bahagian ini kebanyakannya terletak usus pembuangan bayi. Tujuannya adalah bagi menggerak semuanya ke arah usus.
a) Roda air
Menggunakan hujung tangan, lakukan gerakan mendayung pada perut bayi, berselang seli tangan, seolah-olah anda sedang menyodok pasir ke arah diri sendiri.
b) Matahari Bulan
Buatkan gerakan ala bulan sabit songsang dengan tangan kanan anda, dari kiri ke kanan. Kemudian buat gerakan bulatan penuh hala mengikut pusingan jam dengan tangan kanan. Ketika tangan kanan anda bergerak di atas, tangan kiri anda di bawah, lakukan satu pusingan bulatan mengikut hala songsang jam dengan tangan kanan anda.
c) Berjalan
Menggunakan hujung jari, buat gerakan berjalan di atas perut bayi anda dari kiri ke kanan. Anda mungkin terasa gelembung udara bergerak-gerak di bawah jari anda.
d) I love you
I – Buatkan gerakan huruf ‘I’ ke bawah menggunakan tangan kanan pada bahagian kiri perut bayi.
Love – Buat bentuk ‘L’ terbalik dari arah kiri ke kanan.
U – Kemudian buatkan bentuk ‘U’ terbalik dari kiri ke kanan.
Ketika membuat gerakan ini, sebut ‘I love you’ dalam nada suara penyayang. Bayi anda pasti sukakannya.




Bahagian Belakang
a) Berulang Alik
Letak bayi dalam keadaan tertiarap dengan kepalanya ke sisi. Mulakan dengan bahagian atas belakang, bersudut tegak pada tulang belakang. Gerakkan tangan anda dari depan ke belakang, pada arah bertentangan, membawa ke bahagian punggung, kemudian naik ke bahu.
Pada penghujung setiap urutan bayi, pakaikan semula baju. Bayi anda sudah tenang kini dan bersedia untuk tidur.Urutan bayi ini lebih daripada sekadar menenangkan bayi, malah ia merupakan medium untuk membina hubungan spiritual dan emosi yang mendalam bagi manfaat seisi keluarga.
Sentuhan mampu membentuk daya intelektual dan kemahiran motor bayi selain membantu mengawal suhu badan bayi, denyutan nadi dan cara tidur-bangun anak/sleep-wake patterns.
Jadi, luangkan sedikit masa untuk berikan urutan dan sentuhan kepada bayi bagi mengukuhkan lagi hubungan dan trust-bonding bersama bayi anda.


itulah info yang aku baca di blog..insyallah,nanti boleh la try buat kat nur awfiyah pulak menggunakan minyak baby johnson's tu kan..

sumber: sini,
credit picture: sini

Friday, July 11, 2014

Lagu Raya Dah Berkumandang

Friday, July 11, 2014 21 Comments
Assalamualaikum

Dah pun 10 hari berlalunya Ramadhan kan..Pejam celik pejam celik lagi 2 minggu lebih sikit je dah nak raya..Sebut pasal raya nie,memanglah bersemangat..Semangat nak buat segala persiapan bagai.Baik dari segi baju raya,langsih raya,kuih raya..Semua sekali la..Ada jugak yang tukar segala bagai bila nak beraya nie...Opppsss...Kena bersederhana ye...Jangan terlalu sangat...hehehe...sebagai peringatan untuk diri sendiri je..
gambar :google..(haruslah ada gambar dalam setiap entry..baru syok nak baca..betul tak)

Setakat ni pun,aku bersederhana sahaja...Cukupla untuk Nur awfiyah..Zaman kegemilangan beraya sakan dah habis bila kita dah berusia nie..Berusia ke?hehehe...Dah jadi ummi ngan babah ni,kira dah tua la kan..

Ni...satu lagi nak bagitahu kat korang...Special punya...Benda nie havoc sebelum masuk syawal je..Bila dah masuk syawal,memang dah tak heran dah pasal benda tu..
Apa benda tu yerk??? ala...tak suprise sebab tajuk je dah tau benda apa tu..banyak sangat benda nak letak..hehehe...

Of Course la LAGU RAYA..Lagu raya nie kita nak dengar masa bulan puasa je..Bila dah masuk raya,memang dah takde makna dah nak dengar lagi...Dah selamat pun beraya kan..

Nostalgia lagu raya nie banyak...Korang prefer lagu-lagu raya zaman dolu-dolu ke atau yang sekarang nie...Jawapan aku,aku lebih suka lagu raya zaman dolu-dolu...Dan yang paling aku suka bila dengar lagu raya nie adalah 3-4 buah lagu..
Tapi lagu yang evergreen sangat-sangat bagi aku adalah lagi nie..


Satu Hari Di Hari raya-M.Nasir
Suasana Riang Di Hari Raya-Junainah
Ku Pohon Restu Ayah Bonda-Mamat
Bila takbir bergema-Rafeah Buang
Dari Jauh Ku pohon Maaf-sudirman
Selamat Hari raya-saloma
Raya-Jalil Hamid
Kepulangan yang Dinanti-Aman Shah

Banyak lagi la yang ada kat dalam playlist aku nie..Memang dalam minggu ni,department ni dah meriah dengan lagu-lagu raya..Semangat betul diorang nie..

Cuma belum buat Deko-deko raya je lagi ni..selalunya dah buat persiapan dah...






Nur Awfiyah kurang Sihat

Friday, July 11, 2014 18 Comments
Assalamualaikum


Hai korang,bila anak tak sihat ni,perasaan nak tinggalkan anak kat rumah pengasuh memang rasa berat je..Rasa nak cuti pulak hari nie,Tapi bila kenangkan pengasuh kata ok jerk,maka aku pun keje lah hari ni.

Nur Awfiyah dah menunjukkan tanda-tanda kurang sihat sejak semalam lagi..Mybe sebab kesan injection pada hari rabu tu..Aku ada ceritakan kat entry ni.Bawa Nur Awfiyah Untuk Monthly Checkup.

Semalam pun seharian dia merengek,bila rasa kurang sihat,cepat-cepat akak ipar bagi dia ubat demam.iUbat demam tu memang aku dah bekalkan,.Yelah takut melarat pulak..Tapi tak pun diberitahu pasal tu masa aku kerja semalam..Dia kata taknak aku risau sangat.Nur awfiyah pun demam taklah teruk sangat..Tetapi sebagai ibu,kerisauan tu tetap ada..

Masa Injection DTP yang pertama Nur awfiyah ok jer..Bila semalam siang dia kurang tidur,balik rumah lepas susukan dia,terus aku masuk buai...Tidur sampai ke malam..Sempat kejutkan dia sebab nak bagi ubat..Aku pakaikan dia Baju yang berlubang-lubang..Orang kata kalau anak demam,jangan pakaikan baju..sebaliknya pakaikan baju yang berlubang lubang..Dalam pada tu,sempat la aku google petua untuk anak demam..Meh aku share sikit pasal petua tu ye

  • Jika anak anda demam; pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. 

  • Jika anak selsema ; tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun, ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku, anak mudah berkahak sehingga sesak nafas.

  •  Jika anak batuk ; tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak & tapak kaki dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. Tepuk-tepuk (tepuk lohong) juga belakang anak supaya kahaknya mudah longgar dan jatuh ke perut keluar bersama najis.

  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.

  •  Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tangan, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.
sumber :sini

Aku harap petua nie boleh la menolong kaum-kaum ibu bila anak korang kena demam...Risau ooo kalau anak demam nie..Alhamdulillah..pagi tadi nur awfiyah bangun dengan senyuman..dah boleh bergurau macam selalu..Kalau tak memang merengek je lah kerjanya..Tapi bekalan ubat tetap dibawa,sebab risau demamnya tu on/off pulak..

Thursday, July 10, 2014

Bawa Nur Awfiyah Untuk Monthly Checkup

Thursday, July 10, 2014 25 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..Nur awfiyah dah pun mendapatkan injection untuk dos ke dua.Semalam ada entry untuk Wordless Wednesday aku ambil cuti Halfday
Boleh tengok kat link nie >> WW:Half Day
source:google

Semalam aku halfday sebab bawak Nur awfiyah pergi monthly checkup..Dah timbang berat badan dia,,Alhamdulillah..Perkembangan yang baik.Cuma Nur awfiyah lambat untuk mengerengkan badannya disaat usianya hampir mencecah 3 bulan.Tapi normal bagi bayi pramatang nie..Memang lambat sikit..Tapi takpelah..Janji dia sihat..Berat Badannya sekarang nie dahpun 4.7 kg..Bertambah Montel anak Ummi kan.

Untuk Nur awfiyah dan bayi-bayi yang lain perlu untuk mengambil suntikan nie untuk mencegah penyakit.
Tak boleh nak ambil mudah Imunisasi Anak-anak nie.Tak boleh jugak nak skip dari mengambil imunisasi sebab takut lah pelbagai penyakit terkena pada bayi nie.

Imunisasi nie merupakan satu proses memberi vaksin kepada bayi yang baru dilahirkan bertujuan  untuk mencegah penyakit.Vaksin pulak adalah virus atau bakteria yang mati atau dilemahkan.Imunisasi nie boleh diberikan secara suntikan melalui otot di bawah kulit atau mulut.Kesan sampingannya pulak,vaksinisai adalah perkara biasa dan pada kebiasaannya adalah ringan dan tidaklah membahayakan..So..parents jangan risau yek..Setakat nie Nur awfiyah ok je..Cuma badan dia dedor jelah...Cepat-cepat bagi ubat demam..Takut la kan melarat.

Kita tengok pulak vaksin yang perlu diambil oleh bayi mengikut saranan Kementerian Kesihatan Malaysia:-

  • BCG - dos pertama ketika lahir.
  • Hepatitis B - dos pertama ketika lahir, dos kedua selepas sebulan dan dos ketiga selepas 5 bulan.
  • DTP - dos pertama selepas 2 bulan, dos kedua selepas 3 bulan dan dos ketiga selepas 5 bulan.
  • Polio (OPV) - dos pertama selepas 2 bulan, dos kedua selepas 3 bulan dan dos ketiga selepas 5 bulan.
  • Hib - dos pertama selepas 2 bulan, dos kedua selepas 3 bulan dan dos ketiga selepas 5 bulan.
  • Measles-mump-rubella - dos pertama selepas 12 bulan, dos kedua selepas 6 tahun.

Sumber: sini

Penyakit Yang Dapat Dielakkan Dengan Vaksin

1. Tuberculois (TB) - Penyakit merebak melalui udara seperti bersin, batuk dan pernafasan. Ia menyebabkan masalah pada paru-paru dan mungkin juga memberi kesan pada tulang dan meningitis otak.

2. Hepatitis B - Penyakit ini merebak daripada darah atau cecair badan lain seperti air liur dan air kencing. Ia menyebabkan kerosakan hati dalam jangka panjang boleh menjadi kanser.

3. Diphteria - Memberi kesan kepada sistem pernafasan disebabkan bacterium yang merebak melalui batuk dan bersin. Ia akan menghasilkan toksin yang menyebabkan komplikasi terhadap kegagalan jantung dan paralysis.

4. Tetanus (Kancing Gigi) - Bakteria yang masuk ke badan akibat luka dalam, gigitan binatang, efeksi telinga, gigi dan tali pusat bayi atau calar yang kecil. Ia juga dikenali sebagai kancing gigi kerana gusi akan terkancing dan perlu rawatan di hospital. Jika tidak dirawat boleh menyebabkan kematian.

5. Pertussis (Batuk Kokol) - Bakteria mudah merebak melalui sentuhan, batuk dan bersin. Boleh menyebabkan keradangan pada paru-paru.

6. Polio - Disebabkan oleh virus polio yang boleh merebak daripada mereka yang menghidapnya atau melalui makanan dan minuman yang tercemar. Ia boleh menyebabkan sakit otot dan lumpuh.

7. Penyakit Haemophilus Influenza Jenis B (Hib) - Disebabkan bakteria dipindahkan melalui udara. Jika paru-paru atau saluran darah tercemar, ia akan menyebabkan keradangan pada otak (meningitis).

8. Campak - Disebabkan oleh virus yng disebarkan melalui pernafasan, batuk atau bersin. Menyebabkan keradangan paru-paru dan otak. Wanita mengandung juga perlu berhati-hati dengan penyakit ini kerana boleh menyebabkan keguguran atau kelahiran pramatang.

9. Mumps (Beguk) - Disebabkan oleh virus dari keluarga virus paramyxo. Mudah tersebar melalui udara. Boleh menyebabkan keradangan otok, pekak dan kematian.

10. Rubella (German Measles) - Merebak melalui udara sama ada batuk, bersin atau pernafasan. Wanita mengandung juga perlu berhati-hati dengan penyakit ini kerana boleh menyebabkan komplikasi ketika mengandung.

Kesan Sampingan Dan Keselamatan Vaksin

Semua vaksin yang diberikan adalah selamat dan berkesan selaras dengan cadangan Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO). Kesan sampingan adalah ringan mempunyai batasannya sendiri. Ini termasuk demam, bengkak ringan dan sakit pada tempat yang disuntik. Jika ini berlaku, sila beri ubat (paracetamol).

Kesan sampingan yang serius adalah jarang berlaku. Segeralah berjumpa dengan doktor, jika berlaku keadaan ini:
  • Menangis berterusan, mengantuk, pucat dan berlaku otot kecutan otot dalam tempoh 48 jam selepas suntikan.
  • Berlaku ruam panas, kesukaran bernafas dan mengantuk yang serius.

1. Penjagaan Berikut Perlulah Diberi Perhatian:

  • Kesakitan yang sedikit tanpa demam bukan merupakan tanda imunisasi.
  • Reaksi yang sedikit selepas mengambil telur bukan merupakan tanda suntikan campak.
  • Walau bagaimanapun, jika bayi anda mempunyai kesakitan yang teruk dengan suhu badan yang melebihi 38 darjah celsius, imunisasi akan ditangguhkan sehingga bayi sihat.
  • Jika bayi mempunyai lebam yang jarang berlaku, suntikan akan menyebabkan pendarahan pada otot.

2. Situasi Dan Tanda-TandaBerikut Jarang Berlaku Semasa Imunisasi :

  • Vaksin hidup (OPV, MMR adalah kontra indikasi untuk bayi-bayi yang mempunyai daya tahan tubuh yang lemah disebabkan oleh penyakit serius atau penggunaan ubat-ubat tertentu (penggunaan steroid jangka panjang, rawatan kanser). Bagaimanapun apabila bayi telah sihat, imunisasi boleh diberikan.
  • Kanak-kanak yang telah dikenal pasti alah terhadap pemberian imunisasi yang lalu (anaphylaxis).

Tip Imunisasi

  • Pencegahan penyakit melalui imunisasi jauh lebih baik daripada rawatan, jika penyakit itu berlaku. Pastikan bayi mendapat imunisasi yang lengkap mengikut jadual imunisasi yang lengkap mengikut jadual imunisasi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
  • Vaksin adalah berkesan dan kesan sampingan yang dialami adalah perkara biasa dan tidak serius.
  • Sila berjumpa doktor, jika bimbang mengenai tanda-tanda kontra indikasi pada bayi selepas imunisasi.

Wednesday, July 09, 2014

Tuesday, July 08, 2014

Kad Raya Pertama Dari Blogger Pada Tahun Ini

Tuesday, July 08, 2014 24 Comments
Assalamualaikum

Hamboiii...Kemain panjang lagi tajuk entry aku ni ek!! layan kan je lah ye...Suka hati ler nak letak tajuk panjang berjela...Belum satu muka surat pun.

Hoyehhh!!! i is suke sangat-sangat sebab pada hari ahad yang lalu..Eh..jap-jap...ahad yang lalu baru buat entry hari nie ker...Ko Mampu!!

Meh aku nak cerita nie,aku dapat  kad raya pertama tahun nie dari blogger Khaty ...Thanks kak...
Alhamdulillah...sudi jugak bagi aku kad raya..Bagi aku bermakna sangat tau dapat kad raya dari rakan-rakan blogger...

Thanks pada kak khaty for this lovely kad raya...cewah...omputeh gitu..
Jom terjah blog kak Khaty ni


Lepas nie agak-agak ada lagi tak sudi memberi..kita tunggu je la yer,

Tak Seperti Yang Di sangka

Tuesday, July 08, 2014 31 Comments
Assalamualaikum

Meh sini aku cerita sikit kat korang tentang apa yang aku beli kat bazar dan hasil dari pembelian itu..
Semuanya gara-gara terliur kat blog zaza tuari.Boleh baca entry zaza kat sini



.Teringin la kononnya nak cari benda tu kat bazar..Benda apa tu...Ni lah  benda nya .Kuih koci idaman kalbu..Memang dah terasa kat tekak nie nak makan.Dalam kepala otak nie,dah terfikir nak cari yang sedap-sedap..Nasib baiklah tak boleh nak try satu..Kalau tak takdelah dapat yang hampeh macam nie.Nasib baiklah beli singgit je..Tu pun last-last humban dalam tong sampah.


Kuih koci yang aku beli tu,beginilah hasilnya.Dengan lembik berair,inti kelapa tak berasa dan keras semacam je..Buatkan selera aku terbantut..Bukan nak pakat terliur kan korang..Ni entry sakit hati aku yang entah ke berapa kali agaknya.Korang mesti cakap,nak puas hati buat sendiri..Kalau ler aku nie ada masa dan pandai buat semua nie,takde lah aku terkial-kial berjalan kat bazar petang-petang nie.Bagi aku,biarlah apa yang dijual tu berdasarkan kepada kebersihan dan kepuashatian,Bukan sekadar nak mengaut keuntungan semata-mata...
Macam manalah si Azwan ali tak membebel pasal berniaga sampah..Yelah kekadang tu betul cakap dia.Kita bukan dapat makanan tu percuma,berbayar apa.so bila berbayar,kenalah puas hati..

Jadi aku mohoh kepada peniaga-peniaga kat bazar tu,jangan lah tangkap muat je untuk berniaga..Ikhlaskan diri dalam berniaga.Nak untung biarlah dengan cara yang betul.kalau dah 10 orang yang memaki hamun peniaga seperti ni,tak kemana mereka ni kat Dunia nie.

So please be aware...Takkanlah hanya kerana barang semua naik,quality makanan semakin menurun...Fikir-fikirkanlah..



Monday, July 07, 2014

Tiada lagi Jam penggera

Monday, July 07, 2014 36 Comments
Assalamualaikum

Selamat pagi isnin korang..Dah seminggu kita berpuasa kan..alhamdulillah..Nih aku nak story sikit pasal jam penggera atau korang panggil alarm..hehehe
Betul la kata orang,(bukan aku yang kata tau)bila dah ada anak nie,dah tak perlu nak pasang alam bagai nak rak untuk bangun pagi..secara automatik anak akan kejutkan kita bila bila masa sahaja.

Macam tu jugak nur awfiyah nie,hari-hari kejutkan ummi dia untuk bersahur.Alhamdulillah,tak pernah lagi terlepas lagi waktu bersahur..Seperti biasa setiap pagi Nur Awfiyah akan bangun pada pukul 4 pagi.Dia bangun pun sebab nak susu..Selalunya dia akan bangun 2 kali setiap malam untuk susu..Gigih ummi dia nie bangun.Kekadang tu pepagi buta dah ajak  ummi dia berbual..Terpaksa la ummi layankan je nak oiii!Bila dah puas berbual,dan minum susu,mulalah merengek nak tidur..Tidur pasti ada buaian..Ada petua tak nak suruh anak tido tanpa buai..heehe..Bila Nur awfiyah dan tidur,barulah ummi dia bersilat kat dapur lepas bersahur tu..Nasib baik masa kami bersahur dia tak merengek..Dok dengar dia menjerit je lah..Takde orang nak mengagah dia...

Bila dah ada anak nie,semua kerja kena buat dengan pantas.Waktu dia tidur tu lah waktu untuk kita mengemas itu ini,memasak dan buat lain-lain kerja.Satgi kalau dia dah bangun,memang tak menyempatnya nak buat tu semua..Dok melayan dia jer.

Sesambil taip entry pun boleh jugak jaga dia..

Oklah sambung nanti...tepek gambar satu Nur awfiyah yang sibuk nak berbual..

Follow Us @aida_yusof81