Tuesday, March 31, 2015

Doa Untuk Anak-Anakku

Tuesday, March 31, 2015 10 Comments
Assalamualaikum

Entry ni adalah untuk sebagai bahan rujukan aku untuk diamalkan setiap hari.Aku abadikan dalam blog.Jadi bila diperlukan,aku akan review balik entry ni..Sebagai panduan jugak pada aku sebagai parents..

Yelah..Kekadang,bila kita tengok anak kita membesar depan mata,kita dapat lihat sikap yang kita rasa taknak ada dalam diri dia..Nak dia jadi seorang yang berguna suatu hari nanti..Anak-anak ni kan ibarat kain putih..Kita lah yang mencorakkan dia untuk menjadi lebih baik atau sebaliknya.

Sebagai ibu,apa yang kita nak dari anak-anak kita,adalah bila mereka dewasa kelak,akan menjadi anak yang boleh membanggakan ibu dan ayah serta keluarganya.Bila tengok Nur awfiyah tidur,macam-macam yang aku fikir.Khususnya bila dia dah dewasa kelak..

Setiap kali doa tak putus-putus untuk dia dan adiknya yang bakal lahir.Moga mereka dilindungi dari sebarang keburukkan..Sejak itu,aku dah google sedikit sebanyak doa-doa yang perlu aku amalkan untuk anak-anak aku..Aku harap ianya menjadi rutin untuk aku buat setiap kali mereka tidur.Supaya dilembutkan hati mereka,supaya mereka menjadi pintar dan menjadi anak yang soleh dan solehah.

Lama dah disimpan,baru ni sempat nak update...Mana tau boleh jadikan panduan untuk parents diluar sana jugak kan..Sama-sama Kita membentuk anak kita agar mereka menjadi seorang yang berguna suati hari nanti kepada masyarakat dan negara tercinta nih..

Dah beberapa hari jugak aku amalkan setiap kali Nur awfiyah tidur

Bacaan Surah Al-fatihah

Dibaca 1x

Bacaan Ayat Kursi

Dibaca 1x

Bacaaan Surah Al-Insyirah

Di baca 1x

Bacaan Surah Toha (ayat 1-5)


Kemudian hembuskan ke ubun-ubun anak dan niatlah agar anak kita menjadi anak yang soleh ,bijak pandai,rajin mengerjakan solat dan lain -lain

atau 
Baca Surah al-Fatihah,surah Taha ayat 1 sehingga 5,diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali.Doanya,”Ya Allah,lembutkanlah hati anakku(sebut namanya),seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman.Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.
atau
Ketika memasak,sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:”Wahai orang yang beriman!Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”
Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir’Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman’berulang-ulang.

sumber: google
Senang untuk diamalkan kan..Harap lepas ni konsisten untuk buat pada Nur awfiyah tu..Aku tak mampu memberi dia kekayaan,at least aku berharap agar aku mampu memberikan  pelajaran yang terbaik untuk masa depannya.insya allah..

Begitu juga dengan adik-adiknya yang bakal lahir nanti..


update : tambahan dari kak zakie,.thanks kak..insya allah nak amalkan jugak...

Robbij'alni muqimassolati waminzurriyyati, robbanal wataqobba du'a




Hadiah Hari Jadi Dari Orang Tersayang

Tuesday, March 31, 2015 16 Comments
Assalamualaikum

Bukan entry nak menunjuk ke apa ni tau..Saja nak share kat blog ni untuk tatapan sendiri..Rentetan kehidupan untuk diri sendiri..hehehe


Masih bercerita pasal Birthday aku..Harap-harap korang taklah mual dan meluat bila aku cerita benda ni ek..
Oklah..tuari aku ada cerita yang my husband buat celebrate birthday terawal  untuk aku kan..Korang boleh baca entry tu kat sini Early Birthday Celebration di Secret Recepi .

Sebelum tu aku ada request kat en.husband nak handbag..Tapi tak taulah pulak dia bersetuju dengan cadangan aku tu..hehehe...Saja belek-belek kat Zalora mana yang berkenan kan..Kalau ikut hati banyak yang berkenan..Kena pilih ikut kemampuan..Sekarang ni bila dah ada anak,keperluan anak tu lebih penting dari keperluan sendiri..

Cakap-cakap dengan my husband tentang niat nak membeli handbag baru tu..Jenuh cakap kat dia nak beli kat zalora je..Murah sikit..My husband cakaplah,better cari kat luar..boleh belek-belek...Tapi aku takut bila dah tengok kat luar tu,terlebih budget pulak kan..adeh..pening-pening..(Niat hati nak kumpul lagi Beg Carlo Rino)

Last-last my husband tanya nak yang mana,dia belikan,but make sure jangan menyesal beli online..erkk!! ngeri ko dengar!!.Kang kalau datang beg tu tak menepati citarasa aku..Mau kena sembelih..adeh...

Lepas beberapa hari dok whatssap/telegram dengan dia tentang beg,akhirnya dah pun buat pilihan untuk memilih..Aku beli kat Zalora je..Zalora bagi diskaun sempena birthday aku,tapi tak guna pun..SAYANGKAN!!!..18% tu..At least dapat jugak kurangkan harga tu kan...adeh!!!

Takpelah..My husband kot yang belikan..hahaha...Aku pilih bag ni..Boleh Klik LINK  ni ea
Aku pilih Brand Playboy Bunny...Isk...Playboy sungguh Bunny tu kan,,hehehe..Cepat je sampai bila beli dengan Zalora ni.Jumaat aku beli,Isnin dah sampai..

Playboy Bunny
Size: 38L x 26H x 16W
Price :Rm119.95

Oklah kan..aku memang suka beg yang besar macam ni..Lagi satu boleh buat sling..Senang sikit nak letak diapers,susu ,baju fiyah dalam tu..Nak dokong dia pun senang sebab boleh Sling..

Selain dari tu aku dapat Voucher Diskaun dan rm25 untuk kawan-kawan yang nak beli..heheheh.


Nak ucap lagi kat My husband,Thanks belikan Handbag untuk saya ye...I tau u baca entry ni..hehehe...

Sengaja pilih warna hitam,sebab boleh kena dengan semua keadaan dan baju..So tak menyesal aku pilih beg ni...Maklumlah..bukan selalu kan beli bag...Sesekali beli biarlah yang puas hati..lepas tu pakai ler sampai lunyai..hahaha...




Thanks baca entry aku!!!








Monday, March 30, 2015

Birthday Wishes Yang paling Touching Di terima

Monday, March 30, 2015 8 Comments
Assalamualaikum


Banyak-banyak wishes birthday yang aku dapat hari ni,satu je yang bisa mengalirkan air mata ni.Ungkapan yang sangat simple tetapi mempunyai maksud yang begitu mendalam..Hanya dia memahami akan isi hati aku..ala....touching tau.

Setiap kali Birthday,dia memang tak pernah lupa untuk ucap,walaupun satu perenggan ayat.Tetapi satu perenggan ayat tulah yang membuatkan hati anak dia ni,luluh..

ha!!! mak kita pun pandai main whatssap jugak..hahaha..yelah..walaupun mak aku tu,ayat dia tunggang terbalik..eja pun tunggang terbalik jugak..Tapi sebagai anak,aku amat faham apa yang nak disampaikan oleh mak aku tu,,


Thanks mak,sebab sentiasa ada di masa  susah dan senang..Selalu sedia meminjakan telinga untuk mendengar segala luahan anak mak yang menjeng( kuat nangis)..hehehe..Meminjamkan bahu bila anak mak sedang bersedih.Meminjamkan duit tatkala anak mak ni kesusahan. hehehe.,...Moga terus diberikan umur yang panjang.Kesihatan yang baik.insya allah ...amin...



Early Birthday Celebration di Secret Recipe

Monday, March 30, 2015 7 Comments
Assalamualaikum


Alhamdulillah...Sudah 34 tahun berada di bumi Allah ni..Syukur ke hadrat Illahi kerana masih dikurniakan nyawa untuk terus bernafas demi orang yang tersayang.

Thanks juga yang memberikan ucapan dan mendoakan kesejahteraan aku.So touching..Thanks buat my husband yang awal-awal lagi dah celebrate birthday..

Ceritanya semalam..Lepas balik dari Check up di Hospital Aminah.En.husband tanya nak makan ape..Erkk..tetiba mengidam nak makan kek red velvet..Terus teringat Secret Recipe..

Bila dah sampai di Secret recepi,belek-belek menu,punyalah lama kan nak belek..Yang paling lama belek menu of course my husband.hahaha...

Oklah..jom tengok ape menu yang kitorang makan semalam.

Mula-mula kenalah letak dulu signage Secret Recepi kan..Eh..ada pulak tempias my husband tu...heheh


Aku mulakan dengan minuman dulu..Iskk..geram..tetiba gambar minuman aku hilang..Ni minuman my husband..
Frosty Fresh Orange
Untuk aku,hanya order Hot lemon Tea je..Tamo la minum ais..

Chicken Parmigiana
Ni untuk My husband..Dan yang ni,of courselah untuk aku..Kan ke aku peminat Spaghetti..

Thai Seafood Spaghetti

And last sekali..Of course lah Kek kan..Walaupun takde nak tiup lilin bagai..Tapi ini pun dah sangat memadai bagi kami..Order satu kek je sebab my husband dah kekenyangan.
Red Velvet


So nyummy makanan kat sini..Harga???? ooopsss..Sorry..tak boleh nak letak harga setiap makanan sebab bila mintak resit dengan dia,dia kata..tak boleh...Secret...Sudahnya takdelah kan letak harga bagai..


Last but not least...Thanks to My husband sebab dah tunaikan permintaan nak makan kat sini..hehehe...
Lepas ni,confirm baby tak ngences...Next,tak tau mengidam apa pulak..

More Menu korang boleh tengok website http://www.secretrecipe.com.my/







Thursday, March 26, 2015

Tangan Nur Awfiyah Terseliuh

Thursday, March 26, 2015 21 Comments
Assalamualaikum

Kejadian beberapa hari lepas...Takde update kat mana-mana pun..Aku pun tak tau mana silap sampai Tangan nur awfiyah terseliuh.

Malam kejadian ,bawak dia pi jalan-jalan jusco,happy je dia tu..Sempat bawak pi tempat mainan..Memang teruja dia..Kebetulan Pakcik dia dari Pahang datang bercuti kat rumah.Tu yang bawak jalan-jalan tu..Nak ke bandar johor,takut sesak dan jalan tutup sempena pertabalan DYMM.So,pergi yang dekat-dekat je.

Muka penakut..cuba kalau dapat pegang kat tepi tu,mesti dia tak ingat dunia duduk kat dalam tu

Ok..lepas dah jalan-jalan tu,terus gi rumah abang ipar yang berdekatan je kat situ,Dalam perjalanan,memang awfiyah dah tido dah.Sampai rumah abang ipar,dia still tido..bawak masuk pun tak sedar lagi..Tapi tetiba dia menjerit..Tak tau kenapa...Mungkin sebab panas or keadaan rumah situ..Risau jugak dia nampak "sesuatu" ke..Sampai aku ngan husband terpaksa balik dulu..Dalam kereta puas dia menangis,tido balik,

Esok paginya tak tau apa kena dengan dia,sedap-sedap dia bermain,terus dia menangis..Menangis yang tak henti-henti..Puas dah pujuk..nenek dia amik pun taknak..Sampai jiran datang rumah tanya pasal awfiyah..Yelah..awfiyah tak pernah nangis sampai macam tu sekali..Macam orang merajuk pun ada..
Bila dudukkan dia nak bagi makanan,terperasan tangan sebelah kiri dia taknak gerak..Bila pegang dia menangis..Argghhh...Sudah!!!!...Kenapa pulak tangan dia ni..Aku cuba urut-urut tangan dia..Meraung dia...uhukkk...Nak nangis dah ummi dia ni..Tak tau dah nak buat ape.Terus call nenek dia kat kampung..Nenek dia suruh bawak balik.

Tak fikir panjang dah..terus bawak balik kampung..Sampai rumah,nenek dia urut..lagilah menangis sakan..Mak aku ni,kalau budak kecik sangat dia takut nak urut...Takut salah urut pun ada..Kalau orang tua takpe lagi.

Last-last bawa rumah mak bidan berdekatan dengan rumah..alhamdulillah..berkurangan sikit sakitnya tu.Dari saat tu,maka awfiyah jadi budak baik..Takde pun panjat-panjat kerusi lagi.Duduk je main dengan mainan dia..memang tak lari mana..Tangan sebelah memang dia taknak guna.Even,kalau pegang pun dia marah.iskk...Setiap kali lepas mandi,aku akan urutkan perlahan tangna dia..Mungkin dia fobia nak guna tangan tu untuk bermain.Tapi sejak semalam,dia dah mula guna tangan tu..Dah tak nangis bila dok pegang.Lama jugaklah dia macam tu..Dalam 3 hari gitu..Nasib baik..Risau gak kalau dia sakit lagi kan.

Hari isnin tuari sempat lagi bawak dia pi jalan-jalan Tesco..Yelah sempena cuti umum johor tuari,Duduk rumah pun boring,nak gi tengok perarakan kat bandar malas pulak..Nak-nak ummi dia tengah macm ni,memang tak larat nak pi mana-mana pun.
Kalau duduk dalam stroller ni,memang taknak baring..Nak duduk tegak je..Sesambil tu,riuh mulut menyapa orang..Bila sruh tengok kamera,langsung dia buat dek jek

Sempat nenek belanja KFC hari tu..awfiyah makan kentang je..Ayam ummi ngan babah je makan..hahaha.Masa ni tangan dia masih taknak digunakan lagi...penakut betul anak ummi ni la..hehe


p/s:dah macm boy pun ada..tak sabar nak tunggu rambut dia panjang balik..opppss..entry terpanjang pulak hari ni kan...hehehe




Wednesday, March 25, 2015

Teman Lelaki Upahan

Wednesday, March 25, 2015 10 Comments
Assalamualaikum

Teman Lelaki Upahan

Uisshhh...Minggu ni minggu air mata bila tengok EL dengan Kayra..Haipppp!! apahal EL tu serius sangat..Dah bertukar jadi kyra Lydia yang dulu..Berlagak!! Sombong!!...iskk..Benci mak

Start dari hari isnin tu ari,selepas 3 bulan mereka terpisah,dan terjumpa kembali,EL adalah seorang yang berperwatakkan yang sungguh-sungguh dingin.

Sakit hati pulak bila dengar dia cakap kat  Kyra masa dalam meeting tu kan..


Kalau masa ni aku berada di tempat Kyra,mau dah menangis semahu mahunya dek kerana penangan kata-kata si EL tu kan..

Apalah kesudahan cerita ni..Memang aku tak baca novel ni pun..By the way,aku memang suka watak yang dilakonkan oleh Siti Elizad ni..memang kena dengan cerita ni.begitu juga dengan Ungku Ismail tu,,



Yang penting aku dah tak sabar nak tengok episode hari ni..Minggu ni episode last kan??alahai...


Sesekali Teringin jugak

Wednesday, March 25, 2015 19 Comments
Assalamualaikum

Semenjak kandungan dah menginjak ke 22 minggu ni,macam-macam nak makan..Tekak ni pulak memilih nak makan ape..Iskk..pendek kata kalau tak kena dengan tekak,memang takkan jamah makanan tu..Dahsyat kan.

Sejak mengandung ni,minuman kegemaran yang senantiasa menemani di waktu sarapan pagi,memang tak disentuh.Tapi satu hari tu,bila singgah di Petronas,keinginan tu terserlah dengan kehausan yang memuncak.Pehh..Pepagi dah kena Nescafe sejuk..Kena pulak dengan cekedis kegemaran aku dari kecik..hehehe..Memang mengancam..Last-last...Sendiri lapar sebab pepagi buta dah telan makanan ringan tu..Nak tunggu ke pukul 12 tengahari memang ler lambat rasanya.


Ni pun rasa dah macam nak beli lagi..Tapi sejak minum Nescafe tuari.Jantung ni rasa tak normal pulak..Kekadang berdegup kuat tetapi sesekali..Walaupun sesekali,ia tetap rasa menganggu aktiviti harian aku.

EH..Normal ke tak ek bila jantung macam tu..Ke sebab aku memang ada history sakit jantung..Tanya doktor kalau sesekali tu normal..Adeh...dah jadi tak normal pulak aku rasa ni.

Harap semua ni tak berpanjangan..Memang sejak mengandung ni,rasa macam stress sikit..Stress berhadapan dengan seseorang setiap hari.Yang kadangkala menimbulkan rasa tak puas hati je..Tapi apa kan daya,elak macam mana pun jumpa jugak orangnya..Redha jelah..

Lepas ni dah taknak minum ais dah..Risau kat baby,risau aku kat aku jugak..Kang jadi apa-apa kat aku.Siapa pulak nak jaga anak kesayangan aku nanti.iskk...fikir positif je lah..



Tuesday, March 24, 2015

Harum Soap Mengatasi Masalah Anda l Review

Tuesday, March 24, 2015 11 Comments
Assalamualaikum


kelebihan harum soap


Harum Soap

Harum Soap adalah sabun khas untuk menghilangkan bau badan dan memutihkan kulit badan seawal 3 hari.Harganya sangat mampu untuk dimiliki dan sangat senang untuk digunakan.



Apa itu Harum Soap

Harum soap adalah sabun yang dirumus dari bahan bermutu tinggi untuk melindungi anda terhadap bau keringat atau bau badan.Sangat ampuh untuk membasmi kuman(bakteria) penyebab bau badan,meneutralisi zat asam yang dihasilkan oleh tubuh terutama pada tempat tertentu seperti pada daerah ketiak,sekitar kemaluan,rongga-rongga jari kaki dan daerah-daerah tubuh yang berkeringat lainnya.

Harum soap juga dapat membasmi dan menghilangkan segala masalah pada kulit anda terutama gatal-gatal,kutu air dan penyakit kulit lainnya.Gunakanlah secara rutin sebagai dasar (foundation) sebelum menggunakan parfum.Tidak mengakibatkan iritasi dan alergi pada semua jenis kulit.Baunya sangat harum serta menggoda dan kami yakin anda akan lebih disenangi apabila berada disamping rakan dan tersayang.

Yang paling penting dalam cara menghilangkan bau badan adalah membilas tubuh secara teratur.Mandi adalah cara instan untuk menghilangkan bau badan.Bau badan disebabkan oleh bakteria yang menempel di permukaan kulit.Oleh sebab itu,anda sebaiknya mandi dengan sabun anti bakteria.Jika bakteria mati,maka bau badan secara automatik akan menghilang.Ketiak  merupakan salah satu bahagian yang memiliki bau badan paling ekstrim.Jangan lupa untuk membasuh bahagian tersebut dengan air dan sabun mandi.Ada beberapa orang yang produksi keringatnya berlebihan sehingga bau badannya lebih sering muncul.

Untuk mengatasi masalah tersebut,cara terbaik adalah dengan mandi teratur menggunakan Harum Soap.Berkesan membasmi sebarang bau yang tidak enak samada bau badan atau kaki.Bau badan hilang dengan serta merta.

Cara Mengatasi Bau keringat,bau badan,bau ketiak yang sudah terbukti efektif!!

Kelebihan Harum Soap
  • Efektif untuk menghilangkan bintik-bintik hitam,bekas luka dan jerawat
  • Dipakai untuk badan dan wajah
  • Sangat efektif untuk pemutihan kulit
  • Hasil yang sangat memuaskan dan kekal
  • Selamat digunakan,tiada kesan sampingan
  • Menghilangkan gatal-gatal badan
  • Menghaluskan kulit
  • Menghilangkan jerawat badan
  • Membantuk melegakan penyakit ekzema dan psoriasis
  • Mencerahkan ketiak,leher,kelengkang dan bahagian pelipat badan yang lain.
  • Menghilangkan bau ketiak dan bau badan
  • Menghilangkan gatal-gatal ketiak
  • Memudarkan parut
  • Memudarkan kesan rekahan atau stretchmark
  • Menghilangkan ketuat
  • Menghilangkan panau,kurap dan masalah kulit yang lain.
  • Mengekalkan kesegaran badan
  • Awet muda ,menganjalkan kulit,mencegah kedutan awal
  • Memperbaiki sel kulit mati



Cara Penggunaan Harum Soap
  • Ia boleh duganakan sebagai sabun harian atau 2 kali sehari pada tempat yang bermasalah
Kandungan Di dalam Harum Soap
Glycerin,sodium lauryl ether sulfate ,myristic acid,stearid acid,glutathione,tomato stem,fragrance,apple stemcell,hexapeptide,tawas



Harum Soap boleh digunakan untuk mereka yang mahukan kulit yang cerah dan cantik dan tiada kesan sampingan.Ianya tiada pantang larang .Boleh digunakan sekerap mungkin namun,bagi kulit yang sensitif,mudah kering ,sila jarakkan penggunaan kepada seminggu sekali atau yang bersesuaian dengan anda.



Testimoni Harum Soap

testimoni harum soap


testimoni harum soap


testimoni harum soap



testimoni harum soap





" Saya dulu pernah rasa rendah diri jika berkumpul dengan kawan dan keluarga, apalagi dengan suami saya sendiri. Lama kelamaan saya tahu bahawa pangkal dari semua itu adalah bau badan saya .Akhirnya saya mencuba Harum Soap di pasaran dan memang betul, ketika penggunaan 1 hingga 2 hari saja bau badan saya perlahan hilang.Inilah produk yang saya cari-cari.Harum Soap memang terbaik......

"Saya mempunyai masalah bau badan dan kulit gatal-gatal sehinggakan saya sendiri pening dengan bau saya.Perkara begini membuatkan saya begitu takut untukmenjadi aktif dan saya  akan mengelak setiap kali ada aktiviti lasak di pejabat saya. Setelah menggunakan Harum Soap, bau badan saya berubah sama sekali. Gatal-gatal di tubuh pun dah hilang.Harum Soap memang ok dan saya syorkan semua untuk mencuba walaupun tiada bau badan kerana aroma tubuh kita memang harum dan kulit tubuh terasa lembap sentiasa".



"Tugasan saya di bidang marketing membuatkan saya harus selalu berjumpa pelanggan setiap hari.Satu hal yang kadang mengganggu adalah masalah bau badan.Sebelum menggunakan Harum Soap say amenggunakan berbagai jenis deodorant.Dari beberapa jenis deodorant yang digunakan tersebut, terdapa tbeberapa perkara saya kurang selesa seperti terasa melekit di ketiak, kesan di baju dsb.Selain itu, terkadang deodorant  yang  digunakan tidak bertahan lama mengatas ibau badan( hanya beberapa jam saja). Dengan Harum Soap masalah ini hilang sekelip mata.Sekarang, saya tidak perlu risau jika terlupa menggunakan parfum kerana Harum Soap telah menyelamatkan saya...."


KKM DAN HALAL 

Sabun harum soap nie 100% SELAMAT & 100% HALAL dan disahkan oleh kementerian kesihatan Malaysiasebagai produk pengguna yang bersih dan selamat. 

BERAT DAN SIZE PRODUK


2.12 oz (60 g)

Jika Berminat

HARGA
RM 60 SM / RM 65 SS (TERMASUK POSTAGE)
HARGA PROMOSI : 2 KOTAK RM 100/110SS (FREE POSTAGE)


Sila Hubungi:


https://www.facebook.com/pages/HARUM-SOAP-Publish/960205737327710
https://www.facebook.com/LegacySecretTrading 
https://www.facebook.com/pages/Pesan-Nenek/713675112020648
https://www.youtube.com/watch?v=R_l8WFyxEYI
INSTAGRAM : @HARUMSOAP


HASHTAG : #HARUMSOAP


Dapatkan segera untuk merasai perubahan ketara pada diri anda!!

Thursday, March 19, 2015

Bila Internet Dah Tamat!!

Thursday, March 19, 2015 22 Comments
Assalamualaikum

gambar ihsan dari :cikgunaman

Blogger dan Internet memang tak boleh nak dipisahkan.betul ke tidak!!!Begitulah aku ni..Bila internet dah tiba expired dan terpaksa di renew,ambil masa jugak.hehehe..Nak ke kedai top up tu,,Kalau ada kat M2u.dah lama aku renewed.

Bila dah takde internet ni,nak sharing sesuatu pun tak boleh kan.Nak tengok fb pun tak boleh..Nak cari info apa-apa pun tak boleh..

Bukan tak boleh sangat nak hidup tanpa internet ni,tapi di zaman sekarang ni,semua info menggunakan internet contohnya Whatsapp/Telegram/Wechat and so on...Bnyak lagikan aplikasi yang menghubungkan kita menggunakan internet.

Bila dah takde internet,bila sesuatu yang disampaikan kepada kita menggunakan aplikasi² di atas ni,macam mana kan.

Nasib baik ada wifi kat rumah,tapi kalau dah malam tu,jarang ler orang nak berwassap ngan kita,kecuali ada group² dari whatssap ni kan..Meriah gitu..Kekadang sampai ke pagi diorang dok berwhatssap dalam group tu..upppff.....memang aku tak boleh nak melayan sampai ke pagi ler...

Hari ni jugak kena top up.Kang tak pasal-pasal tak boleh nak call dan berinternet.hahaha...






p/s : Kengantukkan dah terserlah lepas makan....

Nur awfiyah Dah Potong Rambut

Thursday, March 19, 2015 16 Comments
Assalamualaikum


Hailah tajuk entry ni..hahaha...memang tak de langsung tarikan SEO kan..ah...tak kisahlah..Nama pun parenting,ada jugak tajuk yang suka hati nak letak kan..

Lepas dia sakit tuari,aku pernah cerita kat sini , timbul ruam-ruam pada badan dia pulak terutamanya di bahagian leher..Lepas tu sibuk menggaru-garu rambut dia..Aku ingat ada kutu ke ape,belek-belek memang takde..Bila malam pulak dia memang berpeluh walaupun dah buka kipas tu kuat untuk dia..Takut jugak kalau dah buka kuat sangat kipas tu,dia tak sihat pulak..

Last-last,lepas cakap ngan en.husband,aku bawak Nur awfiyah jumpa auntie sally merangkap tukang gunting di taman aku duduk ni.

                    Selepas                                                                                     Sebelum

Memang nampak macam lelaki pulak kan bila dah gunting rambut dia.Tapi nak buat macam mana,dah panjang sangat,sampai tutup mata,timbul ruam tu,baiklah gunting rambut dia.

Nilah orang yang kuat makan!!..Bagi je apa kat dia,tak pernahnya di tolak.Sampai ummi naik risau jugak.

Rimas dan kesian pulak bila tengok rambut tu terlalu panjang..Takpelah..nanti dah besar sikit baru simpan rambut tu.

Perkembangan Nur awfiyah di usia 11 bulan amat memberangsangkan..Sekarang ni dah pandai berdiri di tepi sofa.Walaupun kekadang rasa takut dia nak duduk balik setelah berdiri tu ada,tetap gagah nak berdiri lagi..Rasanya nur awfiyah ni terus berjalan gaknya..,Merangkak pun dia tak..Cuma pandai angkat bontot dan duduk dengan sendiri sekarang ni..

Alhamdulillah..perkembangan yang baik untuk anak ummi..Moga sentiasa sihat dan ceria ye..

Wednesday, March 18, 2015

Monday, March 16, 2015

Rindu Dia 200%

Monday, March 16, 2015 13 Comments
Assalamualaikum

Sudahnya...Ummi ngan babah kebuntuan bila anak kesayangan balik kampung..Petang semalam.Nur awfiyah dibawa balik ke kampung bersama dengan Nenek dan SIL.Maklumlah kan cuti sekolah ni..Ramai yang balik kampung.

Disebabkan aku bekerja,terpaksa jugaklah melepaskan Nur awfiyah ikut maklong dia balik kampung.Aku tak kisah sangat kalau dia bersama maklong..yelah..kakak sendiri kan..keluarga sendiri..Tau dia boleh jaga Nur awfiyah macam dia jaga anak dia sendiri.

Nur awfiyah pun memang rapat dengan SIL.Pantang SIL pakai tudung,confirm dia nak ikut.Petang tu,masa aku nak ambil semula dia masa dia dah masuk kereta,amboii...kemain taknak dengan ummi dia.Dah pandai nak ikut orang berjalan.Sampai lupa ummi dia.

Bila dia takde,rasa kosong sangt jiwa ni.Rumah pun takde suara riuh rendah dia yang suka menjerit-jerit tu..Kalau ikut hati,petang ni jugak nak balik rumah.Memang tak jauh mana pun kampung aku tu.Nak ulang alik tu boleh,tapi bila fikir duit minyak dan tol setiap hari tu,yang membataskan aku.

Begitulah kalau ada anak kan..Bila takde kat depan mata,kerinduan tu seolah-olah tak boleh nak dibendung.
Menangis tu dah menjadi rutin bila dia takde depan mata.


Hai lah anak!! ummi rindu sangat-sangat kat kamu tau!!..cepat balik ye..

Happy 11 monthsary Nur Awfiyah

Monday, March 16, 2015 10 Comments
Assalamualaikum
Happy 11th Monthsary sayang ummi!!..alamak lambat wish la..Patutnya semalam lagi ummi dah wish birthday Nur awfiyah.Ni gara-gara sibuk dengan rumah baru kita tu kan..SIbuk mengemas,mencuci,memberus.Nanti dah siap segalanya boleh la kita duduk di sana dengan aman ye anak ummi.

Alhamdulillah..Dah 11 bulan Nur awfiyah sekarang.Sungguh cepat masa berlalu..Dah hampir setahun jugak ummi menjaga nur awfiyah kan.Keletah mu sungguh membuatkan kami bahagia.Terima kasih kerana berkongsi kasih dengan ummi dan babah.

Ummi harap satu hari nanti,Nur awfiyah akan menjadi anak yang solehah,Hormat orang tua,dan yang paling penting berjaya di dunia dan akhirat.

Bulan depan dah setahun..yeayyy..dah boleh tiup lilin cake..Tak sabar Ummi..hehehe..




Saturday, March 14, 2015

Simpul Biawak Dan Pedih Ulu Hati Menjadi Peneman Di kala Malam

Saturday, March 14, 2015 11 Comments
Assalamualaikum

Pertamanya dulu nak bercerita pasal kekejangan kaki atau senang dipanggil Simpul Biawak!!
Betis ni dah naik sakit dek kerana dah dua malam kena simpul biawak ni.Nak kata kaki sejuk sangat takdelah kan..Tapi biasa bagi wanita mengandung katanya, akan mengalami sakit ni.

Allah swt je tahu betapa sakitnya bila dah terkena simpul biawak ni.Bukan setakat masa kena je yang sakit,tapi dirasai sehinggalah sekarang.
Nak berjalan pun rasa payah sangat-sangat bila betis ni sakit..nasib baik hari ni pi kerja en.husband yang hantarkan..



Aku ada baca tips dari blogger sheila..meh aku share kat sini

Tips elak kekejangan :-
* Minum air masak secukupnya (sebaik-baiknya 2-3liter sehari atau lebih)
* Lapik kaki dengan bantal supaya kaki anda berada dalam posisi lebih tinggi daripada kepala semasa tidur.
* Urut kaki dan betis secara lembut sebelum tidur untuk melancarkan peredaran darah.
* Pakai stokin sokongan, dan kasut yang sesuai dan selesa sepanjang hari.
* Lakukan senaman regangan otot sebelum tidur.
* Elakkan terlalu banyak berdiri.
* Mandi dengan air suam sebelum tidur.
* Ambil suplemen kalsium magnesium, pengambilan suplemen Ostematrix Shaklee dapat membantu mengatasi masalah ini.


Lagi satu perkara yang berulang kali aku kena adalah pedih ulu hati..Sampai berpeluh-peluh aku nak tido.Panas rasa di dada ni.Aku ingat dah kena sakit jantung.Tapi bila fikir balik,jantung aku ni ok je..Takde sesak nafas.Dari belakang pinggang aku ni,sampailah ke urat belikat,sakitnya.Kekadang dekat tekak pun rasa macam tak selesa.Tu yang mak aku kata aku kena pedih ulu hati.Minumlah aku ni air suam tiap-tiap malam sebelum tidur.Nak minum gaviscon takut pulak,walaupun orang kata boleh minum gaviscon tu.


Sakitnya bukan kepalang kalau dah kena.Kadang-kadang pun rasa tak selesa nak tidur..Yang aku baca kenapa wanita hamil ni kena sakit ni adalah disebabkan peningkatan paras hormon estrogen dan progesteron.
Apabila kejadian pedih ulu hati berlaku, asid dalam perut akan naik (reflux) ke saluran pemakanan (esofagus) berikutan "kebocoran" otot sfinkter esofagus bawah (LES) yang terletak di antara perut dan esofagus bagi mengelak makanan naik semula. Selain itu, kesan daripada peningkatan hormon estrogen dan progesteron juga menjadikannya lembut dan mengendur. 


Dan ada juga beberapa tips yang aku baca tentang pedih ulu hati ni :-
  1. Ambil hidangan dalam jumlah yang kecil tetapi kerap.
  2. Kunyah dengan perlahan setiap kali makan. Jangan tergopoh-gapah.
  3. Elakkan makanan mengandungi rempah, pedas, menggunakan banyak perasa, berlemak, coklat, alkohol, kafein dan berpudina.
  4. Pakai pakaian yang longgar di sekitar perut.
  5. Duduk dengan selesa. Jangan lakukan pergerakan seperti melipat badan yang menyebabkan bahagian perut diasak.
  6. Jangan membongkok ketika mengambil barang.
  7. Lakukan senaman ringan seperti berjalan kaki secara sederhana.
  8. Elakkan berbaring atau tidur dalam masa dua jam selepas makan.
  9. Jangan merokok.
  10. Biarkan minuman panas sejuk sebentar sebelum diminum.
  11. Tangani stres dengan tenang.
  12. Cuba kawal pertambahan berat badan. Dapatkan berat badan seperti yang disyorkan.

Sumber :sini
Harap aku boleh mengikuti tips diatas untuk mengelak kejadian yang sama berulang..



Friday, March 13, 2015

Wajib beli Minuman Yogurt Setiap kali ke Pasaraya

Friday, March 13, 2015 5 Comments
Assalamualaikum

Selamat pagi jumaat.Pagi yang penuh barakah.Dan harap Di hari jumaat ini,memberikan kita seribu impian dan harapan untuk sesuatu yang diharapkan.Apa harapan aku hari ni?? emmm...entah ek! ada kot..Cuma tak nak kongsi ngan korang..hehehe...



Oklah..Ada sesiapa kat sini yang tak minat dengan minuman yoghurt??? Confirm ramai yang angkat tangan kan..Yup!! ku akui..aku memang minat minuman beryoghurt ni.Tak kisahlah dari jenama apa pun,tapi yang selalu aku beli adalah dari Dutch Lady dan jugak Nestle.Eh..ke semua dari produk yang sama...hahaha...confius aku.,..

Beli tu beli jugak,tapi selain dari kita membeli dan menggunakannya,nak juga kita tau kelebihan pengambilan yogurt ni kan..Ini apa yang aku baca khasiat dan manfaat yogurt untuk kesihatan.

1.Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar Imun tubuh kita
-Probiotik bakteria yang terkandung di dalam yogurt dikatakan dapat membantu mencegah penyakit radang usus melalui pengubahan mikrofora pencernaan.Menurut kajian di Taiwan,probiotik dapat meningkatkan pemulihan serta ketahanan tubuh terhadap jangkitan(infeksi) di mana yogurt yang mengandungi dua jenis probiotik iaitu lactobacillus dan bifidobacterium,terbukti memberi kesan positf terhadapan pesakit yang mengidap H.pylori infeksi.

2.Bagus Untuk wanita lepas bersalin
-Wah....ni yang best dengar kan..Boleh la lepas bersalin nanti,mintak en,husband belikan banyak².Bagi wanita dalam pantang yang ingin kembali ke bentuk asal yakni badan sebelum hamil,khasiat yogurt adalah yang terbaik kerana ia makanan berserat tinggi selain mengandungi pelbagai khasiat diperlukan untuk membekalkan susu kepada bayi.

3.Membantu Sistem penghadaman
-Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi membantu menghadamkan laktosa(gula semulajadi di dalam susu).Bakteria itu bertindak dengan merangsang sebahagian daripada sistem pelalian di dalam salur usus dan menghasilkan keadaa sekitaran yang lebih sihat di dalam usus,menjadikan keadaan itu tidak sesuai untuk organisma tidak baik hidup,di samping memastikan sistem penghadaman dalam tubuh badan berjalan dengan lancar.

4.Mencegah Jangkitan pada Vagina.
-Infeksi atau jangkitan candida pada bagina merupakan masalah yang banyak dialami wanita pengidap diabetes.Menurut kajian,wanita yang mengambil yogurt dalam menu seharian mereka didapati mengalami penurunan (PH) serta pengurangna infeksi candida.

5.Meningkatkan kekuatan tulang dan mencegah Osteporosis.
-Antara khasiat yang amat tinggi nilainyua ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium,vitamin A,tiamina,Niasin dan riboflavin daripada susu.Di samping itu,yogurt juga kaya dengan zat besi,fosforus dan kalium.

6.Menurunkan Kadar Kolestrol
-Yogurt ,susu asidophilus (dari bakteria L.acidophilus) dan susu bafidus(dari bakteria a.Bifidobakterium bifidum) mampu menurunkan kolestrol darah.Ini adalah kerana zat faktor antikolestrol yang mencegah kerja enzim pembentuk kolestrol darah.Ini adalah kerana zat faktor antikolesterol yang mencegah kerja enzim pembentuk Kolestrol.Pengurangan kolestrol juga terjadi kerana pertumbuhan bakteria akan menyerap sejumlah zat kolestrol ke dalam selnya.Penyerapan ini berlaku di usus kecil dan membantu mengurangi kolestrol dalam darah.

7.Membantu mengurangkan Berat Badan
-Menurut kajian terbaru yang telah diterbitkan di dlam International Journal of Obesity.2005,hasil kajian mendapati responden yang mengambil yogurt rendah lemak di dalam hidangan mereka di dapati dapat mengurangkan berat badan kerana kandungan kalsium di dalam yogurt.

sumber : http://keajaibanpenjimatan.com


Ha!!! jadi tak salah la kan kalau aku minat sangat dengan minuman yogurt ni.
Sebenarnya banyak perisa yang ada kat pasaran.Aku suka minuman yogurt bliss dan yogurt macam kat atas tu.Setiap kali pi pasaraya memang aku akan membeli  minuman ni...Minuman yogurt ni kalau korang nak tau mempunyai Vitamin A,C dan E.Rasa buah yang sebenar,kalsium dan jugak Active live cultures.

Balik ni nak beli lagi.Sedap oo minum sejuk-sejuk...Bawak bekal pi tempat kerja,Sambil buat kerja sambil minum..Last-last tinggal botol je..hahahah



Thursday, March 12, 2015

Perkembangan Nur awfiyah sekarang

Thursday, March 12, 2015 16 Comments
Assalamualaikum

Malam tadi pi shopping barang-barang Nur awfiyah sikit.Mandian,pampers semua dah nak habis..
Nanti kalau lambat-lambat beli,terlupa pulak.

Lepas maghrib,dia dah merengek nak tido,tapi ummi dia buat dono je.Kang kalau dah tidokan dia,tinggalkan ngan nenek,takut terbangun pulak.Last-last,ummi paksa dia supaya tak tido..

Hanya pergi pasaraya terdekat je.Selalunya barangan awfiyah,ummi just beli kat Maslee je.Lagipun harga kat Maslee ok lagi kot.

Semalam survey pampers Drypers,harga Rm33.So,masih lagi ditahap yang boleh dibeli..hahaha...Selalunya sebulan awfiyah pakai 1 beg setengah tu je..Kekadang 1 pek je..itu baru kat rumah..hehehe...Kalau rumah babysitter,boleh lagi bertahan.Susu pun dia tak kuat mana,cuma kuat makan je.

Lepas dah shopping barang² dia,babah ajak pi mengeteh je..Tu pun risau gak nak pi makan,Kot la minah ni berangin..Mau dia mengamuk..Dalam pasaraya kepoh sangat nak menegur orang..isk budak tu..ikut sapa la gaknya..hahaha..

Cari tempat makan yang berdekatan je..Babah takmo makan yang berat-berat sangat.So mamak jadi pilihan.Hanya Order mee goreng dah roti sardin je..Awfiyah kongsi ngan ummi.


Sekarang ni demand nak amik gambar dia.Bila amik gambar,ke kiri ke kanan kepala dia main cak-cak dengan kamera

Perkembangan awfiyah sekarang,walaupun ramai orang cakap dia lambat,tapi takpelah..dah memang belum masa dia nak berjalan kan..Sekarang ni pun dah pandai angkat bontot .Duduk sendiri pun dah pandai dah..alhamdulillah..Satu perkembangan yang baik.Mudah-mudahan nanti,bila adik dia keluar,dia dah pandai berjalan..Bila ingat balik,.rasa kesian pulak kat dia,Kecik lagi dah nak ada adik,Insya allah,,,,ummi ngan babah takkan sia-siakan kamu sayang..

Penyeri rumah tangga kami.Bila penat macam mana pun balik kerja,ambil dia dari SIL,mesti rasa tenang je..

Sarapan Simple Pagi Ni

Thursday, March 12, 2015 9 Comments
Assalamualaikum

Disebabkan tak sempat pagi tadi nak menggoreng nasi.Bawak je roti gardenia dan Tuna ke tempat kerja..
Dalam kereta lagi dah berbunyi-bunyi perut ni.Lambat makan sekarang ni,perut cepat naik  masuk angin.

Pepagi pukul 4 tadi.awfiyah dah terjaga.Lepas buatkan dia susu,aku tengok dia macam tak tenang nak tido.Aku pun heran jugak,selalunya lepas susu,terus amik puting kopek dia,dan senang je dia tido.Pagi tadi lain macam pulak pusingnya,sampai ke bawah kaki aku dia berpusing.Resah gelisah semacam je aku tengok.Last-last,bangun jugak ummi dia ni.Loh...ajak main-main pulak..alahai si anak,napelah pepagi dah kejutkan ummi.Mungkin dia tak selesa sebab dia kena kulat susu...Nanti aku cerita ea

Masa tu jugak perut ummi ni dah berkeriuk mintak diisi..Adik dalam perut ni nak mintak makan gaknya.Jarang benau makan pepagi sebelum subuh..Buat air milo,lepas tu cicah biskut je.Lepas tu baru tidokan awfiyah dalam buai.Ummi dia pun ikut la tido sekali.

Sekali pepagi tadi dah terlajak laris,ha....amik ko..bangun 6.30 pagi dengan mata yang kelat..Nak tak nak kena jugak bangun.

Nasib baik malam tadi dah shopping sikit barang makanan dan keperluan perut ni tatkala lapar tengah malam.Actually malam tadi,pi bawak awfiyah shopping barang dia..Drypers and puting susu wajib kena beli sebelum stock kat rumah habis.


Sempat ni jelah...Oklah buat alas perut kan..Nasib baik semalam beli..Kalau tak,tak menyempat nak menyinggah beli sarapan pagi tadi.

Wednesday, March 11, 2015

Tuesday, March 10, 2015

Minggu Ke 20 Kehamilan

Tuesday, March 10, 2015 13 Comments
Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah...Kandungan dah masuk kepada trimester kedua...Di Trimester kedua ni,semuanya berjalan dengan baik,walaupun kadang kala tak berapa nak kuat untuk menjalankan aktiviti luar..Masa Nur awfiyah tak sihat tuari pun,mak dengan SIL aku banyak tolong jagakan dia.Selama awfiyah tak sihat,aku balik ke kampung.At least,mak boleh tengokkan dia.

Bila dah masuk 20 minggu ni,macam-macam la perubahan yang aku rasa.Salah satunya...of courselah kuat makan..Selain dari tu,dah nampak baby bump sikit..Sikit je..hehehe...jadi orang dah perasan kalau aku ni pregnant.

Hormon tak stabil..hahaha...kuat marah dan cepat terasa.Especially bila berhadapan dengan situasi didalam dan diluar rumah..tamo cite la..

Cuma nak merasa 1st kick dari baby je..Entah bila lah kan baby nak gerak..Dalam keadaan macam ni,memang risau.Lagi-lagilah ramai yang dok tanya,kenapa tak gerak lagi..iskk...risau mak!!

Harap-harap baby dalam keadaan sihat di dalam perut ummi dia..Hujung bulan ni nak scan jantung baby..Mana tau boleh detect jantina baby pulak kan..Ai is seronok!!

Minggu ni penuh dengan ke"busy"an untuk dating dengan doktor je..Harap bulan depan dapat rest sikit..Penat oooo...



Monday, March 09, 2015

Hanya Mampu Blogwalking

Monday, March 09, 2015 15 Comments
Assalamualaikum



Baru petang ni bersiaran,sedangkan dah start blogwalking dari pagi tadi.Lebih selesa untuk membaca entry-entry dari rakan blogger.

Mood atau modal untuk berbicara di blog amatlah berkurang walaupun banyak penulisan yang dah didraftkan.

Peluang untuk blogwalking hari ni memang terbuka luas.So,rerajinkan diri untuk blogwalking di blog-blog mereka yang update entry hari ni.

Kalau ada mini GA or segmen mungkin ada jugak niat nak join.Tapi hari ni macam malas pulak nak mencari rakan blog yang mengadakan segmen.

Bila dah ketandusan idea ni kan,memang tulis apa pun takkan jadi punya.Walaupun kita dah cuba untuk menulis..Confirm tutup blog balik,

Cara selamat untuk terus aktif dan tidak dilupai oleh rakan blogger adalah..BLOGWALKING...


betul tak,...Sambil menaip ni,sambil mengunyah tempe goreng...Maklum la...sekarng ni,makan adalah satu keperluan utama untuk ummi dan baby dalam perut...hehehe

ok..selesai satu entry hari ni...jom blogwalking.

Follow Us @aida_yusof81