Wednesday, May 31, 2017

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Cikzacom

Wednesday, May 31, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Lama jugak rasanya tak shopping online.Sekarang ni senang sangat nak beli barang dari china.Payah nak jumpa supplier yang boleh dipercayai lagi-lagi yang jenis online.

Tapi bila sebut pasal Taobao atau SgShop ramai yang kata boleh dipercayai.Sekarang ni di online je korang boleh pilih barangan yang korang nak tau.Oh la..bestnya...Lagi best kalau dapat free shopping credit.

And by the way,ramai dah blogger yang anjurkan contest  untuk memenangi Free shopping credit ni,cuma belum rezeki aku lah kan.Tapi mana tau rezeki nak raya ni..Dapatlah raya dengan barang baru di dalam rumah.And hope,kali ni tuah di tangan aku.



Barang yang ingin dibeli di SGshop Malaysia jika anda menang RM100
And untuk pengetahuan korang, apa yang aku nak sangat bila aku berjaya untuk memenangi Free Shopping credit ni, ni hah..korang tengok jelah wishlist aku ni.Tak banyak cuma satu je.Sebab kalau di luar, harganya lebih tinggi berbanding di SGShop Malaysia.

Nak belikan anak aku permainan yang boleh dimain di luar.So xperlu pergi ke playground selalu untuk bermain.

So aku memilih untuk membeli Colorful Outdoor Sports Game House Children Tent Leisure 2015 Authentic Traditional Animation Toys
Harga pun not bad..Tak sampai Rm100 pun...

Link  - SINI
And kalau duit tu belum cukup rm100 aku nak tambah untuk beli carpet.Aku nak letakkan di dalam bilik.Murah sangat harga carpet tu kan..So why not aku grab satu kan.

Link - SINI

Ok..itulah sahaja dua barang yang aku nak sangat jika aku berpeluang untuk menjadi pemenang rm100 free shopping credit..

Username SGShop aku adalah : sitirohaida




Resepi mee kari simple

Wednesday, May 31, 2017 8 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺☺ Salam ramadhan ke 5..Dah pun 5 hari kan..Tak terasa berpuasa..Nanti tup-tup nak raya je dah.Apa menu korang hari ni.Dah ada idea nak memasak ke belum.
Kalau belum korang boleh tengok entry Menu buka puasa yang simple ni,mana tau kan korang sedang mencari menu simple untuk buka puasa.Kat entry ni lebih dari 10 lebih menu yang simple untuk korang buat.

Tapi untuk entry ni,aku nak share dengan korang resepi simple mee kari yang tak banyak makan masa dan tak leceh untuk membuatnya.Itupun husband request nak makan mee je untuk berbuka,so jadilah Mee kari simple ni

Resepi mee kari simple
Mee Kari simple 
Bahan-bahannya

Bahan blend
bawang putih
bawang merah
cili kering
halia 
belacan
Santan

Resepi mee kari simple

3 keping tahu(digoreng)
3 keping Fishcakes(digoreng,kalau taknak goreng pun takpe)
** boleh tambah fishball
beberapa potong ayam yang dipotong kecil-kecil
sawi
taugeh
mee kuning
serbuk kari
Daun sup
cili
limau sambal
minyak untuk menumis
Garam/gula

Cara membuatnya
Panaskan minyak dan  tumis bahan yang di blend tu.Biarkan sampai naik bau.Kemudian masukkan  serbuk kari dan ayam.Biarkan seketika supaya ianya sebati.Kemudian masukkan santan dan kacau rata.Boleh la perasakan garam dan gula.

** Untuk tauhu , fishball yang korang dah goreng tu boleh korang masukkan semasa korang nak makan.Masukkan sekali sawi dan juga taugeh.

**sebagai hiasan tu korang boleh masukkan pada mangkuk hidangan ok.Dah nak makan barulah korang letak.

Simple jekan mee kari ni.Tak perlu banyak masa nak membuatnya.






Motivasi Pagi 91

Wednesday, May 31, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺☺Salam ramadhan ke-5.Moga kita sentiasa kuat untuk menghadapi segala yang mendatang.Apa pun kita kena hadapinya dengan tenang dan sabar.

Jangan pernah mengeluh akan sesuatu nasib yang menimpa kita kerana,disebalik nasib yang menghantui kita,ada ramai lagi orang di luar sana yang lebih tidak bernasib baik seperti kita.Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnya
Related image
source: google
Bila kita selalu sebut perkataan Tapi tanpa melakukannya terlebih dahulu,kita tidak akan nampak apa yang akan terjadi di hadapan kita.So lakukanlah tanpa Nanti.

Moga korang,aku dan semua hari ini lebih baik dari semalam.

Tuesday, May 30, 2017

Resepi asam pedas melaka

Tuesday, May 30, 2017 7 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺ Bila rajin datang menyinggah,memang suka nak update pasal resepi mudah ni.di blog aku ni,pelbagai jenis resepi ada .Semuanya mudah-mudah belaka.Kotlah korang rajin untuk mencari resepi mudah,just  cari je resepi di bahagian search tu.


Oklah,cerita makan untuk iftar semalam,walaupun lauk simple,tapi sedap di tekak.So,aku share dengan korang resepi mudah asam pedas melaka.Apa yang membezakan asam pedas melaka dan asam pedas johor adalah bahan-bahan di dalamnya.Asam pedas melaka banyak rencahnya berbanding Johor.

Salah satu makanan yang paling aku suka adalah asam pedas.AKu belajar buat asam pedas ni pun melalui mak mentua aku.Sejak berkahwin dengan orang melaka ni,banyaklah resepi yang aku belajar dari MIL.Nanti aku plan nak buat kuih keria melaka pulak..Tengok macam mana,jadi ke tidak

Resepi asam pedas melaka

So,meh aku share dengan korang macam mana nak buat asam pedas melaka ni.

So kita tengok bahan-bahan untuk buat asam pedas melaka ni.Ni mengikut apa yang ada di dapur aku tau..

Bahan-bahannya
-Beberapa ketul ikan pari(ikut korang nak letak berapa)
-2 biji bawang putih**
-3 biji bawang merah**
-2cm Halia**
-3cm kunyit hidup**
-beberapa biji lada kering**
-2cm belacan**
-1 sudu kecil lada hitam**
-1 sudu halba
-Daun kesum
-Garam/gula
-2 Batang serai
-Daun kesum
-Minyak untuk menumis

boleh tambah tomato,bendi atau apa yang korang suka di dalamnya.Korang juga boleh letak bunga kantan ok.

Bahan yang bertanda ** di blend sekali

Cara membuatnya pula

-Panaskan minyak dan tumis bahan yang di blend sehingga naik bau,lepas tu korang masukkan halba dan kacau lagi sampai naik minyak atau lebih senang dia garing sikit lah kan.
-Selepas itu,korang boleh masukkan  serai dan juga daun kesum.
-Masukkan ikan,tapi jangan korang gaul ikan pulak,kang hancur ikan tu,just nak suruh bahan yang tumis tu serap masuk dalam ikan tu..
-Masukkan air, dan kacau hingga rata.Perasakan dengan garam dan gula,Kalau korang suka masam sikit kuah tu,boleh masukkan sedikit air asam jawa
-Dah menggelegak,korang dah ready untuk siapkan di atas meja


Hah..senang je kan.Kuah asam pedas ni,kalau ianya pekat lebih mengaum nak makan.So pastikan korang punya asam pedas tu pekat ye...








Motivasi Pagi 80

Tuesday, May 30, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺☺ Alhamdulillah..pagi yang sejuk.Hujan dari selepas sahur tadi.Moga Allah turunkan hujan yang bermanfaat untuk kita semua.Diberikan rezeki selebat hujan yang turun..Insyallah..amin

Image result for motivasi diri kekuatan diri
Hanya diri sendiri sahaja yang boleh bertanggungjawab atas diri kita sendiri,sebab tu dalam apa perkara pun,kita mesti berfikir dahulu samada ianya memberikan kebaikkan untuk diri kita atau tidak.


Monday, May 29, 2017

Rempah Ayam Madu Extra Pedas

Monday, May 29, 2017 4 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺ sekarang ni kan,nak memasak semuanya senang,senang dari segi penyiapan segala bahan untuk masak sesuatu.Lagi pulak ada yang menjual rempah-rempah ready made.

Macam aku memang sukalah dengan benda-benda macam ni.Bukan sahaja jimat masa,malah makanan tu sedap.Lagi pulak,bagi aku yang bekerja ni,jarang dapat siapkan benda-benda remeh macam ni.Bila dah ada yang ready made,mudahlah kerja kan.

Macam aku nak makan ayam madu bakar,nak kena siapkan rencahnya tu pun satu hal jugak.Ni hah,bila dah ada Rempah ayam madu extra pedas,senang je.Bila bila masa boleh buat ayam panggang madu.Tak payah nak kena siapkan rempah-rampahnya.

Rempah ayam madu extra pedas ini adalah
  • serbuk(rempah kering)
  • Tak perlu tambah air
  • Sesua juga untuk daging,ikan,dan makanan laut lain


Rempah Ayam Madu Extra Pedas

Cara penyediaan untuk rempah ayam madu extra pedas ni mudah je,
  • Bersihkan ayam dan toskan
  • Gaul ayam tadi bersama rempah hingga berkilat.
  • Perap ayam selama 1 jam atau lebih (untuk hasil yang lebih baik,perapkan semalaman)
  • Sedia untuk di bakar dan di grill
  • Boleh juga di goreng(guna hanya sedikit minyak dan api perlahan)

Rempah Ayam Madu Extra Pedas
Mudah kan.Kalau macam aku,suka standby perapkan siap-siap,nanti nak masak,terus keluarkan dan bakar.Baru sedap rasanya.

Bila korang menggunakan rempah ayam madu extra pedas ni,tak perlu campur apa-apa lagi kerana dah tersedia semua bahan di dalamnya termasuk garam ok!

Produk ini adalah keluaran Ammar Global Food Industries and korang boleh cari di facebook dengan nama tu.

Ini pun husband aku beli di tempat kerjanya.Memang sedap dan puas hati tau.








Dating dengan kakak awfiyah di Aeon Jusco Tebrau

Monday, May 29, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺ pada sabtu lalu,iaitu 1st day ramadhan,umi dah janji dengan cik fatin nak temankan dia ke Aeon Jusco Tebrau.CIk fatin tu adalah emak saudara kepada naura dan awfiyah merangkap adik aku..hehehe...Panjang lebar pulak nak terang ye dak.

Masa sambut puasa hari tu,ramai jugak adik beradik adik aku yang balik.Meriah la rumah nenek di kampung.Kami plan nak ke Aeon sebab nak temankan cik Fatin nak beli baju adik bongsu kami tu.Actually,untuk si bongsu ni meriah sikit,sebab ramai yang sponsor dia baju.Maklumlah,itulah yang last,jadi mak dan ayah dan tak perlu risau untuk persiapan si bongsu ni.Untunglah moksu ila ni.

So,pepagi lagi kami dah gerak,untuk ke Aeon Jusco Tebrau kalau dari kampung ambil masa 2 jam jugak lah.So bapak-bapak tak ikut,yang pergi cuma aku,cik fatin,maklong dan juga anak-anak aku iaitu awfiyah dan Naura.Maklong jelah yang bawak anak kecil.Untuk entry ni,meman takde banyak gambar kat sana sebab masa tu umi macam takde mood nak bergambar..hahaha...

Sampai je Aeon,plan memang nak cari baju raya untuk bongsu kami tu,masuk ke Butik Outlet,dapatlah baju yang diidamkan.So far complete dah kat situ.Lepas pada tu,cik fatin pulak cari keperluan dia,dan begitu jugak Maklong.Last baru lah aku.Aku tak beli apa pun masa tu,sebab memang budget nak beli kasut je.Bukan untuk hari raya,untuk tambah koleksi je.

Kasut atau sandal yang selalu aku pakai adalah cap Crocodile.Tu je..memang sejak 6 tahun kebelakangan ni,aku rasa sesuai dan serasai dengan kasut jenama ni.Very comfort bila memakai.Memang takdelah dah nak pakai heels.,Cukup sekadar sandal biasa..Ok..itu nanti..aku cerita di lain entry.

Lepas pada tu,mak long dengan cik fatin nak masuk beberapa butik lagi,and yes,aku dah kepenatan berjalan.Cari tempat duduk dan rehat sambil tunggu diorang habis shopping.
Umi dan kakak,memang saja bawak dia sebab rasa dah lama tak bawa dia pi jalan-jalan

Masa ni adik naura sibuk ikut cik fatin,so tinggallah kakak je dengan umi..Oppss...kakak tak puasa...hehehe..jangan marah ye.Dua air tu kakak punya.Kakak dah kepenatan berjalan,so mintak belikan air untuk dia.

Hah..nampak tak segala toto dan juga bantal.And untuk pengetahuan korang,kalau aku pergi ke shopping mall,aku akan bawa toto dan bantal kecil tu supaya senang nak letak anak-anak dalam tu.Memang payah sikitlah kan bila kena naik lift,tapi bagi aku takpe,janji selesa anak-anak nak rehat,.Sebab apa,diorang ni bila dah kepenatan,pelbagai karenah la yang diorang buat,so untuk berikan keselesaan masa shopping,memang kena bawak toto dan bantal.Letakkan je dalam troli.So diorang boleh rehat dan baring dalam tu.Itu bagi akulah kan,

Bila kakak penat,dia akan baring dalam tu,Masa tulah korang kena standby makanan dan air secukupnya.

Balik dari Jusco,terus ke bandar kota tinggi singgah untuk beli lauk.Biasalah,kalau dah petang-petang ,jalan memang jammed sikit.Dekat Jusco pun,walaupun baru 1st day berpuasa,orang dah ramai.Lagi pulak masa kami pergi tu,memang ada sales dan pembelian rm100 ke atas akan dapat voucher rm20 tau..Ia hanya untuk 3 hari je,masa aku menulis entry ni,entah-entah dah habis untuk voucher tu.

Ayam tua masak lemak cili api mudah

Monday, May 29, 2017 12 Comments
Assalamualaikum
Hai korang😊😊Ramadhan ketiga hari ni.So apa resepi mudah untuk iftar korang hari ni?
Throwback lauk iftar semalam,di kampung,ayah dah siap beli lauk untuk kami masak.Ayah kata dia teringin nak makan ayam masak lemak cili api.Sebelum ni memang aku tak pernah masak ayam tua.Selalunya ayam tua ni,kena rebus lebih lama dari ayam muda.Ada petua lain yang aku google untuk lembutkan ayam tua.Tapi kalau ikut mak aku,dia letak garam je.

Disebabkan mak aku pergi berniaga,so tugas memasak adik-adik serahkan pada aku.Mulanya aku tak tau jugak nak masak lemak cili api ayam tua ni.Sebab apa,ini pertama kali aku masak ayam tua.Selalunya ayam muda je.


Image result for ayam tua masak lemak cili api
ihsan dari google sebab aku tak sempat nak snap gambar ayam yang sudah di masak.Maklumlah,bila dah jadi chef di kampung,dengan anak-anak buah yang ramai,memang takkan menyempat ko nak amik gambar.Dengan handphone entah hilang kemana,...adoooii

Ayam tua masak lemak cili api mudah
Ayam tua direbus dalam satu jam,aku letakkan sedikit garam.Sedikit je,jangan terlalu banyak pulak

resepi ayam tua masak lemak cili api mudah aku kongsikan di sini ye.Ini ikut cara mudah,

Bahan-bahan
1 ekor ayam tua
2 ulas bawang besar**
3 ulas bawang putih**
5-6 biji cili api(ikut korang lah nak pedas macam mana)
Sedikit kunyit hidup**
sedikit Halia**
Cengkih dan bunga lawang
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit ajinamoto
Santan pekat
Serai

Bahan bertanda ** di blend bersama
Caranya
Rebus ayam selama satu jam dan masukkan sedikit garam.Biarkan dia empuk.
Kemudian masukkan bahan yang di blend di dalam ayam yang direbus,
Masukkan cengkih dan bunga lawang dan masukkan santan,kacau sehinggan santan rata dengan ayam tadi.Masukkan pula serai dan perasakan dengan garam,gula dan ajinamoto
Bila dah mendidih,dah boleh tutup dan disajikan


Simple kan ayam tua masak lemak cili api ni.Senang sangat nak buat .resepi mudah dan cepat untuk berbuka puasa. 







Motivasi 79

Monday, May 29, 2017 2 Comments
Assalamualaikum



Hai korang☺☺Salam 3 ramadhan.Alhamdulillah..dah masuk hari ketiga..Semuanya elok-elok belaka.
Image result for motivasi pagi keberkahan
Sedikit perkongsian kita pagi ini supaya kita terus berusaha untuk menjadi yang terbaik.Bukan usaha untuk rezeki yang melipat ganda sahaja,usaha untuk ke arah kebaikkan..Moga Allah swt sentiasa membukakan 12 pintu untuk kita semua.Sentiasa menjadi insan yang positif


Sunday, May 28, 2017

Saturday, May 27, 2017

Ranking Alexa Kisahsidairy.com 27.05.2017

Saturday, May 27, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺ Selamat berpuasa..1st day kan puasa,mesti excaited nak berbuka...hehehe...Alhamdulillah..hari ni berpuasa di kampung.Itu pun dah seronok rasa.Tapi entry ini bukan nak cerita pasal puasa,tapi nak ceita pasal ranking alexa di blog kisahsidairy yang kejap naik kejap turun.Tapi alhamdulillah,Alexa traffic rank semakin mengecil..




Global Alexa Traffic Rank : 769733

Traffic Rank in My : 7939

Ranking Alexa yang lepas : SINI

Site Linking in : 508

Check Ranking Alexa korang di SINI

Banyak lagi nak dibaiki.Nak perbanyakkan lagi entry-entry berkualiti,all the best semua

Yasinan-Kenduri arwah

Saturday, May 27, 2017 3 Comments
Assalamualaikum
Hai korang😊😊Selamat bersahur.and yesss,entry ni ditulis pada hari pertama sahur.Dan hari pertama jugak bersahur di kampung.

Juadah,ala..selalunya masak yang simple je.Tak perlu berat barat pun.Cukup sekadar apa yang boleh dimakan.Eh,sebenarnya aku nak cerita pasal semalam.Semalam adalah hari family aku buat kenduri arwah.Actually memang dah lambat jugak kami buat yasin tahun ni.Selalunya dalam sebulan sebelum puasa,kami dah buat dah.Tapi tahun ni agak lambat.

Menu pun biasa-biasa je.Mak hanya buat nasi lemak ayam dan laksa penang.Yang lain tu adalah roti jala dan kuih muih.Simple je kan,sebab esoknya pun dah berpuasa,tu yang ambil makanan yang simple tu.Orang pun tak berapa ramai yang datang.Mybe sebab diorang nak buat persiapan untuk bersahur kot.

Adalah sedikit gambar yang aku ambil,yang lain semua selfie adik-beradik je..Kami ni kalau dah berkumpul memang macam tu..Haishh..macam-macam.
Masa ni tak berapa ramai lagi yang datang.

Dan itu sahajalah aktiviti kami semalam.ada lagi sebenarnya cerita selepas majlis.Nanti aku update kat entry lain ye..



Friday, May 26, 2017

Cara niat puasa ramadhan dan Niat puasa sebulan ramadhan

Friday, May 26, 2017 1 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺ Dah ready untuk puasa esok.Dah lupa macam mana niat puasa ? ok meh kita refresh balik cara niat puasa ramadhan,niat puasa sebulan ramadhan.Dan tidak ketinggalan Doa berbuka puasa untuk korang ye.




Image result for niat puasa bulan ramadhan
source: google

Moga ramadhan kali ini lebih bermakna untuk kita semua..selamat bangun sahur ye...hehe

Potluck JDT Blogger| Tukar-tukar Hadiah

Friday, May 26, 2017 7 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺☺ Kan aku ada cerita kat korang tentang Program JDT Blogger baru-baru ni.Kami sepakat untuk adakan Potluck bagi membina semangat setiakawan diantara ahli kami.Walaupun tak ramai yang dapat join pada masa itu,tapi bersyukur sangat kerana mereka sangat support program ini.

Insyallah..next time bolehlah kan buat lagi program Potluck ni.Oklah...sebenarnya potluck ni bukan sahaja untuk makan-makan tau,tetapi juga dalam program ini ada sesi penukaran hadiah kepada ahli lain.Ahli kumpulan kena menyediakan hadiah yang bernilai rm30.Alhamdulillah,ada yang sediakan lebih dari rm30.Syukur sangat.

Oh ya,untuk cerita Potluck JDT blogger aku ada ceritakan di Entry Misi Potluck JDT Blogger berjaya .Dalam entry tu,aku ada ceritakan juga juadah kami dan siapa mereka yang terlibat dalam program ini

Ini adalah hadiah yang kami bawa mewakili family masing-masing

Actually saja je diorang ni tak nak sampul.so masing-masing rasa nak excited untuk dapatkan hadiah yang akan diorang dapat...masing-masing pun dah teruja tengok hadiah tu

Oklah,emcee pada hari itu adalah Nona.Nona dipaksa untuk menjadi emcee bidan terjun..Oklah kan,sesekali jadi emcee.

Oklah,untuk pusingan pertama,nona akan cabut nama siapa yang akan terpilih untuk mendapat hadiah.Bila Nona cabut,nama kak mialiana yang naik.So dia dapat hadiah dari Nona
Kak mia bagi ucapan sedikit...hehehe kak mia dapat tupperware bekalan nak pi kerja.Harap-harap lepas ni kena rajinlah bawa bekal...
Blog : http://www.mialiana.com/

Untuk hadiah yang kedua,Kak mia pulak cabut dan orang yang bertuah untuk dapat hadiah kak mia adalah

Hernee Nazir,bertuah sebab dapat power bank dari kak mia.Lepas ni dah tak risau lah handphone bateri kong
Blog : http://herneenazir.com/


Selepas hernee dapat hadiah,giliran hernee pulak cabut nama,dan siapakah pula yang mendapat hadiah dari hernee

Yeay,Juju dapat bekas bekal untuk pi kerja dan juga botol air,wah complete tu
Blog : http://www.kasihjuju.com/

Dan seterusnya,bila si juju ni cabut nama,orang yang bertuah adalah..eh nak bagitahu tau,ramai yang aim hadiah juju sebab dia kata hadiah dia wangi-wangi.So mestilah kami budget dia bagi perfume dexandra...hahaha.Ok baru kita tengok siapa yang bertuah

Inilah dia orang yang bertuah tu,Mama Maszull..oh..semua murung kejap sebab mama dapat hadiah juju,mama dapat wangian dan mandian apple tak silap aku..syoknya
blog : http://maszull.blogspot.my/

Hah..giliran mama pulak yang cabut nama,dan orang yang terpilih untuk dapat hadiah mama adalah 
Mar mansor dapat bekal jugak,cuma yang ni kedap,boleh tahan panas..yeay..harap lepas ni mar rajin bawak bekal..hahahaha
blog : http://jnjikita.blogspot.com/

Semua dah tersenyum dengan hadiah dan sekarng giliran Mar pulak cabut nama,So kita tengok siapa yang bertuah lagi ni dapat hadiah.
ha...inilah dia orang yang bertuah dapat hadiah mar,Mar bagi hadiah teko.So lepas ni uyul kena rajin buat air lah kan,kenalah praktis buat air sebelum kawen,single lagi tau.Yang nak usha dia kena rajin masuk blog uyulketam uyul cantik
blog : http://www.uyulrosli.com/

Hah..siapa dapat hadiah dari uyul memang istimewa,sebab uyul bagi frame logo JDT Blogger.Dan kita tengok siapa yang dang dapat hadiah ni
yes..Mak lin dapat hadiah uyul,disebabkan mak takde lagi baju JDT Blogger,so kira inilah hadiahnya...hahaha
blog: http://suzlinazreena.blogspot.com/

wah..berdebar tau tunggu hadiah sebab masa ni aku dengan nona je belum dapat hadiah..
So bila mak cabut nama,terkeluarlah nama 
Nona dapat hadiah dari mak,and aku dapat hadiah aku sendiri..wah...nak nanges tau..nama kita dah la lambat nak keluar,last-last nama tak dipanggil..sedih tau..sedih...
Blog : http://nonasani.blogspot.my/

Tapi kakak garang tetap cool,tak kisah...so untuk adil,hadiah aku nona dapat and hadiah suzlin akulah yang dapat.Alhamdulillah...dapat Propolis dari Mak lin.Hadiah paling mahal tau aku dapat.Dan merupakan supplement untuk aku yang sedang tak sihat tu.Nanti aku share dengan korang tentang supplement yang aku dapat ni.

Hah..macam tulah kisah kami tukar-tukar hadiah.gembira masing-masing dapat hadiah dari rakan blogger..Makan..bebel..makan sembang dan kemas-kemas...pukul 3 tak silap aku,kitorang bersurai.Ada jugak yang left awal sebab ada komitmen masing-masing...






Thursday, May 25, 2017

Food Review | Yuzu Japanese Restaurant Mount Austin Johor

Thursday, May 25, 2017 3 Comments
Assalamualaikum

Hai korang☺☺Pada isnin yang lalu aku berpeluang untuk merasa makanan Japan yang aku rasa recommended sangat untuk korang di luar sana.
Image result for yuzu japanese restaurant taman mount austin
Ihsan google
1st time merasai makanan jepun,ada certain makanan yang membuatkan aku nak repeat untuk ke sana lagi.Pada isnin lepas aku dan Mak Suzlin di jemput untuk membuat food review di sana.And of course aku ambil peluang ni untuk merasai makanan jepun di johor  ni.

Pertama kali kami disajikan dengan sajian ni.

Yuzu Japanenese Restaurant
Edamame (RM4.90)
1st impression aku masa nampak edamame ni,terfikir,sedap ke benda ni,nak kunyah dengan kulit sekali or macam mana...hehe..Nasib baik rakan blogger aku chinese bagitahu macam mana nak makan benda ni..La...macam makan kacang rupanya..And of course aku suka taste Edamame ni..

Selepas itu kami disajikan pula dengan makanan lazat di bawah ni..jom layan gambar ni


Yuzu Japanenese Restaurant
Salted Saba Fish (RM13.90)


Karage Chicken Ramen (RM13.90)


Mee Udon Soup


Chicken Terriyaki  set (RM12.90)

Terriyaki Salmon (RM13.90)

Stir Chicken Kimchi (recommended)

Seriously kalau kimchi biasa tu memang tak kena dengan tekak melayu aku ni,Tapi bila aku rasa Stir chicken kimchi ni,mula-mula rasa sikit,lepas tu,hoii..bertambah ko.Ni memang aku recommended jugak untuk korang yang tak suka kimchi yang pure tu.So korang boleh cuba yang ni ok.Portion ni boleh makan untuk 2-3 orang tau.

Cha Soba (RM8.90)

Cha soba ni bagi aku makanan yang terbaru pernah aku cuba.Pernah tak terlintas kat kepala korang mee sejuk.Tekstur mee ni kalau korang rasa amat tawar,tapi bila korang celup dekat sop dan biji bijan tu,dan korang tambah sikit wasabe,seriusly memang sedap.

Pumpkin Korokke 2 pcs (RM7.90)

Ini pun aku kata sedap,sebab nak kata pumpkin, tak jugak,nak kata kentang or keledek pun boleh jadi jugak..

Deep Fried Gyoza 5 pcs  (RM9.90)
Yang ni aku suka,rasa macam nak habiskan sorang-sorang je..and yes,aku akan repeat makan kat sini.

Manggo Pudding

Inilah antara menu yang dihidangkan dan boleh dikatakan semua recommended tau..Harga pun berpatutan.Tempat yang friendly untuk family or friends...

Kalau korang teringin nak makan,makanan ala jepun,korang boleh je terjah Yuzu Japanese Restaurant seperti di dalam google maps yang aku sediakan ni..memang mudah nak cari tempat ni.

Yuzu Japanese Restaurant
 4, 46, Jln Austin Heights 8/2, Taman Mount Austin, 
81100 Johor Bahru, Johor, Malaysia


  

Harap maps ni dapat membantu korang mencari restaurant japanese food ni..

Makanan pagi sampai ke petang

Thursday, May 25, 2017 7 Comments
Assalamualaikum
Hai korang☺☺Dah makan tengahari? sejak dah takde member nak keluar makan tengahari,maka ambil jalan senang untuk beli makanan pagi sampai ke petang..haha

Nasi goreng pagi tadi
Selalunya kalau keluar tengahari untuk lunch,breakfast aku makan yang ringan-ringan contohnya biskut atau kuih.Dan tengahari aku ambil nasi atau ikut tekak nak makan apa.And makan tengahari tulah yang akan bawa sehingga ke malam.

Of course balik rumah,aku masak untuk husband dan anak-anak,ini bukan cakap untuk membangga diri,tapi itulah rutin seorang yang bernama aku.Tak kisah kalau orang nak cakap aku nak membangga diri sebab dapat masak hari-hari.Actually bukan hari-hari pun.kadang-kadang kalau rajin nak pi pasar malam setiap hari rabu,aku takkan masak,Lauk kat rumah dah habis pun aku takkan masak,yelah..dah habis kan,nak masak apa,so sambil beli lauk kat luar,sambil cari makan..Itulah rutin aku.Bukan sahaja sebagai tanggungjawab,tetapi langkah berjimat cermat.hahaha

Oklah..berbalik cerita tadi,bila dah takde kawan nak keluar makan,kenalah beli makanan awal-awal.jenis perut aku ni tak boleh tak makan,kecuali puasa.So pepagi aku akan decide nak makan apa,samada nasi goreng,nasi lemak,mee atau sebagainya.Dan aku akan beli kuih dalam rm2 untuk aku makan di waktu pagi.Kekadang aku bawak bekal,itu kalau ada lebihan makanan malam tadi aku panaskan.Selalunya takde lebih sebab aku tak suka masak terlalu banyak,kalau panaskan kadang-kadang tengahari dah basi.

hahaha...itu jelah cerita aku pasal makan ni.Ini pun dah bersyukur sebab dapat makan.Korang pulak macam mana..apa yang korang buat bila takde kawan untuk keluar makan.



Madah Bicara 71 | Rezeki yang tidak putus

Thursday, May 25, 2017 1 Comments
Assalamualaikum



Terkadang rezeki yang tak pernah putus
datang daripada 
doa  ibu dan ayah yang tak pernah
putus².Silap seorang anak itu
berfikir rezeki itu adalah 100%
dari hasil kerjanya saja,tanpa 
doa mereka kita bukan siapa²

Walaupun kita sudah tiada ibu
dan ayah,tapi doa kita untuk mereka
yang tak pernah putus itu membuka
luas pintu rezeki buat kita

Sentiasalah sedekah al-fatihah setiap hari kepada ibu bapa kita yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!

Thursday, May 25, 2017 4 Comments
Assalamualaikum

giveaway, Featured, shoppingcredit, blogger, voucher,

GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!


Hari ni nak  jugak join Giveaway dari Busyra.Disebabkan hadiahnya sangat best,so ambil masa untuk join GA ni.Hadiahnya menarik tau,rugi kalau korang tak join jugak.Yang nak join boleh klik banner kat atas tu

Kalau aku terpilih untuk menjadi pemenang,duit tu nanti aku akan beli satu perfume yang dah lama aku idamkan.Kalau mengikut pasaran,harga untuk perfume ini adalah RM199 kalau tak silap aku.
So di SG Shop Malaysia,korang jangan tak percaya bila harga dia sangat jauh berbeza dengan harga pasaran.Sebab tu ramai yang memilih untuk shopping di SG Shop ni.Korang boleh Klik Website di bawah ini
http://www.sgshop.com.my

Oklah,meh aku tunjuk,perfume idaman yang aku nak sangat beli ni
CK One Be Perfume Men And Women With Neutral Lasting Fragrant Fresh And Natural Gift Genuine Man Student

Harga : Rm 95.83
Link : klik Here

Itulah dia yang aku nak sangat beli.Harap-harap aku terpilih la untuk GA ni..Cepat-cepat join tau,sebab busyra nak bagi shopping credit bernilai RM100 untuk 10 orang pemenang.





Follow Us @aida_yusof81