32
Assalamualaikum

Resepi Serawa  Pulut Durian
sumber gambar : sini

Musim durian di mana-mana sekarang nie.Ingat lagi lagu Mr.OS tu tak...Oh doyan,tu...heehe....cer google lagu tu kalau nak dengar..So bila dah tetiba musim doyan nie,Keluarlah segala jenis resepi tentang Doyan ye..Doyan crepe,pulut Doyan..Dan yang nie..Serawa Pulut Doyan..hehe
Tetiba entry pasal resepi hari nie..hehe...Sebenarnya dah lama teringin nak buat Serawa Pulut Durian nie.Tapi masa sangat terbatas dengan adanya baby.Tapi lagi,nak jugak buat weekend nie.Punca aku nak buat adalah officemate ada bawak serawa durian,Dapat rasa sikit je sebab kongsi-kongsikan...
Tak boleh nak bedal sorang..Sebenarnya durian ni kalau makan gitu agak kureng sikit.Tapi bila dah buat serawa,memang tak boleh nak control tahap pemakanan aku.

Blogwalking tadi kat blog Yumida,pun dia tunjuk Durian jugak..So,semangat berkobar-kobar nak buat Serawa Durian tu makin menebal..pehlesss la...mengidam tak menghengat!!

Saja aku nak kongsikan resepi yang aku ambil dari blogger masakan untuk aku abadikan kat blog ni..Cara ni memudahkan aku untuk buat resepi tu.So,tak payah ler dok menggoogle blog lain...hehehe..blog sendiri dah ada...Khennn!!!

Bukan niat aku nak bagi korang terliur,tapi bila ada resepi,mestilah tunjuk makanan yang kena mengena dengan resepi tu khen!!!

Dah...dah..jangan melalut..meh la aku kongsikan resepi yang mudah untuk buat Serawa pulut Durian nie..

Bahan-bahan (Kuah)
 10 ulas Durian(ikut korang ler nak banyak mana)
 1 ketul gula melaka
4 sudu besar gula merah(kalau aku buat dlu,letak je gula merah)
1/4 cawan gula pasir(kalau taknak manis sangat,boleh kurangkan sikit gula tu ye)
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
2 cawan santan pekat(ni pun ikut korang nak pekat atau tak)

Cara-caranya nak buat kuah nie

Masukkan durian dalam periuk.Tak perlu korang leraikan isi dan biji ye
Masukkan 1 cawan santan,gula kabung,gula merah,gula pasir dan daun pandan.
Masak dengan api yang perlahan untuk seketika sehingga mendidih.
Kemudian masukkan lebihan santan tadi dan masukkan jugak garam.
Kacau sehingga sebati kesemuanya dan tunggu sehingga pekat sedikit..

Dah ready untuk di makan dengan pulut

Dan untuk buat pulutnya pulak, tak payah la aku nak bagi resepi kan...korang pun tau cara nak masak pulut..Macam masak nasi jugak,tapi nak kena tanak betul-betul..takut tak masak pulak ler..



Sumber resepi :sini





Post a Comment

  1. durian ? my niece tak suka durian katanya bau....huhu...

    http://walkstatic.blogspot.com/2014/07/buffet-ramadhan-casa-ombak.html

    ReplyDelete
  2. gulppp dan2 rasa lapaqq oooo

    ReplyDelete
  3. Makan dengan roti jala sedap ni (walaupun tak makan durian hehe)..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum kak ida, fav sheila ni. adoiii kecur air liur. mujo tak boleh puasa. boleh lah telan air liur. hahahhaha ~~~

    ReplyDelete
  5. hadoiii..sedapnyeee..tapi sekarang ecah xboleh makay pulut sebab angin..durian pon mak xbagi sebab dah sarat..lepas bersalin kot baru dapat makan durian..gulppp..sedapnyeee

    ReplyDelete
  6. Dekat bazar tempat kakak durian pun ada jual!
    Kalau nak buat macam ini boleh juga - taaaapi kakak ni tak rajin:)

    ReplyDelete
  7. Sedapnya serawa durian...mmg terliur dah nie akak...=D

    ReplyDelete
  8. Tak pernah makan lg serawa durian ni ...

    ReplyDelete
  9. Wah sedapnya..dah lama tak makan serawa ni..mana nak cari ya..he..he

    ReplyDelete
  10. saya jenis suka makan durian tapi tak penah laa plak makan serawa durian nie..nanti balik boleh mintak kakak buatkan laa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  11. Sedapnya. my feveret. TApi pulut tu tak boleh mkn banyak sebab angin.

    ReplyDelete
  12. sekarang mmg senang jumpa durian..hehe

    slmt berpuasa

    ReplyDelete
  13. aduh kak. xleh tahan nafsu menengoknya. hihi

    ReplyDelete
  14. pergh.. nie kalau Mr. Hubby tengok mst dia suro buat..

    ReplyDelete
  15. Dulu suka... Tapi sejak kisah silam trua fobia dgn durian..

    ReplyDelete
  16. Memang sedap serawa durian ni KSD. Akak buat serawa ni waktu puasa hari pertama.
    Selamat mengerjakan ibadah puasa KSD :-)

    ReplyDelete
  17. Pehh klu dapat makan lepas bailk terrawih ni mmg sodappp... mmg selera.. :D

    ReplyDelete
  18. glupp gluppp terlekan ailiyur saya.. nasib baik mak saya buat harini.. tak rasa kempunan.. nnt saya up gambar yer :D

    ReplyDelete
  19. suka mkn jg tp mls nk buat ahahahaha

    ReplyDelete
  20. Wahh.. durian. Mesti sedapkan?!

    ReplyDelete
  21. sedapnyaa ! tapi lebih suka makan pulut mangga ;p hehe.

    ReplyDelete
  22. sayangnya fiza tak makan durian..kalau suka mesti sedap ni

    ReplyDelete
  23. uishh nampak sdp..ermmm tunggula durain lya kat kg jatuh..kat cne durian mhl

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top