11
Assalamualaikum

Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital.Bila dah masuk usia kandungan mencecah 8 bulan ni,kenalah buat persediaan awal.Persedian dari barangan yang akan dibawak ke Labour room nanti.Sebenarnya start dari 7 bulan orang dah sibuk buat persediaan barangan yang akan dibawa ke Hospital.


Tapi aku ni ilek je..Macam tak risau je nak buat benda tu.Tapi masa balik kampung tuari,setelah dibebel oleh mak,balik tu,terus siapkan apa yang patut.Mak dah pesan,siapkan awal-awal.Nak bersalin ni,tak tentu masa.Kekadang tak perlu tunggu 9 bulan pun,kalau bayi nak keluar,dia tetap akan keluar jugak.

Semakin dekat ni,semakin risau pulak.Banyak yang aku google tentang senarai yang perlu dibawa bila ke hospital nanti,especially untuk baby..Kalau mak baby,tentu² nya pakai baju hospital kan..Tapi bila baby keluar dari perut ummi dia nanti,nak pakai baju apa pulak kan...hehehe

Setelah puas menggoogle,dah pun jumpa senarai barang yang perlu aku bawa.Aku bawak dua beg untuk letak dalam kereta.Aku asingkan baju baby dan baju aku.Sebabnya,baju baby tu akan dibawa masuk ke labour room.Yang aku punya tu takler kisah sangat kan..Ke Kisah????

Apa yang perlu dibawak tu??
Senarai barang baby untuk di bawa ke Hospital
  1. Diapers(aku beli yang newborn)
  2. Tuala baby(Receiving Towel)
  3. Wet Tissue
  4. Baju baby(aku bawak sehelai lengan panjang and sehelai lengan pendek)
  5. Sarung tangan
  6. Stokin
  7. Toiletries
Senarai barang ibu untuk di bawa ke Hospital
  1. Buku pink
  2. Kad pengenalan
  3. Nursing Bra
  4. Maternity pad
  5. Baju
  6. kain batik
  7. Tuala
  8. selipar
  9. tudung 
  10. stokin
hah...itu je kot yang aku bawak..Nanti dah bersalin,pepandai ler en.husband bawak mana² lagi barangan yang penting kalau aku kena tahan wad lama...

sumber ni banyak yang aku google di blog2 mommy...Dan yang paling utama adalah kat sini

Ke ada lagi yang aku tertinggal ek!!...


Post a Comment

  1. Betullah pesan mak tu sedia awal taklah nanti terkocoh-kacah bila dah tiba masanya. Kalau boleh letak depan bilik yg senang nak capai.

    Kalau macam kakak dulu sebab bersalin swasta masa nak balik aje baru baby pakai baju sendiri. Masa dlm wad semua guna mereka punya Eda. Jadi tak perlu bawa barang satu pun utk baby. Bawa mama baby punya kain/baju aje sebab lain pun mereka ada sediakan..

    ReplyDelete
  2. tambah lagi kak.. bedung baby.. hehe...

    ReplyDelete
  3. Kalau boleh siapkan awal². Senang ☺☺

    ReplyDelete
  4. hha kita pun relex lg barang baby pun byk xp beli lg aduhh minggu depan 7bulan dh..

    ReplyDelete
  5. -minyak telon
    -barut bayi
    -bedung bayi
    -kad nikah/sijil nikah -procedure sekarang
    -power bank
    -berus gigi/mandian untuk ibu
    ni pengalaman saya - mandian bayi tu kalo boleh elakkan selama seminggu
    saya stanby je beg dalam kereta

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk tnye..mmg wjib ke bwk sjil / kad nikah? nk taw sbb sy pnye due date da dkt..

      Delete
  6. Baguslah prepare awal2.. nnti apa2 taklah kelam kabut kan..

    ReplyDelete
  7. SY DH READY MASA 7BULAN RITU...NOW NK MSUK 9 DA... CUMA SIKIT2 JERLA LAGI YG NK DILENGKAPKAN...SIAP STANDBY DAH DLM KETE

    ReplyDelete
  8. ank 1st ada juga tertinggal wpun wat check list.. ank kedua xde tertinggl..cuma klam kabut juga sbb semua urus sendiri dgn suami je.. hehe

    ReplyDelete
  9. Mudah ade checklist ni..senang nak refer mana yang takde tu

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top