Sunday, August 31, 2014

Dah jadi macam ni

Sunday, August 31, 2014 8 Comments

Assalamualaikum.
Abaikan tajuk entry aku yang asal boleh..hadooii..bila kat kampung, tanpa wifi dan quota internet macam ni, melumpuhkan segala aktiviti untuk bisness dan jugak blogwalking. ?

Ini gara gara aku dah menggunakan lebih 80% quota internet..sakit pula hati kita ni..
Terpaksalah tunggu loading gambar terlalu lama...terpaksalah layan kata kata dari gambar..

Sadis sungguh kan..emmmm..tulah lainkali jangan la layan youtube lama sangatbkan..
Actually aku cuma ambil pelan internet rm28 sebulan sahaja..tal lebih dari tu..
Sebab bila dah kat rumah aku dah guna wifi je..jimat sikit kan..

Ni part yang paling tak suka..emmm....lepas update blog, dah boleh tido..

Selamat malam ..

Selamat menyambut kemerdekaan.

Sunday, August 31, 2014 12 Comments

Assalamualaikum

Lambat bersiaran hari ni.Masih kepenatan kenduri semalam.Actually, semalam ada buat kenduri doa selamat, kenduri arwah dan penutup hari rayadi kampung.Dan sebab tulah semalam aku tak keje...Alhamdulillah, semuanya berjalan dengan lancar, walaupun petang semalam hujan

Seperti biasa, selepas kajlis mestilah kena kemas semuanya kan..penat bukan kepalang...memang best buat kenduri ni, tapi lepas kenduri tulah yang penat.emmmm..tapi xpe..berbaloi bila tengok makanan semua habis..

Sudah pasti ramai yang buat aktiviti luar hari ni kan..Memandangkan jugak, esok sehari lagi cuti..
Di kesempatan ini aku mengucapkan SALAM KEMERDEKAAN KE 57.semoga Malaysia terus maju dan terlepas dari segala ancaman..Rakyat pula bersatu padu dalam apa jua perkara.

Ok..till meet again.masih banyak lagi yang perlu di settlekan....

Friday, August 29, 2014

segmen Malaysia Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta

Friday, August 29, 2014 31 Comments
Assalamualaikum

Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta
merdeka 57 tahun
Sumber: sini
Disinilah bermulanya kisah aku dan juga nenek moyang aku ketika suatu masa dahulu di bumi yang bertuah ini..Di pilih oleh Allah swt untuk menjadi salah seorang ahli bumi yang tercinta ini..Bersyukur dilahirkan di Bumi Malaysia ini jauh dari segala ancaman bahaya,kepayahan hidup dan bebas ke sana sini.

Memang..kalau tiada orang yang terdahulu dari kita yang mempertahankan bumi Malaysia ini,takkan ada kita di sini kan..Betapa besar pengorbanan nenek moyang kita terhadap bumi Malaysia ini.Rasa bersyukur dan berterima kasih kepada mereka yang senantiasa berkorban demi negara yang tercinta tanpa mengenal erti payahnya hidup dalam keadaan peperangan melanda Malaysia satu ketika dahulu.

Sebagai anak Malaysia,memang tidak dapat kita membalas jasa baik yang diberikan mereka untuk Negara kita Malaysia ini.

Betapa senangnya kehidupan kita sekarang nie yang hanya duduk di depan kaca televisyen,menonton perkembangan negara tanpa perlu berkumpul di satu tempat mendengar hebahan penyerang yang menyerang Malaysia satu ketika dahulu...
Ke sana sini tanpa perlu rasa takut dan gentar ancaman musuh yang mengganas..Tidak perlu berlapar dan tidak perlu juga untuk meredah hutan rimba untuk mencari makanan walaupun hanya memakan ubi kayu..



Sebagai rakyat Malaysia,dan sebagai seorang blogger,peranan aku untuk menyokong Kemerdekaan Malaysia dengan meletakkan header Bendera Malaysia Dan naungan Perdana Menteri Tuanku Abdul Rahman suatu ketika dulu...Aaku abadikan di dalam blog ini tanda sokongan yang tidak berbelah bagi untuk Malaysia..
merdeka 57 tahun



Kata-kata Hikmah Pejuang "Di atas robohan Kota Melaka,Kita dirikan Jiwa Merdeka,Bersatulah Melayu Seluruh Baka ,Membela Hak keadilan Pusaka" oleh Professor Dr.Burhanuddin al-Helmy Haji Mohd Noor.



Segmen Khas ini dianjurkan Oleh blogger HasrulHassan 
Segmen Merdeka 57 oleh hasrulhassan.com




Entry Merapu Hari Jumaat

Friday, August 29, 2014 26 Comments
Assalamualaikum


Abaikan tajuk yang langsung takde SEO..hewhew...Tengah perah idea apa nak yang di bebelkan pepagi buta nie kan...Mata yang mengantuk,kerana kurangnya tidur...Rasa nak cari bantal je dah nie..Malam tadi Ke Senai,amik adik kat sana...Ada ke Blogger yang duduk dekat Kampung Sepakat Jaya Senai...Angkat kening sikit...Malam semalam,kul 8 lebih lepas dah habis cerita Rindu Awk 200% terus siap-siap keluar rumah...Nasib baik lalu highway,so takdelah menghadap Jammed kan..Balik rumah pun dah lambat dalam pukul 11 lebih..adeh..mata tak boleh tahan nie...

Oklah..saja nak freshkan pepagi nie dengan muka kami-kami yang begitu ceria menghadap breakfast sesambil berselfie...Eh...Jarang guna perkataan Selfie nie..hehehe

Potluck jugak kot..hehehe..tapi semua beli kat luar...entah pape kan

Tapi sambil makan dalam masa 15 minit tu sempat jugaklah kami-kami nie Berselfie..
Dalam company aku ada 5 orang je Melayu..3 orang di bahagian yang sama dan 2 orang lain dibahagian bangunan sebelah...

Cert teka mana pemilik Blog nie...heheheh
Ada ke yang tak kenal..hehe..ferasan fofular ler pulak aku nie..
Dari kiri,aku,Tengah2 tu Ogy Dan yang Free Hair tu Sida
kitorang nie memang lelain department..
AKu dari QAQC Department,Ogy Purchasing dan Sida adalah Receptionist cum HR 

Memang bila masa makan,kami akan duduk depan receptionist..Maklum la,kilang kitorang nie takde kantin..SO,pepandai ler nak makan mana.

Eh...kalau korang ingat lagi Si Telinga Bulat tu,Dia department Engineering..Sekarang ni sibuk dengan berniaga sampai Blog terabai...eceh..acah-acah mak jenin betul sorang tu..Tapi sekarang dah berjaya dalam bisness dalam diam...Sampai aku pun terjebak jadi Dropship si TB nie..

Eh...sida tu bukan single tau,tengah darah manis nie..Dijangka naik pelamin bulan 10 ni...Wah seronok kawen..hehehe..


psstt...esok aku cuti...ada buat kenduri kat kampung..malam nie dah gerak balik...


Thursday, August 28, 2014

Nur Awfiyah Ke Fasa Seterusnya

Thursday, August 28, 2014 21 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Baru je kot cerita pasal Nur awfiyah nie...Cerita Pasal apa?? Cer korang Buka Link ni.Aku ada cerita pasal  apa kesinambungan dari Entry ni..Ker korang malas nak baca...

Occay lah..aku baik hati nak terangkan kat korang pasal tu..Sebenarnya di Entry ini ada sedikit kegusaran bila Nur awfiyah dah 4 bulan still tak boleh menyiarap lagi..hati seorang ibu kan..Suka tengok perkembangan anak-anak yang membesar depan mata..

Rasanya entry ni hari selasa tuari aku up..Balik dari tempat kerja as usual,aku amik Nur awfiyah kat rumah abang aku,Borak-borak sikit dengan Kakak ipar aku,Dia kata Nur awfiyah dok sibuk nak meniarap...Mengaruk sebab tangan tak lepas bila nak meniarap tu...Amboii kemain lagi ye anak aku nie...Sikit-sikit nak karok!!...asyik lagu metalica jelah...

Ok fine..Balik kerja macam biasa bagi kat nenek dia..Lepas penat main ngan cucu,nenek letak kat tilam..Aku as usual,makan,minum and terus naik mandi..Masa dalam bilik dah dengar riuh rendah kat bawah,Babah dia dok tepuk-tepuk tangan,bising mulut babah dia,dok memberi sokongan kat anak..ececeh...

Masa aku turun bawah,tengok Nur awfiyah dah meniarap..Dok teleng kepala tengok ummi dia turun..muahaha...Kepala taklah boleh nak angkat sangat...Macam terpaksa je..haha...Lepas tu..pantang dibaringkan,confirm nak meniarap..Bila dah penat mula karok lagi...Pukul 3 pagi nak susu pun sempat lagi meniarap sementara ummi dia buat susu...Syukran...Dah boleh meniarap anak ummi nie..Alhamdulillah..syabas bete...Dah ke Fasa Seterusnya...anak ummi dah makin membesar...

babah kat belakang tu bagi sokongan kat anak..hehehe
Alhamdulillah..tak sabar nak tunggu Nur awfiyah ke Fasa Seterusnya..


Lima Langkah Penting Membersihkan Botol Susu

Thursday, August 28, 2014 15 Comments
Assalamualaikum


Morning ols...Tetiba pulak nak share pengetahuan dari pembacaan aku tadi..Sebetulnya aku nak cari cara yang betul untuk membersihkan botol susu ni..Agak-agak penting tak untuk bersihkan botol susu anak kita..

Jawapan aku,Of Courselah..Sebab dari botol susu tulah segala bakteria akan melekat kalau tak jaga dengan betul..Risiko untuk mendapatkan penyakit seperti batuk dan jangkitan kuman pada tubuh badan baby tu cepat lah..betul tak..Sebab tu aku nak cari cara bagaimana untuk membersihkan botol susu dengan betul..kenkonon nak beli la untuk awfiyah Sterilizer tu...Tapi agak mahal jugak ye...hehe

Kalau ikut cara aku,taklah aku merebus botol susu tu,aku cuma rendamkan dalam air panas je..Selain itu aku tak tertumpu menggunakan satu botol susu sahaja..Setakat nie awfiyah dah ada 4 botol susu,termasuk baru tadi aku beli..ahahaha...Nanti aku cerita dalam next entry ea..Dan Yang Paling PENTING,aku akan sentiasa menukar puting botol susu tu kalau dah berkerak..Rugi Duit???Biarlah,lagipun bukan mahal sangat..Kesihatan anak lagi penting dari semua tu..

Oklah,apa pula Lima langkah Penting tu?

1.Sediakan Peralatan Yang Tepat

Mencuci botol susu nie bukan macam mencuci pinggan tau..Bukan boleh dicuci dengan pencuci pinggan mangkuk..Sebab bila kita guna pencuci pinggan mangkuk nie,bau air sabun ni akan melekat kat botol susu bayi.Perlu guna cecair yang khusus untuk mencuci botol bayi kita.Gunakanlah berus yang betul ketika mencuci.

2.Bila botol susu Selepas Digunakan.

Walaupun botol susu tu,korang akan basuh nanti,pastikan korang membilas botol susu tu setiap kali digunakan..Ini akan menghalang bekas susu lama dan kotoran terkumpul di dalam botol susu tu .SO make sure korang buat occay..(Sebab tu aku lebih suka guna botol susu yang banyak,sebab bila tengah malam,tak payah la mencuci botol susu tu,Aku just rendam dalam besen kecil je)Jika korang rajin,pakailah air panas untuk bilas botol tu.

3. Keluarkan Bahagian-Bahagian  Botol Ketika DIbersihkan

Bab nie kena rajin,walau korang malas sekali pun..Keluarkan puting dari sarangnya..heheh..sarang ke..Leraikan satu-satu supaya setiap inci dan sudut di dalam botol susu dan tutup botol susu tu dibersihkan secara menyeluruh.Bahagian Cincin dot selalu terdedah terhadap penumpukan kotoran.

Drying rack baby
sumber:google

4.Sterilkan Botol Susu Anak

Menstrilkan Botol susu setiap kali selepas dicuci akan membunuh semua bakteria yang mungkin masih ada di dalam botol susu tu.Selain itu korang perlu rendamkan dalam air panas selama 10 minit untuk mematikan bakteria yang ada pada botol susu..Kalau korang ada alat untuk menstrilkan botol susu tu baguslah..boleh gunakan.Kalau macam aku yang takde steril botol tu,aku just letak kat drying rack supaya baki air rendaman itu keluar dan botol susu dalam keadaan kering..Banyak kaedah atau peralatan yang ada dipasaran sekarang nie untuk membantu memudahkan kerja korang...
Pensterilan botol sebaik-baiknya dilakukan sebelum menggunakan botol susu untuk pertama kalinya,atau setelah lama tidak digunakan atau bila anak korang sakit..

sterilizer
sumber:google

5.Keringkan Botol seusu dengan Teliti

Ini sangat penting occay..Botol yang lembab boleh mengundang wujudnya cendawan didalamnya...Pastikan ada udara masuk ke dalam botol susu selama anda mengeringkannya...Kalau puting tu dah nampak kerak-kerak yang banyak,cepat-cepat gantikan dengan yang baru..
Puting susu memang banyak aku spare..Tak boleh tengok puting susu anak berkerak sikit aku dah nak buang puting tu..


occay,itu sahajalah lima langkah penting yang aku baca...Aku yakin,seorang ibu akan memastikan barang keperluan bayi dalam keadaan yang bersih dan selamat..


Sumber aku baca dari sini




.





Wednesday, August 27, 2014

Tuesday, August 26, 2014

Nur Awfiyah Dan Pandai Layan Cerita

Tuesday, August 26, 2014 18 Comments
Assalamualaikum

Petang-petang nie sebelum waktu punch card,saja nak up cerita pasal gugirl bambam tu..Amboi..amboi..sekarang nie bila mengaruk je,mulalah kaki dia mengais dengan lajunya..Nanti aku upload video dia..

Boleh pulak video tetiba corrupt bila masuk ke PC nie..Entah pape je kan..occaylah,back to our subject for this entry,CIk fiyah nie dah rajin nak tengok tv..Tengok benda-benda yang bergerak-gerak..Dah boleh beli Doll,tapi tak nak beli sebab takut nanti dia kena batuk-batuk pulak..Bila dapat keluar rumah,tengok kat luar rumah tu,riuh sungguh mulut dia...

Kalau dengar je bunyi tv mulalah mata dia tertancap kat skrin tv.Sungguh khusyuk nak tengok tv...Saja hari tu bukak kan Upin-Ipin untuk dia..Wah..kemain lagi menyenget minah tu..Nak tengok upin ipin punya pasal.

Kemain lagi layan upin ipin tu kan...

Bila upin ipin tu tak bergerak,mulalah dia yang bergerak..

Satu lagi dah jadi kemestian apabila dia bermain nak tidur...Dah macam bantal busuk pun ye..Tapi bukanlah bantal busuk yang dia kelek..Tunggu..next entry aku cerita ea..

Tak berapa nak occay hari nie sebab kat tulang belakang nie rasa sakit je..Tak taulah angin ke,atau salah tidur..Dok kerana melayan minah sorang tu,tengah malam buta sibuk nak ajak main-main,,As usual bila orang tak layan dia,maka bermualah jeritan tarzan dia  tu..hehehe..

Last-last ummi dia tak dapat nak tidur dengan lenanya..


***Nur awfiyah dah masuk 4 bulan,tapi still tak meniarap lagi..tapi dah mengereng...Nak tanya korang la kan,bila agak-agaknya umur anak korang masa dia meniarap..Ke memang ada sesetengah budak macam tu.lambat nak meniarap...sangat risau bila,nenda dia selalu tanya dan bandingkan dengan anak-anak orang lain..


Monday, August 25, 2014

Tudung De Salma Exclusive- Nada(M)

Monday, August 25, 2014 14 Comments
Assalamualaikum

Selain nak berblog nak selitkan sikit apa yang terbaru Tudung De Salma Exlusive nie.Itulah tujuannya networking kan..

Bagi Mereka yang meminati Tudung-Tudung Dari De Salam Exclusive boleh mendapatkan nya di sini

Pada korang yang ingin memiliki Tudung De Salma Exclusive nie boleh la follow Facebook aku di sini
dan jugak Instagram Beauty_Stylista 

Yang Berminat Untuk Order Tudung nie secara Borong juga dialu-alukan ..Just Whatssap aku disini :0187719787 untuk mendapatkan info dan Harga Tudung De salma Exclusive.

Apakah Keluaran Terbaru De Salma Exlusive nie

De Salma -Nada (M)

Size :M
Labuh Depan :17 inci 

Labuh Belakang : 26 inci(labuh bawah siku)

Material :Lycra Korea,2 Layer Chiffon plain + diamond,1 layer lycra bercorak,sederhana berat dan stretchable,awning coudroy
Akssesori :Badge 01




















Terbaru Di Pasaran..

Harga RM39


Kos Pos seperti dibawah

1-3helai; Semenanjung (RM6); Sabah/Sarawak (RM9)
4-6helai;Semenanjung (RM9); Sabah/Sarawak (RM12)
7-9helai; Semenanjung (RM12); Sabah/Sarawak (RM15)




Kerana Perebutan Kuasa

Monday, August 25, 2014 23 Comments
Assalamualaikum

Macam-macam hal la bebudak opis nie..Bila dah takde kerja,inilah jawabnya..EH..eh...banyak pulak up entry hari nie..haha...tu time ada idea nak buat..

Just nak bagitau korang nie la kan,Aku ada up satu entry berkenaan dengan bisness tudung,maksudnya nanti ada entry bergambar keluaran tudung terbaru De salma...Itu just entry untuk mereka-mereka yang mencari tudung De salam terkini..Biasalah.networking tu penting dalam bisness...Buat masa nie belum terfikir lagi nak bina blog untuk Bisness aku nie..Aku lebih suka guna Instagram dan Facebook je..Tapi aku tau,ramai kat luar sana yang mencari perkara yang diingini menggunakan google..So,hehehe..salah satu cara untuk aku memasarkan perniagaan aku adalah dengan cara nie.So,harap korang tak fening lalat masuk blog aku..Blog aku masih lagi berkenaan dengan Personal blog..hehehe...

occay,back to our story la kan..apa yang direbutkan tu..



v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v




Buah pisang nie jugak yang nak direbutkan...So,perlu ada nama supaya tak dicuri..hahahaha..

Itu jelah kisahnya budak-budak opis nie...eceh...ada je yang nak menjamu mata dengan pisang nie..Pisang nie boleh melawaskan pembuangan air besar..

Memang selalu jugak nak mengamalkan makan pisang nie..Kaya lah uncle yang jual depan kilang nie..pisang nie di jual dengan harga RM1..Berbaloi tak..uhuk...Dah takde kat tempat lain,singgit pun singgit la..

Tapi nie bukan aku beli...Cidot,si receptionist aku yang bagi..emmm..aku tak faham kenapa mesti kena tulis nama kat pisang tu..Takut perebutan kuasa mutlak ke atas pisang nie mungkin..

Sesambil kerja lebih masa nie,boleh la blogwalking...tetiba rindu kat budak bambam tu...

Bakar Lemak Dengan Secret Laxing

Monday, August 25, 2014 20 Comments
Assalamualaikum

Sape nak kurus.angkat tangan hehe..Bukan mudah kan nak  cari produk yang betul-betul berkesan dan sesuai untuk membakar lemak tepu yang beranak pinak kat badan kita ni..Of courselah kita mencari produk yang betul-betul sesuai untuk diri kita nie..Tapi kalau kita tak mencuba kita takkan tau pulak keberkesanan sesuatu produk itu sesuai atau tak dengan kita...So...cuba jangan tak cuba ye..

Memang dari dulu lagi aku mencari produk yang yang sesuai untuk aku ni..Nah....Yang penting tak perlu berlapar untuk berdiet...

Meh aku perkenalkan dengan satu produk bumiputra ni.Produk nie di hasilkan oleh Legacy Secret





Secret Laxing iaitu satu produk perlangsingan yang menggabungkan pelbagai aspek dalam satu botol mampu mengurangkan berat badan aku ni selain ia mudah ,sihat dan efektif gitu!!



Khasiat dan Kelebihan Secret Laxing ni adalah :-
  1. Membantu mengawal berat badan dan membentuk tubuh yang ideal
  2. Membantu mengecilkan lingkaran pinggang dan merampingkan perut
  3. Green Tea membantu menormalkan kolestrol dan gula darah
  4. Membantu mengawal rasa lapar
  5. Membantu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak tubuh ( thermogenic ) agar terjadi penurunan massa lemak dan meningkatkan massa otot
  6. Membantu meningkatkan energi dan stamina
  7. Mengandungi serat konsentrat untuk membantu melancarkan proses buang air besar dan memperbaiki sistem pencernaan tubuh
  8. Sebagai anti-oksidan dan mengoptimalkan proses detoks racun dan memperbaiki sistem pencernaan
  9. Membantu memperbaiki penampilan tubuh dan mengencangkan otot
  10. Membantu mencegah timbulnya penyakit berbahaya
  11. Membantu menjaga kesihatan mata dan kulit serta menjadikan tubuh awet muda
  12. Membantu meningkatkan metabolisma pembakaran lemak menjadi energi.

Ada beberapa tips yang perlu diamalkan semasa pengambilan Secret laxing nie..
  • Jangan makan lebih dari yang disyorkan
  • Dilarang Makan oleh ibu hamil dan menyusu bayi
  • Sesuai diambil di umur 18 hingga 50 tahun
  • Hindari minuman bersoda dan minuman beralkohol kerana akan mengurangkan efek produk Secret Laxing nie
  • Perbanyakkkan meminum air putih dan buah untuk melancarkan sistem metabolisma dan  meningkatkan kerja suplemen ni.

Bahan-bahan yang terkandung dalam Secret Laxing ni adalah honey, Prune, Delima, Goji Berry, Sireh, Beet root, L-carnitine, Senna Leaf, Garcinia Cambogia, Green Tea, Acai Berry, Dandelion, White Kidney Bean, Grape Extract, Rose water dan pelbagai lagi jenis bahan.Mengandungi 250ml setiap botol.
maklumat pemakanan




secret laxing

Harga Untuk Sebotol Secret Laxing ni adalah :-
-RM33 untuk semenanjung
-RM39 untuk Sabah & Sarawak
-BRD18 Untuk Brunei
-SGD18 Untuk Singapore
harga secret laxing


Kalau korang berminat untuk mendapatkan Produk Secret Laxing nie boleh ke Fanpage Secret Laxing

fanpage secret legacy


Info Lanjut tentang Secret Laxing ni pun korang boleh cari disini :-





Perlu Diingatkan,Carilah Produk Secret Laxing Yang asli kerana banyak diluar sana yang menghasilkan produk tiruan seperti ini..
Untuk mengelakkan perkara ini berlaku Korang perlu kenalpasti samada produk itu asli atau tiruan dengan mengikuti cara seperti dibawah nie

cara mengenalpasti label asli secret laxing


1. PengesahanMelalui Visual
Lihatperkataan “LS”darisudutserong 15 darjah



2. PengesahanMelaluiSentuhan
Cetakantimbul yang dapatdirasamenggunakanjari



3. PengesahanMelalui QR Wechat
Imbaskodprodukdan info akandiberikan




PERINGATAN !!!
      1 QR kod hanyaboleh di imbas 5 kali sahaja .
      Sekiranya melebihi had, anda akan diberikan no telefon syarikat kami untuk pengesahan produk.
      Pastikan beli barangan original kerana takut akan kesan sampingan.
Wechat ID : harummalam


Cara Pengambilan Secret Laxing seperti dibawah:-
  • Boleh terus diminum
  • Boleh diambil setiap hari
  • Digalakkan mengambil 2 sudu besar 2 kali sehari sebelum makan dan juga bersenam..
Dalam proses consume produk nie...Kalau boleh nak turunkan berat badan macam belum kawen dulu.
Nanti aku akan share pengalaman dan testimonial tentang produk Secret Laxing nie ye.



Follow Us @aida_yusof81