7
Assalamualaikum




Sepanjang aku mengandungkan Naura Auni,tak pernah sekali pun aku minum air gula..Rasa selamat juga tak terkena minum air gula ni.Tapi dalam pada selamat tu,rasa rugi pulak tak dapat nak minum kan.Bukan apa,semua tu pengalaman yang jarang-jarang dapat kita buat.Masa kita tengah pregnant nilah dapat merasai perasaan minum air gula tu.

Dari cerita kawan-kawan yang aku dengar,diorang minum air gula ni dua kali.Ada yang mungkin kena lebih dari sekali atau dua..mungkin tengok pada kes ibu hamil tu jugak.

Pernah juga aku tanya doktor kenapa aku tak diberi minum air gula,doktor tu cakap,kalau tiada keturunan mengalami sakit kencing manis,Hb kita pun sentiasa cantik berseri,so mungkin lambat sikit atau tak payah minum terus.wah..seronok ea...Tapi doktor kata jangan suka sangat sebab kemungkinan akan minum jugak.tapi sampai lah aku lahirkan Naura,takde pun sekali nampak appointment untuk minum air gula ni.


Ada ke yang tak tau,apa itu air gula ?


Air gula atau Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) dilakukan bagi memastikan ibu hamil tidak mempunyai masalah kencing manis ketika hamil atau Gestational Diabetis Mellitus (GDM). MGTT lebih dikenali ramai sebagai ujian minum air gula.

Rata-rata ibu hamil yang melalui ujian ini menyatakan air gula itu tidak sedap dan meloyakan. Kalau anda sedang hamil dan bakal melalui ujian ini, lakukan tip berikut bagi membantu diri anda minum air gula tanpa masalah.Dari pembacaan aku di majalah pama,ada beberapa tips yang boleh kita gunakan untuk mengelakkan dari termuntah bila minum air ni.Lagi satu,aku buat entry ni pun ,selepas perbincangan topik rakan sepejabat aku semalam.Terus aku google untuk mencari tips untuk dia..



1.Jaga Pemakanan
Sehari sebelum korang ke klinik,pastikan korang menghadkan pengambilan makanan.Minum air kosong sebanyak yang boleh ye.

2.Berpuasa
Seawal jam 10 malam sehari sebelum ujian air gula,korang perlu berpuasa.Walaupun diminta berpuasa,korang hnya tidak makan tetapi,masih dibenarkan untuk minum.Walau bagaimanapun,hanya air kosong dalam kuantiti yang sedikit dibenarkan.Air manis dan bergula dilarang sama sekali.So,jangan cuba-cuba nak minum ye..hehe

3.Minum dengan cepat
Masa korang minum air gula tu,minum dengan sepantas yang mungkin,tamo sikit-sikit sebab bila minum sikit-sikit tu,masa tulah rasa nak termuntah dan sebagainya.Minum 200ml air gula sekali gus ye.Jika korang perlu untuk tutup hidung tu,tutuplah asalkan korang habiskan air gula yang diberi secepat mungkin.

4.Kumur mulut selepas minum
Rasa gula yang manis mudah membuatkan anda berasa loga dan mahu muntah.Bagi mengelakkan hal itu berlaku,segera berkumur dengan air paip yang bersih.Secara tidak langsung ianya dapat membantu korang menghilangkan kemanisan air gula yang ada di dalam mulut.

5.Berehat di tempat yang selesa
Jika tetiba korang rasa nak pitam,berehat dan berbaringlah di tempat yang bersesuaian.Seelok-eloknya korang habiskan masa dua jam sebelum ujian darah,kedua di tempat yang tidak mempunyai bau supaya menghindarkan korang daripada termuntah akibat bauan tu.

6.Jangan terus makan berat.
Selepas ujian darah kali kedua dilalui,jangan terus makan makanan berat.Seelok-eloknya mulakan dengan meminum air kosong.Makan biskut ataupun roti terlebih dahulu.Apabila keadaan kembali stabil,barulah anda boleh menjamah makanan seperti biasa.

Hah!! Harap si dayah bacalah entry aku ni..memang khas untuk dia...hahaha...









Post a Comment

  1. sama macam fiqa..dah 2 kali pregnant x dpt merasa air gula..hehe.

    ReplyDelete
  2. Tapi kalau zaman kakak pregnant dulu memang tak ada minum-minum gula ni Eda
    Sekarang aje kena sebab pemakanan sekarang org yg tak ada diabetic pun boleh kena masa pregnant.

    ReplyDelete
  3. Tak sure kalau air gula yang auni minum sama dengan orang preggy minum. Tapi pernah minum sebelum buat MRI dulu.. rasa memang tak sedap.. Terus nak terkeluar balik.. haha

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum..hehehe sihat ke? Lama tak bw. Sheila 2 kali pregnant kena minum air gula pasal mak kita ada history. Hahaha pasrah aje tadah tekak. Mujur takde kencing manis

    ReplyDelete
  5. Tak pernah rasa minum air gula..tapi dengar2 sekarang memang kena minum walaupun tak de masalah apa..

    ReplyDelete
  6. elak kena kencing manis minum air gula?

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

 
Top