1

Assalamualaikum


Sudah 6 bulan berlalu..Masih kekal diingatan bagaimana melahirkan Nur Naura auni secara Czer.Kenangan yang tak mungkin dapat aku lupakan macam tu je.Bukan boleh dibuat pilihan ketika itu samada boleh bersalin normal atau Czer.

source:google

Masuk Labour room pukul dua pagi,Doktor pakar datang untuk melihat keadaan aku masa tu.Memang takde perasaan nak bersalin pun masa tu.Takde rasa "rese" langsung nak keluarkan baby.Cum datang doktor pakar yang lain,membuat keputusan yang aku tak boleh untuk bersalin normal.Semuanya disebabkan doktor memberitahu,risiko untuk bersalin normal itu sangat tinggi.Kalau korang mengikuti entry-entry aku yang lepas,kerana penyakit jantung yang aku alami tulah disebabkan aku bersalin Czer.

Pada masa dalam Operation room tu,pelbagai perasaan ada..Semuanya tak boleh diluahkan dengan kata-kata.Hanya mengangguk dan menggeleng kerana kesejukkan dalam tu.Kelahiran secara C-section ni ada 10 perkara yang jarang diberitahu..Korang nak tau ape dia..Mengikut sumber dari facebook,ada 10 perkara yang Jarang diberitahu kelahiran secara c-section

1.Anda mungkin menggigil tanpa henti sepanjang proses pembedahan.Majoriti ibu-ibu menggigil bukan secara sukarela,dan tak mampu di control sepanjang tempoh pembedahan dilakukan,Pelik kan? But its perfectly normal mengikut doktor

Badan anda mungkin akan mula menggigil kerana semasa pembedahan,suhu badan anda akan jatuh.Ini adalah kerana ubat anestetik yang diberi mengurangkan kadar kawalan suhu badan anda dan biasanya  bilik pembedahan adalah sejuk.Anda mungkin mendapati keadaan ini agak menggetarkan,tetapi ia tidak membahayakan dan biasanya berlarutan selama setengah jam sahaja.Jururawat atau bidan yang menjaga anda akan memastikan badn anda dipanaskan dengan selimut pemanas.

2.Anda mungkin merasa seperti ditarik sedikit ketika bayi dikeluarkan-Berita baiknya ialah anda akan benar-benar merasa kebas  dari perut ke bawah semasa pembedahan(sehinggalah beberapa jam selepas itu),jadi anda tidak akan sakit walau sedikitpun ketika dibedah.Tetapi ada sesetengah ibu yang share bahawa mereka merasa sedikit tolakan dan tarikan ketika bayi dikeluarkan dari perut.

Especially untuk ibu-ibu yang posisi bayi mereka ke atas sedikit iaitu berdekatan bahagian tulang rusuk.Jika ini berlaku,anda tak perlu cemas,tarik nafas dalam-dalam agar anda berasa selesa.Jika perlu,maklumkan kepada doktor untuk menasihati apa yang patut anda lakukan.

3.Anda mungkin akan membeku dalam bilik pembedahan(OT)-kerap kali kak danita dengar dari pengalaman kawan-kawan yang mengadu tentang bilik OT yang teramat sejuk hingga terasa macam nak 'beku'.Benar,suhu di bilik OT biasanya lebih rendah untuk mengekalkan sterility,mencegah kelembapan dan mengelak kehadiran bakteria.

Sebenarnya ,suhu bilik pembedahan tidaklah terlalu sejuk kerana doktor telah menaikkan sedikit suhu untuk accomodate kelahiran si kecil,tetapi memandangkan keadaan anda yang separuh bogel dan ubat anestetik yang menyebabkan badan tidak dapat mengawal suhu badan.Tidak hairanlah jika ibu-ibu rasa macam nak beku dan menggigil tak henti-henti.Tapi anda tak perlu risau,anda akan diberikan selimut hangat untuk membantu memanaskan badan sepanjang tempoh pembedahan.

4.Anda akan mendapat bonus"urutan kaki"-selepas pembedahan doktor anda akan memasang sejenis peralatan urutan kaki yang kelihatan seperti kasut but yang besar dikenali SCDs,yang berfungi untuk meningkatkan peredaran darah anda dan mengelakkan pembekuan darah.

Mungkin kelihatan sedikit pelik pada mulanya(kerana ia menggelembung dan mengempiskan berulang kali)tetapi lebih cepat peredaran darah anda kembali normal,lebih cepat petugas perubatan menanggalkan peraltan tersebut.Tetapi tidak semua hospital menyediakan peralatan ini.Antara kaedah lain yang biasa dipraktikkan di hospital kerajaan di Malaysia untuk menggalakkan peredaran darah dan mengelakkan darah beku ialah melalui suntikan yang diberikan 2 kali sehari selama beberapa hari.

5.Ubat pelembut najis=BFF anda yang baru-sembelit atau kesukaran membuang air besar selepas pembedahan C-section merupakan antara masalah utama ibu-ibu kerana agak sukar untuk meneran dalam keadaan perut yang sakit akibat pembedahan.

Menganbil pelembut najis selepas bersalin akan memudahkan proses pelawasan dan membantu anda membuang air besar tanpa kesakitan.Jangan pula anda menahan dari membuang air besar kerana takut luka pembedahan terbuka.Luka pembedahan anda dijahit rapi dan kemas,ia tak mungkin terbuka hanya kerana anda membuang air besar,ia tak mungkin berlaku.

6.Batuk,bersin dan muntah akan menyakitkan.Yup-memang tak dapat dinafikan even berdehem dan ketawa pun terasa sakit kat perut.Ada kaedah yang boleh membantu anda mengurangkan kesakitan jika anda perlu bersin atau batuk.Ambil bantal dan lekapkan pada perut anda dan tekan sedikit.

Ia sangat membantu untuk menyokong abdomen anda sewaktu batuk atau bersin kerana mengenakan tekanan pada bahagian perut yang baru dibedah boleh mengurangkan kesakitan akibat pengecutan otot ketika anda batuk atau bersin.Kesakitan mungkin agak ketara pada minggu pertama,namun ia akn beransru lebih baik apabila luka pembedahan anda semakin sembuh.

7.Senaman adalah segala-galanya-bukan bermakna anda perlu melakukan senaman berat,tidak.Tetapi ibu-ibu yang baru menjalani pembedahan seharusnya cuba untuk bangun dan berjalan-jalan disekita bila doktor dah bagi greenlight.Biasanya hari kedua atau ketiga selepas pembedahan,anda dah boleh mula bangun.

Memang perit pada mulanya,tapi ini perlu dilakukan untuk mengelakkan darha beku dan menggalakkan peredaran darah.Darah beku sangat bahaya,kerana ia boleh menyebabkan kematian.Jadi.jangan takut untuk bergerak,lakukan sedikit demi sedikit mengikut kemampuan.Dapatkan pertolongan suami atau jururawat jika anda perlukan bantuan.

8.Darah Nifas akan keluar sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal-Ada ibu-ibu yang ingat bila bersalin secara pembedahan,darah nifas tidak lagi keluar.Sebenarnya ,anda juga akan mengalami pendarahan sebagaimana ibu-ibu yang bersalin normal,mungkin tidak sebanyak mereka tapi ia masih berlaku.

Ini kerana,dinsing rahum anda perlukan masa untuk pulih sendiri setelah plasenta terpisah dan saluran darah anda akan bertindak balas dengan perubahan hormon selepas bersalin.Lagipun,lapisan darah tebal yang terbentuk dalam rahim untuk menyokong bayi anda sepanjang tempj kehamilan perlu gugur dengan sendirinya dan akan mengambil masa selama beberapa minggu.Jangan bimbang,biasanya pendarahan ini adalah ringan dan akan mengambil masa paling lama pun 6 minggu sahaja.

9.Parut pembedahan mungkin menakutkan anda.Sesetengah ibu mengakui bahawa mereka tidak menyedari kepentiangan bentuk parut yang bakal kekal diperut mereka kelak.Penjagaan luka ketika dalam pantang mungkin mempengaruhi parut pembedahan anda.Anda bertuah juka parut itu lama-kelamaan pudar dan hanya kelihatan seperti garis halus sahaja.

Tapi ada juga ibu-ibu yang mendapat parut jenis keloid yang agak tebal dan jelas kelihatan.Bagaimana nak jaga luka pembedahan? Pastikan luka anda sentiasa kering(boleh keringkan dengan hair dryer setiap kali selepas mandi)dan elakkan dari menyapu sebarang gel atau krim dalam tempoh 6 minggu pertama kerana ia mungkin menyebabkan infection.Luka pembedahan biasanya tidak memerlukan sebarang sapuan krim atau ubat-ubatan melainkan ia mengalami infeksi dan dibekalkan ubat atau krim antibiotik oleh doktor.Hanya pastikan ia sentiasa kering

10.Perut anda mungkin kembung selepas pembedahan(sehingga menyebabkan kesakitan hinggan ke bahu)Kehadiran gas dalam perut anda boleh menekan diafragma ,dan kesakitan mungkin merebak ke bahu.Untuk mengurangkan kesakitan,anda boleh mendapatkan ubat anti-gas dari jururawat,dan segera berjalan disekitar seberapa segera yang mungkin.

Kembung perut mungkin berlanjutan sehari atau lebih.Pastikan anda boleh kentut atau mengeluarkan angin sekurang-kurangya sehari selepas pembedahan.Jika ini tidak berlaku,maklumkan kepada jururawat atau doktor untuk rawatan.Sudahlah sakit akibat dibedah,jika perut meragam akibat kembung,tak senang duduk dibuatnya.

info ini aku share dari pembacaan aku di #setberlindanita..Moga sama-sama kita menerima manfaatnya.


Post a Comment

  1. woww... sampai mengigil nak bersalin tu takot plak dengar. - adarain.com

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top