Cara letak Maps didalam Entry

Tuesday, March 21, 2017

Assalamualaikum

Hai korang☺☺☺☺.Sebelum ni aku memang tak pernah lah nak ambil tahu pasal letak maps dalam entry ni.Tetapi bila dah banyak buat food reviews sendiri.Maka tercari-cari jugaklah macam mana sebenarnya aku nak letak maps dalam entry aku..Bagi kemudahan readers mencari tempat yang aku cakapkan tu kan.

So,selepas banyak menggoogle cara bagaimana untuk mendapatkan tutorial cara letak maps dalam entry.Terjumpa di blog rakan dari seberang Indonesia..Tapi aku tak ingat pulak nama dia.


So hari ni aku nak buat tutorial bagaimana cara letak maps dalam entry..Harap boleh membantu rakan yang lain.

Ok..sebelum tu,korang karanglah dulu entry yang korang nak.Bila dah siap, korang buka GoogleMaps
Selepas pada itu,korang search lokasi yang korang akan masukkan ke dalam entry seperti di bawah ini

Cara letak Maps didalam Entry

1. Cari Lokasi yang korang ingin letakkan di dalam entry.Untuk tutorial ini,aku ambil entry dari Luncheon di Kluang RailCoffee


Cara letak Maps didalam Entry

2.Bila korang dah verified lokasi yang akan korang letakkan di dalam entry,Korang ada nampak kat tepi tu ada Save,Nearby dan sebagainya kan,Korang tekan button Share.Terus akan keluar paparan macam ni

Kat situ ada dua column iaitu share link dan embed map.So korang pilih embed map.Dan COPY code tersebut.

Cara letak Maps didalam Entry
3.Masuk balik entry yang korang karang tadi.entry mesti berada dalam HTML.Lepas tu korang PASTE coding dari maps tadi.Then,letak lah kat mana korang nak letak dalam entry tu.

Cara letak Maps didalam Entry
4.Kembalikan entry kepada composed dan akan keluar maps di dalam entry korang..TADAAAAA...
Maka siaplah entry yang mempunyai maps di dalamnya..


Senangkan...Hah...begitulah caranya.Nak buat sesuatu kena belajar kan..Walau ada yang tahu,takpe..kita boleh bagi kepada yang tak tahu cara letak maps di dalam entry.Kalau korang tak nampak gambar ,korang boleh klik kat gambar ye untuk tumbesaran..hehe



You Might Also Like

18 Orang Komen

  1. Replies
    1. thanks mar..harap berguna untuk mereka yang memerlukan juga

      Delete
  2. PC tak pernah guna..mana tahu satu masa nanti nak guna boleh rujuk sini..alhamdulillah..terima kasih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga bermanfaat untuk mereka yang memerlukan

      Delete
  3. terima kasih atas tutorial dan panduan..

    ReplyDelete
  4. bagus. ramai yang pasti tercari-cari pasal ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..kalau ianya bermanfaat

      Delete
    2. alhamdulillah..kalau ianya bermanfaat

      Delete
  5. assalamualaikum eda...wah !! info yg menarik ni...bestnya kalau tahu buat sendiri...kalau mama nak kena tengok betul2 kalau x mmg x menjadi la jawabnya...:)
    ** Mama Maszull

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

DISCLAIMER

A blog Kisahsidairy.com is a personal blog.
The Opinions expressed here represent my own .
In Addition,my thoughts and opinions change from time to time I consider this is neccesary conseguenve of having an open mind
Email me at sitirohaida81@gmail.com
"BEST VIEW WITH GOOGLE CROME - COPYRIGHT 2017"