Monday, January 30, 2017

Hadiah Dari Azhafizah.com

Monday, January 30, 2017 5 Comments
Assalamualaikum

Hai Korang👀👀... Ececeh..sejak ada simbol kat blog ni..ada je emoji bertaburan...ai is suka tau!!☺☺☺..Jangan muntah hijo ok!..Meh hari ni akak nak bagitahu kat korang yang akak ada dapat hadiah..Hadiah dari siapa???emmm...da terang-terang tajuk tu hadiah dari azhafizah..

Baik hatinya fiza bagi aku hadiah? Actually,dia memang baik hati pun..Sebab selalu bagi hadiah kat readers dia..Moga murah rezeki untuk dia hendaknya. Masuk hadiah ni,maknanya ini kali ketiga aku dapat hadiah dari fiza...Siapa nak hadiah,boleh la rajin-rajin usha blog dia..Sebenarnya dulu bukan niat aku pun masuk blog dia untuk dapatkan hadiah,cuma aku memang suka masuk blog dia..Ada je cerita menarik yang dia kongsikan,pelbagai tips dia kongsikan pada readers dia...Best!! Korang boleh baca di sini


Hadiah Dari Azhafizah.com
Inilah dia...Bantal panjang...cantik kan warnanya..Pandai fiza pilih..Ini pun dah berebut dengan dak naura

Hadiah Dari Azhafizah.com
Nak keluar,dia angkut sekali bantal ni..

Hadiah pertama yang aku pernah dapat dari fiza adalah lampu meja, boleh baca kat sini ye dan yang kedua adalah selimut.Korang boleh baca entry selimut tu di sini .Eh..rupanya ada yang ketiga..Boleh baca di sini jugak..Maknanya dah 4 hadiah aku dapat dari fiza...ngeee.....


Thanks fiza untuk hadiah ni..Thanks jugak adakan top komentar tu...Nak buat jugak macam fiza..tapi belum ada kesempatan dan ada budget yang khas untuk blog...insya allah..moga dimurahkan rezeki nanti..



Thanks reading my post : http://www.kisahsidairy.com/2017/01/hadiah-dari-azhafizahcom.html

Sunday, January 29, 2017

Cara Nak Usir Semut Dengan 4 Bahan Dapur

Sunday, January 29, 2017 5 Comments
Assalamualaikum



Hai korang☺☺☺ Nak update pasal benda yang paling aku tak suka ada bila di dapur..Sebenarnya bukan niat nak membunuh,tapi kekadang tak disengajakan...Kadang-kadang tak boleh lari dari membunuh..

semut
sumber:google


Macam mana aku tak bunuh semut tu,Kalau tiba-tiba dia berada di corong air panas..Bila tekan air panas,dua tiga ekor menjunam masuk dalam air panas...Dah mati.Adehh..Lepas tu dalam makanan,haisshhh...Tak taulah macam mana nak halau semut ni bukan sahaja di dapur,malah di dalam rumah..Setakat seekor dua tu takpelah..Tapi kalau dah berkelompok,mau tak risau kan..Yelah ada anak kecil ni,semua nak kena jaga.Takut digigit semut satu hal..Jenis dak naura tu sangat sensitif bila kena gigit,mulalah naik segala kudis nanti di badannya.


Lagi satu,bila ada anak kecil ni,memanglah makanan bersepah-sepah..Kemana-mana je Naura akan bawa makanan seperti biskut di tangannya..Lepas tu entah habis entah tidak,tiba-tiba dah takde je kat tangan dia.

Sebenarnya tanpa kita ketahui,Cara Nak Usir Semut  ni bukan perlu menggunakan penyembur ridsect atau apa,Hanya cuma perlu bahan di dapur untuk menghalau semut.Uihhhh...Mungkin ada yang tak tahu hal ni kan..Apa yang telah aku baca di mingguan wanita,Ada 4 Bahan dapur yang boleh usir semut tau..Apa dia?? Meh Baca..

1.KAYU MANIS

Semut paling tak suka dengan bau kayu manis yang menyengat tu..Jika ingin semut pergi jauh dari bekas gula,masukkan saja satu batang kayu manis di dalam gula dan biarkan.Selain dari Kayu manis,korang boleh juga menghalau semut dengan taburan kayu manis.Cukup taburkan di meja dan ratakan di bahagian yang selalu dihurung semut.Boleh juga gunakan Cengkih untuk menghalau semut.

**ada petua lain yang aku amalkan adalah rendam cengkih/kayu manis ke dalam air panas semalaman,masukkan ke dalam botol sembur..Kemudian boleh la korang sembur di tempat semut suka merayap.Insya allah. akan berhasil...save cost nak beli yang ada dipasaran..

2.CABAI
Ambil beberapa cabai dan masukkan dalam bekas gula..Cara efektif untuk mengusir semut.

3.CUKA
Campur cuka dan air dengan perbandingan 50-50 dan letak di bahagian yang sering dihurung semut atau tabur sekeliling makanan untuk elak di hurung semut.


4.OATMEAL
Oatmeal mungkin tidak berbau tajam seperti kayu manis,cuka atau cabai,tetapi ternyata ia boleh menyingkirkan semut dan mencegah hurung pada makanan.Namun bahan ini cukup sayang jika dijadikan bahan untuk usir semut kerana harganya sedikit mahal.


Itu adalah 4 Bahan dapur yang sangat mudah untuk kita dapati di rumah tanpa membeli ubat penghapus serangga kan.Apa kata kita cuba petua ni di rumah..Lagipun takdelah bahayanya pada anak kita..betul tak..





Saturday, January 28, 2017

Ciri-ciri Perabut yang sesuai dengan Ruang Tamu rumah

Saturday, January 28, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Lama tak bercerita pasal rumah kediaman..Rumahku syurga ku...Walaupun dah hampir dua tahun berpindah,Tapi rumah still macam tu jugak..Maknanya No renovation and No Painting..

Tapi ada pasang angan-angan nak cari perabut untuk rumah tu..Maklumlah kan..Nak beli semua tu memerlukan modal.Ingat malas nak berhutang..Beli apa yang mampu je..Janji ada..Aku memang saja je sebenarnya nak biarkan rumah tu kosong cenggitu..Anak kecil,biarkan dia meneroka rumah yang kosong tu je..haha..Tapi bila dah besar sikit ni,ingat ada lah nak pasang angan-angan beli perabut especially sofa untuk diletakkan di ruang tamu.

Nak beli perabut ni bukan boleh main beli je..Kena jugak tengok keluasan rumah yang hado tu..Kang kalau beli besar sangat,makan ruang yang banyak,rumah pulak jadi sempit..betuiii dak.Sebab tulah kena survey dulu Ciri-ciri Perabut yang sesuai dengan Ruang Tamu rumah..Ok..meh aku share tips yang aku baca di blog senihias.com ni...Moga bermanfaat untuk aku dan korang yang membaca..


Image result for susunan perabot di ruang tamu
sumber : teratak impian ibu
1.TAHAP KEGUNAAN
Sebelum itu,haruslah kita mengenal pasti tahap kegunaan perabot di ruang tamu.Contohnya,apabila kita nak beli sofa,adakah sofa itu untuk kegunaan keluarga beristirehat dan menonton TV atau perabot berkenaan jarang digunakan.Jika ianya kerap digunakan,pastikan sofa yang dipilih tahan lasak bagi menerima apa juga bebanan yang dikenakan ke atasnya.Ukurang yang sesuai untuk menampung berat pelbagai saiz dan kumpulan manusia.Sofa yang berwarna terang menarik tumpuan.

2.KESESUAIAN GAYA
Kita seharusnya mengenal pasti gaya yang sesuai dengan keperluan konsep reka bentuk ruang tamu rumah kita,Pilihan sofa yang bertepatan dengan gaya yang dipilih antaranya
  • Gaya moden menampilkan gaya sofa rendah dan rata selain nampak bersih dan minimal.
  • Gaya klasik menampilkan gaya sofa melengkung berukir dan berukuran besar.Rangka kayu yang keras dan tahan lama.
  • Gaya Tradisional menampilkan gaya tradisi etnik tertentu yang menggunakan bahan kayu.
  • Gaya Resortdan kedesaan menampilkan sofa daripada anyaman serta bahan semula jadi.


3.KESELESAAN
Tahap keselesaan sofa bergantung kepada keanjalan dan kelembutan kusyen.Kita boleh tentukan sama ada hendak memilih jenis kusyen yang melekat atau terasing,Ukuran sofa dari segi keselesaan antropometrik dan ergonomik dapat diketahui dengan cara duduk di atas sofa berkenaan bagi menguji tahap keselesaannya.Perlu mengenal pasti bahan yang digunakan samada ia adalah campuran bahan berbusa(foam),gentian atau kekabu.Pengisian bahan berbusa adalah terbaik kerana dapat mengekalkan bentuk selain memberi sokongan yang kuat.

4.PILIHAN WARNA
Pilihan warna yang terang sangat digalakkan kerana ia mampu menarik tumpuan.Warna semulajadi adalah pilihan sempurna kerana mudah digabungkan dengan perabut lain.Cara terbaik adalah sofa utama mengekalkan warna sama manakala aksesori dan hiasan sampingan seperti kusyen boleh dalam berbilang corak dan warna.Kelebihan mengetengahkan upholsteri bercorak bukan sahaja merangkan suasana ruang tamu tetapi mampu menutup kekotoran di sofa.

5.KESESUAIAN RUANG
Satu kesilapan utama membeli perabot ialah kerana tertarik dengan tawaran jualan murah tanpa membuat perbandingan kesesuaian dengan luas ruang rumah.Apa yang menyedihkan perabot yang dibeli tidak boleh muat walaupun pada pintu rumah..Hah..itu memang sedih...rugi pun rugi jugak kan...Sepatutnya kita harus memastikan saiz dan dimensi serta ukuran lebar,tinggi dan panjang perabot diketahui bersama dengan ukuran maksimum ruang tamu rumah kita.

6.KETAHANAN FIZIKAL
Selain ketahanan struktur perabot,ketahanan bahan fabrik juga penting,kerana fabrik jenis jacquard paling tahan.Bahan pelindung pula berfungsi menjaga fabrik bukan ketahanan fabrik.Periksa perabot yang hendak di beli.Part ni kita perlu ambil masa untuk memeriksa dari segi pembinaan struktur rangka perabot.Sofa tahan lama biasanya menggunakan kayu keras sebagai rangka biarpun ia menyebabkan perabot itu berat untuk diangkat.Tunggang terbalikkan perabot yang hendak di beli untuk mengetahui kekuatan dan kestabilan sofa.Duduk dan rasai sofa yang hendak dibeli seperti yang biasa kita lakukan ketika dirumah kerana ia membantu kita membuat analisis mengenai tahap keselesaan dan ketahanan perabut.Perlu juga meminta pandangan dari ahli keluarga terdekat.



Itu baru hal perabut dan susun atur ..belum lagi bab nak deko perkara-perkara lain..Belum lagi bab warnakan rumah tu...Tengah pening nak cari warna yang sesuai untuk ruang tamu rumah aku tu..any idea?

Thursday, January 26, 2017

Penawar Resdung Paling Mujarab

Thursday, January 26, 2017 12 Comments
Assalamualaikum

Pagi-pagi mesti bersin dengan kerap sampai rasa tak selesa..Itulah yang dinamakan resdung..Memang rata-rata penghidap penyakit resdung akan melalui perkara yang sama setiap pagi.

APA ITU RESDUNG
Resdung ialah  sejenis penyakit hidung yang terjadi akibat radang pada membran sinus.Sinus ialah rongga dalam tulang muka yang mengandungi udara dan permukaannya di seliputi mukosa(Kulit yang mengeluarkan mukus atau hingus).Resdung juga boleh disebabkan oleh virus.Apabila tidak di rawat,resdung ini boleh menjadi akan membuatkan kita hilang deria bau,Pelupa dan lubang hidung bengkak dan bernanah.

Tanda-Tanda Resdung

-Hidung sentiasa berair/selsema setiap masa terutama ketika cuaca sejuk dan awal pagi.
-Gatal-gatal hidung ,mata dan telinga terutama bila memakan ayam,udang,ketam,ikan masin dan    sambal belacan.
-Bersin bila terkena habuk
-Berkahak,banyak jerawat,kurang pendengaran/penglihatan,sakit kepala,kelumumur banyak,rambut gugur,nafas berbau(anda tidak tahu nafas anda berbau dan tidak menyenangkan rakan anda,gatal kulit dan keputihan(wanita)



Simptom ini sering menganggu aktiviti seharian kita dan menyebabkan kita tidak selesa.Jadi untuk merawat penyakit resdung itu,cubalah Penawar resdung paling mujarab.Ubat resdung akar kayu ini,sudah diwarisi oleh pengamal perubatan islam selama 40 tahun.Dan ia merupakan ubat warisan turun temurun.

Penawar Resdung Paling Mujarab
Ubat Resdung paling berkesan untuk mengubati penyakit resdung dari dalam dan melegakan daripada alahan makanan,cuaca,bersin,selsema dan sebagainya yang berkaitan dengan resdung.

Penawar Resdung Paling Mujarab

Antara Testimoni Penawar Resdung Paling Berkesan yang berjaya mengurangkan dan melegakan  penyakit Resdung ini.

testimoni Penawar Resdung Paling Mujarab

testimoni Penawar Resdung Paling Mujarab

testimoni Penawar Resdung Paling Mujarab

testimoni Penawar Resdung Paling Mujarab

testimoni Penawar Resdung Paling Mujarab









Untuk mendapat kesan yang lebih cepat,buka sarung kapsul dan masukkan serbuk akar kayu di dalam segelas air kosong.Kacau sehingga ubat itu larut.Sebelum minum bacalah selawat dan insya allah dengan izin Allah swt resdung yang kita alami akan beransur baik.




Kelebihan anda menggunakan Ubat ini


Aturan Makan:
1 biji malam dan 1 biji pagi


Ibu yang mengandung tidak digalakkan untuk mengambil ubat ini.
Ubat ini tidak boleh dilangkah
Sekiranya resdung semakin reda,kurangkan pengambilan dengan memakan 1 hari sebiji sahaja atau 1 hari 1 biji.



Sebarang Pertanyaan dan Pesanan Ubat Penawar Resdung Paling Mujarab ini bolehlah hubungi Puan Aisyah di talian 013-987 1616











Wednesday, January 25, 2017

Bahaya Darah Tinggi dan Cara Mengawalnya

Wednesday, January 25, 2017 5 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Bersiaran hari ni.semalaman tak update entry..so as usual entry auto publish.Yes..Semalam memang bercuti..Tiba-tiba husband tak sihat.Actually memang dah beberapa hari dia kata macam tak sihat.Tapi semalam,dia memang dah tak tahan..Nak kata dia demam,taklah demam mana pun..Still lagi berpeluh kan.

Tapi gagah jugak pi klinik.Of course dia kena check apa yang tak kena dengan badannya tu.Biasalah orang ada sejarah penyakit darah tinggi..Nak kena selalu pantau..Risau pulak kalau tetiba naik mendadak..Macam-macam boleh jadi.

Dan sangkaan tu betul bila darah tinggi dia naik sehingga 210..What?? 210? and yes,dia still tak nak ke hospital lagi.Just ambil ubat di klinik swasta sahaja.Dah suruh jugak dia ke hospital kan..Tapi dia tetap taknak..Takut kena tahan katanya...emm..ok...ai is pasrah je lah...

Darah tinggi ni bahaya,sebab ianya boleh membawa risiko serangan jantung,strok,penyakit buah pinggang dan demensia.Secara keseluruhannya,Tekanan darah untuk seseorang yang normal adalah 140/90 mm Hg.Ia digunakan sebagai indikator untuk tekanan darah tinggi.Angka pertama adalah tekanan sistolik  aiaitu tekanan apabila jantung mengalirkan darah ke seluruh tubuh kita.Angka kedua ialah tekanan diastolik iaitu tekanan ketika dalam keadaan rehat.

Darah tinggi ni husband dapat dari keturunan keluarganya..So memang tak boleh elak..Walaupun ada juga disebabkan oleh faktor badannya pun boleh jadi jugak.

So,bila dah jadi macam tu,Harus sangat kita kawal tekanan darah tinggi supaya tidak terus naik..Kalau naik,seperti yang aku tulis diatas boleh membawa maut dan penyakit lain.Baca di blog Kevin Zahari,ada 7 Cara kawal Tekanan darah tinggi yang kita boleh ikuti.

1.Kurangkan berat badan
Kita perlu mengambil anisiatif untuk mengurangkan atau mengawal berat badan sekurang-kurangkan 5kg yang mana itu pun sudah memberikan impak yang ketara dan memudahkan lagi kesan ubat yang diberi oleh doktor.

2.Bersenam dengan kerap
Cuba untuk bersenam dalam 30-45 minit pada hari minggi.Paling kurang pun 3-4 kali seminggu.Pada masa yang sama ini juga membantu mengurangkan berat badan.At least kalau taknak bersenam pun,kenalah ada aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh kan..

3.Kurangkan pengambilan Garam.
Pengambilan garam perlu dikurangkan daripada 2.3g sehari.Garam umpama pasir yang serap air dan ianya boleh meningkatkan tekanan darah.Kurangkan kicap,telur/ikan masin dan jangan tambah garam pada makanan yang sudah dihidangkan.1 Sudu teh garam mengandungi 2.3g So disitu kita perlu kurangkan garam dalam makanan.

4.Jangan Merokok
Kesan Nikotin rokok dapat meningkatkan tekanan darah sehingga 10mm Hg sehingga sejam.Jadi,sekiranya korang merokok sepanjang hari,tekanan darah pun lebih tinggi sepanjang masa.

5.Kurangkan Stress
Stress,kerja,duit,kesesakan jalan dan macam-macam lagi boleh meningkatkan lagi tekanan darah buat sementara waktu.kalau anda mempunyai kronik stress,sudah tentu ia memudratkan kesihatan nada dan boleh menyebabkan serangan jantung,strok dan macam-macam lagi.Seimbangkan kehidupan anda  dan cuba untuk elakkan stress yang berpanjangan.

6.Amalkan diet yang lebih baik.
Diet seharian amat penting untuk mengawal dan kurangkan tekanan darah.Di bawah ni ada beberapa tips yang boleh kita amalkan untuk berdiet.
  •   Ketahui keperluan kalori kita setiap hari.Ini boleh mengawal jumlah makanan dan membantu mengawal  atau kurangkan berat badan
  • Makan 5-7 hidangan sehari tetapi dalam sukatan yang kecil.
  • Lebihkan serat (fiber) seperti grains,Nasi perang,buah-buahan dan sayuran segar.
  • Kawal kolestrol  dengan elakkan memakan makanan berkolestrol tinggi seperti makanan laut,organ-organ seperti paru-paru.Kurangkan lemak-lemak haiwan dan tingkatkan pengambilan serat.
  • Pastikan ada sumber potassium dalam diet anda.Ia dapat kurangkan kesan garam pada tekanan darah tinggi.Pisanga dalah potassium yang baik dan mudah di dapati.
  • Kurangkan pengambilan alkohol dan kafein.
7.Jangan Leka
Pastikan kita selalu melakukan pemeriksaan tekanan darah dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan kita.Walaupun kita tidak mempunyai masalah hypertension,pastikan kita melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap 12 bulan sekali



Itulah tips yang di kongsi oleh Kevin Zahari untuk pembaca blognya.Bagi aku tips diatas perlu untuk kita lakukan supaya kita sentiasa dalam keadaan sihat.Semuanya di tangan kita untuk buat atau tidak.So,harap aku dapat lakukannya untuk yang tersayang tu.
















Monday, January 23, 2017

5 Barangan Impian Untuk di beli di Lazada pada Tahun 2017

Monday, January 23, 2017 17 Comments
Assalamualaikum


Sebenarnya impian dan azam aku untuk tahun ni memang untuk memeriahkan rumah aku..Maksud memeriahkan tu adalah aku nak membeli peralatan untuk di dalam rumah mahupun di luar rumah..Yelah kepada korang yang sedia maklum,aku baru sahaja menduduki rumah baru dua tahun lepas...Bila dah beli rumah,mestilah nak beli segala kelengkapan di dalamnya pulak kan.

Tapi impian tu aku dapat laksanakan bila ada budget je untuk membeli.Memang dari masuk rumah tu,aku tak pernah lagi membeli sebarang perabut terutamanya di ruang tamu rumah aku tu.Tapi impian aku untuk tahun ni akan aku laksanakan..insya allah.

Kalau nak bercerita impian aku untuk tahun 2017 ni,bersempena pulak dengan kedatangan Chinese New Year ni,haraplah "ONG" aku mengena  untuk memenuhi impian aku tu.Dan  aku senaraikan 5 Barangan impian yang ingin aku beli dan barangan tu sangat-sangat penting dalam rumah aku untuk tahun 2017.

Jom kita start satu persatu apa barangan impian yang aku nak sangat ada untuk tahun 2017 ni.

1.SET SOFA-  Nicole 3+2 Sofa Set

Set Sofa ni  aku akan letakkan di ruang tamu.Aku memilih untuk memiliki sofa 3 + 2 kerana ianya sangat bersusaian dengan Ruang tamu aku tu.Aku memilih untuk memiliki Nicole 3 +2 Sofa set ini kerana ia diperbuat dari Synthetic Leather dan di penuhi dengan Span(foam) yang bermutu tinggi.So, aku tak risau bila anak-anak aku lompat-lompat kat atas tu.Aku memilih untuk membeli warna gelap supaya kena dengan ruangan aku yang sedikit besar dan warna cat yang terang.Lagipun aku memerlukan sofa yang sedap untuk merehatkan badan.Aku memilih untuk membeli di Lazada Malaysia kerana sempena sambutan Chinese New Year ini, Mereka mengadakan "RED HOT SALE" .Korang boleh klik pautan di itu di sini  →→→ http://www.lazada.com.my/cny-red-hot-sale/

lazada hot sale

Harga Nicole 3 + 2 Sofa Set =  RM1299.00 [Link]


2.Lorenzo Modern Rug Soft Thick Fluffy Pile
Bila dah ada sofa haruslah ada carpet yang menghampar di bawah sofa ni kan..Barulah sedap kaki ni memijak.Untuk sofa aku nak beli yang of courselah ada kualiti kan..Barulah tahan lama.Karpet ini diperbuat di Turki.Mempunyai Kualiti yang tinggi.Karpet ni tebal,so sedaplah bila di pijak kan.Yang penting ia anti debu dan anti statik..So,sangat mudah untuk dijaga.Aku memilih corak dan warna Light Beige kerana bersesuaian dengan sofa yang mempunyai warna yang gelap.

lazada hot sale
Harga Lorenza Modern Ruf Soft Thick Fluffy Pile = RM345.00 [Link]



3.Bohemia Style Balckout GYC2017 Curtian Multicolor.
Selain dari sofa,impian aku yang kedua adalah untuk memiliki Langsir yang tidak mempunyai corak tetapi ia hanya mempunyai Cetakan Jalur yang berwarna warni.Yang ini juga sesuai dengan tema di dalam rumah aku.Untuk langsir ini ia menggunakan Eyelet Rod dan sangat mudah untuk dipasang.Disebabkan rumah aku End lot,bila pagi,cahaya matahari akan masuk dan untuk menghalang cahaya matahari itu, aku menggunakan langsir ini kerana ianya boleh menapis 60% cahaya matahari dari luar.At least bolehlah mengurangkan cahaya matahari yang masuk ke dalam rumah kan.

lazada hot sale
Harga Bohemia Style Blackout GYC2017 Curtaib Multicolor = RM109.00[Link]



4.Folding Picnic Camping Chorcoal BBQ Grill Adjustable

Ini juga adalah salah satu impian aku.Sebabnya aku rajin berbaque bersama family..Kerana bila kita selalu adakan berbaque ni,inilah yang membolehkan tali silaturrahim tu semakin rapat.So aku mesti adakan masa untuk berparti secara kecil-kecilan di rumah bersama adik beradik aku.So Folding Picnic Camping Chorcoal BBQ Grill Adjustable sangat-sangat diperlukan dalam impian aku pada tahun ni.Salah satu sebab aku memilih untuk memilikinya adalah kerana ia diperbuat dari besi yang berkualiti,Mudah di pasang dan dilipat.Disokong oleh 4 sokongan lipatan,stabil untuk berdiri di lantai simen dan juga di padang rumput.

lazada hot sale
Harga Folding Picnic Camping Chorcoal BBQ Grill Adjustable = RM126.00[Link]




5.ASOTV Double Pole Foldable Table +4 Stools
Barang terakhir yang aku nak dibeli di Lazada sempena Chinese New Year ni adalah ASOTV Double Pole Foldable Table +4 Stools.Meja double yang boleh dilaras bersesuaian untuk lepak-lepak depan rumah sambil berbaque kan..At least boleh la duduk-duduk santai di luar rumah kan.

lazada hot sale
Harga ASOTV Double Pole Foldable Table +4 Stools = RM138.00[Link]




Wah....Inilah 5 Barangan yang aku impikan untuk aku beli di Lazada sempena Chinese New Year ni sebanyak RM2017,

lazada hot sale

Lazada telah mengadakan RED HOT SALE dengan pemberian Diskaun sebanyak 88%..Double wow𛱠𛱠 la kiranya kan..Sempatlah kiranya kalau  nak Shopping Last minute ni.




Saturday, January 21, 2017

31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 5-6 Perkataan menggambarkan diri aku

Saturday, January 21, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Dah masuk hari ke 5 untuk 31 Day Challenge By JDT Blogger...Aku percaya ramai blogger di luar sana yang dah pun sampai ke hari 17 kot..kalau tak silap akulah.

Untuk Hari ke 6 ni,6 Perkataan menggambarkan diri aku.


** Nampak Sombong**
Tapi sebenarnya bukan sombong,nak tau aku sombong ke tidak,kenalah kenal dulu dengan tuan Empunya badan


**Cepat Marah**
Memang aku jenis yang cepat marah,tapi dalam mana keadaan pun,aku cepat reda dengan kemarahan aku ni.



**Pendiam**
Bagi orang yang tak kenal,memang aku ni pendiam,tapi dah lama barulah becok bagai nak rak




** Cepat Kasihankan Orang**
YES..Kalau peminta sedekah,atau siapa-siapa sahaja yang datang pada aku untuk mintak sesuatu,rasa tak boleh menolak..Walaupun kadang-kadang aku tak mampu nak berikan apa yang diminta,aku tetap akan rasa bersalah dan sedih.



**Penyayang**
Mungkin semua orang ada kot perasaan tu...Tak taulah kalau korang takde,..hahaha


Apa lagi ek..entah la aku pun tak tau...yang penting aku happy go luck je..life must go on kan..keep move on...Jangan pernah mengalah untuk berjaya ok








Friday, January 20, 2017

31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 4-Apa yang ada di dalam Beg

Friday, January 20, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Ok...Dah masuk hari ke 4.Apa pula 31 day Challenge untuk hari ni pulak..Ini dia 31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 4-Apa yang ada di dalam Beg


31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 4-Apa yang ada di dalam Beg


Dlam beg takde benda pun yang banyak untuk di bawa ke tempat kerja..Beg kecil yang hanya mengandungi beg makeup,purse dan kunci sahaja..Extra beg kosong tu memang saja bawak..Kot lah pegi shopping apa-apa tetiba takde beg plastik kan...❤❤❤

Tada....simple je kan yang ada dalam beg..Kalau beg untuk berjalan besar sikit...Sebab nak bawa segala pampers,susu dalam tu..ehehehe





Thursday, January 19, 2017

Thomas Town Giveaway by Zai Zamree

Thursday, January 19, 2017 2 Comments
Assalamualaikum


thomas town giveaway



Syarat nak join ni simple je :)

1. Follow blog Zai Zamree.
2. Follow fanpage facebook Blog ZaiZamree.
3. Subscribe youtube Zai Zamree dan Cikpinz.
4. Buat entri bertajuk "Thomas Town Giveaway by Zai Zamree".
5. Tampal banner di atas di entri penyertaan dan 'backlinkkan' ke entri INI
.
6. Tinggalkan link anda di ruangan komen entri ini.
7. Siap!

31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 3- Gambar dengan kawan

Thursday, January 19, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Dahpun masuk hari kedua 31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 3- Gambar dengan kawan  ni..Ok..untuk task kedua hari ini,Kita up gambar dengan kawan.
31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 3- Gambar dengan kawan

Actually gambar ni diambil semasa reunion kecil antara kami ex officemate dan juga officemate di McDonalds Pusat Bandar Pasir Gudang Johor.


Dari Depan Tudung berwarna peach tu adalah Sida,Receptionist cum Hr Clerk,Aku,si budak debot Naura,Surya dan juga wani ex-officemate kami...






1.Day 1 - Siapa Saya











Terima Kasih kerana membaca http://www.kisahsidairy.com/2017/01/31-day-challenge-by-jdt-blogger-gambar.html

Wednesday, January 18, 2017

Petua Cili Kisar tahan lama

Wednesday, January 18, 2017 7 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺☺...Semangat siapkan draft yang pastinya dah di schedulekan hari ni.Mana taknya bermarathon dengan si kecik tu lagi..Selalunya aku siapkan draft siap-siap schedulekan untuk esok..Kalau tak sempat,aku post balik entry-entry terdahulu..

Jangan marah naaaa....Menjadi seorang pekerja,suri rumah dan juga seorang umi serta seorang isteri ni banyak kejenya..Usai habis je waktu pejabat,cepat-cepat kejarkan untuk ambil anak.Sampai je rumah,letak semua barang-barang,tukar uniform,maka kita pun bersilatlah kat dapur.

Bila menyiapkan makan malam ni,mengambil masa 2 jam je untuk disediakan..Itu kalau segala keperluan dah ada..Macam mana pulak kan bila apa yang kita nak tu takde..Contohnya macam nak sediakan lauk asam pedas  hari ni,,Masa tu jugak kita nak kena potong bawang lada,nak blend,dan barulah boleh masak..NO...Macam aku,aku akan pastikan dah ada cili blend siap di blender ada dalam peti ais..Itu cara aku lah kan,tak tahulah kalau korang tak suka nak simpan lada blend lama-lama dalam peti ais.Selalunya aku akan buat untuk cukup seminggu..Atau kadang-kadang lebih seminggu.
Petua Cili Kisar tahan lama



Tak busuk ke? Tak masam ke? Mengikut petua mak aku,alhamdulillah,cili blend tahan lama.Bagaimana nak buat cili blend tahan lama?. Ini mengikut petua mak akulah..Pastikan korang letakkan lada yang dah di blend tu ke dalam bekas yang bertutup seperti  aku masukkan tu.Tapi sebelum tu,korang curahkan minyak masak ke atas cili blend tu..Itu adalah petua untuk cili kisar tahan lama.

Kalau nak buat benda tu dalam satu masa,memang makan masalah kan..Jadi bila dah guna kaedah ni,nak masak,just keluarkan cili kisar tu dari dalam peti ais..Lepas tu bila dah tak digunakan kena cepat-cepat masuk dalam peti ais ok..Kot lama kat luar,nanti boleh masam pulak cili tu.




GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017

Wednesday, January 18, 2017 8 Comments
Assalamualaikum..

 Klik Banner untuk join

Sempena awal tahun 2017 saya bersama beberapa rakan ingin berkongsi sedikit keseronokan dan kegembiraan bersama-sama dengan pembaca blog ini. Selain itu giveaway ini juga untuk memperkenalkan produk Chia Seed  SlimmTreats selaku penaja utama giveaway ini. Dengan ini dijemput untuk pembaca semua turut sama memeriahkan GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017 yang  menawarkan beberapa hadiah menarik untuk pembaca semua.



Senarai Hadiah 

Wang Tunai RM50 x 5 pemenang

Wang Tunai RM20 x 1 pemenang

Wang Tunai Rm10 x 2 pemenang


1 Pek Slimmtreats Chia Seeds Bernilai RM20  X 10 pemenang.


Syarat-syarat penyertaan:

1-Mestilah warna negara Malaysia yang mempunyai blog .

2-Buat satu entry dengan  Tajuk Giveaway " GIVEAWAY SLIMMTREATS BERSAMA DIANARASHID.COM 2017" ..

3- Like dan Follow penaja di bawah :-

Slimmtreats:
http://www.slimmtreats.com
http://www.facebook.com/slimmtreats (like page -optional)

Nora Misnan:
http://Kongsibersamanora.blogspot.com
Http://www.facebook.com/kongsibersamanora
(follow blog +like page)

Jamil Hashim:
http://belogsjm.blogspot.my  (Follow blog & G+)

Nadiah Hanum:
http://nadiah245.blogspot.com
Instagram.com/nadiah_ciknad/ (Follow blog & IG)

Aida Hanafiah: 
http://www.adianiez.com (follow blog )

**Doakan semoga semua penaja dilimpahkan rezeki dan terus berjaya.

4- Copy & paste code dibawah  ke html post blog


Jangan lupa share entry give away korang di facebook (jika ada).Tarikh tutup penyertaan adalah pada 6-2-2017 jam  12 malam..Pemenang akan di pilih melalui random dan hanya bagi yang memenuhi syarat-syarat penyertaan,.

Semoga Berjaya semua..


sekian..

31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 2 - Gambar setahun yang lalu

Wednesday, January 18, 2017 2 Comments
Assalamualaikum


Dah sampai hari kedua.Untuk 31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 2 - Gambar setahun yang lalu kedua ni,kena up gambar setahun yang lalu..Tak dinyatakan disini gambar apakah setahun yang lalu,,so kita check it out apa gambar setahun yang lalu
31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 2 - Gambar setahun yang lalu
..

Gambar ni diambil masa Nur Naura Auni berusia 5 bulan..Dan sekarang ni umur dia hampir menginjak ke 2 tahun...Sangat berbeza jika dibandingkan dengan sekarang..Kalau dulu dia nampak sangat montel.Sekarang ni kurang sikitlah..Cuma bab makan tu lebih dari dulu...Dekat tangan memang selalu nak ada makanan..



Tuesday, January 17, 2017

31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 1 - Siapa Saya

Tuesday, January 17, 2017 7 Comments
Assalamualaikum

Oklah..Memandangkan Ramai dah blogger yang menjoinkan diri dalam 31 Days Challenge By JDT Blogger ni,kenalah jugak join.Yup!! kena support kawan-kawan blogger kita.Lagipun Tuan rumah yang buat Challenging ni...Why not kita support kan..Kita Mulakan dengan Day 1


31 Day Challenge By JDT Blogger | Day 1 - Siapa Saya

SIAPA SAYA


⇨☺Seorang wanita Bernama Siti Rohaida Bt Yusof
⇒☺Seorang Ibu kepada 2 puteri (Nur Awfiyah dan Nur Naura Auni)
⇒Seorang pekerja full time
⇒☺Seorang Blogger Part Time( jemput selalu singgah di www.kisahsidairy.com)
⇒ ☺Isteri Kepada Ahmad Syahrizan
⇒☺Suka menulis Blog



Banyak lagi yang korang tak tau..Nak lebih tahu,sila baca Day Challenging seterusnya..Jom support

Kalau korang nak join sempat lagi ni..Jomlah..
#jdtblogger  #31dayschallengebyjdtblogger


Monday, January 16, 2017

Bawa Mereka Bersiar-siar

Monday, January 16, 2017 5 Comments
Assalamualaikum

Takdelah kisah menarik sangat hujung minggu lepas..Dah janji dengan si kakak fiyah nak balik.Dah 2 minggu dia tungu umi balik.Tapi apa kan daya,umi tak boleh balik minggu lepas..So umi balik minggu ni..Nenek dah call,kakak dok sebut nama umi je.Alahai anak.Hati mak mana yang boleh tahan kan bila dengar anak macam tu.

Tak perlulah aku bercerita lagi kenapa aku tinggalkan dia kat kampung,sedangkan adik ada bersama aku..Mungkin orang yang rapat sahaja dengan aku yang tau cerita sebenarnya..So,aku harap korang enjoy je baca cerita aku ni..bhahaha..

Jumaat petang lagi aku dah balik ke kota tinggi.Balik je keje,terus siap-siap untuk balik kampung.Yess..Tak dinafikan nampak kereta aku masuk laman,dia dah jerit.Ni kan pulak aku keluar pintu..dia terjah,peluk kuat-kuat..Masa tu rasa nak menitis air mata,ku tahan jebat...hahaha

Dah janji dengan dia nak bawa jalan-jalan..Sabtu tu aku keluar bawa pi shopping barang-barang pampers ngan susu yang dah kehabisan stock.Petangnya pula,lepas hantar makcik dia ke asrama,ingatkan nak bawa ke Tasik Bandar Penawar main kereta control..Tapi sayangnya takde pulak kereta control tu..Just lepaskan dia main kat Tasik tu..

Adik dengan kakak.
Kakak memang sayang kat adik dia..Kalau dalam talipon pun,dia akan tanya adik dia dulu..Bila berjumpa pun dia akan peluk adik dia..Tapi bila bab bermain tu,kadang-kadang dia suka dengki ngan adik..

Kalau ajak selfie,dia lah paling suka,Ajar adik dia cara nak selfie lah,pegang tanganlah walau adik tak berapa nak suka kalau kakak pegang tangan dia..

Muka bad mood sebab umi tak kasi main dekat playground..Bukan apa,petang-petang macam ni,lepas hujan pulak tu,Risau nyamuk banyak..Lagipun sekarang kan musim denggi,..Tu yang tak benarkan dia ke sana..


Ahad tu umi ngan babah nak balik dah.Masa pagi tu tanya dia,ok ke kalau umi tinggal,kakak kan nak sekolah..Dia jawab ok je..Tapi petang tu berubah bila umi dah siap-siap pakai tudung.Mengamuk sakan nak ikut umi balik...Be strong sayang..Umi bukan sengaja tinggalkan kakak..Tapi umi terpaksa sayang..Nanti umi balik lagi...(amik tisu lap airmata)Tak menahan tengok anak nangis...

Friday, January 13, 2017

Mencari Cinta Sejati-Cakra Han

Friday, January 13, 2017 2 Comments
Assalamualaikum


Lama dah tak buat entry tentang lagu yang aku minat..Rasa dah dua tahun jugak kot..ke setahun yang lepas...entah ek..hahaha..

Tapi lagu ni aku tertarik dengan jalan cerita dan juga lirik yang dihasilkan..Starting lagu ni pun dah sedih..ini kan pulak jalan cerita lagu ni kan

Beberapa minggu yang lepas,masa dalam kereta lagi,aku tercari-cari juga tajuk lagu ni..Penyanyinya aku dah kenal..Sebab jarang ada penyanyi yang ada suara serak-serak basah kan..

Penyanyi dari indonesia ni memang best suara dia...Kalau dia bercakap pun serak- Ini kan pulak bila menyanyi..memang sedap..Siapa lagi bukan Cakra Khan ni..
download lagu cakra khan
sumber:google


Lirk lagu-Mencari Cinta Sejati(Cakra Khan)

hembusan angin meniup wajah Allah
mataku tak berkedip menatap langit
terlalu luas tak bertepi pandang
bisakah aku menyentuh awan

berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
mendengarkan jiwaku berkata-kata
tak mungkin aku abaikan kata hati
ku harus jujur pada hatiku

kau dan aku tak bisa bersama
bagai syair lagu tak berirama
selamat tinggal kenangan denganmu
senyumku melepaskan kau pergi

engkau bukanlah kesalahan
tak pernah aku menyesal mengenalmu
tapi biarkanlah aku terbang bebas
mencari cinta sejati

berwaktu-waktu aku mengasuh rasa
mendengarkan jiwaku berkata-kata
tak mungkin aku abaikan kata hati
ku harus jujur pada hatiku

kau dan aku tak bisa bersama
bagai syair lagu tak berirama
selamat tinggal kenangan denganmu
senyumku melepaskan kau pergi

kau dan aku tak bisa bersama
bagai syair lagu tak berirama
selamat tinggal kenangan denganmu
senyumku melepaskan kau pergi

kau dan aku tak bisa bersama
bagai syair lagu tak berirama
selamat tinggal kenangan denganmu
senyumku melepaskan kau pergi






Beli Kereta Mudah dan cepat dengan Tookar.my

Friday, January 13, 2017 0 Comments
Assalamualaikum

Hai korang...Ada ke yang mempunyai azam baru untuk membeli kereta baru pada tahun baru ni.Yess...Memang syok kan dapat beli kereta baru..Pakai kereta baru di tahun yang baru.

tookar.my

Ada masalah?Rumit ke nak dapatkan kereta baru tu..Banyak yang nak kena buat kan bila nak dapatkan kereta baru..Habis masa nak mencari kereta,brand yang sesuai dengan kita.Dan yang paling rumit nak deal dengan dealer kereta..Maka terhapuslah sudah impian untuk memiliki kereta baru..Oh No!!

Jangan macam tu..sekarang ni semuanya mudah tau..Cakap je korang nak apa..semua petik jari..Janji poket tu ada isi.Yelah nak membeli kereta perlukan juga rundingan,rundingan berkaitan dengan harga lagi..kan..hahahaha..Nak tak aku share satu tempat ataupun website yang boleh memudahkan kita untuk urusan pembelian kereta ni..Percaya atau tak,korang tak payah susah-susah keluar buang masa untuk cari kereta baru.Nak semuanya berjalan dengan lancar je...Hanya deal melalui website sahaja..Tak percaya??

Tookar.my menyelesaikan masalah dalam pembelian kereta baru korang.Tak perlu dah rundingan dengan mereka kerana tookar,my yang akan runding bagi pihak korang...So.apa lagi yang korang tunggu..Dapatkan Real Good Deal untuk kereta idaman korang dari Authorised Dealer hanya melalui handphone dan juga komputer peribadi korang sahaja..Senang kan.



Tookar.my mempunyai misi dan mereka berhasrat untuk merangka semula dan mentakrif semula cara baru dan kereta terpakai yang akan dijual di Malaysia dan Asean..Misi mereka adalah membuat tawaran kereta dalam talian berlaku lebih cepat,mudah,menjimatkan kos dan dalam jumlah yang besar.

Tookar.my adalah platform automotif dalam talian bertujuan untuk mencapai tujuan industri dengan menggabungkan kedua-dua proses pembelian tradisional dengan ekosistem digital.Mereka berhasrat untuk membantu memudahkan pembeli membeli kereta idaman mereka dengan menggunakan teknologi digital dengan memberi kuasa kepada kedua-dua pembeli dan peniaga bandar dan luar bandar untuk pembelian kereta baru.



Bagaimana Tookar.my ini berfungsi?
  • Pilih kereta dan warna idaman anda
  • Lihat Tawaran yang diberikan
  • Dapatkan tawaran sebelum orang lain mendapatkannya
  • Bayaran tempahan yang kecil untuk memastikan perjanjian anda.
  • Hanya perlu berehat di rumah dan menunggu peniaga menghubungi anda
Simple je kan..beli kereta dengan mudah semudah abc...senyum je..hehehe

tookar.my

Sempena menyambut kedatangan Hari Raya Cina tak lama lagi Tookar.my menawarkan "Red Hot" untuk membawa anda tawaran musim perayaan yang lebih baik.Untuk Extra special pada bulan ini sehingga awal 2017 pembeli kereta boleh merebut peluang untuk membeli kereta baru dengan Tookar ini Ang Pow dimana pembeli kereta boleh merebut peluang menikmati penjimatan bermula dari RM1,000 dan banyak lagi melalui satu proses yang dilancarkan pada laman web Tookar ini.

En. Tan Ming kim,Timbalan Ketua Pegawai Operasi Tookar berkata syarikat itu melihat peluang untuk meringkan beban rakyat yang mencabar pada tahun 2016.Tahun Baru Cina adalah mengenai semangat murah hati dan berkongsi kebaikkan untuk semua.Kata En.Tan Ming Kim.




* Perjanjian CNY Ang Pow Tookar.my ini boleh dilanjutkan sehingga pertengahan bulan Februari 2017, sila layari laman www.tookar.my untuk maklumat terkini mengenai promosi

Kepada pembaca blog ini Promosi kod untuk tempahan kereta.Sila gunakan kod ini SL1E8PC2


Jangan lupa untuk Log on di www.tookar.my untuk mendapatkan penjimatan pembelian kereta korang sekarang tau!!








Wednesday, January 11, 2017

Dutch Lady 4 Tahap Nutri Plan™ Membantu Perkembangan Si Manja Saya

Wednesday, January 11, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Kenangan paling terindah yang akan kita kenang apabila kita semakin menginjak usia kita adalah apabila mengenangkan kembali saat-saat pembesaran anak-anak kita.Haruslah kita akan kenang saat-saat mereka bayi sehinggalah dewasa.Kenangan membuat aktiviti semuanya bersama-sama dengan mereka.

Bagi aku setiap detik manis pencapaian anak sangat berharga.Dari dia lahir,menginjak dari bulan ke bulan dan sekarang ni dah setahun..Setiap perkembangan yang Naura  tunjukkan itulah yang membuatkan aku tersenyum..Dan tentulah dia pun akan tersenyum apabila dia boleh melakukan sesuatu dalam diri dia.

Di saat si manja saya  membesar ni,banyak aktiviti yang saya lakukan dengan dia.Sebagai seorang ibu,saya memainkan pelbagai peranan seperti chef,kawan,artist,jurulatih dan banyak lagi.Kerana itu saya memerlukan Dutch Lady Nutri Plan dengan 5X DHA yang sangat-sangat  membantu  dalam tumbesaran mereka.Jom kita ikuti sejauh mana saya memainkan peranan sebagai seorang ibu.
Dutch Lady Nutri Plan™ Curios Membantu Perkembangan Si Manja Saya

Saya sebagai Ibu dan Chef

Setiap pemakanan yang diberikan kepada anak saya,sangat-sangat dititikberatkan.Sebab itu saya lebih suka menyediakan makanan tu dengan tangan saya sendiri.Dari situ kita tahu apa yang terbaik yang perlu kita berikan kepada mereka.Apabila mereka lapar,saya senantiasa bersedia untuk menjadi Chef untuk kesayangan saya ni.Bila di dapur,saya sering mengajak anak saya untuk menolong saya..Sebagai kanak-kanak yang membesar,saya perlu memberikan mereka sesi pembelajaran di dapur,kerana pada masa ini otak anak-anak sedang berkembang.Ini kerana pada waktu ini,kanak-kanak mempunyai perasaan ingin tahu,bagaimana sesuatu perkara itu berlaku.

dutch lady curious 1-2  tahun

dutch lady curious 1-2  tahun


Saya sebagai ibu dan Artis

Suka memberikan aktiviti apabila dirumah supaya dia tidak bosan dengan aktiviti yang sama setiap hari.Saya amat suka lukiskan sesuatu objek untuk dilihat oleh anak saya.Selain itu saya akan mengajak dia untuk melukis dan mewarna bersama-sama saya.Pada masa yang sama saya boleh mencungkil kreativiti yang ada pada si manja saya.Disitu juga kita dapat lihat dimana anak-anak kita lebih cenderung untuk minat mereka.

dutch lady curious 1-2  tahun

dutch lady curious 1-2  tahun




Saya sebagai ibu dan  Jurulatih


Di waktu lapang,saya akan mengajar dia bermain di Taman kerana di taman terdapat playground yang boleh diajak si manja untuk bermain bersama.Mengajar dia bagaimana melungsuri papan gelongsor,bermain jongkang-jongkit,bermain panjat-panjat.Walaupun Naura masih kecil lagi,Itu semua boleh mengasah asas dia dalam permainan dan cara dia mengendalikan permainan itu sendiri.Mana tau satu hari nanti dia akan menjadi seorang atlit Negara .

dutch lady curious 1-2  tahun

dutch lady curious 1-2  tahun

Saya sebagai ibu dan kawan.

Sebagai seorang ibu,saya sentiasa bersedia untuk menjadi seorang rakan yang baik,di dalam semua perkara yang melibatkan seseorang disisinya.Dia amat gemar bermain di Playground sambil menikmati keindahan pokok-pokok yang menghijau.Setiap minggu saya akan pastikan membawa dia ke luar untuk melihat dunia sekelilingnya.Supaya dia boleh melihat alam semulajadi dan bergaul dengan rakan-rakan sebaya.Aktiviti ini juga boleh membina kreativiti dia di dalam perkembangan tumbesarannya.Contohnya di dalam kereta,saya harus menyanyikan dia setiap pagi untuk dia dengari seperti lagu ABC sambil dia juga menyanyikan lagu itu juga.Apa yang akan membuatkan dia terhibur,itu yang akan saya buat untuk si manja saya.Dia juga sudah pandai untuk berjoget sama apabila di suruh..Setiap pagi dan petang,semasa menghantar dan mengambilnya di rumah pengasuh,itulah aktiviti yang kami lakukan di dalam kereta.Dan itu adalah perkara yang sangat-sangat dia sukakan.


dutch lady curious 1-2  tahun

dutch lady curious 1-2  tahun

Selain daripada peranan-peranan di atas, saya juga memainkan peranan sebagai seorang penghibur! Contohnya di dalam kereta, saya harus menyanyikan dia setiap pagi untuk dia dengari seperti lagu ABC sambil dia juga menyanyikan lagu itu juga. Apa yang akan membuatkan dia terhibur,itu yang akan saya buat untuk si manja saya. Dia juga sudah pandai untuk berjoget sama apabila di suruh.. Setiap pagi dan petang,semasa menghantar dan mengambilnya di rumah pengasuh,itulah aktiviti yang kami lakukan di dalam kereta. Dan itu adalah perkara yang sangat-sangat dia sukakan.

Dengan adanya bekalan nutrisi dari Dutch Lady Nutri Plan™,semua aktiviti di atas dapat dia lakukan dengan riang dan banyak masa yang aku boleh luangkan bersama mereka tanpa perlu memikirkan sangat tentang nutrisi yang diambil oleh mereka. Untuk anak-anak saya,saya menggunakan  Dutch Lady Nutri Plan™ CURIOUS (1-2 tahun) dan ia  memberikan nutrisi yang sangat-sangat diperlukan untuk membantu aku dalam memastikan perkembangan progresif anak-anak aku ni.

Apabila mereka membesar ,keupayaan mereka juga turut membesar kan,dan mereka akan melalui tahap perkembangan yang berbeza-beza.Di sini, Dutch Lady 4 Tahap Nutri Plan™ dengan 5x DHA* adalah satu program yang memenuhi keperluan nutrisi anak anda dengan membekalkan nutrisi sesuai untuk setiap tahap kebijaksanaanCURIOUS, EXPLORE, CREATE & LEARN. Nutrisi sesuai membolehkan Si Manja untuk menyerlahkan yang terbaik di setiap tahap kebijaksanaan.



Kalau korang nak tahu apakah fungsi setiap  Dutch Lady Nutri Plan™ ini..Meh kita lihat

Curios
Pada peringkat umur ini,si manja mula memerhati,menggengam,bermain dan menuding jari.Si manja memerlukan penglihatan yang baik untuk melakukan aktiviti-aktiviti ini.Perkembangan otak juga penting pada fasa ini di mana si manja mula belajar dan mengingati segala yang dilihat disekelilingnya.Nutrisi penting yang ada pada Curios ini adalah

  • DHA
  • Inositol
  • Vitamin A
  • Taurina
  • Vitamin D
Explore
Pada umur 2-4 tahun,si manja menjadi lebih aktif dan mereka mula meneroka persekitarannya.Di tahap ini,si manja akan merasa dan menyentuh persekitarannya untuk memahami bagaimana dunia ini berfungsi.Ini kana menguji ketahanan semula jadi badan si manja.Perkembangan otak juga penting pada fasa ini di mana si manja mula mengaplikasikan apa yang telah dipelajari daripada persekitarannya.Nutrisi yang ada pada pek Explore ini adalah
  • DHA
  • Magnesium
  • Selenium
  • Vitamin D
  • Zinc
Create
Pada umur 4-6 tahun,si manaj akan menjadi lebih kreatif dan berimaginasi.Si manja akan mula menggunakan kreativiti untuk menyelesaikan masalah yang memerlukan penyusuaian dan pemikiran yang fleksibel.Perkembangan otak sangt penting pada fasa ini di mana si manja mula belajar ,menghafal dan berinteraksi.Nutrisi yang ada pada pek Create ini adalah
  • DHA
  • Magnesium
  • Kolina
  • Tirosina
  • Vitamin D
Learn
Pada usia 6 tahun da ke atas,fokus serta memori yang baik adalah penting untuk pembelajaran.Pada umur ini,si manja mula mempelajari kemahiran bersosial dan bertutur.Nutrisi yang ada pada pek Learn ini adalah

  • DHA
  • Vitamin B1 & B2
  • Magnesium
  • Kasein
  • Vitamin D
Dutch Lady Nutri Plan™ Curios Membantu Perkembangan Si Manja Saya


Nutrisi-nutrisi yang sangat bagus untuk perkembangan si manja kan?Lepas ni takkan tukar yang lain dah..Apa yang diberikan oleh Dutch Lady Nutri Plan™ sangat-sangat bagus untuk si manja saya.Dutch Lady sangat-sangat memahami kepentingan Nutrisi dan membantu saya dalam menyediakan nutrisi yang diperlukan untuk menyokong perkembangan si manja saya.Justeru itu,Dutch Lady ialah rakan yang boleh dipercayai kerana ia menepati keperluan nutrisi anak-anak supaya ibu boleh fokus membimbing si manja dalam aspek lain.


*4 Tahap Nutri Plan™ merangkumi susu tepung rumusan untuk kanak-kanak Dutch Lady ® Curious, Explore, Create dan Learn.
*Berbanding susu tepung rumusan untuk kanak-kanak terdahulu (Tahun 2009).
















Follow Us @aida_yusof81