14
Assalamualaikum

Nak cerita pasal kenangan lucu di zaman kanak-kanak ni memang banyak,Tapi aku paling ingat bila adik beradik kena denda dengan mak..Fuhhh..memang dasyat..

Siapa kat sini suka menabung..Korang ingat tak tabung yang last korang gunakan untuk korang menabung masa korang kecil2 dulu.

aku ambil dari google

Korang ada tabung ni tak dulu..hehehe...Ini tabung untuk adik ngan abang aku...

Yang ni pulak tabung aku,cantik sikit la sebab aku sorang perempuan masa tu

ambil dari cik google..actually,bukan yang jenis macam nielah...aku punya tabung warna putih,lepas tu atap merah,siap ada pagar lagi..da try cari kat google,takde pulak...hehe

oklah..meh degar cerita aku pulak pasal tabung ni..

Masa mak aku bekerja dulu,dia memang bagi duit tiap-tiap hari untuk kami belanja sekolah dan duit tabung.
Yang jaga kitorang dulu abang aku yang sulung..Memang itulah satu-satunya abang aku pun.

Dulu ingat tak ada tikam-tikam duit..Bila korang tikam dan bernasib baik,korang mesti dapat duit..hehehe
Ingat tak pulak yang nie..Memang pebret kitorang bila ada duit...hahaha...aku pun sama jadik dengan abang aku..Sebab tu kitorang ada duit,akan main tikam nie.Kalau banyak menang,memang confirm jadi tokey..

Dan disebabkan itu,bila takde duit,kitorang akan ambil dari tabung...Tabung ayam tu kalau pecah bahaya,confirm kena pukul ngan mak..Jadi,abang aku sebagai ketua kitorang,dok mengikis tepi-tepi lubang masuk duit tu supaya jadi besar dan duit senang keluar..Dari lubang yang standard jadi lubang tu makin besar..
Satu hari mak perasan sebab nampak perubahan lubang tabung tu makin besar,,,Fuh...mak panggil kitorang semua,suruh ngaku siapa yang buat...and sebagai adik-adik of course la nak menyelamatkan diri,semua tunjuk kat abang..Jahat betul kitorang nie kan..hehehehe..Habislah abang aku kena denda duduk luar rumah.Tak boleh masuk rumah sampai tengah malam.Masa makan malam,bila kesian tengok abang,seludup makanan bagi kat abang melalui papan rumah kami yang boleh dibukak...biasalah,orang susah dulu,papan lantai rumah tu boleh nampak tanah...hehehe

Dari situ lah kitorang bagi abang makan tanpa bagitau mak..FUhhhh...bila ingatkan balik,memang kelakar kitorang nie selalu kena denda tau.Mak dulu memang garang dan terlalu disiplin.Sampai dekat dinding plywood rumah pun mak tulis arahan setiap hari dari pagi sampai ke petang.Sifir dari1- 12.Kitorang memalam sebelum tidur mak panggil kena hafal sifir,kalau tak,ambik ko kena rotan dengan mak..Dulu mak hidup sensorang...Ayah kitorang meninggal masa kitorang kecil lagi...dah tamo cerita...


occay...wah..panjang berjela kan karangan aku...korang nak baca ke..heheeheheh

Post a Comment

  1. hihih.. best jugak zaman kanak-kanak akak ye... seronok bila mengenang kembali zaman kecik kita

    ReplyDelete
  2. Tabung saya dulu pakai dari buluh ja...adik-beradik siap ukir dan lukis tabung masing-masing. Dh penuh ayah akan belah tabung tu...time tu macam orang kaya dh

    ReplyDelete
  3. tula dulu tak abis2 tikam2 padahal menda tu cam judi kan.. kalo saya suka yg dapat mainan tu..

    ReplyDelete
  4. Zumal teringat pula masa kecil dulu bila tabung penuh terus usung tabung beli tikam yang ada hadiah mainan tu. Lebih dari separuh hadiah tu jadi zumal punya. Dah besar nie baru teringat kalau duit tu terus pergi beli mainan je lebih jimat dari tikam tu. Tauke kedai senyum je bukan nak suggest pape ^_^

    ReplyDelete
  5. akak dulu pakai tabung buluh.....best tabung tu..

    ReplyDelete
  6. Agk2 bdk skrg tau ke tabung buluh ni??

    ReplyDelete
  7. Seronok baca kisah dulu-dulu kala akak. Hihi. Adik beradik mmg saling backup. Tu mujur abang tak bagitau sape yang join sekaki, kalau tak, semua kene denda. Hahaa

    ReplyDelete
  8. Lya prnh juga main yg tikam2 tu hhee

    ReplyDelete
  9. hahahhaa... comel citer kak ida yang ni... yelaa, anak sulung selalu jadi mangsa... weeeheeheee

    ReplyDelete
  10. Seronok bla terkenang kisah zaman kanak2...

    ReplyDelete
  11. Dulu saya pun suka main tikam2 masa sekolah hehee.. :D

    ReplyDelete
  12. tabung ayam tu rasanya ramai yang ada kot.. hihi. memori sungguh kan.

    ReplyDelete
  13. teruk jugak kena denda tu..zaman kanak kanak biasalah tahu seronok je..kena denda pun buat lagi,hehehe

    ReplyDelete
  14. permainan ape tu kak..tak pernah tau pun

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top