11
Assalamualaikum

Bila pregnant ni,banyak info yang dicari.Tapi bukan sebab pregnant je baru tercari-cari info macam ni,Tak pregnant pun boleh juga membaca tentang info-info kebaikkan makanan untuk ibu-ibu mengandung ni kan.

kebaikkan makan badam
source:google

Dulu aku pernah baca pasal kebaikkan Kurma untuk ibu mengandung.Selain tu jugak aku ada kongsikan kebaikkan mengamalkan Jus Delima di Entry INI .Dan satu lagi tadi aku terbaca di Blog Maria tentang kebaikkan Buah kiwi untuk ibu mengandung juga ada,kotlah korang nak baca,boleh klik Link ni.
 Petikan teks dari blog maria..Nak baca penuh boleh terus ke link atas tu ye
  • Untuk Ibu hamil , buah kiwi mengandungi 0.25mg asam folat sehingga sangat baik untuk ibu hamil kerana boleh membantu mencegah kecacatan saraf pada bayi dan juga perkembangan otak.

 Oklah..berbalik kepada Kelebihan Yang ada pada Badam untuk ibu yang mengandung.Sebenarnya wanita yang mengandung ni digalakkan memakan lebih banyak kekacang terutamanya badam,susu dan kurma.Kajian juga menyatakan protein kacang terutamanya Badam amat baik untuk merangsang Pertumbuhan otak bayi..Sebab aku cerita pasal badam ni,kesnya semalam aku pi beli Jus delima,kurma dan kismis.Owner kedai tu bagitau aku,Ibu mengandung ni,bagus kalau makan badam.Anak boleh jadi pandai.Balik tu,terus aku google pasal badam..Ehmmm..Memang betullah..So aku draftkan entry untuk aku share kat korang.Info ni aku dapat dari SINI

Badam mempunyai pelbagai khasiat yang tinggi dan kandungan proteinnya 20 kali lebih banyak berbanding bijirin yang lain.

Kalau korang nak tau lagi,Badam mengandungi kuantiti lemak yang tinggi,Namun 90% dari lemak badam  adalah lemak tak tepu yang badan kita perlukan.Badam ni mengandungi kandungan folat ayng tinggi.Golat ni sangat penting untuk ibu yang mengandung untuk mengelakkan kecacatan pada bayi.Kanak-kanak pun sesuai makan badam kerana khasiatnya dapat membantu pembesaran mereka,selain membina tulang dan gigi.Badam dapat mengurangkan paras kolestrol,menrendahkan risiko darah tinggi,sakit jantung dan kencing manis.
source:google


Jadi tak salahkan kalau bila kita mengandung,kita dapatkan makanan yang memberikan kebaikkan sepanjang kehamilan kita.

Diam tak diam dah 24 minggu baby dalam perut ummi dia...isk...Nebes sungguh...

Post a Comment

  1. mmg badam ni byk khasiat terutama utk otak..nak lagi Sedap, susu+kurma+badam blander pastu minum..semuanya khasiat bergabung...gitu!hehe..

    ReplyDelete
  2. good info kak. Thanks for sharing :).

    ReplyDelete
  3. This sis memg brguna pun utk akan dtg

    ReplyDelete
  4. thanks for sharing kak.. tapi saya kena bookmark dlu la.. kahwin pun belum lagi. hehe

    ReplyDelete
  5. Wlwpown x pregnant lgi tetap baca entri ni ..nk tmbh ilmu pgetahuan ..

    ReplyDelete
  6. baby saya baru 11 minggu. hehehe. tp saya tak makan badam. saya amek 1 biji ostematrix, sumber kalsium yg sama dgn 80gram badam. heheehe ^_^

    ReplyDelete
  7. Info yg bermanfaat wanita yg mengandung...

    ReplyDelete
  8. Salam. Hee tahniahnya nak jd ibu. ;p

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah. tahniah
    jaga diri
    dear, nak lagi best buat susu badam.
    blh tgk dlm entry saya dalam resepi sedap..

    susu badam original punya sedap.
    sy amalkan masa pregnant hari tu..

    ReplyDelete
  10. badan memang elok untuk semua kan.. hihi..

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top