Tuesday, May 31, 2016

Bila Awfiyah Berselfie

Tuesday, May 31, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je.

Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya.

Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk buat orang ketawa.lagi pulak sekarang ni dah pandai selfie.Suruh uminya bukak camera.Kekadang nasib baik,dia tekan keluar camera.confirm banyak gambar dalam phone ni.

Bila dah jumpa kamera tu,1...2....3..peace!!!! emmm.kira pun dah pandai..cuma dia tak berapa nak hafal no 6.bila dah disebutnya 5,terus pulak tujuh..Masa ni umi lah yang kena betulkan..Kang sampai ke sekolah dia tak tau..

emmm..jangan kata mak tak payung nak oooi.
Dah la handphone umi ni berkecai sabtu yang lepas,alhamdulillah..nasib baiklah masih boleh digunakan..Kalau nak ganti cermin tu,rasa beratus jugak kan..Terpaksalah umi tukar lepas hari raya nanti.itu kesalahan umi sendiri.

Nampak gayanya awfiyah sangat suka berselfie.Bukan tu je,cermin paling dia suka tengok.Tapi umi tak terlalu nak biasakan sangat dia dengan cermin.

Dah mula berjinak-jinak dengan buku sekarang ni.Beli jelah colouring book dan juga pensil warna..memang rajin dia cari popo..



Friday, May 27, 2016

Bila Berdua dengan Anak Di rumah

Friday, May 27, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Lama tak bebel-bebel pasal anak ni.eh..yeke takde cerita.Cuma kurang post entry..Aku post entry yang lama-lama je..Sebab yang lama pun korang tak baca lagi kan..agagaga..

Busy sikit dengan Plan Family day untuk esok.By the way,aktiviti esok selepas balik kerja iaitu pada tengahari aku akan bertolak ke Teluk Sepang yang tak berapa nak jauh dari rumah aku.Plan ni pun antara officemate aku jugak la..Kira tidur semalaman je.Maklumlah..Esok kitorang bekerja halfday.

Oklah..Nak cerita pasal anak dara sorang ni yang sekarang ni sangat² lah tak boleh duduk diam..Ajer bersepah je kerjanya..Kerja maknya pulak asyik dok mengemas.Tapi itupun setelah puas tengok anaknya tu berkemas.Bila duduk kat walker,amboi,kemain laju lagi dia drift.Kalau duduk bawah pulak,kemain laju dia kona baring masuk bilik,paut katil,paut meja.Ngerinya bukan main lagi,rasa nak gugur jantung umi takut dia jatuh kebelakang.

Bila letak mainan kat depan dia,ajer eksyen tengok kelip-kelip mata minah sorang tu.Belum lagi dengan kakak fiyah dia.Hah!! lagi harapan umi dia nak duduk diam.Bukan kakitangan je tak boleh diam,mulut ni pun tak berhenti mengomel dengan anak dara dua orang tu.

Kekadang terfikir jugak,apa lagi aktiviti yang boleh dibuat bersama dengan anak-anak ni.Bukan apa,jenis anak² aku ni,bukan boleh nak main setempat je.Mainan pun tak heran tau.Apa lagi.dengan kepantasan internet dan segala jenis tips dapat juga umi dia kongsikan dari artikel yang dibaca disini.Belilah mainan mahal mana,mainnya sekejap je..Lepas tu kembali aktiviti mengemas budak² ni.Antara yang aku baca ni ha!! 10 aktiviti bermain bersama bayi sepanjang hari.Ha!! lepas ni takdelah mak ko ni bosan kan anak-anak solehah ni.


1. Bersiar-siar
Duduk di rumah sepanjang hari pasti bosan, bukan? Apa kata bawa bayi anda keluar rumah, melawat jiran mahupun saudara mara, pergi ke mini zoo atau padang permainan. Bersiar-siar sambil bercerita keindahan ciptaan Allah. Membiasakannya dengan dunia luar. Sesekali galakkannya menyentuh ciptaan Allah seperti daun,bunga,air dan sebagainya.
2.Membaca untuk Bayi
Walaupun bayi anda belum pandai membaca,Namun ianya bukanlah penghalang untuk kita membacakannya buku.Bacalah untuknya cerita dengan suara yang jelas dan gaya yang tersendiri.Bayi anda pasti terhibur melihat gelagat anda membaca.
3.Bercerita,menyanyi dan menari.
Ceriakanlah hari anda sepanjang hari bersama bayi .Dia pasti suka mendengar lagu-lagu nyanyian anda,melihat riak wajah anda bercerita dan gerak geri ketika menari.Ia sangat bagus untuk merangsang mindanya.
4.Bermain,berguling dan bersenam.
Bermain adalah dunia anak-anak.Bermainlah dengan bayi anda mengikut keperluan dan perkembangannya.Bersenam juga adalah satu aktiviti yang menarik.Pasangkan muzik yang harmoni ketika anda bersenam bersamanya.Dia pasti teruja.
5.Mengurut bayi
Tahukah bahawa urutan sangat bagus untuk bayi.Tetapkan jadual urutan untuknya setiap hari.Biasanya urutan dilakukan selepas mandi.Urutnya perlahan sambil bercerita.Katakan kata-kata yang baik.Inilah salah satu waktu yang sangat membahagiakan.Namun anda jangan terlebih urut,Jika anak sudah menunjukkan tanda sudah cukup atau bosan,tukar kepada aktiviti lain.Pernah aku ceritakan di entry ini tentang urutan bayi.Baca entry tentang Bayi lebih bijak kalau kerap diurut dengan hanya 5 minit
6.Bercakap dan berbual dengan bayi.
Siapa kata bayi tidak memahami kata-kata kita?.Berbual dan bercakaplah dengannya.Katakan yang baik-baik dan sentiasa mendoakannya juga.Biar dia dengar suara anda.Dia dalam proses berkenalan dengan ibunya.Pupuklah kasih sayang dan kecintaan ini dengan perbualan.Dia pasti menyukainya.
7.Susukan,makan dan tidur dengan Bayi
Jangan lepaskan peluang menyusukan sendiri bayi anda dengan susu ibu.Inilah aktiviti yang paling memberikan ketenangan kepada ibu dan bayi.Alangkah ruginya jika anda boleh dan  mampu untuk menyusukan bayi anda tetapi anda tidak mahu melakukannya.Waktu inilah bayi sangat tenang.Anda boleh berbual dan bernanyi untuknya ketika ini.Usapnya dengan lembut sambil mendoakannya.Jika anak sudah boleh makan,raikan kegembiraannya.Biarkan dia cuba memegang sudunya sendiri.Biarkan dia bereksperimen.Biarkan dia teroka dunianya.
8.Blog atau Scrapbook untuk bayi.
Ini pasti menjadi aktiviti kesukaan anda dan bayi.Titipkan kenangan anda bersamanya dengan mewujudkan blog khas.Anda rekodkan perkembangan bayi dan berkongsi bagaimana anda menikmati masa-masa hebat ini bersamanya.Anda akan seronok mengambil gambar dan mengabdikannya di dalam blog.Bagi Scrapbook pula,anda boleh melakukan aktiviti kraf bersama anak seperti catkan tangan kecilnya dan cop di atas kertas.Kumpul dan jadikannya scrapbook.Ianya pasti menyeronokkan.
Rasanya dari kecil hingga lah dia dan kakak dia dua tahun,ada je entry untuk mereka berdua ni.
9.Mandi
Aktiviti mandi manda adalah aktiviti yang mengujakan bayi.Lengkapkan peralatan mandi dengan beberapa barang permainan yang selamat.Main dan berbual ketika memandikan bayi anda.Sesekali pasti anda terdengar suaranya ketawa kerana geli hati .Namun hadkannya,usah terlalu lama.Takut bayi akan kesejukkan.
Kalau aku,aku lebih suka suruh dia merasai air yang keluar dari paip.lagi satu,bekalkan dia cawan kecil untuk dia belajar untuk menadah air,
10.Rehat
Tidak sepanjang masa anak perlukan aktiviti.Dia juga memerlukan ruang untuk menyendiri dan berehat.Biarkannya sendiri di atas tilam.Jika dia penat,dia akan tidur dengan sendirinya,Jika dia memerlukan anda,pasti dia mula menunjukkan reaksi dengan merengek.
Itu jelah perkongsian aktiviti yang kita sebagai ibubapa ni boleh buat untuk anak kan.Selalunya Naura akan tidur waktu pagi,tengahari dan petang.Petang tu pun kadang-kadang je kalau dia dah tidur terlalu lama masa tengahari.Kalau kakak fiyah,tengahari aku akan pastikan dia tidur dan bangun sebelum pukul 3 atau 4.kalau tak malam dia akan tidur lambat la jawabnya..





Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com

Friday, May 27, 2016 5 Comments
Assalamualaikum 


Giveaway Fridge Magnet Lombok bermula saat ini dari hari ini, 23 Mei 2016 hingga 30 Mei 2016. Semua blogger yang bermastautin di Malaysia dijemput join.


Siapa nak ole-ole dari Lombok? Ada 20 fridge magnet berupa rumah perkampungan orang Sasak, Lombok, Indonesia.

Jom join giveaway ini... ramai-ramai support Mia ya... Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Fridge Magnet Lombok By Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 30 Mei 2016.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Jun 2016.

** nak join giveaway ini, sila klik pada banner...

Thursday, May 26, 2016

Tips Dan Pengambilan Milkbooster terbaik untuk ibu menyusu di bulan Ramadhan

Thursday, May 26, 2016 1 Comments
Assalamualaikum



Jika anda ingin berpuasa sambil menyusu anak di bulan Ramadhan. Anda boleh rujuk tips-tips dibawah.


1. Cukup rehat


Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerap payudara dihisap oleh bayi, maka penghasilan susu akan semakin banyak. Jadi, bila ibu rajin menyusu semasa berpuasa, penghasilan susu ibu akan tetap lancar.

2. Pengambilan air 


Jika mampu, minum air masak 2 liter sehari, ditambah dengan jenis cairan lain seperti jus buah, teh manis suam dan susu. Minum segelas susu setiap sahur boleh mengurangkan ancaman anemia bagi ibu hamil dan menyusu. Anemia adalah berkurangnya kadar hemoglobin (Hb) dalam darah. Berbuka puasa dengan minum minuman suam adalah elok untuk ibu menyusu.

3. Mengepam pada waktu malam


Jika anda tiada masa untuk mengepam pada waktu siang? Lakukan lebih aktiviti mengepam pada waktu malam. 




4. Jangan stress jika susu kurang


Anda rasa susu anda berkurang? Jangan risau, teruskan mengepam supaya ada "demand and supply". Sentisa berfikiran positif dan jangan stress. Stress boleh kurangkan penghasilan susu ibu.

5. Pengambilan Milk Booster.


Anda boleh cuba menggunakan milk booster seperti Mamom Milk Booster atau Umma Lacto Milk Booster bagi menggalakkan susu badan.


Mamom Milk Booster

Umma Lacto Milk Booster

6. Elakkan Minuman Bikarbonat dan Minuman Berkafein


Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan.

7. Amalkan Madu atau VCO


Anda sangat digalakkan untuk memakan madu atau VCO setiap hari sepanjang berpuasa kerana ia merupakan sumber tenaga semula jadi. Selain daripada menambah stamina, ia mampu meningkatkan kadar serapan kalsium dalam tubuh. VCO atau Minyak Kelapa Dara seperti D'Aura juga amat sesuai untuk ibu menyusu.


D'Aura Minyak Kelapa Dara


8. Jangan Abai Sahur


Jangan meninggalkan waktu bersahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

9. Banyakkan Buah Dan Sayur


Makanlah buah dan sayur yang ternyata mengandungi banyak khasiat yang bukan sahaja baik untuk tahap kesihatan anda malah bagus untuk bayi juga.


10. Makan Kurma Ketika Berbuka


Berbukalah dengan memakan kurma terlebih dahulu sekurang-kurangnya tiga biji. Amalan sebegini dapat membekalkan tenaga segera selepas berpuasa sepanjang hari.



Wednesday, May 25, 2016

Bila Naura Dan Awfiyah Berjumpa

Wednesday, May 25, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Dua hari bercuti.Asyik bercuti jelah kan kerjanya.Nak buat macam mana,kalau dah tak sihat baiklah ambil mc dari kerja pun tak fokus.

Bila dah dua hari mc ni,umi ambil kesempatan la untuk menghabiskan masa balik ke kampung.Memanglah tak dapat nak berehat dengan sewenang-wenangnya.Tapi bila dah dapat jumpa dengan anak-anak ni.Hilanglah segala sakit,penat.letih dan sebagainya.

Dikesempatan tu jugaklah umi dapat merakamkan moments indah antara dua beradik ni.Esok² besar,jarang dah dapat ambil gambar mereka macam ni kan.
Kakak fiyah ni bila baby(Naura) balik sana,kemain suka lagi.Ada kawan gaduh.Tapi selalu sangat kalah dengan adik dia.Apa taknya,apa yang kakak ada,itu yang adik nak.dan apa yang adik ada,tu jugaklah yang kakak nak.Kekadang tu,berebut,bergaduhlah jugak.

Selalunya adik yang mengalah bila ada perebutan macam tu.Adik tu diam jelah kalau kakak dia rampas barang yang dipegang..Tapi dalam diam tu,ada jugaklah kena serangan gigitan dari adik.Maklumlah,adik tu dah gatal gusi.Memang sedaplah dia menggigitnya.

Biar gambar berbicara

Dapat keluar outing dengan anak-anak dara ni..Seronok melayan walau rasa kelam kabut.Nak cari baju raya diorang pun rasa kelam kabut.


Tips Memasak Di Bulan Ramadhan Bagi Ibu Bekerjaya

Wednesday, May 25, 2016 4 Comments

Assalamualaikum

Cerita pasal menjelang ramadhan lagi..Tinggal beberapa hari lagi je kita nak memasuki bulan yang indah iaitu bulan Ramadhan..Moga Allah swt mengizinkan untuk kita berjumpa dengan Bulan yang penuh barakah ini.

Rasanya semua yang bergelar ibu jika boleh ingin memasak sendiri juadah berbuka puasa untuk keluarga. Selain lebih terjamin tahap kebersihan dan khasiat makanan tersebut, ia juga boleh menjimatkan wang ringgit. Siapa tahan kalau setiap hari perlu membeli di bazaar Ramadan yang harga makananya sangatlah mahal.
Mungkin bagi yang bekerja di rumah atau suri rumah, soal memasak untuk berbuka puasa tiada masalah tetapi bagi ibu yang bekerja ia agar mencabar dan perlu menjadi ‘lipas kudung’ jika hendak memasak setiap hari.
tips memasak bulan ramadhan

Sebenarnya ada cara untuk kita menjimatkan masa dan tenaga. Kenapa tidak diguna pakai untuk memudahkan tuga memasak kita. Bukan sahaja boleh digunakan pada bulan puasa tetapi sesuai untuk sepanjang masa.Kalau dah jadi ibu ni,semua kena rancang..Tak boleh nak main serbu je memandangkan kita punya tanggungjawab yang cukup besar dalam membesarkan anak-anak kan.Apa pula tips yang dibaca di Majalah Pama  yang boleh memudahkan ibu yang berkerjaya ni ye.
  1. Rancang menu seminggu
Untuk mengelakkan anda pening kepala, apa kata rancang menu masakan untuk seminggu. Senaraikan menu, bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak menu tersebut dan mula keluar membeli belah bahan pada hujung minggu.
  1. Pembungkusan lauk pauk mentah
Apabila beli ayam, minta peniaga potong kecil ayam tersebut bersesuaian dengan menu masakan yang kita pilih. Elakkan beli ayam seekor sebab ia hanya menyukarkan kita untuk proses memotong ayam tersebut. Begitu juga dengan ikan, minta peniaga menyiang ikan-ikan tersebut bagi memudahkan kita. Selepas itu kita perlu membungkus ayam, ikan, daging dan sebagainya yang dibeli dalam bungkusan plastik atau bekas mengikut kegunaan harian. Jangan bungkus semuanya dalam satu bekas/plastik kerana ia akan menyukarkan kita apabila tiba masa untuk memasak. Simpan dalam bahagian dingin beku, setiap kali hendak memasak, anda hanya perlu keluarkan dan letak di bahagian chiller. Pulang dari kerja ayam atau ikan sudah lembut dan boleh terus dimasak.
  1. Kisar bawang dan cili
Potong cili, bawang merah, bawang putih, halia yang menjadi bahan asas utama dalam kebanyakan masakan untuk kegunaan sebulan. Kisar bahan-bahan tersebut dan simpan sebagai stok. Ia akan memudahkan tugas memasak anda.
  1. Gunakan gunting bukan pisau
Penggunaan gunting berbanding pisau lebih menjimatkan masa ketika memotong sayur jenis berdaun seperti sawi, kangkung, bayam mahupun menyiang ikan.
  1. Sejuk bekukan lebihan lauk
Kadang kala ada masanya makanan yang dimasak tidak habis dimakan, jangan membazir dengan membuangnya. Anda boleh simpan dalam peti dingin beku dan boleh dimakan semula keesokan hari.
  1. Masak satu lauk yang lengkap
Untuk lebih menjimatkan masa, anda boleh pilih menu yang merangkumi semua dalam satu masa. Contohnya seperti masakan  tomyam, paprik, masam manis, kicap dan lain-lain.
  1. Ulam-ulaman pengganti sayur
Jika tidak sempat masak sayur, anda boleh menggantikan hidangan sayur dengan ulam-ulaman atau salad yang lebih mudah dan cepat selain tetap berkhasiat.
  1. Dari dapur terus ke meja
Sekiranya anda mahu menjimatkan masa daripada mencuci periuk dan kuali, boleh pilih menggunakan peralatan memasak yang boleh dipindahkan dari dapur terus ke meja makan seperti periuk kaca tahan panas.

Nasib baik Naura masih kecil lagi..Cuma menyiapkan frozen food untuk dia bekalkan di rumah pengasuh je.Selalunya masa bekerja,aku akan masak lauk yang simple sahaja.Kalau hari minggu je masak yang sedap sikit lah..Menu yang pelbagai..ala..makan pun untuk dua mulut je..Takde kisah sangat..Tapi paling best,dapat berbuka puasa di kampung...betul tak..


Monday, May 23, 2016

7 Cara Mudah Untuk Mendapat Perut Yang kempis

Monday, May 23, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Aku akui,lepas bersalin tuari,memang tak jaga makan,makan ikut suka.Lepas tu masa berpantang aku tak pakai barut sebab aku bersalin secara Czer..So,memang taklah aku nak memakainya kan.
Source:google


Siapa yang tak nak perut flat wehhhh!!!


Tang penjagaan makan pulak,emm...rasanya tak boleh nak jaga makan..Sebab aku sentiasa akan makan untuk menghasilkan susu.Yelah.semenjak Naura kecil sampai dah la ni,dia breastfeeding.Cuma dia fully breastfeeding sehingga umur dia 6 bulan je.Lepas tu dah guna susu formula.Cuma kekadang tu,bila dengan dia,memang aku akan bagi susu badan.Sampai sekarang pun,malam dia akan mengempeng dengan aku.Alhamdulillah...masih tak putus susu badan walaupun tak banyak.

Tapi....Nak cerita pasal perut ni,ufffftttt....Memang tak kuat semangat aku untuk berhenti dari makan banyak.Siapa yang taknak perut flat,cantik..xde bonjol sana sini kan..Nasib baiklah en.husband tu tak komplen..Tapi takkanlah sampai dia dah komplen baru bertindak kan...So banyaklah aku mencari cara mudah untuk mendapat perut yang kempis...Ai is suka la beb!!Meh aku share sikit info yang aku dapat dari http://www.majalahpama.my

  1. Menyusukan bayi sepenuhnya
Jangan pernah malas untuk memberi bayi susu ibu. Selain khasiatnya yang kita sedia maklum memberi banyak kebaikan kepada bayi, menyusukan bayi juga mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari.
  1. Berbengkung dalam pantang
Ada ibu yang malas hendak memakai bengkung ketika berpantang. Kononnya leceh dan merimaskan. Tetapi kesukaran tersebutlah membuatkan anda boleh dapatkan kembali perut yang kempis.
Oleh itu jangan culas berbengkung sepanjang berpantang. Tetapi pakai bengkung dengan cara yang betul kerana jika tidak boleh memudaratkan.
  1. Bertungku dan bertangas
Amalan ini juga semakin jarang dilakukan oleh ibu selepas bersalin walhal ia merupakan kaedah tradisional untuk memecahkan darah beku, lemak dan mengurangkan bengkak dalam rahim.  Bertangas pula dapat memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan yang ada sepanjang mengandung.
  1. Jaga makan
Jangan terlalu mengikut selera makan yang kadang kala sukar dikawal. Walaupun sebagai ibu menyusu, anda tidak digalakkan berdiet berlebihan tetapi jangan ambil kesempatan untuk makan sesuka hati.
Pastikan mengamalkan pemakanan yang berkhasiat dan seimbang bagi membekalkan nutrien kepada bayi dan dalam masa yang sama mengelakkan masalah perut buncit dan menggeleber.
Kurangkan makanan berlemak dan berminyak, sebaliknya ambil makanan berprotein secukupnya bagi membina semula otot serta makanan membakar lemak seperti oat, kekacang, bayam dan salmon.
  1. Jangan lupa bersenam
Aktiviti senaman tidak dinafikan turut membantu menyelesaikan masalah perut buncit. Lakukan senaman kardiovaskular dan abdomen bagi membantu mengempiskan perut.
Pastikan anda mengamalkan senaman yang khusus untuk membentuk perut daripada jurulatih yang diiktiraf. Lakukan secara konsisten untuk mendapatkan kesan yang dikehendaki.
  1. Hati-hati dengan postur badan
Jangan pandang remeh dengan cara pergerakan anda setiap hari. Kebanyakan ibu selepas bersalin kurang prihatin terhadap postur badan ketika berjalan, duduk dan mengangkat barang. Postur yang salah turut menyumbang kepada masalah perut buncit dan menggeleber.
  1. Jom detoks
Kaedah detoksifikasi menggunakan bahan-bahan semula jadi turut membantu mendapatkan perut yang kempis. Lebihan toksin yang berkumpul dalam badan terutama bahagian perut perlu dikeluarkan. Amalkan proses detoksifikasi secara konsisten bagi membuang toksin dalam badan terutama bahagian perut.

Sunday, May 22, 2016

Smoothie - Khasiat dan Manfaatnya

Sunday, May 22, 2016 0 Comments
Assalamualaikum

Siapa yang tak suka kan bila dapat minum minuman yang segar dan sejuk dari buah-buahan.Di tambah pulak dengan rasa susu dan sejuk untuk diminum..Apa yang terbaca disini,smoothie ni penuh dengan khasiat dan manfaatnya..


minuman smoothie

Apa itu Smoothie?

Smoothie adalah minuman berbahan buah-buahan, sayuran, sirup gula/ gula pasir, susu tawar cair dan air batu. Sebagian orang membuat smoothie dengan mencampur beberapa jenis buah atau mencampurkan buah dan sayuran sehingga tercipta rasa yang lebih kaya.
Smoothie ini boleh dijadikan sebagai minuman pagi setiap hari dan manfaatnya cukup hingga ke tengahari inshaAllah. Mari kita sama-sama lihat manfaat smoothie ini kepada tubuh badan kita.
Untuk sesiapa yang tidak gemar memakan sayur anda boleh memproses sayur untuk jadi smoothie dan menambah bahan bahan lain seperti buah buahan dan minum. Ia juga mejimatkan masa anda kerana dalam satu smoothie anda boleh mempunyai banyak sayur dan buah buahan dan anda hanya perlu meminum nya sekali sahaja di dalam sebuah cawan sahaja!


Manfaat Kesihatan daripada Smoothie
Membuat smoothie setiap pagi sebagai sebahagian daripada rutin harian mungkin dapat menjimatkan masa dan wang anda kerana ia hanya mengambil masa 10 minit. Smoothie memberi anda lebih banyak serat dan nutrien daripada jus yang dibeli di dalam kotak.Penuh dengan vitamin, anti-oksidan, dan fiber.

Buat Setiap Hari
Menjadikan minuman smoothie rutin harian. Sediakan 10-20 minit setiap pagi sebelum ke kelas. Apabila anda menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang dicadangkan, anda akan mendapat tenaga secukupnya sehingga makan tengah hari. Seterusnya, kandungan air yang tinggi dan kandungan nutrien akan memastikan anda terhidrat dan menyediakan anda dalam keadaan segar sepanjang hari.

Lebih Baik Daripada Multi-Vitamin
Walaupun kebanyakan orang mungkin berfikir, “multi-vitamin” sudah cukup dan tidak memerlukan buah-buahan atau sayuran segar. Tetapi jika anda membaca melalui laporan yang diterbitkan olehAmerican College of Physicians dalam Annals Internal Medicine, apa-apa jenis tablet pelbagai vitamin masih belum ditunjukkan dan meyakinkan berkesan. Dasarnya, cara yang terbaik adalah dengan mendapatkan nutrisi daripada makanan, dan dengan meminum smoothie setiap hari anda!

Mencapai Prestasi Optimum
Memakan buah-buahan mentah dan sayur-sayuran dalam smoothie setiap hari akan melakukan beberapa perkara untuk anda:

  • Jimat wang anda dan masa
  • Pastikan anda benar-benar terhidrat pada awal hari
  • Menyediakan anda dengan spektrum penuh vitamin semulajadi nutrien, bioavailable, dan antioksidan
  • Beri anda banyak serat semula jadi untuk memastikan penghadaman yang bagus
  • Membantu memperkasakan sistem imun anda untuk melindungi anda daripada penyakit

Jarang dapat buat smoothie ni sebab kekangan kerja..tapi sekarang ni,banyak sangat delivery smoothie ke rumah..Jadi..senang sangat ler nak dapatkannya dengan mudah..Tapi sebenarnya lebih puas buat sendiri kan..Insya allah..nanti ada masa terluang,boleh la buat.Bukan tak pernah buat,tapi macam dah lama je tak buat sendiri..Paling best kalau dapat strawbery kan..Rasa masam dan lemak..nyummy sangat.Lagipun minuman smoothie ni sangat sesuai dengan mereka yang berdiet.ececeh...

link sini

Saturday, May 21, 2016

Rasa Romantic Dengan Bauan Ambi Pure Romantic Rose

Saturday, May 21, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

As usual la kan,pertengahan bulan aku memang shopping untuk keperluan dapur.Dah memang rutin membelinya setiap bulan.

Tapi sebelum membeli tu,haruslah kita senaraikan juga apa yang patut dibeli untuk mengelakkan dari pembaziran wang keluar..

Tapi-tapi...dan tapi lagi..perempuan memang tak boleh nampak benda murah..yang dirasakan memang sangat diperlukan walaupun bukanlah benda wajib yang patut dibeli.Asal ada promosi je,bersesuaian pulak dengan harganya.memang zasss sekali..

Selalunya aku berbelanja di maslee je.Jarang aku berbelanja di Tesco ataupun jusco,ataupun Econsave.Sebabnya,maslee lebih dekat dengan rumah dan selalu jugak ada promosi.

Tapi bila terpandangkan Ambi Pure Romantic Rose ni..rasa macam fefeeling romantic pulak dengan bauan yang segar dan sedap..Bila dah kena dengan air cond..bauannya tu macam fresh je.Macam dikelilingi bunga rose disetiap ruang..ececeh...Tidur pun mimpi indah je..bhahahaaa...
Mana taknya aku grab Ambi Pure ni,Kalau dah value pack ni baru berharga Rm10.99...Ko rasa..ajer gila taknak beli??

ambi pure

Nampak tak betapa valuenya bila beli 1 dapat 1 dengan harga yang murah..Tapi...korang kena jadi ahli dulu untuk mendapat member price..Selalu berbelanja kat situ..of courselah kena buat kad kan.

Dah pun selamat letak dalam bilik.


Malam tadi tidur dengan bauan yang sangat menyenangkan..Rasa enak tidur dengan suasana romantic rose ni...ececeh...


So korang..pilah grab cepat sebelum kehabisan stock..






Friday, May 20, 2016

Gatal di luka pembedahan? Jangan Di garu

Friday, May 20, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Lately ni kan panas semacam je kan..Berpeluh sana sini.Pulak tu bila makan benda yang boleh menyebabkan alahan seperti udang atau sotong,mulalah rasa nak garu macam monyet!..emm...monyet jugak dipersalahkan.cerita ni bukan sahaja nak bercerita tau,ada info yang aku boleh kongsikan dengan korang..bukan sebab pasal gatal pun nak cerita..hahaha..

Bukan tempat biasa-biasa je yang gatal,malahan tempat luka operation tu pun naik gatal..Ikut hati nak je garu laju-laju..Sakit pun sakitlah..Janji dapat garu..Tapi bila fikir kesannya nanti,terpaksalah batalkan niat nak garu semahu-mahunya dikawasan luka tu.Kekadang pakai sikat pun jadi..Kalau datang gatal tu,dia punya merenyam,nauzubillah..rasa tak boleh nak tahan.Yang bersalin ceasarean mesti mengalami benda yang sama macam aku ni kan..

Orang kata penjagaan ibu bersalin secara pembedahan caesarean ni lebih sukar dan mencabar berbanding bersalin normal.Mungkin dari segi luaran,ibu bersalin caesarean kelihatan lebih santai kerana boleh duduk bersila dan tidak perlu berkepit ketika berjalan berbanding ibu bersalin secara normal.

Namun hakikatnya yang perlu korang tahu,jika dilihat dengan lebih teliti,luka pembedahan sebenarnya perlu mengambil masa yang lama untuk sembuh kerana lapisan hirisan yang dilakukan oleh doktor semasa proses melahirrkan bayi adalah berlapis-lapis dan dalam.

Pembedahan caesarean adalah proses di mana hirisan dilakukan di perut(laparatomi) dan rahim(histerotomi) untuk mengeluarkan bayi.

Biasanya selepas pembedahan,ramai ibu yang mengalami kegatalan di bahagian bekas pembedahan.Namun sudah tentu anda tidak boleh sesuka hati menggarunya.Ini yang patut anda lakukan bagi mengatasi rasa kegatalan tersebut.

1.Jika anda diserang rasa gatal,usahakan untuk tidak menggaru dikawasan bekas pembedahan kerana boleh menyebabkan luka.

2.Lebih baik digosok sahaja secara perlahan-lahan.

3.Sebaik-baiknya,anda mandi menggunakan sabun berbentuk gel yang mempunyai kandungan lembut bagi mencegah terjadinya alergi di kawasan bekas pembedahan.


4. Anda juga digalakkan melakukan senaman yang bersesuaian. Dengan melakukan gerakan-gerakan senaman, biasanya rasa gatal yang timbul akan berkurangan. Malah, membantu mempercepatkan aliran darah dan membuatkan anda berasa segar.

5. Jika rasa gatal masih berterusan lebih dari enam bulan, segera berjumpa doktor untuk mengetahui punca utama rasa gatal tersebut. Doktor pasti ada jalan penyelesaiannya.

Lepas pembacaan aku dari artikel ini,lepas ni,kenalah lebih hati-hati supaya tidak terlalu syok sangat nak menggaru kat bahagian tu..Itu hari pun rasa dah melecet skit..itulah akibatnya dari ketidaksabaran aku ni..

Thursday, May 19, 2016

Internet macam siput!!

Thursday, May 19, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Berapa banyak data yang selalu korang perlukan dalam sebulan? adakah cukup untuk 3-4gb sebulan?
emm...macam aku ni banyak guna internet kat rumah dan kat office.Data mobile pun macam jarang guna..

Kalau kat rumah pun aku guna data mobile husband aku..hahaha..sebab dia sebulan banyak weh..Tapi kekadang rasa tak puas hati jugak bila kita top up internet je sebulan lebih rm50.Tapi data lembab gila.Tu yang rasa nak tukar kepada yang lain.

Kekadang ada beberapa telco ni,masa iklan kemain lagi..internet tu la..bla...bla...tapi bila dah 4-5 bulan pakai dah macam hampeh...Rasa tak banyak guna data mobile..Tapi tup-tup dah guna 80% kuota internet

Saper pernah alami macam aku ni..Dah memang bosan weh dengan telco yang aku guna ni..Mybe akan berubah angin kepada umobile.hahaha..terpaksa jugak pilih.Dulu aku memang guna umobile untuk tab aku.Tapi dah lama sangat kot tak guna..sampai simcard tu dah expired..ala..terasa sayang..sayang seribu kali sayang kot.

Baru-baru ni Umobile macam ada bagi special skit la..so kalau penggunaan 12 tengah malam keatas..free..boleh download macam-macam kot..tengok youtube sampai pengsan..Tapi tak de kerja eh aku nak bangun malam-malam buta..Baik tidur...lagi syok..Yang rajin melayan internet memalam buta,husband aku lah..

Telco yang aku guna sekarang pun kekadang internet loss..tiba-tiba je..dah satu keje aku nak off handphone .On balik tengok internet dah ok belum..Tanpa notification je dia hilang..Aku pulak dah naik jemu bila terpaksa on/off handphone..

ok..itu saja bebelan aku untuk hari ini..bukan ape..stress dengan internet yang macam siput ni...

Wednesday, May 18, 2016

5 Tips untuk Perbelanjaan persiapan Hari raya

Wednesday, May 18, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Insya allah..Jika diizinkan Allah swt,maka awal bulan depan berpuasalah kita kan.Tak nak sentuh samada korang dah ganti puasa ..Korang dah besar kan :)

Ni nak bercerita pasal persiapan hari raya..Haruslah ada tips jugak kan untuk mengelakkan pembaziran.Especially dalam membuat persiapan membeli baju raya ni.


Bukannya apa, seperti orang lain jugak,aku pun ada keperluan raya yang rasanya banyak dalam senarai.Tak tau bila lah nak mulakan untuk pencarian baju raya.Tapi untuk baju tema tahun ni,rasanya dah dalam persiapan.Sebabnya dari bulan lepas lagi aku dah hantar ke tukang jahit.Bukan apa,kalau lambat nanti diorang taknak pulak.

So untuk baju anak-anak,kena kot cari awal-awal.bukannya apa,malas nak bersesak time puasa tu.Lagi satu keletihan kan kalau nak shopping time puasa.Lagi satu perbelanjaan tu kena fikir-fikirkan juga.Kalau dari sekarang kita dah ready.Nanti gaji bulan puasa dah boleh buat persediaan untuk sediakan duit raya,juadah raya dan juga keperluan-keperluan lain juga.Lagi satu aku nak ingatkan untuk diri aku sendiri.Simpanan lepas raya tu penting supaya lepas raya nanti taklah kita makan angin.hahaha..betul dak!!

Dah dalam perancangan,gaji bulan ni mesti settlekan baju anak-anak.Insya allah,akan diguna pakai tips di bawah ni untuk selamatkan poket daripada boros berbelanja.

1.Senaraikan perbelanjaan yang perlu dibuat.
Sebelum tulis perbelanjaan yang ingin di buat,lihat baju-baju di dalam almari .Jika ada yang masih cantik ,elok dan baru pakai sekali dua,maka tidaklah perlu dibeli lagi.Namun untuk anak-anak,selalunya baju mereka dan tak berapa muat  kerana mereka cepat membesar.So utamakan yang perlu sahaja.
 http://www.thevocket.com/tips-berbelanja-persiapan-raya/
2.Gunakan Kaedah Sampul
Selepas menyenaraikan perbelanjaan contohnya untuk membeli pakaian anak-anak.Misalnya budget untuk baju anak-anak rm500.so masukkan rm500 tu siap-siap ke dalam sampul.Jika kita mempunyai anak lebih dari seorang,boleh la agih-agihkan juga budget untuk seorang,contohnya

budget baju along-rm150
Budget baju angah -rm100
budget baju adik-150

Dan seterusnya.

3. Tetapkan masa yang selesa
Pilihlah masa yang paling selesa untuk anda sekeluarga keluar untuk shopping.Jika berbelanja pada bulan puasa,pilihlah pada waktu pagi(orang yang pertama masuk kedai)atau pada waktu malam.Beritahu anak kecil sehari sebelum berberlanja,dan ketika sudah mahu keluar dari pintu rumah,apakah tujuan keluar rumah,berapa lama yang diperlukan,supaya mereka dapat memberikan kerjasama ketika membeli belah.Emosi ibu bapa tak terganggu sebab anak-anak kecil pun tidak berapa nak meragam.

4.Pilih kedai yang menawarkan harga yang menarik.
Sebelum nak berbelanja tu,perlulah survey shopping mall mana yang memberikan atau menawarkan harga yang terbaik untuk keperluan sekeluarga.Jadi tak lah masuk banyak shopping mall semata-mata untuk survey harga kan.

5. Tinggalkan kad kredit atau kad debit untuk mengelakkan wang berlebihan di guna pakai.
Betul tu kan..Selalunya kalau kita tak buat budget awal,akan terjadilah terpaksa keluarkan duit lagi dari atm atau menggunakan debit.


 Begitulah beberapa tips yang perlu kita sama-sama lakukan untuk mengelakkan diri kita boros di zaman ekonomi sekarang ni.Bersederhanalah dalam perbelanjaan.Rasanya tips ni selalu jugak aku gunakan setiap kali hari raya.Aku lebih suka beli sikit-sikit.Sebab nak sekaligus membeli untuk anak-anak tu tak mungkin kot.Yelah..gaji pun bukannya besar.Kalau nak harapkan sebulan gaji untuk settlekan keperluan semua tu memang tak mencukupi.kalau dapat bonus sebelum raya pun dah cukup memadai..syukur...









Tuesday, May 17, 2016

Hasil Kreativiti menggunakan surat khabar lama

Tuesday, May 17, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Tadi lepas dok menggoogle tentang hiasan kediaman,tetiba terserempak pulah hasil kreatif dari surat khabar.Selalunya bila dah kita kumpul-kumpul surat khabar tu,kita akan jual.Tak pun kita buang macam tu je kan..

Tapi bagi mereka yang kreatif,tengoklah hasilnya..Ni pun aku terbaca di Mingguan wanita.

1.Jam buatan sendiri.
Hanya beberapa helai surat khabar lama,pisau dan jarum jam(dengan atau tanpa nombor).Reka bentuk yang unik ini akan nampak cantik di dinding anda.


2. Kasut comel
Ambik sepasang kasut lama yang nampak pudar warnanya, kemudian potong surat khabar dalam ukuran empat persegi panjang kecil dan lekatkan di kasut anda menggunakan gam putih. Apabila kasut anda ditutup sepenuhnya dengan segi empat tepat yang kecil, letakkan satu lagi lapisan campuran gam dan air ke atas mereka. Biarkan kering dan kasut 'wordalicious' anda sudah boleh digunakan.Jadi ada satu kelainan pada kasut baru anda tu kan.


3. Balut hadiah
Jom cuba buat sesuatu yang lebih menarik untuk hadiahkan kepada seseorang. Ya, hadiah yang kita nak bagi pada orang memang istimewa, tapi lagi menarik kalau anda guna hasil kreatif macam ini. Tak perlu nak beli yang dah siap sebab bila kita pandai hias dengan letak reben dan kad comel, hadiah yang dibungkus lagi nampak luar biasa.Lagi jimat sebab lepas ni dah tak payah beli sampul hadiah kan..Tapi tak pernah lagi kat malaysia ni aku tengok orang gunakan sampul surat khabar.

4. Dinding rumah
Bosan juga asyik tengok warna dinding rumah yang sama setiap tahu. Apa kata kali ini anda gunakan surat khabar untuk jadikan wallpaper. Kena kreatiflah, pilih helaian kertas yang nampak 'rare' berbanding yang lain. Serius cantik.Nak cantik haruslah kreatif kan.Mungkin kertas surat khabar yang ada tulisan sahaja .
5. Sampul surat
Sampul surat nerdy cukup sempurna untuk parti yang guna tema ala vintage. Anda boleh buat sendiri guna surat khabar ya, hantar surat atau jemputan buat seseorang istimewa. Untuk adakan majlis pun boleh.
 

 

6. Subang unik
Suka kelainan? Cuba anda buat subang sendiri macam ini. Ringan dan sesuai anda yang suka penampilan lebih ranggi. Lekat je surat khabar lama tu bahagian besi, terus nampak cantik.
7. Beg kertas
Agak biasa digunakan, tetapi jika anda lebih kreatif boleh letak hiasan bunga atau riben. Sesuai letak barang-barang kecil untuk diberikan tetamu ketika majlis. 
8. Pelapik gelas atau cawan
Haaa... yang ini mungkin anda jarang buat, tempat letak gelas guna kertas surat khabar lama. Sangat ringkas dan senang dibuta. Cubalah!
9. Hias beg luar dan dalam
Beg pun boleh dihias, ya! Dengan lebihan surat khabar lama yang ada, anda ambil dan tampal di dalam beg. Nak tampal bahagian luar pun boleh kalau nampak beg tu agak lama. Ni nampak macam vintage jugak kan..
10. Pasu pokok bunga kecil
Minat berkebun tetapi tiada ruang dan tanah? Jangan risau anda boleh guna kertas untuk tanam pokok kesukaan. Agak dah besar pindahkan dalam pasu. Menarik, bukan?
11. Bunga tangan comel
Masa nak kahwin, semua barang kalau boleh nak jimat. Apa kata kalau anda cuba buat sendiri bunga tanga guna surat khabar lama. Agak vintage ok. Tak payah nak segan sangat! 
12. Bakul barang kertas
Barang hiasan yang cukup comel ok, tempat letak phone dan pensil. Ini kalau letak di meja ofis pasti orang tegur. Sebab cute, sangat pun! Anda gulung kertas dan ikat dengan tali, mungkin nampak sukar tapi kalau minat semua jadi senang.

13. Frame gambar
Wanita suka dengan sesuatu yang boleh naikkan seri rumah, bukan? Ini salah satu idea untuk anda. Cipta bingkai gambar untuk letak gambar anak-anak comel dengan suat khabar lama. 
14. Hadiah simple tapi kreatif
Beg doorgift yang sangat mudah. Anda boleh lakukan sesuatu macam ini untuk dijadikan kenangan ketika majlis anda. Sesuai untuk anda yang nak kahwin dan majlis kesyukuran. Aku ingat nak try buat beg doorgift macam ni..baru rare kan...

Yang pastinya,kalau kita rajin,apa pun boleh jadi.Barang lama yang dikitar semula..Let's go green malaysia..Perlu ada kesedaran juga dalam kitar semula barangan terpakai ni.
Tiadalah longgokan sampah sampai takde tempat kita nak meletakkannya..mana yang boleh dikitar semula tu,elok lah dibuat kan.




6 perkara perlu dilakukan jika sikecil kena cirit birit

Tuesday, May 17, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Cirit Birit pada budak?Sedangkan kita kalau kena cirit birit pun tak senang duduk dibuatnya.Mana kena skait perut,mana nak ulang alik ke bilik air.Sat lagi melecet pulak pooopoo..

Tapi bila kena si baby ni,kesian pulak rasanya asyik ceri beri je.Lagi satu kalau dah kerap sangat basuh poopoo dia tu,confirmlah melecet.Ha..Bila cuci,meraung,satu rumah dengar.aku pernah ceritakan di entry ini tentang naura kena cirit birit.


cirit birit

Source:google
Apa punca cirit-birit?

Cirit-birit disebabkan virus yang bergelar rotavirus. Hampir semua kanak-kanak akan dijangkiti virus ini sekali sebelum mereka berusia lima tahun. Rotavirus menyebabkan gastroenteritis iaitu satu jangkitan usus.
Jangkitan ini akan menjejaskan lapisan dalaman usus. Lapisan yang terjejas itu mengeluarkan cecair dan membiarkan makanan lalu di usus terus tanpa menyerap sebarang nutrien.

Cirit-birit juga boleh berlaku disebabkan faktor seperti:

a. Alergi terhadap sesetengah makanan.

b. Penyediaan susu formula yang tidak mengikut piawaian.

c. Selesema.

d. Pengambilan antibiotik.

e. Keracunan makanan.

f. Kekurangan enzim tertentu.

Apa simptom cirit-birit?

Jika bayi anda mengalami cirit-birit, pantau keadaannya dalam masa 24 jam. Jika serangan cirit-birit tidak serius, ia biasanya akan berhenti dalam masa beberapa jam tetapi ia patut membimbangkan sekiranya cirit-birit si kecil berlaku berterusan selama lebih daripada dua hari, segeralah bawa anak berjumpa doktor kerana bimbang si kecil akan mengalami penyahhidratan.

Antara tanda-tanda anak mengalami penyahhidratan adalah:

* kulit atau bibir kering.

* letih dan lesu.

* ubun-ubun mengecut (bayi bawah setahun).

* menangis tanpa air mata.

* kaki dan tangan pucat.

* air kencing berwarna kuning pekat.

* kurang kencing berbanding biasa.

Apa yang perlu dilakukan?

1. Pastikan banyak minum air

Jika bayi anda berusia bawah enam bulan, teruskan memberinya susu ibu. Susu ibu boleh mencegah pembiakan mikro-organisme yang menyebabkan cirit-birit.  Sekiranya bayi berusia enam bulan ke atas dan sudah makan makanan pejal, pastikan bayi anda minum banyak cecair untuk mengurangkan simptom dan mengelakkan daripada ternyahhidrat.

2. Beri air garam rehidrasi

Biasanya doktor akan membekalkan air garam rehidrasi (oral rehydration salt solution atau ORS) kepada bayi berusia enam bulan ke atas. Anda boleh bagi anak minum beberapa kali dalam sejam mengikut nasihat doktor. ORS membantu mengembalikan cecair dan garam yang hilang daripada badan akibat cirit-birit. Di samping itu terus kerap menyusukan bayi seperti biasa.

3. Jangan minum jus buah

Jus buah, air glukos atau minuman berkarbonat (gula yang tidak terserap akan menarik air ke dalam usus kecil dan menyebabkan cirit-birit semakin teruk).

4. Jangan beri ubat cirit-birit

Walaupun bayi anda mengalami cirit-birit tetapi jangan sekali-kali memberinya ubat cirit-birit kerana ia ditakuti boleh mendatangkan kesan sampingan yang serius sekiranya diberi kepada kanak-kanak di bawah usia 12 tahun.

5. Jangan hantar ke taska/pengasuh

Bagi mengelakkan sebarang jangkitan kepada kanak-kanak lain, jangan letak anak di taska atau pengasuh sehingga sekurang-kurangnya 48 jam selepas berakhirnya simptom cirit-birit yang dialaminya.

6. Jangan berenang!

Jika anak anda biasa berenang, seeloknya rehatkan dia dulu daripada aktiviti berenang untuk tempoh dua minggu seterusnya sehingga dia benar-benar sembuh.

Untuk mengurangkan sebarang risiko jangkitan cirit-birit, pastikan anda sentiasa mengamalkan kebersihan dalam semua aspek kehidupan kerana bakteria penyebab cirit-birit mudah berpindah daripada tangan ke mulut. Oleh itu pastikan anda mencuci tangan bersih-bersih selepas menggunakan tandas dan selepas menukar lampin bayi.



Bayi dan kanak-kanak ni memang cepat terkena penyakit ni.Dari pembacaan aku disini,kalau cirit birit berpanjangan diikuti dengan demam,harus segera dibawa ke hospital kerana ditakuti terkena serangan Rotavirus.

Apakah Rotavirus? Menurut Dr.R.Thanasegar, Pakar Perunding Kanak-Kanak, Hospital Pantai, Ampang, Rotavirus mendapat namanya dari perkataan Latin rota yang bermaksud roda dan virus ini dinamakan sedemikian disebabkan bentuknya seperti roda.

Virus ini boleh mengakibatkan demam yang tinggi, cirit-birit dan juga kejang atau sakit perut yang berterusan. Selepas dijangkiti, jangkitan ini biasanya mengambil jangka masa dua hari sebelum timbul gejala kepada kanak-kanak terbabit.


Sumber: pama

Risau Naura terkena cirit birit lagi.sebab semalam je.selang setengah jam dia akan berak.Tapi sekali tu jelah.Masih dalam pemantauan lagi..harap tak terjadi lagi.

Follow Us @aida_yusof81