18
Assalamualaikum

Breasfeeding Journey :Beli Breastmilk storage di 11street.my | bagi ibu-ibu yang breastfeeding anak ni mesti fikirkan pasal storage kan..hehehe...aku la tuh..Nak cari breastmilk storage bag ni pun kekadang payah jugak.Yelah..kat pasaran sekarang ni,ada yang jual mahal,ada yang jual murah.Ada jugak yang jual combo macam pembelian sebanyak 5 box ke atas dapat diskaun ke..tu CONTOH!!

Dari 1st journey aku breastfeeding Naura,Mulanya macam tak kisah la kan storage bag tu harga berapa sebab masa tu stock pun tak banyak.

1st Breastmilk storage bag yang aku gunakan adalah jenama fiffy..
Jenama Fiffy 
harga rm11.90(kalau tak silap aku lah) Ni aku beli kat kedai baby di bandar penawar


Lepas tu aku beli pulak jenama autumz..Aku suka jugak pakai yang ni...Tapi masa tu aku tak berapa nak consider dengan harganya
Jenama Autumnz
Aku suka jenis ni..Tapi baru 2 kali aku guna jenama ni beb..harga lebih kurang jugak la rm13.90 kot

Then lepas tu stock dah banyak..Aku guna pulak bekas dadih sebab lebih murah dan banyak.Tapi....
Tak cukup ruang pulak untuk simpan stock susu..yelah..bekas dadih tu kan besar jugak..takat freezer rumah aku ni,bukan lebih simpan banyak sangat.Habis ayam,ikan tu dah tak dapat ruang dengan selesa dengan lambakkan stock tu..ececeh...Actually,stock aku tu taklah sampai beratus-ratus..Tapi tetap bersyukur dengan stock yang ada.Alhamdulillah..

La ni..sibuklah mak ni dok mencari storage bag yang murah-murah..Bukan apa..Kalau guna breastmilk storage bag ni,jimat ruang sebenarnya.Boleh la korang leperkan dia macam kat bawah ni

ni ha..macam ni..uih..jeles sey tengok dia yang super banyak ni...kalah den...heheh
Kenyang anak kalau susu mak banyak ni.
sumber:aku google je

Sebab tu aku syorkan pada bakal bakal ibu yang berniat nak BF anak,cari ilmu semasa/sebelum  korang mengandung lagi..At least bila dalam pantang,korang tau apa yang korang kena buat untuk buat stock EBM sebelum korang naik kerja.

Kena buat jadual untuk mengepam waktu pantang..Kena kerja kuat sikit la kan...Tapi jangan skip DF anak tu.Pastikan korang minum air banyak.Disarankan 3 liter sehari..Kalau tak minum air banyak,maka takdelah suus beb..Yang paling penting amalkan konsep Demand vs Supply.Apa tu??Maksudnya semakin banyak kita DF dan pump,semakin banyak la susu yang terhasil kan.

Itu adalah kesilapan aku masa berpantang..Tak buat stock,tak buat power pumping dan tak rajin nak minum air dan tak juga menggunakan kaedah demand vs supply tu..No..No..jangan ikut aku..Nasihat ni aku bagi yang betul-betul niat nak Breasfeeding anak dia..Tapi aku tak salahkan mereka-mereka yang menggunakan susu formula tu..Sebab apa,,Allah maha mengetahui untuk sekian umatnya..Mungkin ada sebab mereka-mereka yang tak boleh nak BF anak..wallahualam

Oklah..jangan lupa nasihat aku..La ni..dok terkial-kial nak kumpul stock..Buat power pumping sekerap yang mungkin..Untuk dapatkan stock yang banyak..Tambah lagi sesi mengepam..Dan kerap DF naura.Takde had untuk DF Naura pada waktu malam..Time dia nak.memang selalu bagi..Nanti dia dah tidur barulah ummi terkial-kial buat Power pumping.

Lenguh wehh menaip..Untuk tujuan aku yang asal..setelah puas menggoogle dan survey storage bag di online shopping,maka dengan gumbiranya,mak terjumpa yang murah dan berkualiti..yeayy!!
breastmilk storage bag
5 X Autumnz Double Ziplock Breastmilk Storage Bag (12oz)



Murah ke dok!!..Bagi aku ni dah paling murah...ada double lock..jadi takde la leaking susu tu kan..Korang rasa murah ke mahal ni...tu ada diskaun lagi rm10 kalau korang sign up kat 11street ni

Kalau nak tengok lain-lain brand pun ada..kroang boleh ke sini http://www.11street.my

Dah pun buat payment...tunggu barang sampai jelah nampaknya ni..
Cer korang cerita jugak,pasal storage bag yang korang beli..murah ke mahal..nak jugak tau...kalau cerita panjang berjela,korang letak link ,nanti aku baca pasal breastfeeding journey korang.

My breastfeeding journey..pic of the day...walaupun tak berpuluh oz sehari,tapi alhamdulillah..syukran..cukup untuk Nur Naura Auni..






Post a Comment

  1. teruskan usha..lama2 nanti dah biasa susu akan banyak sendiri..

    ReplyDelete
  2. susu badan ni memang perlu banyak minum air
    jangan lupa makan benda berkhasiat tau =)

    p/s-banyak betul susu orang dalam gambo tu kan

    ReplyDelete
  3. Ok Lya take note, blh jdikn pnduan..thnks atas prkongsiannya ya sis..kita usaha jer kan,smua Allah yg tentukn..rezki Ank juga tu sis

    ReplyDelete
  4. Kakak dah tak ada ini semua dah Eda. Dulu masa kakak ada baby pun tak ada ilmu utk simpan BM dlm freezer macam sekarang. Dulu fb/tweeter/blog manalah ada - kalau ada pun tak sehebat sekarang.

    ReplyDelete
  5. Assalam...terima kasih singgah blog kak Zai.

    Kak Zai dah lama tak ada anak2 semua dah besar.

    ReplyDelete
  6. Teruskan perjuangan breastfeeding sehingga penamantnya ya...hihi

    ReplyDelete
  7. utk bapa bapa yg breastfeeding xde ye mak dairy ? harhar2 wak gurau2 jeer

    ReplyDelete
  8. Kak Alycia slalu guna jena Autumz... haah harini dah abis storage bag huhu... nak g carik jugak ni...

    tq tau singgah dan komen di blog kak Alycia ;)

    ReplyDelete
  9. wow... terbaik!
    aida dulu x byk stok simpan.
    byk direct aje :)
    anyway, moga stok tu cukup in shaa Allah.

    ReplyDelete
  10. aiza takde experience bab ini lagi kak ida.. suka baca perkongsian pengalaman kak, mungkin satu hari nanti aiza juga akan melalui pengalaman yang sama.. semoga usaha kak ida dipermudahkan oleh Allah swt.. ;)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulilah. Rezeki anak. Teruskan bf ..

    ReplyDelete
  12. banyknya susu dalam fridge tu kan ... takpe, walau susu kita tak banyak tuyang penting anak kenyang ... kipidap :)

    ReplyDelete
  13. Salam n happy Monday. wah menarik ni n susu ibu mmg yg terbbaik kan

    ReplyDelete
  14. wowwww...good luck in your journey..☺️☺️

    ReplyDelete
  15. Kami pun banyak berbelanja keperluan baby di 11street. Beli baju fiffy, anakku dan mothercare pada harga yang murah. Diapers baby mcm huggies pants, drypers, mamy poko, pampers dan petpet pun beli di 11street average harga RM20 - RM 30 / pek untuk size jumbo. Storage bottle beli kat ensogo brand autumnz 4 set x 10 bottles RM 85. Sonok ada online senang buat perbandingan harga sebelum beli. 11street masih the best place as online shopping walaupun sekarang ni pyh nak dapat kupon diskaun tapi masih boleh dapat harga murah dari pasaran bila ada offer pada hari tertentu. Macam 11.11.2015 ada offer drypers buddle 3 pack @ RM80 free postage. Kami dapat grab drypers superhero M80 3 pack @ RM 60, masa ni ada diskaun kupon yg lain so dapat harga jauh lebih murah.

    ReplyDelete
  16. Good sharing, to help shoppers save more, and at the same time enjoy a secure shopping experience, 11street or 11street.my would like to share some essential tips for all online shoppers, see detail at:
    http://kidbuxblog.com/shopping-smart-with-11street-my





    Best Regards,
    Your best Split Queen Box Springs or split queen box spring selection.

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top