15
Assalamualaikum

Sebenarnya banyak benda yang aku nak kalau aku tak kerja seperti sekarang ni..
Korang nak tau apa dia.

Meh aku cerita.Masa sekolah dulu,aku teringin sangat nak ada SPA sendiri..pehhh..berangan tak menghengat..Nak jadi Beautician,Mak andam..semua aku suka yang berkaitan dengan tu.

Kenapa aku suka jadi Mak andam? Masa aku bebudak dulu,aku memang suka tengok pengantin di solek tau..Bila mak andam solekkan pengantin,aku rasa akulah yang duduk paling depan.Sampailah aku sekolah menengah.Lepas sekolah tu,aku ada jugak ikut mak andam-mak andam yang aku kenal..Memang seronoklah.Tapi bila part aku cakap dengan mak aku nak join mak andam tu,terus kena pangkah.Mak suruh aku sambung belajar..Ayah pulak tak kasi aku sambung belajar.Suruh aku pi belajar menjahit..Dia kata senang nanti,tak payah nak hantar baju pi tempah..Buat sendiri je.

Tapi dalam hati aku tetap nak jadi mak andam.Bila aku pujuk dan terus pujuk,mak aku mula dah cair..Dia izinkan aku ikut kelas solekan mak andam tu..ececeh..

Tapi....TUP TUP,......aku dapat tawaran belajar kat KL..pehhh...menyirap darah bila mak aku kata cancel nak jadi mak andam..pi belajar sana..Masa tu aku memang dah tarik muncung 14..Memang kecewa tak menghengat.Sampai tak keluar bilik..

Last -last mak aku pujuk jugak surh belajar.Malas nak bergaduh ngan mak masa tu,terus pergi belajar je..

hoh..tu jelah kot..mungkin kalau aku tak pi belajar,aku dah jadi mak andam yang dah ada butik sendiri..cewahhh


Meh terjah Cabaran-cabaran yang lain disini :-

Post a Comment

  1. wah akak jadi mak andam nanti boleh la akak make up kan anis..hihi

    ReplyDelete
  2. Msti sia ni pandai menyolek kan hihihi

    ReplyDelete
  3. sil saya belajar solek menyolek kat kolej komuniti PG tu then keje kat spa kat KL..so far semua dia dah pandai kot cuma modal nk bukak spa sendiri tu belum ada lagi..

    ReplyDelete
  4. Boleh apa, sambil jadi mak andam, sambil bekerja lain..best! Teruskanlah minat tu Ida

    ReplyDelete
  5. Boleh je mengandam sambilan weekend2. Buat benda yg kita minat, mesti lagi seronok :))


    Jemput lawat blog. Giveaway pun tgh on lagi nih :)

    http://thehealthinspector.wordpress.com/2014/09/22/saya-nak-sihat-giveaway/

    ReplyDelete
  6. Nak jadi mak andam mmg kena ada minatkan baru feel dia lain. Manalah tau ada peluang nnti.. :)

    ReplyDelete
  7. hahhaha... mak andam ni sha suka buat suka2... suka rias orang lain jadi cantik...

    ReplyDelete
  8. sekarang pun boleh..buat sebagai kerjaya sampingan je.:)

    ReplyDelete
  9. ehhh....masih belum terlewat kalau berminat. :)

    ReplyDelete
  10. dah lama saya tak berblogging tapi bila datang balik ni tengok ada banyak pula blog tulis pasal cabaran 30 hari... ada apa ek? sorry lah i blurr... hu hu hu... apa2 hal pun, belajar pun bagus, mak andam terpelajar pun bagus... ahaks

    ReplyDelete
  11. best kan sis tengok dari org biasa menjadi jelitawan akibat solekan? sebab tu suka layan american next top model...

    ReplyDelete
  12. seronok jadi mak andam ni kan lagi lagi skang ni profession mak andam sangat menguntungkan..tapi xpe, Allah ada perancangan yang terbaik untuk kita :)

    ReplyDelete
  13. Teringin jugak nak jadi mak andam ni.. Seronok main dgn makeup ;D

    ReplyDelete
  14. Mak andam zaman sekarang boleh hidup mewah jika betul caranya

    ReplyDelete
  15. mAK ANDAM NI BEST TAU ..KERJANYA CANTIKKAN ORANG JER KAN HEHEHEHE

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top