Air kelapa untuk panas dalam

Tuesday, May 16, 2017

Assalamualaikum

Hai korang😊😊Dah hampir dua hari jugak demam.semalam baru pi klinik.Ingatkan tak payah la kan nak pegi.Disebabkan jaga anak-anak demam,maka mak pun ikut sekali demam.

Panas dalam ni payah sikit,kalau nak bergantung pada ubat pun tak boleh jugak.Kenalah minum banyak air masak.Dan satu petua orang lama-lama ni,nak buang panas dalam,minum air kelapa.Tu yang gigih husband cari kelapa.Kat bandar ni tak lah susah mana nak cari,even kedai mamak pun ada jual.Tapi husband cari kat kedai buah.Kedai mamak dah habis.



Kalau korang nak tahu,Mineral yang terkandung dalam air kelapa ialah zat besi, fosforus dan gula yang terdiri dari glukosa, fruktosa serta sukrosa.

Minyak kelapa yang disapu pada gigi atau gusi yang sakit mampu mengurangkan kesakitan begitu juga dengan kulit bermasalah. Bahan itu juga akan menjadikan rambut subur, hitam dan berkilat.

Isi buah kelapa pula mempunyai banyak khasiat. Isi buah kelapa yang sudah tua mengandung kalori yang tinggi sebanyak 359 kal per 100 gram, kelapa setengah tua sebanyak 180 kal per 100 gram dan kelapa muda mengandung 68 kal per 100 gram.

Kalau nak cerita pasal kebaikkan air kelapa ni banyak.Aku pernah update entry pasal air kelapa.Korang boleh cari kat button search tu.

Harap demam,batuk dan selsema ni cepatlah baik.Esok dah mula kerja,badan belum pulih sepenuhnya....hadoiii..Doakan puan blog cepat sihat ye...thanks

You Might Also Like

9 Orang Komen

  1. Lama tak pekena air kelapa ni.. Sodap ni.. Nak sedap lagi air kelapa pandan.. hehe.. Pape pun moga cepat sembuh.. :)

    ReplyDelete
  2. Semoga cpt sihat sis.air kelapa ni memang fav kalau nak legakan tekak.kalau tak sihat pun cari jugak air kelapa

    ReplyDelete
  3. get well soon Eda, minum air kelapa memnag bagus utk demam, sedap plak tu, hihi

    ReplyDelete
  4. doakan eda cepat sembuh ya.
    klu cuaca pns sedpnya minum air kelapa, lagi2 kalu dapt coconut shake..uiii yummy

    ReplyDelete
  5. Semoga cepat sembuh πŸ˜„ Selalu beli air kelapa ori, tak mau yang dah campur gula+ais+air tu. Banyak khasiat air kelapa ni 😁

    ReplyDelete

✿ Terima Kasih kerana singgah di Blog Ini
✿ Segala komen anda amat dihargai

DISCLAIMER

A blog Kisahsidairy.com is a personal blog.
The Opinions expressed here represent my own .
In Addition,my thoughts and opinions change from time to time I consider this is neccesary conseguenve of having an open mind
Email me at sitirohaida81@gmail.com
"BEST VIEW WITH GOOGLE CROME - COPYRIGHT 2017"