Saturday, January 30, 2016

Menu Sup Sayur Mudah Untuk Diet

Saturday, January 30, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Hai korang...Sejak-sejak ni usaha untuk mengecilkan size berat badan makin membuak-buak..Setiap hari dengan Green Tea..Aku pernah ceritakan Khasiat Green Tea di entry Kelebihan Teh Hijau .Kalau rajin korang terjah la ye..

Nak dikatakan setiap harilah aku ambil Green Tea.Memandangkan penyakit aku ni,risau kolestrol tinggi,tu yang rasa nak kurangkan berat badan dan ambil makanan yang mudah untuk dihadam..hahaha..tipu kekadang...Begitu juga dengan husband sekarang ni..Dah pun merajinkan diri untuk minum Green Tea dan sama sekali tidak mengambil minuman berais.

Di rumah pun aku rajin buat sup sayur untuk kami makan.Nasi kurang dan selebihnya makan sayur.Nasib tetap ambil dengan amount yang sedikit..Oklah kan..Tak lah perut terkejut nanti..hehehe...tu satu lagi alasan..bahahaha..

Menu Sup Sayur Mudah Untuk Diet
Antara bahan-bahan yang aku guna 
sayur-sayur yang kat dalam tu.



Menu Sup Sayur Mudah Untuk Diet
Tumis la bawang lada..Bubuh sikit garam,letak la kiub ayam sikit..baru sedap


Menu Sup Sayur Mudah Untuk Diet

Lepas tu campakkan je dalam kuali tu....letak air sikit..
tak payah nak layu sangat sayur-sayur tu..
Tutup api..dah boleh sediakan.

Senangkan ...sayur-sayur tu boleh la letak sayur yang korang suka..brokoli pun boleh...








Friday, January 29, 2016

Karnival Keusahawanan 2016 di Johor Bahru

Friday, January 29, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Karnival jualan 2016 | Karnival Keusahawanan 2016 | Bagi warga Johor bahru berpeluang untuk sama-sama meraikan Karnival Keusahawanan yang menggabungkan lebih 60 vendor dengan pelbagai barang jualan,pameran,pertandingan dan sebagainya.

Karnival ini berlangsung pada Hari ini, jumaat 29-31 Januari 2016 dari 7 pagi hingga 7 petang di Hutan Bandar Putra ,Kulai Johor.

Pelbagai Aktiviti yang dijalankan di sini yang boleh diturut serta oleh warga johor.Sebanyak 500 Goodies bag diberikan kepada pengunjung dan aktiviti menarik di khemah urusetia.

Korang boleh refer gambar di bawah untuk mengetahui aktiviti yang dianjurkan oleh pihak boxeventpoduction.

karnival usahawan 2016


karnival usahawan 2016

karnival usahawan 2016

So kepada warga Jb dan mereka yang ada diluar sana,save the date untuk menjayakan program ini..



Thursday, January 28, 2016

Beriadah Di Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

Thursday, January 28, 2016 7 Comments
Assalamualaikum


Cerita hujung minggu hari tu,Saja nak bawak anak-anak pi jenjalan..Bukan jalan mana pun,dok ajak mandi pool je..Kalau kat rumah sibuk je nak mandi dalam besen.So,bila dah babah dan umi free ahad tu,ajak ler awfiyah pi mandi pool.

Lagipun hari minggu je dapat spend masa dengan awfiyah..Yelah sejak awfiyah dah duduk kat kampung ni,makin rajin la ummi dia balik kampung..Mana boleh weh hidup tanpa anak..Macam tak lengkap rasanya.

So,Disebabkan adik pun ada yang balik,pergilah kami 3 kereta.Jangan tanya tentang bayaran masuk berapa ye,sebab pool tu untuk mereka yang sewa hotel je tak silap aku..Aku masuk situ pun kebetulan ada saudara yang stay kat hotel tu..So berkongsilah kami pool tu jugak..Bukan kongsi bilik hotel..Dah jimat tak payah nak bayar untuk mandi pool..

Nak tengok pemandangan di Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

So far pemandangan di sini memang mengasyikkan..Kalau tidur bawah pokok confirm tak bangun-bangun...hahahaa..

tunamaya Desaru Beach & Spa Resort

Korang perasan tak,si awfiyah tu kalau bergambar mesti trademark tangan kat pipi...

Sebelum tu dalam perancangan nak pi lotus,tetapi tulah kan,memandangkan ada saudara yang sedang stay kat hotel tu,apa kata kita meriahkan pool di sana je..Kiranya pool hari tu di konker oleh kami..hahaha...abaikan perkataan konker tu..korang faham sendiri la ye..

Cuti raya cina nanti ingat nak pi mandi kat kolam air panas jasin..insya allah..kalau jadi..

Kalau korang nak tau pasal hotel Tunamaya Desaru Beach & Spa Resort ni boleh layari website mereka di sini

Wednesday, January 27, 2016

Review : Jamu Sri Dara dari Almas Beauty

Wednesday, January 27, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Bila lepas bersalin,khususnya wanita la kan.Mesti banyak dia nak jaga.Terutamanya dari segi kesihatan luaran dan dalaman..Semua nak kena jaga.Lagi satu,badan mesti sentiasa nak rasa sihat untuk menjaga keluarga.Begitu jugaklah aku.Sebenarnya lepas pada bersalin,selain dari minum gamat dan juga makan makanan yang berkhasiat,aku memang takde makan apa-apa pun.Sebab tu badan sekarang cepat letih.

Nak bangun tengah malam pun penat.Nasib baik la Naura menyusu badan,jadi takdelah sibuk bangun untuk buat susu.Lagi satu,kalau badan dah penat,macam mana penghasilan susu tu nak memberangsangkan..Semuanya bergantung kepada badan.Nak buat kerja rumah itu ini,emm..biasalah,wanita ni selagi tak tidur,selagi tu lah dia buat kerja.Kadang-kadang tidur pun tak berapa nak lena.

Sebab tu aku perlukan supplement untuk membantu aku menjaga kesihatan badan luar dan dalam.First time mencuba memakan jamu..Harap-harap aku akan terus makan sebab kebiasaannya,ubat ni sekejap je aku makan.Insya allah..kalau Jamu Sri Dara ni berhasil memberikan kesegaran kepada badan aku,harus aku terus amalkan pengambilannya kan.

Meh, aku perkenalkan Jamu Sri Dara pada korang yang belum pernah tengok tu
jamu sri dara



Khasiat Jamu Sri Dara

  • Memelihara kesihatan dalaman kaum wanita.
  • Memelihara kandungan hormon estrogen Kaum wanita.
  • Merawat masalah senggugut,kitaran haid yang tidak teratur,keputihan serta bau badan.
  • Membantu mengetatkan tisu faraj.
  • Meningkatkan keinginan seksual para isteri.
  • Memelihara kesihatan rahim.
  • Merawat masalah angin dalam badan.
  • Menyingkirkan toksin dalam badan.
  • Menngatasi masalah sengal,sakit pinggang,lutut dan tumit.
  • Menyerlahkan seri awet muda dari dalam.


jamu sri dara
Kandungan Jamu Sri Dara :

.~ Manjakani(Croton Caudatum)
Manjakani bersifatr antioksidan yang bukan sahaja mampu menyingkirkan toksin dari tubuh badan,malah melambatkan proses penuaan sel serta menentang serangan kanser payudar dan rahim.Manjakani turut berupaya membasmi kuman yang mencetuskan bau kurang enak pada bahagian intim wanita serta membantu mengatasi masalah keputihan.Manakala sifat astringennya pula berperanan penting untuk mengecutkan tisu faraj.


~Helicteres Isora :
Selain kaya dengan antioksidan yang mampu mencegah kerosakkan sel,tumbuhan yang dikenali dengan nama Indian Screwtree ini juga berupaya menentang jangkitan kuman,mencegah masalah radang serta membantu mengurangkan risiko serangan kanser.Ia juga bersifat astringen yang bertindak mengecutkan tisu tubuh seterusnya membantu menguatkan otot rahim yang lemah selepas melahirkan anak.

~Hippocratea Indica :
Tumbuhan ini berupaya mengatasi radang yang merupakan tindak balas sistem imunisasi kepada jangkitan atau gangguan akibat peningkatan sel darah putih.Ia juga mampu mencegah bakteria disamping melancarkan sistem perncernaan,menstabilkan kadar kolestrol seterusnya membantu mengurangkan risikop penyakit jantung berikutan kewujudan sebatian kimia flavanoid,tannin,saponin dan alkaloid dalam tumbuhan ini.


~Biji ketumbar
 sering digunakan dalam perubatan tradisional untuk meningkatkan lagi tahap kesihatan manusia.Ia berkesan untuk mengatasi masalah angin dalam badan,menstabilkan paras kolestrol dan kandungan gula dalam darah dan memelihara sistem pencernaan.


~ Cabai Jawa(Piper Longum)
Selain berupaya melancarkan proses penghadaman,herba yang turut dipanggil pippali ini turut digunakan dalam rawatan tradisional India atau Ayurveda bagi membantu membuang angin dalam badan,merawat masalah kesuburan,pedih ulu hati,ketengangan otot,senggugut dan kitaran haid yang tidak stabil di samping membantu memulihkan ibu bersalin.



 Testimoni

Antara testimoni pengguna yang sudah mengamalkan Jamu sri Dara







Cara Penggunaan Jamu Sri Dara
Ambil 2 biji kapsul sebelum saraan pagi dan makan malam.


Harga Jamu Sri Dara Almas
Rm 49.90 SM / Rm 59.90 ss

facebok : Jamu Sri Dara








Tuesday, January 26, 2016

Fahami Bahasa Inggeris Dengan Mudah

Tuesday, January 26, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Nak belajar bahasa Inggeris ni bukan senang kalau kita ambil sikap sambil lewa.Kena ada keyakinan dan juga minat..Kalau dah tak minat,macam mana nak belajar kan..Kena tanamkan sikap untuk meminati sesuatu perkara yang kita nak..Baru boleh dapat sesuatu tu.


Fahami Bahasa Inggeris Dengan Mudah
source:google

Yang penting,di zaman serba maju ni,Bahasa Inggeris amat penting sekali.Lagi pulak kalau kita duduk di kawasan bandar dan pelancongan.Mana tau bangsa asing datang ke tempat kita dan menanyakan sesuatu,apa pulak kita nak jawab kan..Dan lagi satu of courselah kita kena faham apa bentuk soalan yang diajukan kepada kita.

Aku pernah menulis satu entry bertajuk Cara menguasai Bahasa English dengan Mudah dan Cepat.
Di entry itu ada sebuah buku yang dijual untuk memudahkan mereka diluar sana mempelajari English dengan mudah dan cepat.

Ada beberapa tips yang aku baca dan aku ingin sekali nak share dengan korang..Moga ianya bermanfaat bukan sahaja untuk aku,tetapi untuk mereka yang datang membaca entry ini

Fahami Bahasa Inggeris Dengan Mudah
Source:google

1.Harus ada Tekad Yang kuat Untuk mempelajari English
Yess...Ini perlu..Kalau kita takde tekad untuk mempelajarinya,mana mungkin otak kita akan menerimanya dengan mudah.Ada pepatah mengatakan,Dimana ada kemahuan,disitu ada jalan.Maknanya,walau apa jua halangan yang datang,kalau kita dah mengkehendaki sesuatu,pasti kita akan perolehi.Walau tiada kewangan untuk kita belajar,kita masih boleh belajar sendiri.Banyak sebenarnya bahan pembelajaran secara lisan atau tidak yang boleh kita dapatkan.

2.Belajar secara Online
Di zaman sekarang ni,internet adalah satu keperluan,Kita boleh sahaja mendapatkan bahan pembelajaran di internet.Mempelajari tatabahasa hanya melalui online.Banyak website yang boleh kita jadikan bahan rujukan.Sosial media sangat luas untuk kita gunakan.So,perlulah gunakan sebaik mungkin untuk dapatkan segala bahan rujukan di sana.

3.Sentiasa membawa Kamus
Kalau dulu,kamus tu penting semasa Internet tak meluas.Sehingga kini kamus sentiasa diperlukan oleh pelajar.Bila Internet di hujung jari,maka terhasillah digital kamus iaitu kamus online yang memudahkan pengguna-pengguna smartphone.Lagi memudakan mereka untuk mencari apa yang mereka kehendaki.

4.Perbanyakkan membaca artikel didalam bahasa Inggeris
Ini perlu untuk menajamkan lagi ilmu.Kalau kita nak menguasai English dengan lebih bagus,bacalah bahan bacaan di majalah,surat khabar atau apa pun bahan bacaan yang korang sukai dalam English.Bila korang tak tau sesuatu ayat atau perkataan tu,gunalah kamus.Yang penting korang enjoy dengan pembacaan korang tu.

5.Dengar atau hafal lagu
Aku tau,ramai yang sukakan ni.Dan ramai juga yang memilih untuk menyanyi untuk menguasai English dengan mudah.Hafallah sebanyak mungkin lagu-lagu itu untuk memberikan input dalam penguasaan bahasa inggeris korang.Selain enjoy dengan muzik,korang juga memperolehi ilmu di situ,


Haaa!! senangkan..Bukan susah sangat kalau Nak menguasai English ni.Kalau korang nak lebih cepat lagi ,selalu-selalulah speaking dengan rakan-rakan korang.Jangan malu untuk bercakap,Lagi bagus kalau ada rakan-rakan yang positf untuk membantu korang membetulkan ayat-ayat korang tu
Nak lagi cara mudah untuk mempelajari Bahasa Inggeris ? korang boleh ke link ni Tips Belajar Bahasa Inggeris  .Banyak info yang korang boleh dapati di website ini.




Friday, January 22, 2016

Cara Membekukan Makanan Bayi

Friday, January 22, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Gembiranya melihat anak membesar dengan sihat kan..Sekarang ni Naura dah pun menjangkau umur 6 bulan..Maksudnya memang dah boleh makan.Tapi sebenarnya Naura umur 5 bulan dah makan..emmm..biasalah duduk dengan nenek seminggu tuari.nenek dah bagi nestum..Tapi nestum yang dicampurkan dengan susu..
Cara Membekukan Makanan Bayi
sumber:google

Tapi bila dah balik rumah umi,umi siapkan dia puri untuk diberikan pada Naura.Yelah..mak modern..banyak belajar dari internet tentang pemakanan bayi ni.Banyak jugak ummi menggoogle tentang tu.Tapi bila Naura dah dijaga oleh pengasuh..Umi perlulah cari inisiatif bagaimana nak menyediakan makanan untuk naura bila di rumah pengasuh.Nak menyediakan pagi-pagi untuk dia.Untuk memudahkan pengasuh untuk menyediakannya pula kepada Naura nanti.Pastinya ilmu yang banyak dibaca ,digunakan sebaik mungkin.So far,setakat ni,pepagi lagi dah buatkan untuk dia.Kalau tak sempat,Pengasuhlah yang sediakan..Nasib baik la dapat pengasuh yang tak kisah sangat..Syukran.

Bagaimana cara untuk kita membekukan makanan bayi supaya ianya tahan lama dan mudah untuk disediakan..Dari pembacaan aku disini,jadi aku share tentang bagaimana Cara Membekukan Makanan Bayi.Sama sahaja dengan pemyimpanan BM di peti sejuk.

1.   Ketahui jenis makanan yang boleh dibekukan.Antara buah-buahan yang boleh dibekukan adalah epal,pir,pisang,sayur-sayuran pula seperti brokoli,kacang peas,kentang,labu dan sebagainya lagi.

2.  Sebaik makanan yang sudah dimasak itu sejuk,bekukan serta merta.

3.  Simpan puri makanan yang hendak dibekukan ke dalam bekas ais yang mempunyai tutup supaya tiada bakteria masuk ke dalamnya.

4.  Labelkan tarik pada makanan beku bayi.Walaupun makanan beku bayi boleh digunakan dalam tempoh dua bulan tetapi sebaiknya habiskan dalam tempoh sebulan sahaja.

5.  Makanan bayi yang belum dibekukan hanya boleh berada di dalam peti sejuk(bukan tempat dingin beku) maksimum selama 48 jam sahaja.

6.  Sekiranya mahu sejukkan makanan bayi sebelum dikisar menjadi  puri,pastikan tidak melebihi dua jam dalam suhu bilik kerana bimbang akan membiakkan bakteria ke dalam makanan.

7.  Jangan bekukan semula makanan yang sememangnya sudah beku.Ia dikecualikan bagi makanan mentah beku yang boleh dibekukan apabila sudah dimasak.Contohnya kacang pis beku yang sudah dimasak boleh dibekukan.

8.  Jangan panaskan makanan lebih dari sekali

9.  keluarkan makanan beku daripada peti sejuk dingin beku beberapa jam sebelum hendak dicairkan.Kemudian panaskan ia dalam periuk atau ketuha gelombang mikro.



Nampaknya lepas ni,umi kena rajin lagi di dapur..uishh...penat memang penat,tetapi rasa berbaloi bila anak makan dari air tangan umi dia ni kan...





Thursday, January 21, 2016

10 Cara Rangsang Bayi merangkak

Thursday, January 21, 2016 2 Comments
Assalamualaikum


Saja dok menggoogle tentang bayi merangkak ni.Bukan apa...sejak ni,naura dah mula angkat bontot dan menegakkan tangan tingi-tinggi..Setiap perkembangan anak-anak ni memang ibu bapa akan rasa teruja kan.

Dari pembacaan aku di sini dan pengalaman kakak awfiyah yang lalu,bayi mula merangkak pada usia enam atau tujuh bulan.Pada peringkat awal,bukan mudah untuk bayi terus merangkak laju,of courselah ada melalui beberapa tahap.


Di artikel itu lagi mengatakan,ibu bapa perlu membantu merangsang bayi untuk mahir merangkak.Merangkak sebahagian daripada perkembanan bayi,ia mempunyai manfaat penting berkaitan perkembangan fizikal dan kognitif seorang bayi.
baby merangkak
sumber :google

Tahukan korang bahawa merangkak dapat menguatkan anggota badan bayi iaitu bahagian leher,sendi tangan,otot besar dan kecil selain merangsang koordinasi mata dengan tangan agar keduanya seimbang.Naura pun aku tengok dah kuat mengangkat badannya.Lagi satu kalau didudukkan dia taknak.nak berdiri..Paksalah macam mana,dia takkan nak duduk.

video
Tengok jelah video ni..Dia berusaha untuk menaikkan bahagian belakang badan.caiyok anak umi


Ada 10 cara bagaimana kita dapat membantu bayi menguasai kemahiran merangkak.
1.   Telangkup/tiarapkan bayi dengan kerap.Bayi akan belajar mengangkat kepala,badan dan mula bergerak dengan perutnya.Untuk merangsang bayi merangkak,anda perlu selalu buat begitu.

2.   Kurangkan penggunaan baby walker dan jika boleh elakkan menggunakannya.Anda juga perlu elak daripada kerap mendukung bayi kerana ia boleh membantutkan proses perkembangannya.

3.  Biarkan bayi bergerak di ruang yang luas.selamat dan bersih.Sediakan tikar lembut agar bayi lebih selesa untuk merangkak.selalunya aku letak je atas carpet kat rumah tu.

4.  Pastikan ruang di rumah selamat.Segala plug point tidak mudah dicapai oleh bayi,kemaskan wayar televisyen,komputer dan lain-lain supaya bayi tidak menariknya.emm..yang ni memang titiberatkan..yelah..rumah sekarang ,semua plug kat bawah.So,aku tutup semua plug dan buat plug lain yang tidak boleh dicapai oleh anak..

5.  Pasang alat khas untuk keselamatan bayi pada bucu-bucu meja dan sebagainya.

6.  Pastikan ruang lantai sentiasa bersih daripada habuk,sampah dan objek tajam kerana bayi pada usia ini gemar memasukkan barang ke dalam mulut.

7.  Letakkan mainan di hadapan bayi agar dia tertarik untuk mencapainya.Sekiranya bayi berjaya mengambil mainan tersebut,tepuklah tangan dan berikan pujian serta ciuman kepadanya sebagai sokongan.

8.  Boleh juga sediakan alat mainan yang membantu merangsang bayi untuk mengejar seperti bola yang lembut dan ringan dan boleh memantul ke sana sini.

9.  Jika bayi masih kruang berminat untuk merangkak,beri contoh kepadanya dengan merangkak bersama bayi anda.


10. Sekiranya bayi merangkak dengan cara kurang tepat,seperti bear crawl atau merangkak dengan kedua kaki diluruskan ,maka anda harus membetulkan caranya itu.



Naura Baru Dapat Vaksin DTAP Dose 2

Thursday, January 21, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Cerita semalam.Sepatutnya semalam ler hapdate kan..Tapi disebabkan semalam halfday untuk hantar Naura ke Klinik.Jadi entry semalam untuk hari ni

Sebenarnya kalau diikutkan,Naura dah terima dah suntikan untuk DTAP dose 3.Tapi disebabkan dah dua kali demam,so terpaksalah postpone suntikan.Dah dua kali pulak tu.As a mom,memang lah risau bila anak tak dapat vaksin tu kan.Risau jugak kalau  berlaku apa-apa yang tidak diingini..
Ummi baru ambil Naura di rumah pengasuh

Tapi Alhamdulillah,semalam dia tak demam..Hanya nampak selsema sikit je.Tapi ok..Hanya berdua je dengan dia semalam.Lepas balik kerja tengahari tu,terus amik Naura di rumah Pengasuh.Nasib baiklah klinik dengan rumah pengasuh tu tak jauh.At least dalam pukul 1.20 tengahari dah terpacak dekat klinik.Tunggu ambil nombor pulak dalam 1.30..Pukul 2 da start panggil.Dalam kul 3 gitu dah siap dah..Lambat pun sebab nak confirmkan vaksin mencukupi untuk naura atau tidak.Aku difahamkan Vaksin sekarang takde stock,Nak dapatkan vaksin di klinik atau Hospital swasta macam meragui je.

Lepas kena suntik tu,menangis pun kejap je...Risau jugak berpanjangan sebab umi dengan Naura je pi klinik.Buatnya dia meragam,naya la ummi.Berhenti sekejap di hentian sekolah sebab nak menyusukan dia.Masa tu dah mengaruk sebab nak tido.Lepas menyusu,terus lena dalam kereta..
Memang dah mengantuk sangat ler ni
Sepatutnya bulan depan dah tak payah pergi...temujanji bulan 3,tapi disebabkan Naura belum dapat vaksin complete,jadi terpaksalah bulan depan ke klinik lagi...




Wednesday, January 20, 2016

Tuesday, January 19, 2016

Perkembangan Bayi Yang Perlu diketahui

Tuesday, January 19, 2016 6 Comments


Melihat perkembangan anak-anak ni memang seronok kan.Bila anak ada perkembangan terbaru mesti rasa teruja.Dan dari situlah ibu bapa sempat merakam detik detik indah perkembangan anak-anak mereka.

Tak terkecuali aku ni.Setiap perkembangan anak-anak memang membuatkan diri ini terhibur.Di dalam phone terdapat banyak gambar-gambar perkembangan anak-anak aku dirakam..
Setiap bayi melalui tahap-tahap pertumbuhan dalam diri mereka..Apa pulak ye yang dikatakan pertumbuhan bayi tu ye.Terbaca tentang tahap pertumbuhan bayi di sini.Jom semak!

perkembangan bayi





Tahap-Tahap pertumbuhan bayi adalah seperti berikut -

0 - 03 bulan
  • Berupaya bertindak balas jika anda menyentuhnya dengan lembut pada pipi atau bahagian sensitif lain seperti tapak tangan dan kaki.
  • Dalam tempoh ini juga,kemahiran motor bayi mulai terbentuk dengan baik.Bayi boleh menoleh kepala ke kiri dan ke kanan dan meluruskan tangan serta kaki,
  • Mata bayi sudah menoleh melihat tetapi tidak fokus
  • Pada usia enam minggu,bayi boleh tersenyum
  • Kepala bayi sudah boleh diangkat apabila dibaringkan secara meniarap
  • Pada usia tujuh hingga lapan minggu bayi sudah boleh memegang alat permainan lembut dalam tempoh sekejap.
  • Pada usia sembilan minggu bayi sudah boleh melihat dari satu objek ke objek lain.
tips: Beri bayi anda alat permainan yang mengeluarkan bunyi untuk merangsang kemahiran pendengarnya.



03-06 bulan
  • Pada usia 14 minggu,bayi sudah boleh berguling dari perut ke belakang dan sebaliknya.
  • Bayi juga boleh mencapai objek dan menggoncang permainan.
  • Bayi sudah boleh memegang dua permainan sekali gus dan meletakkannya dalam mulut.
  • Bayi sudah boleh mengangkat dadanya apabila dibaringkan secara meniarap.
  • Pada usia 16 minggu bayi sudah mulai menendang-nendang kakinya.
  • Genggaman tangan bayi mulai kejap dan kemahiran motornya kian mantap.
  • Bayi boleh mengangkat kepalanya dalam masa yang agak lama dan memandang ke arah anda.
Tips : Menyanyi akan menceriakan bayi anda dan merangsang kemahiran lisannya.Jadi,ajaklah anak bertepuk tangan dan gerakkan badannya mengikut rentak muzik.


06-09 bulan
  • Bayi mulai menolak dirinya dengan menggunakan kedua-dua tangan,perut dan lutut.
  • Mata bayi mulai fokus dan mengekori pergerakan anda di sekeliling rumah.
  • Bayi juga mulai merangkak.
  • Sudah boleh menggunakan genggaman hujung jari yang melibatkan jari telunjuk dan ibu jari untuk mengambil objek kecil.
  • Mulai berdiri dengan sokongan pelbagai barang dalam rumah seperti kabinet,rak,meja dan sebagainya.
  • Bayi mengeluarkan pelbagai bunyi suku kata seperti 'ba' atau 'da' yang jelas tetapi tidak difahami.
Tips: Ajar anak menyebut perkataan yang mudah seperti mama dan papa untuk merangsang kemahiran bercakap.


09- 12 bulan
  • Pada usia 40 minggu bayi mulai boleh berdiri dengan sendiri tanpa bantuan perabot.
  • Sesetengah bayi mulai memulakan langkah pertama pada usia 41 minggu.
  • Bayi juga berminat menolak kereta sorong dan memegang objek yang lebih besar seperti bola.
  • Bayi juga boleh memegang objek yang halus seperti pensel dengan cermat.
  • Bayi boleh mengenali ahli keluarganya dengan jelas seperti ibu,bapa dan adik beradik.
  • Sudah memahami arahan anda seperti 'jangan'.
  • Bayi gemar bermain 'sorok barang dengan anda.
Tips : Mengajak anak bermain 'sembunyi-sembunyi' akan merangsangnya menjadi lebih fokus ketika melihat.


12-24 bulan
  • Pada peringkat ini kanak-kanak biasanya sudah pandai berkata-kata,contohnya "mana Mama?"
  • Ketika bercakap,mereka akan fokus terhadap apa yang mereka cakapkan itu.
  • Semasa membaca buku bersama,mereka akan turut menyebut nama objek-objek yang ada di dalamnya.
  • Kanak-kanak dua tahun juga semakin pandai naik dan turun tangga.
  • Boleh membuka zip yang bersaiz besar.
  • Sudah pandai melukis.
  • Semakin pandai memegang dan menggunakan sudu.
Tips: beri anak anda sudu dan garpunya sendiri ketika makan untuk merangsang kemahirannya memegang sesuatu benda




Begitulah kita bila dah jadi mak-mak ni..Perkembangan anak tu pun suatu benda yang penting yang kita kena take noted kan..Bukan senang nak jadi ibu bapa ni..Kena dan perlu prihatin juga dalam setiap tumbesarannya dari sehari ke sehari..Tapi walaubagaimanapun,takde ibu yang mengeluh dengan apa yang dilakukan..




sumber gambar:google

Monday, January 18, 2016

Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Monday, January 18, 2016 16 Comments
Assalamualaikum


Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Barangan Kakak Yang Diguna Pakai semula Oleh Naura

Monday, January 18, 2016 5 Comments
Assalamualaikum

Isnin pula..Kalau cerita pasal barangan yang dipakai semula oleh adik ni,sebenarnya banyak.Tak semestinya gadget,tetapi jugak pakaian dan alatan mainan.

Kalau barang tu dijaga elok,insya allah,boleh di pakai oleh adik-beradik yang lain.Yang penting kena tau cara untuk menyimpan barang tu supaya sentiasa elok.

Kalau dulu kak awfiyah dapat semua barang baru,tetapi tidak adik,ada sesetengahnya diguna semula.
Contohnya stroller dan walker.Barang tu aku simpan dalam plastik sampah yang besar boleh menutup kesemua bahagian.kira bungkus semua lah kan.Lepas tu aku simpan bawah katil.hehehe...
Sebelum tu,haruslah aku bersihkan part-part stroller dan walker tu.Walaupun masa lahir tu,ada present stroller untuk Naura,tetapi aku lebih suka menggunakan stroller kakak dia.Bukan apa,stroller yang baru tu,macam payah nak guna.Roda kelam kelibut,kekadang terpaksa betulkan dulu kedudukan roda baru boleh berjalan..huissshh..leceh sungguh!

Satu lagi Walker,sekarang ni Naura dah boleh duduk dalam Walker.Walaupun tak lama dia bertahan dalam tu,at least sempat jugaklah ummi memasak dan letakkan dia dalam tu.Nak letak lama-lama memang dia taknak.Naura ni tak boleh tinggal sorang-sorang,Dia tak suka,Kalau lama sangat mau dia meraung..uisshh..macam kena sebat pulak ummi dengar dia menangis.


Antara barangan yang digunapakai oleh adik selain baju..

Rasanya tak perlu kot nak membazir untuk beli sorang satu kan.Cukuplah satu..Bukan pakai lama pun.Nanti bila dah boleh berjalan,mesti dah taknak masuk dalam stroller ni.Tapi awfiyah sampai sekarang ni,kalau berjalan,dah penat ,mesti nak duduk dengan adik dalam tu.hahaha..sumbat je dua orang dalam tu.kakak depan,adik belakang..

Cuma walker tu dah nak kena tukar kain,sebab kakak agak lasak dulu,jadi plastik bawah walker tu dah koyak.




Saturday, January 16, 2016

Friday, January 15, 2016

Wednesday, January 13, 2016

Nur Naura Auni di Peraduan PA&MA Online

Wednesday, January 13, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Hai korang...Tarik nafas panjang-panjang sat!!..Lega sikit bila dah baik demam ni.Cuma pening kepala je belum hilang lagi..Tak pasti samada darah naik or macam mana..

Ok..tu lain cerita lah kan..Ni nak cerita sikit.Teruja kot nak masukkan Naura ke dalam peraduan Bayi bulan Ini di PA&MA online..Alhamdulillah..dah pun termasuk dalam Bayi bulan ini

Minta jasa baik hati uncle and auntie untuk vote Nur Naura Auni untuk bulan ini..

Caranya :-







Mudah-Mudahan Naura terpilih bulan ini..insya allah


Monday, January 11, 2016

i'm Back

Monday, January 11, 2016 9 Comments
Assalamualaikum

Hai korang.emmm..walau tak berapa nak sihat kebelakangan ni,namun tetap juga nak menggagahi untuk update blog.Tapi bila dah bukak blog,terus hilang idea nak menulis.

Dari hari Khamis hari tu lagi aku tak sihat,Dan hari khamis tu jugak la,aku ada appointment dengan doktor.Aku diberi cuti selama dua hari.Sebab masa hari khamis tu aku ada dipakaikan machine kat dada aku ni.Machine tu bertujuan untuk mengesan kadar perjalanan jantung aku samada normal atau pun tdak..Uffttt...Kalau korang selalu baca pasal masalah jantung aku ni,pasti tau tujuannya untuk apa.
Ingat lepas operation jantung pada tahun 1996 dulu,aku dah takde la penyakit tu kan..Actually operation tu untuk penyakit Jantung berlubang dan injap sempit,Tapi jangan tanya aku selanjutnya sebab aku dah tak ingat.Last follow up pun tahun 2001 seingat aku.Lepas tu terus dah tak follow up...
Benda nilah yang tergantung dengan aku 24 jam..

Sambil menonton cik Cinderella dan En.Tengku benda ni menemani aku,Nasib baik anak-anak takde kat rumah,
Kalau tak naya jugak aku nak letak macam tu je..
Tunggu result bulan dua nanti..Penuh dengan debaran jugak ni.Harap² takde apa² yang seriuslah hendaknya kan.

Ni pun bertambah pulak demamnya.Sakit kepala bagai nak rak..Telan panadol pun tak hilang jugak..huisshhh..Jangan darah tinggi naik sudah la..

Wednesday, January 06, 2016

Baru Mencuba Olay Total Effects Day Cream Gentle

Wednesday, January 06, 2016 10 Comments
Assalamualaikum

Itulah wanita kan.Sentiasa ingin mencuba.Haruslah mencuba,kalau tak,kita tak tau pulak samada produk itu berkesan dengan kita ke tak.

Baru-baru ni aku mencuba Olay Total Effects Day Cream Gentle.Masa singgah kat Guardian tu,tengah ada sales.So bila nampak sales,terus ambil dan baca apa yang menarik tentang Olay Total Effects Day Cream Gentle ni.So dengan rasa keyakinannya aku membayar.
Harga tak silap aku masa ada sales tu rm29.88..Itu harga sales kalau tak silap aku.
Olay Total Effects Day Cream Gentle Olay Total Effects Day Cream Gentle

Apa yang bestnya pada krim ini tidak melekit,berbau wangi dan teksturnya sangat-sangat lembut.Kulit muka aku yang kekadang kering dan berminyak tu,bila apply kat muka,memang rasa soft je kulit muka..
Nak cerita sikit...Dulu masa zaman anak dara,baru-baru kawen,memang jerawat timbul macam cendawan tumbuh.Muka dah berlopak akibat jerawat yang timbul tu.Muka pun berminyak macam dah boleh goreng telur weh..But,lepas bersalin ni,alhamdulillah..hormon dah bertukar.Kulit tak berminyak dan berjerawat.Bila period pun,jerawat tak muncul.Mungkin jerawat tu dah segan nak keluar...bha..haha

Oklah..terus pada cerita pasal Olay Total Effects Day Cream Gentle ni.Produk ini memang bebas minyak.Sudah diuji secara klinikal dan ianya tidak menyebabkan liang roma korang tersumbat.
Olay Total Effects Day Cream Gentle ada 7 kebaikkan untuk kulit muka kita antaranya :
  • Mengurangkan garis halus dan kedutan
  • Melembapkan kulit yang kering.
  • Mengimbangi tona kulit muka yang tidak sekata dan mengurangkan bintik hitam
  • Melicinkan permukaan kulit dengan pengelupasan yang lembut
  • Mengecilkan pori-pori yang terbuka
  • Melindungi permukaan kulit daripada kerosakkan radikal bebas dengan antioksidan
  • Menguatkan kulit dengan penghidratan
Formula Olay total Effect Day Cream Gentle SPF15 ini direka untuk memberi manfaat dan menjadikan wajah sentiasa kelihatan muda dengan cara paling potimum.Kandungan Kompleks Vitaniacin dengan Vitamin E,B5 dan B3 mengelupas kulit secara lembut dan meningkatkan proses pertumbuhan kulit secara semulajadi dengan  lebih sihat disamping kandungan SPF15 yang melindungi kulit dari sinaran UVA/UVB
Sumber aku petik dari blog sini


Lepas ni aku nak beli pulak pencuci muka,Olay total effect anti ageing+Fairness cream ,Olay total effects 7in1 pore minimizing cc cream SPF 15.


Beli satu-satu..nak beli semua budget tak mencukupi..hehehe..so,beli la setiap bulan satu..Oklah kan..Harap lama lah bertahan untuk pakai produk ni..Ke ada yang nak sponsor hehehe..

Kalau korang nak tau lebih lanjut tentang olay ni boleh terus ke fb Olay

Tuesday, January 05, 2016

Ciri-Ciri pengasuh Naura yang perlu Di titikberatkan

Tuesday, January 05, 2016 15 Comments
Assalamualaikum

emmm...mengeluh jap!! memang susah nak cari pengasuh kan..itulah yang berlaku pada aku sekarang ni.Bukan tiada ,cuma nak memilih pengasuh yang betul-betul boleh menjaga #NurNauraAuni minggu depan.Mungkin itu adalah satu masa yang singkat untuk aku memilih dengan betul.
Buat masa ni Naura dekat kampung,kakak  awfiyah memang duduk kampung dengan nenek.Terpaksalah dia berpisah dengan baby naura...sob..sob

Walaupun ada taska berdekatan dengan rumah,tapi aku tetap memilih untuk mencari pengasuh yang hanya suri rumah.Yelah..bukan apa,kat taska tu ramai budak dan bayi yang mereka jaga.Lagi satu kisah-kisah dan cerita yang aku dengar tu,kekadang menggerunkan aku je.Aku tau,tak semua taska macam tu kan..segelintir je.Tetapi segelentir tulah yang menakutkan aku.Kekadang taska tu tak salah,yang salah mungkin pekerja tu je..haissh..entahlah..

Aku ada terbaca di sebuah blog mengenali  ciri-ciri  pengasuh yang baik untuk anak anda.Meh aku kongsikan dengan korang apakah ciri-ciri untuk mengenali pengasuh yang baik

1.Pengasuh mengamalkan cara hidup islam yang syumul
Sebagai seorang pengasuh,tentu kita mahukan pengasuh anak seorang islam.Ini adalah amat penting kerana penampilan,perwatakan dan tingkah laki pengasuh sedikit sebanyak akan memberikan kesan kepada anak.Pengasuh yang baik akan sentiasa memelihara aurat dan akhlaknya.Dia bukan sahaja memakai tudung dan berpakaian sopan yang menutup aurat,tetapi dai juga berilmu.Pengasuh boleh membaca da-doa harian yang mudah ,membaca al-quran dan berzikir.

2.Pengasuh mengetahui penjagaan bayi dan kanak-kanak
Ilmu Pendidikan awal kanak-kanak amatlah penting kepada seorang pengasuh.Bukan sahaja dia tahu menukar lampin dan membuat susu,malah dia juga tahu bagaimana menangani anak yang bergaduh atau mengendalikan anak yang menggigit.

3.Anak selesa dan suka kepada pengasuhnya
Ini mungkin mengambil masa yang lama untuk anak anda mesra dan selesa ketika berada bersama pengasuh.Mama perlu ingat,walau pengasuh yang terbaik sekalipun tidak dapat menggantikan tempat seorang mama.Selepas beberapa hari anak anda bersama pengasuhnya,anda mesti dapat mengesan adakah anak anda selesa dan mesra bersama pengasuh atau tidak.Jika anak masih tidak mahu kepada pengasuhnya,ini mungkin pengasuh tidak dapat memberikan kemesraan sewajarnya dan personaliti pengasuh yang tidak baik.

4.Pengasuh gembira apabila melihat anak anda.
Mama akan dapat lihat jika pengasuh benar-benar gembira menjaga dan mengasuh anak anda dan anak anda juga dapat merasakannya.Kasih sayang dan kemesraan akan terserlah ketika mereka bersama-sama.

5.Pengasuh akan membantu anda menyelesaikan sebarang masalah dan memberikan penjagaan yang sewajarnya kepada anak anda.
Jika anak anda susah untuk makan,pengasuh akan cuba menarik perhatian anak untuk makan seperti meletakkan permainan berhampirannya untuk menjadikan waktu makan anak lebih menarik.Jika anak anda tidak mahu tidur,pengasuh akan bertanya kepada anak anda nasihat tertentu.Bekerjasama dengan mama dan melakukan pelbagai usaha dalam mengasuh anak anda petanda bahawa pengasuh melakukan kerjanya dengan serius.

6.Pengasuh menghormati masa anda.
Pengasuh yang baik akan membuka pusat jagaan sebelum anda sampai atau memberitahu sebarang kemungkinan kepada anda seawal yang mungkin.Jika berlakunya tiada pengasuh pada satu-satu masa,pengganti akan dicari.

7.Pengasuh akan sentiasa berkomunikasi dan berhubung.
Pengasuh yang bertanggungjawab akan memberitahu tentang sebarang perkembangan dan apa yang berlaku sepanjang hari sewaktu di dalam penjagaannya.Mungkin dengan hanya secebis nota yang diselitkan di beg anak,mama tentu rasa dihargai dan menghargai usaha pengasuh.

8.Anda anda bersih
Kebersihan petanda kepada pengasuh yang baik.Sebagaimana anda meninggalkan anak dalam keadaan yang bersih,begitu juga anda mengharapkan pengasuh akan menyerahkan kembali anak anda dalam keadaan yang bersih tanpa meninggalkan sebarang kekotoran pada anak.

9.Kemalangan jarang berlaku.
Sudah tentu kemalangan kecil seperti terjatuh atau bergaduh dengan kawan akan berlaku.Tetapi,pengasuh yang baik akan memastikan keselamatan anak anda adalah keutamannya.Pengasuh akan sentiasa mengawasi anak ketika bermain dan memastikan pagar sentiasa ditutup dan berkunci.

Hah!!macam tulah ciri-ciri yang aku kena fikirkan untuk mencari pengasuh.Sekarang ni aku adalah 2 orang yang tengah KIV..Belum jumpa je lagi..Tengoklah malam ni,nak jugaklah pi tengok2 keadaan rumah dan persekitaran mereka..

Harap-harap dapat pengasuh yang terbaik..insya allah..


Monday, January 04, 2016

Kisah Naik sekolah dan Babysitter

Monday, January 04, 2016 6 Comments
Assalamualaikum


Seronok wehh tengok ramai yang upload gambar anak pi sekolah..Teruja tengok gambar-gambar anak-anak memakai pakaian sekolah.Aku?? Lambat lagi nak jadi mak yang sibuk dengan urusan sekolah.Baru ni sibuk nak mencari babysitter baru untuk Naura.

Meh cerita sikit.Sebenarnya sebelum ni Awfiyah dan Naura di jaga oleh adik aku.Adik aku duduk sekali dengan aku disebabkan laki dia pun balik sebulan sekali.Maklumlah..orang keje luar negara...hik..hik..Tu yang payah balik tu.So,disebabkan tulah aku heret dia dok sekali ngan aku.Tapi rezeki dia buat kali kedua dah sampai,bakal melahirkan anak bulan 4 nanti.Terpaksalah cari babysitter awal,yelah sekarang ni pun dia dah tak larat nak jaga dua orang tu.

Awfiyah? awfiyah ikut balik kampung.Yelah..dia dah besar,susah sikit nak serasi dengan orang baru.So,keputusan untuk hantar dia balik kampung dipersetujui oleh semua pihak.Tapi Naura tak ikut sebab dia still baby..senang nak bagi orang jaga.Lagi satu dia still lagi breastfeeding.Tu yang terpaksa berpisah dengan kakak dia.Walaupun keputusan tu TERPAKSA!! tetapi aku harus merelakan..tetiba ai is touching!! sob..sob..

Dah..Takmo sedih².Dua minggu sekali ummi datang jenguk kakak..Please behave dengan Nenek ye.Takdelah orang nak gaduh berebut handphone dengan ummi.

Wah..ramai yang upload gambar anak-anak ke sekolah beb!! suka sangat..macam-macam ragam diorang ni kan..Of courselah hari pertama mak/pak dok teman diorang pi sekolah.

Antara anak buah yang baru memulakan persekolahan..Memang anak-anak buah aku semua kecil².Yang paling besar pun tingkatan 1 ko!!.Tahun depan tambah dua..Habis kopak duit makngah dia ni..hahah

Apa pun untuk anak buah dan anak-anak yang lain,selamat memulakan persekolahan.Moga menjadi insan cemerlang dunia dan akhirat..



Follow Us @aida_yusof81