Khasiat Air Kelapa

12:00

Assalamualaikum


Hai korang☺☺☺Ada je ni..Sambil-sambil buat kerja rumah,sambil tidurkan anak,sambil melayan blog,...haa....supermark betul kan..hahaha..

Oklah..Entry kali ni aku nak share sedikit Testimoni  petua yang pernah husband cuba untuk menurunkan kadar darah tingi dia.

Korang kenalkan Kelapa..Bila sebut pasal kelapa,mesti korang terbayang-bayang air kelapa yang dah dicampur ais,kena pulak tambah dengan air gula melaka sikit...Mesti syok kan..

Tapi,korang tau tak,selain daripada melegakan tekak di kala kepanasan,Air Kelapa Banyak Khasiatnya.Aku cerita sikit macam mana  kadar darah tinggi husband boleh turun selepas minum air kelapa.Actually,sebelum check darah tinggi husband adalah 205 atas..bawah aku tak ingat.And dua tiga hari sebelum tu,officemate dia share tentang petua air kelapa.Pagi sebelum appointment ke klinik..Appointment pukul 2.00 petang.Dia pi kedai mamak,minum air kelapa bercampur limau nipis.
Then pi klinik,dah turun kepada 145...wah...bagus petua ni kan..Then,why not aku share benda yang bagus ni kan.

air kelapa

INILAH YANG AKAN TERJADI JIKA ANDA MINUM AIR KELAPA SELAMA 7 HARI


Banyak orang mendakwa bahawa air kelapa memiliki kesan magik pada kesihatan kita. Anda mungkin pernah mendengar perihal minyak kelapa serta sebagian faedahnya.

Tetapi sempatkah anda minum air kelapa selama 7 hari berturut-turut?
Air kelapa akan sangat baik untuk kesihatan badan bila diminum secara teratur, dan anda akan dapat merasakan khasiatnya.

Ajaibnya, air kelapa serta plasma darah dalam aliran darah manusia mempunyai susunan yang serupa. Hal ini dibuktikan dengan penggunaan air kelapa sebagai pengganti darah semasa zaman perang dahulu, serta dengan cara ini banyak nyawa manusia dapat diselamatkan.

Hari ini air kelapa digunakan di seluruh dunia, serta boleh dijumpai di pasar di sekitar Anda.

 Mungkin saja rasa airnya tidak lagi segar, namun daya detoksifikasi serta faedah kesihatan yang lain dari air kelapa sangatlah tidak diragukan lagi.

Apa yang terjadi saat Anda minum air kelapa dalam 7 Hari?

Diambil dari website www.healthyfoodteam.com, air kelapa boleh menguatkan system kekebalan tubuh Anda serta menyingkirkan bakteria yang mengakibatkan jangkitan saluran kencing, gonorea, penyakit gusi serta virus yang mengakibatkan selsema, infeksi penyakit serta tifus.

Air kelapa boleh meningkatkan daya serta pengeluaran kelenjar hormon tiroid. Air kelapa juga bertindak sebagai diuretik semulajadi serta sangat membantu untuk orang yang mempunyai penyakit ginjal. Ini bakal menolong bersihkan saluran kencing serta saluran pundi kencing.

 Bermanfaat menyingkirkan toksin serta menolong memecah batu ginjal.

Air kelapa memiliki kandungan jumlah serat yang tinggi, hingga sangat baik untuk pencernaan.

 Meminum air kelapa dengan teratur bakal menolong mengawal asid dalam perut.

Karena air kelapa rendah lemak, Anda boleh meminumnya dalam jumlah banyak.

Air kelapa bakal mengurangi nafsu makan Anda karena sesudah meminumnya anda bakal terasa kenyang, jadi secara tidak langsung menolong menurunkan berat badan.

Cuba basahkan kapas atau kain dengan air kelapa serta letakkan pada kulit yang mempunyai jerawat, kulit berminyak atau kering.

Air kelapa bakal membuat kulit lebih bersih serta segar, serta pori-pori akan terbuka.

 Campur air kelapa dengan minyak zaitun untuk membersihkan pencernaan serta menyingkirkan parasit usus.

Para pakar mendakwa bahawa air kelapa juga membantu menangani sebagian permasalahan kesihatan sepanjang kehamilan.

 Dengan cuma satu cawan air kelapa Anda bakal menyeimbangkan elektrolit, hingga anda akan terlepas dari hipertensi atau di kenal juga sebagai tekanan darah tinggi.

Saat orang terlampau banyak minum (mabuk) sepanjang malam, mereka kerap alami sakit kepala pada pagi hari.

 Minumlah air kelapa untuk menyingkirkan sakit kepala serta mengganti cairan yang hilang dalam tubuh dan menangani penyakit yang disebabkan dari mabuk.

Bila Anda mahu kulit Anda cerah serta terlindungi selama seharian, minumlah satu gelas air kelapa.

 Bila Anda kehilangan terlampau banyak tenaga dengan kegiatan fizikal yang meletihkan, Anda bolek memulihkan tenaga Anda dengan air kelapa.

 Air kelapa bakal memberikannya impak positif pada setiap bahagian badan Anda yang letih.

Air kelapa merupakan anti oksidan, sehingga dapat membantu sistem kekebalan tubuh yang kuat, meningkatkan tenaga, perlindungan dari bakteria serta infeksi, penurunan berat tubuh serta banyak faedah yang lain.

Kan..betul tak aku cakap.bahawa kelapa mempunyai banyak khasiat tau..Itu sebahagian darinya..ada lagi khasiat yang aku tak tulis kat atas ni..

Kalau korang tau lagi apa khasiatnya,komen kat bawah ye..


Thanks reading ❤❤

You Might Also Like

10 Orang Komen

  1. Sebab itu selalu dikatakan air kelapa ini penawar Eda
    Even kalau makan ubat atau supplement jgn minum air kelapa
    Sebab semua ubat dan supplement akan jadi tidak berfungsi
    Org pitam dan mabuk pun boleh lega dgn minum air kelapa tau..

    ReplyDelete
  2. hasben kita pun hari tu tetiba darah macam naik..nak try lah..thanks for sharing eda..time pregnant hujung2 tu memang rajin minum air kelapa ehehe

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum ida...tu sbb hubby mama suka sgt minum air kelapa ni...air kelapa ni mmg byk khasiatnya...;)

    ReplyDelete
  4. banyak khasiatnya,,tapi apa pun tak leh amik berlebihan

    ReplyDelete
  5. air buah kalau fresh aku tak minum.. kalo dah diproses aku minum. haha tp memang banyak khasiat.

    ReplyDelete
  6. air kelapa memang elok minum dalam cuaca panas.

    ReplyDelete
  7. sedapnya air kelapa. tambah pulak dapat kelapa pandan tu kan. tapi ade sesetengah orang tak digalakkan minum air kelapa.

    ReplyDelete
  8. tiba2 malam2 ni terasa nak minum air kelapa...kalau dapat air kelapa pandan...perghhh...memang lagi ohsem lerrr...

    ReplyDelete
  9. best minum air kelapa, tanpa gulalah

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

Like us on Facebook