Monday, August 29, 2016

Cerita Nur Naura dan Nur awfiyah

Monday, August 29, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Dah lama aku tak up cerita pasal anakanda sulung ni..Sejak dah pandai bercakap ni,ada saja yang hendak dibualkan dengan umi dia.Kekadang tu,diajuknya cakap kita.Memang geram dengan simulut becok tu,tapi sangat seronok melayan.

Alhamdulillah,sejak umur dia dua tahun lagi,dia dah pandai menuturkan ayat.Sekarang ni,semakin lancar.Kekadang ada sahaja pertanyaan dan jawapan yang dia nak dijawab secepat mungkin.Tanya itu dan ini,walaupun kekadang pertanyan tu berkali-kali disebut,redha jelah umi menjawab.

Sebab tu,bila depan dia,sebarang percakapan yang berunsur tak baik,harus dielakkan kerana masa ni,memang semua perkataan baru dia nak mencuba.Contoh yang sekarang ni dia dok ikut² sepupu dia cakap,"Apa kau ni".Nak betulkan ayat dia tu,kekadang terpaksalah banyak kali cakap kat dia yang ayat tu tak baik.ha..macam tulah

Si kakak yang dah pandai nak bergaya

satu lagi bila anak dah besar macam ni,bukan sahaja percakapan kita kena jaga,perbuatan jugak kita nak kena jaga.Sebab anak-anak yang nak membesar ni memang sangat mudah mengikut apa yang orang lain buat.Anak dara sorang ni pun dah pandai nak bersolek.Dia tau apa kegunaan lipstick,bedak compact,perfume dan deodorant.Habislah bag makeup umi dia,pantang kalau dah terlepas kat tangan dia,memang ranap semua dia nak pakai jugak.

Bila dah jadi seorang kakak ni,semuanya haruslah mengalah kan.Tapi dalam sikap mengalah tu,kekadang tu dia debik jugak adik dia,Kalau dah geram sangat,memang confirm adik dia kena cubitan atau gigitan..Tapi kalau dah baik tu,nak melekat je budak dua orang ni.


Adik pulak bila dapat gigi,kakaklah jadi mangsa gigitan.Gatal gusi tu memang lah wajib kan,Kekadang kesian bila nampak kakak di buli..Tapi bila bab buli ni,kebanyakkan kakak yang suka sangat membuli adiknya..

.

Mini Giveaway Lucky Nine

Monday, August 29, 2016 3 Comments
Assalamualaikum


Klik Banner untuk Join

Syarat penyertaan :

1. Blogger Malaysia 
2. Follow blog ini. Wajib
3. Follow :
sila nyatakan di dalam entry jika tiada instagram/ twitter

Instagram Mya | byAyong DNIA House
Twitter Mya

4. Like :
Page DNIA House

5. Buat entry bertajuk "Mini Giveaway Lucky Nine"
6. Letakkan banner pada entry (boleh copy URL banner dalam kotak diatas) 
berserta username Instagram , Twitter dan Facebook anda
7. Backlinkkan entry anda ke entry ini.
8. Tinggalkan link entry, anda dibahagian komen.

Saturday, August 27, 2016

Nur Zakiah yang Kuat Menangis

Saturday, August 27, 2016 2 Comments
Assalamualaikum

Aku baru dapat anak saudara awal tahun ni.Rasa dah 5 bulan umurya sekarang ni.Tapi sangat kuat menangis sampai kekadang ahli keluarga kitorang ni dah tak tau nak buat ape.Puas dah berubat dengan orang-orang.Tapi sama je semua.Kalau dia menangis tu,macam di cubit-cubit pulak.
Image result for bayi kuat menangis
source ; google

Sampai mak pak dia pun naik buntu dengan tangisan dia..Dah macam ahmad albab rupanya.Kekadang sampai tanye doktor,adakah ia sejenis penyakit or macam mana.

Tapi sebenarnya,mengikut pembacaaan aku di majalah PAMA ni,ianya perkara normal kerana itu sebahagian daripada proses pembelajarannya serta cara si keil berkomunikasi.

Namun dalam pada kita tak perlu risau,ada juga bayi yang memerlukan perhatian tinggi daripada ibu bapa semasa menangis.Nasib baiklah adik aku tu tak bekerja,.So dapatlah beri perhatian penuh kepada anaknya tu.Meh kita kenali beberapa petanda bayi yang memerlukan perhatian supaya ia dapat membantu kita mengendalikan tangisan bayi dengan sempurna.

1.Tegang.
Si manja menangis sekuat hati,ketawa dan memprotes jika keperluannya tidak dipenuhi.Contohnya mengamuk hanya kerana lambat diberi susu.

2.Hiperaktif
Bayi yang tidak boleh duduk diam.Sebagai contoh,suka melepaskan diri bila dibalut atau dibedung mahupun tidak senang dudu ketika disusukan.Tapi kalau dilihat budak-budak sekarang ni,jarang yang suka untuk dibedung.betul tak.Kalau anak aku tu,masa dalam hari je,tu pun bedungnya tak lama,confirm lepas 3-4 jam terlerai ikatan bedung tu.

3.Kehabisan Tenaga(Draining)
Mahu didukung,disusukan serta ditenteramkan secara terus menerus hingga sering kali membuat anda hilang ketenangan dan kepenatan menguruskan si manja.Bukan senang nak menjaga kan,ibu terutamanya memerlukan kekuatan dari mental dan fizikal..

4.Kerap Menyusu
Selalu inginkan susu ibu kerana sentuhan ibu memberikan ketenteraman pada dirinya berbanding tujuan mengenyangkan.

5.Menuntut(Demanding)
Mahu kehendaknya diperoleh dengan segera,tidak suka menunggu dan tidak menerima alternatif.

6.Kerap terjaga.
Bayi yang tidak dapat tidur dengan lena dan mudah terjaga dengan persekitaran yang bising.

7.Tidak Berpuashati
Suka memuaskan hati simanja dalam sesuatu masa.

8. Tiada Jangkaan
Pertukaran mood yang ekstrem secara tiba-tiba.

9.Sangat sensitif
Sangat mudah terganggu dengan rangsangan dari sekeliling.Si manja lebih menyukai zon selesa berbanding persekitaran baru.

10.Tidak boleh diletakkan
Mahukan sentuhan kulit ke kulit pada setiap masa daripada ibu semasa disusukan,tidur bersama,mahukan pergerakan yang berterusan seperti didodikan dan di ayun.

11.Tidak pandai menenteramkan diri sendiri
Memerlukan bantuan ibu bapa untuk berasa tenteram berbanding alatan seperti puting,buaian atau mainan.

12.Sensitif terhadap pemisahan.
Tidak bersedia menerima perubahan penjaga sedia ada dan sukar menerima orang asing.

Jadi ibu bapa perlu ada ilmu yang cukup untuk memastikan faham dengan maksund tangisan si manja agar ia tidak terus berpanjangan dan menganggu keselesaannya.Sebab tu,bila start anak dah nangis,jangan dibiarkan berlarutan,Kalau dah berlarutan tu,memang payahlah nak pujuk.Begitulah zakiah,memang tak boleh silap sikit..Tapi lama kelamaan sikap dia yang suka sangat menangis tu akan hilang bila dia beralih bulan,sekarang ni pun berkurangan tangisannya..Budak nak besar ni pelbagai ragam.

Friday, August 26, 2016

Dutch Lady Rm1 hanya di 7 Eleven Store

Friday, August 26, 2016 8 Comments
Assalamualaikum

Kalau korang perasan,dekat wall fb memang banyak orang dok post pasal Air kotak Dutch lady ni hanya rm1.Hah..Mana nak dapat dengan harga tu kan.Tapi boleh dapat di 7-Eleven sahaja.

Di 7-Eleven bermula dari 24 ogos sehingga 28 ogos Air Kotak Dutch Lady dan Kit Kat hanya berharga Rm1 sahaja.Rugilah kiranya kalau korang tak dapatkannya..Tapi dengan pembelian 3 kotak dalam satu resit..Kalau korang boleh deal dengan cashier 7-Eleven tu,mybe korang boleh dapat banyak lagi dari tu.

Promosi ini hanya sah di7-Eleven je tau,takde kat tempat lain,kalau nasib korang baik,dapatlah banyak,kalau nasib tak baik,mybe store yang korang pergi tu dah habis.Kalau tempat-tempat terpencil mybe korang boleh dapat banyak kot..kan..kan...

Dutch Lady Rm1 hanya di 7 Eleven Store
Hasil tangkapan di 7 Eleven

Aku tak beli banyak berkotak-kotak,sebab kat rumah takde sape pun nak minum banyak gitu..Aku beli 12 kotak je tuari.Cukuplah tu,Kalau teringin lagi boleh beli lagi kan.


So,korang,cepatlah dapatkan Air kotak dutch lady rm1 ni cepat-cepat,bukan senang tau nak dapat murah macam tu....hehehehee...
Kalau dah mak-mak ni,pantang nampak benda murah kan..ade je nak beli..Tapi semasa membeli tu,jangan lupa pulak tengok expired date dia ye..




Shampoo Dari REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Friday, August 26, 2016 0 Comments
Assalamualaikum

Tak habis lagi cerita pasal Travel set Essential Organic Bath and Body care series ni..Apa taknya,dalam set ni mengandungi 4 jenis barangan yang sangat mudah untuk dibawa kemana sahaja korang pergi.So,tak payah nak memuatkan ia dalam beg besar,cukup sekadar letakkan di dalam beg kecil anda.

kalau tuari aku ada cerita pasal hair Conditioner,Body Lotion dan juga Shower Gel.Hari ni aku nak cerita pulak pasal Shampoo dari Travel set ni.

REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Shampoo yang diperbuat daripada bahan semulajadi Organic Myrtus dan Chamomile.Shampoo ni membuatkan rambut kita bersinar dan nampak cergas.
Shampoo ni jugak mampu untuk membersih,melindungi dan mengekalkan kelembapan semulajadi.Formulanya amat mudah iaitu menyegarkan dan mencergaskan kulit kepala dan ia mampu menjaga rambut supaya nampak sentiasa berkilat,sihat dan cantik.

Jadi tiada masalah la kan bila kita nak travel mana-mana..Kecantikkan dari atas ke bawah mampu dapat dijaga dengan adanya REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Sebab tu aku sangat syorkan korang untuk bawa travel set ni kemana jugak korang pergi.Didatangkan juga dengan sponge badan di dalamnya..Hah..Barulah kita ada semangat untuk teruskan percutian kita tu kan.

Rugi tau kalau korang tak dapatkannya..Hah!! yang nak dapatkan Travel set ni,meh aku share sikit kat mana korang boleh dapatkan product dari Ecowell ni








Shampoo Dari REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Friday, August 26, 2016 1 Comments
Assalamualaikum

Tak habis lagi cerita pasal Travel set Essential Organic Bath and Body care series ni..Apa taknya,dalam set ni mengandungi 4 jenis barangan yang sangat mudah untuk dibawa kemana sahaja korang pergi.So,tak payah nak memuatkan ia dalam beg besar,cukup sekadar letakkan di dalam beg kecil anda.

kalau tuari aku ada cerita pasal hair Conditioner,Body Lotion dan juga Shower Gel.Hari ni aku nak cerita pulak pasal Shampoo dari Travel set ni.

REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Shampoo yang diperbuat daripada bahan semulajadi Organic Myrtus dan Chamomile.Shampoo ni membuatkan rambut kita bersinar dan nampak cergas.
Shampoo ni jugak mampu untuk membersih,melindungi dan mengekalkan kelembapan semulajadi.Formulanya amat mudah iaitu menyegarkan dan mencergaskan kulit kepala dan ia mampu menjaga rambut supaya nampak sentiasa berkilat,sihat dan cantik.

Jadi tiada masalah la kan bila kita nak travel mana-mana..Kecantikkan dari atas ke bawah mampu dapat dijaga dengan adanya REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Sebab tu aku sangat syorkan korang untuk bawa travel set ni kemana jugak korang pergi.Didatangkan juga dengan sponge badan di dalamnya..Hah..Barulah kita ada semangat untuk teruskan percutian kita tu kan.

Rugi tau kalau korang tak dapatkannya..Hah!! yang nak dapatkan Travel set ni,meh aku share sikit kat mana korang boleh dapatkan product dari Ecowell ni








Dapat hadiah lagi la Kita

Friday, August 26, 2016 1 Comments
Assalamualaikum


Lama dah tak cerita pasal hadiah-hadiah yang aku dapat hasil berblog,join giveaway dan segmen..Walaupun korang tak berapa kisah,tapi aku kisah..hahaha..

Sejujurnya,memang seronok jadi blogger ni.Dapat review barang,dapat merasa menggunakan barang yang korang sendiri pun belum pernah guna.Ada lah juga sumber pendapatan hasil dari berblog yang menolong aku ketika aku dalam kesusahan..Semua tu tak dijangka kan.

Syukran.Minat berblog ni bermula dari kawan aku sebenarnya.Dia cipta blog,dan aku juga cipta blog.Lepas tu edit bagi cantik-cantik.Sebenarnya itu sahaja minatnya..Belum lagi tahu apa tujuan aku berblog masa tu.Lepas tu bukannya ada banyak entry pun yang aku hasilkan.Takat membebel apa yang aku nak bebel je dalam blog tu.Lepas tu aku terus senyapkan diri dalam berblog.Sampai satu masa aku teringin nak bukak balik blog.Dari situ,aku follow beberapa orang blogger.tengok cara mereka berblog macam mana.Join sebarang giveaway untuk dapatkan follower yang ramai.Semakin hari semakin bertambah.Masa tu syok weh berblog.Aku tulis lagi sikit-sikit apa yang aku tau dan aku alami setiap hari.Sampailah kewujudan aku dikenali walau tak sepenuhnya.Lepas dua tahun,iaitu pada tahun 2011 tak salah aku,aku dah serius berblog.Sampailah aku aktif di laman sosial fb,twitter dan instagram.

Sekarang ni,kalau nak suruh tinggalkan blog pun aku rasa sayang,sebab apa,dari blog ni lah aku dapat kenal rakan-rakan alam maya,dapat merasa itu dan ini hasil dari berblog.

Syokkan,yang paling syok bila kita menang hadiah..Tak kisahlah menang hadiah apa sekalipun,tapi korang akan rasa berbaloi bila korang join dan menang..yeayayyyy...
Macam ni hah..Baru sahaja aku terima minggu lepas,tapi baru ni aku up kat entry.
Terima kasih kepada sitiyangmenaip...



Thursday, August 25, 2016

Selesai Renew Domain Blog

Thursday, August 25, 2016 8 Comments
Assalamualaikum

source ; google

Dah 3 tahun aku menggunakan domain sendiri iaitu kisahsidairy.com.Setiap tahun aku akan pastikan domain di renew.Cuma cepat atau lambat sahaja membuat pembayaran untuk renew Domain.

Kali ketiga juga menggunakan perkhidmatan Netkl ni.So far,masa aku berubah fikiran untuk menggunakan domain sendiri,aku banyak baca pasal perkhidmatan Domain daripada banyak tempat,Tapi last-last memang aku menggunakan Netkl juga.

Sebenarnya,domain renewal ni dah overdue,sepatutnya domain expired pada 22 august hari tu.Tapi disebabkan busy dengan anak yang kurang sihat,terpaksalah abaikan blog.

Tapi alhamdulillah,hari ni dah renew domain yang expired tu..Kang lambat-lambat renew,tak boleh pulak nak berblog kan.

Untuk pengetahuan korang,aku suka service dari Netkl ni,sentiasa mengingatkan kita tentang renew domain,jadi taklah kita terus lupa untuk renew kan.Kepada korang yang rasa-rasa nak gunakan perkhidmatan Netkl ni.bolehlah klik SINI





                      

Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Thursday, August 25, 2016 6 Comments
Assalamualaikum

Segmen bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016 kembali untuk lagi untuk menggantikan bloglist bulan Julai & Ogos. Bagi yang tak sempat sertai bulan Jun hari tu, boleh cuba sertai bulan Ogos ni. Kalau sudi, berminat dan nak memeriahkan segmen ni jemputlah sertai ramai-ramai ye. Segmen simple je. Cuma perlu buat entry dan copy & paste je. Pemilihan 10 blog melalui random.org.

KLIK BANNER UNTUK SERTAI SEGMEN

TAMAT : 29 OGOS 2016

Langkah Penyertaan Segmen
1. Buat entry bertajuk : Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016
2. Copy coding yang disediakan dan paste di ruangan HTML entry
3. Publish dan tinggalkan link entry dalam kotak komen di entry asal Segmen Bloglist Azhafizah.com Sep & Oct 2016

Terima kasih atas sokongan semua ^__^
Read more: http://www.azhafizah.com/2016/08/segmen-bloglist-azhafizahcom-sep-oct.html#ixzz4IJ6om9Ix

Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

Thursday, August 25, 2016 7 Comments
Assalamualaikum



{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :
 Bloglist untuk blog akupenghibur.com selama 1tahun
1 Blogger bertuah Feed Blog di Blog akupenghibur.com

Mula : 25 Ogos 2016 | Tamat :1 Sept 2016


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk Segmen Bloglist By Akupenghibur.com

2. Letakkan blog acik di bloglist blog kamu

3. Follow instagram  :
@acik21

4. Copy code di bawah dan paste ke ruangan html di blog kamu




Kenapa Naura Bertukar Susu?

Thursday, August 25, 2016 6 Comments
Assalamualaikum

Start dari selasa minggu lepas lagi Nur Naura Auni tak sihat.Tak tau dimana silapnya.Panjang pulak tak sihatnya.Hari selasa yang lepas aku bawa dia ke klinik selepas sehari sebelum tu dia cirit birit.Memang risaulah kalau anak dah kena cirit birit diikuti dengan demam.Yelah,riasu jugak kalau dibiarkan,keadaan makin teruk kan.

So,selasa tu aku bawak dia pergi berjumpa dengan doktor.Doktor bagitahu usus Naura luka mungkin sebab dah terlalu kerap sangat dia poopoo...Doktor sarankan supaya Naura bertukar susu dari susu lembu kepada susu soya untuk sementara.Terfikir susu apa yang melibatkan soya..Teringat kakak awfiyah dulu pun guna susu soya.Tu yang ingat nak beli susu Similac.Tapi entah macam mana,terbeli susu Isomil.Aku beli yang kecil je,sebab doktor pun dah cakap untuk sementara sahaja.

So,pi kedai cari susu tu,tapi malangnya takde,terus aku amik isomil pek yang kecil.Harga Rm39.00..Oklah kan sementara.Janji anak sihat.


Tapi aku tak berapa nak minat sangat bau Isomil ni...Macam bau dedak ayam pulak...hehehehe...Tapi alhamdulillah,Naura boleh terima susu ni.So,tak delah mak dia pening kepala nak fikir susu ape lagi kan nak bagi kat Naura.


Tapi yang peliknya,Demam si naura still tak kebah,So,jumaat tu,aku bawak naura balik ke kampung.Mintak mak aku urutkan si naura ni..mak aku punya bising bila dia dapat tau cucu dia sakit-sakit masa kena urut tu.Biasalah kan orang tua.Lepas pada urut tu,dia dah mula nak makan dan bermain dengan kakak.Cuma tak boleh disentuh sikit,mulalah dia naik angin.

Ahad pagi pulak,ingatkan demam dah kebah,rupanya demam menyerang lagi.Tunggu lagi sampai petang,demam tak kebah jugak,malam terus bawa gi hospital dengan demam cecah 39 ko.amik darah,jumpa doktor,tapi doktor suruh pantau dari rumah dan dia bagi ubat antibiotik yang kuat sikit.Bertahanlah umi dia nak jaga.Bukan apa,demam kali ni,dia merengek lain macam sikit.Tak boleh kena tinggal,mulalah dia menangis.
3 kali kena cucuk barulah dapat amik darah dia..Kesian dia menangis bila kena cucuk.Dan hari ni,alhamdulillah,umi dah boleh bekerja balik seperti biasa.Moga lepas ni,dia dah tak kena serang demam macam ni lagi..seminggu demam,badan pun dah semakin kecil.




Tuesday, August 23, 2016

Kisah Anak Beranak

Tuesday, August 23, 2016 3 Comments
Assalamualaikum

Hai korang.Barulah dapat update hari ni.Sejak seminggu lepas lagi blog ni auto update.Bukan apa,beri laluan penjagaan anak yang sejak dari minggu lepas lagi tak sihat.

Naura demam on\off diikuti batuk yang tak baik-baik.Dah dua klinik aku bawak dia,tapi masih tak kebah jugak.Last aku ke Hospital ahad lepas dengan demam 39.Tinggi kan..Tapi pelik tak dimasukkan wad..Bukan suka-suka nak hantar anak masuk wad,at least bila kat hospital tu,doktor dapat pantau 24 jam kesihatan anak kita.Aku risau kalau kat rumah,buatnya tengah malam panas dia mencecah 40,uishhh..tak taulah apa akan berlaku.Dengan babysitter minta cuti sampai seminggu..
Memang kucar kacir sikit kehidupan.Nak cari babysitter gantian dalam masa terdekat,mana nak dapat.Upah untuk babysitter gantian pun sehari mencecah rm20 tau..Korang bayangkanlah kalau seminggu.

Bertabahlah umi dia berjauhan dengan anak.Dengan anak yang masih tak sihat,Rasa hari tu jugak nak berhenti kerja.Tapi fikirkan balik,segala hutang,takkan nak diletakkan di bahu suami.Lainlah suami aku tu datuk..ngeeeeee...Bertabah juga bila terpaksa melalui cabaran kehidupan ni.Mungkin ada kemanisan di akhirnya..insya allah.

Ye..memang entry bebelan..Bebel sebanyak mungkin.Bulan satu family tak sihat,lepas aku,anak,husband,anak semula.Hari ni husband pulak.itu jelah..Duit bulan ni memang banyak habis kat klinik je.Ni pun rasa hampir dua minggu tak hilang batuk.Tapi aku tak berapa kisah sangat kalau aku yang tak sihat,eh..kisah jugak kan,kalau aku tak sihat,kesian anak aku tu tak dapat fully perhatian dari aku.Tapi bila Nur Naura auni yang dulunya periang,tetiba seorng yang pemarah,makan tak lalu,asyik baring je,asyik tidur je,manalah aku ni tak risau.Muka pun dah semakin cengkung.

Dan sebab tulah,jarang aku update apa-apa kat media sosial.Takat like status rakan-rakan..|Ada peluang adalah aku komen dan up status.Kalau tak,handphone pun takmo pegang.

Rindu pulak kat anak-anak.Bila dah ada anak ni,terbiasa je dengan anak malam-malam.Bila takde mereka,korang akan rasa sepi sesangat.Tetiba rasa kosong,walhal kat rumah tu berlambak je kerja nak buat.Ada je kerja menanti,menunggu-nunggu untuk disettlekan.Tapi bila mana anak ko takde,rasa semua benda yang ko buat ,memang rasa tak complete..uishhh....memang entry boring la kiranya ni kan...Tak paksa korang baca.Itu semuanya dari hati aku ni..Saja nak luahkan kt sini...

oklah...sambung kerja balik..ok bye

Thursday, August 18, 2016

Alat Keselamatan Untuk Anak Anda dirumah dari Lunavie

Thursday, August 18, 2016 2 Comments
Assalamualaikum


Bila cerita pasal keselamatan anak-anak kita di dalam rumah,of courselah kita kekadang tak sedar,apa yang perlu kita buat untuk memastikan mereka sentiasa selamat.
Apa benda yang tak selamat dari anak kita ketika mereka ada di rumah? Contoh yang paling banyak sekali kes terjadi adalah,bucu meja.Seringkali dan sangat-sangat kerap terjadi,anak-anak akan terlanggar bucu meja dirumah yang tajam tu kan.Kalau dilihat memang agak remeh.Tak guna kalau kita marah mereka bagai nak rak,tetapi mereka tetap akan melakukannya.

Sebab tu,perabot-perabot juga pintu yang boleh mendatangkan bahaya kepada mereka,kita kerna ada alat keselamatan.Mereka yang ada anak-anak kecil perlu dan wajib ada alat-alat keselamatan yang ingin aku bagitahu di bawah ni..Baca sampai habis ye.


Ada  3 Produk dari Lunavie yang sangat-sangat membantu di dalam menjaga keselamatan anak-anak aku di rumah.
  • Multipurpose Latch
  • Transparent Corner Protection
  • Slider Door lock



Di rumah,Si Naura selalu sangat buka dan tutup almari bilik.Dah kerap kali aku dengar dia menjerit bila di dalam bilik.Rupanya tangan dah tercepit di pintu almari bilik tu.Bila dah kerap sangat berlaku,aku memerlukan Multipurpose Latch ni supaya naura tidak boleh membuka almari bilik tu lagi
lunavie
Multipurpose Latch(2 pcs)
Harga : Rm10.90
Membantu mengelak anak anda dari membuka peti sejuk,almari,kabinet dan tandas.Ia juga boleh digunakan di lain-lain tempat pada permukaan melengkung dan sudut, dan pada permukaan termasuk kaca,logam,kayu dan plastik.


lunavie
Transparent Corner Protector(4pcs)
Harga : Rm12.90
 Aku letak di Meja study.Sebab dia memang rajin masuk kat situ.Ianya membantu melindungi anak anda dari sudut-sudut tajam.Jadi takdelah benjol bila  terkena kepala dia.Pemasangannya sangat mudah.

lunavie
Slider Door Lock
Harga:Rm10.90
Mengelak kanak-kanak dari membuka pintu kabinet yang berpotensi mencederakan diri mereka sendiri.Mudah untuk dipasang tanpa sebarang alat.


Hah! Aku rasa product dari Lunavie ni sangat-sangat membantu kita untuk mencegah anak-anak dari tercedera..TAPI..Perlu diingat ye,Tak semestinya bila dah ada Alat keselamatan ni,ibu bapa dah boleh lepas tangan tak meninjau apa yang anak mereka lakukan..


Mana nak dapatkan Produk Lunavie ni,

Caely (M) Sdn Bhd
No 47-2, Jalan Radin Anum,
Bandar Baru Sri Petaling, 57000 KL

Tel : +603 9057 2661
Fax : +603 9054 3766


Hasilkan Gambar mengikut Trend Terbaru dari We Print

Thursday, August 18, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Dari simpan gambar dalam handphone kan,baiklah kita print gambar tu dan letak dalam album.Mana lah tau kalau letak je dalam phone,terdelete tetiba,hah..mau nangis sehari semalam.

Gambar kenangan ni,memang patut kita print dan simpan dalam satu album.Esok-esok bila dah tua,gambar tu jugak yang kita akan tengok kembali.Especially gambar anak-anak.

Kalau dilihat sekarang ni,dah banyak orang buat Photobooth..Ambil gambar dan terus dapat gambar yang diambil tu..Just nice je..Cepat pulak tu.

Mana lagi nak dapatkan gambar yang siap di print dengan mudah?Jawapannya WePrint lah.

WePrint adalah Instant Photo Printing machine yang sangat berkualiti dan berfungsi menggunakan applikasi Wechat.Kalau korang nak tau Weprint ni dah popular pada tahun 2015 lagi dan sangat popular dikalangan syarikat yang buat roadshow.

crowd

Tengok sahaja mereka yang menggunakan khidmat dari Weprint..Sangat-sangat mudah dan cepat.Hasil dari gambar yang sudah di print memang sangat-sangat cantik.


Gambar yang dihasilkan dari Machine Weprint..Bukan sahaja gambar boleh diletakkan disitu..Gambar-gambar kecil yang comel-comel tu pun boleh diletakkan disitu..
machine


Ini adalah Instant Photo Printing Machine yang digunakan sekitar roadshow dan sebagainya.


Bagaimana pula cara untuk menggunakan Machine ini?
hah...Mudah kan..

Sebahagian Template gambar yang digunakan mereka untuk gambar mereka.
template



Kalau korang tak clear lagi macam mana nak print gambar-gambar yang korang nak,meh tengok video ni.


kalau korang nak tau,selain dari Weprint ni pelbagai lagi perkhidmatan lain  yang disediakan oleh Liberty printing ni seperti Combo Heat Press,Flat Heat Press,3D Vacuum Machine,Mug Heat Press,Cutting Plotter,Printer,Button Badge dan banyak lagi.

weprint


Macam yang korang tengok ni,Semuanya Hasil dari Liberty Printing.Sangat berpuas hati menggunakan perkhidmatan mereka.

Berita baik untuk pembaca blog sidairy.
Diskaun sebanyak 10% diberikan kepada mereka yang membeli dengan Weprint.Hanyak scan QR Code tu je ye..
diskaun 10% dari weprint


"What can we print for you? Free instant high quality photos!"

Untuk Makluman lanjut korang boleh lah lihat details dibawah ye


Liberty Printing Sdn. Bhd. (1080784-T)
Add: 6, 6A & 6B, Jalan Harmoni 1A/KU3, Kristal Klang Commercial Centre, 42100 Klang, Selangor.

Contact number: 019-985 8151 (Elaine)

Business hours: Monday to Saturday (9am to 6pm)



Hair Conditioner dari REJUVENATING 30-DAY TRAVEL ESSENTIALS ORGANIC BATH AND BODY CARE SERIES

Thursday, August 18, 2016 4 Comments
Assalamualaikum

Tak habis lagi ni nak cerita pasal produk dari Ecowell yang awesome ni.Yelah dalam satu kit ni mengandungi 5 benda yang sangat mudah korang bawa apabila korang pergi bercuti
 Antaranya :
  • Body lotion
  • Shower Gel
  • Hair Conditioner
  • Shampoo
Di entry yang lepas aku ada ceritakan dua darinya iaitu Shower Gel dan juga Body Shampoo.

Kali ni pulak aku nak memperkenalkan korang satu produk yang ada di dalam Essential Kit ni iaitu HAIR CONDITIONER


Hair Conditioner ni pack dia sama je macam yang lain-lain.Diperbuat daripada Organic Shea Butter.
Ianya mampu Melembutkan, menyuburkan, melindungi dan membaiki rambut kering dan rosak. rambut ringan lagi intensif dan kulit kepala khasiat. Menghalang rambut ikal dan menyimpan rambut yang sihat dan terkawal.

Jadi korang tak usah risau atas penggunaan produk ini.Hah..seperti biasa,di mana nak mendapatkannya..Korang boleh lihat link kat bawah ni ye.


Shopee
https://shopee.com.my/product/7728479/43435084/

SiteGiant
http://www.nestore.biz/rejuvenating-30-day-travel-essentials-organic-bath-and-body-care-series


Facebook
https://www.facebook.com/ecowellorganics/
















Friday, August 12, 2016

Wangian Sweetheart membangkitkan aroma terapi yang hebat dari DD Cosmetics

Friday, August 12, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Wanita dan minyak wangi memang tak boleh dipisahkan..Siapa yang tak suka dengan wangian kan.Nak pulak wangian tu tahan lama dan Mesra Solat.Sebenarnya kalau ikutkan banyak juga  terdapat minyak wangi online yang macam cendawan tumbuh..Tapi adakah menepati ciri-ciri yang kita idam-idamkan tu

Rasa bertuah kerana dapat review Wangian Sweetheart dari DD Cosmetics ni..Pertama kali cium wangian ni,dah jatuh cinta bauan pertama ko!! Memang menepati bauan yang aku kehendaki.Sweetheart diinspirasikan dengan bauan tumbuh-tumbuhan.Sedikit semburan sahaja dah memberikan aroma yang tahan lama...Perfume ni adalah minyak wangi yang paling wangi yang aku jumpa..So,tak sia-sialah melabur untuk membelinya dengan harga murah ni kan.Warna botolnya pun sangat sesuai dengan wanita.Suci dan glamour.

Minyak wangi wanita yang diberi nama Wangian Sweetheart digambarkan ibarat  semanis bayangan wajah,kesempurnaan dan keanggunan.Haruman ini dirumus khas dengan pati segar yang memukau kalbu berunsur haruman terpilih seperti Vanilla,Rose,Buah plum dan mandarin.

wangian sweetheart


APA YANG BEST TENTANG HARUMAN INI
  • Haruman yang tahan lama (8 hingga 12 jam)
  • Haruman yang setanding dengan jenama antarabangsa.
  • Haruman yang kekal harum meski usai berwuduk,pilihan sesuai untuk solat.
  • Haruman dengan Harga kasih sayang.
wangian sweetheart


Harga mampu milik bagi sesiapa yang ingin memiliknya dengan harga RM49.90 untuk semenanjung Malaysia dan RM59.90 Untuk sabah sarawak sebotol.Botol minyak wangi yang comel ini mempunyai 30ml isian di dalamnya..Sangat mudah untuk dibawa kemana-mana.


Mesti korang nak taukan kenapa DD Cosmetics mencipta haruman ini dengan haruman Vanilla , Rose,buah plum dan mandarin ni.Meh aku share sedikit 

Vanilla- haruman yang dipilih sangat tepat untuk memberikan keasyikkan yang berbeza kepada pemakainya.Vanilla juga mampu mengusik peribadi pemakai dengan gaya feminin.

Rose-Memang tidak boleh dipertikaikan lagi kerana setiap kelopak mawar yang menitiskan apungan nan harum ini,bagai bercerita kisah perawan yang menjadi pujaan semua.Ianya lembut tetapi mampu menggoda.

Buah Plum-Membangkitkan energi dan kemanisan.Lambang keanggunan seorang gadis yang sifatnya penuh kasih sayang.


Sweetheart membawa kisah tersendiri melalui keasyikkan aromanya.
Sweetheart-Mekar mewangi di Sanubari 




wangian sweetheart


So,macam mana nak dapatkannya haruman yang membangkitkan semangat ni?

TERAJU BEAUTY & HEALTHCARE SDN BHD

Tel : 03-89229888 (Pejabat)
Email: sales@ddcosmetics.com.my
Whatsapp: 019 – 201 8014 / 019 – 201 8015 / 019 – 201 8027

Atau boleh dapatkannya dengan pengedar minyak wangi dan Stokis berhampiran dengan anda.Boleh Klik sini untuk melihat senarai stokis.






Giveaway Minyak Wangi Braveheart & Sweetheart DD Cosmetics : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh DD Cosmetics. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.

Shower Gel Dari Ecowell 's Bath Series travel set

Friday, August 12, 2016 7 Comments
Assalamualaikum

Rasa nak lama-lama je mandi kat dalam bilik air ni.Apa taknya Shower Gel dari Ecowell's Bath series Travel set ni tersangatlah best.Sedikit je letak,buih dah banyak.Didatangkan juga dengan sponge ,emmm..bertambahlah buih-buih tu..Sebab tu WAJIB ada travel set ni,yelah..Dah peluh-peluh bila kita ke sana-sini,balik hotel,boleh bersihkan diri dan wangikan diri tu..Baru lena tidur kan.

Seperti yang aku bagitahu kat korang di dalam entry Rejuvenating 30 days Travel Essential Organic Bath care series ni,tak perlu susah-susah untuk bawa barangan mandian yang besar-besar penuhkan beg.Cukup dengan kit yang mudah di bawa ke mana-mana ni.Organic skin care ni memang semua orang suka kan.Korang jangan risau kerana produk ini mempunyai Certified Organic.so,tak payah ragu-ragu lagi kan.Produk ini boleh digunakan oleh mereka yang mempunyai kulit yang normal dan berminyak.


Shower Gel Dari Ecowell 's Bath Series travel set
Senang kan..tak payah susah-susah bawa banyak-banyak barang.


Meh aku share semula kelebihan Travel set ni
  • 30 day application
  • Organic Bath and Body Care  collection
  • ICEA-certified organic 
  • Dermatologically Tested
  • Normal to oily skin
  • Eco Friendly
  • Travel Friendly Pack




Mana korang boleh dapatkan produk yang awesome ni..Meh klik Link ni




Monday, August 08, 2016

Giveaway Follow dan Like MY

Monday, August 08, 2016 8 Comments
Assalamualaikum


Giveaway Follow dan Like MY
For Join >>> Klik Banner

Langkah - Langkah

1. Buat entri bertajuk : Giveaway Follow dan Like MY
2. Copy gambar banner diatas dan backlink ke entri ini.
3. Nyatakan Url FB dan IG anda untuk semakan.
4. Publish entri dan tinggalkan url entri tersebut di kotak komen pada entri ini.

* Seramai 3 orang pemenang dicari
* GA akan bermula pada hari ini sejurus selepas ia dipublish dan akan tamat pada 14 Ogos 2016  
* Pemenang akan diumumkan pada 15 Ogos.
* 16 - 18 Ogos - maklumat pemenang akan dikumpulkan.
* 19 - 22 Ogos - hadiah akan dipos pada pemenang.

Rejuvenating 30 day Travel Essential Organic Bath Care Series

Monday, August 08, 2016 11 Comments
Assalamualaikum

Pernah tak korang ada masalah untuk membawa set mandian korang bila korang nak pergi melancong?Nak bawak semua sekali ,nak masukkan dalam satu beg,iskk...memang payah kan..Mau taknya kalau set mandian korang tu sebesar gedabak.manalah nak muatkan dalam satu beg yang super comel tu.

Tapi dengan adanya Ecowell 's Bath Series travel set ni,sangat-sangatlah memudahkan korang kerana ianya cukup complete shampoo,Hair Conditioner,Shower Gel dan juga Lotion badan.Hah..Semua didatangkan dengan pek yang cukup comel.Sekarang korang boleh pergi ke mana sahaja tanpa meninggalkan organic Essential korang tu.

ecowell

Mencari Rahsia berseri sepanjang hari,Rambut yang segar dan kulit yang cantik dengan 4 mandian Organik ada tersedia di dalam Rejuvenating Ecowell Organics Travel Essential Pack.Ia didatangkan dengan saiz yang kecil bersesuaian dengan mereka yang memulakan perjalanan yang jauh.

Meh aku perkenalkan satu-satu apa yang ada di dalam pek ini.

lotion ecowell

Rich Moisturizing Losion Badan 50ml
Organik Shea Butter & Minyak Aprikot
Memulih dan mengembalikan
Memperbaharui, baki dan drenches kulit dengan penghidratan mendalam, mengunci kelembapan penting. Melindungi daripada penuaan dan menghilangkan kedutan.

Aku amat sukakan bauan lotion ni yang sangat wangi dan penyerapan yang cukup cepat..so,sesuai lah kalau diletakkan sentiasa di dalam handbag kan.

So,kepada korang yang nak mendapatkan ni,cepat-cepat dapatkan ye..Di mana nak dapatkan produk ni?

SiteGiant

Lazada

Shopee

FaceBook



Nantikan entry seterusnya,apa lagi yang ada dalam travel pack ini yang sangat korang suka ye...

Follow Us @aida_yusof81