Thursday, June 30, 2016

Pemanduan Berhemah di Musim Perayaan

Thursday, June 30, 2016 6 Comments
Assalamualaikum

Rasanya dua tiga hari ni dok cerita pasal raya je kan..Maklumlah..raya tinggal beberapa hari lagi je ni..Semua pasal raya nak update..
source :google

Tak sabar nak balik raya weh!!



Tapi meh ni nak share sedikit perkara yang penting di musim perayaan ni..Yelah..Di musim perayaan ni,kalau boleh elak,elaklah cara pemanduan yang salah.Bukan apa,nyawa ni tak boleh ditukar ganti.Sekali takde,terus lenyap di muka bumi ni.Hah!! lagi pulak kalau driver,bawa banyak nyawa di dalamnya.

Kalau korang perasan bila dekat highway,nak pulak time jamed jalan,berlambaklah kereta yang amik lane kecemasan..Berdesup pegi dia..Kan ke bahaya tu.Biarlah si penunggang motosikal yang guna jalan tu,Kang kalau diorang guna jalan besar tu,dah payah pulak kan..Sebab tulah selagi boleh elak perkara yang menyalahi undang-undang tu,elakkan lah ye..Barulah beerti Hari raya kali ni.

Berikut adalah langkah keselamatan yang perlu kita patuhi ketika di jalan raya,terutamanya di musim-musim perayaan.

  • Faktor cuai dan cuaca menjadi penyumbang utama kepada punca kemalangan tetapi sikap angkuh ketika memandu yang paling sukar di bendung.Nak jadi pengguna perlulah ada sikap kesabaran sedikit di jalan raya.
  • Kemalangan akibat kecuaian memastikan penyelenggaraan kenderaan dipandu akan dapat dikurangkan jika setiap kita memahirkan diri dengan perkara asas mengenai keselamatan kenderaan bermotor.
  • Sebelum memulakan perjalanan jarak jauh,pemandu hendaklah memastikan tahap brek,gear dan minyak berfungsi dengan baik
  • Pastikan kapasiti minyak pada enjin,brek dan isi radiator kereta juga perlu dipastikan berada pada tahap yang selamat dan sempurna.
  • Memandu dalam keadaan cuaca tidak menentu pula sering menjerat pemandu cuai dan gopoh dengan kemalangan.
  • kemudahan jalan lurus,lebar dan mendatar pada lebuh-lebuh raya menyebabkan pemandu mudah lupa tentang bahaya cuaca buruk.
  • Pastikan pemanduan anda sentiasa tidak melebihi had laju ditetapkan bagi mengelak daripada menyusahkan pengguna lain.
  • Memandu dalam hujan lebat atau renyai-renyai banyak menimbulkan kemalangan kecil tetapi boleh dielak jika kenderaan anda pastikan mempunyai tayar yang baik,lampu depan,belakang dan lampu isyarat  serta lampu brek berfungsi dengan terang.
  • Pastikan cengkaman brek pada tahap maksimum dan pengelap cermin(wiper) berfungsi dengan sempurna paling penting bagi setiap kenderaan dalam hujan atau cuaca buruk.
  • Jika hujan lebat,pastikan anda menjarakkan pemanduan pada kedudukan 1-2 buah kenderaan di hadapan jika bergerak pada kelajuan 40 kilometer sejam.
  • Jarakkan 2 hingga 3 kenderaan antara kereta anda dngan kereta di hadapan jika memandu pada kelajuan 70 kilometer sejam dalam hujan lebat.
  • Lampu hadapan hendaklah sentiasa dihidupkan dan stereng dipegang dengan kuat ketika merempuh air bertakung.
  • Elakkan daripada memasang lampu blok kecemasan kerana ia menyilaukan pemandu lain terutama yang datang dari hadapan serta boleh menyebabkan kemalangan.
  • Berhenti di tempat selamat dan jauh daripada laluan utama jika peralatan kecemasan pada kereta kurang berfungsi atau penglihatan anda kurang jelas.
  • Kemalangan walaupun kecil,tetapi melibatkan masa dan kewangan kerana bukan sahaja kenderaan terpaksa diheret ke bengkel,tetapi anda juga mesti mebuat laporan polis untuk tuntutan insurans.
  • Jika terpaksa memandu mengharungi air seperti banjir kilat,pastikan kenderaan yang diguna tidak mengalami kebocoran tertuama di bahagian bawah dan semua pintu mempunyai kedapan yang baik.
  • Untuk membolehkan kenderaan meredah banjir kilat dengan selamat,anda hendaklah memberikan laluan kepada kenderaan berat terlebih dahulu supaya dapat menganggar ketinggian paras air melalui had tinggi tayar kenderaan berkenaan dengan keupayaan kereta anda.
  • Air boleh diredah jika didapati air parasnya bawah satu kaki dan pandulah seperlahan yang mungkin sehingga melepasi kawasan dinaiki air menggunakan gear 1 atau 2 bagi mengelak percikkan air membasahi ruang enjin

Petua utama yang menjadi pemandu berhemah,selalulah mengamalkan sikap sabar,prihatin dan bertanggungjawab.




sumber:utusanmy.

Lagu Raya lama Tetap menajdi pilihan

Thursday, June 30, 2016 1 Comments
Assalamualaikum


Entry yang wajib setiap tahun iaitu pada bulan ramadhan..Haha...Bila belek-belek blog sendiri dah dua tahun aku buat entry ni.Pertama aku ada cerita di entry Lagu raya yang dinantikan dan lagu raya dah berkumandang.

source:google

Dah nak dekat raya ni kan,memang tak sah la kalau tak dengar lagu raya..Bermacam jenis lagu raya boleh dengar di radio..Nak yang sedih,tak sedih semuanya ada.Tapi bagi aku ,lagu raya lama paling win untuk halwa telinga aku weh!

Paling win dan paling terasa bila adalah bila dengar lagu dari Junainah iaitu Suasana Riang di Hari raya.Lagu sudirman pun win jugaklah bagi aku..Kalau lagu sedih-sedih aku suka lagu Mamat Exist tu.Selain tu lagu siti nurhaliza dan Aisyah..Kira menyentuh kalbu la..Walau kampung aku taklah jauh mana,takat 1 jam pun boleh sampai,tapi bila raya ni,perasaan nak balik kampung tu memang membuak-buak.

Department baru ni,tak boleh buka kuat sangat muzik.Kalau department lama aku,weh..jangan cakaplah..Setiap masa dengar lagu raya..Nak pulak dah beberapa lagi nak raya kan..uishhh..Lagi semangat diorang tu..Sampai kekadang aku pun dah naik bosan dengar lagu raya..Kalau sesekali dengar tu syok jugak kan..

Sepanjang percutian ni,sunyilah blog kan..tapi insya allah..setiap hari aku akan schedulekan satu entry supaya maintain pageviews aku..Kang sampai takde entry berhari-hari..teruk pulak kan..


Ok..ok..semangat nak settlekan kerja ni..Satgi aku sambung lagi..Tunggu di next entry ye..










Wednesday, June 29, 2016

Cara Mudah Anyam Ketupat

Wednesday, June 29, 2016 7 Comments
Assalamualaikum


Lagi beberapa hari nak raya ni kan..Hoii..semangat raya kali ni membuak-buak weh!! Bukan sebab tak sabar nak pi beraya,tapi sebab nak pakaikan anakanda kedua tu baju raya,berkumpul bersama kerana ini adalah tahun pertama mereka beraya berdua.Yelah,tahun lepas si anakanda naura tu masih dalam perut lagi.kakak je lah yang beraya sorang.Jadi tahun ni,semangat sikit beraya dengan adik dia..

Hari raya ni memang tak sah kan kalau tak de ketupat..Korang lebih suka makan ketupat segera  atau ketupat dari daun kelapa.Kalau korang nak tahu,aku lebih sukakan ketupat daun kelapa kerana dia ada satu keistimewaan dari segi rasa,keistimewaan dari anyaman ketupat tu jugak..hahaha...ada kena mengena ke tak kan..

Siapa pandai anyam ketupat sila angkat tangan!! aku????????????? rasanya my ayah tu dah naik bosan sebab setiap kali raya ,mesti kena ajar anak dia anyam ketupat.Tangan tak berseni memang payah nak masuk otak..Last-last dia anyam sensorang dia je..Anak dia entah lari kemana...hahahha...akulah tu.

Sebenarnya kalau tengok orang dok anyam ketupat kan,macam senang!semudah abc je..Tapi bagi mereka yang baru belajar ni,uiisshhh..sangat susah sebab berbelit-belit..salah belit,mau jadi tergulung ketupat tu...


Hah..ni aku dok godek-godek google dan dapatlah hasil pencarian bagaimana cara mudah anyam ketupat.

Cara Mudah Anyam Ketupat
Nampak senang kan..aku berazam tahun ni aku nak cuba jugak buat sampai berhasil..sebelum ni kalau lepas ayah aku buat,aku just cantik-cantikkan lah daun ketupat tu agar beras tak terkeluar nanti..

Tapi korang tau tak,ketupat ni ada beberapa jenis anyaman ketupat


Ketupat bawang

Ketupat satay

ketupat burung

ketupat palas

ihsan gambar google


Aku rasa ada banyak lagi kot jenis ketupat..Tapi yang selalu ayah aku anyam adalah ketupat bawang dan ketupat satay..Tapi  selalunya kitorang campur jugak dengan ketupat segera.Kalau ketupat anyam tu selalunya buat dalam 100 je..Tak banyak..

Korang macam mana...pandai dak anyam ketupat...

Hadiah Bermakna Di Hari Lebaran Dengan Printcious.com

Wednesday, June 29, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Tak sabarnya nak tunggu Syawal menjelang tiba kan..Persiapan raya sudah sepenuhnya siap.Duit raya untuk emak,ayah,adik beradik dan tetamu yang datang semua dah disiapkan juga.Hanya menanti lebaran yang akan menjelma je tak lama lagi.

Selalunya bila cerita pasal raya,mesti ada juga cerita pasal duit raya kan..Tapi ada tak yang cerita pasal Hadiah di hari raya?Ada tak...ada tak...Kalau ada,angkat tangan!! Hadiah apa yang korang bagi untuk orang-orang tersayang...Cer kongsi sedikit.

Yelah,buat kelainan sedikit untuk tahun ni dengan menambah sedikit hadiah raya selain dari duit raya..Nak-nak bila bagi emak dan ayah kita,bagilah sekali Hadiah istimewa.Precious Gift From Your Heart.Bila orang tua kita terima hadiah dari kita,alangkah syahdunya mereka di pagi raya kan.Selain dari bermaaf-maafan,dapat juga menyerikan air muka mereka dengan hadiah yang bermakna bagi mereka.

Di Printcious.com mereka menawarkan Gift Hari Raya yang cukup cantik dan unik untuk mereka yang kita sayangi.Printcious adalah Shopping Online yang sangat sesuai untuk korang nak mencari Hadiah yang tersayang kerana “Printcious.com – Precious Gifts From Your Heart”. Hadiah berharga dari Hati anda..Sweet lah sangat sesiapa yang menerimanya kan.

Korang boleh memilih untuk memberikan Hadiah seperti

Cushion yang sudah sedia coraknya atau korang boleh mencorak sendiri design yang korang nak
seperti di sini




Atau korang boleh memilih untuk memberi Mug yang comel ni

Mug ini juga korang boleh mencorak sendiri design mengikut kreativiti korang tersendiri.Banyak lagi pilihan Mug  yang korang boleh dapati di SINI



Dan juga korang boleh pilih Mini Tees yang comel ni untuk diberikan kepada orang yang tersayang.
Mini Tees ini juga korang boleh design sendiri corak mengikut citarasa korang..Pelbagai corak Mini Tees ada di SINI

Ataupun korang nak bagi Mousepads untuk mereka yang suka duduk depan komputer..Bila diorang guna Mousepads ni,mestilah selalu ingat sesiapa yang memberinya..

Banyak lagi Mousepads yang menarik diSINI dan anda juga boleh mencoraknya dengan pelbagai jenis design yang anda nak





Pelbagai Hadiah menarik untuk Hari Raya ini di sini >>>http://www.printcious.my/gifts


Printcious sedang mengadakan Diskaun sehingga 20% tau..So,korang janganlah lambat-lambat pulak order..Nanti tak sempat pulak nak bagi kat mereka di Pagi Hari Raya nanti.


Ok..dah boleh start pilih corak sekarang.Harap-Harap sempatlah kan dapat sebelum raya ni..

Tuesday, June 28, 2016

Lazada Beri Diskaun sehingga 92%!!

Tuesday, June 28, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Lazada Beri Diskaun sehingga 92%| Huiii..Ni memang kerja gila ni..Tak payah kot nak berebut-rebut pi window shopping kat luar.Online je pun dah boleh dapat diskaun jauh lebih murah je..Hanya di Hujung Jari sahaja!! Tak percaya??

Meh sini nak Habaq Mai!! Lazada sedang mengadakan Riang Ria Jualan Hari Raya sehingga 92%.Hah..ape lagi..Cepat-cepat bukak website Lazada..Ada masa lagi ni nak cantikkan rumah,nak cantikkan diri,nak gadget cantik,semuanya ada..pendek kata apa yang kita nak ,semuaaaa ada...

Kat sini aku listkan Jualan Riang Ria Raya mengikut keperluan korang :-



Dah nak raya ni kan,Lazada akan mengadakan Jualan Terakhir pada 25 june sehingga 11 July..
So masih sempat lagi korang nak dapatkan harga yang jatuh menjunam ni.










Monday, June 27, 2016

Dah Wean Off pun

Monday, June 27, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Bila mengimbau kembali semasa breastfeeding naura tempohari,rasa rindu pulak.Rindu nak bersama dengan dia,Rindu jugak nak usung beg susu ke tempat kerja.Rindu sangat-sangat.

Tapi disebabkan kesihatan mencumburui umi dia ni,kepenatan hakiki yang kadangkala memberikan emosi yang tak stabil,terpaksa jugak WEAN OFF!!

Ibu mana kan taknak susukan anak sampai cukup umur dia dua tahun.Tapi seperti yang aku cakapkan tadim,keadaan itu memaksakan aku untuk aku bercerai susu dengan dia.Sekarang ni bila diajukan ke dia,memang sah-sah lah dia tolak..dia main-main adalah.

Cukup umur dia 10 bulan,officially stop!!Masa mula mula nak cerai susu dengan dia pun macam payah jugak,Mula-mula memang dia dok mengaruk sebab tak cukup susu..Yelah,susu yang ada pun rasa nak tak nak je keluar.Dari hantar bekalan ke rumah babysitter sampailah cuma berikan dia susu ketika di rumah sahaja.Selepas itu aku banyak bagi susu tepung je untuk dia.No more Breastfeeding!!

Oh..Rindunya...Tapi semua tu dah tak boleh dikembalikan semula..Cuma memori bersama semasa menyusukan dia je ada dalam kepala otak umi ni..ececeh...

Takpelah kan,mana tau berpeluang menimang cahaya mata lagi,,insya allah..

Tapi bagi ibu yang sihat walafiat,mampu nak breastfeeding anak tu,janganlah sekali sekala weaning off sebab korang tau tak,ada satu perasaan bila korang dan anak bersama tau!Segala penat lelah korang,bila bab korang menyusukan anak,korang jugak akan rasa rileks..Jadi lebih bertenaga weh!!

Jangan kata aku tak nak breastfeed anak sampai masa dia dua tahun,cuma kesihatan aku yang tak mengizinkan untuk aku berbuat demikian.

Kadang-kadang ada jugak mak-mak yang dah ada target untuk memberhentikan anak menyusu.Tapi biarlah anak itu sendiri yang rela hati untuk berhenti..Kesian kat dia kan...Alhamdulillah..Naura macam faham situasi umi dia ..Moga dia menjadi anak yang baik untuk umi,babah dan kakak..insya allah..

Dah Apply Cuti Hari Raya?

Monday, June 27, 2016 18 Comments
Assalamualaikum

Tinggal beberapa hari je lagi je kan Syawal akan tiba.Segala persiapan raya insya allah dah lebih dari 90%.So macam mana cuti korang?

Ada yang tak dapat cuti ke?Aku...Dah apply pun..Kalau cuti-cuti macam ni kenalah apply awal kan..Untuk apa,untuk kita schedulekan cuti kita nanti..yelah,mana tau rancang nak bercuti kat kampung seminggu,last minit punya cuti,boss cancel..baginya kita dua hari je cuti..tak ke naya..Lagi pulak yang balik dengan bus atau flight..Mau burn gitu je tiket.

Sebab tulah bila kita nak plan untuk bercuti sakan,kena make sure cuti dari kerja tu dah di approved oleh boss kita.Barulah boleh beli tiket kan...

So far,tahun ni aku tak ambil banyak pun,Cukuplah dua hari setengah tu,Cuti dah tak banyak,sayang pulak nak ambil unpaid leave.Bila dah unpaid leave,banyaklah gaji yang akan dipotong..uihhh..Rugi weh!!Tahun ni pun raya belah aku,jadi tak kemana sangat..Tapi tak taulah kot lah husband aku nak balik Melaka..

Surat cuti dah hantar,cuma tinggal di approved je.Kebiasannya,semua cuti diluluskan.Lagi pulak sekarang ni projek company aku tak banyak yang masuk,so diorang senang je nak luluskan..Even yang bukan beragama islam pun digalakkan untuk bercuti..Wah..seronok depa kan!

Korang pulak macam mana..Ada ke yang amik seminggu terus bercuti?Wah..bercuti sakan la korang kan...

Transit Babysitter

Monday, June 27, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Dulu,masa muda remaja,tak kisah pun pasal cerita bab babysitter ni,al-maklumlah,belum ada anak..Itu yang tak kisah tu..Tapi bila ada bila lepas beranak,dok usha pasal babysitter ni.
Source :google

Dah puas menggoogle,last-last terjumpalah satu group di fb iaitu pengasuh sekitar Johor Bahru.yang menariknya di dalam group ni,semua babysitter di daerah Johor Bahru.Of courselah kan..Sesiapa yang nak cari babysitter ni,boleh search group ni dalam facebook ok!

Di dalam group ni juga,bukan sahaja kita tahu,harga setiap babysitter,tetapi pengalaman mak-mak orang yang pernah menggunakan khidmat babysitter tu jugak..Lagi satu banyak jugak keluh kesah diantara kedua-dua pihak dalam menjaga dan menghantar anak-anak mereka.

Lagi satu yang baru aku tahu tentang babysitter.iaitu Transit Babysitter..Kalau korang nak tau,ataupun korang dah tau,hahaha..itu aku tak tau,sebagai info yang belum tahu jelah kan..Transit Babysitter ni,Dia macam menggantikan babysitter yang sedia ada tu bercuti.maksudnya,hari ni babysitter aku bercuti,so aku hantar lah kat Transit babysitter ni,Upah dia sehari..Oklah kan dari kita kena cuti,tolak cuti dah berapa,baik bagi kat Transit Babysitter tu..Ada juga rezeki diorang..

Alhamdulillah la,Setakat ni Naura senang nak bagi kat orang,Orang yang menjaganya pun bagitau kat aku,yang Naura tak banyak ragam..Syukur..Tapi kalau dengan umi dia je yang ngengada lebih...hahahah


Hah!! itu jelah aku nak cerita kat korang..hati babysitter ni kita nak kena jaga tau kalau dia jaga anak kita dengan baik.Alhamdulillah,aku dapat babysitter yang tak berkira sangat.Aku bayar dia pun murah je,so,kalau aku nak demand tu,rasa macam tak fair pulak kan..Janji dia jaga anak aku elok sudah,Cukup makan pakai,baju tak selekeh.Takde cedera mana-mana..syukur..

Babysitter korang macam mana pulak?

Sunday, June 26, 2016

Kad Raya Dari Blogger

Sunday, June 26, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Ada juga yang mengingati diri ini.ececeh ayat..Tak menahan tau!Memang syokkan bila dapatkad raya.Zaman sekarang ni,mana ada lagi orang nak bagi kad raya macam dulu-dulu..Ada tu memang ada,tapi taklah semeriah dulu..kalau dulu,boleh buat pameran tau.

Tahun ni,tak sehebat tahun-tahun lepas,setakat ni ada dua kad raya dari blogger Khaty Rbain dan juga Shida.

Tara..setakat ni aku dapat 4 kad raya.Dua dari blogger dan dua lagi dari supplier company aku

Lama aku tak bagi kad raya pada blogger,insya allah tahun depan nak bagi kad raya untuk blogger..



Saturday, June 25, 2016

Resepi Chicken Butter Yang Mudah

Saturday, June 25, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Beberapa hari yang lalu,aku cuba-cuba untuk buat resepi mudah dan cepat.Haruslah mencuba resepi yang mudah dan cepat ni kerana waktu untuk masak sebelum berbuka adalah 2 jam je.So kalau masak yang sarat-sarat sangat,tak cukup masa kan..So ambil resepi dari facebook je.


Resepi Chicke Butter yang mudah dan cepat di masak..Meh aku share sikit gambar Chicken Butter ni


Resepi Chicken Butter Yang Mudah
Hah inilah Chicken Butter made by me..hehehe

Oklah jom kita terus kepada resepi Chicken Butter ni.

Resepi Chicken Butter Yang Mudah
Bahan-bahannya adalah Seperti di dalam gambar ni ok
1-Bawang putih -Di racik halus
2.bawang merah-Di racik halus
3.Daun Kari-beberapa helai
4.Isi ayam(tak kira samada korang nak cencang kecil2 sekali dengan tulang ke tak ok)
5.Sedikit butter
6.Sebiji Telur
7.Lada kecil(optional)
8.Tepung(boleh guna tepung gandum atau guna tepung goreng ayam)
9.Sedikit Garam
10.Setengah cawan kecil susu cair

Oklah,dah tau bahan-bahannya,sekarang ni cara membuatnya pula ye!

chicken butter
~Ayam tu korang lumurkan dengan telur.Selepas tu korang mandikan ayam tu dengan tepung dan goreng.

chicken butter
~Selepas itu ,Cairkan Butter dan tumiskan bawang putih dan bawang merah.
~Masukkan daun kari.
chicken butter

~Masukkan susu cair dan perasakan dengan garam.Kalau korang nak pedas,boleh la letak cili
~Jika kuahnya cair,korang boleh letakkan tepung jagung sedikit ye.
~Last sekali korang masukkan ayam.Agak-agak dah masak boleh angkat dan hidangkan...

Mudahkan resepi ni..Tak memerlukan masa yang banyak pun untuk membuatnya..Makan dengan nasi panas-panas lagi sedap..


So,itulah resepChicken Butter Yang Mudah yang boleh korang praktikkan juga untuk menu berbuka puasa korang.









TIPS SERVIS KERETA ( UNTUK WANITA BERKERETA )

Saturday, June 25, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Aku ada terbaca tentang Tips Servis Kereta khasnya untuk kaum wanita di luar sana.Ia juga sangat bermanfaat untuk aku sendiri dan sebab itulah aku nak share tips tu di blog ni.Kekadang kita orang perempuan ni,bila bab servis kereta memang bagi bulat-bulat kat bengkel kan,..Lagilah kaum kita ni,selalunya tak taulah nak bagi berapa peratus tau tentang kereta..Di bawah ni diterangkan sedikit perincian tentang Basic Servis kereta.

TIPS SERVIS KERETA
source:google


BASIC SERVIS kereta adalah:-

i) penukaran minyak enjin + tukar penapis minyak

ii) cuci atau tukar penapis angin (air filter ; biasanya benda ni tahan lama.. 6 7 8 kali servis baru tukar sekali air filter ni)

iii) periksa & top up air bateri (kalau nak tukar bateri yg baru ambil jenis jenis
Century ; bateri kereta Century air bateri lambat surut & bateri ni tahan lama)
Kos basic servis di workshop
Minyak enjin (20-50W) RM50 - 60 ++
Oil filter RM10-RM13
Top up battery water (biasanya free atau termasuk dlm labour charge)
Labour charge RM15 - RM 25

Kalau suruh kawan2 anda yg lelaki buat sendiri
(contoh kos servis sendiri utk kereta P. Wira) 

Anda pergi beli sendiri benda2 ni kat kedai spare part
Minyak enjin (Castrol 20-50W) RM28 (Harga Jun 2006)
Penapis minyak/Oil filter jika jenis proton standard baru RM8 satu..

Andaikan air filter tak yah tukar (elok lagi)
Top up air bateri (air bateri RM1 - RM2 sebotol) boleh top up pakai balance air bateri kawan anda yg lelaki tu (free je) J

Labour charge - Belanja la kawan2 lelaki anda yg tolong servis kereta anda tu..
P/S : Bandingkan kos anda.. (sebab tu la orang pompuan kena berbaik2 dgn orang lelaki nie.. jangan dok jual mahal je) 

✔ TIMING BELT
Adalah mustahak timing belt ditukar setiap60,000km (jenis proton standard, original protonparts) .. kalau anda pakai jenis Mitsubishi boleh tahan sampai 100,000km (hati-hati, kat kedaisparepart ada jual timing belt jenisMitsuboshi (brand tiruan @ cap ayam).. sekiranya timing belt enjin kereta anda kena air.. kena minyak enjin dgn banyak yg meresap melalui celah enjin (gasket enjin dah bocor), maka disarankan anda terus tukar timing belt kerana ketahanan getah tali ‘timing belt’ ini sudah berkurangan (tear & wear)..

Catatkan bacaan odometer reading di dashboard kereta anda supaya anda tahu bilakah perlu dilakukan pertukaran timing belt seterusnya.

Contohnya sekiranya ‘clock’ odometer reading kereta anda mencatat kereta anda telah berjalan sejauh 165,433km maka pertukaran timing belt seterusnya perlu dilakukan apabila bacaan odometer kereta anda mencecah 225,433km.

Kegagalan untuk menukar timing belt pada masa yg disyorkan oleh mekanik boleh menyebabkan ianya putus di tengah jalan (apa lagi piston akan jammed, rod akan bengkok atau patah, blok enjin akan calar atau pecah...) duit anda akan terbang ratus2.. kena overhaul la jawabnya.. (kos baik pulih enjin kancil jika timing belt putus RM600++, Opel frontera RM2000 ++ (kos tukar timing belt Opel frontera ni baru RM400..)

Sebab-sebab anda merasakan kereta anda seolah-olah menjadi berat..

1. jangka hayat palam pencucuh(spark plug) sudah tamat (tukar setiap 30,000km atau setahun sekali)*

2. tepet dalam locker enjin telah lari dari setting asal - buat pelarasan tepet setiap 1 tahun 6 bulan (jika kereta digunakan setiap hari untuk perjalanan jarak jauh) hingga 2 tahun sekali

3. penapis minyak petrol(petrol oil filter) tersumbat [minyak tidak dapatflow dengan lancar ke sistem pembakaran enjin (kaburator / suntikan minyak)] - setiap kali anda menukar timing belt, tukar penapis minyak petrol ini sekali.

4. Penapis angin (air filter) penuh dgn habuk / debu. Cuci atau tukar air filter ni.

5. enapan karbon yang berlaku di dalam sistem pembakaran enjin telah banyak - cuci karbon setiap 2 tahun sekali 

6. brek cakera(disc brake) kereta anda tersangkut ; akibat sistem brek yang tidak pernah diperiksa & diservis - biasanya berlaku kejadian piston brek melekat (brake piston takrelease balikdisc brake selepas kita menekan brek). Pandu kereta perlahan-lahan (gunakan gear 1 atau gear 2) & anda boleh mendengar bunyidisc brake tersangkut / bergesel ini. Tukar minyak brek setiap 3 atau 4 tahun, brek pad tukar bila dah nak habis. **

7. bearing roda @ tayar kereta anda telah rosak. (untuk kereta proton bearing roda kereta akan mula buat hal selepas 8 - 10 tahun usia kereta). Bunyi bising (berdengung) akibat kerosakan bearing roda kereta anda akan kedengaran bila anda memandu pada kelajuan 80km ke atas.

8. minyak kotak gear(gear box oil) sudah sampai masa, tukar setiap 2 hingga 3 tahun [plat klac(clutch plate) tukar setiap 3 tahun sekali].

9. tekanan angin dalam tayar kereta anda tidak mencukupi.

10. Timing belt dan belting luar (tali sawat/kipas yang memusingkan ’fan’, ’alternator kereta anda menjadi terlalu ketat. Periksa dan buat pelarasan timing belt atau belting luar ini semula (tanda belting luar terlalu ketat diketahui sewaktu menghidupkan enjin ; ada bunyi berdencit yg kedengaran).

11. timing enjin kereta anda terlalu rendah atau telah lari dari setting asal. Buat pelarasan timing enjin kereta anda semula.

12. mungkin berlaku masalah kerosakan di distributor. Periksa sekiranya terdapat kerosakan pada coil distributor kereta anda.

13. Bateri kereta anda sudah sampai masanya (perlu ditukar). Jangkahayat bateri biasanya lebih kurang dlm 2 tahun.

Cerita Pasal Nak’Lowered’ Kan (Bagi Rendah) Kereta TukarAdjustable Absorber & Sport Spring.
Untuk kereta proton, jangka hayat sistem suspensi (gantungan)strut absorber (batang penyerap hentak) dan gelung spring adalah sehingga 5 hingga 7 tahun.. Ramai di antara kita akan memilih untuk menukar kepada jenisadjustable absorber (penyerap hentak jenis boleh laras contohnya jenama GAB), harga memang mahal.. atau bertukar kepadasport spring (contohnya jenamakimex). Setelah menukar penyerap hentak & gelung spring, ramai antara kita yang tidak berpuashati [rasa lagi keras lah, kereta terasa seperti bumpy (melompat-lompat) , lalu kat bonggol tak lepas, tidak selesalah] & akhirnya kembali memakai penyerap hentak & gelung spring proton standard. Untuk mendapatkanset up yang terbaik untuk kereta anda

(Benda mcm absorbers dan spring ni kalau nak standard je elok pakai yg original protonpart. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja).

P/S : * Kalau banyak duit tukar palam pencucuh jenis NGK G-Power - (harga mahal sikit).
Spark plug jenama Bosch Super 4 tidak disyorkan (pengalaman saya sendiri sudah pakai spark plug Bosch Super 4, lama kelamaan prestasi enjin lagi teruk).

** jika lampu isyarat amaran ( ! ) menyala walaupun anda telah melepaskan brek tangan, ini menunjukan minyak brek kereta anda telah berkurangan. Bawa ke bengkel untuk memeriksa kebocoran salur minyak pada sistem brek kereta anda.

Mana yang bermanfaat tu dan kita rasa betul tu boleh la kita ikuti.Tapi ni aku tak sure betul ke tidak,tetapi dari apa yang aku dengar tentang kereta dari pihak lelaki,semuanya betul.Sumber ni aku dapat dari Facebook.Bagi akulah kan,bila nak hantar kereta ke bengkel,kena tau jugak pasal bengkel tu,tak boleh main redah je,survey la dengan kawan-kawan,samada bengkel tu bagus ke tidak.Mana tau ada  bengkel yang asal boleh,tetapi yang memudaratkan adalah kita.so,kena hati-hati.Bawalah kawan-kawan yang memahami pasal kereta.Jangan malu nak bertanya kan dari melayang duit dan lebih parah lagi melayang nyawa.


Friday, June 24, 2016

Review Product | TAG La Pengesan Barang Hilang

Friday, June 24, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Ada tak di dalam kehidupan seharian korang,korang akan terlupa di mana korang letakkan handphone,kunci atau barang berharga korang??

Mesti ada kan..Bila dalam situasi macam tu,rasa nak marah semua orang kan..Apa taknya yang kita cari tu tak dijumpai..Mulalah kelam kelibut jadinya seharian bila tak jumpa barang yang diingini..

Nah..Perkenalkan TAG La...TAG La Trading merupakan  sebuah syarikat dari Malaysia yang menggunakan teknologi interaktif dan membangunkan alat yang mudah untuk kehidupan kita seharian.Pada Tahun lalu TAG La Trading telah mengeluarkan satu penyelesaian revolusi untuk mencari barang-brang yang hilang.TAG La bluetooth tracker membantu menjejaki barang penting yang mudah hilang seperti phone,kunci dan juga ipads.

tag la

Cara menggunakannya sangat mudah tau..Senang untuk dibawa ke mana sahaja..Hanya letakkan TAG La Bluetooth tracker ini di dalam beg,kunci dan juga di tempat barang-barang penting korang.

Hanya dengan menggunakan phone,Bluetooth tracker ini akan membantu anda mencari barang yang hilang.
Sebelum itu korang boleh download aplikasi Find Tracker ini untuk memudahkan pencarian

troika find

Untuk mengaktifkan TAG La bluetooth tracker ini korang hanya perlukan handphone dan juga download aplikasi Troika Find yang boleh korang download di App Store.TAG La ini berharga rm59.90 dan terdiri dari 6 warna yang menarik



Korang boleh tengok video di bawah bagaimana TAG La bluetooh tracker ini memainkan peranannya dalam pencarian barang yang hilang..sangat mudah!!

oklah Di sini aku terangkan sedikit bagaimana untuk memulakan penggunaan TAG la Tracker ni

1.Korang perlu mempunyai handphone
2.Download aplikasi Troika find di handphone korang
3.Cara mengaktifkan Tag La pula,korang perlu tekan button di hujung TAG La selama 3 saat.
4.Kemudian korang di dalam aplikasi Troika find tu korang boleh la select"Device" dan boleh digunakan.sambungkan bluetooth device anda dengan kod MLE-15.
5.Masuk ke app Troika Find dan tekan butang search.Beberapa saat kemudian akan muncul devie kod MLE-15 dan tekan butang connect.Bila device dah bertuka ke status Alert,maknanya alat ini sudahpun berfungsi.
6.Boleh letak TAG La korang di bersama barang barang yang mudah hilang seperti kunci ,handphone dan barang-barangan lain.

** Untuk memahami dengan lebih lanjut ,Korang boleh tengok video di bawah bagaimana TAG La bluetooh tracker ini memainkan peranannya dalam pencarian barang yang hilang..sangat mudah!!



Apa yang best tentang TAG La ni

  • Hanya masukkan TAG La ini di dalam beg atau bawa sahaja ianya dimana sahaja
  • Apabila barang korang hilang,Just tekan alert pada device dan dengan jarak 75 kaki korang boleh mendengar bunyi alam pada alat TAG La ini
  • Aplikasi ini secara automatik boleh mencatat waktu lokasi terakhir korang meletakkan barang yang diletakkan bersama TAG La ini
  • Di dalam aplikasiTroika Find ini juga disediakan camera untuk korang berselfie...
Untuk mendapatkannya,korang hanya perlu melayari :-

Laman Web :TAG La

Untuk para pembaca Kisahsidairy ni,ada boleh gunakan Cash rebate ini

guna code  " sitirohaida"




Thursday, June 23, 2016

Riang Ria Raya Blogger Contest 2016

Thursday, June 23, 2016 5 Comments
Lazada sedang mengadakan "Riang Ria Raya Blogger Contest 2016" .Wah memang sangat menarik melihat hadiah yang iaitu "10 x Fujifilm Instax Camera untuk dimenangi".Rasanya rugi untuk melepaskan peluang untuk menjoinkan diri dalam contest ni kan..Mana tau Rezeki berpihak kepada aku nanti..Ini pun terbaca entry dari blogger iday tentang contest ni.Tu yang semangat nak join tu kan.Memang takkan lepaskan peluang la nak dapatkan Fujifilm Instax Camera ni.Kalau dekat luar pun harga dia sangat WOW!!!Kalau dapat Camera ni memang best.Boleh la bergambar banyak-banyak bersama keluarga tercinta.Lagipun selama ni kitorang ambil gambar menggunakan camera handphone je.Kena wajib ada camera ni untuk gambar yang lebih cantik dan jelas.


Bila lazada baik hati untuk mengadakan 1 contest yang simple untuk para blogger,why not kalau join kan..10 orang terpilih akan memenangi .

1 x Fujifilm Instax mini 8 camera Bundle(5 winners)
1 x Fujifilm Instax mini 25 camera bundle ( 5 winners)


Cara untuk join contest ni mudah je

how to join



Korang kena teka berapa jumlah berapa banyak kotak filem yang ada di dalam gambar di bawah ini
Uihh..berpinar biji mata nak mengira ni tau..Bukan senang nak kira benda-benda kecil macam ni.harap jawapan yang aku berikan tu betul lah..hehehe



Oklah..Untuk Hari Raya yang menjelang tiba tak lama lagi,teruja rasanya nak memilih 4 barangan yang ingin sangat aku miliki dengan budger RM500 sahaja.Jom tengok di bawah ini.


Hah ni dia barang pertama yang aku pilih iaitu Korean Rectangle Tatami Style Carpet Children Crawling Mat Beige.Bila beraya ni ramai lah kawan-kawan yang datang ke rumah membawa anak-anak kan.Yang bagusnya tentang carpet ni,ianya tak bergerak bila anak-anak bermain dekat situ.Lagi satu ia boleh dibasuh..Biasalah kan,bila dah ramai-ramai ni,ada je karenah mereka.Kekadang tertumpah air lah,makanan lah.so,sebab tu aku pilih carpet yang boleh dibasuh dan tahan lama.



Perkara biasa juga yang terjadi bila tetamu datang ni,lagi bila bawa anak-anak,rumah cepat berselerak.Bila ada tertumpah air,haruslah cepat-cepat dibersihkan supaya anak-anak tak jatuh.Lagilah kalau tumpahkan air manis,ataupun makanan manis-manis.Memang cepat semut datang.Kalau nak guna mop biasa tu,ambil masa juga nak keringkan.Tapi dengan adanya Magic Spin Mop with Stainless Steel Pressure Bucket ni,sangat-sangat mudah.Boleh lap dan keringkan terus.Boleh di gunakan dimana-mana permukaan di dalam rumah..Senang kan..Tak payah nak guna tenaga banyak.Jadi bolehlah terima tetamu dengan muka yang berseri-seri raya nanti kan.




Bila dah penat melayan tetamu tu,ada masa nak berehat sambil menonton tv,bolehlah relakskan badan di atas Beanless Bag Chair.Ianya sangat lembut dan selesa untuk duduk di atasnya.Ia adalah antara barang yang HOT SELLER di Lazada tau!! So,why not aku grab satu dengan warna yang cantik.Selain tu nampaklah comel bila berada di depan TV





 Lagi satu masalah bila Hari Raya ni.Bila dah berkumpul adik beradik ni,masa nak gosok baju,semua pakat tuju kat aku.Penat tau dok gosok baju semua tu..So,dengan adanya Portable Handheld Steam Iron Steambrush iron Steamer ni sangat-sangat memudahkan kerja aku.Gosok baju sambil duduk pun boleh,berdiri pun boleh.Lagi satu takdelah nak dok push iron tu bagi baju tak berkedut.Setiap keluarga perlu ada Steam Iron ni tau.Senang dan jima masa.Harganya sangat murah dan juga salah satu Best Seller dalam Jualan Raya Lazada ni.




Percaya atau tidak,4 barangan di atas tidak lebih dari budget aku.Malah lebih lagi baki yang ada..So bolehlah tambah lagi duit raya untuk tetamu nanti.
Total 4 barangan ini cuma berharga = rm31.50 + rm45.70 + rm59.90 + RM42.00

RM232.67


Berbaloi sungguh kan berbelanja keperluan raya di LAZADA ni.Lebih jimat kerana Lazada sedang mengadakan JUALAN HARI RAYA BESAR-BESARAN.Korang boleh shopping pada 21-24hb ini kerana Lazada akan menawarkan diskaun sehinggan 92%..Boleh check di sini




Kepada Blogger,ada berita baik untuk korang,kerana lazada sedang mengadakan contest Riang Ria Raya Blogger contest untuk memenangi Fujifilm Instax Mini Camera.Moga ada rezeki dalam contest ni,Ini adalah contest pertama aku dengan lazada.

KLIK BANNER UNTUK JOIN CONTEST



Wednesday, June 22, 2016

Panduan bawa anak keluar shopping raya

Wednesday, June 22, 2016 8 Comments
Assalamualaikum

Ada aku cerita kat korang kan tentang kes shopping semalam di entry satu family demam.Di dalam entry tu aku ada selitkan cerita aku tershopping sikit baju anak-anak kan.ececehhh...

Kalau ikutkan husband aku semalam,memang dia tak larat jugak nak ikut aku masuk shopping complex tu,tapi disebabkan dia nak jugak tengok baju anak-anak so diikutkan jugak..Dah alang-alang lalu kat situ..Singgahlah sekali..sekali arung kan,nanti taklah banyak nak kena buat dah last-last puasa...Boleh la balik kampung dengan tenang..Dah tak payah nak singgah mana-mana pun.

Tapi,maha penat kalau kena dukung si Naura ni..Nampak je macam comel ceteot..berat dah 9 kilo..Sampai babah dia pun tak larat nak pegang dia..Itu belum si kakak ikut umi dia pi shopping.Tuari pun masa balik kampung ,ajak dia pi shopping baju babah dia,bagai nak rak umi mengejar dia.Naik troli memang takmo lah dia.Pantang tengok mainan atau jajan yang dijual disekitar tu..Mulalah dia rambang mata nak tu dan nak ni..Tapi umi dia ikutkan jugak lah karenah dia..Cuma bab jajan tu umi tak galakkan sangat..Umi selalunya akan suruh awfiyah buat pilihan nak yang mana satu..Kalau dia tak boleh jugak nak bertolak ansur dengan umi,maka umi cepat-cepat dukung dia bawa jauh-jauh.

Biasalah kalau bawa anak-anak untuk shopping ni,banyak risiko yang perlu kita hadapi..Maklumlah sekarang ni banyak kes-kes yang tidak diingini melibatkan anak-anak kan..So untuk avoid benda ni daripada berlaku,ada juga langkah-langkah yang perlu kita sendiri sebagai ibu bapa kena ambil tahu.Meh kita share sedikit panduan dari majalah pama  untuk ibu bapa yang nak bawa anak keluar shopping raya ni

1. Keluar Awal
Keluar pada awal pagi bagi mengelakkan kesesakkan.Sebaiknya sampai ke destinasi yang hendak dituju tepat semasa pusat membeli belah tersebut baru memulakan  operasi.Sudah pasti mudah mendapat tempat letak kereta.Yelah..Bila dah ke tengahari,mana mungkin senang nak dapat parking..Kalau dah bawak anak-anak ni,parking jauh-jauh..uihhh..lemau betul kita ni nak mengangkat anak-anak..Bak nya hujan,hari biru jugak.

2.Bawa Senarai
Bawa senarai barang yang hendak di beli.Biasanya kalau tiada senarai kita cendeung membeli barangan yang tidak penting.Pantang nampak cantik,cepat sahaja ambil.Selain daripada itu,senarai barang dapat menjimatkan masa dan pastinya duit.Tapi kalau bab beli barang dapur,aku tak bawa naura.Tinggalkan dia dengan babah dalam kereta.Paling cepat dan menjimatkan masa.

3.Elak waktu tidur anak
Bila bawa anak kecil membeli-belah,janganglah pergi ketika hampir waktu dia tidur.Sudah tentu anda lebih memahami waktu tidur anak.Ia hanya akan membuatkan si kecil mengamuk apabila rasa mengantuk,dan sudahnya sukar untuk anak membuat pilihan.Yes! sangat betul.budak-budak ni bila dia mengantuk,mulalalah buat perangai.Sebab tu lah kalau shopping bawalah stroller..senang sikit nak tidurkan dia dalam tu.Jadi boleh la sambung cuci mata lagi.

4.Bawa makanan
Bawa bekalan makanan yang ringkas untuk anak.Contohnya air dah biskut.Sekurang-kurangnya apabila mereka mula bosan dan lapar,anda dapat mengurangkan risiko si anak mengamuk.Bekal tu memang wajib untuk bawa ke mana-mana.walau kakak dan adik duduk dalam kereta pun aku bekalkan makanan susu atau air.Kalau macam kakak fiyah,masuk je kereta dia dah mula merengek nak susu..sebab tu lah kena standby dulu

5.Jangan shopping lama-lama
Hadkan masa membeli belah.Anda kini bukan lagi berstatus single sebaliknya sudah bergelar papa dan mama.Jadi janganglah bershopping sama seperti masih bujang.Anak kecil tidak betah untuk menghabiskan masa yang lama melakukan perkara yang sama.

6.Awas penculik
Utamakan keselamatan anak-anak di pusat membeli belah.Menjelang musim perayaan kebanyakkan pusat membeli belah akan menjadi sesak.Walauun anda fokus kepada pencarian barangan yang hendak di beli jangan sesekali membiarkan anak berseorangan.Maklumlah kan,sekarang ni ramai penculik yang mengambil kesemaptan di atas kecuaian kita sendiri.Penculik ni memang kita tak perasan,sehinggalah kita tau anak kita hilang.Sentiasa pastikan anak anda berada di dalam pantaun anda dan pasangan.


7.Jangan main di Eskalator
Jaga keselamatan anak di eskalator. Walaupun anda mengejar masa tetapi jangan sesekali membiarkan si kecil naik eskalator tanpa pengawasan atau bermain di eskalator semasa kita sibuk bershopping. Kita kerap terbaca atau terdengar kes kanak-kanak terjatuh di eskalator pusat membeli-belah sehingga ada yang membawa maut.


Sebaiknya sampai ke destinasi yang hendak dituju tepat semasa pusat membeli-belah tersebut baru memulakan operasi. Sudah pasti mudah mendapat tempat letak kereta.

Bukan mudah kan nak bawa anak kita pi shopping.Banyak benda perlu dititikberatkan supaya anak kita tidak hilang atau cedera.Tapi jika ikuti panduan seperti ini,insya allah,anak kita akan selamat.

Satu Family Demam

Wednesday, June 22, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Lepas je kakak awfiyah demam tempohari,menjangkit pulak kat adik..Dah macam gasing berputar kitarannya..Ada aku ceritakan di entry Bila si kakak dan adik demam .Baik sehari dua,kena pulak lagi demamnya..Tapi menurut doktor,kalau anak demam,tengok samada dia aktif seperti biasa atau tidak.Kalau dia lesu tak bermaya,harus bawa berjumpa dengan doktor lagi..

Tapi berbalik pula dengan Naura dan awfiyah,tengok aktif je.Minum makan pun still macam biasa.Doktor kata,demam nak dapat upah je tu..Syukur lah kalau macam tu..Bukan apa,kalau dah tengah malam demam,risau jugak.Tetiba suhu tinggi mendadak,uih...tu yang risau tu.

Tapi walau doktor kata macam tu,semalam,pergi jugak lagi jumpa doktor buat sekian kalinya.Tapi kali ni package bersama umi dan babah.Babah dah sehari sebelum tu rasa macam kurang enak badannya.Begitu juga umi batuk tak berhenti.Mybe penangan puasa.minum pun nak sedap tekak je..Ha!! itulah padahnya.

Sebenarnya masa puasa ni,kita perlu mengelak mengambil ais untuk mengelakkan diri dari sakit -sakit badan,demam,selsema dan batuk..Ambil ais tu pun kadang-kadang je rasa nak minum..Tapi nak buat macam mana kan...dah nak kena..Redha jelah.

Semalam dapat seharian rehat pun dah syukur.Tapi sempat lagi tu dok shopping baju anak..Dah alang-alang lalu kat situ kan..lagi pulak bila waktu bekerja ni,takdelah orang berpusu-pusu nak memilih..Boleh memilih pakaian anak-anak dengan tenang je..wah seronok rasa.Tu pun babah dah suruh cepat memilih baju anak-anak..Ikutkan segar lagi nak cari baju anak..Tapi bila babah dah nampak tak larat,emm..terpaksalah ambil mana yang perlu je.Alhamdulillah,,walau babah tak sihat hari tu,dia tetap berpuasa.

Hari ni nampaknya semuanya dah sihat sikit..umi masih lagi batuk-batuk..Naura pun ada selsema lagi sikit.


Monday, June 20, 2016

Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik

Monday, June 20, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Bunyi menakutkan kan..Tapi itulah terjadi pada Naura baru-baru ni..Bukan membiarkan dia makan tanpa pengawasan..Tapi kesilapan kerana dia ada memasukkan benda lain dalam mulut ketika itu,aku pulak cepat -cepat keluarkan.Tapi tak sangka masa tu ada makanan lain dalam mulut dia..

Sekarang ni,dia memang pantang jumpa apa-apa benda di sekelilingnya.Cepat je dia masuk ke mulut.Tapi itu kan lumrah kanak-kanak yang ingin membesarkan..Tapi part tu memang menakutkan..Aku rasa sebab tu kot dia demam.Mybe dia trauma atau sebaliknya.Lepas ni mungkin aku lebih berhati-hati memberikan dia apa-apa makanan.Masa kejadian tu,bila nampak dia macam nak termuntah,terus aku kaut makanan dalam mulutnya..takut jugak tersekat kat kerongkong..Huoooiii..Naya weh!!Menangis tak berlagu jawabnya
Perkara yang perlu dilakukan apabila anak Tercekik
source:google


Sebenarnya dalam situasi macam ni ibu bapa jangan terlalu panik.Sebab bila panik,macam-macam hal yang tak diingini akan berlaku.Tapi bagaimana kita nak mengatasinya? hasil pembacaan aku di sebuah blog disini,diajar apa yang perlu kita lakukan bila bayi tercekik.

Bagaimana untuk menyelamatkan anak anda yang berusia bawah 1 tahun

1. Halakan muka bayi anda ke bawah di atas lengan anda,pegang rahangnya dengan tangan anda.Rehatkan tangan anda di atas peha.(jika dia terlalu besasr,baringkannya di atas peha anda dengan muka menghala ke bawah,kepalanya pada lutut anda)sokong kepala dan lehernya di mana ia perlu lebih rendah daripada badannya.

2.Dengan tumit pada sebelah tangan anda,berikan tepukan di antara bahunya.ini selalunya menyebabkan bayi membatukkan semula makanan/objek.Jika anda boleh nampak objek tersebut di dalam mulut atau kerongkong,ambil gunakan jari anda.

3.Jika bayi anda masih belum boleh bernafas,baringkannya dengan menghala ke atas dan biarkannya berehat di atas peha anda atau permukaan yang lembut.Dengan jari telunjuk/jari tengha pada bahagian tengah dadanya(hanya bawah puting)beri tolakan yang cepat pada dadanya.Tekan sedalam setengah ke satu inci.Berselang seli di antara belakang dan dada sehingga dia membatukka objek tersebut atau mula bernafas dengan sendirinya.

4.lakukan pernafasan keselamatan : Buka laluan udara dengan menyengetkan kepala ek belakang dan mendongakkan dagu.

5.Kekalkan pembukaan laluan udara,tutup mulut anda pada hidung dan mulut bayi anda dengan memberikan dua pernafasan perlahan untuk setiap satu ke satu setengah saat.teruskan pernafasan mulut ke mulut sehingga pernafasan normal dan bantuan tiba.
Nota:Jika dada bayi anda tidak menunjukkan kenaikkan,objek tersebut masih menghalang laluan udaranya.Ulangi langkah 1-5 sehingga objek tersebut dikeluarkan atau bantuan tiba.

6.Walaupun anak anda kelihatan sihat selepas tercekik,bawanya berjumpa dengan doktor bagi memastikan halangan telah dialihkan.

Terlalu kecil untuk bayi:

Apabila bayi sudah merangkak,jauhkan beberapa objek seperti
  • Duit syiling
  • Bola kecil
  • Guli skru
  • Berlian
  • Penutup Pen
  • Bateri kecil
  • Krayon
  • Pin
  • Mainan dengan bahagian yang kecil
Makanan yang Merbahaya
  • Buah-buahan seperti tembika dengan bijinya,epal atau anggur
  • Kacang menterga
  • Gula-gula dan gula getah
  • Biji kacang dan bunga matahari
  • sayuran keras seperti carrot
  • Daging dan keju

Untuk merendahkan risiko anak anda dari tercekik
  • Kiasr makanan bayi anda sebelum menghidangkannya.untuk kanak-kanak,potong kesemua makanan ke saiz gigitan yang lebih kecil.
  • Pastikan anak anda duduk semasa makan dan anda tidak tinggalkan dia berseorangan pada waktu makan.
  • Jangan benarkan anak anda bermain dengan makanannya-ajarnya bagaiman untuk mengunyah makanan sebelum bercakap dan ketawa.
  • Jauhi anak anda daripada tong sampah yang mengandungi barangan dapur seperti kulit telur atau penutup botol.
  • Pilih mainan bagi usia yang sesuai dimana ia tidak mengandungi bahagian yang kecil.Jika anda mempunyai anak yang lebih tua,simpan mainan yang boleh menyebabkan tercekik.
Isyarat kemalangan 
  • Jangan biarkan anak anda berlari atau berjalan dengan objek tajam di dalam mulutnya.
  • Tapi jika dah berlaku sesuatu seperti terdapat gula-gula,berus gigi atau pensel dalam kerongkongnya dan masih boleh bernafas,jangan cuba mengalihnya.Dengan mengubah posisi objek,anda boleh menyebabkan berlakunya pendarahan atau tercekik kepada anak.hubungi talian kecemasan dengan segera.

Begitulah yang dikongsikan untuk pengetahuan kita bersama..lepas ni kena lebih alert tentang apa yang di makan oleh naura,...





Tabiat Naura ketika selepas menyusu

Monday, June 20, 2016 10 Comments
Assalamualaikum

Dah lama jugak perhatikan dia selepas menyusu..Tapi bila di tarik,bukan main lagi dia tarik semula botol susunya.Lepas tu bila aku dapat tarik botol susu tu,mula dia mengamuk sakan,

Bukan apa,risau bila susu dah habis di dalam botol tu,dia hisap jugak,angin yang dihisap.Mulalah nanti perut kembung..Tu yang tak nak..Bila perut kembung,mulalah dia meragam.Jenuh la umi dia ni dok pulun minyak sapu kat betis,kaki perut semua.

Meh aku share sikit tentang kembung perut ni..Apa itu kembung perut..Seperti yang ditulis diartikel klinik umi ini kembung berlaku disebabkan oleh penghasilan gas berlebihan(nitrogen,hydrogen,carbon dioxide,oxygen,methane) di dalam perut dan usus semasa proses penghadaman.Yang ini kita kategorikan puncanya daripada sumberdalam(endogenus.Kebiasaannya,gas/angin yabg terbentuk ini akan dikeluarkan semula melalui mulut dengan cara sendawa.Tetapi sebahagian darinya akan masuk semula ke dalam usus menyebabkan berlakunya kembung.Selain daripada itu,kembung juga selalu terjadi akibat menelan udara masuk.Yang ini pulak,kita kategorikan puncanya daripada sumber luar(eksogenus).Perasan tak budak-budak kecil yang menyusu botol selalu sangat menghadapi masalah perut kembung?Selalunya ummi akan tanya pada Parents cara diorang pegang betul susu.Selalu juga ibu ibu atau bapa ni pegang botol susu sambil lewa sahaja.Tak tonggengkan botol susu tu betul-betul.Jadi yang masuk dalam perut baby separuh susu dan separuh lagi angin..Ha...Kalau Naura yang dah pandai pegang sendiri tu,kekadang masa hisap susu pun dia sibuk bermain.Kekadang bila botol susu tu dah kosong pun dia hisap jugak..haisshhh..Yang risaunya tentulah umi kan.

Pada asalnya, gas yangterhasil daripada proses penghadaman ini tak berbaupun.Yelah..gaskan..mana ada bau.Malangnya,apa yang menyebabkan ia berbau adalah kerana semasa proses penghadaman berlaku,tindakan pemecahan protein turu menghasilkan asid butirik(yang mengeluarkan bau tengik)dan hidrogen sulfat(bau seperti telur tembelang)Maka,bayangkanlah apabila kedua-dua bau ini digabungkan,mnana tak pengsan kan,.Bau busuk kentut pun akibat dari tindakan bakteria mikroflora yang banyak di dalam usus dan atau daripada simpanan di dalam usus.


Itulah sebabnya aku sangat risau bila Naura ni hisap susu botol.Kalau tak dipantau,memang saja dia letak dalam mulut.Kes dia dengan kakak sangat berbeza.Bila kembung,Naura tak menangis berbanding kakaknya,pantang kembung..mau menjerit satu taman boleh dengar...hehehe..aku tipu.

So Nak je aku bagi puting kosong tu,Tapi natijahnya nanti gigi pulak tak cantik.aduhaiii..Dalam dilema betul kan..Cuma sekarang ni,aku akan pantau dia menyusu.Kalau boleh masa dia menyusu tu,aku akan pegang botol tu..Emmm..semakin manjalah kan dia..Tapi takpe kot untuk kebaikkan dia..Tu pun dia seboleh-boleh nak pegang sendiri..

Dapat Rezeki dari Google Reward

Monday, June 20, 2016 17 Comments
Assalamualaikum

Wah!! Seronok kan bila dapat duit terpijak ni..Memang beraya sakan ler nampaknya tahun ni,Apa taknya dapat duit berjuta-juta..bahahaha..

Kisahnya tuari dapat satu email dari google mengatakan blog aku ni dah terpilih untuk memenangi Google reward dari pihak mereka...Ko Hado!! adeh...kan ke syok nak raya ni dapat duit banyak tu.

Taklah pening nak fikir segala jenis GST bagai..tutup mata je pilih baju anak-anak..Memang raya sakan ler..Takat nak bagi sorang 10 hengget pada tetamu..Small the matter.

Lagi satu boleh la menderma kepada mereka-mereka yang dalam kesusahan tu..Tapi kalau perkara tu betul-betul berlaku pada aku..Kalau sekarang ni,derma mana yang mampu je,tu pun dah memadai

Korang rasa...

Sekarang ni pelbagai teknik penipuan online yang dah mereka lakukan..Takkanlah senang-senang je google nak bagi amount banyak tu kan..iskk..diorang ni..Kalau diikutkan banyak lagi email SPAM yang aku dapat berkenaan dengan duit dan satu lagi nak no akaun..memang bukan senang la kan nak bagi..Kena selidik dulu apa sahaja email yang datang.Nak bagi details pun kena tengok-tengok jugak kan..

Follow Us @aida_yusof81