Monday, June 05, 2017

# Lazada contest

Deko rumah untuk hari raya ( Lazada Blogger Contest)

Assalamualaikum

Hai korang☺☺Dah join belum contest lazada untuk minggu kedua.Yang mana terlepas peluang untuk menjoinkan diri dalam contest minggu pertama,korang boleh lagi sempat untuk contest kedua. korang boleh klik- http://www.lazada.com.my/blogger-contest/
How to Join?

1. The contest runs from 19 May until 25 June 2017 (4 Weeks) 
Pertandingan ini bermula 19 Mei sehingga 25 Jun 2017 (4 Minggu) 

2. During these 4 weeks, there will be 1 contest held every week with a different theme (in totality there will be 4 contests held during these 4 weeks). Every contestant may participate in more than one contest. 
Sepanjang 4 minggu pertandingan ini, akan ada topik berbeza setiap minggu. Peserta boleh memilih salah satu dari topik-topik tersebut. Peserta juga boleh menyertai lebih dari sekali. 

3. To take part in any of the following contests, each contestant (blogger), during the relevant contest period, shall write an article and post on his/her blog (“Article”) on the relevant theme. The Article shall contain such relevant contents and answers to all the relevant questions specified below: 
Untuk menyertai pertandingan ini, peserta hendaklah menulis tentang topik yang ditetapkan mengikut tarikh pertandingan tertentu . Peserta hendaklah menjawab soalan-soalan berikut: 

1. Week One Contest: 

 Contest period: 19 May 2017 – 1 June 2017 
 Title of the article: Recipe's name 

Theme: Delicious Ramadhan 
 a. What are your favorite Iftar dishes? 
 b. Share the recipes of the dishes 
 c. What kind of products can you find on Lazada’s platform to help you prepare the dishes? 

 For your references :
 Delicious Ramadhan(link) : Kitchen Appliances
 Bazaar Ramadhan(link) : Groceries 



2. Week Two Contest: 

Theme: My Ramadhan Home 

 Contest period: 2 June 2017 – 8 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. How are you decorating your house to be Raya ready? 
 b. Share your house decorating tips for this Raya 
 c. What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 

3. Week Three Contest: 

Theme: Looking Good & Beautiful 

 Contest period: 9 June 2017 – 15 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. What's your color theme for this Raya? 
 b. Share your outfit details for this Raya 
 c. What outfit/clothes would you like to buy on Lazada’s platform for this Raya? 

4. Week Four Contest: 

Theme: Travelling Back Home 

 Contest period: 16 June 2017 - 25 June 2017 
 Title of the article: Any title related to the Article 

 a. Where do you celebrate Raya this year? 
 b. List down your "balik kampung" essentials. 
 c. What would you like to buy on Lazada’s platform to bring along for "balik kampung"? 

Untuk kali ni,contest berikutnya Lazada mencari entry terbaik untuk My Ramadhan Home.

  • How are you decorating your house to be Raya ready?
Disebabkan rumah aku tu masih baru,dan tiada perabut yang lengkap lagi,aku mencari beberapa perabot yang simple untuk aku isikan di ruang tamu rumah.Actually,ruang tamu rumah aku hanya ada kabinet tv dan tv sahaja.
Jika aku berpeluang dan ada budget yang besar untuk deko rumah sempena hari raya,ruang utama yang aku ubah adalah RUANG TAMU.Aku lebih suka menggunakan perabot yang simple tetapi nampak mahal.hehehe..Lagi satu aku tak berapa nak minat dengan ruang tamu yang sarat barat dengan perabot dan juga perhiasan.Untuk tahun ni rumah dah mula di cat dengan warna Pink dan Merah.Memang itu adalah pilihan warna aku.Cuma perabotnya nanti aku akan cari warna hitam atau warna coklat gelap yang bersesuaian dengan ruang tamu rumah

  • Share your house decorating tips for this Raya 
Ok..kat sini aku kongsikan sedikit tips untuk deco rumah sempena hari raya yang bakal menjelang tidak lama lagi.

PILIH WARNA TERANG
Pemilihan warna ni mengikut kepada keluasan rumah kita sebenarnya,kalau rumah seperti aku,yang sederhana sahaja,peimilihan warna terang sangat sesuai bagi menampakkan ruang tamu lebih luas berbanding dengan warna gelap.

PENCAHAYAAN
Pencahayaan dari tingkap mampu sedikit sebanyak memberikan impak rumah kelihatan luas,Kalau korang tidak mempunyai tingkap,korang boleh menggunakan elemen kaca seperti cermin di dinding.

GUNAKAN PERABOT YANG SIMPLE
Ini perlu untuk memastikan ruang tamu kita nampak lebih luas dan selesa.Rapatkan kerusi di dinding supaya ampak laluan untuk berjalan.Perabot yang kecil juga mampu memberikan keluasan kepada ruang tamu

PEMILIHAN LANGSIR
PAStikan ukuran langsir tidak menggeleber dan tidak terlalu pendek untuk tidak menampakkan ruang tamu menjadi cacat.Pilihlah warna yang sesuai untuk dipadankan dengan warna ruang tamu dah perabot.

Itu sahaja tips yang boleh aku kongsikan kepada korang sempena hari raya nanti.

  • What kind of products (e.g., furniture) can you get on Lazada’s platform to help you decorate your house for this Raya? 
Untuk hari raya ni,yang seperti aku beritahu di entry atas ini,ada beberapa perabot dan hiasan yang aku nak untuk mencantikkan ruang tamu rumah kami.



I HOME SANTANA 123(Chocolate)
Klik _LINK
Sofa ni aku akan letakkan di hadapan ruang tamu.Kiranya rumah aku ada dua ruang untuk ruang tamu.Dan aku pisahkan ia menjadi dua untuk aku letakkan Sofa pada pintu masuk rumah.


Home Dynamic royalty rug
Klik- LINK
Aku memang sengaja cari carpet yang sedikit gelap kerana hari raya ni,ramai tetamu yang datang,dan bila ada minuman atau makanan yang tertumpah senang untuk di lap dan juga tidak terlalu ketara kotoran yang ada pada carpet ni.


Modem simpe anti-fouling silk capert
Klik-LINK

Aku akan letakkan carpet ni di ruang tamu kedua berdepan dengan rak tv.So kat situ tiada apa yang aku letak melainkan carpet.So kat situ boleh santai-santai untuk menonton tv.


So,itulah sahaja untuk ruang tamu di rumah yang aku idamkan.Semua ni boleh di dapati di lazada tau.boleh klik http://www.lazada.com.my/riang-ria-raya/


hah,ni nak bagitahu kat korang ,kotlah korang nak mencari persiapan untuk hari raya,jangan korang lupa yang sekarang ni Lazada sedang mengadakan Sales Marhaban Ya Ramadhan dan promosi sehinga 90% tau.Sales Marhaban Ya Ramadhan ini sedang berlansung dari  19 May sehingga June 2017.So,korang janganlah lepaskan peluang ni untuk deco rumah korang sempena hari raya tak lama lagi ye



6 comments:



Follow Us @aida_yusof81