15
Assalamualaikum

Hai Korang...Dah selasa ek..Dalam otak nie asyik ingat hari isnin je..Al-maklum la..bercuti lama...
Sebenarnya banyak nak cerita,Tapi tetiba idea tu hilang entah ke mana..Teringat kat bag laptop yang tertinggal kat kampung...

Nak bermotivasi pagi nie supaya kita sentiasa memaafkan orang lain,samada kecil atau besar kesalahan orang tu..Kekadang memang sukar untuk kita nak maafkan orang yang telah menyakitkan hati sampai kita rasa benci dan taknak tengok muka dia lagi..Pernah tak korang ada perasaan macam tu...serius,aku ada perasaan macam tu..Nak hilangkan perasaan benci dan tak memaafkan orang tu kekadang menghantui diri sampai kekadang boleh menjadikan kebencian itu kepada perkara-perkara yang tak sepatutnya..

Ada hadis yang menyebut tentang ini.

Janganlah orang-orang yang mempunyai kelebihan dan kelapangan di antara kamu bersumpah bahwa mereka tidak akan mem beri (bantuan) kepada kaum kerabat (nya), orang-orang yang miskin dan orang-orang yang berhijrah di jalan Allah. Hendaklah mereka memaafkan dan berla pang dada. Apakah ka mu tidak ingin agar Allah meng ampunimu? Sesungguhnya, Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (QS An-Nur: 22)





Jom sama-sama kita hapuskan segala kebencian yang ada pada diri kita..Insyallah,kita akan dapat ketenangan dalam diri...








Post a Comment

  1. in sha Allah..peringatan bersama..

    ReplyDelete
  2. Jadi seorang yang memberi maaf lebih membuatkan hati rasa bahagia je...nice sharing. :)

    ReplyDelete
  3. akan cuba praktik ni, tahnks for the infor
    BW sini =)
    Diari Seorang Mama

    ReplyDelete
  4. Sentiasa tanamkan sifat pemaaf dalam diri...semoga hidup sentiasa di berkati...

    ReplyDelete
  5. Sentiasa tanamkan sifat pemaaf dalam diri...semoga hidup sentiasa di berkati...terima kasih atas perkongsian

    ReplyDelete
  6. Sentiasa tanamkan sifat pemaaf dalam diri...semoga hidup sentiasa di berkati...terima kasih atas perkongsian ini Sis...

    ReplyDelete
  7. Jom kita maafkan semua orang..itu lagi baik dan lebih tenang :)

    ReplyDelete
  8. Sama2 kita baung kebencian dalam diri kita dan memohon maaf ..

    ReplyDelete
  9. Betul tu... alhamdulillah... lama dah amalkan... cuma kadang2 tu perlukan sedikit masa... :)

    ReplyDelete
  10. In shaa Allah.. t kasih atas peringatan & perkongsian ini Aida..

    ReplyDelete
  11. Memaafkan orang ada kalanya bukan mudahkan KD....tp percayalah hati kita akan jadi lapang selepas itu....

    ReplyDelete
  12. aduhai.... entri ni rasa tertempek kat muka sendiri sebab sha amat sukar nak memaafkan pakcik dan makcik sha... semoga terbuka hati ini, suatu masa nanti...

    ReplyDelete
  13. dah rabu baru brpeluang bw cne..

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top