Wednesday, February 25, 2015

Luncheon Di mana-mana

Wednesday, February 25, 2015 13 Comments
Assalamualaikum

Wah...rajin betul menaip entry hari ni kan..Gigih rasanya walau kerja pun berlambak yang nak kena settlekan...Takpe..rileks suda...tergopoh gapah pun nanti hasilnya tak memberangsangkan.Tajuk dah merapu meraban sebab aku lupa nama restaurant yang aku makan tadi..eim sorry!!!

Ambil mood nak buat kerja yang terbengkalai.Isk..tak patutkan..hehe.

Tengahari tadi,walau dah kenyang,tapi tetap kena keluar makan jugak.Takut petang nanti datang angin kat kepala ni pulak..Dah satu kerja kena telan panadol kan..Tekak ni memang teringin nak makan Rojak petis dari hari tu lagi.Masa kat kampung,kebetulan kedai tak bukak,kat situ je pulak ada satu je kedai yang jual rojak petis...Ya..ampun...nak keluar dari kampung tu memang malas.Dua hari tak bekerja pun tak kemana..Melayankan si awfiyah je kat rumah..Sambil tu boleh la rilekskan badan yang sakit-sakit sejak tuari lagi..Mc dua hari..uiih...seronok kan..Budak bambam tu bukan main manja lagi bila ummi dia ada kat rumah..Langsung taknak dengan orang.

Bila dah berkeinginan,haruslah di tunaikan hasrat tekak tu..Nanti taklah air liur meleleh..hehehe...So ditemani Officemate yang juga sedang pregnant tu,tercapailah hasrat nak makan rojak petis.Walau taklah terlalu superb rojaknya,tapi boleh la buat rasa dek tekak kan.

Itu menu untuk lunch hari ni..Tak makan nasi pun,rasa kenyang pulak walaupun pagi tadi makan mee berlaukkan sardin.Takut nanti bila dah terlalu kenyang,perut lak buat hal..Last-last order Rojak petis dengan Cendol pulut..Aku memang suka cendol kat situ..sedap...memang kena dengan tekak..Tapi tak taulah tekak korang kan..hehehe

Ok..misi tercapai..lepas ni tekak ni mengidam nak makan apa pulak ye..Tak boleh sebut lagi..nanti merbahaya...Tak pasal-pasal telun air liur..

Kopak la wallet kalau hari-hari nak makan sedap.demand betul tekak sekarang ni..Tapi tetap juga lunaskan kemahuan...hehehe

Lain Yang Order,Lain pulak yang sampai

Wednesday, February 25, 2015 6 Comments
Assalamualaikum

Ha...dah bape hari tak menghadap blog ni kan..semak dah rasa blog ni..Ni semua angkara si empunya blog yang on/off je semangat..ahaha...

Banyak cerita yang nak aku tulis dalam blog dari percutian hari raya china hinggalah sekarang.Entah-entah ramai yang dah tak kenal si empunya blog ni..sob..sob..sedih jap..

Dah...straight to the point je...Malam minggu tuari..Aku ngan en.husband pi dating..Tinggal budak tecik tu..Bukan tamo bawak,risau keadaan kesihatan makin parah..Tu yang ditinggalkan dengan nenek kat rumah.
Ummi ngan babah nak cari makan malam tu.Kitorang decide nak cari kedai makan yang lain dari biasa kitorang pergi..Baru ingat nak makan kat Bola-Bola Chicken Chop..Aku pernah ceritakan kedai tu di entry ini Makan Di Bola Bola Chicken Chop .

Tapi disebabkan ramai sangat orang dan takde pun tempat duduk yang available,maka carilah kedai makan yang lain.Ternampak satu daripada restaurant yang menyediakan makanan dari Timur Tengah.Ingatkan nak juga mencuba,mana tau best,


Tapi tak seindah yang disangkakan..Malas la nak sebut kedai tu..Biarlah rahsia..Nama kedai memang superb..Masuk pun macam ada la sikit ala-ala arabnya..Tapi makanan utama takde.Alasan semua dah habis..Tak masuk dek akal kot.Last-last cuma order makanan yang biasa kitorang makan kat seafood biasa..En.husband just order Teh tarik dan aku pulak sikitlah special..Kedondong juice..Memang seumur hidup tak pernah la kot minum air kedondong.,.Selalu makan je..Memang best..sedap ko...hahaha..sikit jakun.Untuk makanan lak,en.husband order nasi ayam paprik..Dan aku just order keawtiaw Latna.

Bila makanan en.husband dah sampai,aku tunggu giliran aku pulak..Tunggu punya tunggu,tak jugak sampai-sampai..Setengah jom kot..Orang kat situ cuma dua tiga kerat je.aikk..takkan ler lama kan..Nampak waiter kat situ hantar makanan orang yang baru datang..aikk...macam nak naik je darah gemuruh ni..haishh...geram dah..Last-last aku dengar chef kata dah salah hantar makanan..Si waiter tanya aku,kak,boleh tak menu akak tu tukar dengan keawtiaw apentah namanya..aku pun tak tau..Nak je aku marah budak tu..perut dah lapar ni..Tapi teringat pesan mak,Orang ngandung tak boleh marah-marah..hahahaha...terus aku kata..Boleh la..perut saya dah lapar ni..
Makanan untuk en.husband..dia kata sedap..

Makanan aku??Terus takde mood nak ambil gambar..Nak review restaurant tu pun hamba keciwa,..Terus makan dan blah cepat-cepat.....

So malam tu,tak dapatlah nak makan makanan dari timur tengah kan...apa pun tak boleh..



Thursday, February 19, 2015

Happy New year dan selamat bercuti

Thursday, February 19, 2015 11 Comments

Assalamualaikum

Hai korang.wah..mwsti seronokkan dapat bercuti ni.Sempena sambutan perayaan chiness New Year ni,of courselah kita dapat tempiasnya bercuti jugak.

Sekarang ni sudah pun sampai je kampunf halaman.Malam tadi jugak bergerak balik ke kampung.Tak sabar nak berjumpa anakanda tercinta.

Hari ni apa aktiviti korang? Aku pun tak tau apa aktiviti nak buat hari ni.Ingatkan nak bawak family mandi manda.Tengoklah macam mana hari ni,mungkin petang sikit baru dapat keluar memandangkan mak terpaksa pergi merewang pagi ni.Yelah,bila dah cuti sekolah ni, ramai yanf buat kerja kahwin.

Oklah korang  see u then

Selamat bercuti.Berhati hati walau dimana kalian berada.

Wednesday, February 18, 2015

Dinner Di Old Town Giant Plentong

Wednesday, February 18, 2015 16 Comments
Assalamualaikum

Al-kisahnya semalam petang bila Nenek dah amik awfiyah bawak balik kampung,Kesepianlah ummi dan babah di rumah.Baru sekejap dia takde,ummi dan babah dah kerinduan..huhu
Rindu kat budak bambam ni...

Petang tu jugak babah ajak ummi pi dating..hehehe..amboi...Takdelah...bukan dating..Niat nak cari Dapur kaca untuk table top dirumah baru..Disebabkan Tukang rumah tu dah nak siapkan table top hujung minggu ni,So kenelah beli yang cepat..

So,petang tu,kitorang menjelajah di setiap kedai yang ada di dalam Giant Plentong tu..Mula-mula pergi Sen-Q..Canttik dan berkenan,tapi over budget...Jenama memang puashati  sebab dah banyak kali survery,orang menggunakan Elba.

Disebabkan overbudget,terpaksalah cari tempat lain pulak,Masuk Courts,Malangnya takde stock.Nak order pun hampir 2 minggu jugak dapat..Last-last cancel..Dah penat berjalan-jalan...Singgah dinner terus di Old Town Cafe...Mulanya nak masuk Secret Recepies,tapi disebabkan kat situ takde nasi,So...kita tukar ke Old Town.

Menu yang aku pilih malam tu biasa-biasa je..Husband,of course la nasi...Menu kami

Old Town White Coffea Cham (Hot) untuk aku

Old Town White Coffea Cham(Cold) untuk husband

Pudding Pandan
Of course sedap puding ni..

Old Town Curry Mee
Memang mabless..menepati citarasa aku


Old Town Curry Chicken Rice
Ni pilihan husband.Pun sedap jugak

And last sekali kami order ni
Fried Seafood Dumpling Basket

Gambar yang last ni aku ambil dari Page Old Town..Tak sempat nak snap gambar sebab dah lapar sangat.

Walaupun misi mencari dapur kaca di Giant tak dapat,Tapi sempat sambar sebijik handphone..Duit bonus dapatlah jugak nampak benda tu.

At last,dapat jugak Dapur kaca walaupun bukan didapati di Giant..hahah...Akhirnya dapat juga barang yang nak dibeli walaupun bukan jenama Elba..Dapat Cornell pun ok jugak kot...


So kalau korang nak tau menu yang ada di Old Town ni boleh layari website rasmi mereka







Tuesday, February 17, 2015

No Manners!!

Tuesday, February 17, 2015 14 Comments
Assalamualaikum

Itulah Ungkapan yang aku bagi kat salah seorang orang besar kat company aku ni.No Manners...Takde adab..Sakit hati bila setiap kali dia masuk office aku ni.

Kalau nak masuk department aku ni,memang kena bukak kasut..X kiralaha siapa pun yang masuk..Seharusnya kena bukak kasut..Tapi si Orang besar ni.setiap kali dia masuk,mesti susah dia nak bukak kasut..Aku faham la kalau orang production yang pakai safety boot tu,mungkin susah la kan diorang nak tanggalkan kasut..Tapi bila masuk kat office aku ni,nak tak nak diorang bukak jugak kasut..Even customers kitorang pun kalau masuk,mesti bukak kasut..ORang besar tu,cuma pakai selipar je kot,Tapi tak boleh bukak kasut..What the Hell!!!

Setiap hari cleaner bersihkan lantai,mop dan sapu..Habis tu,x gunalah kan kalau dia sesuka hati masuk office ni tanpa membuka kasut.

Kot ler terpijak taik anjing ke,kat luar sana..Kan dah payah bagi kitorang ni..Orang besar ni bukan orang islam pun.Dah nama pun orang besar kan..Belajar tinggi..Tapi bila disiplin macam ni tak boleh nak ikut..Jangan harap la orang bawah ko nak ikuit jugak kan...Haishh..Geram pulak aku..Nak je sound tepat2..Tapi kang kena buang keje lak..Diorang ni memang bahaya..Kang tak puas hati ngan kita,diorang buat sampai kita berhenti kerja pulak..habislaaa...

Habis tak habis pun dapat maki hamun kat sini jelah jawabnya..Cakap Kat HR pun macam tak guna jugak...
Ha..kan dah terkeluar ketidapuas hatian aku pada Orang besar tu..Haishh..besar kecik,besar kecik je tengok dia...



Sunday, February 15, 2015

Happy 10 monthsary Nur Awfiyah

Sunday, February 15, 2015 12 Comments
Assalamualaikum

Happy sunday korang..hamboii..pepagi buta kan dah update blog..Si kecik ni dah bangun...tetiba teringat hari ni genap dia 10 bulan...Sekejapnya!!!...rasa baru je tatang dia masa kecik..hehehe..dah besar anak gajah dah..eh..yeke...entah la..xtau ler anak gajah lagi besar dari dia kot.




Happy 10th Monthsary sayang...Gambar ni waktu smbut birthday babah dia ..Calit sekali kek kat pipi yang tembam tu..Makin hari makin syang kat anak ummi..

Macam biasa yang ummi ucapkan tiap-tiap bulan untuk kamu.Moga membesar menjadi anak yang pintar dan solehah..Mendengar kata dan insha allah..moga menjadi anak yang berguna bukan sahaja kepada ummi dan babah,bahkan kepada negara sebaik mungkin..Ummi dan babah sentiasa mendoakan kesejahteraan mu..

p/s: Ada appointment dengan doktor hari ni kat Hospital Aminah..malasnya nak pergi..kan best kalau appointment waktu bekerja..dah la ahad je hari yng boleh merehatkan badan...

Saturday, February 14, 2015

Giveaway 7 HARI by Syira Lokman

Saturday, February 14, 2015 10 Comments
Assalamualaikum



Special untuk anda?

Wang tunai RM50 [Ayuni]
Wang tunai RM10 [Fadzi]
Wang tunai RM10 [Khaty]

Topup RM10 x1 [Inani]
Topup RM10 x1[Azharan]
Topup RM10 x2 [Along]
Topup RM5 x2 [Diee]

4 helai Sapu tangan vintage x1  [Diee]
Basic H Shaklee RM46 [N.Aqidah Azahar]
Belvya 1 jar (nilai : 85 WM, 95 EM) [Fina]

Review Blog [Nurin]
Tapak Iklan free selama sebulan [Syira]


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)


Mudah kan? 
jom ramai2 memeriahkan Giveaway 7 HARI by Syira Lokman ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow blog anda juga :)

Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula :10 Februari 2015
Tamat : 16 Februari 2015

Thursday, February 12, 2015

Sakit Pinggang Sewaktu Mengandung

Thursday, February 12, 2015 15 Comments
Assalamualaikum

sumber:google
aduhhhh!!!Sakitnya ku disini...hehehe...glamour gila lagu indonesia tu kan..sampaikan Nur awfiyah dengar pun,amboi,,,kemain berjoget lagi..Dalam walker pun sempat lagi dok berenjut kaki dia..

Bukan cerita pasal awfiyah,Awfiyah beriklan sekejap je..Ni edisi ummi dia bercerita pasal kandungan pulak..hehehe..

Sakit pinggang!! rasa nak tercabut pinggang ni di buatnya..Ini disebabkan kandungan semakin membesar dan menjadi kebiasaan kepada ibu yang mengandung..betuiii tak!!

Sakit pinggang atau belakang ni memang normal bagi ibu mengandung,ini kerana ada beberapa sebab yang kita patut tau,walaupun korang dah tau
  • Perubahan pada berat badan
  • Perubahan postur badan
  • Perubahan hormon yang menyebabkan tisu penyambung meregang.
  • Otot-otot yang mula keletihan
Sumber:sini

Yang aku tau,kalau sakit tu tak terlalu kerap dan tidak juga diakhiri oleh spot yang keluar dari faraj,atau pendarahan,tak perlu risau..

Cuma tulah,kalau time sakit tu,Allah je tau macam mana sakitnya nak tanggung..Rasa nak baring time tu jugak..Kalau kat rumah boleh la baring kejap².Tapi kalau kat office ni..hadoooii..Selalunya setiap kali lepas solat kat surau,aku akan ambil masa untuk baring beberapa minit..yelah..bak kata orang,nak betulkan pinggang ni kan..

Ada juga dari pembacaan aku di internet,beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk Mengatasi sakit pinggang  dan belakang sewaktu mengandung.


  • Senaman khas untuk ibu mengandung baik untuk kesihatan pinggang dan membantu mengurangkan rasa sakit di bahagian tersebut.
  • Postur yang betul semasa mengambil barang di lantai juga memainkan peranan. Elakkan terus tunduk atau membongkok untuk mengangkat barang di lantai. Sebaliknya bengkokkan kaki dan pastikan bahagian belakang anda lurus. Elakkan juga mengangkat barang yang terlalu berat.
  • Pastikan anda duduk dengan posisi yang betul. Letakkan bantal kecil untuk menyokong bahagian belakang. Elakkan menyilang kaki ketika duduk dan jangan mencangkung.
  • Elakkan memakai kasut tumit tinggi. Pakai kasut yang rata dan ringkas.
  • Tidurlah di atas tilam yang tebal kerana ia membantu mengurangkan rasa sakit belakang.
  • Mintalah suami mengurut belakang anda perlahan-lahan menggunakan minyak bayi untuk melegakan kesakitan.
  • Elakkan berdiri terlalu lama.
  • Jaga-jaga dengan pertambahan berat badan anda. Pertambahan yang berlebihan juga mudah membuat anda sakit belakang.
Ni aku copy paste je dari sumber sini

Nak tidur malam pun macam tu,memang aku mengalami tidur yang kurang nyenyak..(yeke kurang nyenyak..hihi).Selalunya tidur,aku mesti nak peluk bantal dan separuh meniarap.Even dah ada awfiyah ni pun aku tak boleh kalau tak peluk bantal.Lagipun awfiyah tu kalau tidur,memang tak suka dipeluk,melainkan dia yang peluk aku..ececeh minah tu kan...
Bila perut dah ada bump sikit,memang susahlah nak tidur macam tu lagi...mulalah pulak aku mengereng kanan kiri,nak cari posisi yang baik untuk aku lena...

Ni pun dari pembacaan aku...cara tidur orang mengandung ...jom tengok


Ni cara tidur yang betul untuk ibu mengandung ye..




Cara duduk pun kena dititik beratkan jugak..


Last sekali cara ktita berdiri



Harap sakit pinggang ni taklah membuatkan aku risau dan seriau...Moga Allah pelihara anak didalam kandunganku..insya allah..amin

Happy Wedding Anniversary To Us

Thursday, February 12, 2015 8 Comments
Assalamualaikum





Love is not a simple,
As a candlelight and roses,
Love is a day to day living,
Taking time,Making time to be there,
with open arms and giving heart,
Love is the special life we share,

For the rest of my life,
I'll be with you.i'll stay by your side,
Honest and true,
Till the end of my time,
I'll be loving you,


I feel so blessed when i think of you,
And i asked Allah to bless all we do,
You're my husband and my friend and my strength,
And I pray we're together in Jannah,



Love,
Your truly wife

For my husband
Ahmad Syahrizan Bin Fisal



Wednesday, February 11, 2015

Makan-Makan Di Dessert Queen

Wednesday, February 11, 2015 20 Comments

Assalamualaikum

Teringin pulak tekak ni nak makan Western food dan dessert..Memang kalau kat pasir gudang ni,payah sikit la kan nak cari western tengahari ni.Lain la duduk kat bandar nun..Ada jugak la tempat-tampat lain yang menyediakan Western Food ni ,tapi jauh dari lokasi.

Ini kali kedua kot aku makan kat sini.Menu dia berlainan setiap hari.Setiap hari,Dessert Queen akan update menu apa yang mereka hidangkan hari ni...Best kan...


Teringin nak makan Meatball pulak hari ni.So ajak geng2 office shida and ogy temankan makan..Harus kena makan ikut tekak sekarang ni,nanti anak tak mengences...heheheh..

So hari ni, menu yang aku pilih hari ni Chicken Balls with Mushroom Sauce RM9.90 set dengan air twister Berharga Rm11.90.

Chicken Balls with Mushroom Sauce + Twister Juice

Meatballs with Mushroom Sauce + Twister Juice

Yang bawah ni adalah pilihan ogy dan sida...hehehe..saja lah aku nak rasa lain dari yang lain.sebab kali pertama aku dah makan ni.Harganya masih sama.

Selain dari tu,Dessert queen ni ada jugak jual desert yang menepati citarasa tekak aku..sempat tapau bawak balik red velvet cream cheese berharga Rm5
Bekas kecil ni berharga rm5.

Cukuplah kot kecil macam ni,kang kalau beli bekas besar gedabak tak habis pulak kan..

So far,makanan kat sini memang sedap.Kot lah korang yang berada di kawasan pasir gudang johor ni,Boleh la try menikmati keenakkan makanan dari Dessert Queen ni kan..Apa pun makanan atau tempat makan,kita perlu mencuba untuk tahu sejauh mana kata-kata orang tentang kedai ni..ada Betul ka??

Selain dari dessert yang aku makan..ada lagi yang lain..So yang ni korng kena terjah facebook Dessert queen.

Hot choclate..banyak lagi minuman yang korang boleh minum kat sini.So gambar ni aku ambil dari facebook mereka


Location: Sebaris dengan Klinik Mulia Taman Air Biru.

Facebook: Dessert Queen


Tuesday, February 10, 2015

Program Belajar Membaca I-SINA

Tuesday, February 10, 2015 12 Comments
Assalamualaikum

Pastinya semua ibu bapa inginkan anak-anak mereka mampu membaca pada uisa seawal 4 tahun kan..Di luar sana,ramai anak yang berjaya dengan hasil tunjuk ajar ibu bapa mereka sendiri sahaja.

Semuanya boleh dilakukan dengan cara I-sina iaitu satu program belajar membaca yang mudah,cepat dan berkesan.Ianya merupakan sebuah program dalam bentuk buku dan DVD yang mampu untuk memberikan pembelajaran terbaik untuk anak-anak anda.

Anak-anak yang belum mengenal huruf juga boleh terus diajar membaca.Ribuan anak kecil sudah menguasai pembacaan melalui I-sina ini.


Hanya mengikuti arahan dan langkah-langkah yang diberikan.Program ini disusun dengan langkah² pembelajaran yang kecil tetapi sangat efektif untuk mengelakkan tekanan dan kekeliruan anak-anak/

Cuma memerlukan pengajaran selama 10-15 minit sehari.

Program Belajar membaca I-sinaI memberikan penekanan kepada kefahaman anak² bukan hafalan,Mereka akan menunjukkan minat apabila mereka faham dan boleh mengikuti program.

  • Program Belajar membaca I-sina adalah program yang dikhususkan khas untuk memberikan pembelajaran secara menyeluruh kepada kanak-kanak supaya mereka dapat menguasai kemahiran membaca dengan cepat,mudah dan efektif.
  • Program Belajar Membaca I-sina  ini menggunakan pendekatan yang diperkukuhkan supaya kanak-kanak lebih memahami konsesp asas pembentukkan gabungan bunyi huruf-huruf vokal dan konsonan,tanpa terikatdengan hafalan suku kata.Pada peringkat awal,kanak-kanak akan diajar bagaimana bunyi dibentuk apabila huruf² digabungkan bersama.
  • Program Belajar Membaca I-sina ini sesuai untuk ibubapa dan guru tadika atau sekolah yang inginkan sebuah program untuk mengajar membaca kepada majoriti kanak-kanak dengan berkesan.
  • Program Belajar Membaca I-sina ini jugak menjadikan kanak-kanak "suka" dan "mahu" terus membaca kerana mereka faham dan mampu mengikuti program mengikut kelajuan dan kemampuan mereka tanpa sebarang paksaan dan hafalan yang membebankan.
  • Program Belajar Membaca I-sina ini bertujuan untuk meningkatkan keberkesanan Kaedah Fonetik dan menitikberatkan kefahaman kanak-kanak menerusi latihan² dan arahan-arahan guru yang sistematik dan mudah.Ia mempercepatkan kanak-kanak untuk menguasai kemahiran membaca secara menyeluruh bukan setakat menghafal dan membaca suku kata mudah.

Apa keistimewaan program belajar membaca I-sina?
  1. Boleh diamalkan untuk kanak-kanak seawal tiga setengah tahun tanpa perlu mengenal huruf A hingga Z
  2. Disusun dengan langkah-langkah pembelajaran yang kecil tetapi sangat efektif
  3. Guru atau ibubapa yang hendak memulakan program tidak memerlukan pengalaman mengajar kerana arahan untuk mengajar diberikan untuk setiap pelajaran.
  4. Menggunakan kaedah fonetik tetapi masih memperkenalkan nama huruf di dalam prigram pembelajaran.
  5. Menggunakan cara pembacaan yang sama dengan pembacaan dalam bahasa Inggeris
  6. Mengelakkan kekeliruan kanak-kanak dalam menguasai proses kemahiran membaca

Bagi ibu bapa yang inginkan anak-anak mereka belajar membaca dengan cara mudah dan berkesan,jangan lupa untuk mendapatkan e-book ini beserta DVD atau tanpa DVD..



Klik Sini
v
v
v
v

Tempahan Program Belajar Membaca I-SINA

Monday, February 09, 2015

Makanan Tambahan Yang aku amalkan Semasa tempoh mengandung

Monday, February 09, 2015 16 Comments
Assalamualaikum

Happy Monday...walaupun kurang sihat nak bekerja hari ni,tetapi tabahkan juga hati untuk bekerja..Kalau ikutkan hadi dan perasaan ni,memang taknak bekerja.Tapi disebabkan nanti banyak pulak cuti kena potong..

Oklah..pagi ni aku nak share dengan korang ,tu pun kalau korang nak baca..hehehe.,.Aku nak share supplement untuk aku sendiri semasa mengandung ni.Memang kalau ikutkan dah cukup dah ubat yang doktor bagi.Tapi wanita mengandung ni kan ,kekadang badan terasa lemah..dan tidak bermaya.

Kalau nak ambil pil-pil lain aku memang takut sebab tak kena dengan aku.Lagi satu takut jugak kan nak tambah-tambah makan ubat lain.

So aku ambil 3 benda ni untuk membantu aku dan baby sihat.Yelah..dah masuk 5 bulan,tapi perut macam tak nampak je.isk...risau...baby kecil sangat pun tak boleh jugak,Risau kelahiran pramatang tu,tak mencukupi untuk berat bayi..Kesian baby nanti kena duduk lama kat hospital.

Makanan tambahan yang pertama adalah susu..Susu tu penting untuk tulang.Bila mengandung ni,baby banyak ambil kalsium dalam badan ibu dia.wanita hamil memerlukan 1200 mg kalsium setiap hari. Ini kerana 99 peratus daripadanya untuk tulang dan gigi manakala1 peratus untuk darah dan jaringannya. Susu yang kaya dengan kalsium akan membuatkan keperluan kalsium mereka mencukupi.Masa mula-mula preggy tu aku minum susu anmum,tapi tak tau kenapa bila minum susu tu,terus rasa mual dan muntah,,Memng tak boleh nak masuk tekak.Lepas tu aku beli je susu Dutch lady tu untuk minum.And last baru aku beli mamil,Rasa pun oklah dan aku suka.


Sumber :sini
sumber:google

Makanan tambahan yang kedua pulak aku minum Jus Delima.Nak cari buah delima ni memang payah sikit.Mahal pun ye.Sekarang ni aku ambil Jus Delima Gulshan..Masammm....selalunya aku bancuh dengan air..Letak madu...Madu pun ada khasiatnya untuk ibu mengandung..Jus delima ni jugak salah satu makanan sunnah Rasululullah saw kan..So apa kebaikkan Jus delima ni.Menurut penyelidik, ibu-ibu mengandung yang berisiko melahirkan anak dengan kelahiran pra matang disarankan mengamalkan pengambilan jus buah delima.

-Membantu mengurangkan alahan semasa mengandung
-Membantu aku memberikan tenaga sepanjang aku mengandung ni.Untuk ibu menyusu pun baik jugak.
-Membantu perkembangan otak bayi dalam kandungan,
-Membantu mendapatkan bayi yang sihat dan kulit yang cantik,
-Mencegah rasa mual.


Sumber:sini
sumber:google

Selain dari pengambilan Jus Delima dan Susu,aku ambil madu jugak.Madu tu aku campurkan dengan jus delima dan air...kacau-kacau ,terus minum.Selalunya aku cuma ambil pada waktu malam sahaja.Madu pun ada khasiatnya untuk ibu mengandung tau.

Madu dapat mengurangkan rasa loya ketika mengandung, terutamanya pada waktu pagi. Untuk kesan yang terbaik, ambil madu sebelum tidur setiap hari.
Madu juga mampu mengekalkan daya tahan penyakit ibu sewaktu mengandung. Biasanya, ibu hamil sering mendapat selesema kerana sistem daya tahan mereka lebih lemah pada ketika ini. Dengan mengambil madu, bahan anti-bakteria di dalam madu mampu menyokong sistem daya tahan ibu sewaktu mengandung.
Di samping itu, madu boleh mengelakkan masalah sembelit, yang sememangnya sering dialami ibu mengandung. Kandungan pelawas dan anti-bakteria di dalam madu membantu sistem penghadaman ibu mengandung.
Khasiat madu untuk ibu mengandung yang lain termasuklah membolehkan tidur lebih nyenyak, memberi tenaga dan mengelakkan hipertension.
Itu sahaja lah yang aku dapat kongsikan dalam entry ni..Selain tu korang boleh la share jguak dengan aku,makanan tambahan yang korang pernah ambil semasa mengandung..






Saturday, February 07, 2015

Mengetahui Jantina Di dalam Kandungan

Saturday, February 07, 2015 8 Comments
Assalamualaikum

Sumber:google

Itu sudah menjadi lumrah bagi ibu yang mengandung.Mungkin dari mulut si ibu ni,tak kisah jantina anak yang bakal dilahirkan.Tapi pada zahirnya,tetap tertanya-tanya jantina yang dikandungnya.

Macam tu lah jugak perasaan aku ketika ni,bila dah meningkat dari bulan kebulan,nak tau jugakkan jantinanya..Tapi ramai yang cakap,aku mengandung anak perempuan..Wah..nampaknya Nur awfiyah akan dapat geng bergaduh...

Walaupun baby bump taklah nampak dengan ketara,tetapi terasa jugaklah kesenakkan kadang-kadang.uppfhhh...ummi dah tak boleh tidur dengan tenang.Hari ni saja menggoogle cara mengetahui jantina di dalam kandungan.

Ada beberapa petua dan cara mengetahui Jantina anak di dalam kandungan..antaranya.

  1. Mengalami mual-mual yang agak teruk selama Trimester pertama,itu petanda akan mendapat anak perempuan,tapi sebaliknya tidak mengalami mual-mual pada awal kehamilan,maka korang mengandungkan anak lelaki..(Masa trimester pertama ni,memang aku mengalami morning sickness yang agak teruk.agak-agak korang?..hehehe)
  2. Tonjolan perut tinggi tu petanda anak lelaki.Sebaliknya jika tonjolan perut rendah petanda mendapat anak perempuan.(buat masa ni tak boleh nak menentukan samada tonjolan ini berbentuk macam mana)
  3. Tubuh kita akan terasa lebih bengkak terutama pada peha dan punggung dipercayai sebagai tanda anak perempan yang sedang mengambil kecantikkan ibunya.Tapi jika kelebihan berat badan cenderung ke depan itu petanda anak lelaki(takde lagi perubahan seperti itu,tunggu lah dua bulan lagi kot)
  4. Lebih suka makanan yang mengandungi proteinseperti daging serta suka makanan yang masin dan asam itu petanda anak lelaki.Sebaliknya jika suka makanan manis dan buah-buahan tanda anak perempuan.(ni aku musykil,sebab aku memang suka makanan yang masam-masam dan tak suka yang manis.Tapi aku suka makan buah-buahan.)
  5. Posisi tidur jika lebih kearah utara dipercayai petanda anak lelaki,tapi sebaliknya jika lebih senang tidur ke arah selatan petanda anak perempuan.(ni pun aku tak sure la,tapi aku banyak tidur mengiring sebelah kanan.

Banyak lagi la kot kita nak ketahui jantina dalam kandungan,ni je yang aku dapat masa menggoogle..So,nanti kalau ada lagi,aku akan update...Apa pun aku tak kisah samada lelaki atau perempuan.Yang penting dia sihat..insya allah..


Friday, February 06, 2015

Thursday, February 05, 2015

Lambakkan Limau Sudah bermula

Thursday, February 05, 2015 21 Comments
Assalamualaikum

Pepagi lagi Kelaparan dah memuncak.Disebabkan tadi pi tuang minyak,maka lambatlah masuk kerja.Nasib baik tadi SIL sempat tapaukan Mee Hoon Goreng.Alhamdulillah..Jadi tak payah la nak beli sarapan lagi.Tapi bila dah terlambat makan macam ni,mulalah angin dah naik kepala.Mulalah rasa mual dan tak selesa.uppffhh...apa pun tak boleh,

Occay,story pendek,bukan tu nak bagitau...Cerita pasal bulan kedatangan Hari raya Cina yang bakal tiba sikit hari lagi..Tak sabar wehh nak cuti..Nak balik kampung.Dan bila cerita pasal Raya cina ni,confirm lah ada kaitan dengan limau yang berlambak-lambak.Masa nilah ramai supplier yang hantar limau..Rasa nak bawak balik je satu kotak.Aku memang suka makan buah limau ni.Tapi orang kata tak bagus makan limau ni banyak-banyak.
Sumber:google


Masa ni,lah HR dok bagi-bagi limau ni kat semua staff..Dapatlah merasa 5-6 biji limau.Aku cuma makan sebiji satu hari.Takut jugak nak makan lebih-lebih.Kalau pi Kipmart or mana-mana pasaraya,confirm banyak jumpa buah limau ni dijual.Orang-orang kita pun banyak jugak yang membeli..Yelah..benda sedap kan..hehehe


Eh..tak sabar pulak nak dapat angpau..Walaupun jumlah angpau tu sangat sedih untuk diterima,tapi semangat nak jumpa boss..Mana tau dapat bonus lebih..hua..hua..

EH..korang dah dapat bonus ke...hehehe

Wednesday, February 04, 2015

Craving Betik Masak Air

Wednesday, February 04, 2015 19 Comments
Assalamualaikum

Dah lama sangat mengidam nak makan makanan yang sesimple ni.Tapi yang simple ni lah yang payah kot nak buat dan cari.

Duduk kat taman,mana la mudahnya nak cari betik muda kan.Tapi bernasib baik sesangat jiran sebelah rumah ni suka menanam.Dan salah satunya adalah pokok betik.

Memang dok aim sangat-sangat buah betik jiran sebelah rumah.Nak mintak,alahai..segan sesangat..Tapi masa dok mesyuarat tingkap kat luar rumah tu,terkeluar jugalah daripada mulut yang mengidam ni.Di marahnya sebab taknak bagitau nakkan betik tu..Nasib baik dia memahami orang yang tengah mengandung ni.

Bila dah dapat betik,of course serta merta bawak rumah kakak ipar,suruh masakkan..At last,hari ni dia masakkan jugak,walaupun sibuk melayan buah hati aku tu.

Sempat SIL aku ni snap gambar dan hantar gambar ni kat aku..Nak tunjuk ler dia dah masakkan untuk aku..keh..keh...

Ok..alhamdulillah...ada jugak yang sudi msakkan..Nak tunggu aku masak sendiri memang tak ler...Lebih suka orang masakkan  untuk kita...Tu yang rasa nikmat sangat tu.


Ragam Nak MemBesar

Wednesday, February 04, 2015 13 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah..setelah dua hari mc,hari ni perlu meneruskan tugas di Office pulak.Lama jugakkan tak bercerita pasal si Jantung Hati aku tu..Kesian dia,,.sekarang ni,jarang sangat update pasal dia..Bila aku mc,tak dapat nak luangkan masa untuk dia,terpaksa hantar ke rumah SIL.kalau kat rumah pun,kesian pulak dia takde orang yang boleh nak melayan..Kekadang tu,rasa simpati kat dia..Harap dia memahami keadaan ummi dia yang tengah membulat ni.

Bila makin hari,semakin banyak keletah yang membuatkan aku rasa sayang nak tinggalkan dia..Banyak sangat yang membuat kan hati ni terhibur.

Bila duduk dengan SIL,selalu sangat lah SIL update pasal dia..Upload gambar untuk tatapan ummi dia.Bila tengok gambar-gambar yang di upload tu,tersenyum pulak sorang-sorang.

Hari ni,Lepas makan biskut 5 keping,mandi,main..tetiba terus tertidur tanpa buai.Alahai anak ummi ni,Semakin hari semakin lasak..Kaki aku ni,dah banyak kali luka dek kerana terkena walker dia tu.Kalau duduk dalam walker,boleh tahan laju kayuh..hehehe..

Tertido kepenatan bermain..Trompet ajaib dia tu memang selalulah ada menjadi teman..Tak tau lah kenapa tetiba nak tidur macam tu pulak..

Tunggu ummi balik petang ni ye..Mulut kecoh ni pantang kalau ummi dia pakai tudung,confirm dia dah menjerit dari jauh selagi tak dokong dia..Gambar ni di post oleh SIL tadi..So aku ceritakan sikit di blog ni untuk hari ni...




Follow Us @aida_yusof81