Tuesday, February 14, 2017

# kisahsidairy.com # petua

Pokok Hempedu Ular Untuk Darah Tinggi

Assalamualaikum

Hai Korang☺☺Apa khabar hari ni..Harapnya sihatlah kan...Biasalah,time cuaca macam ni,ramai orang tak sihat.Kalau pi klinik tu,tak penuh memang tak sah kan.

Dua minggu lepas,husband tak sihat,walaupun nampak dia tu sihat je...ok..Kalau korang tak faham,abaikan jelah ye.Tapi masa tu aku memang tak sihat,Sakit kepala da dekat seminggu tak hilang.Aku ajak husband pi farmasi je..Free je check tekanan darah tinggi.

So far,ok je tekanan darah aku,mybe aku sakit urat kot..Tu yang pening tak hilang.Last check husband aku,Darah tinggi dia naik sampai 225 ko😑.Aku tanya dia,ok ke tidak? Dia kata ok je..xde pun macam rasa pening-pening lalat tu..Ahh..sudah..Ajak dia pi klinik tak monya dia tu.

Esoknya baru pergi..Tapi kebiasannya lah kan,orang takkan bergantung pada ubat klinik je,Mesti diorang akan cari alternatif lain iaitu ubat kampung atau petua-petua lama.

Satu petua yang sekarang ni husband aku ikut adalah amalkan minum air daun hempedu Ular..Pernah dengar tak..Selalunya kat kampung-kampung mesti diorang akan tanam..Jap aku google

hempedu ular
credit picture:greenfinger

Hah..nilah pokoknya..Aku baru tanam kat rumah dua hari lepas..Harap-harap tumbuh la dengan jayanya..Tak payah la nak mintak orang lagi kan.Hari-hari boleh petik.

Lagi satu aku pun confius jugak bila aku google,ada orang panggil pokok ni Hempedu Bumi,dan ada juga yang panggil Hempedu Ular.

Terbaca di sini tentang kegunaan dan khasiat Hempedu Ular ni

Hempedu ular ni mempunyai nilai perubatan yang tinggi.Penduduk Asia menggunakan herba ini untuk merawat masalah berkaitan penghadaman,pernafaran,demam,batuk dan penyakit berjangkit.Di kalangan orang Melayu,air rebusan ini digunakan untuk merawat demam,darah tinggi,cirit birit,luka,ulser,gigitan serangga dan menghapuskan cacing dalam sistem pencernaan.


Itu sahaja yang aku dapat share sebab aku pun tak tau sahih ke tidak nama sebenar kepada pokok ini.

Yes..Daun hempedu ular ini telah digunakan oleh zaman Nenek moyang kita untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.So,ikut petua MIL aku macam nilah.
hempedu ular


Cara untuk menggunakan Hempedu Ular ini
-Ambil 3 helai daun Hempedu Ular 
-Masukkan ke dalam cawan yang diisi oleh air panas.
-Tutup cawan tersebut dan biarkan selama 15-20 minit
-Dan boleh terus diminum
-Amalkan minum seminggu dua kali sehingga parat darah menjadi normal kembali..

Rasanya memang pahit ya amat..Sampai aku pun tak sanggup nak minum..Huwa...rasa nak termuntah tengok husband aku minum.Tapi mana ada ubat yang sedap kan..





8 comments:

  1. tanjat gugurl, ingat tangkap ular, amik hempedu ular, lepas tu makan..kah2 haa..
    rupanya daun pun ada hempedu ular erk..

    ReplyDelete
  2. napa nama kena bg hempedu ular ek ?

    ReplyDelete
  3. PC selalu dengar pun hempedu bumi..kalau tak silap rumah mertua PC ada tanam pokok ni..tapi kalau tanya DR..biasanya DR tak galakkan kita minum kerap sangat sebabnya boleh memekatkan darah..

    ReplyDelete
  4. baca tajuk ingatkan hempedu ular tadi..adehh rupanya pokok hempedu ular, tapi tak pernah dengar yang pernah dengar hempedu bumi mungkin sama kot cuma nama je lain kan

    ReplyDelete
  5. First time tengok pokok ni..tp hebat khasiatnya ye...

    ReplyDelete
  6. ingtkan ambil dri ular. hehe. busyra bru tau yg ada nama pokok ni. nice sharing :)

    ReplyDelete



Follow Us @aida_yusof81