0
Assalamualaikum

Siapa yang tak suka kan bila dapat minum minuman yang segar dan sejuk dari buah-buahan.Di tambah pulak dengan rasa susu dan sejuk untuk diminum..Apa yang terbaca disini,smoothie ni penuh dengan khasiat dan manfaatnya..


minuman smoothie

Apa itu Smoothie?

Smoothie adalah minuman berbahan buah-buahan, sayuran, sirup gula/ gula pasir, susu tawar cair dan air batu. Sebagian orang membuat smoothie dengan mencampur beberapa jenis buah atau mencampurkan buah dan sayuran sehingga tercipta rasa yang lebih kaya.
Smoothie ini boleh dijadikan sebagai minuman pagi setiap hari dan manfaatnya cukup hingga ke tengahari inshaAllah. Mari kita sama-sama lihat manfaat smoothie ini kepada tubuh badan kita.
Untuk sesiapa yang tidak gemar memakan sayur anda boleh memproses sayur untuk jadi smoothie dan menambah bahan bahan lain seperti buah buahan dan minum. Ia juga mejimatkan masa anda kerana dalam satu smoothie anda boleh mempunyai banyak sayur dan buah buahan dan anda hanya perlu meminum nya sekali sahaja di dalam sebuah cawan sahaja!


Manfaat Kesihatan daripada Smoothie
Membuat smoothie setiap pagi sebagai sebahagian daripada rutin harian mungkin dapat menjimatkan masa dan wang anda kerana ia hanya mengambil masa 10 minit. Smoothie memberi anda lebih banyak serat dan nutrien daripada jus yang dibeli di dalam kotak.Penuh dengan vitamin, anti-oksidan, dan fiber.

Buat Setiap Hari
Menjadikan minuman smoothie rutin harian. Sediakan 10-20 minit setiap pagi sebelum ke kelas. Apabila anda menggunakan buah-buahan dan sayur-sayuran yang dicadangkan, anda akan mendapat tenaga secukupnya sehingga makan tengah hari. Seterusnya, kandungan air yang tinggi dan kandungan nutrien akan memastikan anda terhidrat dan menyediakan anda dalam keadaan segar sepanjang hari.

Lebih Baik Daripada Multi-Vitamin
Walaupun kebanyakan orang mungkin berfikir, “multi-vitamin” sudah cukup dan tidak memerlukan buah-buahan atau sayuran segar. Tetapi jika anda membaca melalui laporan yang diterbitkan olehAmerican College of Physicians dalam Annals Internal Medicine, apa-apa jenis tablet pelbagai vitamin masih belum ditunjukkan dan meyakinkan berkesan. Dasarnya, cara yang terbaik adalah dengan mendapatkan nutrisi daripada makanan, dan dengan meminum smoothie setiap hari anda!

Mencapai Prestasi Optimum
Memakan buah-buahan mentah dan sayur-sayuran dalam smoothie setiap hari akan melakukan beberapa perkara untuk anda:

  • Jimat wang anda dan masa
  • Pastikan anda benar-benar terhidrat pada awal hari
  • Menyediakan anda dengan spektrum penuh vitamin semulajadi nutrien, bioavailable, dan antioksidan
  • Beri anda banyak serat semula jadi untuk memastikan penghadaman yang bagus
  • Membantu memperkasakan sistem imun anda untuk melindungi anda daripada penyakit

Jarang dapat buat smoothie ni sebab kekangan kerja..tapi sekarang ni,banyak sangat delivery smoothie ke rumah..Jadi..senang sangat ler nak dapatkannya dengan mudah..Tapi sebenarnya lebih puas buat sendiri kan..Insya allah..nanti ada masa terluang,boleh la buat.Bukan tak pernah buat,tapi macam dah lama je tak buat sendiri..Paling best kalau dapat strawbery kan..Rasa masam dan lemak..nyummy sangat.Lagipun minuman smoothie ni sangat sesuai dengan mereka yang berdiet.ececeh...

link sini

Post a Comment

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top