Tuesday, June 30, 2015

Bila Si Dia Dah Dapat Kaki

Tuesday, June 30, 2015 12 Comments
Assalamualaikum


Semakin hari semakin suka benar tengok keletahnya.Bila dah dapat kaki ni lain benar perangai dia..Semakin suka menyakat dan berjalan tanpa orang pegang tangan dia.

Oh ye..Dapat kaki tu maknanya dah pandai berjalan la..Kalau dulu bertatih,sekarang ni dah tak payah nak tatih lagi..Mujur belum berkejaran je lagi. Mungkin ada  sesetengah orang berpendapat Nur awfiyah lambat berjalan.Umurnya setahun 2 bulan,barulah dia boleh berjalan..Aku tak kisah sangat,walaupun ada beberapa ahli keluarga yang amat risaukan dia yang lambat berjalan..Tapi kerisauan tu aku tak ambil peduli pun.Sebab bila Nur awfiyah dah pandai berjalan,mengadu pulak penat nak menjaganya..hailah orang tu,,,sabar jelah kan..Tak payah ler nak mention nama tu..hehehe

Masuk ni,kasut kedua awfiyah yang dibeli oleh nenek dia.Sebenarnya ini kasut pertama,memandangkan awfiyah tak pandai lagi nak guna kasut crock ni,terpaksalah beli kasut lain.Aku ada cerita kat entry Kasut Pertama Nur awfiyah.  Kasut Crock tu nenek dia beli kat pasar malam je..Tapi sekarang ni Nur awfiyah dah pun pandai pakai kasut tu bila keluar rumah.



Makanan kat tangan tu memang tak lepas pun.Paling suka kalau orang ajak main kat luar..Seronok dan bebas dia kesana sini..Raya nanti agaknya dah boleh berlari...heheh...Ummi pulak yang seronok.

Lepas ni dah boleh golek-golek dengan ummi 24 jam..Ikut bontot ummi sentiasa...Dah tak payah nak hantar rumah ibu nanti..hehehe..

Lepas ni senang jugaklah ummi nak suruh buat kerja rumah..Sat lagi dah dapat adik macam mana la pulak dia kan..


Persiapan Menjelang Syawal

Tuesday, June 30, 2015 14 Comments
Assalamualaikum

Mungkin korang akan cakap,terlalu awal untuk melakukan Persiapan menjelang syawal yang akan tiba ni kan.Tapi bagi aku,persiapan tu penting supaya tidak kelam kabut dan berasakkan di kedai-kedai atau pasaraya untuk mencari baju raya.
sumber :google

Tahun ni,Persiapan raya lebih kepada baju Nur awfyah dan Babahnya sahaja.Bagi aku tahun ni,takde baju raya pun takpe asalkan baju untuk dua orang tu da settle.Walau pun tak 100% persiapan dilakukan,tetapi cukup berpuas hati apa yang ada ni.

Untuk baby yang ada dalam perut ni,insya allah dah sepenuhnya siap.Tapi bagi Nur awfiyah,sebenarnya sebelum berpuasa lagi aku dah beli sikit demi sedikit.Yelah..Kalau nak beli sekali arung ,mana nak cekau pulusnya..hehehe..

Sebelum Ramadhan,tak silap aku start dari bulan 4 lagi aku dah beli baju Nur awfiyah.Aku peruntukkan sebulan satu baju,jadi dapatlah beli banyak sikit baju untuk dia.Yelah..baju budak sekarang bukannya dapat yang murah-murah kan.Semuanya mahal..Setahun sekali je dapat pakai baju mahal-mahal ni.Sekarang ni adalah dalam 5-6 pasang..Baju budak ni,mana nak cukup beli takat 2-3 helai..Macam kita  masa kecil² dulu la,...Kalau tak 5-6 pasang tak sah kan..

Ni pun aku tinggal belikan dia baju kurung je.Tak sempat nak terjah bazar.Ingat sebelum pertengahan ramadhan ni nak settlekan semuanya.Ni pun rasa dah tak larat nak kemana-mana bawa dia.Kalau pergi pun,mesti dia ditinggalkan.
Baju kurung pun atas permintaan babah dia,nak warna yang sama ngan babah.Dapat sehelai baju kurung cukuplah kan.


Untuk babah dia,alhamdulillah..semua dah settle.Baju melayu memang setiap tahun aku akan tempah awal.Tak pernah beli yang ready made..Takut tak berpuashati dengan ukuran my husband tu.
Dan setiap tahun menggunakan tailor yang sama.Dah 3 tahun ni,memang tak pernah tukar tailor lah.Puas hati dengan jahitan yang kemas dan kena pada badan.Cuma kekadang servis dia kurang sikit.Sebab tu nak kena hantar awal-awal kat tailor tu supaya dia tak kelam kabut nak siapkan baju,

Untuk baju casual pulak,dapatlah 2 helai T-shirt dan 2 helai seluar.Alhamdulillah..settle..Selalunya aku cari baju-baju tu dah nak dekat raya nanti,Tapi disebabkan kandungan ni dah sarat sangat ,terpaksa buat persediaan awal.

Untuk diri aku pulak,aku dah sediakan kesabaran dari segi mental dan fizikal untuk menerima orang baru.tu je..Takde baju raya kot..Tapi alhamdulillah,bila dah dapat settlekan semua,lega rasanya.

Emm...hari last bekerja sebelum cuti panjang,sempat lagi nak update blog walaupun terpaksa settlekan segala kerja yang akan ditinggalkan..


Monday, June 29, 2015

Bakal Bercuti Awal Bila Usia Kandungan Masuk 36 minggu

Monday, June 29, 2015 13 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Usia kandungan dah masuk ke minggu ke 36 minggu.Sedikit perkongsian apabila kandungan 36 minggu ni 

Pada usia fetus(bayi) 36 minggu,ibu mengandung akan merasakan seakana-akan bayi hendak terkeluar dan menjadikan anda rasa kerap untuk ke tandas.Saiz bvayi di minggu 36 minggu kehamilan adalah 45sm dari kepala ke jari kaki dengan beratnya hampir 2.7kg.Ibu hamil mula merasakan tekanan di bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula merasakan tekanan di bahagian bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula menurun kepala posisi ke bawah.Penurunan kepala bayi menyebabkan ibu hamil menjadi lebih selesa untuk bernafas dan ketika makan,(sumber sini)
Perkembangan bayi dalam kandungan hamil 36 minggu, perkembangan fetus bayi ibu mengandung 36 minggu, wanita mengandung 9 bulan, hamil trimester tiga, tanda mengandung usia 36 minggu, keadaan ibu mengandung 36 minggu, cara mengandung, gambar bayi dalam kandungan 36 minggu, pakaian dan diet makanan ibu mengandung, tips menjaga kesihatan kehamilan, kehamilan trimester akhir
sumber :google

Masa ni bayi akan keluar bila-bila masa sahaja.Bercuti awal? yup...akan bercuti awal iaitu pada awal bulan tujuh ni.Disebabkan kesihatan selalu terjejas,cepat penat,sebab tulah aku ambil cuti awal.

Bila dah berapa tahap macam ni,rasa perasaan takut,gementar dan pada waktu yang sama sangat teruja nak menyambut orang baru.Setiap ibu kat dunia akan merasakan perasaan yang sama kan.

Macam-macam fikir kan..Bila nak tidur ni,ada je benda yang terlintas dalam kepala ni.Walaupun due date aku selepas raya,tapi disebabkan kes-kes yang terdapat pada diri aku ni,aku dinasihatkan untuk bercuti awal.

Berhenti blog buat seketika??Mungkin...Tengok kepada keadaan..Insya allah..kalau takde aral melintang,aku akan update tentang orang baru tu kat korang.

Nak settlekan kerja-kerja yang pending hari ni.Esok hari last untuk aku settlekan kerja-kerja yang pending sebelum mengagihkan kerja-kerja pada officemate aku..

Moga Allah swt permudahkan urusan aku bila bersalin nanti..Doakan yang terbaik untuk aku dan baby ye..

Friday, June 26, 2015

Kasut Pertama Nur awfiyah

Friday, June 26, 2015 15 Comments
Assalamualaikum

Salam Ramadhan ke 9..Alhamdulillah..sudah menjengah hari ke 9 kita berpuasa..Syukur masih diberikan kesempatan untuk merasai nikmat ramadhan.

Satu keajaiban bila seorang ibu yang mengandung,tidak langsung merasai kepayahan berpuasa..Allah itu maha besar..Memberikan kenikmatan dan kelebihan kepada wanita yang mengandung..Memang tak terasa lapar pun sepanjang berpuasa.Cuma mak aku selalu ingatkan,jangan terlalu memaksa untuk berpuasa.Kalau rasa tak boleh jangan teruskan,takut effect ape-ape kat baby.

Oh ya!! lama betulkan aku tak bercerita pasal anakanda sorang ni.Alhamdulillah,semakin mudah menjaga dia.Tidak terlalu memberi tekanan kepada ummi dia.Cuma bila pi Hospital aku memang tak bawak dia.Lebih suka letakkan dia pada SIL.Kesian pulak dia kalau terpaksa menunggu ummi dia check up.

Sekarang ni dah dapat kaki a.k.a dah pandai berjalan.Kalau dulu jalan-jalan jatuh,sekarang dah semakin aktif berjalan.Dah pandai bangun sendiri kalau dia jatuh pun.

So bila dah pandai berjalan,kenalah ummi carikan kasut untuk dia.Ingatkan nak cari kasut biasa je,Tapi babah request suruh beli yang bunyi-bunyi tu.

Masa temankan babah cari baju raya minggu lepas,sempatlah cari kasut untuk dia.Ummi dia memang tak lari dari warna pebret..Of courselah pink kan.
Antara pilihan ummi..emmmm...agak-agak mana satu pilihan ummi..

Dah survey kat lain,tapi berkenan kat dua-dua ni..Cuma aku prefer yang polkadot tu..

Dan inilah pilihan ummi,cuma beli terbesar sikit,memandangkan Nur awfiyah tak ikut..jadi tak boleh nak ukur kaki dia

Bila balik,dan pakaikan dia,terbesar sikit..Sepatutnya ummi kena pilih size 3..Nak tukar memang tak boleh la sebab resit pun hilang entah ke mana.

Tapi boleh la lagi..Harga pun tak mahal sangat..RM29.90..Nanti nak beli lagi untuk dia..Nak beli yang biasa-biasa je..Tak payah ada bunyi-bunyi.

Raya ni boleh la ikut pi beraya jugak.Tinggal nak beli baju kurung untuk dia sehelai..alahai anak,ummi pulak tak sabar nak raya..Tahun lepas memang tak boleh nak bawa berjalan,masih kecil lagi.Lagi masa tu dia kuat meragam..




Thursday, June 25, 2015

Kad Raya Pertama Di Tahun ini

Thursday, June 25, 2015 16 Comments
Assalamualaikum

Hari raya memang tak boleh nak dipisahkan dengan Kad raya,Kuih raya,Baju raya dan Duit Raya..hahah..betul tak..

Tu semuanya ada pada hari raya je..Hari biasa memang NON Hado.Benda pertama yang dapat sebelum raya adalah Kad raya..isk..seronok betul mengumpul kad raya ni

Nostalgia dengan Kad raya ni best.Kalau nak diimbaskan kembali masa sekolah dulu..Memang seronok.Masa sekolah dulu,yang paling best dapat kad raya dari rakan-rakan sekolah je..Tu yang best.Bila mak bagi duit belanja,mesti simpan leklok sebab Hasil dah banyak boleh la bagi kat kawan-kawan sekolah.Harga Kad raya dulu murah-murah je.Dapat beli yang harga 50 sen pun dah ok dah..

Bila dah remaja sikit,mulalah cari kad raya untuk ehem-ehem yang siap ada lagu tu..Hak tu memang mahaii sikit la..Tapi kerana buah hati,sanggup dan gigih ler nak kumpul duit banyak sikit.

Dah kumpul banyak kad raya,mulalah bergantungan kad tu kat dalam rumah..Bangga woo bila orang tengok kita dapat banyak kad raya..hehehe

Bila dah bekerja ni,Agak kurang la dapat kad raya.Kawan-kawan pun ramai dah berhijrah..Lama gak aku tak dapat kad raya sehinggalah aku terjebak dalam dunia blogger.

Dah beberapa tahun ni,alhamdulillah,ramai juga rakan blogger yang mengirimkan kad raya.Paling best adalah,Kad raya yang dikirimkan adalah jenis yang Special Edition.Memang takde jual kat kedai atau pasaraya okehh..Semua kad raya yang diorang hantar memang dibuat khas untuk rakan blogger.Sebab tu aku masih simpan lagi kad-kad raya dari rakan blogger,

Untuk tahun ni pula,kad raya yang pertama aku terima adalah dari blogger Khaty.Thanks kat kak Khaty kerana mengirimkan kad raya untuk aku tahun ni ye.

Aku pulak sekali je pernah tempah kad raya dari hazwan hairy..Kalau korang masih ingat la blogger tu kan..Sekarang ni dok sibuk rasanya dengan bisness dia..

Aku ada up entry pasal Kad raya kat sini Kad raya Untuk Tahun ni. Siap tempah khas sampul raya lagi..haha..

Tapi dah tahun kebelakangan ni memang takde la aku tempah.Just beli yang ready made je.
Tahun ni memang takde persiapan dan juga pembelian yang ready made..Maklum la tengah sarat macam ni.Berdebar-debar je tunggu kelahiran yang akan datang ni.


Wednesday, June 24, 2015

Check up Lagi

Wednesday, June 24, 2015 7 Comments

Assalamualaikum

Lama betul tak update.Rasanya start dari khamis lepas lagi dah blog terabai.Kesihatan sekarang ni kurang memuaskan,tetapi alhamdulillah..masih ada semangat untuk berpuasa.

Rindu nak blogwalking di blog rakan rakan.Confirm ramai dah lupakan aku..hehhe..Nak update blog by phone pun tak berkesempatan.

Hari ni dapat jugak nak update.Itu pun sebab bosan menunggu giliran di Hospital.Itu memang dah jadi rutin setiap minggu rasanya.Sesambil tu boleh la update blog kan.

Wednesday, June 17, 2015

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1436H

Wednesday, June 17, 2015 18 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Esok sudah masuk Ramadhan yang dinanti-nantikan bagi umat islam sedunia.

Alhamdulillah,ramadhan kali ini berlainan dari ramadhan yang lepas kerana aku dalam keadaan mengandung.Harap terus dapat menunaikan ibadah puasa dengan tenang.Insya allah.

Baru terbaca dekat Blog Farah tentang satu quotes ni..Harap sebelum memasuki Ramadhan,sama-samalah kita menunaikannya iaitu:-

1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua-dua orang tuanya.
2. Tidak memohon maaf terlebih dahulu antara suami isteri.
3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang di sekitarnya.

Boleh baca entry Farah di Sini

Sebelum Berlabuhnya syaban hari ini,Aku ingin meminta maaf kepada semua rakan blogger yang dekat dan jauh atas kekhilafan diri ini sepanjang berblogging.



Biar kulit segelap ALMOND LONDON, 
Asalkan hati sesuci KUIH BANGKIT, 
Biar iman sekental DODOL, 
Asalkan jangan senipis TEMPEYEK, 
Biar jiwa selembut BAHULU, 
Asalkan akhlak secantik BISKUT DAHLIA, 
Senyumlah semanis WAJIK, Agar puasamu penuh bermakna...
 . Saya dengan ini ingin memohon kemaafan dari anda semua sebelum tibanya bulan Ramadhan ini " SELAMAT MENYAMBUT RAMADAN AL-MUBBARRAK "


Sama-samalah kita mengharungi Ramadhan dengan hati yang ikhlas.

niat puasa bulan ramadhan



Tuesday, June 16, 2015

Makan Lagi Di Makan Klimaks Chop & Grill

Tuesday, June 16, 2015 16 Comments
Assalamualaikum


Hari ni cerita pasal makan je sudahlah...Hari minggu lepas sebenarnya cerita makan-makan ni.Repeat lagi makan-makan disini.Kalau boleh nak try semua menu yang ada di kedai ni.

Satu aku suka tempat ni,tak begitu sesak.Kalau nak pergi time tak ramai orang adalah sebelum maghrib..Sebab lepas maghrib orang dah berpusu-pusu masuk ke kedai makan ni.Alhamdulillah...Memang murah rezeki tuan kedai ni.Mungkin dari segi menu yang lain dari yang lain membuatkan ramai yang sentiasa bertandang di Kedai makan ni.

Petang hari minggu,bawak anak manja pi berjalan-jalan..Tetiba husband bagi idea nak pi makan kat kedai Makan Klimaks Chop & Grill lagi..Bukan takat Nur awfiyah je teruja,melebih-lebih lagi ummi dia..Sebab dalam kepala nak try makan menu terbaru dari Makan Klimaks Chop & Grill ni.

Seperti biasa,kami datang petang..Jadi tak ramai orang.ok-ok jerk..Bila pelayan datang,terus sebut nak menu terbaru dari Kedai tu..

Apa yang kami order petang tu?
Meh aku senaraikan satu persatu menu yang family kecil kami makan,.

Gambar 1 >> Cheezy Fettuccine Carbonara Meatball (ni menu terbaru dan aku yang order)
Gambar 2>>  Minuman terbaru iaitu Pandan Soda Float(minuman aku) dan belakang tu,coke Float(untuk husband)Teh o panas(tiada dalam gambar untuk MIL
Gambar 3>> Nasi lemak Pandan Grilled Lamb(untuk husband) order satu lagi Grilled chicken untuk MIL
Gambar 4>> Khas untuk Anakanda tersayang..Fries Smile..

Minuman tu buat aku nak order lagi..Tapi disebabkan perut tak boleh lagi nak spend makanan..so terpaksalah abaikan jugak..

Nur awfiyah suka sangat dengan air ni..Isk..budak dah pandai sedut straw,laju je minum..
Meh belanja gambar sebijik
Dah semakin membesar..Sekarang dah dapat kaki...
Uih..Makin ligat praktis berjalan..Habislah ummi dia..hua..hua


As usual..aku tak tau berapa kos damage untuk makan semua ni sebab husband yang bayar..

Actually ada prop untuk customer selfie,tapi aku tak sempat nak selfie bagai..Bukan tak sempat..Tapi bila pregnant ni,memang tak suka nak bergambar..bahaha...

Tunggulah nanti dah comel,baru boleh bergambar..takler nampak montel sangat..hahah
Eh..dulu aku pernah tau cerita pasal Kedai makan  Klimaks Chop & Grill di Entry ni 

Makan Makan Di Makan Klimaks Chop & Grill



Siapa yang pi makan sekarng ni kat kedai makan  Klimaks Chop & Grill akan mendapat vaucher untuk bulan puasa nanti..Isk..rugi tu ari aku tak dapat ,sebabnya aku datang awal sangat..Tak sempat nak jumpa dengan owner kedai..hahah


As usual,kepada sesiapa yang nak rasa keenakkan menu-menu dari makan  Klimaks Chop & Grill boleh la datang ke alamat bawah ni..Ni bukan Review berbayar ye..Just nak tunjukkan kepuasan bila kedai yang kita pi makan sedap dan menepati citarasa sahaja...

Makan Klimaks Chop N Grill
34,Jalan Helang 2,Taman Scientex
Pasir Gudang 
Johor

Korang boleh jugak terjah Facebook mereka untuk meninjau juga lain-lain menu yang lazat 

Berpuasa Bagi Ibu Mengandung

Tuesday, June 16, 2015 10 Comments
Assalamualaikum

sumber :google


Seperti biasa lah kan,Blog tak berapa nak updated!!..Tapi tetap gagahkan jugak update hari ni walau keadaan tidak mengizinkan.

Lately ni,kepala sakit,mungkin disebabkan sakit gigi yang semakin teruk.Dah mintak nasihat doktor,tapi dikhuatiri akan membahayakan kesihatan aku sendiri.Hanya dapat ubat panadol sahaja untuk mengatasi sakit kepala.Kalau ikutkan hati nak je cabut gigi ni.Tapi bila fikirkan kesihatan diri dan baby dalam kandungan ni,terpaksalah ikut jugak.

Tinggal sehari je lagi kita akan didatangi oleh Ramadhan Al-Mubarak.Alhamdulillah...Masih lagi berkesempatan untuk menerimanya lagi..

Tapi..bila terfikir tentang kandungan ni,agak-agak boleh ke tidak berpuasa tu nanti.Banyak jugak tips yang aku ambil dari blogger-blogger yang share tentang tu.Alhamdulillah,semuanya di hujung jari.Cuma tinggal nak praktikkan sahaja.

Banyak benda yang aku google tentang wanita mengandung berpuasa.
Adakah selamat bagi wanita mengandung untuk berpuasa ni ye...

Di petik dari blog dr.Zubaidi.


Kandungan aku dah masuk minggu 34...Ini bermakna lagi 6 minggu sahaja nak bersalin..Insya allah..Moga Allah permudahkan urusan bersalin nanti.

Ada juga aku membaca tentang Hukum Wanita Mengandung berpuasa iaitu :-

Kebanyakkan para ulama' berpendapat bahawa tidak boleh  berpuasa jika si ibu khuatirkan bayi dan kesihatan mereka terjejas kerana tidak makan dan minum

Bertepatan dengan Firman Allah swt 
" Dan jangan kamu membunuh diri kamu( al-nisa'4:29)
"Dan jangan kamu campakkan diri kamu ke dalam kebinasaan(al-baqarah 21:59)

Antara Tips yang yang aku baca sebagai panduan adalah :-

Tips berpuasa:

  • Sentiasa bertenang dan elakkan stres.
  • Mintalah nasihat daripada wanita lain dalam keluarga anda tentang bagaimana menjalani puasa semasa hamil. 
  • Elakkan aktiviti yang membuatkan anda berasa panas kerana ini boleh menyebabkan anda teryahhidrat dengan cepat dan membahayakan bayi.
  • Elakkan berjalan jauh dan membawa barang-barang berat. 
  • Kurangkan kerja rumah dan apa-apa aktiviti yang meletihkan.

 Dipetik dari blog Mariafidz
 Harap nanti aku boleh berpuasa penuhla..Risau jugak tu nanti..Korang pulak macam mana..ada tak antara korang yang mempunyai pengalaman mengandung ketika berpuasa..

Jom share..

Saturday, June 13, 2015

Nuffnang Yang Masih Aktif Memberi

Saturday, June 13, 2015 18 Comments
Assalamualaikum

Happy saturday!!! Masih bekerja hari ni..Kalau ikutkan tadi,memng dah tak kerja bila anak dara sorang tu taknak lepas dari ummi dia.

Puas dah dok pujuk ummi nak pi work,tapi dia tetap menangis.Tak taulah kenapa.As a mom,nak tinggalkan anak yang menangis untuk pergi ke tempat kerja,memang berat.

Sudahnya ummi terpaksa lah kan pergi kerja lambat.Nasib baik la hari ni sabtu.Kenderaan tak berapa nak ada.Boleh la ummi merempit sikit.

Cuma bebelan hari sabtu ni.Sebenarnya tak de ape yang nak dibebelkan bila hati dah kat rumah.Tapi saja nak share dengan korang tentang CPUV Nuffnang  yang masih aktif untuk blog ni..Alhamdulillah,walau tak banyak,tapi dapat jugaklah sikit-sikit.


Biasalah,blogger picisan macam aku,hanya mengharapkan income terpijak dari sini je lah.Tak banyak job yang dapat.

Tapi tetap bersyukur dengan apa yang ada.Memang lately ni aku jarang nak update blog.Sejak dah 8 bulan kandungan ni,lagilah takde mood dah nak update blog..Nak share cerita walau banyak cerita yang nak dikongsi.

Apa pun,blogwalking tetap diteruskan,sebab suka baca cerita-cerita dari blogger-blogger lain.



Friday, June 12, 2015

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015

Friday, June 12, 2015 9 Comments
Assalamualaikum



sumber:google

Jadual berbuka puasa 2015 bagi Johor Bahru.Sudah pastinya ramai yang tercari-cari jadual ni kan..Alhamdulillah..ada rakan yang sudi share jadual ni..Dah pun print dan tampal di Office.Hari ini adalah hari jumaat yang terakhir sebelum kita menyambut Ramadhan minggu depan.Bagi warga Johor bahru,boleh tengok Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015


jadual berbuka puasa 2015



Moga Kedatangan Ramadhan kali ini membawa seribu makna untuk kita kan..Insya allah.
Dikesempatan ini,aku ingin memohon sejuta kemaafan andainya pernah menyinggung dari segi perbuatan dan perkataan kepada korang yang mengenali diri ini.


Bagi Negeri-Negeri lain boleh semak di website ni ye SINI

Berjumpa Dengan Blogger Kakcik Seroja

Friday, June 12, 2015 14 Comments
Assalamualaikum

Cerita masih baru lagi..Fresh form oven walaupun dah terlambat satu hari..hahah..oklah kan.Saja nak buka cerita pasal perjumpaan dengan Blogger Kakcik Seroja.

Actually,aku panggil bonda.Mengenali Bonda bukanlah di alam blog.Mengenali beliau hampir 10 tahun di alam maya.Dari alam maya membawa kepada pertemuan.Dan alhamdulillah...ikatan yang dibina di dalam alam maya memakan masa yang begitu lama dan sehinggalah seterusnya hendaknya.

Mengenali Bonda aka blogger Kakcik seroja di satu forum,sehinggalah aku tau bonda ni salah seorang blogger jugak.

Pertemuan pada rabu lepas tanpa dirancang.Kebetulan bonda datang ke Pasir gudang kerana mengikuti suami dan anaknya yang ada kerja disini.Bila dah tau kedatangan bonda ni,aku pun usha-usha lah nak berjumpa dengan beliau.Memang dah lama tak berjumpa dengan Bonda.Rasa last jumpa bonda pun masa aku bujang lagi..hek..hek..

Bersama dengan seorang lagi rakan yang dah ku anggap kakak,pertemuan kami di Chamek Pusat bandar petang itu berhasil.Alhamdulillah..walau pun tak begitu lama masa yang dihabiskan bersama.bersyukur kerana dipertemukan lagi.

Abaikan muka yang begitu nampak tembam...uishhh...ingatkan kurus..hahahah

Pemberian bonda pada pertemuan kami..Takde apa yang aku bagi kat bonda sebagai kenang-kenangan,,

Harap ada lagi waktu dan peluang untuk berjumpa dengan Bonda dan blogger-blogger lain...

Short entry di pagi ni...




Thursday, June 11, 2015

10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan

Thursday, June 11, 2015 5 Comments
Assalamualaikum

33 weeks Pregnancy..Lagi 7 minggu lagi,insya allah,akan dipertemukan dengan anak syurga umi ni..Insya allah juga,mohon Allah swt permudahkan urusan umi bersalin ni..Terbaca fakta menarik tentang bayi di dalam kandungan ni.Boleh share dengan mom to be diluar sana.
sumber:google


1. Di sekitar usia 3 bulan usia di dalam kandungan,bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing.Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya

2. Bayi boleh menangis sejak di dalam perut lagi.Sekitar usianya 3 bulan,peti suara sudah mula terbentuk dan bayi sudah mula menangis tetapi dalam diam

3. Seawal usia 4 bulan,bayi mula meneroka ruang di sekelilingnya.Dia mula bermain dengan tali pusatnya,menghisap ibu jarinya sendiri,berengan-renang ,menendang sekelilingnya dan berpusing-pusing di dalam kantungnya.Tetapi lazimnya ibu yang baru pertama kali hamil tidak akan menyedari pergerakkan bayi sehingga usianya 5 bulan.

4.Ketika usianya memasuki 4 bulan,bayi akan mula tersedu untuk melatih sistem pernafasan.Bila bayi tersedu,ibu dapat merasakan getaran halus atau denyut halus di perut.

5. Pada usia 5 bulan,bayi mula memberi reaksi kepada bunyi di luar perut ibunya dan akan menutup telinga dengan tangannya sendiri apabila mendengar bunyi kuat.

6.Sekitar usia 6 bulan,memori bayi mula terbentuk dan bayi dapat mengingati dn mengenali suara ibu bapanya dan mula meneroka anggota tubuh badannya.

7. Seperti kita,bayi du dalam perut juga bermimpi seawal usianya 7 bulan,Aktiviti bermimpi ini akan melatih perkembangan mentalnya.

8. Apabila otaknya sudah terbentuk,bayi akan dapat merasai kesakitan sejak di dalam rahim lagi.Apabila ibu tertekan atau stress,emosinya juga terganggu dan menyekat perkembangan mentalnya.

9. Sebaik sahaja deria rasanya terbentuk,bayi juga dapat merasa makanan yang dimakan oleh ibunya dan boleh mengerutkan dahinya dan memuncungkan mulutnya sebagai reaksi kepada rasa pelik makanan yang di makan oleh ibu.

10. Sebaik sahaja lahir,pertama kali bayi membuka mata,anak matanya akan membesar untuk menampakkan kecomelannya untuk memikat hati orang di sekelilingnya terutama ibu bapanya.

Friday, June 05, 2015

BAWANG Ladies Hair Fall Control Set l Advertorial

Friday, June 05, 2015 4 Comments
Assalamualaikum


BAWANG Ladies Hair Fall Control Set

Bawang Ladies Hair Fall Control Set adalah satu produk yang menggunakan 100% Natural Herbal Essences yang membantu masalah wanita yang Keguguran Rambut.


Ramai wanita di Malaysia ini yang mengalami masalah keguguran rambut.Ada 3 sebab Mengapa wanita Keguguran rambut 

Pregnant
Wanita yang mengandung dan selepas bersalin amat mudah keguguran rambut disebabkan oleh ketidak seimbangan Hormon

Stress
Stress juga boleh mengakibatkan Rambut gugur,Kerja yang terlalu banyak,Bebanan kerja,akan menyebabkan kurangnya penyerapan nutrien,oleh itu amat mudah wanita ini mempunyai masalah rambut gugur.

Pewarna rambut,Perm dan Rebonding Rambut
Ini juga boleh menyebabkan rambut wanita gugur kerana chemical yang berada pada bahan tersebut akan menyebabkan keguguran rambut

Dan,satu cara mengatasi masalah keguguran rambut adalah dengan menggunakan Bawang Ladies Hair Fall control set.Ianya diperbuat  khas untuk wanita yang keguguran rambut.DIperbuat dari bahan alam semulajadi terdapat di setiap titisan bahan ini hanya bertujuan untuk mengawal rambut dari keguguran.

Mengandungi 3 kandungan yang efektif untuk merawat rambut gugur ini:
  • Angelica and Ginkgo Leaf,which is inspire hair scalp and hari root vitality.
  • Polygonum multiflorum and Medlar ,which continuosly replenishes  nutrients lost in hair.
  • Mint,which relieves scalp pressure
BAWANG Ladies Hair Fall Control Set

 Jangan risau kepada yang beragama islam,sebab ada tanda halal di situ.

BAWANG Ladies Hair Fall Control Set
Perbezaan syampu dan conditioner yang sangat wangi ni


Set ini mengandungi :-

- 200ml bottle of Ladies Hair Fall Control Shampoo 
- 200ml bottle of Ladies Hair Fall Control Conditioner




BAWANG Ladies Hair Fall Control Set


Warna untuk set ni sangat meriah..Merah pulak tu..Bau BAWANG Ladies Hair Fall Control Set sangat wangi..Tak sabar untuk aku mencubanya..





Untuk maklumat lanjut,korang boleh la terjah website di bawah.





Thanks For reading :-  http://www.kisahsidairy.com/2015/06/bawang-ladies-hair-fall-control-set-l.html


advertorial

Rahsia Surah Yaasin Ayat ke 58

Friday, June 05, 2015 15 Comments
Assalamualaikum

Sedikit perkongsian di hari jumaat ni.Mungkin kita tidak sedar apabila kita membaca Yaasin,terselit ayat yang memberikan kita rahsia yang mungkin kita sendiri tak sedari.

Rahsia Surah Yaasin ayat ke 58 yang perlu kita tau berbunyi 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM'.Barang siapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke-58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' di ulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baik,Insya allah dengan izin yang Maha Esa dan Maha Kuasa semua hajat kita akan dikabulkan.




Jika boleh Kita niatkan begini..insya allah

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri, suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat, kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

Aamiin Ya Allah. Via - UAI


Sumber:fb

Thursday, June 04, 2015

Ummi Dah Kerinduan Sangat

Thursday, June 04, 2015 6 Comments
Assalamualaikum

Bila dia takde depan mata,ummi nya sampai dah tak keruan bila balik rumah.Kalau tak,selepas habis kerja,ambil dia di rumah SIL,and bawak dia naik kereta..Suka sangat dia.Kekadang masih ajak berjalan lagi bila dah balik ke rumah.

Di rumah,letak je beg,terus main dengan dia..Ummi tak sempat lagi nak mandi,dia dah ajak main.Sementara tunggu babah balik kerja untuk jaga dia,kenalah jaga dia dulu.Tak boleh nak tinggalkan dia sorang² sekarang ni..Kalau tak habis lah dia meneroka sampai ke dapur..Maklumlah,budak dah pandai berkemas.

Bila dia takde,ummi dan babah sampai tak tau nak buat apa kat rumah..Selalunya sibuk melayan dia je.Malam-malam just mengadap gambar dan video2 dia untuk ubati kerinduan..

Uiih...Tak sabarnya nak tunggu hujung minggu ni..Nak balik kampung..Harap SIL balik cepatlah nanti..Kalau ikut hati nak je berhenti kerja dan mengadap dia 24 jam.
Dak gendut ni langsung tak ingat kat ummi dia..Maklumlah,kat kampung tu ramai sepupu² yang dok melayan dia.Ummi jugak yang menangis tiap² malam ingatkan dia..

Ni pun nak taip entry rasa macam takde mood je..Blogwalking dah memadai buat masa ni.

Wednesday, June 03, 2015

Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital

Wednesday, June 03, 2015 11 Comments
Assalamualaikum

Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital.Bila dah masuk usia kandungan mencecah 8 bulan ni,kenalah buat persediaan awal.Persedian dari barangan yang akan dibawak ke Labour room nanti.Sebenarnya start dari 7 bulan orang dah sibuk buat persediaan barangan yang akan dibawa ke Hospital.


Tapi aku ni ilek je..Macam tak risau je nak buat benda tu.Tapi masa balik kampung tuari,setelah dibebel oleh mak,balik tu,terus siapkan apa yang patut.Mak dah pesan,siapkan awal-awal.Nak bersalin ni,tak tentu masa.Kekadang tak perlu tunggu 9 bulan pun,kalau bayi nak keluar,dia tetap akan keluar jugak.

Semakin dekat ni,semakin risau pulak.Banyak yang aku google tentang senarai yang perlu dibawa bila ke hospital nanti,especially untuk baby..Kalau mak baby,tentu² nya pakai baju hospital kan..Tapi bila baby keluar dari perut ummi dia nanti,nak pakai baju apa pulak kan...hehehe

Setelah puas menggoogle,dah pun jumpa senarai barang yang perlu aku bawa.Aku bawak dua beg untuk letak dalam kereta.Aku asingkan baju baby dan baju aku.Sebabnya,baju baby tu akan dibawa masuk ke labour room.Yang aku punya tu takler kisah sangat kan..Ke Kisah????

Apa yang perlu dibawak tu??
Senarai barang baby untuk di bawa ke Hospital
  1. Diapers(aku beli yang newborn)
  2. Tuala baby(Receiving Towel)
  3. Wet Tissue
  4. Baju baby(aku bawak sehelai lengan panjang and sehelai lengan pendek)
  5. Sarung tangan
  6. Stokin
  7. Toiletries
Senarai barang ibu untuk di bawa ke Hospital
  1. Buku pink
  2. Kad pengenalan
  3. Nursing Bra
  4. Maternity pad
  5. Baju
  6. kain batik
  7. Tuala
  8. selipar
  9. tudung 
  10. stokin
hah...itu je kot yang aku bawak..Nanti dah bersalin,pepandai ler en.husband bawak mana² lagi barangan yang penting kalau aku kena tahan wad lama...

sumber ni banyak yang aku google di blog2 mommy...Dan yang paling utama adalah kat sini

Ke ada lagi yang aku tertinggal ek!!...


Tuesday, June 02, 2015

Bila Usia Kandungan Dah MAsuk 32 Minggu

Tuesday, June 02, 2015 11 Comments
Assalamualaikum


Dah beberapa hari jugak tak ter update blog ni..Since hari jumaat lagi dah dibiarkan kosong tanpa update.
Dari hari khamis lagi rasa tak sedap badan.Rasa semput je nak berjalan..Tetapi ku gagahi jugak kaki ke tempat kerja khamis lepas.Pagi Jumaat tu aku dah rasa tak sihat badan..Selsema dan batuk dah menyerang.Tapi aku tak pergi klinik pun.Cukuplah berehat kat rumah.MC pun dah habis...Tu semua dah tak fikir dah..Kalau dah tak sihat,nak buat macam mana kan.Lastly,Dapat berehat kat kampung.Alhamdulillah...Itu je yang boleh berikan kedamaian.Kurangkan stress tentang nak bersalin dan lain-lain..haha

Dok kampung memang seronok,syok bila boleh bercuti ngan mak.Boleh berbual-bual dengan mak.Lagipun musim cuti sekolah ni,ramai ler anak buah yang balik kan..So gamat rumah nenek.Awfiyah pun seronok.Tak risau nak lepas macam tu je,Sebab ramai yang jaga dia sementara ummi dia berehat.

Hari sabtu dah terpaksa balik ke rumah,sebab esoknya ada appointment dengan doktor Pakar di Hospital Sultanah Aminah.Dengan berat hati jugak tinggalkan Nur awfiyah buah hati ummi kat kampung.Gundah gulana jugak lah ummi bila tiap-tiap malam tidur tanpa si kecil tu.

Ahad pagi,Bangun pepagi buta sebab appointment dengan doktor pukul 8 pagi..Tapi itupun dah terlambat dan kalau boleh lambat-lambat lagi bagus.Biasalah bila dah jumpa doktor pakar,Tak tentu pukul berapa dapat jumpa.Macam semalam,terpaksa tunggu sampai pukul 11 lebih.Baru muncul doktor pakar.Itu bukan terus dipanggil.Of courselah orang yang terdahulu di panggilkan.Last-last nama aku dipanggil dalam 12 lebih..Dah time makan tengahari.Bayangkan aku dari pagi minum milo je dari rumah.Masa tu memang dah tak tahan nak muntah sebab perut masuk angin.Paksa jugak en,husband belikan kuih muih dulu.

Bila usia kandungan 32 minggu ni,Semuanya rasa macam serba tak kena.Nak berjalan jauh sikit pun dah rasa semput.Buat kerja lebih sikit pun tak boleh sangat.Tapi terpaksa jugak buat,kalau tak manja pulak badan ni kan.Lagipun kalau kita duduk je pun,tak bagus lah untuk jantung dan baby..Kena banyakkan jugk berjalan dan keluar peluh..betul tak.

Tapi yang tak bestnya,bila usia kandungan dah 32 minggu ni,2 kali seminggu kena buat appointment dengan Hospital Sultanah Aminah.Itu baru Hospital,belum lagi klinik kesihatan.Kira untuk bulan ni,setiap minggu adalah rutin aku untuk ke klinik dan Hospital sehinggalah Delivery.Cuma di Hospital ,dah tak payah nak jumpa dengan doktor pakar.Doktor pakar cuma nasihatkan,after deliver,jangan skip appointment Jantung.
Aku boleh bersalin Normal.alhamdulillah..Tapi ada dekat buku tu tulis epidural..Eh..korang ada ke pengalaman ambil epidural di hospital..yang aku tau banyak di hospital swasta je kan.

Doakan aku dan kandungan dalam keadaan baik dan selamat ye.Hanya tinggal 8 minggu sahaja untuk bersalin..Moga Allah permudahkan urusan aku..Iskkk.panjang bebeno entry ni kan..hua..hau..

Follow Us @aida_yusof81