Sunday, July 31, 2016

Dapat dah Hamper Tollyjoy

Sunday, July 31, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Segan pulak hari-hari terima bungkusan..Tapi semalam,bungkusan sedikit besar.Kotak besar dari Citylink weh...Kan best kalau ada orang bagi sejambak bunga...wahhh..berbunga-bungalah kan tengok bunga tu ..bhahahaa....

oklah.meh nak cerita apa yang mak dapat dari Giveaway yang lepas.Yess..mak dapat Hamper Tollyjoy bernilai RM100.Sedikit masa dulu,aku ada sertai Giveaway Hamper Tollyjoy Bernilai Rm100 Sempena Tollyjoy Baby day 2016 anjuran dari blogger azlindaalin.com



Alhamdulillah...syukur..rezeki Naura dan sepupunya..Kenapa dengan sepupunya pulak kan..Sebab yang ada dalam hamper tu,ada yang tak sesuai dengan Naura dan uminya,so kita bagi-bagilah kepada mereka yang layak ..betul ke tidak.

ececeh..acah-acah mak enon dok belek hadiah tu...member yang amik gambar ni...bhahaha...masa tu excited tengok apa barang yang kita dapat tu...whh..seronok weh..

Thanks to blogger azlinda alin dan juga pihak tollyjoy malaysia...


Raniaku : Kisah Dugaan Dan Cinta abadi

Sunday, July 31, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Tetiba macam aku tersuka,eh..tersentuh bila tengok video klip si Aizat Amdan..sweet gila korang..Aku terbaca pasal pelancaran video klip ni pun dari blog ciklilyputih.1st tengok pun dah jatuh hati kat jalan cerita ni..sedih wehhh!!..

Yelah..masa korang tengah bahagia,tetiba pasangan korang mendapat penyakit,Nasiblah pasangan dia tu nak sama-sama susah,sama-sama senang...Cerlah korang tengok video ni





Menjadikan Duta SAFI Rania Gold, Nora Danish sebagai watak utama di dalam muzik video ini, beliau membawa watak sebagai Rania, seorang isteri yang mengalami penyakit FUCH, sebuah masalah penglihatan yang serius sehingga mengganggu kehidupannya serta tugas sebagai seorang isteri. Bimbang ditinggalkan insan tersayang, Rania nekad menyembunyikan perkara ini daripada sesiapa. Perubahan emosi dan perilaku Rania yang semakin ganjil mula dihidu suaminya, Azman- lakonan Remy Ishak. Setelah didesak untuk berterus terang, Rania menceritakan masalah yang dihadapi walaupun perkara ini pahit di telan Azman. Dengan usaha untuk mengembalikan isterinya, Azman cuba meyakinkan bahawa perasan cinta itu tidakkan pernah pudar, malah beliau mula membantu Rania dalam urusan kerja-kerja rumah, serta menenangkan emosi Rania bagi membuktikan komitmen beliau terhadap perhubungan ini. Usaha Azman mula menyentuh perasaan Rania. Dengan perlahan beliau mengumpul segala kudrat untuk kembali bangkit dan menjalani pembedahan mata. Ceritera romantis yang menyayat hati ini membuktikan bahawa setiap cabaran akan mampu ditempuhi jika kekal bersama. Dengan mencintai seseorang akan memberikan kekuatan, dan dicintai seseorang pula akan memberi satu kekuatan yang hebat. 

Penggambaran muzik video yang berlaku di Bali, Indonesia ini dijayakan dibawah arahan Direktor, En Nan Salleh, diiringi oleh lagu Raniaku nyanyian Aizat Amdan bersama produser muzik, En Anas Amdan. Setiap bait-bait lirik yang dijalin bersama menceritakan tentang perjalanan pasangan dalam menempuh dugaan kehidupan. Penyanyi juga penulis lirik Raniaku, Aizat Amdan turut menyelitkan tentang jerih perih yang dihadapi akan mampu diatasi dengan adanya kekuatan cinta dan perasaan sayang yang mendalam.
Mencintai seseorang akan memberikan kita kekuatan,dan dicintai seseorang akan memberikan keberanian yang hebat...




So,macam mana,korang tertarik kan..sebenarnya kalau dilihat ,ada pengajaran yang perlu dan kita ambil tahu...


Lirik lagu Aizat Amdan-Raniaku

Ku lihat bayangan tubuhmu
Gerak gerimu, meragut kalbu
Namun ku tahu, jiwamu penuh gelora
                                                      
Biar setahun, mahupun seribu
Dilambung ombak tiap waktu
Kan aku sambut,
Wahai Rania hatiku
Jangan kau ragu

Mungkin
Setiap langkah baharu
Diorak jejak tak menentu
Namun saban waktu kita kan tahu
Jatuh bangunmu
Bersamaku

Biar berkurun, belum pun berlalu
Dibuai ngeri celaru
Kau tetap dakap dan belai raja  hidupmu
Membelai raja hidupmu
Ku takkan ragu

Mungkin
Setiap gerak dan kata
Diolah hati yang merana
Namun saban masa kita kan rasa
Perit dan luka
Kan menghilang

Perjalanan kita
Dilimpahi segala
Onak dan duri tak berhenti
Kan kita redahi

Mungkin
Setiap langkah baharu
Diorak jejak tak menentu
Namun saban waktu kita kan tahu
Jatuh bangunmu
Bersamaku

Mungkin
Setiap waktu
Jatuh bangunku
Bersamamu
Ooooooo
Kaulah Raniaku 




Saturday, July 30, 2016

Resepi Sambal Kacang Mudah dan sedap

Saturday, July 30, 2016 7 Comments
Assalamualaikum


Wah..macam pro pulak nak up resepi kan..Walhal baru pertama kali dalam hidup ni,buat sambal kacang.Selalunya bila nak dan teringin nak makan sambal kacang,roger-roger mak je suruh buat..Hah!! Ni dah duduk rumah sendiri,nak panggil kawan-kawan makan,haruslah belajar kan.

Ok..Dah siap-siap roger mak apa bahan yang nak diguna pakai untuk buat Sambal Kacang Mudah dan sedap style mak ni.Kan aku ada ceritakan tadi malam semalam kat rumah ada buat potluck.Entry tu korang boleh baca di entry Potluck raya kami di bulan raya 2016Berkumpul segelintir dari officemate aku yang rapat je.Bila turn aku,aku just buat sambal kacang dan juga nasi himpit..senang tu..ekekekekeeee....

Resepi Sambal Kacang Mudah dan sedap

Bahan-bahan untuk membuat sambal kacang

~Kacang(di sangan atau di goreng tanpa minyak,kemudian di asingkan kulit,seterusnya di tumbuk sedikit halus)
~segenggam udang kering*
~lengkuas*
~Halia*
~Serai
~Beberapa tangkai cili kering**
~3-4 biji bawang merah**
~3 biji bawang putih**
~Sedikit Minyak
~Garam
~Gula
~asam keping

* untuk di blender.
** Blender bersama

cara-cara membuatnya
Panaskan minyak dan masukkan bahan yang diblender bersama.Agak-agak dah pecah minyak tu,boleh masukkan lengkuas dan halia yang sudah di blender.Kemudian masukkan udang kering.Selepas itu masukkan serai dan asam keping.Last sekali baru masukkan kacang yang sudah di blender.Baru perasakan garam dan gula..masukkan sedikit air.

Sambal kacang ni lagi sedap kalau letak gula lebih sedikit.Rasa manis tu yang sedap kan.


Hah!!..senangkan...untuk resepi mak aku ni memang tak letak santan ok!



Thursday, July 28, 2016

Potluck Raya Kami di bulan Raya 2016

Thursday, July 28, 2016 5 Comments
Assalamualaikum

Bertempat di rumah aku malam tadi,Planning sebenarnya nak beraya ke semua rumah.tapi tulah,disebabkan jarak kediaman kami tak sama,so decide untuk pilih sebuah rumah untuk makan-makan.

Rumah akulah jadi tempat berpotluck.Tapi taklah ramai yang menjoinkan diri dalam aktiviti potluck kami tu.Termasuk aku baru 5 keluarga je..Dalam 5 keluarga tu bukan ramai sangat kan.

Menu kami malam tu,of courselah menu raya weh!!..Puas dok whatssap ngan mak kesayangan hamba ni.Macam mana nak buat sambal kacang sesedap air tangan dia..wah...sampai whatssap mak bagai mintak resepi..bhahaha...nanti aku bagi resepi sambal kacang yang mudah dan simple ok.

Berbalik semula menu kami pada malam tu,aku sediakan ketupat dan sambal kacang.Ada jugak aku selitkan sedikit kuih muih yang aku beli..hehehe..bukan buat sendiri tau.

Selain dari tu,officemate bawa makanan sendiri iaitu lodeh,ayam masak merah dan juga air koktail sebagai pencuci mulut.Juga ada buah tembikai untuk pencuci mulut jugak.

Potluck Raya Kami
Saja nak selitkan dak gendut umi tu..Malam tu umi pakaikan baju kurung..wah..semakin syok dia nk berjalan sekarang ni..Entry tentang dia dah nak berjalan ada di entry dah setapak demi setapak.
jemputlah baca ye.

Alhamdulillah..semua makanan sedap-sedap belaka walau simple je menu yang kami sajikan..Insya allah,tahun depan kita buat lagi ye.


Wednesday, July 27, 2016

Dah setapak demi setapak!!

Wednesday, July 27, 2016 4 Comments

Assalamualaikum



Dah setapak demi setapak pun dia..Syok sungguh tengok dia berusaha untuk berdiri dan berjalan.Kalau kat rumah,dia akan rajin bangun sendiri,ambil barang,bangun lagi dan berjalan walaupun hanya dua tiga tapak.

Umi dia pulak rasa tak sabar nak tunggu dia berjalan elok.Barulah best bawak jalan dengan kakak..hehehehe...Kot lepas ni,umi dia yang lebih penat berkejar dengan dia kan,


Tengoklah,punya gigih dia nak angkat bontot tu..iskkk..seronok pulak tengokkan.Alhamdulillah,mungkin dia awal sikit berjalan dari kakak dia..baru sahaja melepasi usia setahun..Ada aku ceritakan kenangan harijadi dia yang pertama di entry Happy Turns 1 Nur Naura Auni .Syukur sangat-sangat,anak membesar dengan sihat walafiat,....moga terus diberikan kesihatan yang baik.

Yess..akhirnya dia dah hampir dah nak berjalan.Kakak fiyah setahun 3 bulan baru boleh berjalan.Tumbuh gigi banyak dulu,baru dia berjalan,Naura Auni pulak,tumbuh gigi sebatang,pastu baru dapat kaki..tak taulah bila nak tambah gigi tu...Tak kisahlah cepat atau lambat,janji pembesaran dan tumbesarannya baik-baik je.



Insya allah,kalau terus cuba dan mencuba,insya allah..akan berjalan dengan baik nanti..kipidap anak umi

Kad Raya Dari Blogger

Wednesday, July 27, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Bukan dah basi pun kad ni..Sebenarnya aku dapat kad raya ni minggu ni tau.Tak sure samada empunya kad yang menghantar kad kepada aku ni,dia baru hantar selepas raya atau sebelum raya.

Apa pun aku dah dapat kad dari mereka..Thanks juga kepada mereka kerana sudi menghantar kad hari Raya kepada aku.Cuma belum sempat nak balas kad raya ni..Insya allah,kalau ada rezeki,tahun depan nak buat GA untuk kad raya ni.


Alhamdulillah...ada 4 kad raya yang aku terima iaitu dari senarai blogger di bawah ni..So,korang kalau nak terjah blog mereka,sila-silalah ye terjah.

www.cahayapermata.my
www.duniashida.com
www.sallysamsaiman.com
www.sweetyhanieyz.blogspot.com


Kad Raya Dari Blogger

Seronok bila dapat kad raya..maklumlah,zaman sekarang ni,bukan macam masa aku kecil dulu-dulu..Memang syok bagi kad raya..Sekarang ni dah jarang orang buat..So,blogger-blogger nilah yang menghidupkan lagi zaman bagi kad raya ni...tahun depan tak tau lagi macam mana kan.





Tuesday, July 26, 2016

Adam Homestay Murah dan Berhampiran Legoland/JPO/ Singapura

Tuesday, July 26, 2016 34 Comments
Assalamualaikum

Cuti sekolah dah nak hampir sangat ni.Mungkin ramai yang tercari-cari Homestay yang murah dan berpatutan di Johor Bahru untuk percutian tu nanti kan..

Kebanyakkan mereka di luar sana  lebih selesa untuk menggunakan Homestay dari Hotel kerana kapasiti jumlah keluarga yang besar boleh dimuatkan dalam satu Homestay.

Adam Homestay Johor Bahru memberikan satu pengalaman percutian  yang selesa dan terletak di lokasi yang amat strategik di antara tempat-tempat percutian di Johor Bahru ni.

Adam Homestay Johor Bahru juga menyediakan sewaan harian dan mingguan.Homestay yang terletak di Banda Baru Uda ini adalah sebuah rumah Single Storey yang lengkap dengan :-

  • 3 Bilik Tidur
  • 2 bilik air
  • Ruang tamu
  • Ruang Dapur yang selesa
  • Ruang makan
  • Ruang letak kereta yang luas
3 Bilik Tidur Dilengkapi dengan :-
  • Bilik Tidur 1 = Dilengkapi dengan air cond, Queen Bed, Kipas , Almari 
  • Bilik Tidur 2 = Dilengkapi dengan air cond, Queen Bed, Kipas Siling,
  • Bilik Tidur 3 = Dilengkapi dengan air cond, Queen Bed, Kipas Siling,Almari
Bilik Air :-
  • Bilik Air 1 : Water Heater + Shower + Sabun Mandi + Ubat Gigi
  • Bilik Air 2 : Shower + Sabun Mandi + Ubat Gigi

homestay murah di johor bahru

Ruang Tamu yang luas Dilengkapi dengan :-
  •  Ruang Tamu lengkap dengan TV LCD 42’ + DVD Player
  •  Rumah Bersih dan selesa & persekitaran yang aman damai
  •  Dekorasi rumah moden + perabot baru
homestay murah

homestay murah di johor

Dapur yang Selesa Di lengkapi Dengan :-
  • Dapur: Dapur Gas + Pinggan Mangkuk + Rice Cooker + Pemanas Air
  • Teh, Milo, Gula, Garam, Kordial dan lain-lain
  • Peti Sejuk + Mesin Basuh
homestay berdekatan dengan legoland

homestay di johor

Kelengkapan lain yang ada di Adam Homestay Johor Bahru 
  •  Mesin Basuh Automatik
  •  Iron, Iron Board, Ironing Aid 
  •  Ampaian Baju
  •  Sejadah, Telekung, Kain Pelikat
  • PERCUMA WIFI UNIFI & HYPPE TV




Adam Homestay Johor Bahru ini Menjadi tarikan Utama kerana berdekatan dengan LEGOLAND Malaysia,iaitu satu percutian seisi keluarga yang menjadi tarikan utama di Johor Bahru ketika ini.Antara destinasi  yang berdekatan dengan Adam Homestay johor Bahru ini :-

  •  5 minit ke Plaza Angsana/ Jakel/ Mydin/ Giant
  •  5 minit ke Larkin / Kampung Melayu / Majidee
  •  5 minit ke Kempas / Tampoi / Taman Perling
  •  10 minit ke Uitm Johor Bahru
  •  10 minit ke Stesen Bas Larkin
  •  10 minit ke Stesen Keretapi Kempas
  •  10 minit ke Danga Bay
  •  15 minit ke Nusajaya
  •  15 minit ke Lapangan Terbang Senai
  •  15 minit ke Legoland Malaysia
  •  15 minit ke Hello Kitty
  •  15 minit ke Johor Premium Outlets (JPO)
  •  15 minit ke Tol Plus Skudai
  •  15 minit ke Tambak Johor & Singapura
  •  15 minit ke UTM Skudai
  •  15 minit ke City Square/ Plaza Kotaraya
  •  15 minit ke Komplex Bebas Cukai The Zone
  •  15 minit ke Pusat Pentadbiran Iskandar Malaysia

Berapakah kadar sewaan Adam Homestay Johor Bahru?

Kadar sewaan yang berpatutan adalah sebab kenapa anda perlu memilih Adam Homestay Johor Bahru ini.
Kadar sewaan untuk Harga RM250 (1 malam)








Video mengenai Adam Homestay Johor bahru



Jika anda berminat untuk menempah Adam Homestay Johor bahru hanya dengan menempah secara Online sahaja..Cukup mudahkan..

Jika berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang Adam Homestay Johor Bahru ini, ni boleh hubungi :-


Booking : Whatsapp : +60187751456
Booking : www.adamhomestay.com/tempahan

Facebook : https://www.facebook.com/adamstay
instagram : https://www.instagram/adamhomestay
Website : www.adamhomestay.com






Penyamun Betul

Tuesday, July 26, 2016 8 Comments
Assalamualaikum

Kisah pagi semalam..Baru dapat up hari ni.Meh nak cerita,ape kes dengan penyamun Betul ni.

Dia memang penyamun,tak tau nak kategorikan penyamun tarbus ke whatever.Tapi kalau dapat,memang aku luku kepala dia.
Ceritanya,aku baru je masuk office lepas hantar anak aku pi check up.Tetiba whatssap berbunyi,tapi masa tu aku tak layan sebab,yelah..baru masuk office kan.so nak on pc,set up tempat kerja.barulah boleh bukak phone..Sampailah waktu rehat breakfast aku 9.45 pagi.Jiran aku call,eh!! dengar macam bunyi cemas je."akak..call ida balik'..Eh..aku terus terkesima..kenapa pulak ni kan..So,aku call dia balik..Baru tau,rumah aku kena ceroboh..Weh!! sesuka hati je nak ceroboh rumah orang..Takde rumah ke..ufftttt!!! apa pun tak boleh.

"Cerita dari jiran aku,mamat tu dok duduk kat pondok berdekatan dengan rumah aku,mungkin nak usha line kot.Lepas tu,pelan-pelan dia datang dan bukak pintu pagar rumah aku.Weh!! masa tu jiran depan rumah aku ada dalam kereta dia nak pi kerja kot.Tapi dia tak keluar sebab ingat sedara mara aku mai datang rumah..Terus dia roger2 husband aku.Dalam pada masa yang sama,dia dok tengok apa penyamun tu nak buat.Itu cerita dari jiran depan rumah.
Jiran sebelah rumah pulak masa tu ada je kat luar rumah tu,memang mencurigakan,dia terus masuk dalam rumah sebab anak-anak dia dok panjat grill kat sliding door tu.dah namanya penyamun kan,dia berjaya jugak masuk dalam kawasan garaj kereta aku.Siap parking motor masuk dalam weh!
sumber:google

Tapi jiran sebelah rumah memang tak puas hati..dalam pada dia call aku tanye ada sesiapa kat dalam rumah,aku jawablah xde orang..memang takde pun kan..So dia cakap,memang sah orang tu nak mencuri.Terus dia jerit..Malaun yang nak cuba pecah kunci rumah aku terus lari..Tapi jiran aku cakap,dia buat kerja memang gerak perlahan.Tapi disebabkan jiran aku perempuan,tu yang lambat nak bertindak..yelah..dia dah jerit pun dah cukup baik kan..Kalau jiran aku lelaki,dah kena tibai gaknya.


Bila dah dengar macam ni,aku terus balik lah..Risau kot jadi apa-apa kat rumah.Seriau jugak masa tu nak balik,ingat macam nak bawak bodyguard je dari office ni,Tapi bila jiran aku cakap,dia dah lari,so tak jadi lah bawak.Sampai rumah,jiran aku dok cerita dari A to Z lah..Syukur sangat ada jiran yang prihatin macam ni kan..

Rantai dan mangga rumah memang dia dah kebas dah..So,terpaksalah beli yang lain..Sempat buat report polis..Walau tiada apa yang hilang,tapi report mesti kena buat.Jadi polis boleh memantau dan buat rondaan pada masa akan datang.Malam tu polis datang rumah,ambil-ambil gambar dan tulis statement dari husband.


Syukurlah masa kejadian takde orang dalam rumah kan..Risau jugak kalau jadi apa-apa yang tidak diingini..Memang kawasan rumah aku tu panas je dengan penyamun ni..Apalah nak jadi dengan dunia sekarang ni.ramai yang takde kerja,Bukan takde kerjalah,,tapi malas nak cari kerja.Kerja macam tu rajin pulak diaorang buatkan..uishhh..ape pun tak boleh!


Monday, July 25, 2016

Monthly Check up Hari ni

Monday, July 25, 2016 0 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah....Da settle hari ni untuk cucuk setahun.3 bulan akan datang pulak la menjejakkan kaki ke klinik.Tadi pun cucuk dia tak nangis..Macam kakak jugak,kuat je.Takde pun nangis-nangis.

Selalunya kalau monthly check up aku jarang amik cuti..Just Time Off je.Lagipun kalau pepagi kita dah terpacak kat klinik tu,insya allah,cepat je nombor panggil.Selalunya aku amik appointment petang,tapi,kalau petang tu ramai sangat,so amik masa lebih dari 3 jam.

Kalau appointment pagi,selalunya sebelum pukul 9 pagi aku da settle.So,bolehla masuk kerja awal kan.Takdelah kena potong gaji banyak..bhahha...tu yang penting.


Alhamdulillah,kali ni Naura sihat.Kalau tak kena postponed jugaklah kan lagi.Malasnya postponed ni bukan apa,takut kita lupa pulak vaksin apa yang kita dah ambil dan yang belum ambil.


Oklah..Nak settlekan kerja apa yang patut..

Friday, July 22, 2016

Teringin la Pulak

Friday, July 22, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Uih...Tetiba teringin nak makan juadah Hari Raya..Ape Kes!!..Hah.sekarang ni pun dah start ramai rakan-rakan yang buat open house.Ramai gak bertanyakan aku tentang Open House..Rumah aku sentiasa terbuka..Di alu-alukan jelah kalau nak datang.

Tapi untuk makan-makan besar macam open house tu takdelah kan sebab selagi rumah aku tak siap sepenuhnya mengikut kehendak,takmolah nak buat.Yelah,naka sruh orang datang rumah kita,kenalah rumah kita tu selesa untuk orang datang kan..Kalau tak segan weh!!..Langsir pun tak tukar tau!!..hahahaha...

Ni,dah rasa mengences pulak nak makan lauk pauk raya..huwaaa....Tapi minggu depan rumah mak aku ada buat open house a.k.a Cukur jambul untuk dua orang anak buah kami tu.So,ada chance lah untuk aku dok pi makan-makan.

And,tengahari ni,kalau korang nak tau,sempatlah kami-kami ni dijemput untuk makan-makan di rumah officemate kami.


Nanti aku up story ek..


Apa lauk-pauk yang korang tengah idam sekarang ni,cer share sikit kat aku..heheheheh



Minyak herba Asma Mujarab

Friday, July 22, 2016 8 Comments

Assalamualaikum

Minyak Herba Asma Mujarab | Minyak yang diperbuat 100% dari bahan semulajadi seperti Minyak Zaitun,Minyak Kelapa Dara,Habbatussauda dan herba-herba terpilih.Minyak herba asma mujarab ini dijamin selamat kerana ianya dihasilkan.

Minyak Herba Asma ini boleh digunakan oleh bayi sehingga orang dewasa.Jadi,perlu ada sebotol untuk satu rumah.


Minyak herba Asma Mujarab
Pernah guna sebotol sebelum ni,Nak cari memang payah tau minyak ni,Tapi sekarang ni,banyak dah stokis dan agent yang menjual di sekitar kawasan korang.
Tengok sahajalah apa yang berlaku bila kakak dan si adik kena demam dan batuk tak henti-henti pertengahan June lalu..Ikhtiar jugak umi mencari Minyak herba Asma mustajab ni.

Pergi ke klinik sebulan dua kali,ubat dan nap terus ambil tanpa henti.Tapi tetap tak baik-baik..mak mana yang tak risaukan..So,belek-belek fb,ternampak agent yang menjual Minyak ni.

Minyak herba Asma Mujarab
Inilah Minyak Herba Asma Mujarab,

Bukan sahaja boleh menghilangkan batuk,Mujarab juga untuk lelah,asma ,menghilangkan kembung,sakit perut,luka terkena api,Digigit Binatang berbisa,Sakit gigi,Tergeliat dan Lain-lain penyakit.

Insya allah,kalau kita gunakan minyak ni secara istiqamah,cepatlah sembuhnya tu.Bau minyak ni macam gamat juga cumanya minyak ni berangin sikit.Sedap je kalau sapu di bahagian yang sakit dan juga dada..


Cara menggunakan Minyak Herba Asma Mujarab.

Tebuk lubang pada lubang pada minyak supaya mudah untuk menggunakannya dan jimat dengan saiz tebukan yang sederhana.Perlu goncang dulu sebelum digunakan.
Sapukan dari leher ke dada dan tengkuk ke belakang.Juga boleh disapukan di tapak kaki.Selalunya aku gunakan minyak ni selepas mandi anak dan sebelum tidur..Lepas tu aku pakaikan stokin.Sapukanlah sekerap yang mungkin untuk hasil yang terbaik.



Antara Testimoni pengguna Minyak Herba Asma Mujarab ini.


Testimoni Minyak herba Asma Mujarab

Testimoni Minyak herba Asma Mujarab





Untuk Korang yang ingin mendapatkan Minyak Herba Asma Mujarab ni,boleh lah dapatkan di bawah ni

Website : www.herbaasma.com
Hubungi: Puan Nurul : 017 623 9935 (Produk Owner) atau En. Hafis : 013 480 6787 (Bahagian Pemasaran)



PERLU DIINGATKAN!!

Pastikan korang membeli produk yang asli.Bagaimana nak mengetahui apakah minyak ini asli atau tiruan?

Oleh kerana Minyak herba Asma Mujarab ini mendapat sambutan yang tinggi di seluruh Malaysia dan di luar negara seperti Brunei,Thailand,Indonesia ,Myanmar ,Bangladesh dan India,Maka ada pihak yang tidak bertanggungjawab telah meniru produk ini.Mereka menggunakan labels dan design yang sama.Dan mereka juga cuba membuat R&D research and development daripada kilang.

Ramai yang mengaduk produk tiruan mereka ini tidak berkesan dan berbau seperti asap rokok.Wanra jernih,cair dan kurang berangin.Individu yang telah mengklonkan produk ini berjaya menipu ribuan pengguna di seluruh Malaysia.

Berikut adalah cara untuk mengenalpasti antara produk ASLI dan TIRUAN

Minyak herba Asma Mujarab tiruan

Minyak herba Asma Mujarab asli

Pastikan ada tanda Hologram seperti ini
Minyak herba Asma Mujarab hologram


Harga Untuk sebotol ini adalah Rm39 tidak termasuk postage




Thursday, July 21, 2016

Althea Turns 1 Birthday Celebration & Giveaway

Thursday, July 21, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Hai korang...Wahhh...Pink nampak Entry ni kan...Seronok dikelilingi dengan warna-warna pink sempena sambutan ulangtahun pembukaan Althea yang pertama kalinya.



Apa tu Althea?
Althea merupakan website shopping dari Korea..Althea menjual pelbagai barangan kosmetik dari Jenama Korea yang sangat affordable.Hah!!..Tak payah korang susah-susah nak terbang ke Korea semata-mata untuk mendapatkan barangan solekkan dan peribadi korang dari sana.Hanya di website ini,korang boleh shopping sepuas-puasnya..yehuuuuu!!

Korang boleh lihat website Althea di sini My.Althea.kr .
Althea Turns 1 Birthday Celebration & Giveaway


Dan semalam,merupakan Ulangtahun Althea yang pertama.Wow..Sangat meriah kan..Apabila korang shopping di website ini,korang akan dapat Limited edition box  yang super cantik,sesuai sangat dengan wanita yang sukakan pink..wehuuuu,..


Althea Turns 1 Birthday Celebration & Giveaway

Satu lagi,1500 orang pembeli yang pertama akan mendapat Free limited Goodies beg yang super duper best..so,cepat-cepat grab sebelum kehabisan tau!!

Althea Turns 1 Birthday Celebration & Giveaway
Comel kan...Kalau aku pakai party kits ni lagi comel agaknya.....heheheheheh...


 Althea Turns 1 Birthday Celebration & Giveaway

Oklah..sempena sambutan pertama kalinya Althea ni,Dengan berbesar hatinya mereka mengadakan GIVEAWAY iaitu #AltheaTurns1 Instagram Contest
Apabila korang membeli Althea party kit ni,jangan lupa untuk mengucapkan birthday kepada Althea dengan menggunakan Hashtag #AltheaTurns1 mengikut kreativiti korang dan berpeluang untuk memenangi hadiah yang sangat best seperti Macbook Air,Ipad Air 2,Iphone 6s,Galaxy S6 Edge,canon EOS M10 selfie Camera,Althea Credits and beauty Hamper dari Althea.
-Contest ini bermula dari 20th July sehingga 15 August 2016..


So jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah-hadiah yang hebat itu ye..












Happy Turns 1 Nur Naura Auni

Thursday, July 21, 2016 5 Comments
Assalamualaikum

Alhamdulillah...Rasa tak sangka,Umur dia dah setahun..Cepat je masa berlalu.Segala kesakitan sepanjang mengandungkan dia,jerit perit ke hulur hilir bawak perut,dengan penyakit yang datang.Rasa berbaloi sangat-sangat dengan kehadiran puteri ni.

Memang sebelum mengandung pun,rasa takut nak mengandung tu ada,yelah,risau dengan penyakit yang ada ni,boleh ke tidak survive bila mengandungkan.Pelbagai andaian dari orang-orang lama yang mengatakan aku tidak boleh mengandung.Semua tu aku telan hidup-hidup kata-kata mereka.Pelbagai tohmahan sebelum mengandung pun banyak aku terima.Sikap dingin orang sekeliling yang memandang keji bagi wanita yang tak boleh mengandung,pernah aku rasakan.

Tapi Allah swt tu sentiasa ada untuk kita yang teraniaya.Walau kehamilan pertama tidak panjang umurnya,kemudiannya di datangkan lagi pengalaman mengandung buat kali kedua..Syukur dipanjatkan untukNya kerana memberi peluang untuk aku mengandung.Di saat mengandungkan Nur naura auni,ujian demi ujian kesihatan datang.Tapi aku sentiasa positfkan diri dalam menanganinya.

Alhamdulillah,,Allah swt tu berikan lagi kasih sayang dari seorang anak perempuan,untuk memberikan aku semangat untuk terus berjuang dengan kehamilan ini..Thanks kakak fiyah sebab bagi umi semangat tu.Kakak fiyah dahpun dua tahun sekarang ni..sob..sob..

Pada hari raya keempat tahun lepas,tengah malam,memang takde rasa sakit,cuma rasa tak sedap hati dan mengeras berpanjangan selama 15 minit.Masa tu nak tidur pun payah..cakap kat husband,anak pertama kan,tak tau nak buat macam mana,terus call mak..Suruh terus gi hospital.Tapi masa tu sempat lagi suruh mak datang amik kakak..Kesian pulak nak tinggalkan dengan nenek sini.Sudahnya,umi tunggu jugak nenek kota datang dengan mama Eton.Mama eton bawak balik kakak dan nenek ikut umi ke hospital.

Sampai Hospital terus masuk tempat wad daftar bersalin.Masa tu dah pukul 1 pagi kot..Check bukaan doktor kata dah 4cm..masuk terus ke labour room.Masa kat labour room,tunggu pulak doktor pakar,Masa tu banyak sangat konflik,Doktor pakar dari pelbagai aspek datang.Pakar medic la,pakar xray,pakar bidan,entah apa-apa pakar lagi.Sampailah pakar Bidan decide aku kena Czer..Kalau ikutkan memang tak bersalin hari tu,Tapi doktor pakar suggest supaya aku bersalin awal memandangkan masa tu pun dah 39 weeks.Takut apa-apa berlaku pada aku yang boleh menyebabkan kematian,doktor segerekan urusan pembedahan tu.Tapi tak jugaklah cepatnya.Tunggu punya tunggu,pukul 3 petang jugak aku masuk bilik OT..Alhamdulillah,,Allah swt permudahkan lagi bila mana dalam pukul 3.25 petang,dengar dah bunyi tangisan baby.Masa tu airmata berjurai-jurai,sampai doktor pun naik risau.

Happy Turns 1 Nur Naura Auni
Hah!!Dah setahun pun semalam.Disebabkan umi tak sihat semalam,umi bercadang,nak raikan birthday dengan kakak di kampung.Gigih pepagi gi klinik,makan ubat,then beli kek terus bertolak balik ke kota tinggi..ala....tak sampai sejam pun perjalanan kami balik kampung.Kakak happy sangat bila adik dia balik..Dah bagitahu kat dia,nak tiup lilin ngan baby oyah!!


Happy Turns 1 sayang..Moga menjadi anak yang solehah,bijak pandai,taat pada agama,sopan santun,penuh dengan keadaban,dan sentiasa dirahmati olehNya ..insya allah...

Monday, July 18, 2016

Anak aktif? Apa perlu kita buat?

Monday, July 18, 2016 5 Comments
Assalamualaikum

Bila anak dah semakin meningkat usianya..Perangainya juga semakin meningkat..Kekadang boleh buat umi sakit kepala.Nak lagi bila di dalam kereta..Ish..ligatnya dia,nak ke sana sini,nak kebelakang.puas ke belakang nak ke depan pulak.Duduk dalam Car seat pun tak menahan.yelah,kalau babah drive selalunya umilah yang pangku si Naura ni.Tapi bila dia dah bosan duduk dalam kereta,nak pulak dengan perjalanan yang jauh,mulalah dia buat perangai...Masa tu temperature umi naik entah ke berapa gamaknya.

Kalau kat rumah pun macam tu jugak,bila dia bosan,ada je lah aktiviti dia yang boleh buat umi dia marah..Tapi kan,bila dah marah-marah tu,umi dah cool balik,mulalah umi ni rasa nak nangis sebab teringat marah kat dia..Lagi pulak masa dia tidur,syahdu betul tengok.

Anak kecil ni kita kena didik supaya anak kita tak terlalu aktif kan..Masa nilah masa yang  paling tepat untuk kita ajar anak-anak kita.Sebagai ibu bapa,kita selalu inginkan yang terbaik untuk anak-anak.Sebolehnya,kita cuba untuk mencari gali ilmu bagaimana menangani anak-anak yang tentrum ni kan.Nak-nak bila pergi rumah orang.Tapi itu semua cycle bagi kehidupan seorang kanak-kanak.Mereka membesar dengan meneroka pembelajaran kehidupan.So,kalau kita nak tegah,tak boleh jugak.Letih jugaklah kan melayan keletah anak-anak macam ni..

Apa nak buat ek bila anak-anak kita ni terlalu aktif.Dari pembacaan aku di majalah PAMA,ada diberikan beberapa Tips untuk menangani anak yang aktif ni.

1.Pembesaran dan perkembangan anak-anak juga bergantung kepada 'Temperament' mereka.Ia juga dikenali sebagai personaliti.Jadi,tukarlah rasa terbeban dengan keletah anak-anak yang sangat aktif dengan keseronokkan agar kita tida berasa susahnya jaga anak yang sorang ni.

2.Jangan dimarahi atau dipukuli(kecuali memang anak melakukan kesalahan yang nyata) hanya kerana terlalu riuh rendah bermain atau tidak mahu duduk diam.

3.Belai anak ini dengan kasih sayang dan berikan sesuatu yang boleh membuatnya tertumpu kepada satu-satu perkara atau ajaklah dia bermain bersama hingga penat..

4.Kadangkala oleh kerana kita terlalu menyekat pergerakkannya,itu tak boleh ini tak boleh,menyebabkan mereka tidak puas bermain sehingga mereka tidak mahu berhenti bermain(kerana permainan mereka asyik terganggu dengan kata-kata jangan dan tidak boleh)

5.Elakkan daripada memukul atau menengkingnya.Jika kita kerap memukul dan memarahinya tanpa sebab,ia hanya akan membuatkannya semakin memberontak dan membuat ragam.
Anak aktif? Apa perlu kita buat?
Gambar ni saja je untuk menghiasi entry ini..hahaha...jangan marah


Itulah serba sedikit tips untuk anak kita yang aktif.Yelah,kekadanga manusia ni diuji dengan kesabaran.Kadang-kadang tu,timbul juga rasa marah kepada anak.Tapi itu taklah lama..Tapi tidaklah juga sampai nak memukul mereka membabi buta.At least memukul sebagai pengajaran kepada mereka..

Nur Naura auni bakal memasuki usia setahun bulan ni,Dia pun semakin lasak,pantang nampak benda yang boleh dibuatnya bermain.Dia pulak dah semakin berani nak memanjat katil dan juga kerusi.

Syukur dan tak sangka,dah setahun rupanya dia..Alhamdulillah..Moga terus jadi anak yang baik dan solehah nanti..insya allah.

Saturday, July 16, 2016

Pau Cendawan Yang Viral

Saturday, July 16, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

pau cendawan

Mesti korang teringat kan di pertengahan bulan puasa agaknya,Viral tentang kisah orang ramai beratur panjang untuk mendapatkan Pau Cendawan ni..Di putrajaya kalau tak silap aku,orang sanggup beratur panjang untuk mendapatkannnya.Yelah,tengok pau ni pun dah unik kan.unik lagi bila ia dikatakan seperti cendawan..Bagaimana rasanya tu wallahualam.

Tapi bagi kita yang duduk nun jauh disini,semestinya rasa teruja nak merasainya jugak,Dah namanya jauh,cuma dapat tengok dari jauh lah je kan.

Tapi tak kusangka,raya ke empat,adik pada kawan aku (dia memang stay kat rumah mak aku)balik,bawak pau ni yang dah di frozenkan.Mak aku tinggal kukus je balik..Bila dah terhidang atas meja,makan petang tuari,terus aku teringat Pau Cendawan ni pernah viral masa dalam bulan puasa ni..

Dah rasa,emmm...oklah..Luar biasanya adalah kerana ia menyerupai cendawan,itu sahaja.Dalamnya sama je,inti-inti yang terdapat pada pau biasa.Cuma ada penambahan sikit,yang aku makan tu,intinya adalah kuah carbonara..hah!! tu jelah...takde yang lebihnya.


Tapi sedikit unik dan pembaharuan baru terhadap pau..Rasa dia tetap sama..Aku pernah terbaca resepi Pau cendawan tu di blog azhafizah..So korang bolehlah godek-godek blog fiza untuk cari Resepi Pau Cendawan ni..Cuba jangan tak cuba..aku malas..hahahaha

Friday, July 15, 2016

Seronoknya Berkumpul

Friday, July 15, 2016 5 Comments
Assalamualaikum

Cerita raya lagi lah kan..Selagi tak habis bulan raya,memang takkan pernah habis la ceritanya ni.
Part paling gembira bila hari raya ni adalah bila adik beradik dapat berkumpul.Bersama-sama di pagi hari raya.Masak sama-sama,makan sama-sama dan beraya bersama-sama.

Alhamdulillah,tahun ni memang turn beraya di belah aku,so adik beradik pun tahun ni ramai yang beraya di sini juga,tentulah seronok.Cuma abang yang tua je tahun ni tak dapat beraya dengan kami sebab belah kelantan ada buat kenduri kahwin..emmm..takkanlah dia tak balik kan..Terpaksalah merelakan mereka beraya di sana.

Bila dah ramai-ramai berkumpul ni,pulak tu dengan anak-anak yang masih kecil,seronok juga.Melayan mereka,walaupun kadang kala yang tua-tau tu macam tarzan tak hengat marah bila anak buat perangai..hahaha..Tapi detik itulah yang akan dirindui..Bila diorang dah besar,dah jadi anak dara,mana ler nak buat perangai macam budak-budak kan..entah-entah mereka semua buat hal sendiri-sendiri dah..Tinggallah mak-mak ni hah dok tengokkan je diorang tu.

Bila nak kumpulkan budak-budak ni,nak ambil gambar raya pun payah..Ade je peel mereka yang buat makcik-makcik dia geram..Family aku memang ramai anak-anak yang masih kecil.Yelah masing-masing ramai yang baru 13 tahun berkahwin..yang lain-lain tu belum sampai 10 tahun...tu yang anak kecil-kecil lagi.

Ini je yang ada..Yang lain balik rumah mertua...Tu pun ada lagi yang tak bergambar.

Bila tengok balik gambar-gambar raya,macam tak puas berkumpul.Bila gaknya boleh berkumpul lag i ni..Aku bila dapat berkumpul ni,handphone pun aku tak pandang..hahaha..Apatah lagi nak ambil gambar..Ni pun camera sruh adik aku yang pegang..Kalau camera pada aku,boleh kira gambar yang diambil kan.


Susahnya nak tinggalkan dia dengan babah

Friday, July 15, 2016 0 Comments
Assalamualaikum

Walaupun muka secetak dengan babah dia,tapi tetap taknak tinggal dengan babah dia.Pantang tak nampak kelibat umi dia,habislah dia mengaruk tak hengat..Penat babah dok pujuk,tapi tetap jugak menangis.

Sudahnya,umi cepat-cepat ambil dia.yelah sat gi kalau dah berpanjangan mau dia menangis tak keluar suara.Kekadang tu,bila umi tinggalkan dia masuk bilik air pun,dia nak mengekor jugak.Tunggu kat depan pintu bilik air,Ketuk-ketuk bilik suruh umi bukak..Kalau solat pun macam tu,nak jugak depan mata dia.Parah si anak ni lah..

Kekadang hari sabtu,saja tinggalkan dia dengan babah supaya dia rapat dengan babah dia.Nasib baiklah sabtu tu aku halfday je,kalau satu hari tak taulah macam mana babah nak handle.

Kalau ikutkan anak-anak ni memang payah nak rapat dengan ayahnya kan.Menurut kajian yang aku baca di sebuah blog mengatakan anak yang banyak berinteraksi dengan ayahnya memiliki IQ lebih tinggi berbanding anak yang kurang berinteraksi dengan ayah mereka.Bagaimana pulak kan nak merapatkan hubungan ayah dengan si anak ni.Aku kongsikan info yang aku baca di blog ramenpedas tentang 11 cara untuk merapatkan Hubungan anak dengan ayah mereka

source:google


1.Menukar Lampin
Setiap ayah semestinya harus tahu cara untuk menukar lampin anak mereka,terutamanya apabila anak sudah berasa kurang selesa dan lampinnya sudah basah.
** Kerap jugaklah aku suruh husband buat benda ni..Bukan apa,tak  nak kasi dia kekok untuk buat semua tu.

2.Menolong menjaga anak di malam hari.
Ayah selalunya akan bekerja di siang hari.jadi pada waktu malam pula ayah seharusnya menolong menjaga anak di malam hari seperti menukar lampin,membuat susu untuk anak.Ini akan menyebabkan anak akan merasakan interaksi si ayah.
**selalunya kalau anak nak susu pada malam hari,husband rajin tolong buatkan.Cuma berjaga pada waktu malam hanya untuk waktu-waktu tertentu je macam bila anak-anak tak sihat.

3.Memeluk dan mendukung anak.
Pelukan akan dakapan akan menjalinkan ikatan emosi.ini selalu terjadi diantara ibu dan anak.Ayah pun boleh melakukannya,dengan cara apabila anak meragam dan menangis,ibu boleh meminta si ayah untuk memujuk mereka dengan cara memeluk dan mendukung mereka.

4.Memberi makan
Ambil peluang untuk menyuap anak anda makan sambil bercerita atau berbual dengannya.

5.Bersikap Toleransi.
Ayah perlu mengamalkan sikap toleransi dengan anak mereka,dengan cara mendengar apa yang mereka cakapkan dan mengambil tahu apa yang mereka lakukan.

6.Bermain dengan anak.
Sentiasalah bermain  bersama anak kerana ianya dapat melahirkan ikatan batin antara anda dengan anak anda.

7.Menguruskan anak.
Seorang ayah seharusnay pandai untuk menguruskan anak.Tidak semestinya hanya pandai menukar lampin,tetapi harus pandai untuk memandikan anak jikalau ketiaadaan ibu.

8.Tunjuk Tingkah laku yang elok
Anak-anak selalunya mengikut sahaja apa perkara yang dilakukan oleh kita,jadi ayah seharusnya menunjukkan tingah laku yang elok kepada anak.

9.Memberi dorongan.
Sentiasalah memberi dorongan dan sokongan kepada anak dalam apa jua keadaan melainkan yang melampaui batas.

10.Menidurkan anak.
Selain ibu,ayah juga boleh menidurkan anak sambil mendodoikannya.Ini akan merapatkan hubungan antara ayah dan anak.

11.Menjaga ketika anak sakit.
Ketika sakit,perasaan seseorang akan lebih sensitif begitu juga anak-anak dengan melihat ibu dan ayah ada bersama akan menambahkan kekuatan untuk melawan penyakit.

Mudah kan untuk kita menjadi rapat.Sebenarnya banyak perkara yang kita boleh lakukan untuk merapakatkan kitadengan anak.Cuma terpulang pada kita untuk melakukannya ataupun tidak.











Follow Us @aida_yusof81